PARTNER SERWISU
fqvgtquz
78 79 80 81 82

Portfel by Scarry

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 17 listopada 2011 19:04:10
Cytat:
Niekoniecznie. Wydawało się, że luksusowe zegarki mechaniczne umrą w momencie nadejścia zegarków kwarcowych. Na jakiś czas moda się odwróciła i wiele firm produkujących doskonałe zegarki mechaniczne tego nie wytrzymało. Teraz znów w dobrym tonie jest mieć porządny, mechaniczny zegarek. W niektórych środowiskach można nawet wiedzieć, czym on jest, nie tylko ile kosztował ;)

tylko tutaj mogę się mylić bo zapewne wielu młodych, pięknych i bogatych blah5 również odczuwa osobliwa "potrzebę" noszenia zegarka na kredyt na ręce, jednak wydaje mi się że mimo wszystko modę te dyktują pokolenia wychowane jeszcze na zegarkach a nie na iPhonach

wiem że taka całkowita dewaluacja zegarka jako ozdoby na ręke i super mechanizmu czy to kwarcowego czy mechanicznego brzmi smiesznie, ale dla mnie takie inwestycje kojarza sie z lokowaniem kapitału na dłuższy okres czasu i wtedy już to takie śmieszne nie jest. Bardziej przemawiają do mnie stare samochody,motocykle z tego powodu że sa dużo mniej mainstreamowe, choć to inny kaliber wiadomo

Cytat:
I to jest największa zaleta, której nie da się zakwestionować :)

myslę że w przypadku realizacji czarnego scenariusza to trzeba by być ascetą żeby taki zegarek nosić na ręceblackeye
Edytowany: 17 listopada 2011 19:06

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 listopada 2011 19:05:15
bernie napisał(a):
zgadzam się i warto dodać że zegarki takie "na rękę" szczyt popularności mają już raczej za sobą...

Nieprawda. Dobre zegarki jeszcze długo będzie pełnić funkcję podobną do biżuterii. Stylowa ozdoba określająca status właściciela. Ja mam w miarę tani zegarek Timexa Expedition (funkcja użytkowa nie dekoracyjna ;-) i jak mi się zepsuje, to kupię kolejny na 100%. Nie wyobrażam sobie sprawdzać czas na telefonie, jak gimnazjalista Angel Po za tym jak się zgubie w dżungli, to mogę użyć zegarka w roli kompasu Angel

EDIT: Ja nie byłem wychowany na zegarkach. Nigdy nie miałem zegarka, może kiedyś w podstawówce przez chwilę, ale w końcu do niego dorosłem.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 17 listopada 2011 19:06

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 listopada 2011 19:36:26
Tak zupełnie na serio, to zegarki kupione w 2009-2010 mógłbym teraz sprzedać o około 15% drożej - i mówię o egzemplarzach lekko używanych z półki "niskiej" (nie żadne Rolki). Cena sklepowa w PLN wzrosła w tym czasie o około 25-30%.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 17 listopada 2011 20:40:53
bernie napisał(a):
tylko tutaj mogę się mylić bo zapewne wielu młodych, pięknych i bogatych blah5 również odczuwa osobliwa "potrzebę" noszenia zegarka na kredyt na ręce, jednak wydaje mi się że mimo wszystko modę te dyktują pokolenia wychowane jeszcze na zegarkach a nie na iPhonach

Mody można kreować, ale przewidzieć się chyba ich nie da. Równie dobrze może być tak, że człowiek nie będzie nosił zegarka, bo nikt inny go nie nosi lub też tak, że koniecznie będzie chciał kupić zegarek bo iPhone'y mają wszyscy, a zegarek go wyróżnia.

Natomiast generalnie się z Tobą zgadzam. Nigdy nie uważałem, żeby zegarki warto było kupować jako przedmiot inwestycji. Można je lubić i kolekcjonować, ale sytuacja, w której coś jest drogie tylko dlatego, że jest luksusowe i modne, a luksusowe i modne jest tylko dlatego, że jest drogie nie wydaje mi się zbytnio stabilna.

wapkil
0
Wysłane: 17 listopada 2011 20:43:18
mathu napisał(a):
Tak zupełnie na serio, to zegarki kupione w 2009-2010 mógłbym teraz sprzedać o około 15% drożej - i mówię o egzemplarzach lekko używanych z półki "niskiej" (nie żadne Rolki). Cena sklepowa w PLN wzrosła w tym czasie o około 25-30%.

Przecież wiesz, że taka ekstrapolacja nie jest argumentem. Równie dobrze ktoś mógłby pisać, za ile może dziś sprzedać kupione w 2009-2010, tak lubiane przez Ciebie złoto.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 18 listopada 2011 00:30:35
Scarry co do monet mozna na allegro znalezc numizmaty ponizej ceny spot. Jednakze trudniej taka monete szybko sprzedac. W takich przypadkach nie ma tez co liczyc na rosnaca wartosc numizmatyczna bo to zwykle najliczniejsze, najgorsze emisje. Najbardziej plynne jest zloto lokacyjne, polecam Krugerrandy - sa najbardziej znane na swiecie. Sztabki tez nie sa zle(szczegolnie te o malej wadze). Ja zbudowalem portfel w oparciu o numizmaty, krugerrandy i sztabki (dywersyfikacja) o roznych wagach (glownie 1/4, 1/2 i 1 uncja).
Poza "fizycznoscia" podzielnosc jest rowniez istotna (znow: dywersyfikacja). Zloto fizyczne jest ubezpieczeniem na najczarniejsza godzine, ale to nie kontrakt, wiec radze zainwestowac chocby w najtanszy sejf (jego skutecznosc zalezy od stopnia ukrycia).

PS. Podejrzewam, ze w razie problemow Krugerranda sprzedasz z 5-10% strata w kazdym miescie swiata i rozpozna go z 8 na 10 celnikow, czy co trzeci zolnierz Anxious

PS2. Kiedy kupowalem zloto placilem 2-3% marzy powyzej spot. Teraz widze, ze sie sklepom w d.... poprzewracalo i 6% marzy to nic niezwyklego. Nie wiem czy to nowa norma czy efekt problemow z dostepnoscia.
Edytowany: 18 listopada 2011 00:42

wapkil
0
Wysłane: 18 listopada 2011 01:05:42
krishic napisał(a):
polecam Krugerrandy - sa najbardziej znane na swiecie. Sztabki tez nie sa zle(szczegolnie te o malej wadze).

Gold Eagle też kilka osób zapewne rozpozna ;)

krishic napisał(a):
Ja zbudowalem portfel w oparciu o numizmaty, krugerrandy i sztabki (dywersyfikacja) o roznych wagach (glownie 1/4, 1/2 i 1 uncja).

Jaką zaletę uzasadniającą taką dywersyfikację mają niewielkie sztabki w porównaniu do monet (bulionowych) o tej samej wadze? Wiem, że sztabki są zwykle (prawie)24 karatowe, ale jeśli komuś zależy takie monety też istnieją. Poza tym monety 22 karatowe zawierają przecież tyle samo czystego złota.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 18 listopada 2011 01:59:35
Ze złotkiem sprawa jest prosta - trzeba śledzić Zero Hedge. Jak w komentarzach zaczną się wściekać na ZH i pisać, że zostali oszukani i sprzedają złoto i srebro, wtedy kupujemy love4
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 18 listopada 2011 01:59

krishic
26
Wysłane: 18 listopada 2011 02:36:29
wapkil napisał(a):

Jaką zaletę uzasadniającą taką dywersyfikację mają niewielkie sztabki w porównaniu do monet (bulionowych) o tej samej wadze? Wiem, że sztabki są zwykle (prawie)24 karatowe, ale jeśli komuś zależy takie monety też istnieją. Poza tym monety 22 karatowe zawierają przecież tyle samo czystego złota.

Zloto mozna kupowac z wielu zrodel. Czasem zdarza sie tak, ze np chcesz cos kupic, ale cena spot w USD w kilka dni skoczyla np o 5-10%, albo zlotowka sie oslabila o 10 gr. Mennica czy sklepy przeliczaja ceny na biezaco, ale np na allegro dzieje sie to z opoznieniem. W takich wypadkach kupowalem numizmaty, ktore nie zdazyly zareagowac na zmiane ceny. Czasem np e-numizmatyka robi promocje w stylu: "przez 24 godz. 0% marzy na sztabki lokacyjne z terminem dostawy do 45 dni", "kup zlota monete X srebrna Y dostaniesz gratis" itp. Mozna wtedy kupowac niezaleznie od ceny i zabezpieczyc pozycje na foreksie po czym zdjac hedging w dogodnym momencie (np w oanda.com dostepne sa pojedyncze uncje i waluty od 1 szt). Nie wiem jak jest teraz, ale jakis czas temu mozna bylo troche pospekulowac i np podczas silnej korekty zamowic sztabke, ktora trzeba oplacic w 24h. Jesli cena odbijala robilem przelew, jesli korekta sie poglebiala zamowienie szlo do kosza.
To nie gielda, rynek nie jest regulowany, towar nie jest jednorodny i nie ma centralnego arkusza zlecen. Sa okresy gdzie np dwie 1/2 uncjowe sztabki sa w cenie 1 uncjowej, choc zwykle obowiazuje zasada, ze im mniejsza waga tym wieksza cena grama. W/w "aberracje" powoduja, ze w portfelu mam zloto o roznej wadze i nie tylko moje ulubione krugerrandy. To ma swoje zalety, pamietam krotkie okresy kiedy krugerrandy byly tansze niz sztabki lub kiedy nawet paskudne numizmaty zyskiwaly wiecej niz zloto.
Edytowany: 18 listopada 2011 02:43

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 18 listopada 2011 08:57:27
@krishic

o właśnie! o takie informacje mi chodziłothumbright dzięki. Weekend poświęcam na przewertowanie stron, for i ocen zakupu złota.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

krishic
26
Wysłane: 18 listopada 2011 09:21:31
Jesli chodzi o zakup monet bulionowych sa juz porowywarki. Za moich czasow trzeba bylo szukac wpisow z zestawieniem dealerow na blogach.

http://zlotyranking.pl - patronem jest goldblog.pl znana "marka" wsrod gold bug-ow.
ceny-zlota.pl

Sa tam zlote i srebrne monety bulionowe (tylko najbardziej popularne), bez sztabek, bez podejrzanych dealerow, z krotkim terminem dostawy. Jesli ktos nie planuje szukac okazji to mozna patrzec na wykres XAU/PLN i w dogodnym momencie kupowac gdzie jest w danej chwili najtaniej.
Edytowany: 18 listopada 2011 09:24

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 18 listopada 2011 09:28:11
a nie myslicie, ze zakup zlota teraz za zlotowki to bardzo ryzykowna inwestycja?

1. USDPLN - 3.30!!!! gdzie 2 lata temu przed kryzysem kurs wynosil ok 2pln i do ktorego pewnie bedzie dazyl jak juz sie sytuacja uspokoi
2. po rozwiazaniu sytuacji w Europie zloto samo w sobie notowane w dolarach sie pewnie i oslabi

1+2= no juz moze byc dosc odczuwalna wtopa

krishic
26
Wysłane: 18 listopada 2011 09:48:30
Fizyczne zloto to CDS na swiatowy sektor finansowy i jednoczesnie "waluta" z rodzaju safe haven. Zyjemy w takich czasach, ze to ubezpieczenie jest horrendalnie drogie. Tworzy to spore ryzyko w przypadku zazegnania kryzysu (ale wtedy mozna bedzie zarabiac np na akcjach). Straty na 5-10% czesci portfela w zlocie rozejda sie w hossie po kosciach. Natomiast w scenariuszu wzrostowym zloto bedzie stanowic coraz wiekszy procent portfela bez potrzeby dokupowania. Jesli np mam 5% portfela w zlocie i 10% akcji, przychodzi bessa, rosnie zloto, oslabia sie zlotowka i akcje. Nagle w portfelu mam np 10% zlota i 5% akcji (bez przeprowadzania zadnej transakcji). Wyszedlem na zero, ale moge kupowac akcje za pol ceny. Ubezpieczenie zadzialalo. Natomiast w hossie zlotowka sie umacnia z naplywem zagranicznego kapitalu, ale zloto wyrazone w USD ma tendencje do wzrostu za sprawa slabszego dolara i wiekszej awersji do ryzyka (zmienia sie optyka postrzegania i zloto staje sie dla grubasow zwyklym instrumentem finansowym takim jak np miedz). Dzieki czemu jesli w hossie nastepuja spadki zlota to sa mniejsze niz byc powinny. Czesto dochodzi do sytuacji kiedy zloto rosnie razem z akcjami np w rytm kolejnych interwencji Fedu. Jego najwieksza zaleta to odwrotna korelacja z akcjami w trudnych czasach. Jesli zloto wydaje sie Wam teraz za drogie, to powinniscie przyjaznym okiem spojrzec na akcje. Wyceny tych aktywow sa ze soba sprzezone.

PS Taka drobna rada zloto (szczegolnie fizyczne, nieplynne) powinno stanowic tylko niewielka czesc portfela.
Edytowany: 18 listopada 2011 09:55

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 listopada 2011 09:49:24
Tylko że Goldman i s-ka nie spekulują na rolkach, oni je noszą. Po za tym nie ma jeszcze na te zegarki futów Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 listopada 2011 09:50

Scarry
193
Wysłane: 18 listopada 2011 09:57:33
mdd napisał(a):
a nie myslicie, ze zakup zlota teraz za zlotowki to bardzo ryzykowna inwestycja?

1. USDPLN - 3.30!!!! gdzie 2 lata temu przed kryzysem kurs wynosil ok 2pln i do ktorego pewnie bedzie dazyl jak juz sie sytuacja uspokoi
2. po rozwiazaniu sytuacji w Europie zloto samo w sobie notowane w dolarach sie pewnie i oslabi

1+2= no juz moze byc dosc odczuwalna wtopa

przecież nie robię tego za cały portfel - planowana docelowa inwestycja to między 10 a 25% portfela. Wszystko zależy od najbliższych tygodni w strefie Euro (jeśli ruszy dodruk kasy w Europie albo w USA - będzie to 25%, jeśli nie, będzie to 10%) Angel

v3nom napisał(a):
Tylko że Goldman i s-ka nie spekulują na rolkach, oni je noszą. Po za tym nie ma jeszcze na te zegarki futów Angel

ahahaha właśnie to sobie wyobraziłem.. futy na rolka ;p i zmienność kursu w stylu GS :p - jednego miesiąca na ręku nosisz majątek, drugiego nędzne grosze ;p
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 18 listopada 2011 10:06

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 18 listopada 2011 11:21:21
to moze moja naiwnosc, ale wydaje mi sie, ze w przyszlym roku zazegnamy juz ten caly kryzys, stad nie wchodzilbym raczej dlugoterminowo w nic notowanego w dolarach na dzis dzien.

na krotki termin owszem, bo PLN jest caly czas w trendzie spadajacym, wiec kontrakty na zloto jak najbardziej, sztabki - juz chyba mniej.

ale kto wie co sie stanie, moze Europa faktycznie padnie na pysk wraz z calym systemem finansowym a zloto fizyczne bedzie wtedy 'na wage zlota'

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 18 listopada 2011 11:57:54
i znow anomalie...

Brent +1.7%
USD -0.9%

RCSCRAOPEN +0.33% (a liczylbym na jakies -2.5%) Think

co prawda plynnosc zerowa ale mimo wszystko ...

krishic
26
Wysłane: 18 listopada 2011 12:51:56
Niedawne bankructwo MF Global posrednio pokazuje jak malo bezpieczne jest "papierowe" zloto. Superfund mial u nich depozyty pod kontrakty, ta kasa w teorii miala byc wydzielona z masy upadlosciowej, jednakze zostala zdefraudowana. Wycena i wykup jednostek SFIO Gold Future zostala zawieszona na dwa tygodnie. Szacowana strata inwestorow to ok 10%. To pokazuje roznice pomiedzy zlotem nad ktorym piecze trzyma inwestor i zlotem, ktore istnieje tylko na papierze, czy np w skarbcu bankowym (i tak czesto wyleasingowane).

Scarry
193
Wysłane: 18 listopada 2011 12:58:38
@krishic

właśnie miałem o tym pisać, sam przymierzałem się do długiej inwestycji w SFIO Gold Future (Alior obsługuje fundusze SuperFund) i w certyfikaty funduszu Investors.... a tu taka porażka. A przecież MFGlobal to nie był jakiś gigantyczny gracz. Koniec z myśleniem o papierowym złocie jako bezpiecznej inwestycji nawet w średnim terminie.
Edytowany: 18 listopada 2011 13:00

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 18 listopada 2011 13:05:38
Kanoniers napisał(a):
i znow anomalie...

Brent +1.7%
USD -0.9%

RCSCRAOPEN +0.33% (a liczylbym na jakies -2.5%) Think

co prawda plynnosc zerowa ale mimo wszystko ...

to nie jest kwestia płynności tytko tego, że zamknięcie certyfikatów jest razem z GPW. futursy i waluty są notowane cały czas i mają inny kurs odniesienia do dnia poprzedniego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

78 79 80 81 82

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,366 sek.

jypdorgb
ffoitfiw
qqdrojwv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hltfagcp
umyoncky
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat