0 Dołączył: 2010-09-22 Wpisów: 140
Wysłane:
15 marca 2015 15:56:47
A co myślicie o pani Sylwia Hucik-Gaicka -
|
|
0 Dołączył: 2013-01-29 Wpisów: 641
Wysłane:
15 marca 2015 16:00:25
DRIVER77 napisał(a):Od niej lepiej trzymać się z daleka. W Corporate bond jak pracowała naganiała na Polfe,Ubot,Ekancelarie,GC Investment,Admiral. Wszystkie oferty były 100% pewne(gadane to ona ma) Teraz nagania w Midven oraz MBonds. www.mbonds.pl/obligacje-korpor... Tylko co najlepsze to co polecała pracując w Corp Bonds, zaczęła mocno odradzać pracując w Mbonds. Tu też wszystkie oferty są świetne. Pomimo wypisania się z jej bazy danych, do dziś przesyła oferty jakiś ścierw. Do tego samemu nagania eldoradoobligacji.blogspot.com... Proszę bardzo.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-05 Wpisów: 93
Wysłane:
15 marca 2015 16:08:30
Michoo napisał(a):Jak zaptrywalibyscie sie na uklad o ktorym niektorzy juz wspominali, tzn. wydluzenie terminu splaty wszystkich serii np. o 5 lat (liczac od czasu ich zapadniecia) z ewentualnym obnizeniem oprocentowania wszystkich serii to identycznej wartosci? Jest to jakieś rozwiązanie w najgorszym przypadku odbioru chociaż jeszcze odsetek. Jednak prezes na początku chciał tylko rolki o 2 lata obligacji zapadających w najbliższym czasie a tu taki prezent od obligatariuszy chcących teraz wykupu wszystkich obligacji o 5 lat. Być może prezes zagrał tak ostro aby skłonić nas do ustępstw albo w końcu zrozumiał, że nie nie da się już dłużej mamić wszystkich, że w spółce wystepująt tylko przejściowe kłopoty a po prostu dał w końcu jasno do zrozumienia, że nie jest w stanie spłacić wszystkich obligacji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-07-12 Wpisów: 34
Wysłane:
15 marca 2015 16:15:10
Jesli Spolka funkcjonuje i zarabia, a tak podobno jest, to w moim odbiorze nie jest to zle rozwiazanie. Podejrzewam, ze Prezes doskonale zdaje sobie sprawe, ze taki uklad jest nie do przyjecia, ale jego drastycznosc ma doprowadzic do jakiegos kompromisu, a przede wszystkim ujawnieniu sie wszystkich wierzycieli. Pamietajmy, ze duzo obligacji "poszlo" na Catalyst, a Spolka ma kontakt tylko do nabywcow z rynku pierwotnego.
|
|
0 Dołączył: 2013-02-17 Wpisów: 70
Wysłane:
15 marca 2015 16:39:22
Również zgłaszam swój akces do porozumienia obligatariuszy i do wspólnych działań.
|
|
0 Dołączył: 2015-03-14 Wpisów: 9
Wysłane:
15 marca 2015 16:59:32
ale oczywiście także zgłaszam swój akces do wspólnych działań. Nie chciałbym jednak mies już więcej kontaktu z przedstawianą wcześniej Panią AM. To dla mnie nie jest partner do rozmów, co zresztą przedstawiłem jej osobiście.
|
|
0 Dołączył: 2015-03-14 Wpisów: 3
Wysłane:
15 marca 2015 17:38:35
Ja również już wysłałem maila do P. Rafała. Podałem również tą informacje o naszej inicjatywie na dwóch innych forach w celu dotarcia do jak największej ilości obligatariuszy.
Co myślicie o pomyśle żeby zamieszczać informację o formowaniu się naszej grupy na innych forach?
Czy na przykład portal stockwatch.pl mógł by wspomnieć o tej inicjatywie przy okazji najbliższego artykułu o eka pojawiającego się na głównej stronie portalu?
Czy rozreklamowanie tej sprawy będzie sprzyjało naszym interesom? Bo ja nie widzę zbyt wielu minusów...
|
|
0 Dołączył: 2010-07-19 Wpisów: 27
Wysłane:
15 marca 2015 17:51:04
Michoo napisał(a):Jak zaptrywalibyscie sie na uklad o ktorym niektorzy juz wspominali, tzn. wydluzenie terminu splaty wszystkich serii np. o 5 lat (liczac od czasu ich zapadniecia) z ewentualnym obnizeniem oprocentowania wszystkich serii to identycznej wartosci? Jeśli spółka wypracowuje środki, aby bez problemu płacić odsetki, to propozycja jest do zaakceptowania ewentualnie z jednoczesnym obniżeniem oprocentowania o 3-4 p.p. Natomiast z jednym - wg mnie - bardzo istotnym warunkiem: oszczędności z tytułu niższego oprocentowania + nadwyżka dochodu ponad odsetki (jeśli taka jest) powinna być wykorzystywana do regularnego skupu obligacji z rynku przez cały okres 5 lat ( to powinien być warunek zawarcia porozumienia ze spółką przez obligatariuszy). Jeśli ktoś będzie chciał wyjść wcześniej z obligacji (po 100% lub poniżej 100%) to spółka powinna takie transakcje zawierać. W ten sposób sytuacja zbliży się do sposobu spłaty kredytu, co dla spółki powinno być lżejsze do udźwignięcia niż jednorazowa spłata zadłużenia (całej serii - jednej lub kilku naraz).
|
|
0 Dołączył: 2015-03-01 Wpisów: 118
Wysłane:
15 marca 2015 19:15:51
Witam Serdecznie,
Szanowni Państwo zasypaliście nas mailami. Bardzo dziękuję za zaufanie. Skoro powiedziało się a, trzeba też powiedzieć b. Żeby skrócić pewne procesy drogą mailową do każdego, kto przesłał do nas maila z wnioskiem o pomoc, zostanie wysłany wzór umowy zawierające zakres naszych działań i ich koszty. Umowa będzie warunkowa i jej wejście w życie uzależnione będzie od akcesu do wspólnych działań minimum 40 osób. Ponieważ w moim przekonaniu, ważny jest czas, proponuję by w przypadku akceptacji umowy przesyłać ją najpierw scanem później listem na nasz adres w Bydgoszczy. Na zgłoszenia będziemy czekać do 24.03.2015. Wszelkie niezbędne informacje uzyskacie Państwo drogą mailową wraz z wzorem umowy.
Pozdrawiam pozostając w kontakcie.
Rafał Koźlak
|
|
0 Dołączył: 2009-02-05 Wpisów: 93
Wysłane:
15 marca 2015 20:51:25
Mam nadzieję, że zebranie tych 40 osób nie będzie problemem. W czasie rozmów z prezesem EKA trzeba kierować się mottem z ich strony internetowej cyt. "Każdy dług da się spłacić!". Prezes EKA powinien również sam zastosować w praktyce rady Vademecum Dłużnika również opublikowanego na stronie EKA. Oto jakże mądre stwierdzenia można przeczytać z tego poradnika:
Spłać dług i odzyskaj spokój
Jeśli już popadłeś w długi, z których nie możesz wyjść, nie chowaj głowy w piasek!
Skontaktuj się ze swoimi wierzycielami jak tylko będziesz wiedział, że pojawią się problemy z terminowym uregulowaniem zobowiązania. Niektóre kredyty można skonsolidować i rozłożyć na mniejsze raty lub nawet zrobić tzw. „wakacje kredytowe”.
Pamiętaj, że ucieczka od tematu tylko pogorszy sprawę. Kluczem do odzyskania równowagi finansowej jest kontakt z wierzycielem.
Edytowany: 15 marca 2015 20:54
|
|
|
|
Wysłane:
15 marca 2015 21:03:11
Dobrze napisane motto do spłacania długów finansowych - ale nie w Polsce takich naciągaczy jak prezes EKA traktuje się u nas jak zaradnego cwaniaka - jest szanowany i podziwiany - natomiast ci co zainwestowali kasę i mają problemy z jej odzyskaniem są naiwniakami czyli frajerami - przykro to pisać ale taka jest mentalność Polaka w Polsce - dlaczego zagranicą Polak Polaka się wstydzi i omijają się szerokim łukiem
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
15 marca 2015 21:15:06
Dlatego trzeba odwrócić kota ogonem, zebrac sie w grupe i zadzialac. Prezes powiedzial A, Obligatoriusze powinni powiedziec B,
byc moze trzeba zmienic prezesa... ?:)
|
|
Wysłane:
15 marca 2015 21:25:20
Najpierw trzeba zmienić system z III-RP na IV-RP - z całym szacunkiem dla pokrzywdzonych ale przy takim sądownictwie w Polsce to matrix
|
|
0 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 3
Wysłane:
15 marca 2015 21:34:18
Również chcę dołączyć do wspólnych działań.
Trzeba uświadomić prezesowi że "Każdy dług da się spłacić!".
|
|
0 Dołączył: 2013-01-29 Wpisów: 641
Wysłane:
15 marca 2015 21:41:45
stan111 napisał(a):Najpierw trzeba zmienić system z III-RP na IV-RP - z całym szacunkiem dla pokrzywdzonych ale przy takim sądownictwie w Polsce to matrix To jest racja, ale dla samej zasady warto pobawić się w kotka i myszkę  choćby po to aby trochę uprzykrzyć życie drugiej stronie. Windykacje również da się z windykować.
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
15 marca 2015 21:54:45
Zastanawiający jest fakt, że prezes ma większościowy udział w Leonidas Capital, która ma kilka ciekawych spółek portfelowych a mimo to w taki ordynarny sposób chce wyrolować obligatariuszy. Czy nie obawia się, że jego sposób działania pogrąży kolejną spółkę? Albo faktycznie pojechał po całości chcąc zmiękczyć obligatariuszy albo chce dorównać sławą pewnemu panu G.M.
|
|
Wysłane:
15 marca 2015 22:45:37
Szanowni Państwo,
Wysłane zostały maile do każdego kto z imienia i nazwiska o niego prosił. Jeżeli ktokolwiek maila nie otrzymał zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam Rafał Koźlak
|
|
Wysłane:
15 marca 2015 23:37:03
DRIVER77 napisał(a):stan111 napisał(a):Najpierw trzeba zmienić system z III-RP na IV-RP - z całym szacunkiem dla pokrzywdzonych ale przy takim sądownictwie w Polsce to matrix To jest racja, ale dla samej zasady warto pobawić się w kotka i myszkę  choćby po to aby trochę uprzykrzyć życie drugiej stronie. Windykacje również da się z windykować. Witam, Płytkość polskiego rynku kapitałowego oraz brak jednoznacznego i zdeterminowanego działania powoduje to, że dochodzi na nim do co najmniej dwuznacznych zachowań względem inwestorów. Bardzo szwankuje edukacja inwestorów i proces nadzoru. Jest tak, że w obliczu zaufania do GPW S.A. szereg osób podejmuje inwestycję w przekonaniu bezpieczeństwa podejmowania działań. No bo w coś wierzyć trzeba i ja to rozumiem. Jeżeli GPW S.A. dopuszcza do notowań dany instrument finansowy to potencjalny inwestor działa w przekonaniu, że adekwatny do tego podmiot dogłębnie sprawdził ryzyka jakie z daną spółką się wiążą. Tak na prawdę inwestycja w akcje spółki X, czy obligacje spółki Y to inwestycja w powagę Giełdy Papierów Wartościowych czyż nie ?. Każde zawirowanie pośrednio skutkuje podważeniem tego zaufania. Zupełnie nie dziwię się tekstom jakie Państwo prezentujecie tu czy przesyłacie do nas. Nie może tak dalej być, że GPW S.A. jest bierna w działaniu praktycznie chroniącemu inwestorów. Rozumiem przez to dopuszczanie do obrotu instrumentów finansowych jakie przez GPW S.A. w logiczny sposób powinny zostać zablokowane, oraz utrzymywaniu w notowaniach instrumentów nazwanych przeze mnie WAŁEK. No bo proszę Państwa jasnym jest, że jeżeli sami widzimy dwuznaczność dopuszczanych debiutantów to i GPW S.A. powinna to widzieć. Podam dwa przykłady nie wymieniając nazwy spółek. W zasobach spółki NOMAD są dwa pliki w sposób dobitnie uzasadniający wycenę spółek już notowanych na nie więcej jak 5 - 10% ich obecnej wartości. Coś, co właściciele byli skłonni oddać za 1mln zł, a biegły nie dał więcej w wycenie, są dopuszczane do obrotu za kilkaset i kilka tysięcy procent więcej w wartości. To przeraża, ale poniekąd jest się bezsilnym. Jeżeli adekwatnym osobom z GPW S.A. osobiście przekazuję informację o tym, że coś co jest warte set milionów w kapitalizacji biegły określa na 1 mln to otrzymuję informację, że GPW to wyjaśnia ze spółką. Przepraszam bardzo do q..nędzy, ale to zdaje się nie jest publiczne i nie ma o tym wiedzy szary inwestor jak Pan czy Pani. Czy to kogokolwiek chroni przed utratą kapitału ? Nie! nikogo nie chroni. Co mi po tym, że mój dyrektor ds inwestycji w biurze przedstawia dobitne treści i prosi o wsparcie w działaniu. Skoro w roku zdaje się 1997 otrzymałem od ówczesnego prezesa GPW S.A. indywidualne wyróżnienie za wkład w rozwój rynku kapitałowego w Polsce to serdecznie proszę jako wyróżniony o to GPW S.A., by zaczęła myśleć w imieniu i na rzecz inwestorów indywidualnych, bo dochodzi do takich wypaczeń jak na PMI S.A., DIgate S.A., E-Kancelaria S.A., Uboat Line S,.A. i wiele wiele innych właśnie przez tą formalizację i opieszałość samej GPW S.A. oraz mechanizm w działaniu. Rynek kapitałowy jest w Polsce bardzo potrzebny, jest elementem niezbędnym w gospodarce wolnorynkowej i nie wyobrażam sobie kapitalizmu bez GPW. Nie może być jednak tak, że oczywiste przekręty odbywają się pod auspicjami GPW S.A., bo na tejże instytucji ciąży moim zdaniem nie tylko biznesowy, ale i społeczny obowiązek odpowiedzialności.Proszę mi zarzucić naiwność ale naiwnie pozostało mi wierzyć w faktyczne zmiany jakie sami Państwo poprzez inicjatywy wymuszacie i na jakie wskazujecie. Pozdrawiam Rafał Koźlak
|
|
0 Dołączył: 2014-07-12 Wpisów: 34
Wysłane:
16 marca 2015 08:36:28
Oglosmy nasz akcje wszedzie! Wszystkie fora internetowe itd. Moze stockwatch.pl i obligacje.pl, nam pomoga i poinformuja o tym na swoich glownych stronach? Musimy zebrac jak najwiecej osob. Propozycja przedstawiona przez p. Rafala Kozlaka jest bardzo rozsadna.
|
|
0 Dołączył: 2015-03-12 Wpisów: 191
Wysłane:
16 marca 2015 08:45:31
Witam Panie Rafale, czy jest Pan w stanie również przygotować propozycję układową, która byłaby najbardziej korzystna (w zasadzie to powinienem napisać najmniej niekorzystna) dla posiadaczy obligacji. Wcześniej proponowałem zrolowanie 80% obligów z odsunięciem w czasie a pozostałe 20% zamiana na jak największą liczbę akcji co miało na celu możliwość pozbawienia obecny zarząd władzy nad spółką. Wiele osób tu piszących nie chce żadnych akcji, a jedynie spłatę zainwestowanego kapitał w całości wraz z odsetkami zgadzając się jedynie na obniżenie oprocentowania obligacji i odsunięcie spłaty w czasie. Osobiście uważam, że tylko taki warunek układu nic dla nas nie zmieni, bo zakłada on uczciwość Pawłowskiego, a w to nie wierzę. Jeżeli zgodzimy się tylko na samo odsunięcie spłaty w czasie, to problem z niewypłacalnością wróci do nas za kilka lat (jak przyjdzie do wykupu obligacji). W tym miejscu nie wiem, czy taka konstrukcja układu jest z prawnego punktu widzenia możliwa. Otóż moglibyśmy zrolować wszystkie obligacje na serie o niższym oprocentowaniu i zapadające za kilka lat (proponowałem trzy serie zapadające co dwa lata począwszy od 2018, oprocentowanie trzeba ustalić na takim poziomie aby spółka była w stanie obsługiwać zadłużenie), ale należy taki układ obłożyć warunkami, które obecny zarząd musi spełnić (bo mimo wszystko w takiej sytuacji Pawłowski nadal będzie miał nad spółką kontrolę). 1. Ograniczenie wynagrodzenia zarządu do kilku procent zysku spółki. Nie może być tak, że zarząd zarabia kilka mln rocznie, a spółka przynosi straty. 2. Brak wypłat jakiejkolwiek dywidendy dopóki ostatnia złotówka obligacji nie zostanie spłacona. 3. Brak możliwości zawierania umów ze spółkami zewnętrznymi (brak możliwości zlecania wykonywania czynności "na zewnątrz"), mogących stwarzać podejrzenie próby wyprowadzenia pieniędzy ze spółki. 4. Stała część zysku (około 30%) musi być przeznaczana na kwartalny (może półroczny) przedwczesny wykup obligacji. 5. Inne warunki zabezpieczające nas przed kolejną próbą wydymania przez Pawłowskiego
Oczywiście również przystępuję do grupy posiadaczy obligacji, którzy nie chcą dać się wydymać Pawłowskiemu.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.