PARTNER SERWISU
xnmpveit
1 2 3

DIGATE (Catalyst)

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 25 lipca 2012 11:26:28
Od dziś notowane są obligacje spółki Novainvest, stały kupon 14%, oferty nawet poniżej nominału (jak to w okresie 'promocji' Idei bywa).
Edytowany: 7 sierpnia 2020 14:31

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 25 lipca 2012 11:38:14
Masakra. Cena 90% na debiucie mówi sama za siebie. A rating na SW AAA ciekawe...

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 25 lipca 2012 14:32:54
ponoć zmieniają profil działalności... i cena akcji ostro poleciała na NC ostatnio... ryzykowny papier...

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 31 lipca 2012 15:52:07
wczoraj po 79,9.... dzieje się na CATALYST

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 lipca 2012 18:07:59
intelekt napisał(a):
Masakra. Cena 90% na debiucie mówi sama za siebie. A rating na SW AAA ciekawe...

RAting opiera się na danych. Spółka na koniec pierwszego kwartału prawie nie miała zadłużenia, pokazywała zysk, także z lat ubiegłych. To determinuje rating. Problem w tym, że w międzyczasie dokonano małego zabiegu, który nie spodobał się inwestorom. Mianowicie spółka sprzedała prawie wszystko co miała. Problem w tym, że sprzedała za.... gotówkę? Nie, Nie!!! za obligacje wyemitowane przez sprzedane spółki! Tego się wystraszyli akcjonariusze i obligatariusze. Wydaje się, że słusznie, bo nie wiemy jak wyglądają objęte obligacje, jaki mają termin zapadalności itd. Jeśli później niż ma spółka wobec własnych obligatariuszy, to jest to powód do złożenia wniosku o upadłość.

EDIT: Sprzedała prawdopodobnie ponad połowę tego co miała
Edytowany: 31 lipca 2012 19:36

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 31 lipca 2012 19:06:57
Problem w tym, że sprzedała za.... gotówkę? Nie, Nie!!! za obligacje wyemitowane przez sprzedane spółki! Tego się wystraszyli akcjonariusze i obligatariusze. Wydaje się, że słusznie, bo nie wiemy jak wyglądają objęte obligacje, jaki mają termin zapadalności itd

W ciagu jakiego okresu czasu to się stało?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 lipca 2012 19:26:11
Prawie.
Zapisy na obligacje były do końca marca,
uplasowanie obligacji 04.04

a komunikaty o sprzedaży w maju:
sprzedaż mniejszej spółki zależnej" Nova Capital Advisors Sp. z o.o" za akcje nowej emisji spółki Talars, której debiut przewidziany jest na Q4. Mają 20%

oraz

sprzedaż własnego funduszu VC, czyli Global VC sp. zo.o.
Cytat:
Zarząd Novainvest S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu 28 maja 2012 r. Emitent sprzedał 96% udziałów w spółce zależnej Global VC Sp. z o.o. na rzecz inwestora finansowego za kwotę 13 944 492 zł, będącą równowartością wartości księgowej spółki. W ramach rozliczenia transakcji Emitent obejmie 5-letnie niezabezpieczone obligacje Global VC Sp. z o.o.

Z tego drugiego projektu ciężko będzie spłacić obligacje serii A.
Inaczej mówiąc planują upłynnić nabyte akcje Talars, ale jak to w życiu bywa, emisja może nie dojść do skutku, a wtedy...

Z resztą jak to na NC raporty są śmieciowe. Ze sprawozdania rocznego wiemy, że kapitał własny wynosił na koniec roku:17 650 382,89

Jednocześnie ze świstka zwanego raportem za Q1 wiemy, że na koniec marca wynosił 17 615 864,89

A do tego jedna ze spółek zależnych - ten fundusz zgodnie z tym co napisano w raporcie zarobiła:
4 449 363,16, tylko tego nie widać w danych spółki Nocainvest, tzn inwestycje nie zwiększyły swojej wartości, ani kapitał nie wzrósł.

Kolejna sprawa, że majątek Novainvest to inwestycje w akcje jednostek powiązanych o wartości ponad 17mln. Tymaczasem w raporcie za q1 suma kapitałów własnych spółek zależnych to około połowa. Czym jest nieujawniona reszta. Na szybko nie będę spekulował
Edytowany: 31 lipca 2012 20:02

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 1 sierpnia 2012 16:38:11
anty_teresa napisał(a):
intelekt napisał(a):

RAting opiera się na danych. Spółka na koniec pierwszego kwartału prawie nie miała zadłużenia, pokazywała zysk, także z lat ubiegłych. To determinuje rating.

Nie jestem pewien, czy zrozumiałem. Piszesz o nieskonsolidowanych wynikach spółki, która sama z siebie praktycznie nie prowadziła działalności i funkcjonowała przez podmioty, których jest akcjonariuszem? Jaki jest sens analizowania takich wyników i liczenia na ich podstawie ratingów?

anty_teresa napisał(a):
Problem w tym, że w międzyczasie dokonano małego zabiegu, który nie spodobał się inwestorom.

Inwestorom ta spółka nie podobała się znacznie wcześniej. Spółka o ratingu AAA, emitując obligacje oprocentowane na 14% nie była w stanie uplasować nawet jednej trzeciej tej emisji...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 sierpnia 2012 17:10:40
Wapkil,
Jak pewnie wiesz rating nadawany jest automatycznie. Spółek jest ponad 600. Nie sposób analizować każdej i zmian w niej zachodzących. Ustaliliśmy, że będziemy stopniowo gasić rating dla spółek, które wyłapiemy. Tłumaczyłem skąd rating AAA.

Novainvest będzie miała zgaszony. Jeszcze chwilę to potrwa, zanim narzędzie zostanie przetestowane i wdrożone.

wapkil
0
Wysłane: 1 sierpnia 2012 17:21:26
AT,

Wiem że rating jest nadawany automatycznie i rozumiem wynikające z tego problemy. Twoja odpowiedź, którą cytowałem zabrzmiała natomiast, jak wyjaśnienie, że rating był ok, tylko potem w spółce coś się zepsuło. Gdybyś od razu napisał, że w tym przypadku rating był liczony bez sensu (i to podwójnie - na złych danych i metodą, jak rozumiem, niedostosowaną do spółek z sektora finansowego), nie miałbym powodu o nic pytać :)

edit: To naprawdę nie jest tak, że uwziąłem się, żeby udowodnić Wam, że rating nie działa. Czasem działa, czasem nie. Wystarczy to przyznać. Choć jak wcześniej pisałem, cenne byłoby wymyślenie, dlaczego i kiedy nie działa. Zresztą piszecie, że postaracie się wyłapać przypadki, w których nie działa (choć informację o tym zobaczyłem dopiero, gdy zacząłem się o rating dopytywać), może więc kiedyś będzie lepiej. Swoją drogą, nawet gdy rating jest absurdalnie wysoki mam wrażenie, że może mieć wartość prognostyczną. Tylko dla zupełnie innej interpretacji tych literek ;)
Edytowany: 1 sierpnia 2012 17:30

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 sierpnia 2012 20:33:18
intelekt napisał(a):

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że rating - żaden, czy agencyjny, czy nie agencyjny - nie służy do przewidywania zachowania kursów papierów wartościowych. Mamy tutaj głębokie niezrozumienie, ale niniejszym przestajemy z nim walczyć. Rating Novainvest został zawieszony.
Wróćmy do rozmowy jak zbankrutuje kilka spółek z AAA. Fizycznie zbankrutuje - wówczas dyskusja będzie pouczająca.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 sierpnia 2012 20:34:15
wapkil napisał(a):
edit: To naprawdę nie jest tak, że uwziąłem się, żeby udowodnić Wam, że rating nie działa. Czasem działa, czasem nie. Wystarczy to przyznać. Choć jak wcześniej pisałem, cenne byłoby wymyślenie, dlaczego i kiedy nie działa. Zresztą piszecie, że postaracie się wyłapać przypadki, w których nie działa (choć informację o tym zobaczyłem dopiero, gdy zacząłem się o rating dopytywać), może więc kiedyś będzie lepiej. Swoją drogą, nawet gdy rating jest absurdalnie wysoki mam wrażenie, że może mieć wartość prognostyczną. Tylko dla zupełnie innej interpretacji tych literek ;)

Czy mógłbyś wyłuszczyć co rozumiesz pod pojęciem "rating nie działa"? Naprawdę chciałbym zrozumieć naturę zarzutu. Z każdej sytuacji daje się wyjść, ulepszyć narzędzie i jesteśmy na to przecież otwarci.
Edytowany: 1 sierpnia 2012 20:34

wapkil
0
Wysłane: 2 sierpnia 2012 00:36:21
WatchDog napisał(a):
intelekt napisał(a):

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że rating - żaden, czy agencyjny, czy nie agencyjny - nie służy do przewidywania zachowania kursów papierów wartościowych. Mamy tutaj głębokie niezrozumienie, ale niniejszym przestajemy z nim walczyć.

Czy moglibyśmy jeszcze chwilę powalczyć? Muszę ze wstydem przyznać, że najwyraźniej mnie również dotyczy to głębokie niezrozumienie.

Nie wiem, jak rating SW, bo coraz słabiej rozumiem, czym on według Ciebie jest, ale rating agencji ratingowych określa względną wiarygodność kredytową. Czyli, pisząc w uproszczeniu, ocenia jaka jest względna szansa, że dana spółka, w porównaniu do innych spółek, nie wywiąże się ze swoich zobowiązań. Rentowność obligacji, wynikająca z ich kursu, jest rynkową wyceną, pisząc w uproszczeniu, jaka jest względna szansa, że dana spółka, w porównaniu do innych spółek, które wyemitowały obligacje o podobnych warunkach, nie wywiąże się ze swoich zobowiązań. Ja dostrzegam tu jednak pewne podobieństwo...

WatchDog napisał(a):
Czy mógłbyś wyłuszczyć co rozumiesz pod pojęciem "rating nie działa"?

Mogę oczywiście. Jak zrozumiałem z dyskusji z AT, automatyczny sposób liczenia ratingu opartego o zmodyfikowany na potrzeby SW rating Altmana (w skrócie rating) spowodował w przypadku Novainvest liczenie na podstawie nieskonsolidowanych wyników tej praktycznie nieprowadzącej działalności spółki-czapy. Te wyniki nie mają praktycznie żadnego wpływu na los Novainvest, który zależy od wyników spółek, w których Novainvest jest akcjonariuszem i których automat nie brał pod uwagę. Żaden, w teorii nawet najdoskonalszy, rating nie będzie działał jeśli zaserwować mu takie dane. Garbage in, garbage out.

Tak wyglądał powód niedziałania. Objawem było to, o czym pisałem wyżej (a wcześniej wspomniał Intelekt). StockWatch ocenił spółkę na AAA. Rynek też ją ocenił, nawet dwa razy. Po raz pierwszy odmawiając pożyczenia spółce, nawet na 14%, tyle pieniędzy o ile zabiegała (chcieli raptem 3 mln, a nie dostali nawet 1 mln.). Po raz drugi, po wprowadzeniu na Catalyst, oceniając wiarygodność spółki i odpowiednio wyceniając rentowność jej obligacji. Oceny przyznane przez StockWatch i przez rynek różnią się diametralnie. Catalyst jest niezmiernie daleki od ideału, albo choćby poprawności, ale nie zakładałbym, że w tym przypadku to rynek się pomylił.

WatchDog napisał(a):
Naprawdę chciałbym zrozumieć naturę zarzutu. Z każdej sytuacji daje się wyjść, ulepszyć narzędzie i jesteśmy na to przecież otwarci.

Na pewno wiecie znacznie lepiej niż ja, co i jak można poprawić. Przypuszczam, że na przykład dla Catalyst można choćby porównać uszeregowanie spółek pod względem rentowności obligacji o podobnych warunkach emisji, oraz pod względem ratingu na SW. W miejscach w których pojawią się drastyczne rozbieżności, wypada zastanowić się, co jest nie tak. W niektórych przypadkach może się okazać, że po prostu macie błędy w bazie (jak w przypadku Religi). W innych, że liczycie dla złych wartości (Novainvest). W jeszcze innych może wyjść, że ratingu w ogóle nie warto liczyć na przykład dla deweloperów, spółek z sektora finansowego, startupów, albo spółek, które nie prowadzą już działalności i zajmują się wyłącznie pisaniem dowcipnych raportów i emitowaniem akcji. Obawiam się, że mogłoby to wyeliminować ratingi dla znacznej części NC i Catalyst, ale te które zostaną będą miały szansę działać lepiej :)
Edytowany: 2 sierpnia 2012 00:48

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 5 października 2012 16:40:12
Odsetki dosyć wcześnie dziś zaksięgowane. Ale coś mnie tknęło że sporo mniejsza kwota niż sobie to wyliczyłem wcześniej, a przecież oprocentowanie stałe - trudno o pomyłkę.
Sprawdziłem i wyszło ze naliczyli za 3 miesięce mające w sumie ... 86 dni.
Czy w tych spółkach mają taki kłopot z liczeniem ? Dziecko z podstawówki potrafi lepiej liczyć.
Jak ktoś ma już odsetki na koncie, proszę sprawdzić, czy też tak ma. Brakuje w końcu aż 6 dni.

magnumator
0
Wysłane: 6 października 2012 11:25:45
Pytanie tylko którego dnia był wypłacony poprzedni kupon, bo ja mam datę 12.07 a nie 05.07? Bo zgadza się, że to tylko 86 dni.
Edytowany: 6 października 2012 11:27

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 6 października 2012 15:06:33
Nie wiem kiedy płacili poprzednio, ale okresy odsetkowe są wyraźnie określone w "nocie informacyjnej" dla tych obligacji. I stamtąd brałem dane do wyliczeń. A podałeś daty różniące się o 7 dni, a nie 6, więc też nie bardzo pasuje.
P.S. Sprawdziłem odsetki jakie były w dniu kiedy dokonałem zakupu.
Rzeczywiscie były wtedy mniejsze o te 6 dni, czyli liczone od 11.07, zamiast 5.07
Więc wszystko w "miarę" się wyjaśniło, tylko że jakoś zmieniły się daty okresów odsetkowych. Ale wtedy się tym nie interesowałem, więc nie znam przyczyny.
Edytowany: 6 października 2012 15:18

magnumator
0
Wysłane: 6 października 2012 21:52:15
To chyba był poślizg zawiadamiany jako opóźnione wejście na Catalyst o ile dobrze pamiętam. Teraz już powinno być prawidłowo.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 8 października 2012 16:42:52
Spółka zmieniła nazwę na Digate SA. Z tabel odsetkowych wynika, że powinni zapłacić 11 lipca 37,59 zł na jedną obligację. Jeżeli zapłacili 12 lipca to znaczy, że się spóźnili jeden dzień. Czyli teraz rzeczywiście za 86 dni powinni zapłacić 32,99 zł na jeden papier. Czy te wartości się zgadzają?

Kalkulator dostosowałem do tych zmian. Może w przyszłości będą się już trzymać harmonogramu.
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

magnumator
0
Wysłane: 8 października 2012 16:50:40
Mi wypłacili 37,97 zł 12.07.2012 oraz 32,99 zł 05.10.2012.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 8 października 2012 17:08:12
Ok, czyli zapłacili więcej niż powinni. O 2 dni więcej. W kalkulatorze się zgadza, bo cofnąłem datę emisji do 3 kwietnia. A zdaje się, że była 5 kwietnia.
Edytowany: 8 października 2012 17:08

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

zbvfgkmx
ibzjjpqm
lntdqluk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ratfbzng
erjbqzum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat