Natanie napisał(a):A ty masz jeszcze w portfelu jakieś interesujące spółki Pop? Albo coś obserwujesz? Co myślisz o Elemental-u ogólnie rynku recyklingu?
Też się trzymaj i pozdrawiamWhistle
Na recyklingu się nie znam, stąd w niego nie inwestuję, w związku z tym nie chcę się wypowiadać.
A czy mam "interesujące spółki w portfelu"-to bardzo trudno mi powiedzieć, bo sam o to pytam szklaną kulę, czy one mi dadzą zarobić, ale kula się uwzięła i milczy, choć szklaną kulę mam w domu naprawdę...
Stąd mogę co najwyżej jakoś uzasadnić dlaczego coś kupiłem, bądź dlaczego czegoś nie sprzedaję pomimo straty. Mam 3 spółki w portfelu (PGS,I3d,MediaCap) i robię transakcje tylko wokół tych trzech.Ponad połowię portfela stanowi jak u Ciebie PGS, tu ostatnio po raz pierwszy od wielu miesięcy dobrałem do portfela, choć niedużo, bo zaledwie 1,1 tys. akcji po 2,82.Spółka -wg mnie- jest fundamentalnie droga, ale przyspieszenie wzrostu wyników widzę, że będzie szybciej, niż się wszyscy na wątku spodziewaliśmy. Stąd może w krótkiej perspektywie na zarobek nie liczę, ale w dłuższym terminie powinno być znowu dobrze, to jest bardzo solidna firma jak widać po ich wynikach z ostatnich miesięcy i lat.
i3D-jest dla mnie zagadką i mam nastawienie neutralne.Z jednej strony wartość kontraktów przebija o kilkadziesiąt procent historyczne przychody z roku 2011,a z drugiej strony kurs blisko historycznych minimów, straszy pewnie duże zadłużenie spółki i wskaźniki płynności,ale to tylko moje gdybanie przyczyny.
MediaCapu mam podobną ilość do i3D, ale to tę spółkę bez przerwy nabywałem w ostatnim czasie na maxa, od maja podwoiłem liczbę akcji,choć dalej jest na trzeciej pozycji w portfelu.Tu P/E wynosi 6, a jest zapowiedź dalszej progresji zysków, więc pewnie za miesiąc po wynikach znowu spadnie w granice 5,5.A skoro konkurencja ma P/E 11-16, to niskie P/E MediaCapu jest przyczyną mojego skupu akcji.Generalnie jestem raczej na finiszu skupowania, jeszcze wiszą co prawda moje długoterminowe zlecenia na K, ale kasa się kończy, więc to już końcówka skupu.Po wynikach zobaczymy czy zapowiedzi wzrostu zysków się sprawdzą, czy nie...