297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
28 października 2009 21:57:49
jak zdechły, to nic nie szkodzi, za jakiś czas pociągnie się kreską o niższym nachyleniu po prostu. i tak się robi wachlarz jutro spróbuję łapać Lki. ze stopem rzecz jasna. niedługo debiut PGE , więc odsiecz już w drodze... co do S&P, spadki zatrzymały się na wsparciu 1040 i tu jest dolna banda 60-minutowego. Także nic nie jest jeszcze przesądzone. kolejne wspacie niżej to ok. 1025. gdyby jednak spadki potrwały do końca tygodnia, wyjdzie paskudna świeczka tygodniowa wyglądająca jak koniec trendu. Klin na tygodniowym (o ile prawdziwy) ma zasięg -200pkt. Co daje 870 pkt na S&P? na EURUSD blizniacza sytuacja: zasięg z klina 1,37. ale skoro już dzielimy skórę na niedźwiedziu, to pewnie się znów nic nie sprawdzi... a usiaki pociągną w górę, wbrew wszystkiemu... na deser: google trends dla hasła akcje, nałożony na wig20.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 października 2009 23:45
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 102
Wysłane:
29 października 2009 00:13:45
co znacza eLki i eSki?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 października 2009 00:20:05
Baaardzo zmyślny ten oscylator.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
29 października 2009 00:29:27
vonplezdi napisał(a):co znacza eLki i eSki? S-ka-Short pozycja krotka czyli sprzedajesz kontrakt zarabiasz jak spada L-ka-Long pozycja dluga kupujesz kontrakt zarabiasz jak rosnie A nastepnym razem takie pytanie prosze zadawac na odpowiednim watku.
Edytowany: 29 października 2009 00:30
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
29 października 2009 00:45:51
Cytat:Baaardzo zmyślny ten oscylator. blackeye pomysł polegał na tym, maximum lub minimum dla zapytań "akcje" - moment zwrotny na rynku. minima zapytań to rzeczywiście dołki na wig20, ciut gorzej z maksimami. wróżyć kursy można ze wszystkiego, więc czemu nie z google trends?
|
|
1 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 195
Wysłane:
29 października 2009 01:10:20
Vox napisał(a):Cytat:Baaardzo zmyślny ten oscylator. blackeye pomysł polegał na tym, maximum lub minimum dla zapytań "akcje" - moment zwrotny na rynku. minima zapytań to rzeczywiście dołki na wig20, ciut gorzej z maksimami. wróżyć kursy można ze wszystkiego, więc czemu nie z google trends? mi tez bardzo podoba sie ten oscylator, czy to Twoje autorskie rozwiazanie? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam. Zastanawiam sie tylko jaki procent osób wpisujacych hasło akcje miało na mysli akcje społek a nie np. ciekawa akcje w meczu? Byc moze aby ulepszyc ten oscylator nalezałoby wycignac srednia z haseł tj. akcje, gpw, giełda, hossa, inwestowanie?
|
|
Wysłane:
29 października 2009 01:47:40
buldi napisał(a):Niedawno taki rysunek wrzucił Teresa.  Może te niższe wsparcie wytrzyma? U nas to był by odpowiednik 2270pkt na Fw o którym wspomniał Slawek. Jak jutro nie przebijemy w dół tego wsparcia, zamykam pozostałe Ski, szczególnie że Bank Światowy naganiał dzisiaj swoimi prognozami zagranicę no i IPO się zbliża. Jeżeli jednak zejdziemy poniżej, byczki będą mogły swoje poroże powiesić na parę tygodni w szafie. prawdę mówiąc jestem troche rozczarowany Twoja postawa jako reprezentanta naszej rasy (niedźwiedzi) na tym forum  . 3 dni spadków a Ty rejterujesz?  Co sie zmieniło? jesteśmy przecież wysoko po 8 miesięcznych wzrostach, programy pomocowe sie kończą, prawdopodobnie czeka nas kolejna fala recesji itd. itp argumenty padały juz na tym wątku wielokrotnie. I teraz kiedy nasze oczekiwania zaczynają sie spełniać mamy zarobić 3-5% i zamykać pozycje? Być może wsparcia o których piszesz wytrzymają dzień, 2 czy tydzień, a może nie wytrzymają. Wg mnie nie warto ryzykować wychodząc z Sek i trzeba trzymać się swoich założeń. Ja pozycji nie zmniejszam nawet o jeden kontrakt, a mam wszystko co możliwe przeciwko rynkowi Lki na $, Lki na EUR i Ski na W20. Jeżeli indeks się odbije powiększę pozycje, ale pola nie oddam.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
29 października 2009 08:16:05
Ja nie rejteruje. To po prostu część moich gierek, polegająca na tym, że pozamykałem to co służyło mi do uśredniania w górę, by w razie draki znowu mieć czym usredniać. Jest jeszcze jeden powód. Nie chcę dobijać załamanych byczków bardziej niz to zrobi(ł) rynek. Sprzeczaliśmy się tu nie raz, ale to jednak Nasi koledzy.
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
29 października 2009 08:59:39
buldi ja tez jestem rozczarowany Twoja postawa jako rasowego niedzwiedzia dla mnie zagadka pozostaje tylko kwestia czy spadki beda juz teraz czy bedzie jeszcze podjazd pod nowe szczyty ale dla inwestora srednio-dlugoterminowego nie ma to wiekszego znaczenia poza czysta checia wiekszego zysku ... kilku analitykow wieszczy nawet wzrosty do 4000pkt na Wig20 ale to chyba bardziej z pobudek zeby byc oryginalnym i w razie cudu zyskac slawe, bo tak naprawde taka analiza wiecej moze zyskac niz stracic W tej chwili okolo 40% spolek indeksu S$P opublikowalo swoje dane i wynika z tego wszstkiego ze wskaznik C/Z wynosi okolo 96 !!!!!! Gdzies wyczytalem ze srednia historyczna dla C/Z wynosi 16 a kazdy odczyt powyzej 20 uwazany jest za przewartoscowanie !! Jezeli by brac to pod uwage to obecny stan jest mega absurdem i powrot do normalnosci moze nastapic tylko dwojako: -albo drastyczny spadek indeksu S&P (zmnijeszenie licznika ulamka) - albo nieziemskie wrecz zyski przedsiebiorstw (zwiekszenie mianownika ulamka) Teraz biorac pod uwage prognozy analitykow na kolejne kwartaly co do zyskow przedsiebiorstw widzimy ze drugi warunek jest nierealny do spelnienia wiec ... odpowiedz nasuwa sie sama
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
29 października 2009 09:24:31
Kanoniers napisał(a):W tej chwili okolo 40% spolek indeksu S$P opublikowalo swoje dane i wynika z tego wszstkiego ze wskaznik C/Z wynosi okolo 96 !!!!!! Gdzies wyczytalem ze srednia historyczna dla C/Z wynosi 16 a kazdy odczyt powyzej 20 uwazany jest za przewartoscowanie !! Kibicu Arsenalu ? mógłbyś podać żródło tych 96 ? Czy to średnia, mediana dla tych 40% ? Czy wynik po odrzuceniu spółek ze stratami ? Bardzo to wysoko, wręcz niemożliwe, bo nawet powrót wyceny do minimów roku (jako średnia - 40%, o tyle obniżyłby się licznik) nie spowoduje powrotu wskażnika c/z do 16 lub niżej. Z drugiej strony odsetki płacone przez banki w Stanach to często poniżej 1% czyli ponad 100.
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
29 października 2009 09:59:20
lajkonik jak tylko znajde to od razu podam bo wczoraj mialem nadmiar czasu i przeczytalem tysiace roznych artykułów, sam tego nie wymyslilem, nie jestem takim geniuszem dzis pojade po calosci bo wroze wzrosty !!! wlasnie zauwazylem ze cudotworcy zza oceanu obnizyli prognoze deflatora PKB, to moze oznaczac tylko jedno - up up up nie namawiam do takiego rozwiazania bo to tylko moje przemyslenia ale dzis ryzykuje wedle wlasnie tej mysli !!!
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
29 października 2009 10:36:49
mroman napisał(a): prawdę mówiąc jestem troche rozczarowany Twoja postawa jako reprezentanta naszej rasy (niedźwiedzi) na tym forum  . 3 dni spadków a Ty rejterujesz?  Co sie zmieniło? jesteśmy przecież wysoko po 8 miesięcznych wzrostach, programy pomocowe sie kończą, prawdopodobnie czeka nas kolejna fala recesji itd. itp argumenty padały juz na tym wątku wielokrotnie. I teraz kiedy nasze oczekiwania zaczynają sie spełniać mamy zarobić 3-5% i zamykać pozycje? Być może wsparcia o których piszesz wytrzymają dzień, 2 czy tydzień, a może nie wytrzymają. Wg mnie nie warto ryzykować wychodząc z Sek i trzeba trzymać się swoich założeń. Ja pozycji nie zmniejszam nawet o jeden kontrakt, a mam wszystko co możliwe przeciwko rynkowi Lki na $, Lki na EUR i Ski na W20. Jeżeli indeks się odbije powiększę pozycje, ale pola nie oddam. A jesteś w jakiś sposób zabezpieczony przed innym scenariuszem, niż ten który zakładasz? Zobacz jakie dane mamy od rana. - Na EUR/USD i na ropie odbicie (być może to tylko lekkie odreagowanie) - Japonia - prod. przemysłowa UP - Niemcy - stopa bezrobocia niższa od oczekiwań - większość indeksów jak na razie na zielono oczywiście to co najistotniejsze wydarzy się o 13,30, do tego czasu chyba sobie nogi poobgryzam. Co będzie, jednak jeżeli Usiakowe PKB będzie lepsze lub nawet zgodne z oczekiwaniami? Scenariusz może być też odwrotny, wtedy z impetem przebijemy wsparcie na 2270, które jak na razie pierwszy atak wytrzymało. LOP jest wysoko. Faktycznie rósł ostattnio na spadku, ale krótkich i długich otwartych zawsze jest tyle samo. Każdy mocniejszy ruch spowoduje gwałtowne zamykanie którejś z pozycji, dlatego o 13,30 się chyba do krzesła przywiąże.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
29 października 2009 10:58:36
~Kannoniers,
Czekam na link
Uważam, że nie będzie up, jak wiesz. Może dziś, może do 0,3%, ale to jako odreagowanie 3 dni spadków. A potem dryf w dół. Czy warto otwierać L-ekę dla 10 punktów ? Bardziej wierzę w S-kę w perspektywie 2 tygodni.
~Buldi
Te lepsze dane już były wliczone w ceny. Teraz będzie realizacja. 13:30 nie będzie miała większego wpływu. No załóżmy, że zamiast 10 pkt up będzie 20. Przez dzień. Jeżeli Kannoniers ma rację z tymi 96 !!! C/Z to tylko south. Jeżeli nie ma racji to nawet 16 na DJ jest grożne, bo 16 * 1,5 daje 24 czyli więcej niż iloczyn Buffeta 22,5. A przecież nie jest 1,5 tylko około 4,5 Co ciekawe link, który podał bodaj VOX czy Discopolo pokazuje 144 c/z dla S&P 500 ( i tylko !!! 32,5 dla S&P Ind Index - co to dokładnie ?) w ostatnim tygodniu i 17 rok temu. Rok temu była zwała. To co teraz będzie ... ?
P.S. Ruscy po raz 8 obcieli stopy procentowe. Jeśli taki kolos surowcowy musi pobudzać nadal gospodarkę to do końca kryzysu daleko
Edytowany: 29 października 2009 11:04
|
|
Wysłane:
29 października 2009 11:09:15
buldi napisał(a):Ja nie rejteruje. To po prostu część moich gierek, polegająca na tym, że pozamykałem to co służyło mi do uśredniania w górę, by w razie draki znowu mieć czym usredniać. Jest jeszcze jeden powód. Nie chcę dobijać załamanych byczków bardziej niz to zrobi(ł) rynek. Sprzeczaliśmy się tu nie raz, ale to jednak Nasi koledzy. Napisałem bo tez mnie kusi zeby zrealizowac zyski i probowac kolejne Ski otwierac wyzej  w koncu nie moze spadac jednym ciagiem i musza byc jakies odbicia. Jednak mam dłuzsza persepktywe i przekonuje siebie ze nie warto. Zakładam 3 warianty korekta trwa miesiac i od konca listopada rosniemy dalej, korekta trwa kwartał i do wzrostów wracamy pod koniec stycznia, ruch od marca do pazdziernika był korekta ... Najwieksze prawdopodobienstwo daje wariantowi srodkowemu.
|
|
Wysłane:
29 października 2009 11:45:51
buldi napisał(a):mroman napisał(a): prawdę mówiąc jestem troche rozczarowany Twoja postawa jako reprezentanta naszej rasy (niedźwiedzi) na tym forum  . 3 dni spadków a Ty rejterujesz?  Co sie zmieniło? jesteśmy przecież wysoko po 8 miesięcznych wzrostach, programy pomocowe sie kończą, prawdopodobnie czeka nas kolejna fala recesji itd. itp argumenty padały juz na tym wątku wielokrotnie. I teraz kiedy nasze oczekiwania zaczynają sie spełniać mamy zarobić 3-5% i zamykać pozycje? Być może wsparcia o których piszesz wytrzymają dzień, 2 czy tydzień, a może nie wytrzymają. Wg mnie nie warto ryzykować wychodząc z Sek i trzeba trzymać się swoich założeń. Ja pozycji nie zmniejszam nawet o jeden kontrakt, a mam wszystko co możliwe przeciwko rynkowi Lki na $, Lki na EUR i Ski na W20. Jeżeli indeks się odbije powiększę pozycje, ale pola nie oddam. A jesteś w jakiś sposób zabezpieczony przed innym scenariuszem, niż ten który zakładasz? Zobacz jakie dane mamy od rana. - Na EUR/USD i na ropie odbicie (być może to tylko lekkie odreagowanie) - Japonia - prod. przemysłowa UP - Niemcy - stopa bezrobocia niższa od oczekiwań - większość indeksów jak na razie na zielono oczywiście to co najistotniejsze wydarzy się o 13,30, do tego czasu chyba sobie nogi poobgryzam. Co będzie, jednak jeżeli Usiakowe PKB będzie lepsze lub nawet zgodne z oczekiwaniami? Scenariusz może być też odwrotny, wtedy z impetem przebijemy wsparcie na 2270, które jak na razie pierwszy atak wytrzymało. LOP jest wysoko. Faktycznie rósł ostattnio na spadku, ale krótkich i długich otwartych zawsze jest tyle samo. Każdy mocniejszy ruch spowoduje gwałtowne zamykanie którejś z pozycji, dlatego o 13,30 się chyba do krzesła przywiąże. w pewnym sensie zabezpieczony jestem. Mam bufor ok 80-90 pkt na FW20Z, a zaangazownia we wszystnie kontrakty jest obecnie na poziomie ok 150% portfela. Przy odwrotnym scenariuszu do zakładanego mysle ze udzwigne 10-15% na portfelu czyli max ewentualny wzrost W20 do 2600 pkt - Na EUR/USD - tu zakładam odreagowanie spadku a wystraszy mnie wzrost >1,5 - Japonia - prod. przemysłowa UP - tego nie sledze - Niemcy - stopa bezrobocia niższa od oczekiwań - tego nie sledze koniunktura w USA jest wazna ale zakładam ze w obecnej sytuacji i na obecnych poziomach dane lepsze od oczekiwan spowoduja 1-2 dniowe albo nawet chwilowe odreagowanie spadków a słabsze wiadomo. A tak w ogole to kieruje sie obecnie głownie AT
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
29 października 2009 12:50:35
mroman napisał(a):
A tak w ogole to kieruje sie obecnie głownie AT
AT wogole sie sprawdza w jakikolwiek sposob w danej sytuacji? Bo mi sie wydaje ze tylko i wylacznie emocje w reakcji na dane i nikt nie bedzie patrzyl na jakies opory/wsparcia.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
29 października 2009 13:03:19
Opory i wsparcia = emocje. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
29 października 2009 13:15:07
Dzisiaj jednak odbicia nie widać, spokojnie lecimy kolejne szczebelki w dół, zastanawiam sie jak daleko jest do ziemi, tam walniemy na pysk i wreszcie sie będzie można usmiechnąć. Spodziewam sie że bedzie odbicie w momencie debiutu PGE To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 29 października 2009 13:15
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
29 października 2009 13:25:19
Za 5 minut PKB w USA, tak więc nie mów hop. Ha ha, no i lecimy, ale w górę The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 29 października 2009 13:31
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
29 października 2009 13:40:18
Miałes racje, dane z USA lepsze od oczekiwań. Czas ocierac łzy To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.