bltpxbcw
Advertisement
PARTNER SERWISU
zlgkjnxz
23 24 25 26 27

Wybory Parlamentarne 2011

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 15 września 2011 20:41:47
W ostatnich dniach z mojego rankingu wypadły niestety dwie partie.
KNP zawiódł mnie brakiem organizacji (podpisy), kiepskim wystąpieniem JKM w telewizji (dziennikarzyna robił go jak chciał). Szkoda głosu.
PJN po dzisiejszym wystąpieniu o 400 zł dodatku na każde dziecko też się spalił.

Jestem coraz bliższy olania wyborów. Niedobrze mi się robi, że w 40 mln kraju nie ma normalnej, dobrze zorganizowanej partii z rozsądnymi liderami i nie populistycznym programem. A znów głosować "przeciw innym" mi się nie chce.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 września 2011 20:56:30
Frog czy to wina słabej organizacji komitetu KNP? Chyba nie do końca. Sprawa wygląda dość kuriozalnie. Większe jednak szanse są chyba za tym że pkw zdania nie zmieni, ale piłka jeszcze w grze i może jednak pójdę jeszcze na te wybory.

Amol napisał(a):

W pełni się zgadzam,a największym DNEM jest radio maRyja i telewizja TRWAM (w kaczej głupocie)...wave

Amol a Ty chociaż słuchałeś tego radia albo oglądałeś tę telewizję? Bo zauważyłem że najwięcej do powiedzenia o tych mediach mają ci co nigdy ich na oczy nie widzieli. Ja ani nie oglądam ani nie słucham dlatego w temacie RM się nie wypowiadam. Zresztą jest to na szczęście radio i tv prywatna i dla mnie właściciel może sobie tam robić co mu się podoba.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 15 września 2011 23:35:00
pop napisał(a):
Cytat:
co z tego ze zabral ulgi np budowlane biedni i tak z nich nie kozystali.

No to żeś mocno przesadził ...Eh?
Myślisz,że "ci biedni" nie kupowali mieszkań,tylko wiecznie wynajmują...??? Przecież to nonsens,bo byśmy mieli niemal samych wynajmujących. Wszyscy mogli sobie odliczać ulgę budowlaną przez wiele lat,zabranie ulgi-to w praktyce podwyżka podatków dla bardzo licznej rzeszy obywateli...!
Co to w ogóle za podział: biedni/bogaci...?! Jest też warstwa średnia,która inwestowała w nieruchomości.

Poza tym przecież Unia Wolności obniżała podatek dochodowy,prawda...? Również Unia Demokratyczna (gdy ministrem finansów był L.Balcerowicz) obniżała -i to co roku- podatek dochodowy o 2 punkty procentowe,na początku transformacji przeciez mieliśmy podatek doch. dla firm w wys.40%,a dzisiaj...?

zgadzam się co do samej istoty ulgi budowlanej i tego kto z niej korzystał wg mnie tak ulga obowiazująca dalej szybciej by rozwiązała problem braku mieszkan niz te głupie plany gminne czy tbs.

zgadzam się tez ze unia cos tam obnizyła w podatkach ale chodzi o skale ciecia ( ciecie za sld i pisu były bardzo duze a nie o 2-3 %)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 15 września 2011 23:36:15
Frog napisał(a):
KNP zawiódł mnie brakiem organizacji (podpisy), kiepskim wystąpieniem JKM w telewizji (dziennikarzyna robił go jak chciał). Szkoda głosu.
PJN po dzisiejszym wystąpieniu o 400 zł dodatku na każde dziecko też się spalił.

Jestem coraz bliższy olania wyborów. Niedobrze mi się robi, że w 40 mln kraju nie ma normalnej, dobrze zorganizowanej partii z rozsądnymi liderami i nie populistycznym programem. A znów głosować "przeciw innym" mi się nie chce.

ja akurat uwazam ulgi na dzieci za jedne z najmądrzejszych i potrzebnych( wszyscy wiedzą ile kosztuje utrzymanie dzieci i ile panstwo daje realnie) tylko takie odliczane od podatku

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 15 września 2011 23:37:33

nie wiem czy ktoś umieszczał, jak dla mnie kwintesencja tego co się dzieje w polskiej polityce :) a co do samych wyborów - nie wiem na kogo głosować, bo nie ma żadnej sensownej propozycji z żadnej ze stron. PO, PiS, SLD, PSL już pokazali na co ich stać, Palikot w pojedynkę nic nie zrobi (a nawet jeśli wejdzie to moim zdaniem będzie wspierał PO), JKM - oby pozwolili mu wystawić ludzi w całym kraju, bo inaczej sprawa zapewne wyląduje w SN, który może przecież uznać wybory za niezgodne z prawem i wtedy cały cyrk od nowa...

edit:
jeszcze w ramach dyskusji o podatkach:
stawki PIT:
1992-1993: 20,30,40
1994-1996: 21,33,45
1997-1997: 20,32,44
1998-2008: 19,30,40
od 2009: 18,32

stawki CIT:
1992-1996: 40
1997: 38
1998: 36
1999: 34
2000: 30
2001-2002: 28
2003: 27
od 2004: 19
Edytowany: 15 września 2011 23:46

bankrucik
141
Wysłane: 15 września 2011 23:48:26
dzięki dobrze sobie przypomnieć choć to mówi o tym jakie obowiązywały a nie kto uchwalał,
no jeszcze brakuje parapodatków typu składki zus, vat itd

pozdro

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 15 września 2011 23:49:45
bankrucik napisał(a):
Frog napisał(a):

ja akurat uwazam ulgi na dzieci za jedne z najmądrzejszych i potrzebnych( wszyscy wiedzą ile kosztuje utrzymanie dzieci i ile panstwo daje realnie) tylko takie odliczane od podatku

Czyli co,nawet jak są dzieci bogatych,to też mieliby dostać daninę od państwa...???
A do kitu z takim socjalizmem...puke_l Jak ktoś chce mieć dzieci,to ma być jego sprawa i jego odpowiedzialność,paranoją jest,by z kieszeni innych podatników wyciągać pieniądze,a niby dlaczego...?
A gdzie tu liberalizm? Bo to pachnie socjalistycznym rozdawnictwem i to całkowicie niesprawiedliwym...
Edytowany: 15 września 2011 23:55

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 16 września 2011 14:52:13
ładne kwiatki

Cytat:
W 2011 r. dodatkowy koszt gazu z kontraktu jamalskiego, wynikający ze zmiany tej umowy przez rząd PiS w 2006 r. to 1 miliard zł - mówił w Sejmie wiceminister skarbu Mikołaj Budzanowski. Cały dodatkowy koszt do końca kontraktu w 2022 r. wyniesie 18 mld zł...

Cytat:
- Minister Jasiński tłumaczy swą decyzję tym, że nie zapoznał się dokładnie z treścią umowy. Cytuję - z uwagi na ograniczony czas na wyrażenie opinii, MSP nie miało możliwości analizy przekazanej treści umowy, niemniej wyrażam zgodę na zawarcie umowy. To można przeczytać w piśmie z 15 listopada 2006 r. - mówi. W ocenie Łopaty takie uzasadnienie i decyzja ministra są szokujące i świadczą o niedbałości o interes Polski i Polaków.

ktos skomentuje? Nie to zebym sie czepial, sam na nich swego czasu glosowalem, ale brak profesjonalizmu w poczynaniach widac golym okiem. Nie wystarczy chyba ideologia by stworzyc rzad fachowcow.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
Edytowany: 16 września 2011 14:54

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 września 2011 20:18:34
Cytat:
Nie ma żadnej realnej wizji dotyczącej stosunków międzynarodowych, poza historycznie uwarunkowanym brakiem zaufania do Niemiec i Rosji, jednak instynktownie identyfikuje się z USA, co zapewnia możliwość wpływania na jego poglądy dotyczące strategii i scementowania polskiej polityki zagranicznej z interesami USA".

Wikileaks , ambasador USA w Polsce - Victor Ashe. O Jarosławie Kaczyńskim ofc ;)

wave no cóż... mi dokładnie to NIE odpowiada. Innym może tak. Od tego jest demokracja.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2011 20:29

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 16 września 2011 21:04:18
Cytat:
Ashe stwierdził, że Kaczyński jest "mało spontaniczny" i może sprawiać wrażenie "sztywnego" w porównaniu z poprzednim prezydentem, Aleksandrem Kwaśniewskim. Ostrzegał, że prezydent jest "wyczulony na wszelkie objawy braku respektu lub obrazy". Podkreślił jednak jego proamerykańskie nastawienie: - Jego determinacja by w drugim miesiącu urzędowania odbyć podróż do Waszyngtonu, tuż po wyprawie do Watykanu, jest dowodem jego głębokiej admiracji dla USA - pisał.

- Nie mogę wykluczyć, że Kaczyński podda się pokusie podniesienia tematu wiz - stwierdził ambasador. Poradził Bushowi, aby zamiast składać jednoznaczne deklaracje w tej sprawie mówił "że podziela ich wizję przyszłości, gdzie będą mogli podróżować do USA bez wiz". Ashe przewidywał, że Kaczyński może domagać się większej rekompensaty za polskie zaangażowanie w Iraku i Afganistanie - Sugeruję uprzedzić to wyrażeniem wdzięczności - napisał.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

To chyba bardziej obiektywne źródło niż onet i bynajmniej nie pro PISowskie.

Podniesienie tematu wiz i większych rekompensat za zaangazowanie naszych wojsk bylo wibitnie antypolskie.
Prawda?
Ale co tam, lepiej wyrwać parę zdań i nabździć taki pasztet jaki Scarry wrzucił z Onetu ku swej satysfakcji.

A demokracja polega też na tym że nie musimy się kierować tekstami z Onetu.

Edytowany: 16 września 2011 21:08

Amol
0
Wysłane: 16 września 2011 23:27:20
Zaskakujący sondaż,Ruch Palikota wg dzis. sondażu wchodzi do sejmu...Anxious
Cytat:
największym zaskoczeniem tego sondażu jest 5% poparcia dla partii, której dotąd nie dawano szans na wprowadzenie posłów do sejmu.
Najbardziej zaskakujący w sondażu jest wynik partii "Ruch Palikota". Ugrupowanie z 5% również znalazłoby się w sejmie.

wybory.wp.pl/title,Tego-nikt-s...

Czyżby wytworzył się trend wzrostowy dla tej partii...Think

P.S. A co komentarza dotyczącego zdań Scarry'ego:
Think
buldi napisał(a):
Ale co tam, lepiej wyrwać parę zdań i nabździć taki pasztet jaki Scarry wrzucił z Onetu ku swej satysfakcji.

-to co to znaczy "nabździć pasztet"...Think
Edytowany: 16 września 2011 23:33

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 16 września 2011 23:30:28
jak to pod koniec cytatu napisano 'sugeruje uprzedzic to wyrazeniem wdziecznosci' - czyli, poklepcie go po plecach i obiecajcie, ze nasi ludzie 'zobacza co da sie zrobic'. po raz kolejny blackeye ale to akurat dotyczy kazdej ekipy.

buldi, kwestie wiz podnoszono tez chyba za kazdej ekipy - zaden powod do chwaly. jest to co najwyzej zenujace (znowu - dotyczy kazdej ekipy), bo jakby USA chcialy, to tych wiz dawno by juz nie bylo. moznaby ewentualnie wprowadzic wizy dla obywateli USA na zasadzie 'na zlosc mamie odmroze sobie uszy' blackeye

przytoczony przez Ciebie fragment to przyslowiowy strzal w stope, gdyz nie jest to w zadnym stopniu pozytywny obraz Kaczynskiego. to depesza, wiec co mial Ashe napisac? zeby bylo dyplomatycznie, ale i przekaz bylo jasny, napisal 'malo spontaniczny', 'sprawia wrazenie sztywnego w porownaniu do...' i 'jest wyczulony na wszelkie objawy braku respektu lub obrazy' - i wszystko jasne. no, prawie - zeby Usiaki jeszcze wiedzieli, co oznaczaja te 'wszelkie objawy braku respektu lub obrazy' wg Kaczynskiego blackeye

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Scarry
193
Wysłane: 17 września 2011 09:55:47
@buldi
nie chcesz przyjmować Kaczyńskiego (dla mnie to jest zacofany, konserwatywny w złym znaczeniu i bardzo ograniczony w horyzontach człowiek, polityk na miarę XIX wiek w sam raz. W XXI wieku taki premier - kompletna pomyłka) jakim jest, Twoja sprawa blackeye , ale mylisz teraz dwie różne depesze, próbując wmówić mi że robię jakiś pasztet, sam go robisz niejako próbując przykryć fatalną wypowiedź Ambasadora.

Jest nieprawdziwa? Prosta sprawa - można zaskarżyć onet przecież (nawet w błyskawicznym trybie wyborczym, wyrok byłby za 2-3 dni), gdyby podał nieprawdziwą inforamcję... ale jakoś nikt tego nie robi...

To są dwie rózne wikileak: w jednej ambasador radzi prezydentowi na konkretne tematy, w drugiej charakteryzuje Kaczyńskiego. Ta linkowana pośrednio przez onet idealnie wyciąga to co jest dla mnie problemem w PiS - "genetyczna"king nienawiść do naszych sąsiadów i służalczość przed USA. A ja nie lubię fanatyków.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 17 września 2011 10:11

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 września 2011 10:36:05
Jak Sieko słusznie zauważył to co wrzuciłem nie jest absolutnie wyidealizowanym obrazem Kaczyńskiego, tylko że ja nie miałem zamiaru Go idealizować. Gdybym chciał kontrować nieobiektywnie, stronniczo bez trudu znalazł bym inne opracowania bynajmniej nie z Wyborczej.
Uważam że świat nie jest czarno biały, podobnie jak Kaczyński ma swoje zalety i wady.
Co prawda te linki dotyczą innych depesz, ale oba dotyczą opisu jednego autora tej samej osoby, z tym że źródło jakim jest Onet - TVN nie cytuje a opisuje bez wątpienia te fragmenty które w jednostronny, szkalujący sposób dyskredytują Kaczyńskiego, natomiast z bezpośrednich cytatów Ashe'a w wyborczej wynika że uważał on Kaczyńskiego za trudnego partnera w negocjacjach co wcale nie jest wadą z naszego punktu widzenia. Zapewne inni partnerzy byli "łatwiejsi" i to nie tylko w polityce zagranicznej z USA ale i Rosji.

@ Scarry
Cytat:
Ta linkowana pośrednio przez onet idealnie wyciąga to co jest dla mnie problemem w PiS - "genetyczna" nienawiść do naszych sąsiadów i służalczość przed USA. A ja nie lubię fanatyków.

Ja tez nie lubię fanatyków, niestety to zdanie świadczy o tym jak jednostronne poglądy posiadasz i jak fanatyczna jest Twoja nienawiść do Kaczyńskiego.

@ Amol
Cytat:
-to co to znaczy "nabździć pasztet"...

Niech Twoje wpisy na tym wątku służa Ci jako definicja tego wyrażenia.
Edytowany: 17 września 2011 10:36

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 września 2011 10:41:56
Kaczyński jaki był taki był, miał swoje wady i swoje zalety, ale prawda jest taka że lepszego prezydenta wcześniej nie mieliśmy.

Amol
0
Wysłane: 17 września 2011 11:32:18
Cytat:
Kaczyński jaki był taki był, miał swoje wady i swoje zalety, ale prawda jest taka że lepszego prezydenta wcześniej nie mieliśmy.

Tak,jasne,chyba w nic nie robieniu i wykonywaniu rozkazów jarka...Angel

Poza tym są poszlaki,że miał wpływ na presję na pilotów,po cholerę tam wysyłał drinkniętego Błasika ...?
Nie chcę źle pisać o byłym,ale jak czytam niektóre głupoty,to sami prowokujecie...Speak to the hand

A teraz prezent dla @maobaba... Przy okazji ciekawe,czy masz jakieś związki rodzinne z tą panią,bo styl pisania masz podobny...?wave

albo tutaj...?Think
Edytowany: 17 września 2011 11:36

Procent
0
Wpisów: 67
Wysłane: 17 września 2011 11:40:34
Widzę, że podziały ryjące głęboko w naszym społeczeństwie nie mogły ominąć także tego forum :) Dajemy się dzielić politykom bez żadnych sprzeciwów. Ludzie, gracie na giełdzie więc musicie mieć szersze spojrzenie na świat, musicie widzieć jakie zmiany w nim zachodzą i jakie są najprawdopodobniejsze scenariusze na przyszłość. Wydaje wam się, że Polska przejdzie przez te trudne czasy tak cholernie spolaryzowana i podzielona? Politycy to tępaki w większości, biorą 12k ZA NIC, nie wytwarzają żadnych dóbr! Ale muszą robić nam teatr w telewizji bo gdyby nie to, to zaraz wywalilibyśmy ich z koryta, bo zrozumielibyśmy, że nie są wcale tak ważni jak im się wydaje. Dlatego apeluję - szukajmy tego co nas łączy a nie dzieli i życzę więcej dystansu do tych łżepolityków z telewizji. Wy tutaj podzieleni na obozy Tusk vs Kaczyński, jesteście sobie bardziej bliscy niż z wyznawanymi przez was politykami. Oni są zwyczajnie oderwani od naszego życia :)

Ten film z powyższego posta jest najlepszym przykładem jak lekkomyślnie politycy postępują z ludźmi, jak dzielą ich na nienawidzące się frakcje, nie mając zielonego pojęcia do jakich napięć, nieszczęścia to w społeczeństwie prowadzi. I jak ludzie tu mają być zadowoleni z własnego życia? Kiedy podświadomie czują codziennie toczoną wojnę w kraju. Przecież ten dziadek który wyrwał kartkę babci w innej sytuacji ustąpiłby jej miejsca jak gentleman w autobusie, nie miałby żadnych problemów by wypić z nią kawę w kawiarni, powspominać etc. A tak to widać jak na dłoni, co sianie nienawiści robi z ludźmi, którzy na dodatek nie potrafią się opanować, bo karmi się ich najbardziej prymitywne instynkty.
Edytowany: 17 września 2011 11:47

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 17 września 2011 11:48:02
buldi, znowu nie moge sie zgodzic z Twoim zdaniem. trudny partner, to taki, ktory wie co realnie moze ugrac i twardo licytuje wspomagajac sie argumentami, nie taki, ktory mowi 'to Wy nam dacie A, a my w zamian wezmiemy od was B, a jak nie, to pocalujcie nas w bootyshake '.

@mrk - co charakteryzuje wg Ciebie dobrego prezydenta? bo wg mnie skutecznosc dzialania i to jak reprezentuje kraj na zewnatrz.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Amol
0
Wysłane: 17 września 2011 12:30:54
Hej MOHERY i korwinowcy,macie tu swojego brata...wave

i tu...wave

Edytowany: 17 września 2011 12:34

Scarry
193
Wysłane: 17 września 2011 13:18:39
buldi napisał(a):

@ Scarry
Cytat:
Ta linkowana pośrednio przez onet idealnie wyciąga to co jest dla mnie problemem w PiS - "genetyczna" nienawiść do naszych sąsiadów i służalczość przed USA. A ja nie lubię fanatyków.

Ja tez nie lubię fanatyków, niestety to zdanie świadczy o tym jak jednostronne poglądy posiadasz i jak fanatyczna jest Twoja nienawiść do Kaczyńskiego.

widać za jaką opcją sie opowiadasz i bardzo również widać jak drazni Cie krytykowanie Kaczyńskiego, no bije to po oczach ;). Od razu przyznaję się - dla mnie polska prawica to poważna idea, ale bez Kaczyńskich, obracających ją w coś bardzo złego.

oczywiście że nie trudno jest znaleśc opracowania anty (i dla mnie i dla wielu w końcu była to para słabego premiera i słabego prezydenta) ale nie chodzi o opracowania .. chodzi mi tylko i wyłącznie o bezpośrednie opinie wyjątkowo poważnych (i nie ukrywajmy - potężnych) osób jak właśnie ambasador USA (odznaczony bardzo wysokimi polskimi odznaczeniami, republikanin)

Dlaczego Lech Kaczyński był dla mnie słabym prezydentem?
- ano skłócił nas ponownie z Rosją, niszcząc wiele polskich firm przy okazji (blokada importu mięsa)
- swoją polityką doprowadził do wybudowania Nord-Stream omijającego Polskę
(tu spieszę wytłumaczyć - początkowo plany były zupełnie inne i Rosjanie chcieli nowe gazociągi ciągnąć Rosja-Białoruś-Polska, ale Lechu uparł się że tylko przez naszego "strategicznego" przyjaciela - Ukrainę, albo wcale. No to Rosja postawiła na swoim a nie my)
- w ogóle postawienie polityki zagranicznej na koalicję Polska-Ukraina-Gruzja + teoretycznie USA było ogromnym błędem, nic nam nie dało, demokracji na Ukrainie i tak żeśmy nie obronili.
- wykazał się ogromną niekonsekwencją w temacie EU, dodatkowo obniżając prestiż naszego państwa

@Amol
wyzywanie od moherowców naprawdę jest nie na miejscu. Albo szanujemy dyskutantów albo po co zabierać głos? Not talking
Edytowany: 17 września 2011 13:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,464 sek.

tbqxmepz
fzkzjyte
ksnrqkhx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 654,16 zł +383,27% 96 654,16 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
anhgtbdk
amvflumm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat