PARTNER SERWISU
rzvmchtw
12 13 14 15 16

Leniwy portfel

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 3 kwietnia 2016 20:44:51
Zostaną w najbliższym czasie wprowadzone modyfikacje strategii:

1. Kwota na nią przeznaczona zostanie ustalona na poziomie 50% kwoty wyjściowej.

2. Został dodany filtr. Warunkiem zakupu jest rosnąca zmienność spółki. Ma on – przynajmniej wg. testów – pozytywny wpływ zwłaszcza na obsunięcia.

3. Zmienione zostaną zasady alokacji środków. Na 1 spółkę będzie przypadać maksymalnie 10% wartości portfela (teraz 4%), jeśli jednak ryzyko mierzone odległością od SL w momencie zakupu przekroczy 1,5%, otwierana będzie mniejsza pozycja, tak, żeby ryzyko wynosiło 1,5%

Jutrzejsze zakupy wg zasad mieszanych: filtr został uwzględniony, zakup za 4% wartości portfela, przy czym dla jednej spółki zakup 50% pozycji ze względu na podwyższone ryzyko.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 4 kwietnia 2016 09:50:06
Cytat:
jeśli jednak ryzyko mierzone odległością od SL w momencie zakupu przekroczy 1,5%, otwierana będzie mniejsza pozycja, tak, żeby ryzyko wynosiło 1,5%

1,5% kapitału, jak rozumiem - nie 1,5% od ceny zakupu?

leniuch
2
Wysłane: 4 kwietnia 2016 09:55:30
Tak. Jeśli mogę stracić > 1,5% to ograniczam wielkość pozycji.

leniuch
2
Wysłane: 4 kwietnia 2016 19:05:43
ZAKUPY:

MDG (1/2 pozycji, po 268,20)
ATC
ACP

Sprzedałem trochę Sfinksa na dzisiejszym maksimum,niestety, tylko trochę...

leniuch
2
Wysłane: 5 kwietnia 2016 19:43:02
Rynek jaki jest, każdy widzi. Chyba niepotrzebnie ładowałem się ze zwiększonymi pozycjami, skoro zamierzam obniżyć kapitał na strategię.

Cały czas testuję wersję zmodyfikowaną strategii

Kilka słów o filtrze, który sprawdza zmienność. Zastosowałem tutaj jedną z miar zmienności, znalezioną gdzieś w sieci

(najwyższa wartość Close z ostatnich 4 tygodni – Low z ostatniego tygodnia)/najwyższa wartość Close z ostatnich 4 tygodni

Sygnały zakupu są ważne tylko wtedy, kiedy zmienność > średnia zmienność za ostatnie 8 tygodni.

W drugiej strategii, mean reversion, zastosowałem inną formułę mierzenia zmienności:

ATR z 8 ostatnich tygodni / ostatnie Close

która wydaje się działać lepiej (potem stosuję podobny filtr).

Szczerze mówiąc „wgryzienie się” w to, dlaczego taka formuła poprawia wyniki jeszcze przede mną, dlaczego w jednej strategii lepiej działa jedna formuła, a w drugiej druga jest przede mną. Ale poprawa jest wyraźna: zysk wprawdzie trochę spada, ale za to znacznie mniejsze są obsunięcia.

Okazało się, że wprowadzenie filtra w systemie tego portfela spowodowało konieczność ponownej optymalizacji. Parametry dla Parabolic SAR, który jest stoplossem i targetem w jednym pozostają te same, ale o ile poprzednio kupowałem spółki, które przekroczyły roczne maksimum, to teraz okres ten skrócił się do ok. 6 miesięcy. Wyniki backtestów wróciły do poziomu takiego jak przed wprowadzeniem filtra na zmienność jeśli chodzi o zysk, natomiast obsunięcia utrzymały się na tym samym poziomie.

Tutaj jeden z przykładów krzywej kapitału, alokacja 10% na 1 akcję / nie więcej niż 2% ryzyka na transakcję.

kliknij, aby powiększyć

CAR: 31%, maxDD: -18%, Ulcer: 7.26

Przy takiej samej alokacji, bez filtra i z maksimum z 10 miesięcy

CAR: 27%, maxDD: -22%, Ulcer: 9.63

Edytowany: 5 kwietnia 2016 19:44

lukasz81
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 kwietnia 2016 20:17:28
dlaczego stosujesz strategie na akcje z typu "technicznych"? przeciez sa strategie rowniez mechaniczne - fundamentalne o niebo lepsze.

bardzo duzo bledow popelniasz... dlatego nie udaje ci sie pobic WIGu

leniuch
2
Wysłane: 5 kwietnia 2016 20:30:25
Cytat:
dlaczego stosujesz strategie na akcje z typu "technicznych"? przeciez sa strategie rowniez mechaniczne - fundamentalne o niebo lepsze.

Gdzie one "są"? Niestety, nie znam tych strategii, więc nie mogę sprawdzić, czy są o niebo lepsze.

Cytat:
bardzo duzo bledow popelniasz... dlatego nie udaje ci sie pobic WIGu

Niewiele wynika z "bardzo dużo błędów". Jakie konkretnie?

lukasz81
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 kwietnia 2016 20:50:27
- sila relatywna, piotrowski, gracham i wielu wielu innych... opisali i sprecyzowali swoje metody gry, ktore mozna smialo wrzucic do skanera "af", a gdzie? - chociazby tu, na swtockwatch :) lub ulozyc sobie wlasna metode gry (patrz moj watek).

wszystkie te systemy rodem z piekla http://www.wisestocktrader.com sa fajne dla oczu i tylko dla nich, bo jak zaczniesz grac w realu (a ty grasz, nie inwestujesz i to jest twoj blad nr 1) to nagle zaczyna cos nie-grac.

przeoptymalizowanie systemu - czyli na sile probujesz ustalic Nowy Porzadek Swiata...i jeszcze wszystko opierasz na danych historycznych. nikt tym w historii nie gral, ale ty sie upierasz, ze skoro cos dzialalo kiedys tam, to bedzie dzialac nadal... jeszcze tylko odpowiednie parametry SAR, wybrac rewers na 1szym czy drugim slupku i... tak sie nie gra. zrozum to. wyrobiles sobie podejscie do gieldy od dupy strony i za wszelka cene chcesz rozbic bank.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 5 kwietnia 2016 20:50:45
Cytat:

Gdzie one "są"? Niestety, nie znam tych strategii, więc nie mogę sprawdzić, czy są o niebo lepsze.

Koledze pewnie chodzi o strategie "guru" fundamentalne które zostały spisane w książkach. Tutaj test niektórych z nich w 2015 i linki do nich samych np: 10-procent-rocznie.blogspot.co...

Edit: Jak widzę kolega doprecyzował jak myślałem.

@lukasz81

Odnośnie metod - każda metoda jest dobra którą się zarabia ;). A czy to AF, AT czy inne fazy księżyca to ma mniejsze znaczenie.
Edytowany: 5 kwietnia 2016 20:53

leniuch
2
Wysłane: 5 kwietnia 2016 21:33:22
lukasz81 napisał(a):
- sila relatywna, piotrowski, gracham i wielu wielu innych... opisali i sprecyzowali swoje metody gry, ktore mozna smialo wrzucic do skanera "af", a gdzie? - chociazby tu, na swtockwatch :) lub ulozyc sobie wlasna metode gry (patrz moj watek).

wszystkie te systemy rodem z piekla http://www.wisestocktrader.com sa fajne dla oczu i tylko dla nich, bo jak zaczniesz grac w realu (a ty grasz, nie inwestujesz i to jest twoj blad nr 1) to nagle zaczyna cos nie-grac.

przeoptymalizowanie systemu - czyli na sile probujesz ustalic Nowy Porzadek Swiata...i jeszcze wszystko opierasz na danych historycznych. nikt tym w historii nie gral, ale ty sie upierasz, ze skoro cos dzialalo kiedys tam, to bedzie dzialac nadal... jeszcze tylko odpowiednie parametry SAR, wybrac rewers na 1szym czy drugim slupku i... tak sie nie gra. zrozum to. wyrobiles sobie podejscie do gieldy od dupy strony i za wszelka cene chcesz rozbic bank.

Nie chcę być niegrzeczny, ale jeśli chcesz dyskutować, to nie wymyślaj bzdur o "Nowym Porządku Świata" czy "rozbijaniu banku za wszelką cenę". Argument "tak się nie gra" jest też raczej słaby. W rozważania co jest "grą" a co jest "inwestowaniem" nie będę się wdawał. Nie wydaje mi się, żeby moja strategia była mniej "inwestowaniem" niż Twoja (inwestowanie na miesiąc?). A nawet gdyby była, to?

Zarzucanie, że korzystam z danych historycznych (to tylko z braku dostępu do przyszłości, zapewniam) i jednocześnie polecanie metod dlatego, że ktoś grał nimi w przyszłości? Przeczysz sam sobie.

Rzuciłem okiem na Twoją strategię i jest tam od razu na wstępie 5 filtrów. Jesteś pewien, że ma ona mniej stopni swobody niż moja? Nie wiem dlaczego to ja mam bać się przeoptymalizowania. Przeoptymalizować można i strategię opartą na technice i na fundamentach.

Wojetek napisał(a):
Koledze pewnie chodzi o strategie "guru" fundamentalne które zostały spisane w książkach. Tutaj test niektórych z nich w 2015 i linki do nich samych np: 10-procent-rocznie.blogspot.co...

Bardzo fajne wyniki, zresztą nie twierdzę, że strategie oparte o wskaźniki fundamentalne są gorsze. Jedyny problem jaki z tymi wynikami mam, to bardzo mała liczba transakcji. Popatrzyłem też w wyniki testów obejmujących dłuższy okres czasu i trochę mnie ciarki po plecach przebiegły jak zobaczyłem obsunięcia jakie te strategie miewały w przeszłości.
Edytowany: 5 kwietnia 2016 21:34

leniuch
2
Wysłane: 6 kwietnia 2016 17:53:51
Sprzedany SFINKS, cena średnia trochę powyżej 4.04, strata 13,40%.

myster77777
8
Wpisów: 630
Wysłane: 6 kwietnia 2016 20:44:03
Chyba za wcześniej opuściłeś Sfinksa 4,30 jest realne 4,60 w zasięgu.
Ja trzymam dalej.

leniuch
2
Wysłane: 6 kwietnia 2016 21:22:35
Też tak myślę, że odbicie będzie większe (wycofanie się funduszu to żadna katastrofa), no ale strategia kazała sprzedać, to sprzedałem, chociaż teoretycznie mógłbym tu się podeprzeć drugą, która z kolei wygenerowała na SFS sygnał zakupu. Jedyne co zrobiłem to podniosłem cenę o 2,5%.
Edytowany: 6 kwietnia 2016 21:23

leniuch
2
Wysłane: 8 kwietnia 2016 17:55:08
Po raz pierwszy od dawna portfel zachował się dobrze, wyraźnie lepiej od rynku. Wprawdzie dalej jest w nim wiele czerwieni, ale minusy (poza HUBSTYLE) są płytsze. Liderzy (ROBYG, OPONEO) też nie urośli jakoś bardzo, ale cała reszta zachowała się przyzwoicie. Dobre wyniki odnotował ASBIS, wyraźnie odskoczył od ceny zakupu, odbił się (o ponad 10%) CIGAMES, dołek spłycił LCCORP i KRUK. SFINKSA sprzedałem na odbiciu, nieco zmniejszając stratę. Spadł niestety BYTOM, nie chce rosnąć UNIWHEELS, na które jakoś liczę mocno.

kliknij, aby powiększyć

(*MEDICALG: połowa pozycji)

Byłem lepszy od WIG o prawie 3% i znowu wróciłem (minimalnie) nad benchmark

W wynikach portfela uwzględniam dywidendy, tak, żeby porównanie z WIG było miarodajne. Podatek odliczam. Niestety zapomniałem o połowie dywidendy, którą wypłacało ECHO w lutym, dlatego musiałem zmodyfikować obliczenia wyniku portfela (in minus).

Wynik tydzień/tydzień: +1,13%
Wynik skumulowany: -7,78%

WIG tydzień/tydzień: -1,84%
WIG skumulowany: -8,30%

Następny tydzień to przymiarka do przejścia na nowe parametry strategii, jeszcze nie wiem, jak to przeprowadzę. Być może jeszcze to odłożę, ze względu na bardzo pełny portfel.

leniuch
2
Wysłane: 9 kwietnia 2016 17:49:33
Weekend to po pierwsze czas na sprawdzenie, jakie zlecenia złożyć na poniedziałek, a po drugie czas na testowanie i szlifowanie strategii. Można to połączyć.

Mam kilka sygnałów zakupu i kilka sygnałów sprzedaży. Niektóre z nich są nieco zaskakujące. Przykładem może być KRUK:

kliknij, aby powiększyć

Spółkę kupiłem całkiem niedawno, miesiąc temu (zaznaczone zielonym kwadracikiem) po 188,90 zł. Nie bardzo mogę być zadowolony z zachowania jej kursu, przez pierwsze 4 świeczki wyraźnie się on cofał. Ostatnia świeczka to dalsze cofnięcie, które spowodowało wybicie stoplossa. Ale potem kurs wystrzelił w górę, zamknięcie to 186,00 zł. Tydzień zamknął się więc wyżej niż poprzedni (a nawet wyżej niż 3 poprzednie), przebił też maksimum z poprzedniego tygodnia. Nie bardzo widzi mi się sprzedawanie w tym momencie. Tymczasem strategia każe sprzedawać.

Pytanie czy dać KRUKowi szansę? Można oczywiście na to patrzeć indywidualnie, spojrzeć na kurs w szerszym kontekście, a może i na fundamenty. Ja jednak upieram się przy podejściu mechanicznym.

Przyszło mi do głowy, że może jednak nie warto sprzedawać spółek, które wybiły stop lossa, ale potem "zachowały się obiecująco". Na przykład zamknęły się wyżej niż poprzedni tydzień. Trzeba to przetestować.

Najpierw wyniki dla dotychczasowej wersji strategii (testowany okres 2008-dziś). Czyli sprawdzamy tylko, czy SAR znajduje się nad czy pod słupkiem.
CAR: 11,48%, maxDD: -14,06%, ulcer: 5,96

Po dodaniu warunku dla sprzedaży C < Ref(C, -1). Sprzedaż jeśli zamknięcie poniżej poprzedniego i SAR nad słupkiem.
CAR: 11,44%, maxDD: -14,70%, ulcer: 6,57

Przetestowałem także ostrzejszy warunek C < Ref(H, -1). Sprzedaż tylko wtedy, gdy zamknięcie było niżej od maksimum z poprzedniego tygodnia:
CAR: 11,27%, maxDD: -13,83, ulcer: 5,90

Takich warunków można sformułować wiele. Na przykład:

H < Ref(H, -1) – maksimum niżej niż maksimum z poprzedniego tygodnia (ryzykowny pomysł, mogło być osiągnięte na początku tygodnia, a potem cena spadała)
H < Ref(H, -1) OR C < O – maksimum niżej niż maksimum z poprzedniego tygodnia lub świeczka spadkowa
H < Ref(H, -1) OR C < Ref(C, -1) – maksimum niżej niż maksimum z poprzedniego tygodnia lub zamknięcie niżej niż poprzednie zamknięcie (podobny warunek do poprzedniego, ale niekoniecznie: trzeba pamiętać o lukach cenowych)

Nie widać, żeby któraś z tych wersji była wyraźnie lepsza. Ale nawet jeśli by było to widoczne, to trzeba sobie zadać pytanie, czy na podstawie jednego testu można w ogóle wyciągnąć taki wniosek. Mogło się zdarzyć tak, że po prostu mieliśmy fart i trafiliśmy z parametrami. Żeby zbadać to na większej próbce danych, trzeba nieco rozregulować strategię.

Strategia ma 3 główne parametry: jeden dotyczy warunku zakupu: maksimum z P tygodni, dwa sprzedaży (wskaźnik SAR(A, MaxA)). Korzystając z funkcji optymalizacji w Amibrokerze sprawdzam wyniki dla 7 wartości parametru P, 3 dla A i 3 dla MaxA, czyli w sumie 63 różnych zestawów parametrów. Potem trzeba przenieść je do Excela i obejrzeć średnie.

0. Brak warunku: CAR: 10,86%, maxDD: -14,01%, ulcer: 6,30
1. C < Ref(C, -1): CAR: 11,53%, maxDD: -14,81%, ulcer: 6,33
2. C < Ref(H, -1): CAR: 11,04%, maxDD: -13,96%, ulcer: 6,03
3. H < Ref(H, -1): CAR: 11,47%, maxDD: -13,65%, ulcer: 5,80
4. H < Ref(H, -1) OR C < O: CAR: 11,44%, maxDD: -13,67%, ulcer: 5,89
5. H < Ref(H, -1) OR C < Ref(C, -1): CAR: 11,38, maxDD: -13,71%, ulcer: 5,90

Wygląda na to, że faktycznie coś jest na rzeczy i nie warto sprzedawać spółek, które "potrąciły" stoplossa, a potem rosły. Różnica wydaje się znacząca, zwłaszcza, ze większemu zyskowi towarzyszy mniejsze obsunięcie. Trzeba to jeszcze posprawdzać (np. na innych przedziałach czasowych, z innymi ustawieniami dotyczącymi obrotów spółek itd).

KRUKowi pozwolę lecieć dalej (mam nadzieję, że w górę).
Edytowany: 9 kwietnia 2016 17:53

leniuch
2
Wysłane: 11 kwietnia 2016 10:31:39
Wracając do portfela: plan jest taki, że wprowadzam od dziś nową wersję strategii, ze zmodyfikowanymi regułami, inną alokacją (10%, max 2% ryzyka) i mniejszym kapitałem.

Spółki, które już mam, sprzedawane będą zgodnie z regułami poprzedniej wersji (z jedyną zmianą, którą opisałem powyżej, ale to wyjątek).

Natomiast zakupy będą dokonywane zgodnie z nową wersją strategii. Jeśli już mam jakąś spółkę kupioną wcześniej, nie będę jej kupował.

I tak dziś kupiłem:

BUMECH (miało być 6,16% portfela, ale pomyliłem się w zleceniu i jest ok. 7,5%)
GRAJEWO (10%)
Edytowany: 11 kwietnia 2016 10:32

leniuch
2
Wysłane: 11 kwietnia 2016 16:34:02
Sprzedany BYTOM po 3,27 zł: -5,86%

(i to koniec transakcji na ten tydzień: 18 spółek w portfelu v1, 2 spółki w portfelu v2)
Edytowany: 11 kwietnia 2016 16:35

leniuch
2
Wysłane: 15 kwietnia 2016 18:14:04
Sytuacja się o tyle komplikuje, że przechodzę na drugą wersję systemu. Spółki, które zostały kupiłem zgodnie z zasadami v2 oznaczone są ciemniejszym kolorem.

Generalnie tydzień jest dość pozytywny, choć wydawało mi się, że przewaga nad WIG będzie wyższa (tak naprawdę zresztą było, kiedy doda się oba wyniki)

Nic wielkiego w portfelu się nie działo, jeszcze bardziej się „spłaszczył” (HUBSTYLE ładnie odbił), liderzy nadal w tych samych miejscach. Jak się okazało zatrzymanie w portfelu KRUKA nie było dobrym pomysłem, ale strata powiększyła się minimalnie. To co się nie podoba, to spadek KERNELA i zadyszka OPONEO (a myślałem, że info o tym, że nie będzie dodatkowego podatku od sprzedaży online spowoduje wystrzał kursu).

Drugi portfel, złożony z 2 spółek (łącznie 16,5% w akcjach – w praktyce więcej, bo omyłkowo kupiłem o 1000 akcji BUMECHU więcej), zachował się ładnie, ale to dopiero początki.

kliknij, aby powiększyć

Szczerze mówiąc gra 2 strategiami na 1 koncie to jest jakaś wyższa szkoła Excela. Mam oczywiście policzone wyniki dla każdej strategii z osobna, ale trudno je porównywać z WIGiem oddzielnie, trzeba by je sumować (i jeszcze uwzględniać inny kapitał początkowy dla każdej z nich. W każdym razie.

v1.

Wynik tydzień/tydzień: +1,21%
Wynik skumulowany: -6,67%

v2.

Wynik tydzień/tydzień: +0,65%
Wynik skumulowany: +0,65%

WIG tydzień/tydzień: +1,13%
WIG skumulowany (dla v1): -7,26%

leniuch
2
Wysłane: 18 kwietnia 2016 10:58:57
Sprzedaż:

KRUK: -2,26% (jak widać wzrostowa świeczka z ostatniego tygodnia jednak nie uratowała Kruka)

17 spółek w portfelu

Kupno: (v2. strategii – ponieważ sygnałów było sporo, zmniejszyłem max ryzyko na 1%, w nawiasie [] procent alokacji)

BRASTER [5,78%]
COMARCH [10,00%]
MAGELLAN [10,00%]
+ 2 jeszcze nie kupione

W portfelu v2 ok. 45% w akcjach

Z ciekawostek: ROBYG też wygenerował sygnał sprzedaży (trzymam go już bardzo długo), ale podobnie jak w przypadku KRUKa, ładna ostatnia świeczka (zamknięcie ponad maksimum z poprzedniego tygodnia) spowodowała, że go nie sprzedałem. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepszy efekt.

Zupełnie nie wiem, co się dzieje z PROJPRZEMEM. Było wezwanie, kurs nawet przebił cenę z wezwania, teraz spadł... rozumiem, że rynek się boi, że do wezwania jednak nie dojdzie (wiem, że zarząd protestował w KNF)?

leniuch
2
Wysłane: 18 kwietnia 2016 11:48:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,471 sek.

imeixzbo
kwusfxiq
gxkeglug
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pjjdxgzb
exkcjvbs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat