Nie wiem czy to odpowiedni dział, jeżeli nie proszę o przeniesienie.
Dziś doświadczyłem bardzo dziwnej sytuacji.
W jednym z biur maklerskich dałem zlecenie sprzedaży 52000 akcji spółki TLG po cenie 0,17
Ponieważ w momencie wysłania zlecenia po stronie Kupna były zlecenia w tej samej cenie, część mojego zlecenia w ilości 31.186 sztuk natychmiast się zrealizowała, dokładnie o godzinie 12:50:54 - reszta pozostała niezrealizowana.
Chwilę później w arkuszu sprzedaży zaczęło przybywać zleceń w cenie 0,17 - ich łączny wolumen osiągnął ponad 200 tys.
Jakież było moje zdziwienie, gdy po 5 minutach (12:55:32) kolejna transakcja po 17 groszy nie zrealizowała mojego zlecenia Sprzedaży.Zaznaczam, że nie modyfikowałem zlecenia, wiec nie miało prawa przeskoczyć niżej w kolejce zleceń.
Kolejna, spora transakcja po 17gr (62.596 szt - godz 13:04:25) powinna całkowicie zrealizować moje zlecenie, tymczasem zrealizowało się tylko 1237 szt!!!!
Czyli w jakiś magiczny sposób system wpuścił do kolejki czyjeś zlecenie przed moim, w ilości około 65 tys szt.
To nie koniec cudów!!
Skoro moje zlecenie zrealizowało się częsciowo po raz drugi o 13:04:25, to musiało być w tym momencie pierwsze w kolejce.
Nic bardziej błędnego!!! Kolejne transakcje pomiędzy 13:08 a 13:29 po 0,17 nie realizowały mojego zlecenia. A było tych transakcji w sumie na około 150 tys szt. Dopiero pomiędzy 13:29 a 13:33 zrealizowała się reszta mojego zlecenia.
W międzyczasie pomiędzy godziną 13:20 a 13:25 interweniowałem telefonicznie w Obsłudze Klienta, miła Pani wzięła moje dane i obiecała, że oddzwoni jak wyjaśni z maklerami co się dzieje z moim zleceniem.
Oddzwoniła gdy już akcje miałem sprzedane a wyjaśnienie pzyczyny przesunięcia mojego zlecenia w kolejce brzmiało mniej więcej tak:
"Inny inwestor musiał w międzyczasie zmodyfikować ważność zlecenia, a taka modyfikacja nie powoduje przesunięcia zlecenia na koniec kolejki".
Mało przekonujące wyjaśnienie, skoro moje zlecenie było 2 razy pierwsze w kolejce to jakim cudem czyjeś mogło wskoczyć wyżej po tej samej cenie?
chyba że są jakieś magiczne sposoby których nie znam?
Spotkał się ktoś z forumowiczów kiedyś z podobnym przypadkiem? Czy jest sens drążyć ten temat? Nazwy biura maklerskiego narazie nie podam.
POniżej wklejam screeny z rachunku potwierdzające opisaną sytuację.

kliknij, aby powiększyć