PARTNER SERWISU
midmifit

zlecenia sprzedaży bez kolejki !!

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 12 lutego 2014 18:18:34
Nie wiem czy to odpowiedni dział, jeżeli nie proszę o przeniesienie.

Dziś doświadczyłem bardzo dziwnej sytuacji.

W jednym z biur maklerskich dałem zlecenie sprzedaży 52000 akcji spółki TLG po cenie 0,17

Ponieważ w momencie wysłania zlecenia po stronie Kupna były zlecenia w tej samej cenie, część mojego zlecenia w ilości 31.186 sztuk natychmiast się zrealizowała, dokładnie o godzinie 12:50:54 - reszta pozostała niezrealizowana.

Chwilę później w arkuszu sprzedaży zaczęło przybywać zleceń w cenie 0,17 - ich łączny wolumen osiągnął ponad 200 tys.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po 5 minutach (12:55:32) kolejna transakcja po 17 groszy nie zrealizowała mojego zlecenia Sprzedaży.

Zaznaczam, że nie modyfikowałem zlecenia, wiec nie miało prawa przeskoczyć niżej w kolejce zleceń.

Kolejna, spora transakcja po 17gr (62.596 szt - godz 13:04:25) powinna całkowicie zrealizować moje zlecenie, tymczasem zrealizowało się tylko 1237 szt!!!!

Czyli w jakiś magiczny sposób system wpuścił do kolejki czyjeś zlecenie przed moim, w ilości około 65 tys szt.

To nie koniec cudów!!

Skoro moje zlecenie zrealizowało się częsciowo po raz drugi o 13:04:25, to musiało być w tym momencie pierwsze w kolejce.

Nic bardziej błędnego!!! Kolejne transakcje pomiędzy 13:08 a 13:29 po 0,17 nie realizowały mojego zlecenia. A było tych transakcji w sumie na około 150 tys szt. Dopiero pomiędzy 13:29 a 13:33 zrealizowała się reszta mojego zlecenia.

W międzyczasie pomiędzy godziną 13:20 a 13:25 interweniowałem telefonicznie w Obsłudze Klienta, miła Pani wzięła moje dane i obiecała, że oddzwoni jak wyjaśni z maklerami co się dzieje z moim zleceniem.
Oddzwoniła gdy już akcje miałem sprzedane a wyjaśnienie pzyczyny przesunięcia mojego zlecenia w kolejce brzmiało mniej więcej tak:

"Inny inwestor musiał w międzyczasie zmodyfikować ważność zlecenia, a taka modyfikacja nie powoduje przesunięcia zlecenia na koniec kolejki".
Mało przekonujące wyjaśnienie, skoro moje zlecenie było 2 razy pierwsze w kolejce to jakim cudem czyjeś mogło wskoczyć wyżej po tej samej cenie?

chyba że są jakieś magiczne sposoby których nie znam?

Spotkał się ktoś z forumowiczów kiedyś z podobnym przypadkiem? Czy jest sens drążyć ten temat? Nazwy biura maklerskiego narazie nie podam.

POniżej wklejam screeny z rachunku potwierdzające opisaną sytuację.

kliknij, aby powiększyć

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 12 lutego 2014 18:57:04
@flesz
Cytat:
Nie wiem czy to odpowiedni dział(...)

Dział chyba odpowiedni, może jeszcze bardziej odpowiednim byłby "Czerwone lampki".
O takich numerach pisałem już daaawno, dotyczy to w szczególności spółek groszowych blackeye.
Kilka dni temu wydrukowałem sobie cały arkusz S Polimexu i ... obserwacja pokazała różne cuda binky. Warto sobie powtórzyć moje doświadczenie wave. Inny wniosek to omijać spółki groszowe a i na bardziej płynnych też zdarzają się różne rzeczy wave.
Cytat:
"Inny inwestor musiał w międzyczasie zmodyfikować ważność zlecenia, a taka modyfikacja nie powoduje przesunięcia zlecenia na koniec kolejki".

Pani pocisnęła Ci kit, trzeba było poprosić o podstawę!
Kolejnosć zleceń w newralgicznych momentach to b. ciekawy temat blackeye.
Jeżeli wątek się rozwinie to dopiszę kilka moich doswiadczeń blackeye.
Edytowany: 12 lutego 2014 19:05

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 lutego 2014 19:02:09
no proszę, czyli to nie pomyłka systemu.

czyli co, maklerzy w tym biurze ręcznie przestawiają kolejność zleceń?? toż to podłe!!

ciekawe czy bez interwencji telefonicznej sprzedałaby się reszta moich akcji czy ktoś uprzywilejowany zawsze byłby na wierzchu.

to biuro maklerskie to X-Trade Brokers

addi
0
Wysłane: 12 lutego 2014 19:17:00
Cytat:
to biuro maklerskie to X-Trade Brokers

Takie numery zdarzają się w innych biurach również wave.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 12 lutego 2014 19:19:53
Cytat:
Inny wniosek to omijać spółki groszowe a i na bardziej płynnych też zdarzają się różne rzeczy wave.

Omijanie groszówek z kilku powodów (jeden powyżej) to jedna z zasad od których nie robię wyjątków. Na innych spółkach oczywiście też takie cuda mogą się dziać ale nie tak często (bo nie dają realnych zysków na taką skalę).

Cytat:

To jest możliwe. Jeśli ktoś miał wbite zlecenie dużo wcześniej od Ciebie to potem mógł je modyfikować w czasie sesji i był w kolejce przed Tobą z racji terminu kiedy to zlecenie weszło do systemu (a że po innej cenie to nie ważne).

Przykład:

Twoje zlecenie jest po 0,17 zł i nadałeś je z datą 9:01 12 lutego - inny inwestor widząc to że sprzedajesz większy pakiet wykorzystuje "głupie" zlecenie sprzedaży akcji po np 1 zł które nie miało się prawa zrealizować a nadał je 11 lutego o 15:00 i modyfikuje je do poziomu 0,17zł - w ten sposób jest przed Tobą w kolejce.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 12 lutego 2014 20:03:28
a jak to, co napisałeś, ma się do SZOG?
Oddział 9 Anulowanie i modyfikowanie zleceń maklerskich
§ 37
3. W przypadku modyfikacji zlecenia maklerskiego polegającej na:
a) zwiększeniu wielkości ujawnianej zlecenia,
b) zwiększeniu wolumenu zlecenia bez warunku wielkości ujawnianej,
c) zmianie limitu ceny,
d) zmianie zlecenia bez limitu ceny na zlecenie z limitem ceny lub odwrotnie,
e) zmianie lub określeniu limitu aktywacji zlecenia
- zlecenie maklerskie traci priorytet czasu przyjęcia, a modyfikacja traktowana jest
jako złożenie nowego zlecenia.
Edytowany: 12 lutego 2014 20:03

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 lutego 2014 22:15:10
Wojetek napisał(a):

Przykład:

Twoje zlecenie jest po 0,17 zł i nadałeś je z datą 9:01 12 lutego - inny inwestor widząc to że sprzedajesz większy pakiet wykorzystuje "głupie" zlecenie sprzedaży akcji po np 1 zł które nie miało się prawa zrealizować a nadał je 11 lutego o 15:00 i modyfikuje je do poziomu 0,17zł - w ten sposób jest przed Tobą w kolejce.

modyfikacja zlecenia w zakresie ceny powoduje ze traci ono priorytet. jedynie modyfikacja daty ważności zlecenia nie zmienia kolejki.

tak mi to też tłumaczyła pani z XTB, ale poprostu wciskała kit, bo skoro zmodyfikował tylko date ważnosci zlecenia, to nie miało prawa pojawić się nad moim.

jak myslicie, mozna to gdzieś zgłosić? przecież screeny z rachunku są jawnym dowodem że ktoś kombinował przy arkuszu S
Edytowany: 12 lutego 2014 22:16

addi
0
Wysłane: 12 lutego 2014 22:29:11
@flesz
Jeszcze jedno, nie podawaj takich szczegółów na forum. Przygotuj się, że jutro na 99% zadzwonią do Ciebie z biura i w dość ostrych słowach poproszą abys nie pisał o takich sprawach i ewentualne reklamacje składał w BM.
Ja na Twoim miejscu poprosiłbym adminów o usunięcie pewnych rzeczy z pierwszego posta.
Edytowany: 12 lutego 2014 22:41

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 lutego 2014 22:51:01
masz na mysli nazwę biura czy screeny?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 12 lutego 2014 22:54:19
paukmer napisał(a):
a jak to, co napisałeś, ma się do SZOG?
Oddział 9 Anulowanie i modyfikowanie zleceń maklerskich
§ 37
3. W przypadku modyfikacji zlecenia maklerskiego polegającej na:
a) zwiększeniu wielkości ujawnianej zlecenia,
b) zwiększeniu wolumenu zlecenia bez warunku wielkości ujawnianej,
c) zmianie limitu ceny,
d) zmianie zlecenia bez limitu ceny na zlecenie z limitem ceny lub odwrotnie,
e) zmianie lub określeniu limitu aktywacji zlecenia
- zlecenie maklerskie traci priorytet czasu przyjęcia, a modyfikacja traktowana jest
jako złożenie nowego zlecenia.

Thx, czyli mój błąd - a autor ma rację że taka modyfikacja zlecenia nie powinna mieć miejsca.

addi
0
Wysłane: 12 lutego 2014 22:54:53
Screeny i pewne dane typu czas, może i papier też. Generalnie przeredagowałbym i pozostawił sam mechanizm.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 12 lutego 2014 23:02:40
Jest jeszcze coś takiego jak zlecenie kupna i jednocześnie sprzedaży realizowane przez to samo biuro maklerskie dla dwóch różnych klientów lub dla klienta i tego biura (tzw. zlecenie cross). Stosuje się to przykładowo w przypadku dużych zleceń. Nie wiem tylko, czy w tej sytuacji mogło być coś takiego zastosowane. No i druga sprawa jest wyraźnie napisane w zasadach obrotu, że takie zlecenie nie trafia do arkusza i nie podlega realizacji ze zleceniami, które w arkuszu już oczekują.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 lutego 2014 23:10:32
brzmi jak zlecenia pakietowe...

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 12 lutego 2014 23:10:50
"Zlecenia „cross” nie są przyjmowane do arkusza zleceń i nie biorą udziału
w określaniu kursu otwarcia, kursu zamknięcia lub kursu określanego w trakcie
równoważenia, ani też nie podlegają realizacji ze zleceniami maklerskimi
oczekującymi na realizację w arkuszu zleceń." SZOG Oddział 8 Zasady szczególne realizacji zleceń maklerskich w transakcjach typu „cross” § 36
więc ta przyczyna raczej też odpada
myślę, że warto zapytać samą GPW

BTW, @ addi:
nie rozumiem, dlaczego kolega flesz miałby przeredagować tekst? jeśli napisał prawdę, to przecież nie on powinien się tłumaczyć

addi
0
Wysłane: 12 lutego 2014 23:13:39
@harbul
Zlecenia cross nie podlegają realizacji ze zleceniami oczekującymi na realizację w arkuszu zleceń. Odnoszę wrażenie, że służą one wprowadzaniu w błąd nas leszczy w zakresie zrealizowanego wolumenu obrotów wave.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 lutego 2014 23:24:59
Usunąłem screeny, reszta zostaje.

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 15 lutego 2014 13:09:58
Napisz do forsala, parkietu albo pulsu biznesu, a najlepiej do wszystkich naraz. Dziennikarze lubią takie historie i dostaniesz odpowiedź na tacy, co stało się z twoim zleceniem. Dobre jest też SII ale trzeba być członkiem, żeby coś działali w twoim imieniu. Sprawa śmierdzi na kilometr, o ile piszesz zgodnie z tym jak faktycznie było. Możliwy jest też zwykły błąd ludzki. Ja miałem jeszcze ciekawsze sytuacje - makler kupował mi wyższy wolumen niż ten na jaki składałem zlecenie! I to nie raz czy dwa. Kładę to na karb jego pomyłek. Nie krusze o to kopii, bo i tak to bardzo dobre biuro.
Edytowany: 15 lutego 2014 13:23

PAVEJACK
1
Wpisów: 12
Wysłane: 15 lutego 2014 23:03:32
Nie ma potrzeby nigdzie pisać. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem regulamin giełdy i szczegółowe zasady, i powiązać dwa fakty. Wyjaśnienia XTB są prawdziwe, brakuje tylko jednego szczegółu: w jakiej sytuacji to zadziała. Odpowiedź jest już w poprzednich wypowiedziach. Kiedy zlecenie nie traci kolejki ? Przy zmianie daty ważności. Złóż o godz. 8.30 lub wcześniej zlecenie ważne na zamknięcie, a najlepiej kilka zleceń, oczywiście tyle na ile masz pokrycie, z różnymi limitami np. 0,15 0,16 0,17 0,18. Tych zleceń nie widać w karnecie. Obserwujesz co się dzieje, chcesz sprzedać po 0,18 i i zaczynają skubać, modyfikujesz na zlecenie z normalną datą ważności, nie na zamknięcie, zgodnie z regulaminem modyfikacja czasu nie powoduje utraty kolejki, nieważne, że nie było tego zlecenia w kolejce i jesteś pierwszy! Pozostałe zlecenie anulujesz. Tak to działa czyli są pewne niedogodności. Oczywiście w takiej sytuacji musisz mieć złożone zlecenie na zamknięcie z odpowiednim limitem i nie przeskoczysz zleceń złożonych wcześniej, można kombinować i nieustannie bawić się terminami ważności, wtedy nawet długoterminowe zlecenie można przeskoczyć. Czy można sprawdzić czy tak było? Praktycznie nie można, biuro nie jest w stanie, chyba, że to zlecenie było w ramach biura, gpw może to potwierdzić, ale wątpię czy będzie chciała. Pytanie czy ktoś tak robi ? Jak widać tak. Czy to ma sens ? Jak dla mnie nie, ale jak chcecie to można się tak bawić. W każdym razie nawet jeśli jesteś pierwszy w kolejce to ktoś może zawsze to zmienić ;)

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 16 lutego 2014 10:09:48
@PAVEJACK

Podejrzewam, że jest dokładnie tak jak piszesz. Teraz przypomniałem sobie, że miałem do czynienia z identyczną sytuacją jakiś czas temu. Złożyłem zlecenie na sprzedaż 3000 szt. akcji i byłem pierwszy w kolejce po tej cenie na jaką złożyłem. Poszedłem sobie od komputera, nie obserwowałem na bieżąco co się dzieje... Na zamknięciu okazało się, że sprzedałem tylko 1500 szt. i zatkało mnie kiedy popatrzyłem w historię transakcji, bo ktoś sprzedał przede mną 10 000 szt. po tej samej cenie (nie była to pakietówka), a mnie nie dość że zlecenia nie zrealizowało to jeszcze dziwacznie pocięło! Moim zdaniem to poważna luka w przepisach wprowadzjąca niepotrzebne zamieszanie. Jeśli zlecenie ważne jest na zamknięcie, to OK, takim powinno zostać, a nie pozwalać na "wpychanie się" w kolejkę w trakcie zwykłej sesji. Stawia to wybitnie w nierównej sytuacji transakcyjnej osoby z małą gotówką i tzw. "grubasów". Jeśli ktoś jest członkiem SII, to niech do nich napisze żeby lobbowali za zmianą tej luki. Ja niestety już się wypisałem.
Edytowany: 16 lutego 2014 10:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

negsczdm
jxoankfr
smchydjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ykkxcbxz
dgrwaarb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat