dziękuje za PMki i za reakcję administracji :)
wypowiedzi na forum traktuję tak jak wypowiedzi w realu, wbrew temu jak internet widzi wiele osób nie ma dla mnie stopniowania że obrażanie kogoś w sieci różni się od powiedzenia tego w twarz. Stąd reaguje mocno. Ale no to nie bede taki emo jak ktoś chce czytać moje wypociny o hobby giełdowym :)
krótko o
Optimusie - faktycznie grałem na nim bardzo często, ale bałem się że papier nagle się zawali (tak jak to się stało przy wyprzedaży przez ABC Date) i grałem tylko do długości OTP, najczęściej 1-2 dni, max 3-4, nie pamiętam żebym trzymał dłużej. Mimo to pamiętam że sumarycznie zarobiłem na tej części portfela wielokrotność ok 200% wstępnie włożonej kasy, jeszcze w 2010, aczkolwiek nie dam sobie ręki uciąć że to było w sumie 160% albo 210%. Nigdzie nie pisałem że zrobiłem te 200% jedną transakcją, jeśli napisałem że jedną transakcją to minąłem się z prawdą, ale nie przypominam sobie takiego wpisu, transakcji było bardzo dużo.... Od startu mojej przygody z tą firmą zmieniłem DM (ostatecznie został Alior, mimo zbyt częstych awarii), nie mam najmniejszej ochoty dokładnie tego sprawdzać i zbierać czegokolwiek. Wspomniałem o Optimusie ze względu na to że obecnie takie fantastyczne okazje do krótkoterminowego grania są dużo rzadsze. Wolałbym czytać krytykę do akcji i przedsięwzięć od czasu jak prowadzę kronikę, podaję Wam tutaj moje momenty wejścia i wyjścia, więc chyba tak że nie ma niejasności. Tą informacją pozwolę sobie zakończyć temat tej firmy i wpisu
mankomaniaka. Nie będę więcej w żaden sposób komentował zarzutów sprzed okresu prowadzenia kroniki, i prosiłbym o niewysuwanie takich :) Z góry dziękuje.
@topfacet lewarowanie - jak to robić?
Sprawa wygląda tak, sa 2 metody
1. OTP (Odroczony Termin Płatności) - Bank daje Ci krótki okres (4 dni robocze) na który za Ciebie kupuje akcje, trafiają na Twoje konto ale koszt zakupu wyświetla się w wierzytelnosciach do spłacenia. OTP w Aliorze uruchamia się banalnie prosto przy uruchomieniu rachunku. Wybieramy wersję 50 000 bez finansowego wkład własnego lub 70 000 z 30% własnym wkładem finansowym. Granie na OTP musi miec zabezpieczenie w postaci akcji lub pieniędzy na koncie do sumy granej na OTP.
Wada: przekroczenie terminu OTP każdorazowo w Aliorze generuje karę 50, zł i naliczanie odsetek ustawowych... co przy trafionej inwestycji i zyskaniu np 5-10% w 3 dni z włożonych 50 000 praktycznie jest bez znaczenia, ale boli jak się nie trafi z inwestycją....
Wada no. 2 (największa): Bank sam wybiera firmy które uznaje za własciwe do OTP.... co jest dla mnie skandalem bo manipulują tak rynkiem (np zezwolili na OTP dla Petrola... potem je zabrali, dla Optimusa nie ma OTP a dla CityInteractive jest... z tym że nawet jutro z nagła lista może sie zmienić bez żadnych informacji)
2. kredy brokerski - do ok. 50 000 łatwy do uzyskania w moim obecnym DM, wymagają pokrycia w akcjach albo dodatkowych papierów.
Wada: w sumie nie ma wad, poza tym może że kredyt brokerski widnieje w BiK-u jak każdy inny kredyt, dla jednych to ważne, dla drugich nie.
Więc mając na koncie brokerskim 30 000 zł (przykładowo) możemy mieć OTP do 30 000 i spokojnie startować o 30 000 kredytu.
Orlennie pisałem rano czekając na posprzątanie kroniki.. niestety sytuacja zmieniła się i czytając artykuły z prasy amerykańskiej autentycznie boję sie że
Obama nie dogada się z Kongresem - dzisiaj cały Orlen poszedł za równe 47 zł, szkoda wielka ale ryzyko jest zbyt duże.
60% portfela,
Orlen,
zrealizowany zysk: +1,8% :(
wyposażyłem się w mały pakiet
i3D, skupowany cały dzień w zakresie
4,70-5,10, 5% portfela.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD