Cytat:To jest wynik za SAM luty czy od początku roku
To wynik od początku roku.
Cytat:Dla takiej kwoty mam wątpliwości czy aż tyle spółek jest odpowiednie - sam pewnie wybrałbym max 4-5
No cóż...wdałem się w szał zakupów:) Czemu? Widziałem wiele atrakcyjnych sygnałów, na które chciałbym się załapać. Z braku doświadczenia nie potrafię jeszcze ocenić, które sygnały są bardziej wartościowe od innych. Twój mały poradnik filtrowania zamieszczony w kronice Flesza+zwrócenie uwagi na jakość konsolidacji dały mi dużo do myślenia - mam nad czym pracować.
Co do pierwszej części tego (Twojego) zdania - większa ilość kapitału = większa ilość spółek? Jak to się wtedy ma do koncentracji pozycji?
Cytat:ALUMETAL - Ciągle masz tu pół pozycji ?
Tu akurat od razu zająłem całą pozycję ze względu na atrakcyjny poziom początkowego SL'a (6%). Jest to moja największa pozycja = 25% całego portfela.
Cytat:Wejścia czasami spóźnione (Livechat W1), czasami na wybiciu nowego high (sam wolę kupować drugą połowę pozycji na korekcie = niższa średnia cena)
Myślę, że z czasem (czyt. ze wzrostem doświadczenia) będę w tym kierunku podążał. Obecnie nie do końca potrafię jeszcze wyczuć, kiedy to korekta a kiedy oznaka fałszywki. W miarę dobrze i pewnie wyczułem korektę na PKN i tam się zasadziłem z druga połową pozycji. Generalnie - na obecną chwilę bezpieczniej ( i przez to spokojniej) czuje się wchodząc na wybiciu zamiast próbować łapać korektę.
Cytat:jeszcze jedno - ja bym ten Stochastic wywalił (bo wolę RSI) ;).
Generalnie nie rozumiem wskaźników:
1. To narzędzie bazujące na samej cenie. Skoro moje decyzje opieram na samej cenie i wolumenie to po co mi dodatkowy wskaźnik?
2. Nie rozumiem przydatności RSI w trendzie. Jest to wskaźnik pokazujący, gdzie jest cena dzisiejsza względem ceny sprzed x dni. W przypadku trendu wzrostowego RSI będzie permanentnie wykupione - jaka jest jego wartość?
3. Co do Stochastica - jest wynikiem lektury Roberta Minera. Pierwotnie (mechanicznie) szukałem papierów, które sa wyprzedane w Tygodniach i w Dniach - ale pierwotnie zmęczyło mnie to filtrowanie...a sam wskaźnik na ekranie pozostał:) Nie służy mi do podejmowania decyzji a jedynie do wskazania, czego mogę się ewentualnie spodziewać. Może druga - wygładzona linia sprawia, że czuję się z nim lepiej jak dochodzi do crossa - wtedy jest to dla mnie jakiś konkretny sygnał:)