PARTNER SERWISU
wujgvuyn
1 2 3 4 5

Portfel by Scarry

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 26 lipca 2011 11:19:28
Scarry wypowiedż jednego z forumowiczów nie powinna wpływać na takie decyzje jak zaprzestanie udzielania się w swojej kronice. Nie chcę i nie będę jej oceniał, ale wydaje się trochę niegrzeczna i przesadzona. Ja z ciekawością obserwuję Twoją kronikę i nie wnikam gdzie i ile zarobiłeś, czy straciłeś bo to Twoja sprawa. Jako, że troszkę pogrywam na NC chcę zwrócić uwagę, iż ostatnie inwestycje kolegi Scarrego są trafione i przemyślane, o co w tym indeksie wcale nie tak łatwo.
Poza tym, tak mi się wydaje, każdy z nas czytając kroniki kogokolwiek, decyzje o zakupie jakiegoś waloru podejmuje sam i jest to jego suwerenna decyzja.
Chętnie dalej zaglądał bym do Twojej kroniki i mam nadzieję, że będę miał jeszcze taką możliwość.
pozdrawiam

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 lipca 2011 12:10:03
Chciałbym tylko uświadomić co niektórym, że nikt nikomu nie karze pisać swojej kroniki ani czytać kronik innych uczestników.

Pozdrawiam.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 26 lipca 2011 13:29:01
orzech napisał(a):
Scarry wypowiedż jednego z forumowiczów nie powinna wpływać na takie decyzje jak zaprzestanie udzielania się w swojej kronice. Nie chcę i nie będę jej oceniał, ale wydaje się trochę niegrzeczna i przesadzona.

Zgadzam się całym sercem z tym fragmentem. Wystarczy jedna negatywna krytyka aby tak się zniechęcić do pisania? Dziwne. Jeśli Scarry jest aż tak wrażliwy, to proszę usunąć moje komentarze, będzie spokój. Faktem jest, że gdy jakiś trol zaczyna za dużo komentować, to kronika się może rozsypać i ciężko się odnaleźć. Jeśli to pamiętnik, to nie wiedziałem (tylko dlaczego pisany online zachęcający do komentowania?)

Niestabilny Emocjonalnie
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 lipca 2011 14:48:05
Pawnwie,
Proszę spokojniej i z poszanowaniem innych użytkowników.
Manko nie posiada grama subtelności, ani wyczucia. Niektórzy nazwaliby jego zachowanie co najmniej grubiańskim. I wcale nie chodzi mi tutaj o ten jeden konkretny wpis. Wskazał natomiast pewną niekonsekwencję w wypowiedzi, niestety w swoim stylu. Czy to źle?
W mojej ocenie nie...
Każdy ma swoje autorytety, ze mną włącznie. Też sobie cenię paru ludzi. Tym bardziej gracze z małym stażem.
Można sobie wyobrazić sytuację, że ktoś buduje sobie autorytet wynikiem portfela i zwrotami z inwestycji, ale bez podawanie ceny wejścia, lub podając transakcje po fakcie, a potem to wykorzystuje na mało płynnych spółkach, mówiąc o potencjale perspektywach etc, jednocześnie zbywając posiadane pakiety. Niestety świat nie jest idealny. Dlatego w moim mniemaniu Manko jest jednak pożyteczny dla społeczności forum, przy całym bagażu swoich wad.

Manko można piętnować za formę, natomiast za treść nie.

Scarry,
Zastanów się. Czy jeśli byłbyś z boku tej sytuacji, to uznałbyś zachowania manko za pożyteczne po odfiletowaniu z wybujałego ego, sarkazmu, nieuprzejmości, braku szacunku?

Mnie nie raz nazywał głupkiem. Ja się nie obrażam, bo uważam że mnie bronią wypowiedzi. Każdy może sobie wyrobić zdanie na mój temat. Wypowiedź Manko niewiele tutaj pewnie zmienia.

Z tego powodu proszę o mniejszy ładunek emocji w wypowiedziach i znacznie większy poziom szacunku do innych użytkowników.

PS: Wpis pisany jako użtkownik, a nie moderator i odzwierciedla moje prywatne zdanie o sytuacji.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 lipca 2011 15:22:42
Usunąłem z postów fragmenty obraźliwe, zaznaczając gdzie były.
Oraz ze trzy posty skręcające w kierunku waśni.

Mam nadzieję, że teraz jest czyściej i można odtworzyć transakcje na Optimusie, żeby znaleźć te zgubione 200%.

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 26 lipca 2011 15:42:55
Chętnie śledziłem ten wątek a także wpisy jego autora na kilku spółkach. I uważam że byłaby to strata dla wszystkich gdyby kolejna kronika przestała istnieć. Całkowicie zgadzam się z Anty Teresa, cała sytuacja została rozdmuchana. Obie strony mają swoje racje. Nie potrzebnie może Manko użył takiej formy wypowiedzi...a Scarry za bardzo przejął się atakiem na swoją osobę. Wystarczyło zadać pytanie o to jak to było z tym Optimusem i poczekać na odpowiedz.

Uważam że forma przedstawienia swoich wątpliwości/podejrzeń przez Manko była trochę nie na miejscu ale już same wątpliwości miały podstawy...Mimo wszystko mam nadzieje że Scarry nadal będzie prowadził wątek.thumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 26 lipca 2011 16:42:06
dziękuje za PMki i za reakcję administracji :)

wypowiedzi na forum traktuję tak jak wypowiedzi w realu, wbrew temu jak internet widzi wiele osób nie ma dla mnie stopniowania że obrażanie kogoś w sieci różni się od powiedzenia tego w twarz. Stąd reaguje mocno. Ale no to nie bede taki emo jak ktoś chce czytać moje wypociny o hobby giełdowym :)

krótko o Optimusie - faktycznie grałem na nim bardzo często, ale bałem się że papier nagle się zawali (tak jak to się stało przy wyprzedaży przez ABC Date) i grałem tylko do długości OTP, najczęściej 1-2 dni, max 3-4, nie pamiętam żebym trzymał dłużej. Mimo to pamiętam że sumarycznie zarobiłem na tej części portfela wielokrotność ok 200% wstępnie włożonej kasy, jeszcze w 2010, aczkolwiek nie dam sobie ręki uciąć że to było w sumie 160% albo 210%. Nigdzie nie pisałem że zrobiłem te 200% jedną transakcją, jeśli napisałem że jedną transakcją to minąłem się z prawdą, ale nie przypominam sobie takiego wpisu, transakcji było bardzo dużo.... Od startu mojej przygody z tą firmą zmieniłem DM (ostatecznie został Alior, mimo zbyt częstych awarii), nie mam najmniejszej ochoty dokładnie tego sprawdzać i zbierać czegokolwiek. Wspomniałem o Optimusie ze względu na to że obecnie takie fantastyczne okazje do krótkoterminowego grania są dużo rzadsze. Wolałbym czytać krytykę do akcji i przedsięwzięć od czasu jak prowadzę kronikę, podaję Wam tutaj moje momenty wejścia i wyjścia, więc chyba tak że nie ma niejasności. Tą informacją pozwolę sobie zakończyć temat tej firmy i wpisu mankomaniaka. Nie będę więcej w żaden sposób komentował zarzutów sprzed okresu prowadzenia kroniki, i prosiłbym o niewysuwanie takich :) Z góry dziękuje.

@topfacet
lewarowanie - jak to robić?
Sprawa wygląda tak, sa 2 metody
1. OTP (Odroczony Termin Płatności) - Bank daje Ci krótki okres (4 dni robocze) na który za Ciebie kupuje akcje, trafiają na Twoje konto ale koszt zakupu wyświetla się w wierzytelnosciach do spłacenia. OTP w Aliorze uruchamia się banalnie prosto przy uruchomieniu rachunku. Wybieramy wersję 50 000 bez finansowego wkład własnego lub 70 000 z 30% własnym wkładem finansowym. Granie na OTP musi miec zabezpieczenie w postaci akcji lub pieniędzy na koncie do sumy granej na OTP.

Wada: przekroczenie terminu OTP każdorazowo w Aliorze generuje karę 50, zł i naliczanie odsetek ustawowych... co przy trafionej inwestycji i zyskaniu np 5-10% w 3 dni z włożonych 50 000 praktycznie jest bez znaczenia, ale boli jak się nie trafi z inwestycją....

Wada no. 2 (największa): Bank sam wybiera firmy które uznaje za własciwe do OTP.... co jest dla mnie skandalem bo manipulują tak rynkiem (np zezwolili na OTP dla Petrola... potem je zabrali, dla Optimusa nie ma OTP a dla CityInteractive jest... z tym że nawet jutro z nagła lista może sie zmienić bez żadnych informacji)

2. kredy brokerski - do ok. 50 000 łatwy do uzyskania w moim obecnym DM, wymagają pokrycia w akcjach albo dodatkowych papierów.

Wada: w sumie nie ma wad, poza tym może że kredyt brokerski widnieje w BiK-u jak każdy inny kredyt, dla jednych to ważne, dla drugich nie.

Więc mając na koncie brokerskim 30 000 zł (przykładowo) możemy mieć OTP do 30 000 i spokojnie startować o 30 000 kredytu.

Orlen
nie pisałem rano czekając na posprzątanie kroniki.. niestety sytuacja zmieniła się i czytając artykuły z prasy amerykańskiej autentycznie boję sie że Obama nie dogada się z Kongresem - dzisiaj cały Orlen poszedł za równe 47 zł, szkoda wielka ale ryzyko jest zbyt duże.

60% portfela, Orlen, zrealizowany zysk: +1,8% :(

wyposażyłem się w mały pakiet i3D, skupowany cały dzień w zakresie 4,70-5,10, 5% portfela.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 lipca 2011 16:59

Scarry
193
Wysłane: 27 lipca 2011 09:17:54
Veno po tym motywie na pewien czas wypada z nawet strefy zainteresowań do spekulacji.... no nie dają nawet szansy na poważne podejście do siebie. Jak można tyle tygodni (już miesięcy) zwodzić inwestorów pokazem wirtualnie jeżdżącego i teoretycznie działającego samochodu ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 27 lipca 2011 09:18

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 27 lipca 2011 11:44:45
Ja się przyglądam Veno od dawna i nie przestaje mnie to dziwić. Tzn. nie przestaje mnie dziwić to jak "łatwo" można na NC zarabiać na sprzedaży marzeń...

Jestem praktycznie pewien że z tego całego projektu nic nie będzie i nie pomoże w tym nawet Lee Noble. Noble to już nie ta sama renoma, ostatni jego projekt przypomina Veno - obietnice i ciągłe odsuwanie premier.

Tak się zastanawiam, skoro działająca(mogąca zjechać z lawetyblackeye ) wersja samochodu jest gotowa to po co czekać na Pawlaka?! Czy minister Pawlak jest naprawdę niezbędnym elementem rozwoju polskiego supersamochodu?! Rozumiem gdyby to była prezentacja superciągnika...blah5

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Scarry
193
Wysłane: 27 lipca 2011 12:02:54
@Abner...
dokładnie.. aż szkoda bo jednak polska firma, druga próba podejścia do tematu polskiego super-car, rozmach w mediach.. a tu taka partyzantka i amatorka w praktyce..ech. Szkoda. Z obserwowanych nie wyrzucam ale nie zainwestuje bez jakiegoś argumentu, a na razie żadnego nie widzę.

ze zmian w portfelu

Zgodnie z zasadą "inwestuj jak krew się leje" nakupiłem sobie akcji VentureIN za 0,62 zł, co uważam za doskonałą cenę.

Dokupiłem również troszeczkę akcji i3D, ale tutaj poczekam chwilę co się będzie dziać z kursem i danymi makro z USA.
Edytowany: 27 lipca 2011 12:09

Scarry
193
Wysłane: 28 lipca 2011 10:59:23
sytuacja w USA dramatycznie mocno odbija się na naszym rynku... jednak wydaje się że Amerykanie muszą sie dogadać, no muszą, cały świat na to patrzy... ich obligacje są zabezpieczeniem setek rządów i banków. Po przepchnięciu podwyższenia deficytu (fakt bardziej medialny niz fiskalny, bo na dłuższa mete przecież nie zmienia wiele w coraz gorzych finansach USA) nastąpi mocne odreagowanie giełd (czytaj: duża okazja do zarobku).

Skupuje dalej po troszku Venture Incubator, i3D. Jakby Remedis jeszcze odrobinę spadł poniżej 1,20 to jego również skupiłbym i to nie trochę. Również Aerfinance zbliża się do bardzo atrakcyjnego kursu (dla mnie to są okolice 0,90 zł).

Oczywiście atrakcyjność kursu jest rzeczą bardzo subiektywną, szczególnie jeśli nastąpi prawdziwa długoterminowa bessa... zakładam jednak że najpierw przyjdzie jeszcze okres odreagowania, który byc może przerodzi się w krótkoterminową (kwartał-dwa) hosse.

Trafiłem z opchnięciem Vistuli... no nie poszła już wyżej, ale z drugiej strony trafić na to że coś będzie spadać obecnie to praktycznie graniczy z pewnością ;p.

Przyglądam się kursowi PKN Orlen (znowu) i mojego ulubionego KGHM... po pozytywnych info z USA możliwe będzie mocne odreagowanie i świetna okazja na lewarowany swing-trading.

moja ziarenka (RCWHTAOPEN) trzymają się dobrze :), myśle o dokupieniu. W sierpniu powinny pojsc w gore. (kurs pszenicy) (kurs certyfikatów na nią)
Edytowany: 28 lipca 2011 11:12

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 28 lipca 2011 11:09:26
Cytat:
Skupuje dalej po troszku Venture Incubator, i3D.

dziś masz dobrą okazję zeby dokupic i3d. Kogos strasznie parzy w ręceAngel

Scarry
193
Wysłane: 28 lipca 2011 11:11:05
korzystam :) ale widze ze ktos ma 40 000 zł w akcjach i3D ktore musi upłynnic po praktycznie PKC... licze ze zwali poniżej 4,00 :)

edit:
za równe 4,00 wpadło sporo! Ha! Fajnie korzystać z sytuacji jak kogoś ciśnie ze sprzedażą ;) thumbright

swoją drogą... ech.. ludzie są dziwni.. sprzedając spokojnie przez 7 godzin sprzedałby ze średnią blisko 10% wyższą niż pchając pakiet w 30 minut.... na samym pośpiechy stracił przed chwilą ok 4 tys pln.
Edytowany: 28 lipca 2011 11:19

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 28 lipca 2011 12:45:46
Cytat:
za równe 4,00 wpadło sporo! Ha! Fajnie korzystać z sytuacji jak kogoś ciśnie ze sprzedażą

No to braliśmy razem...! Jutro godzina prawdy,ale powiem Ci,że im więcej tego pesymizmu co do jutrzejszych wyników,to paradoksalnie jestem bardziej spokojny,bo rynek jest przygotowany na wyniki słabe,więc kto wie,czy nie są w jakiś sposób już zdyskontowane.
No chyba,że jednak nie będą tak złe jak się powszechnie oczekuje...? Think
Edytowany: 28 lipca 2011 12:57

Scarry
193
Wysłane: 1 sierpnia 2011 09:23:20
jak pisałem wcześniej dokupiłem (w IMO doskonałych cenach) w tamtym tygodniu Venture Investments i i3D, obniżając sobie ceny średnie zakupów. Jestem głęboko przekonany że na Venture Investments w tym roku bedą cuda jeszcze wave

Dzisiaj wyposażyłem się za 30% wartości portfela w Lotos, za 39,30, licząc na skumulowany efekt poprawy w USA i informacji o planowaniu próby przejęcia przez MOL. Horyzont czasowy - krótki king, swing trading. Rozpatrywałem jeszcze Synthos i Unicredit ale w tym tygodniu postawiłem na Lotos. SL wąsko na -3%.

Wkrótce jakieś podsumowanie.
Edytowany: 1 sierpnia 2011 09:41

Scarry
193
Wysłane: 1 sierpnia 2011 09:54:04
edit:

korzystając z chwilowego (mam nadzieję Angel )spadku kursu dokupiłem jeszcze 20% Lotosu (lewarowanie) za 38,90. Średnia teraz ok 39,10.

Edytowany: 1 sierpnia 2011 09:55

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 1 sierpnia 2011 22:59:15
A co takiego Twoim zdaniem bedzie sie dzialo w VTI ze bardzo urosnie? Na razie koryguje mocna przecene.

Scarry
193
Wysłane: 1 sierpnia 2011 23:30:31
w tym roku nagłośnią wspólny produkt Asseco Poland i Venture Incubatora: TimeCamp, ma całą serie ciekawych projektów w różnych fazach realizacji, do tego firma ma już to swoje dofinansowanie, z którym moim zdaniem jest zdecydowanie niedoceniania. No i popatrz po raporcie że firma z roku na rok do tej pory miała potężną dynamikę wzrostu wartości na akcje, nie wiem dlaczego miałoby się to zatrzymać. Mi pasuje :)
Edytowany: 1 sierpnia 2011 23:35

Scarry
193
Wysłane: 3 sierpnia 2011 09:13:11
bessa jest faktem, w związku z tym nastepuje u mnie przedefiniowanie priorytetów i sposobów zarabiania.

1. część pieniędzy zabieram na forex
2. częśc wycofuję i myśle o bulionowych monetach złoto/srebro
3. resztą gram dalej, głównie NewConnect i moje ulubione certyfikaty strukturyzowane

opchnąłem wczoraj Photon i AerFinance. Zostawiam i3D, Remedis i VentureIn. Dzisiaj albo jutro opchne Lotos. Niestety przy AerFinance nie dało się uniknąc (na szczęście niedużej) straty.

póki co najspokojniej (i dodatnio) to się zachowują moje certyfikaty na pszenicę (RCWHTAOPEN).

zestawienie procentowe zrobie koło weekendu.

(kolor czerwony na stracie, zielony na plusie)
Edytowany: 3 sierpnia 2011 09:17

Scarry
193
Wysłane: 3 sierpnia 2011 17:09:03
krew sie leje ... to dokupiłem Venture za 0,60 thumbright . Widze dzisiaj Photon zdecydowanie poszedł z rynkiem.... no nic. Na i3D i remedis też się czaje... 4,00 i 1,00 sa na tych spółkach dla mnie granicami włączenia ostrego skupu :)

licze na jeszcze dzień spadku Synthosa... ech.,. tego bym kupił też sporo, ale jeszcze trochę niech spadnie ;)
Edytowany: 3 sierpnia 2011 17:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,387 sek.

uxbveebq
dgnhyzmr
pqbdqodw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mntnnyrh
dapelaml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat