PARTNER SERWISU
ooblycwt
76 77 78 79 80

Portfel by Scarry

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 listopada 2011 13:04:27
Scarry napisał(a):
ale ja teraz nie gram na polskich akcjach ani na CFDach na polskie akcje... napisałem Ci wyżej jakie walory sobie śledzę. Amerykańskie firmy, niemiecki bank, i papiery na surowce :).

O tym, że grasz korzystając z CFD na polskie akcje pisałeś wcześniej. Ale nie o to chodzi, po prostu opłaty w Aliorze zarówno za CFD na towary, jak i na większość akcji, jeśli je dobrze rozumiem, powodują, że opłacalna gra na tym wydaje mi się niemożliwa. Jedynie CFD na amerykańskie akcje wyglądały mi się w miarę znośne.
Edytowany: 8 listopada 2011 13:07

wapkil
0
Wysłane: 8 listopada 2011 13:06:24
Kanoniers napisał(a):
Dzieki ale najpowazniejsza moja prognoza to przebicie dolkow z 2009r na WIG20 czyli okolice 1250 Think
Wiem ze dzis ta prognoza brzmi jak szarlatanstwo czlowieka niezrownowazonego ale czas rozliczy mnie z tego ...

Kiedy prognozujesz, że to się zdarzy?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 listopada 2011 13:17:33
@wapkil

w wolnej chwili zrobię Ci jakiś wyciąg z przykładowej transkacji jak to wygląda na paru różnych papierach, ale to raczej na priv ;)

---

przyjechała do mnie dzisiaj stockwatchowa publikacja "Giełda. Poradnik Inwestora" Jutro pierwsze wrażenia opiszę z treści. Wprawdzie książka raczej skierowana do zaczynających przygodę ale estetycznie wydana (twarda oprawa z szyciem leg i z folią matową, co bardzo lubię) i ma ładnie posortowane tematy wave . Środek na offsecie 90g (? chyba), wolałbym wprawdzie kredę bo pozwala na lepsze zafarbienie co przy tak bogatej w grafiki i zdjęcia treści przydałoby się (lepiej uwypukla grafikę), ale tak jak jest - jest całkiem estetycznie.

ostatnio udzielam się zdecydowanie mniej ... mam w drukarni Sajgon przez sezon kalendarzowy, praca teraz po 12 godzin, tu ciekawa obserwacja na temat naszego narodowego charakteru... od 14 lat robię co roku kalendarze - co roku namawiam na nie klientów już od lipca... i tak 80% zamawia w listopadzie i produkcja trwa aż do lutego (kiedy w listopadzie firmy powinny już rozdawać kalendarze na przyszły rok). Naród notorycznie spóźniony. Coś w tym dziwnego jest że to się wciąż nie zmienia...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 listopada 2011 13:29

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 listopada 2011 13:32:23
Ale detale, dopiero po chwili przypomniało mi się, że masz drukarnie Angel

Odpuść kredę i oszczędzaj drzewa. Mi w Irlandii niszczą najlepsze miejscówy do szlajania się po lasach i górach, właśnie przez wycinkę. Rozjeżdżają drogi i pozostawiają rozkopane cmentarzyska w miejscach gdzie jeszcze kilka miesięcy temu był piękny las ;-( Ale to mały pikuś w porównaniu z tym co się dzieje w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej... ;-(
Klika się i sprzedaje ;-)

wapkil
0
Wysłane: 8 listopada 2011 14:54:07
Scarry napisał(a):
w wolnej chwili zrobię Ci jakiś wyciąg z przykładowej transkacji jak to wygląda na paru różnych papierach, ale to raczej na priv ;)

Dziękuję, choć wcale się tego nie dopominam :) Myślałem tylko, że znasz te koszta, skoro korzystasz z ich usług. Mi ta informacja na pewno nie będzie potrzebna przynajmniej do czasu, gdy Alior przejdzie na Protradera 2. Jedynka w ich wersji jest zdecydowanie zbyt mało stabilna.
Edytowany: 8 listopada 2011 14:54

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 9 listopada 2011 13:14:52
Gdyby nie trwaly uraz na psychice to bralbym Midasa :)
Ryzyko nie takie duze bo ponizej 1,1 mozna bez stresu oddac ale mysle ze raczej w gore :)

Ciekawie wyglada tez na Borku, nienajgorzej Groclin - cos wezme bo przeciez jakas dawke adrenaliny trzeba dostarczyc :))))

Poplakali , posprzedawali ... mozemy dalej rosnac do nieba wave

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 9 listopada 2011 13:28:51
@Kanoniers
Może i masz rację. Zaraz do gry wejdą Amerykanie, zawrócą towarzystwo i wszyscy radośnie polecą na północ...nie takie rzeczy w ostatnich miesiącach rynki widziałythumbright

Scarry
193
Wysłane: 9 listopada 2011 13:32:43
Kanoniers napisał(a):
Ryzyko nie takie duze bo ponizej 1,1 mozna bez stresu oddac ale mysle ze raczej w gore :)

Ciekawie wyglada tez na Borku, nienajgorzej Groclin - cos wezme bo przeciez jakas dawke adrenaliny trzeba dostarczyc :))))

Poplakali , posprzedawali ... mozemy dalej rosnac do nieba wave

widziałeś komentarz na Zerohedge ? Dokładnie tak samo brzmi Angel

Cytat:

On The Bright Side...

..it is only 5 hours until noon, when Europe closes and we can resume the rally based on anything that sounds remotely positive.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

Kanoniers
1
Wysłane: 9 listopada 2011 13:38:41
Heheh no to niezle ;)

Nie czytalem ale zauwazylem na podstawie kilku spolek taka zaleznosc ze zaczelo spadac i nagle jakby ktos podstawil ogromny kosz i zblokowal lawine ...

Kanoniers
1
Wysłane: 9 listopada 2011 15:56:09
Kusi strasznie bo przecena bardzo duza ale jednak nie podejme tego ryzyka Think
Zbyt duza sila podazy na ta chwile - lepiej stracic okazje niz pieniadze ;)

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 listopada 2011 16:53:43
Zobaczymy, czy ECRI w ogóle będzie miało po co wracać do studia CNBC za miesiąc. Na razie spadki wyglądają zacnie Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 9 listopada 2011 23:16:36
Kanoniers napisał(a):
Kusi strasznie bo przecena bardzo duza ale jednak nie podejme tego ryzyka Think
Zbyt duza sila podazy na ta chwile - lepiej stracic okazje niz pieniadze ;)

patrzac na dzisiejsze zamkniecie w usa to jutro mozemy miec podobnie jak bylo dzis na gpw.

tak mi cos chodzilo po glowie, ze pewnie gdy tylko sytuacja w Grecji sie wyklaruje, to sie przeniesie ognisko na Wlochy.

wiec groteska toczy sie dalej, pare dni pospada do jakiejs niby dobrej informacji, cos odbije i tak w kolko, najlepsza strategia teraz to chyba nie byc zbyt chytrym i nie liczyc na hosse, nie liczyc tez na jakis krach i czekac z kupnem nie wiadomo na co, 2-3 dni spadkow - wejscie, 2-3 dni wzrostow - wyjscie.

jest jeszcze opcja pospekulowania troche na NC na papierach nie reagujacych na sytuacje makro, taki maly hazardzik :)

P.S.

czy w momencie gdy Papandreu oglosil w Grecji referendum przeszlo komus przez mysl, ze mogl na tym niezle kokosy zrobic? ostra gra na spadki przez zaprzyjaznionego 'inwestora' przed wydaniem oswiadczenia i pare dni pozniej w druga strone, odwolanie decyzji, sprzedaz kontraktow, wejscie w papiery na duze dzwignie?

ja bym go obserwowal, za pare latek moze nam zniknac gdzies na Szeszelach :)
Edytowany: 9 listopada 2011 23:20

Kanoniers
1
Wysłane: 10 listopada 2011 10:09:31
Kanoniers napisał(a):

Ech... tak mowilo przeczucie ale logika i zdrowy rozsadek nie pozwolil na taki ruch bo wydawal sie absurdalny...
Kolejny raz przeczucie nie zawiodlo ale tym razem przegralo ze zdroworozsadkowym podejsciem Think

Scarry
193
Wysłane: 17 listopada 2011 13:48:30
Po krótkiej przerwie...

nie, nie kupuje jeszcze nic na GPW, dalej trochę traderem się bawie na forexie i czekam na zwałę. Drukarnia daje mi nieźle w plecy z życiem .. produkcja kalendarzy w pełni.

Dojrzewa we mnie decyzja inwestycji większego kapitału w fizyczne złoto, jest to wprawdzie nie do końca zgodne z moim charakterem, ale chyba się zmusze.

Czy ktoś z przeglądająych kronikę ma w tym temacie jakieś dobre/złe doświadzczenia ? Czy oferta polskiej mennicy czy co innego ?

obserwuje uważnie akcje

CIA - pięknie się trzyma, zapowiada duże zyski, jeśli spadnie poniżej 17 zł przez kryzys - wchodzę w ciemno
Photon - po raporcie i dramatycznej zmianie opłacalności biznesu - wypada z kręgu moich długoterminowych zainteresowań
KOV - tu jest ciekawa sprawa bo moim zdaniem lada dzień zacznie się sprzedaż faktów i kurs zleci na łeb poniże 1 zł... hm.. w okolicach 0,70-0,80 byłby ciekawą lokatą średnio-terminową. Nie wiem co będzie dalej, obserwuje. Najchętniej wziąłbym krótkoterminowo shorty teraz na nich ale nie da się.

w związku z nadchodzącą zwałą w EU, do której jestem przekonany jak nigdy, myśle znowu o certyfikatach na złoto ze względu na skumulowany możliwy zysk po wzroście inflacji w strefie Euro i po dalszym wzroście wartości dolara.
Edytowany: 17 listopada 2011 13:59

Kanoniers
1
Wysłane: 17 listopada 2011 13:55:09
Temat fizycznego zlota probowalem podejmowac kilka razy na forum ale nie znalazlem niestety chetnych wiec sam musialem sie z tym wszystkim zmierzyc salute

Tak samo mysle o walutach ale juz kilka razy pytalem czy ma ktos jakies pomysly na w miare bezpieczne waluty w czasie zawieruchy ktora juz puka do drzwi ??

dlaczego waluta ?? chodzi mi tez w pewnym stopniu o plynnosc ...

co do zlota Scarry to myslisz bardziej o szatbkach czy monetach lokacyjnych ??

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 17 listopada 2011 13:59:25
Scarry, sądzisz że KOV dostanie tą koncesję za czym pójdą spadki, czy właśnie jej nie dostanie i kurs zleci? Moim zdaniem jeśli dostaną tą koncesję i za nią nie przepłacą to nie ma siły spaść niżej jak 1,10-1,2. Spółka ma ciekawy terminarz w przyszłym roku, wielkiej akumulacji nie było w przedziale 0,80-1,00 zeby terez mial sie ktos pozbywac akcji, a poza tym to bedzie juz inna spolka bo wartosc oml-42 jest zbyt duza by ja pominac. Do tego na horyzoncie gra pod możliwe pozyskanie finansowania na AIM. Dolicz do tego cały akcjonariat zostawiony przez petrola... Ci ludzie na pewno zobaczą duży zysk do wyciągnięcia (no chyba że spłukali się do reszty), myślę że nawet przy mniejszym ryzyku jak u Krauzego.
Ogólnie na Kov jest pod co grać i na long i na short, więc te groszówki raczej już nieosiągalne...
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

Scarry
193
Wysłane: 17 listopada 2011 14:01:12
@federer
jakbym miał obstawiać czy dostaną to moim zdaniem 70% że dostaną, 30% że nie dostaną, ale nie o to chodzi na cfaniackiej banana-GPW blackeye , moim zdaniem oni po dostaniu, dzień-dwa, może od razu, zaczną spadać mocno mając "sprzedaż faktów mode ON".

Jak nie dostaną to marny ich los powyżej 1 zł, jak dostaną to spadną i zawrócą.

tak to widzę :)

ale teraz bardziej myślę o inwestycji w fizyczne złoto niż w akcje na dłużej
Edytowany: 17 listopada 2011 14:05

federer
0
Wysłane: 17 listopada 2011 14:10:56
no dobrze, ale kto niby bedzie te fakty sprzedawal? nie bylo zadnej mega akumulacji by sie tak stac mialo. Wydaje mi sie ze popyt moze sie aktywowac w kazdej chwili, wiadomo przeciez ze spolka startowala z 1,89 a teraz jest o niebo ciekawsza i tansza. Moze i perspektywy na rynku nie sa dobre, ale ostatnio nie chodzimy do konca w parze z rynkiem.

Moja percepcja jest taka; nie wydaje mi sie by przy pozytywnej informacji staly akcjonariat kov wyszedl z inwestycji, ja mimo poziomu 0,8X nie wyprzedalem i nie mialem zamiaru (choc srednia mialem 1,68), gdzies tam po drodze dokupilem, niedawno to sprzedalem a z glownym pakietem siedze i z checia dokupie jak bede wiedzial wiecej... nie wydaje mi sie rowniez by 'spekuła' mogła tak zwalić kurs bo po prostu było jej za mało.

Scarry
193
Wysłane: 17 listopada 2011 14:23:14
@federer
:) pytasz się jak to postrzegam to Ci odpowiadam, ja tam powyżej 0,70 na KOV nie patrzę. Jeśli nie spadnie, cóż... na giełdzie lepiej tracić okazje niż pieniądze i tego się trzymam :)

Pod żadnym pozorem nie mam zamiaru wchodzić w inwestycję, która wymusi na mnie bycie długoterminowcem i może spowodować 50% straty kapitału (choćby czasowej). Jeśli zdecyduję się długoterminowo to w szczycie bessy wskoczę sobie w coś co 2-3 lata powinno zachować jednoznaczny kierunek... ale tak to złoto złoto :)

szkoda mi Pontona. Działka świetna ale moim skromnym zdaniem to nim się fotowoltaika rozrusza w Europie poważnie to firma może już zbankrutować do tego czasu.

edit:
stop - poprawka - po nerwowej reakcji Redface-a na wątku KOV zmniejszam szanse na pozytywne zakończenie - IMO teraz to jest 40-60 (60 na niekorzystne zakończenie).
Edytowany: 17 listopada 2011 14:30

federer
0
Wysłane: 17 listopada 2011 14:33:55
Rozumiem Twoje podejście, moje jest zgoła odmienne pewnie dlatego że obracamy innymi wolumenami, no i ja jestem jeszcze na początku ścieżki giełdowej. Przyjąłem założenie, że gram agresywnie niewielkim kapitałem, który jestem w stanie w miare szybko odbudować, nie jest to też 100% gotówki. Interesuje mnie duży zysk, przy dużym ryzyku.

Też żal mi pontona, bo fajna firma, zalega w portfelu no a widoki się tam pogorszyły.

edit
...szczerze mówiąc gdyby nie komentarz jednego z forumowiczów to nawet nie zauważyłbym tej nerwowości, chyba tyle jej wokoło, że przeszła w constans. Nie przeceniałbym odpowiedzi Redface'a.
Edytowany: 17 listopada 2011 14:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

76 77 78 79 80

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,473 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat