PARTNER SERWISU
cqotaeyl
24 25 26 27 28

Wybory Parlamentarne 2011

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 września 2011 13:37:52
siekoo napisał(a):

@mrk - co charakteryzuje wg Ciebie dobrego prezydenta? bo wg mnie skutecznosc dzialania i to jak reprezentuje kraj na zewnatrz.

Zgodziłbym się, a to że według mnie był najlepszym wynika z tego, że miał słabą konkurencję. Megaloman Wałęsa, który na elektryka się nadaje ale na pewno nie na prezydenta, no i alkoholik i krętacz Kwaśniewski o którym można by pisać wiele, ale niestety głownie źle. Któryś był lepszy?

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 17 września 2011 14:10:50
Procent
w pełni się z tobą zgadzam,

Amol awansowałeś w moich oczach na "poniżej krytyki"
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 17 września 2011 14:11:08
Scarry napisał(a):
buldi napisał(a):

@ Scarry
Cytat:
Ta linkowana pośrednio przez onet idealnie wyciąga to co jest dla mnie problemem w PiS - "genetyczna" nienawiść do naszych sąsiadów i służalczość przed USA. A ja nie lubię fanatyków.

Ja tez nie lubię fanatyków, niestety to zdanie świadczy o tym jak jednostronne poglądy posiadasz i jak fanatyczna jest Twoja nienawiść do Kaczyńskiego.

@Amol
wyzywanie od moherowców naprawdę jest nie na miejscu. Albo szanujemy dyskutantów albo po co zabierać głos? Not talking

Generalnie zgoda,ale zobacz jakie personalne ataki przeprowadza na mnie maobab,czy jaką złośliwą uwagą sypnął buldi,którego akurat dosyć ceniłem za największy umiar z niektórych zawziętych pisiorów i korwinowców.Zresztą do Ciebie też było coś o "nabżdżeniu pasztetu"...wave
Tutaj krytycy pis-u są atakowani bez pardonu,sam to widzisz,więc przy dawce humoru daję tu różne PRAWDZIWE linki o moherowej wściekliźniepuke_l

@maobab,to ty,czy ktoś z @sss...???wave
Edytowany: 17 września 2011 14:16

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 17 września 2011 14:26:20
Zakładając że scenka nie jest ustawiana czego nie można być pewnym, to ja na filmiku widzę ostro wkurzonego dziadka który został sprowokowany przez bandę pacanów których celem było osiągnięcie właśnie takiego rezultatu.
Nie widzę powodów żeby wklejać tu takie żenujące filmiki, co one w ogóle mają wnieść do dyskusji? Ze dobrze tropisz takie sprawy na youtubie?
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 września 2011 16:10:41
Scarry napisał(a):

widać za jaką opcją sie opowiadasz i bardzo również widać jak drazni Cie krytykowanie Kaczyńskiego, no bije to po oczach ;). Od razu przyznaję się - dla mnie polska prawica to poważna idea, ale bez Kaczyńskich, obracających ją w coś bardzo złego.

oczywiście że nie trudno jest znaleśc opracowania anty (i dla mnie i dla wielu w końcu była to para słabego premiera i słabego prezydenta) ale nie chodzi o opracowania .. chodzi mi tylko i wyłącznie o bezpośrednie opinie wyjątkowo poważnych (i nie ukrywajmy - potężnych) osób jak właśnie ambasador USA (odznaczony bardzo wysokimi polskimi odznaczeniami, republikanin)

Dlaczego Lech Kaczyński był dla mnie słabym prezydentem?
- ano skłócił nas ponownie z Rosją, niszcząc wiele polskich firm przy okazji (blokada importu mięsa)
- swoją polityką doprowadził do wybudowania Nord-Stream omijającego Polskę
(tu spieszę wytłumaczyć - początkowo plany były zupełnie inne i Rosjanie chcieli nowe gazociągi ciągnąć Rosja-Białoruś-Polska, ale Lechu uparł się że tylko przez naszego "strategicznego" przyjaciela - Ukrainę, albo wcale. No to Rosja postawiła na swoim a nie my)
- w ogóle postawienie polityki zagranicznej na koalicję Polska-Ukraina-Gruzja + teoretycznie USA było ogromnym błędem, nic nam nie dało, demokracji na Ukrainie i tak żeśmy nie obronili.
- wykazał się ogromną niekonsekwencją w temacie EU, dodatkowo obniżając prestiż naszego państwa

Nie wiem co Cię tam po oczach bije, ale na pewno nie to co wielokrotnie napisałem na tym wątku odnoście tego co sądzę o jednej i drugiej stronie naszej sceny politycznej.
Widać wystaczy niezgodzić się z naciąganą przez niektóre media krytyka Kaczyńskiego, by stać sie automatycznie jego wielbicielem.
No trudno. Not talking
Odniosę się do pierwszych dwóch argumentów jakie podałeś.
Odnośnie embarga na mięcho pewnie było to po części spowodowane zmianą uległej polityki wobec naszego sąsiada do jakiej Rosja była przyzwyczajona wcześniej, a więc była to z jej strony decyzja polityczna, natomiast Rosja podawała wtedy inne powody związane z naszymi eksporterami.
Co do tego obrazu zniszczania polskich firm - oczywiście przez Kaczyńkiego - tak wyglądały statystyki eksportu w tych latach
Cytat:
W latach 2000 – 2007 ponadprzeciętny wzrost eksportu (242 %) Polska notowała w kategorii artykuły rolno – spożywcze, który w 2007 roku wyniósł 10 mld euro, co stanowiło 10 % łącznego polskiego eksportu. Czytając te statystyki nijak nie widać, że Rosja nałożyła na Polskę embargo. Niemniej jednak straty spowodowane tym konfliktem handlowym istniały. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że w latach 2001-2005 średnioroczny wzrost eksportu mięsa i produktów mięsnych wyniósł 135,8 % a w latach 2006-2007 wyniósł 117,3 %. Z tego można wnioskować, że embargo miało swój udział w 18 % spadku dynamiki wzrostu eksportu.

Odnośnie gazociagu doniesienia z WikiLeaks by znane juz wcześniej. jeszcze w marcu pisano
Cytat:
Żadne protesty nie mogły powstrzymać budowy Gazociągu Północnego. Rosja wykorzystała wszystkie siły: pieniądze, służby specjalne i politykę - wynika z dokumentów WikiLeaks cytowanych w poniedziałek przez szwedzki dziennik "Dagens Nyheter".

i dalej
Cytat:
W 2008 roku ambasada USA w Moskwie potwierdza zaangażowanie rządu rosyjskiego w inwestycję. Stwierdza, że "prezes konsorcjum Mathias Warnig to były agent Stasi, który od dawna jest +osobistym przyjacielem+ Władimira Putina".

www.rp.pl/artykul/553502,62286...
Rzeczywiście Kaczyński ze swoja przeszłością nie mógł w tym agenturalnym towarzystwie błysnąć.
To było od początku przewdsięwzięcie w którym Rosja w porozumieniu z Niemcami pomijała interesy mniejszych państw. Nie było tez od poczatku krytyki w tym temacie odnośnie twardej polityki jaką wtedy prowadził.
Dopiero ostatnio odświeżane są w mediach te wszystkie doniesienia z WikiLeaks - tym razem ze szczególnym uwzględnieniem roli Kaczyńskiego.
Czy to się nie rzuca w oczy?
Przecież to aż trąci przedwyborczym naganianiem na spadki notowań demonicznego PISu.Angel
Edytowany: 17 września 2011 16:19

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 17 września 2011 16:33:13
Amol napisał(a):
Scarry napisał(a):
buldi napisał(a):

@ Scarry
Cytat:
Ta linkowana pośrednio przez onet idealnie wyciąga to co jest dla mnie problemem w PiS - "genetyczna" nienawiść do naszych sąsiadów i służalczość przed USA. A ja nie lubię fanatyków.

Ja tez nie lubię fanatyków, niestety to zdanie świadczy o tym jak jednostronne poglądy posiadasz i jak fanatyczna jest Twoja nienawiść do Kaczyńskiego.

@Amol
wyzywanie od moherowców naprawdę jest nie na miejscu. Albo szanujemy dyskutantów albo po co zabierać głos? Not talking

Generalnie zgoda,ale zobacz jakie personalne ataki przeprowadza na mnie maobab,czy jaką złośliwą uwagą sypnął buldi,którego akurat dosyć ceniłem za największy umiar z niektórych zawziętych pisiorów i korwinowców.Zresztą do Ciebie też było coś o "nabżdżeniu pasztetu"...wave
Tutaj krytycy pis-u są atakowani bez pardonu,sam to widzisz,więc przy dawce humoru daję tu różne PRAWDZIWE linki o moherowej wściekliźniepuke_l

@maobab,to ty,czy ktoś z @sss...???wave

Tak Ja.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 września 2011 19:43:36
@Amol,

Myślę że już wystarczy obrażania i docinków.
Wyraziłeś swój pogląd na politykę - ok, ale obawiam się że Twoja "antymoherowa" działalność na forum nie przysporzy głosów tym, których popierasz.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 września 2011 20:10:04
Scarry napisał(a):

Dlaczego Lech Kaczyński był dla mnie słabym prezydentem?
- ano skłócił nas ponownie z Rosją, niszcząc wiele polskich firm przy okazji (blokada importu mięsa)
- swoją polityką doprowadził do wybudowania Nord-Stream omijającego Polskę
(tu spieszę wytłumaczyć - początkowo plany były zupełnie inne i Rosjanie chcieli nowe gazociągi ciągnąć Rosja-Białoruś-Polska, ale Lechu uparł się że tylko przez naszego "strategicznego" przyjaciela - Ukrainę, albo wcale. No to Rosja postawiła na swoim a nie my)
- w ogóle postawienie polityki zagranicznej na koalicję Polska-Ukraina-Gruzja + teoretycznie USA było ogromnym błędem, nic nam nie dało, demokracji na Ukrainie i tak żeśmy nie obronili.
- wykazał się ogromną niekonsekwencją w temacie EU, dodatkowo obniżając prestiż naszego państwa

Trochę te argumenty nie do końca pasują...

Skłócił z Rosją? Twarda polityka. Nieskuteczna w aspekcie Embargo? Tak, zgoda, ale próby układania naszych relacji po przyjacielsku też niewiele dały. Przypomnę, że Piłsudski, też nas skłócił z Rosją, ale może dzięki temu Europa wygląda jak wygląda? Wcześniej i później w kontaktach z Rosją byliśmy i jesteśmy petentami. Taka nasza geopolityka niestety. Nord stream i tak by powstał. Nikt nic nie mógł na to poradzić. Z resztą obecnie też mamy problem energetyczny i rywalizację z Niemcami, tylko o tym się niewiele mówi... Chodzi o gazoport. Stoimy przed szansą zmian w układzie sił związanych z energetyką, czyli gazie łupkowym. Teoretycznie nadwyżki można wysyłać właśnie przez Szczecin. Tyle, że Nord Stream nie idzie pod dnem bałtyku, co uniemożliwia wpływanie do portu największym tankowcom. O reakcję prosił Prezydent Szczecina, nota bebe z PO. Efekt jest taki, że otrzymaliśmy deklarację, że jak będzie potrzeba to pogłębią, czyli żadną. W końcu NS też powinni budować jak będzie potrzeba. Tak naprawdę to projekt dla Rosji mający dwa cele.
1. Uniezależnienie się od tranzytu przez niestabilną politycznie Polskę
2. Źródło nacisku. Nam można podobnie jak Ukrainie zakręcić korek, ale cały czas dostarczać gaz na zachód.

I ja nie mam wątpliwości, że były inne czynniki. O podejściu do portu szczecińskiego cicho w mediach. Ja się nie znam na tym, ale jeśli wypowiada się Prezydent Szczecina i odwołuje się w aktach rozpaczy do niemieckich sądów to jest coś na rzeczy.
Z resztą obecna polityka niewiele, żeby nie powiedzieć nic nie zmieniła. Gaz nadal mamy najdroższy w Europie, po niekorzystnej formule rozliczeniowej. Umowa jest dłuższa i opiewająca na większe wolumeny.
Podpisana obecnie, czyli po zmianie polityki wschodniej. Jedyne co dostaliśmy to gesty, podobnie jak od amerykanów. W kluczowych sprawach niestety jest jak było. Zmiana orientacji nic nie przyniosła. Też mieliśmy embargo na warzywa. Mało tego do eksportu dopuszczonych jest tylko kilka firm. Z resztą jak zerknąć na znaczenie eksportu mięsa w żywności to wcale takiego szału nie ma. To embargo było medialne a nie ekonomiczne. Morda moherów też jest trochę na siłę dorabiana, ale faktem jest, że sama formacja sobie krzywdę robi. Prezesa się po prostu nie da lubić, choć według mnie stawia dobre i właściwe diagnozy tego co się dzieje. Z wykonaniem jest gorzej, a z przekazem jeszcze bardziej. Trochę populistycznie, to prawdą. A zielona wyspa którą chwalił się premier, to akurat efekt poprzedników. CIT SLD i PIT PIS. Dzięki dużej konsumpcji i wysokim notowaniu walut taką byliśmy.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 17 września 2011 20:41:30
z tym Nord Stream, to nie tak. od razu bylo wiadomo, jak przebiegac bedzie rura - byl czas na reakcje podczas, fazy projektowania. Niemcy tez sie nam dziwili, pytali sie mnie, o co nam chodzi.
no, ale skoro wolelismy krzyczec, ze to nowy pakt Ribbentrop-Molotov (R.Sikorski), zamiast wlasnie ponegcjowac, to mamy to, co mamy.
zwyczajnie, po raz kolejny wyszla krotkowzrocznosc naszych rzadzacych - wowczas duma rozpierala co niektorych, ze pokazalismy im srodkowy palec, a dzisiaj okazuje sie, ze gazowce prawdopodobnie nie przeplyna (rura na 14m) , tyle ze na wodach miedzynarodowych. sorry, szanowni dyskutanci, to my dalismy dupy. bo mielismy 'twardych' negocjatorow - tego drugiego rodzaju.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 września 2011 20:50:17
Polska powinna mieć gotowy plan szybkiego zniszczenia tego gazociągu, na wypadek gdyby kiedykolwiek przyszło Putinowi do głowy nasz szantażować. Szybka akcja nurków albo bomba głębinowa itp.
Mam nadzieję że nasze wojsko ma albo pracuje nad takim planem (oczywiście w tajemnicy).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 17 września 2011 20:52

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 17 września 2011 21:43:49
Hehe, nawet i u nas dyskusja o polityce jest mocnaBoo hoo!

Nigdy nie byłem fanem PIS (to, co mi się podobało, to tylko to, że do gospodarki się nie mieszali za bardzo), PO nie toleruję (polityka zagraniczna wygląda lepiej). PSL - sprzedawczyki, SLD - nie ma tam nikogo konkretnego.

Na kogo teraz głosowac? Myślałem o Nowej Prawicy, ale to, co Mikke wyprawia to już przechodzi wszystko... Do tego żenua z podpisami:/

Palikot - świrus, może i ma pojecie o biznesie i zdążył już obadac, jak się robi politykę u nas. Czy ma szansę, aby coś zmienic? Chyba też nie...

Skończy się jak zawsze u mnie - pójdę oddac głos nieważnyEh?

A najbardziej denerwuje mnie to, że w mass mediach tylko PO i PIS isteniejąpuke_l
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 17 września 2011 22:12:25
Frog napisał(a):
Polska powinna mieć gotowy plan szybkiego zniszczenia tego gazociągu, na wypadek gdyby kiedykolwiek przyszło Putinowi do głowy nasz szantażować. Szybka akcja nurków albo bomba głębinowa itp.
Mam nadzieję że nasze wojsko ma albo pracuje nad takim planem (oczywiście w tajemnicy).

przecież to jest banalnie proste, motorówka i 2 kumatych płetwonurków z materiałem wybuchowym, to nie jest w żaden sposób zabezpieczone i w razie wojny/kryzysu nie ma żadnego znaczenia strategicznego.

Popatrz na swoje podejście - z naszym najbliższym sojusznikiem i największym partnerem handlowym chcesz już planować wojnę (bo przecież rurociąg jest i niemiecki).. a przecież gdyby nie darowane nam niemieckie Leopardy 2 nie mielibyśmy żadnego czołgu, którym nie jest wstyd wyjechać z garażu w XXI wieku (poza tym mamy tylko postsowieckie T72, tysiąc razy upgradowane, chyba tylko dla beki nazywane "Twardy").

Czy nie lepiej popracować nad traktatem udzielającym nam gwarancji korzystania z niemieckiego gazu niz planować atakować sojusznika ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 września 2011 22:13

daab007
0
Wysłane: 17 września 2011 22:26:01
Polski pilot nawet na drzwiach od stodoły poleci, to pewnie działa mocowac do maluchów będziemy i damy radę ;)
A. Einstein

buldi
0
Wysłane: 17 września 2011 22:36:07
Scarry napisał(a):
poza tym mamy tylko postsowieckie T72, tysiąc razy upgradowane, chyba tylko dla beki nazywane "Twardy"). ?

Twardy to był T 86 - przynajmniej za moich czasów, i różnił się od T 72 aktywnym pancerzem - Szczawiu. Angel
To była jedna z bardziej wymyślnych konstrukcji - mimo wszystko.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 17 września 2011 22:51:40
daab007 napisał(a):

Na kogo teraz głosowac? Myślałem o Nowej Prawicy, ale to, co Mikke wyprawia to już przechodzi wszystko... Do tego żenua z podpisami:/

Ale o co ci chodzi z tymi podpisami to PKW, krótko mówiąc wydymała KNP i tyle sprawa ciągle w sądzie więc jeszcze może uda im się wystartować w całym kraju.

Scarry
193
Wysłane: 17 września 2011 22:52:38
@buldi
PT91 Twardy jest zbudowany jako modyfikacja kadłuba czołgu T72M1, poza tym że nigdy nie udało się opracować silnika dającego mu porządną manewrowość [planowane 1000 koni nigdy nie weszło do polskich czołgów], pancerz reaktywny jest starej generacji (nie ochroni i tak przed żadnym typem rdzeniowych nowoczesnych pocisków czołgowych 120mm wystrzeliwanych z innych współczesnych czołgów) a cały czołg nie ma nowoczesnego systemu śledzenia celu w 3 wymiarach... no i zakończono modernizacje T72ek w 2002, nowych Twardych już wtedy Wojsko Polskie nie chciało.

Hmm.. Twardy T86? Think wave Przeoczyłem coś?

@Elmer (poniżej)
no wziąłem... jeśli nie powiniem to sorry, mój błąd blackeye
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 17 września 2011 23:00

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 17 września 2011 22:53:35
Scarry napisał(a):
Popatrz na swoje podejście - z naszym najbliższym sojusznikiem i największym partnerem handlowym chcesz już planować wojnę

Nie mów Scarry, że wziąłeś ten post Froga na poważnie... Chociaż swoją drogą skoro Rostowski szykuje się do wojny to może coś jest na rzeczy.toothy10

buldi
0
Wysłane: 17 września 2011 23:01:02
Scarry napisał(a):
@buldi
PT91 Twardy jest zbudowany jako modyfikacja kadłuba czołgu T72M1, poza tym że nigdy nie udało się opracować silnika dającego mu porządną manewrowość [planowane 1000 koni nigdy nie wyszło], pancerz reaktywny jest starej generacji (nie ochroni i tak przed żadnym typem rdzeniowych nowoczesnych pocisków czołgowych 120mm wystrzeliwanych z innych współczesnych czołgów) przed a cały czołg nie ma nowoczesnego systemu śledzenia celu w 3 wymiarach... no i zakończono modernizacje T72 w 2002, nowych Twardych już wtedy wojsko polskie nie chciało.

Przeoczyłeś, wierz mi.

Wiki to jedno, a to co się przeżyło to dwa. thumbright

daab007
0
Wysłane: 17 września 2011 23:06:19
maobab napisał(a):
daab007 napisał(a):

Ale o co ci chodzi z tymi podpisami to PKW, krótko mówiąc wydymała KNP i tyle sprawa ciągle w sądzie więc jeszcze może uda im się wystartować w całym kraju.

Innych jakoś nie. Później będzie, że prezydent ich oszukał, że Konstytucja mówi co innego, itp...

Dobra, kończę, bo nie lubię gadac (pisac) o polityce ;)
A. Einstein

Scarry
193
Wysłane: 17 września 2011 23:14:59
buldi napisał(a):
Scarry napisał(a):
@buldi
PT91 Twardy jest zbudowany jako modyfikacja kadłuba czołgu T72M1, poza tym że nigdy nie udało się opracować silnika dającego mu porządną manewrowość [planowane 1000 koni nigdy nie wyszło], pancerz reaktywny jest starej generacji (nie ochroni i tak przed żadnym typem rdzeniowych nowoczesnych pocisków czołgowych 120mm wystrzeliwanych z innych współczesnych czołgów) przed a cały czołg nie ma nowoczesnego systemu śledzenia celu w 3 wymiarach... no i zakończono modernizacje T72 w 2002, nowych Twardych już wtedy wojsko polskie nie chciało.

Przeoczyłeś, wierz mi.

Wiki to jedno, a to co się przeżyło to dwa. thumbright

a Tobie chodzi że jakiś czas nosił w polskiej nomenklaturze takie oznaczenie? Jeśli tak to mam sklerozę, i już tego nie pamiętam :). Bardzo rzadko korzystam z wiki, nie mam takiej potrzeby zasadniczo :)
Edytowany: 17 września 2011 23:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,469 sek.

cnfptayz
chwicich
forptwfw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lroxtppp
dxltgslt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat