PARTNER SERWISU
srjwvkav
1 2 3 4

Ewolucja gracza giełdowego

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 14 lutego 2015 18:04:03
Tak, fundamenty zawsze są pierwsze jest jednak wg mnie istotny szczegół.

W dużych spółkach fundamenty zaczynają się poprawiać z kwartału na kwartał to moment wybicia, przejścia w fazę trendu wzrostowego następuje często z opóźnieniem. I chociaż nie mam na to żadnych argumentów, zwyczajnie zauważyłem taką analogię, tłumaczę to sobie tym, że przy dużych spółkach potrzeba o wiele więcej czasu na zgromadzenie akcji, akumulacja trwa o wiele dłużej.

Mówiąc krócej: pojawiają się coraz lepsze komunikaty, dobre wyniki kwartalne, a kurs cały czas jest w boczniaku aż do momentu wybicia. Tak było na zetkamie, amice, sanoku itd.

Na NC natomiast spółki nagle zaczynają rosnąc, jest wybicie, a komunikaty o poprawie sytuacji fundamentalnej pojawiają się dopiero później, nie oznacza to, że fundamenty nie poprawiały się już wcześniej. Wybicie jest zatem często wcześniej niż komunikaty czy dobre wyniki, a na dużych spółkach niekoniecznie. I takim przykładem ostatnio może być chociażby pilab czy megasonic.

Tak na NC można stracić szybciej ale można też szybciej zyskać. Wg mnie nie ma znaczenia czy stracisz wolniej czy szybciej jeśli stracisz tyle samo bo ustawisz SL. Powiedziałbym, że na NC zakładając, że tracisz szybciej finansowo, to tracisz za to mniej czasu na ocenę tego czy wybór spółki faktycznie był dobry, a plus z tego jest taki, że możesz zaangażować się w inną spółką szybciej.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 14 lutego 2015 21:23:21
Cytat:

Tak na NC można stracić szybciej ale można też szybciej zyskać. Wg mnie nie ma znaczenia czy stracisz wolniej czy szybciej jeśli stracisz tyle samo bo ustawisz SL. Powiedziałbym, że na NC zakładając, że tracisz szybciej finansowo, to tracisz za to mniej czasu na ocenę tego czy wybór spółki faktycznie był dobry, a plus z tego jest taki, że możesz zaangażować się w inną spółką szybciej.

Właśnie do takich wniosków doszedłem, takiego podsumowania chciałem użyć - i takie mnie przekonuje. Na głównym parkiecie brakuje mi szybkiej weryfikacji moich decyzji - a już nie daj boże zaraz po wybiciu trafi się jakaś nudna konsola, która ciągnie się tygodniami - a w międzyczasie widzę, jaki kursy innych spółek ( wyeliminowanych wcześniej) ładnie rosną.
To jest obszar, który zdecydowanie muszę jakoś doprecyzować w moim planie gry.
Pewnym remedium na przeciągającą się w nie wiadomym kierunku konsolę może być lekko zmodyfikowany system Parabolic SAR. Punkt startowy zaczynałby się z dniem zajęcia pozycji. Trzeba by tylko odpowiednio dopasować współczynnik przyśpieszający.

cyzo
3
Wysłane: 15 lutego 2015 15:16:28
Ostatnią spółką z WIG_BUDu, która moim zdaniem warta jest rozpatrzenia jest na obecną chwilę Mostostal Zabrze.

Układ miesięczny:

kliknij, aby powiększyć

Zostały przełamane linia trendu spadkowego trwającego od 2007 roku oraz średnia z 30 miesięcy.

Układ tygodniowy:

kliknij, aby powiększyć

W okolicach 2,50 znajduje się istotny opór będący wielokrotnym wsparciem w 2011 roku. Wybicie go może otworzyć drogę do ładnego trendu. Problemem może byś spora ilość oporów z poprzednich lat, jednak z uwagi na fakt, że są one już dość wiekowe - może nie będą tak istotne. Historia oceni :)

Układ dzienny:

kliknij, aby powiększyć

Wejście rozpatrywałbym już przy poziomie 2,26 ze stopem na 2,04. To daje ryzyko na poziomie 9.7% więc tak...w sam raz:)

cyzo
3
Wysłane: 16 lutego 2015 18:42:10
Połowa docelowej pozycji na MSZ otwarta dzisiaj po 2,26.

cyzo
3
Wysłane: 22 lutego 2015 22:53:37
Rozważam powiększenie pozycji na BTM i LVC.

BTM:

kliknij, aby powiększyć

Tutaj ma szansę zrealizować się klasyczny trójkąt prostokątny. Na uwagę zasługuje książkowy spadek obrotów w trakcie formowania się trójkąta. Sądząc po sporych podażowych cieniach przy poziomie 1,85 uformował się całkiem mocny opór. Jego przebicie - i tym samym wybicie z formacji może rozpocząć dalszą wędrówkę kursu w górę. Na obecną chwilę zasięg wybicia z formacji to ok. 2.15 pln, czyli 16%.

LVC:

kliknij, aby powiększyć

Po wybiciu szczytu z Grudnia 2014 kurs ładnie się "udeptał". Wybicie poziomu 34,90 (przy dużych obrotach) otwiera możliwość dalszego wzrostu.

cyzo
3
Wysłane: 23 lutego 2015 09:35:31
LVC dobrane do pełnej wielkości pozycji.
Zlecenie zrealizowan po 35,0 pln na wybiciu.

cyzo
3
Wysłane: 23 lutego 2015 10:42:50
Dobrałem BTM na wybiciu po 1.87 zł
Wybicie przy większych obrotach, wiec może coś z tego będzie :)

cyzo
3
Wysłane: 24 lutego 2015 10:42:20
MSZ dobrane do pełnej pozycji po 2,32

cyzo
3
Wysłane: 26 lutego 2015 11:30:43
Mam taki oto problem operacyjny.
Chciałbym zwiększyć kapitał na rachunku (znacznie procentowo w stosunku do obecnie posiadanego). Co zrobić z obecnymi papierami i jak robic nowe zakupy? Obcenie posiadane papiery będą stanowiły znacznie mniejszy % w stosunku do całego kapitału niż obecnie. Jeżeli dokupię obecnych papierów, żeby procentowo doważyć do aktualnego poziomu udziałów w całym portfelu to średnia cena zakupu praktycznie zrówna mi sie z aktualną ceną ( niektóre spółki, które mam urosły po 15-20% od momentu zakupu). Pomijam już fakt, że nie widzę na nich obecnie dobrego momentu do zakupu.
Jeżeli zacznę robić nowe zakupy (innych spółek) za stawki odnoszace się do powiększonego kapitału to wszystkie poprzednie zakupy stracą całkowicie znaczenie na wartości całego portfela...
Co czynić mości Panowie... ?

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 26 lutego 2015 11:38:58
Z tego co rozumiem, to np taki przykład obrazowy masz 3 spółki, jedna stanowi połowę wartości całego portfela, dwie pozostałe po 25%. Jeżeli dopłacisz teraz sporo więcej pieniędzy na rachunek to oczywiste, że proporcje się zmienią. Tylko, że przecież to nie jest problem. Nie jest ważne ile w całości portfela wynosi dana pozycja, ale ile masz zysku na niej :) No chyba, że piszesz o czymś innym to niech ktoś mądrzejszy ode mnie doradzi.

cyzo
3
Wysłane: 26 lutego 2015 11:56:28
Generalnie o to właśnie chodzi. W sumie to podszedłem do tematu procentowo - a powinienen kwotowo. Za procenty chleba nie kupię:)
Boli mnie jednak to, że ewentualna strata na nowych pozycjach ( nawet w granicach założonych stoplossów) zje cały zysk wypracowany na poprzednich zakupach.
Ale chyba nie pozostaje mi nic innego jak się z tym pogodzić.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 26 lutego 2015 12:18:06
Zawsze jest ryzyko, ale też może być w drugą stronę, że nowe pozycje dadzą sporo zarobić :)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 26 lutego 2015 15:34:26
chciałbym mieć taki problem :) aktyalnie wysyp sygnałów K, większej gotówki w portfelu brak. przydałby się większy kapitał.

Tym, że udział tych spółek które już są w portfelu się istotnie zmniejszy bym się raczej nie przejmował. Sentymenty pozostaw na boku. Ważne, żeby wartośc portfela rosła.

Ja w połowie 2013 roku też istotnie zwiększałem kapitał i w zasadzie od tego czasu mój portfel zaczął wyraźnie rosnąć czego i Tobie życzę :)

Moment na zwiekszenie kapitału wydaje się dobry.
Edytowany: 26 lutego 2015 15:36

cyzo
3
Wysłane: 1 marca 2015 23:44:32
Poniżej małe podsumowanie na koniec Lutego.
Stan początkowy portfela: 10.000 pln
Stan obecny: 10.757,0 pln
Wynik: +7,5 %

Stan poszczególnych pozycji poniżej:

kliknij, aby powiększyć

Chciałbym również poddać publicznej ocenie sposób prowadzenia pozycji. Oznaczyłem punkty:
Wejście = otwarcie 1/2 docelowej pozycji
Wejście2 = dobranie do pełnej pozycji
Stop 0 = Początkowy poziom stopa
SL 1,2,3 = kolejne poziomy stopów przesuwane w miarę rozwoju akcji.

ALUMETAL

kliknij, aby powiększyć

BYTOM

kliknij, aby powiększyć

KREC

kliknij, aby powiększyć

Livechat

kliknij, aby powiększyć

MCI

kliknij, aby powiększyć

MostalZab

kliknij, aby powiększyć

ORLEN
Tutaj ciekawa sytuacja. Wykres w punkcie styku lini trendu, poziomu poprzedniego dołka i średniej 30 dniowej.

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 2 marca 2015 14:42:20
Cytat:
Poniżej małe podsumowanie na koniec Lutego.
Stan początkowy portfela: 10.000 pln
Stan obecny: 10.757,0 pln
Wynik: +7,5 %

To jest wynik za SAM luty czy od początku roku ? Jak to pierwsze to super. Jak to drugie też OK ;). Dla takiej kwoty mam wątpliwości czy aż tyle spółek jest odpowiednie - sam pewnie wybrałbym max 4-5. Co ciekawe mamy wspólne ALU, BTM, LVC i MCI heh.

ALUMETAL - Ciągle masz tu pół pozycji ? Trochę miejsc na wejście było - następne może ok 48-49 jeśli korekta kursu pozwoli.

Co do reszty. SLe moim zdaniem prowadzone bardzo dobrze. Wejścia czasami spóźnione (Livechat W1), czasami na wybiciu nowego high (sam wolę kupować drugą połowę pozycji na korekcie = niższa średnia cena) ale generalnie wygląda to dobrze.

A jeszcze jedno - ja bym ten Stochastic wywalił (bo wolę RSI) ;).

Edytowany: 2 marca 2015 14:44

cyzo
3
Wysłane: 2 marca 2015 18:07:20
Cytat:
To jest wynik za SAM luty czy od początku roku

To wynik od początku roku.
Cytat:
Dla takiej kwoty mam wątpliwości czy aż tyle spółek jest odpowiednie - sam pewnie wybrałbym max 4-5

No cóż...wdałem się w szał zakupów:) Czemu? Widziałem wiele atrakcyjnych sygnałów, na które chciałbym się załapać. Z braku doświadczenia nie potrafię jeszcze ocenić, które sygnały są bardziej wartościowe od innych. Twój mały poradnik filtrowania zamieszczony w kronice Flesza+zwrócenie uwagi na jakość konsolidacji dały mi dużo do myślenia - mam nad czym pracować.
Co do pierwszej części tego (Twojego) zdania - większa ilość kapitału = większa ilość spółek? Jak to się wtedy ma do koncentracji pozycji?

Cytat:
ALUMETAL - Ciągle masz tu pół pozycji ?

Tu akurat od razu zająłem całą pozycję ze względu na atrakcyjny poziom początkowego SL'a (6%). Jest to moja największa pozycja = 25% całego portfela.
Cytat:
Wejścia czasami spóźnione (Livechat W1), czasami na wybiciu nowego high (sam wolę kupować drugą połowę pozycji na korekcie = niższa średnia cena)

Myślę, że z czasem (czyt. ze wzrostem doświadczenia) będę w tym kierunku podążał. Obecnie nie do końca potrafię jeszcze wyczuć, kiedy to korekta a kiedy oznaka fałszywki. W miarę dobrze i pewnie wyczułem korektę na PKN i tam się zasadziłem z druga połową pozycji. Generalnie - na obecną chwilę bezpieczniej ( i przez to spokojniej) czuje się wchodząc na wybiciu zamiast próbować łapać korektę.
Cytat:
jeszcze jedno - ja bym ten Stochastic wywalił (bo wolę RSI) ;).

Generalnie nie rozumiem wskaźników:
1. To narzędzie bazujące na samej cenie. Skoro moje decyzje opieram na samej cenie i wolumenie to po co mi dodatkowy wskaźnik?
2. Nie rozumiem przydatności RSI w trendzie. Jest to wskaźnik pokazujący, gdzie jest cena dzisiejsza względem ceny sprzed x dni. W przypadku trendu wzrostowego RSI będzie permanentnie wykupione - jaka jest jego wartość?
3. Co do Stochastica - jest wynikiem lektury Roberta Minera. Pierwotnie (mechanicznie) szukałem papierów, które sa wyprzedane w Tygodniach i w Dniach - ale pierwotnie zmęczyło mnie to filtrowanie...a sam wskaźnik na ekranie pozostał:) Nie służy mi do podejmowania decyzji a jedynie do wskazania, czego mogę się ewentualnie spodziewać. Może druga - wygładzona linia sprawia, że czuję się z nim lepiej jak dochodzi do crossa - wtedy jest to dla mnie jakiś konkretny sygnał:)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 2 marca 2015 19:01:22
RSI jest pomocny wg mnie jeżeli inwestujemy w średnim terminie do oceny prawdopodobieństwa zakończenia trendu wzrostowego poprzez pojawienie się na wskaźniku RSI i kursu dywergencji. Ja zawsze rysuję linię trendu przez dołki świec w interwale tygodniowym, jeżeli widzę zbliżanie się kursu do linii trendu oraz negatywną dywergencję to jestem podwójnie uważny, natomiast jeżeli dywergencji nie ma, a kurs zbliża się do linii trendu to postrzegam to bardziej jako okazję do powiększenia pozycji. Oprócz RSI zdarza mi się korzystać jeszcze z AD.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 marca 2015 19:02

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 marca 2015 19:06:59
Cytat:
Co do pierwszej części tego (Twojego) zdania - większa ilość kapitału = większa ilość spółek? Jak to się wtedy ma do koncentracji pozycji?

Generalnie tak choć to nie jest niezbędne jak i ta zależność nie jest liniowa. Dla kogoś kto ma 10k maxem wydaje się kilka spółek. Dla kogoś z portfelem 100k można już myśleć o 5-10 spółkach/pozycjach. Dla kogoś z 1 mln może to być nawet 10-20 pozycji na różnych rynkach. Taka dywersyfikacja oczywiście nie jest niezbędna choć może się przydać (wygładzenie krzywej kapitału, rozproszenie ryzyka).

Cytat:
Generalnie nie rozumiem wskaźników:
1. To narzędzie bazujące na samej cenie. Skoro moje decyzje opieram na samej cenie i wolumenie to po co mi dodatkowy wskaźnik?
2. Nie rozumiem przydatności RSI w trendzie.

Wielokrotnie już widziałem dowody na to że RSI nie działa wg książkowych prawideł. Dla mnie informacja o wykupieniu/wyprzedaniu jest tylko dodatkiem - swego rodzaju miernikiem temperatury na walorze. Ciekawszy jest trend na RSI (wg teorii Dowa) - często jego zmiana na RSI poprzedza zmianę kierunku podążania kursu. Można też patrzeć na dywergencje RSI z kursem choć te są raczej tylko ostrzeżeniem niż sygnałem (bo wielokrotnie trend trwa dalej mimo dywergencji vide SP500). Oczywiście jest wielu świetnych traderów którzy nie używają żadnych oscylatorów (cały trend price action) więc RSI, MACD czy inny Stochastic nie jest regułą ;).

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 3 marca 2015 07:15:05
Odnośnie RSI wypada wspomnieć, że można go też wykorzystywać w poszukiwaniu okazji do zakupu a nie tylko sprzedaży.

Rosnące RSI przy spadającym kursie instrumentu może sygnalizować koniec długiego trendu spadkowego lub konsolidacji po spadkach.

Przykłady z autopsji:

CELTIC

kliknij, aby powiększyć

GENOMED

kliknij, aby powiększyć

SFINKS

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 3 marca 2015 07:17

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 marca 2015 10:47:41
Cytat:
Rosnące RSI przy spadającym kursie instrumentu może sygnalizować koniec długiego trendu spadkowego lub konsolidacji po spadkach.

100% racji - to są pozytywne dywergencje a ja opisałem tylko negatywne przypadki ;). Nie robiłem badań ilościowych ale z własnego doświadczenia dochodzę do wniosku że pozytywne dywergencje RSI są trochę skuteczniejsze od negatywnych. Mimo wszystko jedne i drugie nie mogą być jedynym sygnałem transakcyjnym, ale jako filtr się sprawdzają :).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat