0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 383
Wysłane:
12 maja 2011 08:24:32
przy kursie: 2,19 zł
wypowiedz z innego forum wpisuje sie dokładnie w plan idealny link Cytat:Tak wiec wracajac do tematu to tak jak widac, dzisiejsza sesja (jak wiekszosc od 3 miesiecy) jasno pokazuje kto tutaj rozdaje karty. I dokladnie tak jak przedwczoraj mielismy zbieranie wiekszych pakietow po cenie 2,25 tak dzisiaj spoldzielnia poszla na calosc w kierunku tego "mitycznego 2zl". Sa oczywiscie proby wybicia do ponad 2,4x, ale tak jak pisalem wczesniej, dla sterujacego bardzo zalezy na zebraniu jak najwiecej i jak najnizej. Rozumiem forumowiczow, ktorzy sa w wiekszym lub mniejszym stopniu zaangazowani w IZNS (z pewnoscia na roznych poziomach cenowych, ale wiekszosc pewnie powyzej dzisiejszego zamkniecia) i oczekuja szybkich i co najwazniejsze duzych wzrostow, zwlaszcza po tak glebokim spadku kursu (dla przypomnienia 26 stycznia 2011 - 3,64zl), ale moim zdaniem w obecnej sytuacji jest to narazie myslenie typowo "zyczeniowe". Dlaczego? A no wlasnie dlatego, ze spoldzielnia na tej spolce jest wyjatkowo silna, czego przykladem jest np. sesja z 20.04.2011 gdzie przy wolumenie 750 tys. i obrotach ponad 1,8 mln. ktos z grubszym portfelem probowal naprowadzic kurs na wlasciwy tor, co z tego wyszlo wszyscy wiemy, a ci ktorzy wtedy przylaczali sie do tego wiekszego gracza i dokupowali akcje lub co gorsza "usredniali w dol" liczac na konkretne odbicie gdzie sa teraz?? po dzisiejszej sesji mozna smialo powiedziec, ze w d..ie.
Trudno mi powiedziec jakie w najblizszym czasie bedzie zachowanie kursu ale tak jak pisalem wczesniej to raczej jeszcze nie koniec zabawy (czyt. celowego zanizania). Obecna sytuacja jak i wykres wygladaja tak, jakby IZNS-owi grozilo widmo bankructwa. Tak jednak nie jest ale to wlasnie tak ma wygladac, drobni musza oddac wszystko albo prawie wszystko, takie sa zasady i taki jest cel dolowania kursu. Nie chce zeby mnie ktos zle zrozumial - nie zalezy mi na spadku kursu, uwazam ze spolka oczywiscie powroci do wzrostow (i to sporych moim zdaniem), jednak zanim to sie stanie to 90% drobnego akcjonariatu zapomni, ze posiadala w portfelu akcje IZNS. Znana powinna byc wszystkim stara gieldowa zasada, ze gdyby wiekszosc inwestorow na gieldzie zarabiala a nie tracila to nie byloby gieldy.
Co do dzisiejszej sesji to uwazam, ze spoldzielnia doskonale to rozgrywa, wiadomo w piatek raport i swietna okazja do uwalenia kursu, pretekst - oczywiscie wiadomo - slabe wyniki. I rezultat -9,1%. Niezle, az strach pomyslec co bedzie jutro po takim fixingu. Ilu drobnych pozostanie na pokladzie po takich zagrywkach? chyba niewielu. Tak czy inaczej wyglada na to, ze sterujacy kursem cel swoj osiagnie, tutaj toczy sie walka o duze pieniadze i watpie aby ktos, kto poswiecil tyle czasu i wlozyl tyle kapitalu zadowolil sie zyskiem kilkunastu lub nawet kilkudziesieciu procent.
Moj scenariusz jest taki, ze jeszcze przez kilka sesji kurs bedzie na sile dolowany, do jakich poziomow trudno mi jest okreslic, czy spoldzielnia pokusi sie o przelamanie bariery psychologicznej 2zl.?? sadzac po tempie ostatnich spadkow i straszaku w postaci slabego raportu jest to mozliwe. Uwazam, ze sprowadzenie kursu ponizej 2zl. i potrzymanie troche na takim poziomie daloby teoretycznie pozbycie sie z pokladu prawie wszystkich drobnych inwestorow, ale wtedy rzeczywiscie handlowali by chyba sami ze soba. Osobiscie watpie w taki scenariusz ale go nie wykluczam. Odnosnie raportu - powiem krotko, uwazam ze bedzie zupelnie przecietny, nie bedzie zly, ale na zaskakujaco dobry takze nie licze, natomiast bardzo dobrze sprawdza sie w roli straszaka na niecierpliwych i spanikowanych.
Podsumowujac, od dluzszego czasu obserwuje IZNS i jakos trudno mi zrozumiec, ze tak wyglada wykres spolki, ktora calkiem niezle sobie radzi jako cala grupa kapitalowa; CSY, RSY, Promet i dwie nowe De Molen, Tableo. Te dwie ostatnie prawdopodobnie jeszcze w tym roku znajda sie na NC, a Promet na rynku glownym GPW. Od niedawna spolka kieruje P.Sobkow, specjalista od pozyskiwania kapitalu inwestycyjnego i w jego ostatniej wypowiedzi czytamy "grupa planuje rozwój poprzez fuzje lub przejęcia realizowane przez spółki zależne". I jak to sie wszystko ma do obecnego kursu?? widze tutaj tylko dwie opcje, albo spolka bankrutuje albo... no wlasnie. Przygladajac sie arkuszowi zlecen nie mam watpliwosci co tutaj sie gra (tak jak jeszcze kilku forumowiczow, ktorzy sa na biezaco). Kurs tak wyglada bo ktos wlasnie kupuje przyszlosc i chce zarobic kilkaset % w ciagu roku, pytanie co z drobnymi?? - ano nic, za chwile juz nikogo z nich nie bedzie na IZNS-ie, oni znowu beda kupowac po ponad 4zl za akcje. Dzisiaj to brzmi smiesznie, ale pozyjemy... zobaczymy.
Tym wszystkim, ktorzy trzymaja jeszcze akcje (a jest ich juz chyba niewielu), ze srednia od 2,30zl do nawet powyzej 3,00zl moge powiedziec tylko jedno; na tym papierze spoldzielnia, pan K.M. i jego "grupa inwestorow" wszystkich naucza pokory i cierpliwosci do gieldy, oni maja czas i maja pieniadze - duze pieniadze. Co mozna zrobic?? Mozna poprostu dostosowac sie, nie plynac pod prad by sie nie utopic (czyt. utopic swoj kapital). Ktos powie - latwo ci mowic, trudniej zrobic, kiedy na rachunku strata i z dnia na dzien tylko sie powieksza, a spory % kapitalu zainwestowany w spolke. W tym miejscu nalezy pamietac tylko o jednym, strata jest wtedy, kiedy dokona sie sprzedazy akcji ponizej ceny ich zakupu, na tym wlasnie najbardziej zalezy spoldzielni - wystarczy wcisnac ENTER.
Sie rozpisalem... Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 maja 2011 11:17:33
przy kursie: 2,07 zł
Raven napisał(a):Chyba trzeba się podłączyć i uśredniać w dół skoro jest taka okazja... nie lepiej byłoby przeznaczyć te pieniądze na sierociniec czy schronisko dla zwierząt? sugerowanie się czyjąś opinią + uśrednianie w dół + brak SL =  kliknij, aby powiększyć wsparcie zostało naruszone, ale świeczka wciąż żyje i to jest Wasza jedyna chyba nadzieja
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 14:46:08
Emocje opadły to widac po kursie. Obroty imponujace. Koncowka sesji zapewne bedzie z emocjami w tle
|
|
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
12 maja 2011 15:16:22
nie MIR myślę,że nie opadły szczególnie tym którzy posiadają papier zakupiony dużo wyżej. Ja tylko dalej i wciąż nie potrafię zrozumieć obecnej sytuacji, bo nie było żadnych przesłanek ze strony spółki w komunikatach, infach czy wywiadach, że cos jest nie tak. Przeciwnie karmieni byliśmy ambitnymi planami czy strategiami spółki,które to niby miały zwiększać jej wiarygodność i być dobrym prognostykiem na przyszłość. I co to wszystko nagle się rozleciało? Nowy prezes w ostatnim wywiadzie dalej snuje cukrzaną wizję przyszłości, tyle że ten cukier gorzki się robi i zaczyna pachnieć brzydko. Kto jak nie on wie co się tam naprawdę dzieje, babcia Zenia z warzywniaka?
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 22:40:11
Ponizej ostatni wykres. To co poza spadkami rzuca sie w oczy to duze obroty w ostatnich tygodniach. Ktos wychodzi, ktos wchodzi... jest to z pewnoscia kluczowy element ostatnich spadków. Nawiazujac do poruszanego tutaj na watku niejednokrotnie jakiegos planu, to dzisiaj scenariusz na duze spadki kursu był idealny - mocna przecna na parkietach europejskich, azjatyckich i niskie otwarcie w USA, plus wzmacniajacy sie USD i spadki na surowcach. Do tego było w 1wszej czesci sesji wyłamanie z kanału spadkowego i była też panika z dosc duzymi obrotami. Pomimo tych wszystkich negatywów, w II czesci sesji kurs mozolnie wspinał sie do gory.  kliknij, aby powiększyćCo do oczekiwanych przez rynek złych wyników, dwa dni temu gl udzialowiec IZNSu podał bardzo kiepskie wyniki za Q1 2011 link - bez wpływu na kurs, do tego dzisiaj komunikat o zakupach prezesa link2.. Pakietówki nie było a 11 maja był wolumen 1700 akcji, wiec jak on kupił blisko 200k akcji?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 88
Wysłane:
13 maja 2011 09:03:37
przy kursie: 2,02 zł
Byłem na kilku szkoleniach z AT (nie chcę robić reklamy, więc nie powiem z jakiego BM). Zapamiętałem z nich kilka rzeczy, po pierwsze AT ma znaczenie jeżeli mówimy o względnie stabilnym rynku. Tam gdzie są emocje, ciężko mówić o technicznym uzasadnieniu i nie warto podpierać się techniką. Przykładem może być indeks Nikkei po marcowym trzęsieniu ziemi (hobbystycznie trochę się tam "pobawiłem"). Dwa dni, spadek o ponad 30% na jednym z największych światowych rynków.
Jestem dość mocno zaangażowany w papier z dużo wyższą niż aktualna cena średnią i przyznam że dwa dni takich mocnych spadków wpływają negatywnie na moje zdrowie :) Domyślam się że inni mają podobnie. Po drugie, rozrysowany kanał spadkowy mówi o przedziale cen w czasie, jakich można się na tym walorze spodziewać, jednak wyjście z kanału od góry nie oznacza jednocześnie zmiany trendu. Może np. przejść w trend boczny.
O ile pamięć mnie nie myli co do źródła, Tony Plummer w jednej ze swoich książek stwierdza, że jeżeli zamierzamy posługiwać się analizą techniczną, nie powinniśmy przywiązywać dużej wagi do analizy fundamentalnej. Uzasadnia to mówiąc, iż wycena waloru uwzględnia w sobie informację fundamentalną wcześniej, niż zostanie ona opublikowana. Przykładowo, jeżeli wszyscy spodziewają się dobrych wyników, do ich ogłoszenia kurs systematycznie rośnie, a samo ogłoszenie wyników jest okazją do realizacji przynajmniej części zysku.
Skoro wszyscy forumowicze zgadzają się (albo przynajmniej dopuszczają do siebie myśl) że spółka ma sterników i mają oni faktycznie interes w tym, żeby dobrze zarobić, warto się zastanowić co dalej. Sam sobie zadaję takie pytanie - co ja bym zrobił gdybym miał duży kapitał a wiem że spółka jest dobra? Na przykład wyciąłbym ludzi na stoplossach. AT wyznacza jakiś poziom wsparcia, wiem że tu będą stopy, jednym strzałem wystawiam X sztuk papierów na S? Z drugiej strony, wiem że spółka jest do bani, to podbijam żeby wyjść z kanału spadkowego i oddaję resztę akcji.
Tutaj wszystko jest możliwe. Spółka fundamentalnie wygląda interesująco. Analiza techniczna tego nie potwierdza. Kurs od jakiegoś czasu się osuwa (przysłowiowy trup w przysłowiowej szafie?? ktoś się znudził?).
Się rozpisałem :) Ale poważnie zastanawiam się nad swoim udziałem w akcjonariacie...
|
|
Wysłane:
13 maja 2011 19:56:50
Raport, o dziwo przed 23 i o dziwo nie jest zle vs aktualna wycena spolki. Po ponad 1 mln stracie operacyjnej w Q4 2010, teraz wyszli na symboliczny plus vs mały minus w Q1 2010. Własnie zjazd kursu po wynikach za Q4 2010 był za starte operacyjna.... Ze zysk netto na minusie to nikogo nie powinno dziwic bo wiadomo jakie maja akcje w portfelu i wiadomo po ile chodziły 31 marca 2011 vs 31 grudnia 2010 linkCytat: Wyniki Grupy Kapitałowej IZNS SA. W I kwartale 2011 r. Grupa Kapitałowa odnotowała stratę netto w wysokości 5 363 tys. zł. Na wynik ten wpłynęła strata z działalności finansowej , która wynika z: - aktualizacji wartości posiadanych akcji o kodzie KDPW ( ISIN) PLPZSTAL00012 w wysokości 1 069 tys. zł brutto, pomniejszona o podatek odroczony w wysokości 203 tys. zł - aktualizacji wartości posiadanych akcji o kodzie KDPW ( ISIN) PLPROMT00014 w wysokości 3 171 tys. zł brutto, pomniejszona o podatek odroczony w wysokości 602 tys. zł oraz strata z udziałów w jednostkach podporządkowanych wycenionych metodą praw własności w wysokości 2 125 tys. zł pomniejszona o podatek odroczony w wysokości 404 tys. zł
Edytowany: 13 maja 2011 20:02
|
|
Wysłane:
13 maja 2011 22:57:30
w nawiazaniu do postu powyzej i wyceny akcji z portfolio IZNSu warto przypomniec co sie działo 31 marca 2011 z kursami spolek RSY i CSY odpowiednio -13% i -15%. Zapewne przypadkowe spadki. Tak samo jak przypadkowy termin wypowiedzi prezesa -10 maja link czyli przed samymi wynikami, która spowodowała ostry spadek kursu. Pytanie dlaczego nie poszła razem z wynikami dzisiaj po sesji? Tak samo jak opoznienie o 3 tygodnie rocznych wyników za 2010 i tak samo przypadkowy ostry spadek kursu przed wynikami za 2010. Wykres wyglada tak jak by społka miala w raporcie za Q1 2011 - 5 mln ale straty operacyjnej.  kliknij, aby powiększyćCo robi KNF? "Super" rozgrywaja akcjonariat - złxxxxxe i oszxxxi, no coz pieniadze nie śmierdzą
Edytowany: 13 maja 2011 23:11
|
|
0 Dołączył: 2011-01-26 Wpisów: 24
Wysłane:
14 maja 2011 03:50:05
rozważań ciąg dalszy... na wykresie kandelabr złotego trójkąta Fibbonacciego wskazuje na to, że nic nie wiemy... a ja z uporem maniaka, poza AT i obserwacją kursu na fixingu...gdzie ktoś się bawił...  kliknij, aby powiększyćdywaguję, że tylko połechtano nasze emocje i oczekiwania... 2,43 2,49 2,60 może góra...może dół...
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 15:28:08
bedzie formacja młota odwracjaca trend? Dolny cien jest idealny do takiej formacji
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 maja 2011 15:33:18
@mir, jesteś doświadczonym graczem a próbujesz dywagować na temat "żywej" świecy cierpliwości, jeszcze dwie godziny handlu.
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 17:42:59
mir napisał(a):bedzie formacja młota odwracjaca trend? Dolny cien jest idealny do takiej formacji  kliknij, aby powiększyćwyszedł 'prawie młot' ps Zastal podał całkiem całkiem raport kwartalny i zamknął się +5% link
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
16 maja 2011 21:04:21
fajna swieczka :) obserwuje krotka chwile izns, bo wolumen fajnie lata, w dodatku jestesmy wydawaloby sie blisko istotnego miejsca dla spolki (poziom jest na tyle wyrazny, ze nawet go widac na wykresie wyzej bez powiekszania)
@krewa, no co Ty, ja tam uwielbiam wymyslac jak sie rynek zamknie :) zawsze mozna wejsc juz na zamknieciu pod reakcje nastepnego dnia
|
|
Wysłane:
20 maja 2011 22:07:53
przy kursie: 1,85 zł
dzisiaj Promet nalezacy do IZNSu i PTI zaszalał -57%, pomimo, ze pokazal bardzo dobre wyniki operacyjne za Q1 2011 (w 1wszym kwartale zarobili blisko 3 razy tyle co w całym 2010) linkDo tego od kwietnia rozszerzyli działalnosc o handel złotem. O co tutaj chodzi??? Zreszto operacyjnie CSY tez znaczaco poprawiły sie w Q1 2011 link , RSY kosmetyczna poprawa operacyjna linkNa wynik koncowy za Q1 2011 wszystkich społek z Iławy wpływa aktualizacja wartości posiadanych akcji w odniesieniu do kursu zamknięcia z dnia 31.12.2010 roku.
Edytowany: 20 maja 2011 22:27
|
|
Wysłane:
23 maja 2011 11:57:49
przy kursie: 1,74 zł
Technicznie wybroniło sie wsparcie na 1,73, jak na razie jest ponowna szansa na formacje młota.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 10:55:21
przy kursie: 1,94 zł
AT ponizej, kreski daja szanse na wzrosty  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
25 maja 2011 11:51:27
przy kursie: 2,13 zł
coś się ruszyło? po 4 miesiącach ciągłych spadków i stoczeniu kursu o 50% mamy drugą sesję na której papier zbierany jest z prawej...wczoraj 11%, dzisiaj na teraz koło 7% w górę i obroty wyrażnie zaczęły rosnąć. Do końca dnia jeszcze kupa czasu, ale zastanawiam się czy coś się zmieniło w ocenie spółki, że jeszcze w poniedziałek nikt nie chciał za 1,75 a teraz pragnie mieć po 2,10? Mir chyba mamy jednak odbicie od wsparcia i to dość gwałtowne, ciekawe czy to taki chwilowy oddech dla upokorzonego już drobnego akcjonariatu czy jednak ten trend zmieni się na dłużej. pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
25 maja 2011 12:10:32
@Orzech, Ja nie wiem jak tu będzie,oby pomyślnie dla Ciebie. Natomiast na ogół jest tak,że aby trend się zmienił,to najpierw musi być konsolidacja.Jak jej nie ma,to wszelkie wystrzały są jedynie gwałtowną korektą,po której jest kontynuacja dotychczasowego trendu,warto o tym pamiętać...
Edytowany: 25 maja 2011 12:10
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
25 maja 2011 12:21:50
tak jak pisze pop, najpierw zwykle konsolidacja - zeby wystapila formacja V, potrzebna bylaby przelomowa wiadomo i wzrosty na rekordowych wolumenach, albo choc to drugie - tymczasem zdaje sie, ze w spolce nic sie nie wydarzylo, a wolumen typu 100k akcji to srednioroczny wolumen;
spojrz wstecz na wykres, wzrost po konsolidacji to np listopad 2009, a na aktywnych sesjach wolumen potrafil siegac grubo powyzej 500k, nawet 800k akcji
|
|
Wysłane:
25 maja 2011 12:28:14
jasne jasne macie rację, takie obroty jak wczoraj, czy na tę chwilę na dzisiaj, to żadne wobec tych o których piszesz płynący, a które miały miejsce np w grudniu kiedy spółka dynamicznie rosła. dlatego spokojnie obserwuję dalej co się jeszcze w najbliższym czasie wydarzy i zgadzam się z Wami, że może to być tylko gwałtowny chwilowy ruch w górę. dzięki za szybkie schłodzenie głowy pozdrowionka dal Was
|
|