PARTNER SERWISU
lqkttanc
wariat

wariat

Ostatnie 10 wpisów
@Avocado
Cytat:
TPH podał, że sprzedał cypryjski wehikuł Trinitybay Investments z około 14,3 proc. akcji Hawe na rzecz innej cypryjskiej spółki - Misami Ltd. Do kogo ona należy - nie ujawniono, ale wedlug Parkietu w imieniu Misami umowę podpisywał prawnik kojarzony z Markiem Falentą

A źródełko tutaj: telko.in

Teraz kurs jest na historycznych minimach i poza dzisiejszymi kupującymi każdy jest umoczony. U mnie strata jest duża, powinienem już dawno ją ściąć, teraz to się zastanawiam czy nie zaczekać do rozwiązania.

Czysto technicznie podchodząc do sprawy jest duża szansa na wybicie ponad 12 złotych za akcje. Zgodnie z link dwa najbliższe opory to 11.99 i 12.15 (szczyt w perspektywie ostatnich 5m). Informacje od FMF stanowią uzasadnione przesłanki do pokonania tych poziomów i kontynuacji ruchu wyżej - koniec końców akcjonariusze KPX będą chcieli ugrać lepsze warunki o ile do fuzji dojdzie. Jeżeli połączenie nie dojdzie do skutku, z punktu widzenia akcjonariatu KPX (aktualnego jak i potencjalnego przyszłego) będzie to oznaka siły spółki i większych zysków w przyszłości, a co za tym idzie np. dywidendy.

Z punktu widzenia AF jak i AT spółka godna uwagi.

Jak w kontekście spłaty zadłużenia w Alior Bank zmienia się wskaźnik spółki? Chyba powinno być lepiej niż CCC+? Ewentualnie kiedy wskaźniki będą przeliczane ponownie? Bo CCC+ zakładam jest aktualne na 17-05-2013.

A czy kolejna emisja może odbyć się po niższej cenie niż nominalna? (ta wynosi 2 złote o ile mnie pamięć nie myli)

Z informacji ze spółki (pozwoliłem sobie skontaktować się z nimi) wiem że prace są zaawansowane i, przynajmniej z maila, nie daje się odczuć nerwów. Wręcz przeciwnie, spokój (nie wiem czy mogę wkleić treść wiadomości, dlatego na wszelki wypadek nie będę tego robił). Chociaż spadek o 64% w miesiąc daje do myślenia. Osobiście obawiam się o kiepskie lub bardzo kiepskie wyniki finansowe za Q1 i raczej tu upatrywałbym przyczyn.

Ktoś zna fakty które spowodowały taki dramat w ostatnich 2-3 tygodniach? Plotek jest dużo a nie chcę niepotrzebnie siać paniki czy naganiać na wzrosty...

Wiedziałem, że czegoś nie napisałem w poprzednim poście - zakładając realizację planu minimum (w Polsce nie zostanie sprzedana ani jedna sztuka a partner zagraniczny sprzeda minimalną liczbę urządzeń zadeklarowaną w liście intencyjnym - sprzedanych zostanie sztuk 110) jak będzie wyglądać wskaźnik C/Z. Na potrzeby wyliczeń cena akcji z dzisiejszego zamknięcia - 30 złotych. Ktoś się orientuje jak wyglądają marże dla tego produktu?

@MrBoss, jeżeli faktycznie mają zakontraktowane 120 sztuk to dobrze :) na razie z listu intencyjnego wynika że norweski partner zakupi 30 sztuk, kwot nie podano, być może jest to ujęte w powyższej liczbie. Z listu wynika jeszcze jedna rzecz - w 2013 wyprodukują 30 sztuk do sierpnia (po 5 na miesiąc) i 80 do końca grudnia (po 20 miesięcznie), więc brakuje 10, chyba że te już czekają w magazynie :)

Dodałem ostatnio spółkę do grupy obserwowanych. Generalnie zgadzam się z przedmówcą, chociaż gdybym miał określać strefę oporu, to byłby to poziom około 4,20. Luka, od której zaczyna się bladoczerwony prostokąt została już domknięta, natomiast od 4,2X kurs trzykrotnie się odbił.

Cammedia to spółka z którą łączy mnie pewien sentyment. Dołek z ostatnich dwóch tygodni wygląda bardzo podobnie do dołka w grudniu 2011, wsparcie w okolicy 2.60 zadziałało. Zastanawiam się jednak nad przyszłością spółki w dłuższym terminie. Może jest ktoś kto analizował temat głębiej niż z wiadomości dotyczące lotniska w Modlinie, sprawy w WSA i inne komunikaty ESPI.

Jeszcze druga sprawa - dwukrotnie przeglądałem historię spółki na tym forum i w komunikatach i nie znalazłem przyczyny spadków w 2011 roku z prawie 12 złotych do 3. Jedyne czego nie porównywałem to raporty kwartalne. Czy tam znajdę uzasadnienie, czy po prostu takiego nie ma i rynek bez żadnych przesłanek fundamentalnych ustalił cenę? Może coś mi umknęło ale nie widziałem żeby akcjonariusze wychodzili poniżej progu 5% zaangażowania. Co więcej, co jakiś czas pojawiają się komunikaty o nabywaniu akcji.

To co mnie na dłuższą metę odstrasza to niski obrót i niewielkie zainteresowanie spółką zarówno wśród drobnych jak i grubych...
Kod:
/mod: usunięto niedozwolone treści na wątkach spółek dotyczące własnych transakcji/

Orientuje się ktoś może kiedy raport roczny ma się pojawić? Szukałem, ale chyba za słabo...

Ładna formacja rozrysowała się również na wykresie tygodniowym ATTrader (@mod: nie wiem jak dorzucić obrazek w edytorze). W moim odczuciu wygląda na formację młota. Patrzę na podlinkowany wykres: było zaliczone dwuletnie minimum w tym tygodniu, do tego mamy wysoki wolumen (największy od około roku). Taki sygnał może oznaczać odwrócenie trendu. Może ktoś od fal Eliotta albo Fibo mógłby zabrać głos? :)

Dziwnie pusto na forum, mimo pozytywnego komunikatu (link). Drugi dzień handlu kurs szaleje, aż nie sposób nie zauważyć :) Czy poza komunikatem ktoś zna już szczegóły umowy, jakieś konkretne liczby?

Zgodnie z cytowanym przeze mnie źródłem:
Cytat:
Zobowiązania całej grupy wobec banków to około 1,7 mld zł

Skąd więc kwota 4.2mld? Gdyby chodziło o drobne w kieszeni to każdy może się pomylić, ale to wiceprezes mówi o swojej spółce :) Chyba że cała grupa nie oznacza grupy kapitałowej PBG, bo nie wiem jak inaczej odczytać te słowa.

debet napisał(a):
Zatem należy mieć wiedzę o tym, ile tak naprawdę spółka jest w stanie wykorzystać aktywów.

To właśnie jest niewiadoma dla drobnych graczy. Część nieruchomości stanowi zabezpieczenia kredytów. Jeżeli więc wierzyciele nie zgodzą się na układ z uwagi na przykład na wartość rynkową zabezpieczeń wówczas faktycznie może być słabo... Raz jeszcze nawiążę do DSS, tam też chodziły pogłoski (może fakty, teraz nie ma to większego znaczenia) na przykład o metalach ziem rzadkich, co w dobie dzisiejszej techniki jest na prawdę w cenie.

Póki co utwierdzam się w przekonaniu to big to fail. I życzę wszystkim zaangażowanym dużych wzrostów :)

@rafsty
Fakt, z tym mnożeniem popisałem się jak 2+2*2=8 :) Nie zmienia to postaci rzeczy że 75% to wartość wywoławcza przy pierwszej licytacji komorniczej, nie wiem jakimi wycenami kierować się będzie syndyk (PKC?). Poza tym to zgrubna wycena na podstawie samych aktywów (część z nich stanowi również zabezpieczenie zaciągniętych zobowiązań).

Zgadza się że spółka mogła wygenerować kolejne długi. Z drugiej strony aktualny problem wynika z utraty płynności. Za część zrealizowanych kontraktów pieniążki dopiero zaczną spływać, czyli dług ulegnie zmniejszeniu. Zgodnie ze wskaźnikiem C/Z (0.65) zysk netto na akcje wypracowany w trzy kwartały przewyższy aktualną cenę akcji.

@Don Ki Shot
Moim zdaniem nie powinno dojść do upadłości likwidacyjnej. Tu chodzi o duże pieniądze, dużo miejsc pracy, dużo podwykonawców i dużo projektów w trakcie realizacji lub planowanych. Co więcej, na razie prezes W. nie sprzedaje swoich akcji (przynajmniej takiego komunikatu nie kojarzę) a kolokwialnie mówiąc sypią tylko fundusze, ostatnio chyba Pioneer opublikował komunikat. Spółka złożyła wniosek o upadłość układową, do pozytywnego rozwiązania zgodnie z moją wiedzą 2/3 wierzycieli musi się zgodzić na jakąś stratę. W przeciwnym razie będzie likwidacja, niezależnie od wyroku sędziego w sprawie układu, scenariusz trzeba więc rozważyć jako prawdopodobny.

Skoro więc przyjmuję do wiadomości że może nastąpić likwidacja zastanawiam się czy warto trzymać pakiet, czy sprzedać i ratować co się da, czy nie oszukać własnego umysłu pojęciem uśredniania w dół bo może być już tylko lepiej. Po serii kopnięć kolejnymi wnioskami o upadłość spółek zależnych, wypowiedzeniu kredytów, etc. oczekuję jakiegoś ruchu w górę. Kurs DSS odbił się od 4 zł i podskoczył do 10. Tutaj kurs spada z 3-cyfrowej kwoty bez jakiegoś większego odbicia, które należy się jak przysłowiowemu psu micha. Jest to jednak myślenie życzeniowe i nie może być traktowane jako rekomendacja :)

Witam. Jestem, niestety, zaangażowany w walor. Śledzę na bieżąco informacje płynące ze spółki oraz obserwuję zachowanie kursu i zaczynam się zastanawiać czy już realizować stratę. Decyzję podejmę sam i nie o tym chciałem pisać :) Merytorycznie - załóżmy hipotetycznie upadłość likwidacyjną. Mamy około 14.3 mln akcji, wskaźnik C/WK = 0.05 (zgodnie z danymi ze stockwatch.pl). Z szybkiego rachunku wynika że w przeliczeniu na gotówkę, aktywa spółki są warte około 1.7 mld PLN. Jeżeli, tak jak w różnych źródłach podają, całkowity dług całej grupy wynosi około 1.5mld (źródło). Z tego szybko rachując wychodzi mi niecałe 14 złotych na akcję (200 mln różnicy podzielone na liczbę akcji). Zakładając że podobnie jak w przypadku licytacji komorniczych cena wywoławcza wyniesie 75%, na akcję wychodzi 10 zł (strata jest, ale zawsze o te 3-4 złote na akcji mniejsza). Czy nie popełniłem jakiegoś błędu w wyliczeniach albo swoim rozumowaniu?

Przyznam szczerze że spodziewałem się dzisiaj podobnego ruchu jak nieco ponad rok temu. Wtedy ruch był nie tylko na rynku ale też i na forum. Przyznaję się bez bicia że pod wpływem emocji poszedłem za tłumem :) zobaczymy czy Święta będą udane i kurs wróci na 5.00.

Ale żeby post nie stanowił wolnych tylko myślenia życzeniowego, szybkie spojrzenie od strony technicznej. Na wykresie dziennym i tygodniowym mamy formację objęcia hossy. Dodatkowo dolny cień ostatniej świecy to jednocześnie historyczne minimum. Wolumen też jest większy niż przy poprzedzających świecach. Mimo pozytywnej formacji uważam że w dłuższym terminie kurs będzie dalej przesuwał się w kierunku południowym. W krótkim możemy liczyć na jakieś odbicie.

Jest to jedynie mój punkt widzenia i nie stanowi rekomendacji.

Widzę że wątek niejako obumarł - czyżby wszyscy zainteresowani leczyli depresję? :) Chciałbym prosić o skomentowanie następujących faktów: IZN sprzedaje DE MOLEN oraz PTI kupiło DE MOLEN. Nie widzę w tych transakcjach ani kwantu dobrej informacji. Nawet gorzej. Podobne sytuacje były z w przypadku wymiany akcji Zastalu między IZN i (będącym w upadłości już) Prometem. Chętnie skonfrontuję te informacje z kimś o innym punkcie widzenia. Może tylko usilnie dopatruję się negatywów...

Tutaj może być pewna konsternacja przy analizie wykresu w dłuższej perspektywie. Odcięcie na poziomie 16% da na wykresie mylny sygnał. Stąd wydaje mi się, że sternik powinien podpompować kurs przed odliczeniem. Po pierwsze dałoby to podstawy do dalszego wzrostu (uzasadnionego choćby zbliżającymi się debiutami), po drugie samo odcięcie będzie mniej "bolało". Mam nadzieję że moje przeczucie się sprawdzi :)

Dzięki za kontradyktoryjne do mojego spojrzenie :) parę tygodni temu dopatrywałem trójkąta zwyżkującego. Tak czy inaczej uważam, że w perspektywie kilku miesięcy da radę tutaj dobrze zarobić. Po pierwsze z uwagi na dywidendę a "chwilę" później debiut spółek zależnych. Czego sobie i wszystkim życzę :)

Jest też inna opcja - teraz dywidenda a potem, z upływem czasu, dobierasz PGO i Zamet a potem, po jeszcze jakimś czasie, wywalasz całość. Ja mam trochę więcej akcji i przyznam że ze szczególną uwagą przyglądam się zagrywkom. Jakiś czas temu miałem wrażenie że ktoś ewidentnie hamuje popyt - wyglądało na to że kurs spokojnie dobiłby do 4.00. Teraz drugi dzień z rzędu, w trakcie notowań spadki (zapewne z uwagi na sytuację na szerokim rynku) a pod koniec ktoś kurs wyciąga na zero. W przypadku Żywca miałem rację co do zachowania kursu, tu też mam dobre przeczucia :) Na pewno dywidenda powinna zainteresować większych graczy, drobni raczej się wysypią, z wymienionych przez Was powodów. Może to jest przyczyna dla której sternik nie pozwalał cenie rosnąć... A może to tylko moje subiektywne wrażenia co do zachowania kursu :)

Przecinek na końcu przypadkiem został zakwalifikowany do odnośnika:
www.presco.pl/content/harmonog...

U mnie kurs wyceny bez zmian wczoraj i dzisiaj - 6. Jakieś dokładniejsze dane odnośnie terminu debiutu?

Szczególnej uwadze polecam harmonogram emisji www.presco.pl/content/harmonog... szczególnie to co planują po końcu lipca blackeye

A jak oceniacie wycenę akcji spółki? Patrząc na konkurencję to raczej (za) dużo czy (za) mało? Czy na naszym parkiecie mamy spółki działające w tej branży?

U mnie (Alior Bank) widzę że transakcja częściowo zrealizowana - przypisali mi niewiele ponad 40% zapisu. Czyżby taka była redukcja?

Można to też odczytać jako próbę zainteresowania ofertą inwestorów indywidualnych, którzy zablokowali swoje środki w JSW i we wskazanym terminie nie mogli (nie byli w stanie) zapisać się w tej ofercie Anxious

Przyglądał się ktoś prospektom emisyjnym Zametu i PGO? Z tego co widzę, to pierwsza jest wyceniana na 70 groszy za papier, druga na równo złotówkę. Czy takie same wartości brane są przy przydzielaniu dywidendy? Oznaczałoby to że przy pięciu akcjach brutto zostaje 1,40 zł.

Czy ktoś się orientuje coś więcej odnośnie przyczyny problemów spółki? W zależności od wątku dyskusji na różnych forach, informacje są sprzeczne. Czy była to kradzież, czy któryś z kontrahentów nie zapłacił za towar bądź usługę? Jest jakaś szansa na odzyskanie choćby części tych pieniędzy?

Całe życie się człowiek uczy - dzięki za komentarze :) Wiadomo że zysk rośnie razem z ryzykiem, z którym trzeba się godzić. Tym razem się nie udało, chociaż może jeszcze wsiądę na pokład i zobaczę w którą stronę nurt pokieruje :) Swego czasu TEX dał mi procentowo chyba największe ROI :)

Cytat:
Zarząd Promet S.A. ("Spółka"), niniejszym informuje, że (...) że w dniu 27 czerwca 2011 r. do Sądu Rejonowego w Elblągu, V Wydział Gospodarczy - Sekcja d/s Upadłościowych i Naprawczych został złożony w godzinach wieczornych wniosek o ogłoszenie upadłości PROMET S.A. obejmującej likwidację majątku dłużnika.
źródło: link.

Jak sam widzisz, nie ma tu informacji przez kogo. Jest napisane kto informuje (zarząd) i o czym (złożenie wniosku). Dla mnie nie stanowi to jasnej informacji że oni osobiście (zarząd) złożyli wniosek.

A kto złożył wniosek o upadłość? Promet czy wierzyciel? Jak wierzyciel to można myśleć o odwołaniu i uzasadnienie zakupów się znajdzie. Ale jeżeli sama spółka, to chyba czas na rozmowy już minął a podjęta decyzja jest ostateczna.

Jako znak ostrzegawczy można było potraktować wyjście ze spółki pana Pająka, ale była to konsekwencja problemu - "kradzieży" czy "braku płatności za towar/usługę" czy jakkolwiek to w wielu różnych źródłach było napisane. W momencie kiedy wchodziłem, informacja o stracie wydawać by się mogło była w cenie od dłuższego czasu (brałem jakiś tydzień temu).

@Taurus80, moim zdaniem było właśnie dużo sygnałów żeby na konsolidacji po spadkach wejść. Spółka ma (może teraz w czasie przeszłym: miała) w akcjonariacie PTI oraz IZN (łącznie 40%). Zajmowali się handem metalami, a więc ciekawy i dochodowy biznes. Mieli plan rozwoju. Co więcej, IZN obiecał swoje wstawiennictwo za Prometem do wierzycieli. PTI kilka dni z rzędu rosło po 9%. Skoro w ich wynikach miałaby pojawić się spora strata (udział na poziomie 20%), to jakie jest uzasadnienie do wzrostów (PTI)? Można było domniemywać (spekulować) że szykuje się układ, a wychodzi, jeżeli dobrze się wczytałem, likwidacja.

Dla mnie nasuwa się pytanie - kto to teraz kupuje i po co? Skoro zobowiązania przekraczają wartość spółki, mamy upadłość likwidacyjną, to jaka jest wartość tych akcji? Tyle co papieru, na którym mogą zostać wydrukowane?

Ktoś ma dokładniejsze wiadomości jaki to jest "problem"? Jest szansa na odzyskanie tych pieniążków, co w konsekwencji mogłoby dać niezerową wartość księgową? Czy w ogóle można szacować WK w tym momencie?

Czy ktoś z forumowiczów wybiera się na walne?

Z komunikatu spółki z dn. 30.05.2011 wynika, iż w ramach dywidendy chcą wypłacić maksymalnie 96300k akcji spółki Zamet i tyle samo akcji spółki PGO. Liczba akcji Famur wynosi 481500k, stąd wychodzi współczynnik 0,2.

Innymi słowy, posiadając 5 akcji Famur w ramach dywidendy otrzymam:
- 1 akcję spółki Zamet
- 1 akcję spółki PGO
- (5*0,62 - 2,50) = 0,60 zł brutto gotówki.

Wydaje mi się, że wyliczenia są poprawne.

Do znających branżę - jak wygląda kwestia wyceny spółek Zamet i PGO? Czy 2,50 (suma wartości jednej akcji Zamet i jednej akcji PGO) to dużo czy mało?

Na mój gust dywidenda (niezależnie od sposobu wypłaty) zostanie odjęta od ceny akcji.

Czy ktoś się orientuje czy akcje Zamet i/lub PGO będą notowane na GPW czy NC? Nigdzie nie mogę znaleźć wykresów cen dla tych spółek... Chciałbym wiedzieć jak wygląda sprawa upłynnienia tych papierów.

Na Parkiecie jest też artykuł pt. "IZNS najtańszy od 26 miesięcy". Z niego wynika że przecena IZNS to przede wszystkim skutek problemów w spółce Promet.

Byłem na kilku szkoleniach z AT (nie chcę robić reklamy, więc nie powiem z jakiego BM). Zapamiętałem z nich kilka rzeczy, po pierwsze AT ma znaczenie jeżeli mówimy o względnie stabilnym rynku. Tam gdzie są emocje, ciężko mówić o technicznym uzasadnieniu i nie warto podpierać się techniką. Przykładem może być indeks Nikkei po marcowym trzęsieniu ziemi (hobbystycznie trochę się tam "pobawiłem"). Dwa dni, spadek o ponad 30% na jednym z największych światowych rynków.

Jestem dość mocno zaangażowany w papier z dużo wyższą niż aktualna cena średnią i przyznam że dwa dni takich mocnych spadków wpływają negatywnie na moje zdrowie :) Domyślam się że inni mają podobnie. Po drugie, rozrysowany kanał spadkowy mówi o przedziale cen w czasie, jakich można się na tym walorze spodziewać, jednak wyjście z kanału od góry nie oznacza jednocześnie zmiany trendu. Może np. przejść w trend boczny.

O ile pamięć mnie nie myli co do źródła, Tony Plummer w jednej ze swoich książek stwierdza, że jeżeli zamierzamy posługiwać się analizą techniczną, nie powinniśmy przywiązywać dużej wagi do analizy fundamentalnej. Uzasadnia to mówiąc, iż wycena waloru uwzględnia w sobie informację fundamentalną wcześniej, niż zostanie ona opublikowana. Przykładowo, jeżeli wszyscy spodziewają się dobrych wyników, do ich ogłoszenia kurs systematycznie rośnie, a samo ogłoszenie wyników jest okazją do realizacji przynajmniej części zysku.

Skoro wszyscy forumowicze zgadzają się (albo przynajmniej dopuszczają do siebie myśl) że spółka ma sterników i mają oni faktycznie interes w tym, żeby dobrze zarobić, warto się zastanowić co dalej. Sam sobie zadaję takie pytanie - co ja bym zrobił gdybym miał duży kapitał a wiem że spółka jest dobra? Na przykład wyciąłbym ludzi na stoplossach. AT wyznacza jakiś poziom wsparcia, wiem że tu będą stopy, jednym strzałem wystawiam X sztuk papierów na S? Z drugiej strony, wiem że spółka jest do bani, to podbijam żeby wyjść z kanału spadkowego i oddaję resztę akcji.

Tutaj wszystko jest możliwe. Spółka fundamentalnie wygląda interesująco. Analiza techniczna tego nie potwierdza. Kurs od jakiegoś czasu się osuwa (przysłowiowy trup w przysłowiowej szafie?? ktoś się znudził?).

Się rozpisałem :) Ale poważnie zastanawiam się nad swoim udziałem w akcjonariacie...

Z tego co widziałem to jest to w prospekcie zapisane w ryzykach, że po upływie tego czasu główny akcjonariusz może zmienić część lub całość swojego stanu posiadania co może się z kolei przełożyć na ceny kursu. W chwili obecnej 100% akcji spółki znajduje się w rękach jednego akcjonariusza.

Mi się wydaje że warto :)

Sprzedawanych jest dużo więcej akcji niż w przypadku Megaronu (to poprzednia emisja w której brałem udział), więc i redukcja nie będzie tak drastyczna :) Ponawiam w związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych graczy - w przypadku tej emisji, o ile zapisy mogą zostać zredukowane? Będzie to bliżej 10-20% czy np. 50-60%.

A propos, googlałem trochę, ale na nic ciekawego się nie natknąłem - czy może jakiś DM wydał rekomendację dla spółki?

Jaki jest spodziewany poziom redukcji przy zapisie? (oczekiwany)

Na mój gust wygląda to wszystko dobrze...

Rozumiem obawy o dalsze losy papieru (w który również jestem zaangażowany). Technika daje podstawy do przewidywania ruchów, jednak w momencie gdy w układzie nie ma wstrząsów, a tutaj możemy się spodziewać co najmniej jednego, to jest publikacji raportu. Czy szukanie analogii do ubiegłego roku ma pokrycie również w fundamentach spółki? Lub sprecyzuje inaczej pytanie, czy rok 2009 przyniósł tyle zmian co 2010? Najciekawsze informacje są zagregowane w poprzednich postach.

A czy do formacji gwiazdy nie jest potrzebny większy obrót? I czy otwarcie gwiazdy nie powinno być wyżej niż zamknięcie poprzedzającej świecy? O ile kurs może zostać spacyfikowany? Osobiście uważam, że wszystko zależeć będzie od poniedziałkowych ustaleń NWZA. Zastanawiam się czy przynajmniej części nie zrealizować :/

Mi się osobiście wydaje, że gdyby miało być ubieranie, to całość wyglądałaby podobnie jak we wrześniu ubiegłego roku - otwarcie bardzo wysoko i mocny zjazd przez cały dzień. Tutaj dość sporo papierów zmieniło właściciela, dzienne obroty są imponujące. Projekty uchwał na najbliższy zjazd zakładają odwołanie członków RN (wszystkich?). Przesłaniem wspomnianego przez przedmówcę spotkania z inwestorami było między innymi poprawienie polityki informacyjnej. Może tych informacji było trochę więcej - może chcą coś/kogoś kupić, w końcu z poprzednich sprzedaży mają kapitał. Może chcą jeszcze coś sprzedać... Może będzie jakaś dywidenda. Te wzrosty coś oznaczają, z ciekawością czekam co dokładnie :)

Do plusów warto zaliczyć debiut spółek z grupy IZN na NewConnect - RSY i CSY.

Albo 44 444, bo domyślam się że mamy na myśli tą samą spółkę :) ciekawe, bo chyba wszystkie uchwały zgłoszone przez IZNS zostały pozytywnie przegłosowane...

Procentowy wynik, w tym fix na pewno skupił uwagę. Poza tym zbliża się zjazd (07.03). [zdanie niezgode z regulaminem] Czuję że dziś i jutro może być jeszcze ciekawie, choć może nie tak spektakularnie. Ma ktoś dostęp do arkusza zleceń? Gdzie są większe opory/wsparcia?

Wygląda na to, że zmieni się cały skład Rady Nadzorczej (źródło:
komunikat 16-02-2011). Albo przynajmniej jakaś część.

Wie ktoś może, od kiedy mają być notowane PDA? Coś mi się kojarzy, że od 15.02, ale nie jest to w żaden sposób potwierdzone...

Osobiście miałem nadzieję, iż redukcja nie przekroczy 80%. Jak zobaczyłem liczbę akcji, to myślałem że zaszła jakaś pomyłka, albo że transakcja rozliczyła się częściowo, jednak po szybkim telefonie do biura maklerskiego okazało się że takie są fakty. Zgadzam się, że fundamentalnie zapowiada się bardzo dobrze, dlatego teraz dopiero wywalę inne papiery i postaram się dobrać na debiucie.

Czy tylko akcje serii C będą notowane na rynku?

Jeżeli masz na myśli trójkąt symetryczny, bo coś takiego mniej więcej wynika z wyrysowanych na wykresie linii, to przytoczę schematyczny rysunek. Na poparcie tezy przydałby się mocniejszy ruch na północ z dużo większym wolumenem. Póki co dla mnie wygląda na konsolidację w okolicy 3,55.

Poza tym warto zwrócić uwagę na wspominane już kilkukrotnie w tym wątku powiązanie z walorem Zastal, gdzie dzisiejszy dzień ciężko nazwać udanym - kurs poleciał ponad 8% do dołu...

Witam wszystkich zainteresowanych walorem :) prosiłbym o komentarz do dzisiejszych spadków i może jakąś prognozę na przyszłość spółki. Zastanawiam się co wpłynęło na dzisiejszy spadek bardziej - info 1 (wypowiedzenie umowy), info 2 (wniosek o ustanowienie kuratora), realizacja zysków, czy w końcu wszystko po części. Kurs zjechał o ponad 8% na sporym obrocie, chyba najlepiej to nie wróży... Czy w związku z tym od poniedziałku lepiej wywalić co się ma czy wykorzystać szybką przecenę i udać się na relatywnie tanie zakupy?

Kod:
[cenzura] ...stan posiadania przekazuejmy na Indywidualnych Kronikach Giełdowych

w kazdym razie wracam do sedna postu, ktory zamierzalem napisac. probowalem sobie cos tam porysowac na wykresie dziennym i wyglada to mniej wiecej tak, ze cena dobila do linii trendu. poniewaz jednak AT to nie moja dobra strona, prosilbym kogos bardziej bieglego o zweryfikowanie moich podejrzen. no i mam nadzieje ze jutro nastapi odbicie :)

mathu napisał(a):
1. Z czego spółka będzie wypłacać dywidendy?

a do tej pory wyplacali? 2008, 2009, 2010 - przedmiotowej spolki w zestawieniu nie ma. bardziej zastanawialem sie nad wycena, czy kwoty na umowach nie sa adekwatne do rzeczywistej wartosci.

moglby mi ktos wytlumaczyc (prostymi slowami, jak chlop krowie przy miedzy :) dlaczego zmiany ktore zachodza w tym przedsiebiorstwie nie sa (lub w dluzszej perspektywie nie beda) korzystne? bo inaczej nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego kurs zjechal z 3,00 do 2,50. rynek tak wycenia spolke, znaczy ze powodow do euforii nie ma. a na taka sie zanosilo kiedy, pod sama obietnice ze jest jakas firma X, kurs potrafil poleciec i 20% jednego dnia...

o tym ze wszedlem w ten papier mowic chyba nie musze :) zastanawiam sie tylko czy warto usredniac w dol, czy zamykac pozycje z duza strata i wyplakac sie do poduszki :)

takie ciekawe info i taka cisza na forum... i kurs jakos spokojnie sie zachowuje... moglby ktos zinterpretowac co tu sie dzieje?

w nazwiazaniu do przemyslen przedmowcy dodam jeszcze troche oliwy do ognia przypominajac ze pojawialy sie juz hasla "Boryszew wejdzie do WIG20". poza podstawami fundamentalnymi, z mojej strony jest to kolejne uzasadnienie dlaczego duzi gracze interesuja sie spolka (i dlaczego sam ostatnio zwiekszylem swoje zaangazowanie)

doncarlos napisał(a):
jeszcze jedna ciekawostka.. pojawiła się plotka o ambicjach powrotu boryszewa do wig20..Think
[strona www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

w dodatkowym zapisujesz sie na akcje nieobjete. nie jest ich duzo a zainteresowanie znacznie przekracza podaz. redukcja byla na poziomie 99,94% takze bez rozsadnego lewara dostaniesz niewiele - zamrazajac 10k pln (zapis na 100k papiera) dostalbys okolo 60 akcji.

gielda.onet.pl/impexmet-uchwal... - z tego co wylapalem, znowu bedzie skup po cenach 2-8 za sztuke.

Mitia, a pamietasz moze czy przy poprzedniej emisji pierwszy dzien notowan PP byl tak samo dotkliwy jak dzisiejszy? przyznam ze spodziewalem sie spadkow, ale raczej odrobine lagodniejszych. pytam, bo zastanawiam sie czy nie dobrac jeszcze dzisiaj troche papiera (dokladniej to PP) czy wstrzymac sie np. do srody, bo to tego czasu jeszcze troche sie kurs obsunie.

irfy napisał(a):
A po cóż uparłeś się z cudowaniem akurat na tej spółce?

ujme to krotko - sentyment :) w zeszlym roku ten walor dal mi zarobic kolo 60-70%.

irfy napisał(a):
Jest tylu innych, znacznie słodszych bankrutów... Jeśli koniecznie chcesz pospelulować, to idź może na ten.. no.. jak mu tam? Pornox! ;) Prawie co tydzień piękna kolejka górska i to na notowaniach ciągłych:)

jak cos ciagle rosnie, to znaczy ze kiedys sie spi... spadnie. tutaj pare dni mocnych spadkow, moze warto zaczekac na jakies odbicie. spolce zaczalem sie przygladac pare dni temu, stad pytam jakie jeszcze mozliwosci zostaly zeby oszacowac ryzyko.

tak czy inaczej dziekuje za opinie i informacje :)

przepraszam za kiepskie sformulowanie - wiadomo ze inwestowanie w spolke w upadlosci nie jest male :) zadam je inaczej inaczej: jakie sa szanse/mozliwosci zmiany na lepsze? czy odwolanie jest mozliwe, czy jest mozliwa korekta wyceny nieruchomosci, czy cokolwiek mozna jeszcze zrobic i na co ewentualnie mozna liczyc lapiac teraz jakis pakiet akcji (C/WK jest ujemne - niestety, przyznaje, nie do konca potrafie to zinterpretowac).

ja mam takie pytanie - jakie moga byc dalsze losy spolki. czy jest szansa na, chocby czesciowe, lepsze informacje? czy na chwile obecna na przyklad moga zlozyc odwolanie lub inaczej wycenic nieruchomosci? innymi slowy chodzi mi o oszacowanie ryzyka "zainwestowania" (spekulacji).

do wza moze byc jeszcze lekka pacyfikacja kursu, chyba ze ktos wie cos wiecej niz wynikaloby to z oficjalnych informacji. potem albo atak na 5 (ci co trzymaja beda mieli okazje do tanich zakupow) albo znowu kiszonka (bo zyski przynajmniej czesciowo juz zrealizowane). ja to tak widze, a oczywiscie sobie i wszystkim zycze zeby spelnil sie scenariusz nr 1 :)

doncarlos napisał(a):
(...) IPX tradycyjnie ruszył do góry z dużym opóźnieniem. Szanse są takie: dobre wyniki - podbitka pod 5-5,1. Następnie korekta do 4,4 i mozolna wspinaczka w kierunku 5,8-6,1 do końca roku. 15.11 jest walne (...)

jak widac mamy kurs do 4,40... co prawda dla tego waloru scenariusze prognozowane przez wskazniki techniczne sie sprawdzaly, jednak uwazam ze fundamentalnie jest bardzo dobrze. dlatego w mojej opinii w okolicy 4,50 nastapi konsolidacja w tym tygodniu w oczekiwaniu na uchwaly z walnego. a potem albo kurs znowu stanie w miejscu albo obrany zostanie kierunek polnocny (np. jak nie zdecyduja sie na skup). poki co ciesze sie ze w swoim portfelu mam tez BRS i to w wiekszej liczbie papiera :)

takie pytanie do przedmowcy - jaka bylaby wtedy cena za sztuke bazujac na C/Z? [czy kolokwialnie mowiac zysk jest juz "w cenie"?]

moze dlatego ze BRS jest jedna z 8 "rakiet", zrodlo: gielda.onet.pl/osiem-rakiet-na...

ja swoje zdanie wyrazilem pare postow temu (spodziewam sie wyrzucic papier przy 46,50-47,00), chociaz jak tak patrze na zachowanie spolki to zastanawiam sie czy starczy mi cierpliwosci. szeroki mnie zawiodl przed sama dywidenda - myslalem ze odciecie bedzie od kwoty wlasnie 47,00 i po paru dniach cena wroci do tego poziomu. niby rekomendacje poszly i wyniki tez obiecuja dobre. przesuneli termin raportu kwartalnego (z 8.11 na 4.11, info z dnia 12.10.2010), wiec odczytuje to jako chec pochwalenia sie nimi. chociaz osobiscie mam mieszane uczucia...

z calym szacunkiem do przedmowcy, jednak moim zdaniem analiza techniczna w tym momencie jest slabym narzedziem. jakiekolwiek informacje by sie teraz nie pojawily, to nalezy pamietac o zblizajacej sie emisji. w pewnej chwili bardzo duzo papiera pojawi sie po prawej, a ktos to bedzie musial (lub bedzie chcial) odebrac. taki "nowy sternik" raczej dopilnuje by cena zbyt szybko teraz nie rosla (coby zaspokoic podaz po rozsadnej cenie). stad uwazam ze do nowej emisji raczej kurs bedzie oscylowal miedzy 1.9 - 2.0. uwazam tez ze zaraz po emisji bedzie stromy spadek i dopiero wtedy kurs powinien szybowac w gore, czego sobie i wszystkim wiernym akcjonariuszom zycze :)

1% to bardzo optymistycznie :) przy zapisie na akcje nieobjete pp poprzednim razem byl to ulamek procenta (cos mi sie kojarzy redukcja na poziomie 99,93-99,94% ale nie jestem w stanie poprzec tego zadnym komunikatem)

poszly rekomendacji do kupowania:
* 8.10.2010, Morgan Stanley, "Przeważaj"
* 1.10.2010, Nomura, "Kupuj"

do tego S&P zwiekszyl rating spolki (29.09.2010), Ipopema sugeruje cene docelowa na 48 pln (27.09.2010). na moj gust wszystko wskazuje na wzrosty, a zblizajaca sie dywidenda powinna wplynac pozytywnie na kurs akcji w najblizszym tygodniu. jednak spolka wchodzi w sklad WIG20 i jej zachowanie jest skorelowane z indeksem. Wszedlem w spolke jakies 2-3 tygodnie temu (przy cenie ponizej 44), sprzedaz wystawie pewnie kolo 46,50-47, poniewaz zakladam ze WIG20 na koniec roku bedzie w przedziale 2600-2800 (tak tez zaglosowalem w jakiejs sondzie w necie blackeye). no ale wszystko zalezy od szerokiego rynku i od niego tez uzaleznie swoje poniejsze decyzje.

na dokladke dorzucam link do artykulu o obligacjach: wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

doncarlos napisał(a):
Jest nie jeden a kilka funduszy poniezej 5%.. Pisalem o tym juz kilka miesiecy temu, wiec nie ma sie czym podniecac, bo ich ceny wejscia sa kilkadziesiat %%% nizsze od obecnych..salute

to ze jest kilka funduszy, to moim zdaniem dobra informacja. skoro jeden sie ujawnil, to za przykladem moga pojsc nastepni. bylem swiadkiem jak niedawno z Kopexu wyszedl jeden fundusz (obserwowalem, bo mialem skromny pakiet, przygoda zakonczyla sie, niestety, ze strata z mojej strony), dokladajac jeszcze slabe wyniki spolki, zrozumialym bylo ze kurs poszedl w dol.

skoro tutaj pojawil sie fund, to interpretuje ze jest dobrze (moze wiedza cos wiecej, moze z ich analizy wyglada ze bedzie dobrze). pare postow wczesniej jest link do jakis plotek ze spolka ma trafic do WIG20, to tez pozytywny sygnal (ja to odczytuje ze nikt inny nie bedzie sie na sile pozbywal udzialow, bo i po co). tym bardziej ze, na moje nieprofesjonalne oko, wszystko tutaj wyglada ok i raczej nie zostane dawca kapitalu :). nie wydaje mi sie ze beda wzrosty jak po ostatniej emisji PP, ale 2,50 - 2,80 wydaje sie osiagalne i na takim poziomie mam nadzieje sprzedac swoje pakiety :)

na moj gust pozytywna informacja - podniesiony rating. wiecej na:
www.bankier.pl/wiadomosc/S-P-p...

czy ktos bardziej obeznany z AT moglby rzucic okiem na wykres? czy utrzymujacy sie od ok. 2 tygodni kanal spadkowy zostal przelamany i co technicznie wskazywaloby na wzrosty?

no chyba nastapil mniej lub bardziej oczekiwany wzrost - ostatnie 10 minut sesji mocno kurs do gory poszedl. 4.00 przebite, czy jutro bedzie open na 4.10? :)

jacobz napisał(a):
No niestety - póki co, kurs zniżkuje. Przydałoby się jakieś dobre info, bo to chyba jedna z tych spółek, które takiego bodźca potrzebują...

Info dobre juz bylo - polaczenie ze STALEXPORTem. Jeszcze dzien, max dwa w tym tempie i cena wroci do poziomu sprzed informacji... zastanawiam sie po prostu czy starczy mi cierpliwosci do tego papieru :)

EDIT: raport kwartalny chyba tez zly nie byl

wygladalo raczej na krotki przystanek w dalszych spadkach...

czy dobrze widzialem, ze o wlasnie przed chwila, o 9:41, przemielilo sie 3mln akcji?? w dwoch transakcjach?

fakt, zachowanie spolki, od kiedy ja obserwuje, z punktu widzenia AT dwa razy sie sprawdzilo. na dwuletnim wykresie widac formacje odwroconego spodka i potem majowe spadki po zarysowaniu sie RGR. moim zdaniem jednak w najblizszym czasie wieksza wage bedzie miala AF...

ja sobie ustawilem za cel trzymanie akcji do polowy wrzesnia. wtedy, zgodnie z cytatem wyzej, ma sie wyjasnic co z Mittalem. przy anonimowym (przez miesiac) inwestorze zza wielkiej wody, kurs Karena szybowal na polnoc przez kilka dni z rzedu. tutaj potencjalny zainteresowany znany jest z nazwy, spodziewany termin ogloszenia informacji o polowe krotszy niz na Karenie, branza inwestora taka sama, a mimo to kurs spada trzeci dzien z rzedu. dla mnie to wielka zagadka i wychladzanie rynku nie bardzo mnie przekonuje :)

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 7 sierpnia 2015 15:54:41
Liczba wpisów: 88
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,594 sek.

hkaqufut
rjqneoda
cxpytrjt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dibwhcpw
oiyeawmp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat