PARTNER SERWISU
emdhoznu
2 3 4 5 6

MIKROKASA (Catalyst)

poniek
0
Wpisów: 32
Wysłane: 18 marca 2015 15:51:32
"Nie wszystkie spółki związane w jakikolwiek sposób z Leonidasem są automatycznie kandydatami do bankructwa."

Pewnie, że nie ale naganiają m.in. z eka, Marciniak, Marcinkowska a udziały w Leonidasie (bodajże 60% czyli właściciel) ma sam wzór uczciwości czyli prezes eki.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 18 marca 2015 16:05:05

cyt.
Cytat:
Szanowni Państwo,

jest mi niezmiernie miło poinformować, ze rozpoczęliśmy wsparcie przy publicznej emisji obligacji dla Mikrokasa S.A.Spółka znajduje się w fazie wysokiego rozwoju, więc warto bliżej się przyjrzeć inwestycji.Przedstawiam parametry jakie obowiązują:

- oprocentowanie stałe 9 %

- kupon kwartalny

- notowana na Catalyst

- kapitał minimalny 1000 zł

Jeżeli powyższa propozycja spotkała się z zainteresowaniem z Państwa strony, proszę przesłać odpowiedź o treści;" TAK". Doradca skontaktuje się i przedstawi szczegóły.

Pozdrawiam,

Damian Marciniak
Specjalista ds Kluczowych Klientów

tel: 587853900
e-mail: damian.marciniak@leonidascapital.pl

Zapomniał dopisać w "fazie wysokiego wzrostu zadłużenia"thumbright
Życze im powodzenia i na razie nie skreślam spółki,ale też aktualnie mnie nie interesuje.Speak to the hand

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 marca 2015 16:23:45
poniek napisał(a):
"Nie wszystkie spółki związane w jakikolwiek sposób z Leonidasem są automatycznie kandydatami do bankructwa."
Pewnie, że nie ale naganiają m.in. z eka, Marciniak, Marcinkowska a udziały w Leonidasie (bodajże 60% czyli właściciel) ma sam wzór uczciwości czyli prezes eki.

Jak już wrzucałem wcześniej grafikę spółki są powiązane (Leonidas i Mikrokasa), ale to jednak nieco inna relacja niż ta w EKA. O ile się nie mylę to w Mikorkasie przed 2013 r. nie było ani Pawłowskiego, ani Leonidasa. Spółka działała sobie normalnie na rynku pożyczkowym. W 2014 wpuszczono w grono właścicieli Leonidasa, który przy okazji promuje emisje obligacji. Jednak nie wydaje się, żeby miał wpływ na działalność operacyjną Mikrokasy. Po drugie, w działalności pożyczkowej/bankowej normalnym jest wysoki poziom dźwigni. Dla sektora bankowego wskaźnik ogólnego zadłużenia wynosi 90 proc i mniej więcej tyle będzie miała Mikrokasa po udanej emisji serii L2. To oczywiście sporo, ale w granicach normy. Kluczem do oceny spółki jest jednak opłacalność pożyczek. Jeśli prawdą jest, że szkodowość wynosi tylko 10 proc., to nie jest źle. Zobaczcie sobie na ich stronie na jakich warunkach są te pożyczki... Tam RRSO wynosi ponad 100 proc. Jeśli 10 proc. pożyczek się nie spłaca, drugie 10 proc. kosztują odsetki finansowe, to zostaje 80 proc. na prowizje dla pośrednika i koszty spółki. To ma szansę działać, o ile oczywiście dane o szkodowości są prawdziwe i spółka nagle nie poluzuje kryteriów udzielania. Audytor w sprawozdaniu rocznym się nie czepiał jak to było np w przypadku Marki, więc z tymi odpisami i szkodami nie jest chyba najgorzej. Z drugiej strony zupełnie się nie ma co dziwić, że ludzie reagują nerwowo na samo nazwisko Pawłowski. Zagranie z układem było naprawdę poniżej krytyki. Jeśli po ludziach dzwoni faktycznie Leonidas i AM, to Mikrokasa strzeliła sobie niechcący gola... Te obligacje lepiej sprzedałyby się z samej reklamy w portalach branżowych niż z dzwonienia po ludziach...

DRIVER77
0
Wysłane: 18 marca 2015 16:39:01
@ anty_teresa
Zgodzę się co do wypowiedzi i lewara.
Jeżeli o same pożyczki chodzi jak dotychczas.
Tylko troche hamuje planowane wejście spółki w nieruchomości.

Wypowiedź spółki na temat emisji:

Cytat:
MIKROKASA zwołuje NWZA - podniesienie kapitału zakładowego do 6 mln zł

www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...

