0 Dołączył: 2014-10-30 Wpisów: 171
Wysłane:
3 sierpnia 2015 10:01:41
przy kursie: 2,37 zł
Realpolitiks, to gra strategiczna, którą oprócz KURSKA studio Jujubee będzie promować na tegorocznych targach Gamescom ustatkowanygracz.pl/zabawe-w-p...
Edytowany: 3 sierpnia 2015 10:02
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
3 sierpnia 2015 14:48:48
Ja odnoszę wrażenie, że jeśli uda im się zrealizować to co ta gra mogłaby zawierać to mogą odnieść sukces. 1. Oczywiście jeśli wystarczy im umiejętności na realizację gry na odpowiednim poziomie. Po zatrudnieniu ludzi do pracy potrzeba trochę by ich zgrać ze sobą. Od razu realizacja stosunkowo dużego projektu może wyjść słabo. Ale Sniper 1 i Sniper 2 nie były zbyt dobre jakościowo a znalazły licznych nabywców. 2. Jeśli wystarczy im umiejętności promowania gry i środków na odpowiednią reklamę - choć temat Kurska i Rosji może być chwytliwy. Przypomnijmy sobie ilu zwolenników miała cała seria filmów o Bondzie ... jeśli udało by im się stworzyć choć namiastkę takiego klimatu - to sukces mógłby być. Tylko jest dużo "ale". Mówi się o wątku szpiegowskim i odrobinie emocji katastroficznej. Nie jest łatwo to przełożyć na grę. Poczekamy zobaczymy. Przy dobrym rozegraniu można przedstawić hipotetyczną sytuację tajemniczości i intryg przed rejsem (tajemnica nowych pocisków, torped) - walka o przetrwanie po tragedii. A później po latach pojawia się jakaś tajemnicza ekspedycja szpiegowska i odkrywa nowe niespodziewane tajemnice. Ta część mogłaby być w grze a może w płatnym DLC a może w "Kursk 2". Sam projekt zaczyna mnie nieco intrygować swoimi możliwościami. Tylko czy podołają takim wyzwaniom. Powinno to być jednak prostsze niż taki Sniper 1-2 nie mówiąc już o LoF itp. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 3 sierpnia 2015 14:53
|
|
0 Dołączył: 2014-03-06 Wpisów: 135
Wysłane:
3 sierpnia 2015 19:18:10
baks napisał(a):Ja odnoszę wrażenie, że jeśli uda im się zrealizować to co ta gra mogłaby zawierać to mogą odnieść sukces. 1. Oczywiście jeśli wystarczy im umiejętności na realizację gry na odpowiednim poziomie. Po zatrudnieniu ludzi do pracy potrzeba trochę by ich zgrać ze sobą. Od razu realizacja stosunkowo dużego projektu może wyjść słabo. Ale Sniper 1 i Sniper 2 nie były zbyt dobre jakościowo a znalazły licznych nabywców. 2. Jeśli wystarczy im umiejętności promowania gry i środków na odpowiednią reklamę - choć temat Kurska i Rosji może być chwytliwy.
Przypomnijmy sobie ilu zwolenników miała cała seria filmów o Bondzie ... jeśli udało by im się stworzyć choć namiastkę takiego klimatu - to sukces mógłby być. Tylko jest dużo "ale". Mówi się o wątku szpiegowskim i odrobinie emocji katastroficznej. Nie jest łatwo to przełożyć na grę. Poczekamy zobaczymy.
Przy dobrym rozegraniu można przedstawić hipotetyczną sytuację tajemniczości i intryg przed rejsem (tajemnica nowych pocisków, torped) - walka o przetrwanie po tragedii. A później po latach pojawia się jakaś tajemnicza ekspedycja szpiegowska i odkrywa nowe niespodziewane tajemnice. Ta część mogłaby być w grze a może w płatnym DLC a może w "Kursk 2". Sam projekt zaczyna mnie nieco intrygować swoimi możliwościami. Tylko czy podołają takim wyzwaniom. Powinno to być jednak prostsze niż taki Sniper 1-2 nie mówiąc już o LoF itp. Jak dla nie za dużo "JEŚLI" w wypadku tej spółeczki. Zrobić grę to jedno, ale ilość środków na reklamę to BIG JOB i z tym myślę nie szło im najlepiej. Trzeba poczekać na prognozy, albo najlepiej na efekty. Już raz kupowałem marzenia i wyszło marnie.
|
|
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2015 23:59:57
dwaPLUSdwa napisał(a): Jak dla nie za dużo "JEŚLI" w wypadku tej spółeczki. Zrobić grę to jedno, ale ilość środków na reklamę to BIG JOB i z tym myślę nie szło im najlepiej. Trzeba poczekać na prognozy, albo najlepiej na efekty. Już raz kupowałem marzenia i wyszło marnie.
Widzisz ja nie twierdzę, że muszą odnieść sukces bo droga do tego dość daleka - jest jedno ale. Nie tak dawno nie dałbym złamanego grosza za VVG oceniałem ich jako kolejnego pożeracza kapitały jak kiedyś Nicogames. Jednak jakoś sobie radzą co jakiś czas robią nową emisję ..... ale ktoś to zbiera. I w ten sposób biznes się kręci. Zrobili jakiś Boxing na którym za dużo nie zarobili przez to, że musieli płacić sprzedawcom za coś tam (mniejsza o szczegóły). I produkują dalej jeśli Boxing 2 będzie jeszcze większym sukcesem (a to możliwe bo mają już odbiorców poprzedniej wersji) wtedy mogą zarobić dużo więcej na ulepszonym modelu płatności. Może być więcej odbiorców i sukces kasowy gotowy. Podobną drogą może iść Jujubee. Wypowiadali się, że będą szukać inwestorów na kolejne produkcje. Tak więc oceniam, że w przyszłym roku może być jakaś emisja pod kolejny projekt, bo spółka chce produkować 2 projekty równocześnie. Więc plany mają dość konkretne. Duże znaczenie ma to jak rozegrają i co osiągną na najbliższych targach i jakie umowy podpiszą w najbliższym czasie. Jeśli mają trochę rozeznania w tym biznesie to mogą podłapać kilka umów na targach. To, że mają trochę doświadczenia we współpracy, świadczy to, że mają już jakieś zlecenia zagraniczne. Z czasem będą rozpoznawalni w branży. To jest już część sukcesu. Czy uda im się w pełni wykorzystać tą szansę to inna sprawa. Mowa także była o możliwości współpracy przy finansowaniu produkcji przez inwestora "strategicznego", który poniósłby część kosztów w zamian za odpowiedni udział w zyskach. Ten model może także wypalić jeśli pokażą komuś dobrze zapowiadający się produkt na pewnym etapie zaawansowania. Ich strategia wydaje się dość sensowna. Inna sprawa, że nie każda spółka ma pewność odniesienia dużego sukcesu w tej branży. Stąd może warto obserwować ich rozwój aby wejść w odpowiednim momencie.... kto wie. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 4 sierpnia 2015 00:07
|
|
Wysłane:
13 sierpnia 2015 22:59:35
przy kursie: 2,74 zł
Nawet media się zachwycają spółką Doskonałe wyniki finansowe katowickiego studia Jujubee gry.onet.pl/doskonale-wyniki-f...jeśli utrzymają dynamikę to mają szansę na zaistnienie w branży. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale po pozyskaniu kapitału na rozwój i poprawie wyników w kolejnych kwartałach stać ich będzie na coraz lepsze projekty. Chętnie zobaczę wyniki kolejnych kwartałów - choć piętno na nich na pewno zacznie odciskać bardziej kosztowny Kursk i Realpolitik. Ciekawe czy na najbliższym czasie poznamy te zlecone projekty. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
17 sierpnia 2015 10:38:54
przy kursie: 3,87 zł
Propaganda i nic więcej przychody i zyski tak śmiesznie małe, że nie rozumiem dlaczego się tym ludzie podniecają tak bardzo.
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2015 11:30:37
A rozumiesz w ogóle giełdę ... pocieszę Cię tak do końca to chyba nikt nie jest pewien a jeśli już ktoś tak twierdzi to są po prostu zarozumiali. Cała gra na tym polega aby zrozumieć spółkę czy ma szanse odnieść sukces czy nie. Nie zawsze się trafia. Ważne aby zyski przewyższały straty. Według mnie nawet co 3-4 celny strzał może być sukcesem. A jak będzie czy spółka wykorzysta swoje szanse można gdybać. W ostatnim czasie w tej branży chyba było całkiem dobrze jeśli pominąć takie nieudaczniki jak Nico. Zapytać tych gości co udało im się wejść na IPO lub na dołku zaraz na 2 czy 3 dzień po premierze (nie obserwowałem tego dokładnie) - czy są zadowoleni. Już pierwszy raport po premierze jest dużo lepszy. Sam szum medialny wokół wejścia spółki na giełdę pozwolił poprawić wyniki. Teraz po pozyskaniu dużego jak na tą spółkę kapitału stają przed szansą na prawdziwy rozwój. Przypomnij sobie jakie były koszty produkcji Anomaly lub TWOM (1-2 mln). Za pozyskane 1,7 mln + zyski z minionego kwartału pozwoli na pokrycie kosztów sporego projektu. Czy im się uda nie wiem, bo mam trochę za mało informacji ale mają spore szanse. Rozumiem wejdziesz w spółkę jeśli będzie mieć zyski kwartalne powyżej 1 mln ale wtedy kurs będzie dużo wyższy. Z 11bit też tak było - zapytaj ilu wtedy przewidziało taką sytuację na 11bit ... NIKT takiej skali. Jednak grupa ludzi wierzyła w jakiś sukces, pomimo tego, że mówiło się o porażce na Anomaly konsole, słabszej sprzedaży Defenders itp. Sam też może kiedyś wejdę ale nie neguję możliwego sukcesu. A dlaczego się podniecają, bo wierzą w "drugi 11bit" - tam po premierze też była winda. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 17 sierpnia 2015 11:31
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 8
Wysłane:
17 sierpnia 2015 12:07:33
Hej Baks, zgadzam sie w 100%. Kazda spolka zaczyna jako malutki biznes, a pozniej daje rade i rosnie do gigantycznego poziomu albo bankrutuje. Google, 20 lat temu tej firmy praktycznie nie było a dzisiaj gigant, oczywiście w czasie bańki internetowej setki firm nie dało rady i przyniosły 100% straty. W kwestii Jujubee to co pozytywnie zaskakuje to wyniki za ostatni kwartał, byłem prawie pewien, że będą raportować przez kilka kwartałów straty, bo produkują nowe tytuły, koszty już są, a zysków brak. Ja generalnie im bardzo kibicuje, wszyscy narzekają, że Polska jest mało innowacyjna, a branża gier komputerowych, szczególnie na IOS, Android to temat, który ma duży potencjał i zdecydowanie to innowacje, a Polska tutaj na prawdę dobrze sobie radzi. Sprzęt przenośny nadal niesamowicie się rozwija pod względem możliwości technicznych, dostępności globalnej ale również metod zarabiania - mikropłatności w czasie grania, to wielki potencjał. Zresztą, już nawet w telewizji są reklamy gier on-line na tablety, telefony - to znaczy, że potencjał jest bardzo duży. Trzymam kciuki za Jujubee i całą branżę.
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2015 12:30:26
@baks Dzięki za komentarz to co piszesz to oczywiste oczywistości. Giełdę rozumiem spokojnie, jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to ten owczy pęd tłumu(ulicy) i bezmyślne bezrefleksyjnie kupowanie Akcji po jednym średnim komunikacie. Ja nie mogę określić jaką wartość mają komunikaty dla rynku - nie wiem czy ktokolwiek potrafi to wycenić. Nigdy bym nie przypuszczał, że ten komunikat spowoduje taki Run na Akcje. Inwestorzy i ludzie którzy uwierzyli w projekt są ze Spółką od początku i kupowali akcje na IPO i po debiucie, teraz wskakuje podniecona ulica - bo przeczytali Artykuł w Internetach - Atak na Akcje po komunikacie - który był pozytywny - ale nie był moim zdaniem na tyle dobry aby podnieść cenę Akcji o 30% +, nie czarujmy się mały sklep ma większe przychody i zyski. Oczywiste jest to, że kupuje się Biznes aby go sprzedać drożej jak urośnie, inwestycja w startupy jest bardzo ryzykowana ale może przynieść duże zyski, ja wole zarobić mniej ale chce inwestować w sprawdzony Biznes model i produkt na które jest zapotrzebowanie na rynku - z Kurskiem to loteria, jeśli chciałbym kupić los na loterię uwierz, mi że zapisał bym się na Akcje w IPO, po wcześniejszej dyskusji z użytkownikami tego forum zdecydowałem, że za dużo tutaj niewiadomych chociaż cena w IPO wydawała mi się kusząca. Pytanie jak liczysz i jakie ryzyko akceptujesz. Na samym początku masz większe ryzyko ale zarobisz więcej % (ale jeśli policzysz wszystkie koszty - pieniądze zamrożone przez długi okres czasu i rezygnacja z innych inwestycji - może okazać się, że warto kupować gdy produkt jest już na rynku - zobacz wykres 11-Bit przez jak długo na Akcjach panował trend boczny? wszystko zależy od wielu czynników - sam to wiesz) jak produkt zacznie się sprzedawać masz mniejsze ryzyko i zysk (%), np. 11BIT zakup Akcji po premierze TWOM gdy gra zaczęła się sprzedawać po 20zł sprzedaż po 60 zł da mniejszy zysk niż zakup po 8-10 zł (%) ale to zależy od indywidualnej wyceny/oceny Inwestora. A obserwować Spółkę na pewno warto.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 sierpnia 2015 13:29:19
mgradon napisał(a): W kwestii Jujubee to co pozytywnie zaskakuje to wyniki za ostatni kwartał, byłem prawie pewien, że będą raportować przez kilka kwartałów straty, bo produkują nowe tytuły, koszty już są, a zysków brak.
Nie wiem skąd takie założenie... Przecież spółka prowadzi także prace nad tytułami dla innych wydawców i otrzymuje wynagrodzenie. Pełni funkcje podwykonawcy. Kolejna sprawa, że samo pisanie nowych gier nie obciąża rachunku wyników. Koszty dotyczące gry są kapitalizowane na zapasie, tzn nie wpływają na wynik okresu. Wpływają dopiero przy rozpoczęciu sprzedaży. mgradon napisał(a): Sprzęt przenośny nadal niesamowicie się rozwija pod względem możliwości technicznych, dostępności globalnej ale również metod zarabiania - mikropłatności w czasie grania, to wielki potencjał. Zresztą, już nawet w telewizji są reklamy gier on-line na tablety, telefony - to znaczy, że potencjał jest bardzo duży. Trzymam kciuki za Jujubee i całą branżę.
Jasne, jasne. Tylko jedni potrafią na tym zarabiać jak np King Digital, a inni nie czego przykładem jest Zynga. To, że rynek się rozwija nie oznacza, że jest łatwiej. Na rynku mobilnym jest cały zalew pozycji a wygrywają nieliczni
|
|
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2015 17:22:23
ChiefMike napisał(a): Pytanie jak liczysz i jakie ryzyko akceptujesz. Na samym początku masz większe ryzyko ale zarobisz więcej % (ale jeśli policzysz wszystkie koszty - pieniądze zamrożone przez długi okres czasu i rezygnacja z innych inwestycji - może okazać się, że warto kupować gdy produkt jest już na rynku - zobacz wykres 11-Bit przez jak długo na Akcjach panował trend boczny? wszystko zależy od wielu czynników - sam to wiesz) jak produkt zacznie się sprzedawać masz mniejsze ryzyko i zysk (%), np. 11BIT zakup Akcji po premierze TWOM gdy gra zaczęła się sprzedawać po 20zł sprzedaż po 60 zł da mniejszy zysk niż zakup po 8-10 zł (%) ale to zależy od indywidualnej wyceny/oceny Inwestora. A obserwować Spółkę na pewno warto.
W żadnym biznesie nie ma gwarancji sukcesu mam spore w tym doświadczenie - mi akurat właściwie wszystko poszło dobrze szkoda, że nie na większą skalę ale nie miałem przy sobie odpowiednich ludzi i nie mogłem rozwinąć mocno. Jeśli zbiera się grupa ludzi mających do siebie zaufanie i wspólne cele, pracowitych i znających się na swojej pracy - prędzej czy później coś im wyjdzie. Nie ma gwarancji, że w każdym przypadku, bo do tego jest potrzebny dobry biznesplan i zdolności marketingowe - ale jednak. Modele biznesowe są różne przykład 11bit a Vivid Games - dużo je różni ale branża ta sama i obydwie rozwijają się. Wizję rozwoju juju ma dość sensowną. Nie wiadomo czy wystarczy im kapitału na zrobienie odpowiednio dobrych jakościowo projektów. Powinni iść drogą 11bit - mniejszy projekt ale bardzo dobry jakościowo. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2015 22:24:37
@baks Nigdzie nie pisałem o gwarancji sukcesu. W Biznesie zawsze jest ryzyko dlatego się kupuje udziały w kilku firmach - dywersyfikacja to też inny temat. Temat rzeka jak by było łatwo to każdy by zarabiał.
|
|
Wysłane:
10 września 2015 22:22:05
przy kursie: 3,62 zł
anty_teresa napisał(a):Ta spółka nie sprzedaje obecnego biznesu, tylko przyszły, więc nie ma sensu odnosić ceny do obecnych wyników. To jest tak naprawdę startup, choć ludzie w spółce mają doświadczenie. gry.onet.pl/doskonale-wyniki-f...Jeszcze PS. Wracając do Twojego posta. To w końcu sprzedali obecny i przyszły Biznes czy tylko nową produkcje Kursk ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 września 2015 22:54:23
Oni przede wszystkim sprzedawali swoje akcje, a wycena tychże akcji dokonywana była w oparciu o zdarzenia przyszłe, w tym produkcje kurska
|
|
Wysłane:
11 września 2015 15:08:30
Wypowiedź chyba trochę nieprecyzyjna ... swoje akcje mogą sprzedać za kilka miesięcy ... a tutaj była emisja pod produkcję Kurska. Tak było to wyeksponowane w prospekcie. Ja sam nie wykluczam jakiejś dodatkowej emisji za jakiś czas - ponieważ chcą rozszerzyć zespół i prowadzić więcej produkcji do czego mogą być potrzebne dodatkowe środki. Jednak na pewno nie sprzedawali "swoich" akcji bo jest na to karencja. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 września 2015 15:29:03
Wypowiedź jest bardzo precyzyjna. Skoro emisja była pod Kursk, rozumiem, że po tej produkcji będzie skup. Tak? Jakoś umknęło mi to w dokumencie informacyjnym.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
27 października 2015 12:56:04
przy kursie: 11,02 zł
Jeśli Kurck lub Real Politk okaże się hitem na miarę 11Bit TWOM to mamy tutaj podobna sytuacje jak na 11Bit w 2014 - co się działo po 14.11.2014 - wszyscy pamiętają.... rynek antycypuje taki scenariusz ? przypomne moze dla tych co nie czytaja raportów. niedawno dali info o niespodziance w listopadzie. NIESPODZIANKE ZAPOWIEDZIELI: w sprawozdaniu za 2q 2015r.... (str. 6) NIEZAPOWIEDZIANY SYMULATOR – (iOS, Android) Wysokobudżetowy tytuł mobilny tworzony dla Astragon który w pełni finansuje produkcję. Gra zostanie ujawniona szerokiej publiczności w trzecim kwartale tego roku, dlatego na tym etapie Spółka nie może podać szczegółów projektu. to jest ta niespodzianka o której dali info. Po prostu podadza informacje How Much im płaci Astragon za zrobienie tego symulatora. Zostało do 30 pażdziernika kilka dni . Powinni dac to info w raporcie lub na poczatku listopada. - how much im Astragon przeleje cashu na rachunek bankowy... Everything you know is wrong.........
Edytowany: 27 października 2015 13:04
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
27 października 2015 13:22:32
chris_martin napisał(a):rynek antycypuje taki scenariusz ? Rynek nic tu nie antycypuje. Wystarczy spojrzeć na poprzednie produkty tego zespołu żeby nie mieć złudzeń. Po prostu spekuła się tu bawi, wykorzystując mały free float i modę na spółki gamedevowe. Coś dla miłośników zabawy w muzyczne krzesła.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
27 października 2015 13:28:04
rynek sie myli ??? ależ, przecież ON dyskontuje przyszłość.... PS rockefeler.... nie masz własnej drogi i ścieżek do spacerk'uff...... Everything you know is wrong.........
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
27 października 2015 13:36:57
A co rynek dyskontuje na płockich wirówkach? Jakie znaczenie ma przyszłość, przeszłość, wyniki, zyski, straty, etc, gdy jakaś zorganizowana grupka kontroluje większość free floatu i może zrobić z kursem spółki co jej się podoba? Nawet zwłoki NGS potrafili reanimować z 1gr na 6gr, to co dopiero mogą robić na spółce która oddycha i coś tam zarabia?
Jak ktoś lubi zabawę w muzyczne krzesła, może się przyłączyć. Jego kapitał, jego sprawa. Ale nie piszmy że rynek tutaj cokolwiek antycypuje, bo nie o to chodzi w tej zabawie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.