abcabc napisał(a):Trzymam i planuję trzymać :) Na spółce niewiele się dzieje poza zwykłym funkcjonowaniem, to i wątek wymarły.
Ceny są niskie prawdopodobnie dlatego że jest wysoka cena zielonej transformacji, ale w końcu myślę że ta inwestycja zaprocentuje. Jeśli ostatni duży akcjonariusz odda to mnie wycisną i tyle, nawet lepsza opcja od sprzedaży samemu, bo bez prowizji. Wydaje mi się że obecnie ryzyko jest małe a możliwy profit dość istotny. Jak ktoś dotrzymał do dzisiaj to pewnie nie ma wiele do stracenia.
tutja plan może być taki, że Młody chce wycisnąć całą ulicę z akcji i później się dogadać z funduszami. Tylko że ulica ma już chyba mniej niż 1% udziałów, więc te zaproszenie do sprzedaży jest trochę dziwne. Zauważcie, że to nie jest wezwanie tylko zaproszenie to sprzedaży akcji (słabo ogarniam różnicę, bo wcześniej przez to nie przechodziłem). Tutaj może być tak, że Młody skupi jakieś ochłapy, po czym kurs zjedzie znowu w okolice 42-45zł. W międzyczasie Młody zacznie negocjować z Fundami i później ostatnie wezwanie po cenie może 65-70zł. Pytanie, sprzedać by odkupić niżej czy trzymać ?
Według moich wyliczeń, Młody stworzył kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na dywidendy w kwocie 836 mln zł. Do tego dodać to co poszło z zysku za 2022 r. (230mln). Łącznie to jest 1.066 mld zł (20.24 zł na akcję). Zysk jednostkowy netto za H1 2023 to 374 mln zł (7.10 zł na akcję). Jak dla mnie to cena 54.25 zł jest absurdalnie niska. Młody chce odebrać akcje za półdarmo. Akcje planuję trzymać do 25 września, może Młody w międzyczasie coś dorzuci. Jakby zaproponował np. 70zł to bym pewnie oddał.
Edit. Dopóki NN trzyma pakiet to czuję się bezpiecznie.