Owszem podniesienie kapitału zakładowego poprawi troche bilans zadłużenia, ale czy wejscie firmy która od zawsze zajmuje się mikropożyczkami w biznes zwiazany z nieruchomościami bedzie dobry?
Czas pokaże ile zostanie z tej społki w dalszej perspektywie.
Edytowany: 18 marca 2015 21:10

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 19 marca 2015 14:05:58
Ciekawe ile znajdą nowych samobójców binky chętnych na obligacje bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. Jak dla mnie nieudana emisja obecna lub refinansowania pociągnie te spółkę na samo dno. Dopóki znajda się chętni na obligacje będzie się ciągnęło. Później redukcja zadłużenia o 75% i akcje mikrokasy ahhahahahahahahaha king

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 19 marca 2015 14:15:18
Skoro istnieje już wątek dotyczący "trefnych" pośredników oferujących obligacje spółek, z którymi są potem problemy, to może by założyć wątek "trefnych" ludzi zasiadających w zarządach spółek, z którymi są problemy. Pozwoliłoby to w przyszłości dość szybko namierzyć mniej wtajemniczonym z jaką spółką mają do czynienia i jakie są "dokonania" ludzi zasiadających w zarządzie. Mogłoby to niejednemu sporo grosza zaoszczędzić.

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 19 marca 2015 17:10:55
popieram, ale rozszerzyć też 0 członków rad nadzorczych - patrz składy rad nadzorczych w spółkach Pawłowskiego - ci sami ludzie w różnych konfiguracjach

Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 19 marca 2015 17:56:35
anty_teresa napisał(a):
poniek napisał(a):

Z drugiej strony zupełnie się nie ma co dziwić, że ludzie reagują nerwowo na samo nazwisko Pawłowski. Zagranie z układem było naprawdę poniżej krytyki. Jeśli po ludziach dzwoni faktycznie Leonidas i AM, to Mikrokasa strzeliła sobie niechcący gola... Te obligacje lepiej sprzedałyby się z samej reklamy w portalach branżowych niż z dzwonienia po ludziach...

Potwierdzam, że do mnie też dzwoniła sławna pani A.M z Leonidasa, której nazwisko można znaleźć również na stronie internetowej E-kancelarii (widocznie należy do tych tzw. wieloetatowców). Próbowała zaoferować mi obligacje Mikrokasy. Gdy jej zwróciłem uwagę na to, że równo rok temu namówiła mnie na zakup obligacji E-kancelarii nawet się nie zająknęła informując mnie, że przecież teraz oferuje mi inny projekt. Zażądałem żeby więcej ani ona ani nikt z Leonidasa nie dzwonił do mnie, gdyż są dla mnie niewiarygodni na co uprzejmie odpowiedziała mi, że usuną moje nazwisko z bazy danych. Po prostu szczyt bezczelności. Przed naganianiem na te "inne projekty" na ich miejscu wcześniej sprawdziłbym czy czasem nie dzwonię do posiadacza obligacji E-kancelarii, żeby nie usłyszeć od niego wiązki niecenzuralnych słów.
Edytowany: 19 marca 2015 17:57

de-13112024
0
Wysłane: 19 marca 2015 18:17:48
Pani Annie Marcinkowskiej już dziękujemy, podobnie jak prezesowi Pawłowskiemu, won mi oboje.......

DRIVER77
0
Wysłane: 19 marca 2015 18:24:17
markosw napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
poniek napisał(a):

Z drugiej strony zupełnie się nie ma co dziwić, że ludzie reagują nerwowo na samo nazwisko Pawłowski. Zagranie z układem było naprawdę poniżej krytyki. Jeśli po ludziach dzwoni faktycznie Leonidas i AM, to Mikrokasa strzeliła sobie niechcący gola... Te obligacje lepiej sprzedałyby się z samej reklamy w portalach branżowych niż z dzwonienia po ludziach...

Potwierdzam, że do mnie też dzwoniła sławna pani A.M z Leonidasa, której nazwisko można znaleźć również na stronie internetowej E-kancelarii (widocznie należy do tych tzw. wieloetatowców). Próbowała zaoferować mi obligacje Mikrokasy. Gdy jej zwróciłem uwagę na to, że równo rok temu namówiła mnie na zakup obligacji E-kancelarii nawet się nie zająknęła informując mnie, że przecież teraz oferuje mi inny projekt. Zażądałem żeby więcej ani ona ani nikt z Leonidasa nie dzwonił do mnie, gdyż są dla mnie niewiarygodni na co uprzejmie odpowiedziała mi, że usuną moje nazwisko z bazy danych. Po prostu szczyt bezczelności. Przed naganianiem na te "inne projekty" na ich miejscu wcześniej sprawdziłbym czy czasem nie dzwonię do posiadacza obligacji E-kancelarii, żeby nie usłyszeć od niego wiązki niecenzuralnych słów.

W sumie to co ją interesuje do kogo dzwoni. Ona ma nagonić na nowy projekt i co ich wiecej interesujesz, a takze w co weszłeś.dontknow Z tego żyją hieny. Kazdy będzie wychwalał swój mega projekt,a w sumie oni zajmują się tylko dystrybucja papierów na zlecenie. I nawet jakby było żle to pociśnie ci kit że jest dobrze. To takie łowienie jeleni z ulicy.
Dopiero podczas rozmowy dowiaduje się z kim ma do czynienia i co może usłyszeć w słuchawce.director

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 19 marca 2015 18:35:00
Dziwna ta nagonka na obligacje Mikrokasy telefony maile suma niewielka tylko 2 mln zł i tyle szumu w dodatku oprocentowanie 9% w czasie gdy w banku można wynegocjować kredyt o niższym oprocentowaniu (nawet zwykły Kowalski) coś to śmierdzi na odległość bo gdyby przedstawili w każdym banku dokumenty iż są wiarygodni dostali by kredyt (te 2 miliony) od ręki.

DRIVER77
0
Wysłane: 19 marca 2015 18:59:17
Kiedyś było:
wszystko co powyżej 12% jest podejrzane
później szczebelek poleciał na 10%
Przy obecnym poziomie inflacji takie realne 8% max. 9% to już coś śmierdzi.

Dali 9 % ale nic więcej. Bo niby co mają dać. Zapowiedzi wprowadzenia do obrotu. Wiele spółek za pewniało i nie uczyniło tego.
Dla mnie ta spółka na tym etapie budzi wątpliwości, czy aby będą w stanie spłacić piramidę długu.
Albo za jakiś czas usłyszymy "Taki mamy klimat-inni też nie spłacili"

Bercik40
0
Wysłane: 19 marca 2015 19:09:14
Naiwniaków coraz mniej, banki raczej paru mln bez solidnego zabezpieczenia by nie dały a tłum chętnie odda swoje oszczędności. Taka prawda. binky

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 19 marca 2015 21:14:13

de-13112024
0
Wysłane: 20 marca 2015 16:15:43
uwaga na naganiaczkę Annę Marcinkowską.......

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 22 marca 2015 19:18:05
Z ciekawości popatrzyłem na ich bilanse w tym za 2014r,
jak ta spółka chce funkcjonować jak jej schemat działania to jakby piramida.

Przepływy z:
- działalności gospodarczej na sporym minusie - 5.5 mln za 2014r
- inwestycyjnej - zainwestowali 370 tys powiedzmy..
- finansowej +7,7mln gdyż 11,1 jest z nowych emisji (obligacji/akcji), a 3.6 mln to wydatki z czego same odsetki to ponad 1 mln zł.

Cash flow jest dodatnie tylko dlatego ze maja przychody z nowych emisji długu,
czy tylko mi się wydaje czy im się biznes nie domyka?

Fajnie ze wyceniają swoje pożyczki na 8 mln.. ile sa warte?
Wypłacili jakieś 2.5 mln zl w postaci usług obcych czyli zapewnie w dużej mierze to prowizje od udzielenie pożyczek i ich obsługi, a pożyczyli tylko 5.1 mln zl w 2014.

Prosta matematyka - pozyczenie 100 zl kosztuje ich okolo 50 zl, aby to zbilansować potrzebne jest oprocentowanie na poziomie:
- 50% ze 100% ściągalnością długów.
zakladajac nawet ze beda miec sciaganlnosc 90% kwoty i 100% odesetek (z pozyczyonych 100 zl, zwroci im sie 90zl, przy kosztach 50 zl - bedzie im brakowac 10zl, czyli odsetki musza dac 60% na czysto.
Odsetki moga miec na poziomie max 10%, wiec koszty obslugi musza wynosic reszte.

Wykazują ze z odsetek i dywidend maja przychód 800 tys za 2014, załóżmy ze są to środki jakie do nich spłynęły z odsetek od pożyczek.

Co sadzicie? ma to sie jak bilansowac wogole?

Bercik40
0
Wysłane: 22 marca 2015 20:19:35
pierdyknie to prędzej czy później. Na pewno dokapitalizowanie przez emisję nowych akcji która jest planowana na kwiecień przedłuży ten proces przy założeniu że się uda. Ja bym w emisje w perspektywie 2 lat nie wchodził. Będę czekał jak to pierdyknie i zacznie się jak zwykle biadolenie skrzywdzonych binky

DRIVER77
0
Wysłane: 22 marca 2015 20:27:31
Ja również poczekam i poobserwuje. Piramidom długu mówię STOP.
I nie dajcie się zwieść pośrednikom,bo oni będą zapewniać że wszystko jest OK, a ogólnie to wszystkich i wszystko mają w d..Liar
Liczy się prowizja i tyle wave

gj7
gj7
0
Wpisów: 78
Wysłane: 22 marca 2015 20:29:00
Kolejny punkt widzenia. Opinia biegłego rewidenta za rok 2014r.

file:///C:/Users/Jacek/Downloads/65156-mikrokasa-2014-opinia-i-raport.pdf

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 23 marca 2015 09:10:18
Coś mi się wydaje iż emisja nowej serii emisja obligacji może mieć trudności ze znalezieniem jeleni bo już teraz dwie serie notowane na GPW nie mają w ogóle ofert kupna a w sumie jeśli ktoś wbrew zdrowemu rozsądkowi chcę kupić to lepiej kupić te na giełdzie niż nową emisje bo są zabezpieczone w przeciwieństwie do nowej emisji bez zabezpieczenia (jakie jest to zabezpieczenie nieważne ale w ogóle jest) no i oprocentowanie wyższe niż obecnie oferowane.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

tcdeqklu
tpvdzkws
lmbgnkhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aozcubdt
fzlhuqir
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat