PARTNER SERWISU
pllqhidb
52 53 54 55 56
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 29 października 2012 19:08:31 przy kursie: 2,00 zł
Gdzie mozna sprawdzic na jakim etapie jest ten przetarg dla wojska (iWar) ?

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 29 października 2012 19:57:00 przy kursie: 2,00 zł
topfacet, nie wiem to coś pomoże, ale zwykle w specyfikacji przetargowej (SIWZ) wymieniona jest z imienia i nazwiska (wraz z namiarami) osoba odpowiedzialna za wszelkie kontakty i pytania związane z przetargiem. Służyć ma to raczej firmom ubiegającym się o zlecenie, ale być może uda Ci się wyciągnąc potrzebne informacje. Podejrzewam że SIWZ znajdziesz gdzieś na stronach MON:
http://www.biuletyn.wp.mil.pl/

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 29 października 2012 23:54:45 przy kursie: 2,00 zł
bava napisał(a):
newconnect.pl/?page=1045&p...

raport i3d za 3 kwartał,

cóż... liczby nie kłamią... zapowiedzi nie wystarczają

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

rybeusz
23
Wysłane: 30 października 2012 02:24:11 przy kursie: 2,00 zł
Przebrnąłem w końcu przez raport. Miło że w końcu społka nauczyła się robić porządnie wykresy z przecięciem osi w punkcie zero, bo w poprzednich kwartałach wielokrotnie był z tym problem, co było mało wytrawnym przejawem manipulacji danymi.

Natomiast przywoływanie po raz kolejny kwestii negocjowania kontraktów i organizacji zespołu i3d Inc. w USA (argument przywoływany nie przymierzając od jakiegoś roku) zakrawa już lekko na brak szacunku wobec inteligencji akcjonariuszy. Tu powinny być już dawno jakieś wyniki, albo w najgorszym wypadku krókie wyjaśnienie dlaczego nic nie ma.

Akademia Quazar3D, na podobny pomysł chyba wcześniej wpadła spółka Platige Image tylko tam ma to formę szkoleń, oby tutaj przyniosło to lepsze efekty.

i3D Network - koledzy, tu bym się aż tak nie bulwersował wynikami, większość kosztów (budowa sieci) zostało już właściwie poczynionych i jest to koszt jednorazowy (+ serwis urządzeń oczywiście, ale to już o wiele niższe koszty) - natomiast zyski można czerpać latami. Poza tym spółka już się chyba zorientowała, że sprzedaż Quazara3D nie od razu zapewni jej spodziewane zyski, więc taka dywersyfikacja przychodów może wyjść jej na korzyść.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 30 października 2012 07:54:25 przy kursie: 2,00 zł
rybeusz napisał(a):
większość kosztów (budowa sieci) zostało już właściwie poczynionych i jest to koszt jednorazowy

jednorazowo to wydali żywą gotówkę, a wg tego co mówi spółka koszty to amortyzacja. która psuje wyniki????

rybeusz napisał(a):
dywersyfikacja przychodów może wyjść jej na korzyść

w powyższym chodzi o i3DNetwork i byłbym się z tym zgodził, tyle, że działalność dalej nie jest rentowna i na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy będzie. Być może żeby stała się rentowna trzeba zwiększać zasięg sieci na co potrzebna jest gotówka. Jeśli tak to i3DN jest między młotem a kowadłem: wydano kilka mln efektów nie ma, żeby były potrzeba kolejne kilka mln na rozwój sieci...
To już chyba prędzej quazar przyniesie spółce kasę i zyski...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

rybeusz
23
Wysłane: 30 października 2012 09:55:02 przy kursie: 2,06 zł
Jasne, masz sporo racji... zwłaszcza, że z tego co pamiętam, spółka planowała docelowo 300 nosników i chciała je zamontować w przeciągu 2-3 lat. Tu ciągle jest więc długa droga i dalsze koszty. Pełna zgoda. Ale z drugiej strony te nośniki, które już wystartowali w Q1 2012, w tej chwili są wykorzystywane w kampaniach reklamowych = pracują na siebie generując jakiś cash. Nim (przynajmniej częsciowo) można posiłkować się przy rozbudowie sieci.

Nie mam pojęcia jaki jest koszt takiego jednego Flooida (starałem się kiedyś to nawet policzyć, niestety nie znalazłem wiarygodnych danych), ale podejrzewam że kilkanaście lub kilkadzisiąt kampanii reklamowych jest w stanie spokojnie taki koszt zrekompensować. Potem jest już czysty zysk (pomniejszony o ewentualny serwis urządzenia i prowizję pośredników takich jak zespół Multikina). Jeszcze więcej zarobić można wypożyczając takie nośniki na eventy. Dlatego tu wyjątkowo bym nie panikował, bo niezależnie od tego czy w sieci będzie 150 czy 300 nośników, to wcześniej czy później powinny na siebie zacząć zarabiać, a spółka wykazywać z tego zysk. Niejako przy okazji i bez zbytniego angażowania pracowników spółki (bo z raportu wynika, że oni mocno monozadaniowi są Eh? )
Edytowany: 30 października 2012 10:00

rybeusz
23
Wysłane: 30 października 2012 14:55:05 przy kursie: 2,06 zł
Na tvn cnbc zawiesili wywiad z prezesem i3D, moim zdaniem nie powiedział niczego rewolucyjnego, ale być może kogoś zainteresuje.

TVN CNBC - centrum wyników i3D

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 października 2012 10:36:49 przy kursie: 2,08 zł
rybeusz napisał(a):
Ja też spędziłem na stronie kilka minut i nic nie znalazłem, nawet wbudowana szukajka się poddaje.
Być może będą się wystawiali na stoisku razem z Bumarem ? Think

LINK: wystawcy krajowi

bava miał rację, rzeczywiście i3D tam było, na swoim profilu na facebook'u o tym napisali:
www.facebook.com/#!/pages/i3D/...
A skoro w pojedynkę nie są wymienieni, to raczej byli na stoisku innej firmy, stąd ewentualność,że byli na stoisku Bumaru ma sens, w końcu na targach w Kielcach firmy WASKO S.A., i3D S.A., Grupa BUMAR Sp. z o.o. oraz Politechnika Śląska prezentowały wirtualny poligon na stoisku w pawilonie MON-u...
Edytowany: 31 października 2012 10:41

pop
pop
0
Wysłane: 31 października 2012 12:28:33 przy kursie: 2,08 zł
No wreszcie coś się zaczęło dziać z kontraktami, wartość jeszcze nie jest może duża, ale wedle komunikatu jest to początek:
Cytat:
Zarząd Spółki i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje, iż w dniu 31 października 2012 roku powziął informację o fakcie podpisania przez Hong Kong Maritime Museum z siedzibą w Hong Kongu (Chiny) umowy ze Spółką, a tym samym informuje o zawarciu kontraktu z tym podmiotem.

Przedmiotem umowy jest wykonanie przez Spółkę digitalizacji cennego malowidła, którego oryginał ze względu na ochronę dzieła Hong Kong Maritime Museum nie może udostępniać zwiedzającym. W ramach projektu powstania wielkoformatowa instalacja oparta o fotorealistyczną wizualizację, która będzie dodatkowo animowana (poszczególne sceny będą ożywały). Instalacja będzie działała w oparciu o autorski software Grupy i3D, tj. Quazar3D.
Wartość kontraktu wynosi 366 tys. zł netto.
Termin realizacji umowy - do stycznia 2013 roku.

Powyższy projekt jest pierwszym efektem współpracy, nawiązanej przez Spółkę z Jeffrey'em Shaw - światowej sławy pionierem wirtualnej rzeczywistości. Obecnie prowadzone są rozmowy na temat realizacji kolejnych, wspólnych projektów. W listopadzie br. w odpowiedzi na jego zaproszenie Spółka zaprezentuje również potencjalnym klientom w Hong Kongu swoje autorskie projekty, m.in. e-Fizjologię.

mojeinwestycje.interia.pl/news...

bankrucik
141
Wysłane: 31 października 2012 12:42:55 przy kursie: 2,08 zł
szybkie wykonanie i szybkie pieniądze.. 3 miesiące
oby to była pierwsza jaskółka:-))

pop
pop
0
Wysłane: 31 października 2012 12:49:24 przy kursie: 2,08 zł
A jak patrzę na reakcję kursu i szybkie zebranie ładnych paru tysięcy akcji, pomimo, że kwota kontraktu 340tys., to zastanawiam się jaka reakcja mogłaby być, gdyby dostali kontrakt na kilka mln, a z komentarzy do wyników dosyć czytelnie jest napisane, że są negocjowane różne kontrakty o kikumilionowych wartościach...
Choć trzeba mieć tez na uwadze, że dane negocjacje mogą być zerwane nawet 1 dzień przed podpisaniem umowy, więc zawsze najważniejsze jest zlożenie podpisów na papierze...
Edytowany: 31 października 2012 12:51

bankrucik
141
Wysłane: 31 października 2012 12:55:24 przy kursie: 2,08 zł
tak..binky ale jak sam pewnie widziałeś w piątek to duży( relatywnie) popyt spotyka się z dużą podażą... myślę, że przydałoby się kilka takich sesji jak w poprzedni piąteksalute

pop
pop
0
Wysłane: 31 października 2012 12:58:40 przy kursie: 2,08 zł
No fakt, ale gdyby wreszcie klepnęli finalnie coś dużego co by mogło wiązać się ze znaczącą poprawą wyników, to popyt wchłonie i dużą podaż, albo podaż się wstrzyma widząc, że może być lepiej, dlatego wg mnie kluczem jest przede wszytkim podpisanie intratnych kontraktów, reszta sama może przyjść...salute

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 31 października 2012 13:48:46 przy kursie: 2,08 zł
A nie zastanawia Was skad taka duza podaz na takim poziomie ?
Cena grubo ponizej ceny emisyjnej, nowy historyczny low, a tu ktos wyrzuca papier jakby spolka trendowata była.
Albo faktycznie cos tu smierdzi albo zrodlem podazy sa papiery brane grubo ponizej 1pln.

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 31 października 2012 14:13:54 przy kursie: 2,08 zł
Może kwestia raportu? Anxious

kubi7
0
Wpisów: 2
Wysłane: 31 października 2012 16:25:03 przy kursie: 2,08 zł
Witam wszystkich
To pierwszy moj wpis choc regularnie obserwuje watek i dzialalnosc i3D od ladnych kilku miesiecy
Moja subiektywna opinia - trupa wszafie nie ma a podaz tworza zniecierpliwieni czekaniem na zyski samej firmy
A tak na marginesie to coz to za obroty .....
Fakt, kto wszedl w i3D z mysla szybkiego zarobku ten sie zawiodł srodze i tu upatruje prawą stronę
Nie sadze ze pozbywają sie grający szybko bo takich tu raczej nie ma

Mnie ciekawi za to dobry humor vice prezesa wave On na pewno zna powiedzonko "o mowieniu "

Kto prowadzil wlasny biznes to wie ze nie sztuka pokazac zysk a takze stratę w dzialalnosci - zeleznie od okolicznosci.
Wielką sztuką za to jest w dzisiejszych czasach przelozyc wlasną prace i inwestycje w realny pieniądz
Osobiscie nie martwie sie o pieniadze zainwestowane w ich akcje choc przyznaje ze czasem zaluje ze zrobilem to za wczesnie. Pocieszeniem niech bedzie ze juz blizej niz dalej salute
pozyjemy-zobaczymy

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 2 listopada 2012 14:32:54 przy kursie: 2,08 zł
Analiza wyników spółki i3D za 3 kwartał 2012 roku

Spółki i3D już nie można (chyba?) analizować jako rozwojowej, pochłaniającej gotówkę i generującej straty z tytułu rozwoju kolejnych produktów. Kilka kolejnych rozwiązań zostało już wypuszczonych na rynek, kontrakty negocjowane są od miesięcy, więc czas na pokazanie zarobku. Tylko zarobku tak jakby nie ma, co wpływa na wycenę i3D.

Nie podoba mi się także sposób wyjaśniania braku realizacji wcześniejszych prognoz i niskich wyników. Zarząd zapowiadał, że 2012 rok uda się zamknąć zyskiem netto ale potem prognozy zostały odwołane. A w raporcie pojawia się zdanie: nie dziwimy się, że się to wam nie podoba. Mój wniosek z takiego tłumaczenia: bądźcie zadowoleni, że was zauważamy, bo nic więcej od nas nie usłyszycie.

Przechodząc do szczegółów – poniżej zestawienie przychodów i zysków i3D za ostatnie 2 lata:

kliknij, aby powiększyć

Po pierwsze: w zakresie przychodów udało się przełamać zachowania zauważane w poprzednich dwóch latach, czyli dalszy spadek przychodów w 3q w porównaniu do 1q i 2q. Tym razem udało się odnotować wzrost. Jeśli dobrze rozumiem, to po prostu w jednym kwartale udało się rozliczyć większą liczbę kontraktów, które dobrze ułożyły się w czasie. Nastąpiła „kumulacja” projektów. Nad tym właśnie spółka miała pracować, aby jednocześnie prowadzić większą liczbę projektów, zwiększać zaangażowanie i efektywność wykorzystania posiadanych zasobów.

Wzrost przychodów nie pozwolił jednak na wypracowanie dodatniej rentowności. Jeszcze rok temu, mimo mniejszych przychodów, i3D pokazało zyski. Oznacza to, że przy rosnących przychodach mamy malejące zyski. To jest bardzo zły objaw sytuacji wewnętrznej spółki, jeśli takim objawem jest. Podkreślam, że może być zbyt wcześnie na wyciąganie tego typu wniosków ale chciałam zwrócić uwagę na potencjalne ryzyko.

Otóż – jeśli spółce spada rentowność wraz ze wzrostem obrotów – to znaczy, że dokonano błędnych decyzji w zakresie doboru projektów lub generowania kosztów. Takie objawy są sygnałem do przeprowadzenia restrukturyzacji – zmiany portfolio przychodów lub przeglądu struktury kosztów. Nie wiem, czemu spółka dotychczas nie przeprowadziła takich działań. Być może zarząd jest przekonany, że obrane kierunki są słuszne i w końcu przyniosą efekty w postaci lepszych wyników finansowych. Tylko że oczekiwania akcjonariuszy poszły w trochę innym kierunku – chcemy wreszcie zobaczyć zarobki.

W raporcie podano, że za straty odpowiadają koszty stałe, których przykładem jest amortyzacja. Jak rozumiem jest to przykład najlepszy, skoro został w raporcie wymieniony. Pragnę jednak zwrócić uwagę, że amortyzacja w 3q2012 wyniosła 311 kPLN, więc stanowiła zaledwie 13% wszystkich poniesionych w analizowanym kwartale kosztów. Na co poszła reszta? Tego nie wiemy i to tym bardziej pogłębia moje niezadowolenie z wyjaśnienia wyników. Podano nam bowiem koszt, którego ujawnienie jest obowiązkowe. Żadne dane nie zostały ujawnione ponad to, co wymagane.

Proszę zwrócić uwagę na jeszcze dwa aspekty: tłumaczenie pogorszenia wyników ponoszonymi inwestycjami oraz deklaracjami, że większość kosztów wdrożenia już została poniesiona.
Przede wszystkim dokonane inwestycje są widoczne w kosztach jedynie w postaci amortyzacji! Sama inwestycja zwiększa poziom środków trwałych w bilansie. Faktem jest, że w porównaniu do końca 2q2012 poziom środków trwałych wzrósł o ponad 800 kPLN do poziomu 7,9 mln PLN, co stanowiło wzrost o 12%. Pamiętajmy jednak, że amortyzacja stanowi zaledwie 13% kosztów operacyjnych, więc nie stanowi to wystarczającego wyjaśnienia braku dodatniej rentowności.

Po drugie – nie ma czegoś takiego jak poniesienie wszystkich kosztów i dalsza sprzedaż produktów już bez ich ponoszenia. Spółka nigdzie oficjalnie czegoś takiego nie zadeklarowała, jednak w tym tonie odebrałam niektóre wypowiedzi na forum dotyczące Quazara. Więc tłumaczę na przykładzie: coś takiego obiecał kiedyś CD Projekt Red. I – za przeproszeniem – nic z tego nie wyszło. Bo wzrostu rentowności w CD Red nie zobaczyliśmy, mimo iż spółka zadeklarowała wyraźnie, że wszystkie koszty związane z Wiedźminem zostały już poniesione i teraz będą tylko przychody ze sprzedaży licencji. Wzrostu rentowności nie było, bo spółka ponosi także inne koszty.

Sprawa jest taka, że żadna spółka giełdowa nie dostarcza nam tak szczegółowych danych finansowych. Nikt nie raportuje w podziale na poszczególne produkty lub nawet linie produktowe. Z tego poziomu ogólności nie da się więc zweryfikować stwierdzenia, że spółka już nie ponosi kosztów związanych z danym produktem.

Żeby utrzymać pozycję lidera na takim rynku konieczne są w mojej ocenie nakłady przekraczające obecne możliwości finansowe tej spółki. We wstępie do raportu napisano, że i3D ma pozostać liderem w branży technologii VR. Żeby tak się stało, potrzeba rozwijać nowe produkty częściej niż raz na kilka lat. Tu zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami na forum, że ten rynek jest zbyt zmienny, aby przewagę konkurencyjną udało się utrzymać przez 2 do 3 lat.

Jeśli stworzenie Quazara kosztowało około 3 mln PLN, to można się spodziewać, że taka właśnie inwestycja powinna być czyniona w każdy kolejny produkt. I3D nie posiada jednak takiej gotówki ani nie generuje wystarczających przepływów pieniężnych, aby taką inwestycję móc sfinansować. Widać, więc że nie ma szans na jej przeprowadzenie w najbliższym roku.

I ponownie zgadzam się z wypowiedziami na forum – nie można przeinwestować. A wygląda to niestety tak, że spółka przeliczyła się z liczbą jednoczesnych inwestycji. Chodzi mi nie tylko o wysokie zaangażowanie gotówkowe ale też zespołu. Przez wykańczanie produktów pracownicy nie są w stanie ich sprzedawać ani pracować nad kolejnymi. Jednocześnie brakuje środków pieniężnych na rozwijanie i promowanie istniejących produktów. Mam nadzieję, że spółka nie wpadnie w zadyszkę i nie skończy się to problemami z płynnością. Może faktycznie pojawi się konieczność postawienia na jeden produkt?

Uff, trochę słów ze mnie wypłynęło blah5 Ale widać w nich przede wszystkim moje nieco zawiedzione oczekiwania. Dotychczas i3D jawiło mi się jako ciekawa i wartościowa spółka. Jednak brak wyników i rodzaj tłumaczenia bardzo mi się nie podobają.

W monitorze spółki pod linkiem www.stockwatch.pl/gpw/i3d,wykr... widoczne są przeliczone wskaźniki. Brak rentowności powoduje gwałtowne spadki wyceny opartej na wskaźnikach, więc odniesienie C/WK oraz EV/EBITDA są ujemne. Do tego dochodzi dość niski rating. W sumie nie pomaga to kursowi.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 listopada 2012 22:08:14 przy kursie: 2,08 zł
ciekawe czy szykuje się nowa emisja?

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 2 listopada 2012 22:41:38 przy kursie: 2,08 zł
A skąd takie przypuszczenia?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 listopada 2012 23:03:20 przy kursie: 2,08 zł
przeczytałem (niepełna) analizę Kasi dot. raportu i takie mnie naszły wnioski

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

52 53 54 55 56

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,170 sek.

vrywxpks
cnwxzrpp
tprfbczc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
illyzflp
boykpdie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat