bxuaahed
Advertisement
PARTNER SERWISU
virflgol
1 2 3 4

mechaniczny system transakcyjny

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 26 lutego 2013 20:32:00
Cytat:
Szczegółów nie chcesz ujawniać, ale ogólne pytanie: wykorzystujesz zależności między spółkami, czy każdą system rozpatruje z osobna?

Każdą spółkę z osobna.

Cytat:
Zwrot na wigu - 8.57% rocznie - nie jest zbyt wysoki, biorąc pod uwagę koszty transakcji

Źle to liczysz,

Policzyłeś to 1,0857^10 a tutaj nie ma procentu składanego - system nie reinwestuje zysków i baza nie powiększa się każdego roku o zyski z lat poprzednich. Kwota inwestycji w jedna spółkę jest zawsze taka sama.To nie jest też zwrot z WIG - czyli inwestycji w jeden instrument ale zwrot z inwestycji we wszystkie spółki z WIG przez okres ostatnich 10 lat.

Koszty transakcji są uwzględnione
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Edytowany: 26 lutego 2013 20:46

farnick
17
Wysłane: 26 lutego 2013 20:37:40
@ Zielarz

Cytat:
7k% zysku na pojedynczej tranzakcji ? Whistle co to byl za papier ?

To był Skotan VII 2006
3. Ciężka praca
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 26 lutego 2013 21:17:45
Farnick - w fatalnym momencie otwarłeś portfel, ale widzę, że świetnie sobie radzi - jesteś o 7% lepszy od WIGu.

Na money robi się małe zamieszanie z podawanym zwrotem, kiedy zmienisz spółkę, a widzę że ostatnio miałeś jedną zmianę, dlatego dobrze by było, gdybyś na wątku od czasu do czasu wrzucił zwrot wg kapitału początkowego.

Fajny i ciekawy temat zalożyłeś.
Trzymam kciuki za Twój portfel i tę strategię. thumbright

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 26 lutego 2013 23:09:51
Skotan, no tak, przypomnialem sobie wlasnie czemu wykluczylem go mojej puli danych treningowych blah5
Jezeli bylo to symulowane bez re-inwestycji srodkow to liczby wygladaja faktycznie troche lepiej. Jednak brak re-inwestycji oznacza jednak tez brak "re-straty" blackeye w realnej grze (no bo przeciez przyjdzie dzien, ze trzeba bedzie wyjsc poza startowy tysiac per papier)
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

farnick
17
Wysłane: 27 lutego 2013 22:31:17
buldi napisał(a):
Farnick - w fatalnym momencie otwarłeś portfel, ale widzę, że świetnie sobie radzi - jesteś o 7% lepszy od WIGu.

Dzięki wielkie, zobaczymy jak będzie dalej. Twoja strategia też świetnie się spisuje - oby tak dalej :)

Cytat:
Na money robi się małe zamieszanie z podawanym zwrotem, kiedy zmienisz spółkę, a widzę że ostatnio miałeś jedną zmianę, dlatego dobrze by było, gdybyś na wątku od czasu do czasu wrzucił zwrot wg kapitału początkowego.

Co do money to faktycznie jest to wielka wada, po zamknięciu paru pozycji w zasadzie pozostaje już liczenie ręczne - jedyny sprawiedliwy sposób to podzielenie zysków (lub straty :) ) zrealizowanych i bieżących przez kapitał średnioważony ilością dni przez które był zaangażowany. Szkoda że na SW nie ma możliwości prowadzenia portfela, bo można by to zrobić znacznie lepiej i ciekawiej niż na innych portalach (np. wykres krzywej kapitału, trochę statystyki, wskaźników oceniających skuteczność dotychczasowych transakcji, wskaźnik Profit Factor itp itd) - może jakiś admin to przeczyta ;)
3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 4 marca 2013 18:04:54
W związku z sygnałem kupna jutro do portfela dochodzi Vindexus. "Kupię" go rano PCRO.
3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 5 marca 2013 21:05:22
Dzisiaj z portfela wyleciał Graal. Sygnał sprzedaży był w poniedziałek więc wyleciał dzisiaj rano PCRO.

Do portfela doszedł natomiast Vindexus - również dzisiaj rano PCRO.
3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 5 marca 2013 21:16:58
Ponieważ sprzedałem Graala, wynik % podawany na money jest już nieaktualny.

Money podaje aktualnie zysk z portfela 4,24 % podczas gdy faktycznie jest ok. 3,45 %. Wig w tym czasie -3,16% (z prowizja 0,36% żeby było sprawiedliwie).

Różnica +6,61 %, okres inwestycji 62 dni.

Napisałem ok. 3,45 % ponieważ trzeba by tak naprawdę wziąć pod uwagę liczbę dni i wartość zaangażowanego kapitału ,a w moim przypadku nie będzie dużej różnicy, więc jak na razie policzyłem na szybko dzieląc zysk przez kwotę zainwestowana podawaną na money.
3. Ciężka praca

Edytowany: 5 marca 2013 21:22

chilltrade
0
Wpisów: -39
Wysłane: 9 marca 2013 01:27:54
farnick wrzuć wykres krzywej kapitału jeśli możesz.

Jak często system kupuje i sprzedaje? Bo widzę że prawie wszystko leży w portfelu 2 miesiące
Edytowany: 9 marca 2013 01:35

farnick
17
Wysłane: 9 marca 2013 18:31:16
Krzywa kapitału:

media.stockwatch.pl/data/2013/...

jest to wykres krzywej kapitału modułu 2 (tak sobie nazwałem system techniczny, który odpowiada za punkty wejścia i wyjścia za spółki).

System nie daje sygnałów zbyt często, w teście za 10 lat dla wszystkich spółek z WIG (420 spółek) dał 2141 sygnałów a to daje 2141/10/420 = 0,5 sygnału na jedna spółkę rocznie czyli 1 sygnał raz na 2 lata.

Poza tym jak pisałem je nie stosuję sygnałów do wszystkich spółek, które wskaże moduł 2 tylko najpierw wybieram spółki wg algorytmu, który analizuje wskaźniki finansowe (moduł 1) a dopiero potem te wybrane spółki są obserwowane przez moduł 2 - którego testy przedstawiłem.

Całości niestety przetestować automatycznie się nie da. Tzn. pewnie by się dało ale trzeba by napisać do tego cały program komputerowy ja programistą komputerowym nie jestem. Jedyny i najlepszy sposób to test na żywo :)
3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 9 marca 2013 18:33:02
Niechcący obciąłem daty na wykresie ale przestawia on okres ostatnich 10 lat.
3. Ciężka praca

chilltrade
0
Wysłane: 10 marca 2013 20:42:50
popraw koniecznie zarządzanie kapitałem ! Reinwestuj zyski bo inaczej to ten wykres po wzrostach do 2007 zostanie na oko płaski na wieczność :)

farnick
17
Wysłane: 10 marca 2013 21:41:40
Reinwestowanie zysku nie poprawi krzywej kapitału, za to wahania będą większe zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Wynik całkowity byłby oczywiście znacznie lepszy ale to nie poprawiłoby krzywej kapitału za ostatnie 2 lata.

3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 10 marca 2013 21:44:22
Zresztą ta krzywa kapitału to nie jest wynik całego systemu ponieważ system nie inwestuje we wszystkie spółki z wigu tylko w wybrane wg algorytmu na podstawie wskaźników, a to przetestować jest trudno, samo pozyskanie historycznych danych finansowych to już problem.

Dlatego najlepszy będzie roczny test online.
3. Ciężka praca

farnick
17
Wysłane: 10 marca 2013 22:00:41
Tak z ciekawości odpaliłem test z reinwestowaniem zysków, wcześniej nigdy tego nie robiłem - po prostu założyłem od początku, że będę inwestował zawsze taka samą kwotę. Sprawdzę jednak z ciekawości jakie będą wyniki z reinwestowaniem i jak wpłynie to na przebieg krzywej kapitału.
3. Ciężka praca

chilltrade
0
Wysłane: 11 marca 2013 00:11:08
farnick napisał(a):
Reinwestowanie zysku nie poprawi krzywej kapitału, za to wahania będą większe zarówno w jedną jak i w drugą stronę.

Wg mnie zdecydowanie poprawi krzywą kapitału:) Jak masz system który zarabia, to przy reinwestycji zysków jest efekt kuli śnieżnej. Nie można założyć, że nie będziesz przyjmował strat większych niż np 2.000zł, bo to oznacza że nie weźmiesz też dużego zysku. Lepiej zarobić 1 mln, stracić 0,3mln i mieć na końcu 0,7mln, niż zarobić 10.000zł, stracić 3.000 i mieć 7.000 :)

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 11 marca 2013 08:23:41
Jezeli system ma dodatnia wartosc oczekiwana, to oczywiscie, ze dzieki MM mozna wiele zdzialac. Wrecz tam szukalbym wiekszego pola do popisu wlasnie przy zarzadzaniu pozycja (i ryzykiem zarazem), niz szlifowaniu samego systemu, co i tak na dluzsza mete jest pozbawione wiekszego sensu... Polecam chocby "The Handbook of Portfolio Mathematics: Formulas for Optimal Allocation & Leverage" Ralpha Vincenta , chociaz dla poczatkujacego to o wiele za wiele. Mozna z powodzeniem probowac metod podanych chocby przez Van Tharpa na poczatek.

Brak doceniania MM to dosc nagminne zjawisko przy algorytmicznym podejsciu...
Edytowany: 11 marca 2013 08:26

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 11 marca 2013 11:11:01
Rownie nagminne jak przecenianie MM i zycie przeszloscia ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 11 marca 2013 11:52:08
Przeceniania MM raczej nie widuje u adeptow tradingu :-) Wiekszosc raczej poszukuje najlepszych wejsc/wyjsc, doboru parametrow. A wiec to co napisales -- zycie historia, ktora moze sie nigdy nie powtorzyc.

Warto zauwazyc, ze zle MM moze system o pozytywnej wartosci oczekiwanej zrobic bankrutem, jak i to, ze z systemu ktory i tak ma te wartosc negatywna, MM nie zrobi jej pozytwna :)

farnick
17
Wysłane: 12 marca 2013 20:41:22
Tak jak przypuszczałem, po uwzględnieniu reinwestowania zysków wynik całkowity jest znacznie lepszy - za ostatnie 10 lat dla wszystkich spółek z WIG wyniósł 354,15 % (bez reinwestowania było 227%), krzywa kapitału wystrzeliła do góry. Ładnie to wygląda na obrazku.

Zasadnicze parametry systemu nie zmieniły się jednak istotnie, Profit Factor wynosi 5,2, maksymalne obsuniecie kapitału 18% a te dwa parametry uważam za najbardziej istotne.

Żeby stworzyć dobry system trzeba najpierw uzyskać jak najwyższy współczynnik Profit Factor przy jak najniższym obsunięciu kapitału, a dopiero potem zająć się zarządzaniem kapitałem i ja taką kolejność póki co przyjąłem. Jak system się sprawdzi i będzie zarabiał wtedy zajmę się zarządzeniem kapitałem.
A więc na razie czy backtesty są prowadzone z reinwestowaniem zysów czy bez reinwestowania - nie ma znaczenia, jedyna różnica jest taka, że back test z reinwestowaniem zysków ładniej wygląda na obrazku.
3. Ciężka praca

Edytowany: 12 marca 2013 20:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,532 sek.

ffqtfnwt
jisqadaz
xcmmhghl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdbeqwqc
yazokjcz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat