PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 287
Wysłane:
19 listopada 2016 07:58:11
Cytat: Jak ktoś już ma III filar to dorzucą na kupkę? A co jak się rozmyślą to odbiorą z tej kupki to co wrzucili czy przypadkowo ta banda złodziei zabierze też i prywatne pieniądze? A to rząd miał kiedykolwiek jakieś inne pieniądze niż prywatne obywateli ;) ? Odnośnie tego jak może się to odbyć. Najpierw zablokują możliwość wypłat do osiągnięcia wieku emerytalnego a potem dołożą jakiś podatek przy przechodzeniu na emeryturę czy też inne umorzenie by odpowiednio te środki zmniejszyć...
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
19 listopada 2016 09:52:47
Wojtek, widocznie lewacka terminologia już tak sprała mi głowę że nie odróżniam czarnego od białego Tak czy siak w obecnej sytuacji trzymanie środków na III filarze staje się bardziej ryzykowne niż dotychczas :(
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
19 listopada 2016 15:00:48
myślę, że trochę wpadacie już w paranoję.... ale teoretycznie i praktycznie wszystko jest możliwe w końcu to nie gdzie indziej jak w USA (przed wojną) dokonano konfiskaty złota
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
19 listopada 2016 18:03:52
Kakarotto napisał(a):Wojtek, widocznie lewacka terminologia już tak sprała mi głowę że nie odróżniam czarnego od białego Tak czy siak w obecnej sytuacji trzymanie środków na III filarze staje się bardziej ryzykowne niż dotychczas :( Też jestem tego zdania, pisałem to już kilka razy na tym forum. Nie wiem w jakim wieku sa inni forumowicze i ile mają do emerytury ale ja mam 38 lat i jestem wręcz przekonany że mój prywatny III filar do mojej emerytury nie dotrwa. Poprostu któras ekipa sięgnie po te pieniądze w całości lub częsci. Może nastąpi to wczesniej niż wszyscy się spodziewamy. Dlatego ja swoje srodki z III filara wypłacam w najbliższym czasie. Mam tam akcje jednej niepłynnej spółki i jak tylko będzie okazja je sprzedać likwiduję rachunek. Podobie uważam że program 500+ długo nie będzie w takim kształcie. Za kilka lat 500 zł nie będzie przelewane na konto tylko zapisywane w obligacjach państwowych- to co teraz jest opcją stanie się normą. Myśle, że nastapi to po ewentualnej wygranej PIS w kolejnych wyborach.
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
19 listopada 2016 19:06:16
Alternatywą jest dobranie się do kont bankowych obywateli. Mamy tam łącznie tyle, że na trochę starczy. Tylko potrzebny jest taki kryzys, który pozwoli to wprowadzić bez większego rozlewu krwi.
|
Wysłane:
19 listopada 2016 20:22:49
zapominacie, że wystarczy rozkręcić "ukryty podatek" czyli inflację i zje część majątku ludzi bez nacjonalizacji
|
Wysłane:
19 listopada 2016 20:26:14
flesz napisał(a):Kakarotto napisał(a):Wojtek, widocznie lewacka terminologia już tak sprała mi głowę że nie odróżniam czarnego od białego Tak czy siak w obecnej sytuacji trzymanie środków na III filarze staje się bardziej ryzykowne niż dotychczas :( Też jestem tego zdania, pisałem to już kilka razy na tym forum. Nie wiem w jakim wieku sa inni forumowicze i ile mają do emerytury ale ja mam 38 lat i jestem wręcz przekonany że mój prywatny III filar do mojej emerytury nie dotrwa. Poprostu któras ekipa sięgnie po te pieniądze w całości lub częsci. Może nastąpi to wczesniej niż wszyscy się spodziewamy. Dlatego ja swoje srodki z III filara wypłacam w najbliższym czasie. Mam tam akcje jednej niepłynnej spółki i jak tylko będzie okazja je sprzedać likwiduję rachunek. Podobie uważam że program 500+ długo nie będzie w takim kształcie. Za kilka lat 500 zł nie będzie przelewane na konto tylko zapisywane w obligacjach państwowych- to co teraz jest opcją stanie się normą. Myśle, że nastapi to po ewentualnej wygranej PIS w kolejnych wyborach. skoro zakładasz nacjonalizację środków to zapytam z ciekawości w co zainwestujesz te środki.. ?
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
19 listopada 2016 20:37:23
Przerzucę na zwykły rachunek maklerski. Zakładam nacjonalizację środków z III filara.
Edytowany: 19 listopada 2016 20:37
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
21 listopada 2016 18:13:33
Widzę, że ciekawa dyskusja się wywiązała ... :)
Przyznam się, że mnie nieco martwią ostatnie "dobre zmiany". Zgadzam się, że lepiej jak można przejść na emeryturę wówczas kiedy chce się samemu to zrobić. Obawiam się jednak, że wiele osób nie będzie się zastanawiać tylko weźmie co dają i tyle. Potem i tak państwo będzie musiało zadbać o tych co wpadną przez to w sferę ubóstwa. Część weźmie emeryturę i będzie dorabiała na czarno. W każdym razie skoro można nie płacić składek to nie będą tego robić co musi mieć wpływ na budżet. Gdyby ludzie byli rozsądni to można by w ogóle zrobić składki na ZUS dobrowolne a kto by odkładał miałby emeryturę, reszta mogłaby sobie zbierać gdzie by chciała lub nie mieć na chleb. Wedle własnego uznania - ale wiemy co by było :) niektóre rzeczy muszą być jednak przymusowe jak OC auta itp.
Moody's już o wypominał o konsekwencjach zmian w systemie emerytalnym co oznacza, że grozi kolejna obniżka ratingu. A za tym idą kolejne wydatki związane z wyższymi odsetkami od obligacji. Jak dodać 500+, wolną kwotę od podatku, mieszkanie+, darmowe leki i kilka innych obietnic wyborczych to wizja wysokiej inflacji, załamania złotówki i przymusowego cięcia wydatków po przekroczeniu 3% deficytu staje się coraz bardziej realna.
Kwestia OFE zniechęciła mnie strasznie do poprzedniej władzy. Niestety obecna dobije je zupełnie. Na jaką cholerę kazano mi podpisywać umowę z OFE skoro teraz nikt nie musi mnie pytać o to co zrobić ze środkami, które niby tam zgromadziłem ? Inna rzecz, że skoro jest teraz emerytura minimalna to mogę olać płacenie składek bo i tak płacąc pewnie niewiele więcej bym uskładał ... a co będzie jak do tego wniosku faktycznie dojdzie więcej osób ? Pawlak już dawno mówił, że nie liczy na emeryturę i on akurat dobrze wiedział co mówi.
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
21 listopada 2016 19:48:45
O OFE anie słowa nie ma w telewizji, natomiast zwiększyła się ilość biednych i pokrzywdzonych ludzi (temat zastępczy, aborcje się przejadły) - przynajmniej tak wynika z mainstream media. (ps. brudzimy gospodarzowi w kronice, zaraz nas wyrzuci :P
|
Wysłane:
21 listopada 2016 20:08:22
@kakarotto spokojnie... gospodarz nikogo nie będzie wyrzucał
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
21 listopada 2016 20:51:15
flesz napisał(a):Przerzucę na zwykły rachunek maklerski. Zakładam nacjonalizację środków z III filara. Do UFK przynajmniej nie mogą się dobrać. Więc jest to bezpieczne rozwiązanie.
|
Wysłane:
28 listopada 2016 14:14:38
dzisiaj zielono w portfelu PILAB,11BIT, MABION, CELONPHARMA,OPONEO
|
Wysłane:
17 grudnia 2016 22:25:28
szanowni czytelnicy w portfelu dużo zmian, większość pozycji została mocno skrócona, ( postanowiłem dużą część portfela zainwestować poza giełdą) dokładnie wszystkiego się dowiecie w zestawieniu na koniec roku więc jeszcze o ciut cierpliwości proszę pozdrawiam
|
PREMIUM
Wysłane:
19 grudnia 2016 14:36:58
Teraz to najbardziej zaciekawiłeś mnie co uznałeś za bardziej interesujące ... w co chcesz zainwestować? :)
|
Wysłane:
19 grudnia 2016 16:46:58
bankrucik napisał(a):szanowni czytelnicy w portfelu dużo zmian, większość pozycji została mocno skrócona, ( postanowiłem dużą część portfela zainwestować poza giełdą) dokładnie wszystkiego się dowiecie w zestawieniu na koniec roku więc jeszcze o ciut cierpliwości proszę pozdrawiam widzę, że 11 bit upłynniałem w dobrym towarzystwie
|
Wysłane:
19 grudnia 2016 16:48:22
Pilkahalowa napisał(a):Teraz to najbardziej zaciekawiłeś mnie co uznałeś za bardziej interesujące ... w co chcesz zainwestować? :) nieruchomość .... poza Polską postanowiłem zdywersyfikować portfel
|
PREMIUM
Wysłane:
20 grudnia 2016 16:57:34
W sumie złotówka się osłabiła więc nie jest to najlepszy moment na zakupy w innych walutach. Chyba, że miałeś na myśli Ukrainę ? :)
|
0 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 220
Wysłane:
22 grudnia 2016 22:04:50
bankrucik napisał(a):Pilkahalowa napisał(a):Teraz to najbardziej zaciekawiłeś mnie co uznałeś za bardziej interesujące ... w co chcesz zainwestować? :) nieruchomość .... poza Polską postanowiłem zdywersyfikować portfel Grecja czy Portugalia?
|
Wysłane:
23 grudnia 2016 21:00:21
życzę wszystkich forumowiczom i członkom stockwatcha radosnych, pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych
|