PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
16 marca 2025 10:18:43
Dużo tych jeżeli. Na razie ten pokój to dosyć jest iluzoryczny i trudno definiowalny. Może sporo wody upłynąć w Dnieprze gdy będzie to postrzegane jako trwałe i pójdą za tym procesy powiedzmy migracyjne na dużą skalę . Tymczasem delikatnie rzecz ujmując negatywne nastawienie do Ukraińców znacznej części polskiego społeczeństwa wynikające z dosyć niskich pobudek nazywanych eufemistycznie zmęczeniem wojną pod które grają z różnych zapałem wszystkie siły polityczne nie będzie sprzyjać dobrej polityce imigracyjnej i nie potrzeba do tego nawet odbudowy Ukrainy. No ale jeżeli Polacy wolą mieć pielęgniarkę z Filipin czy budowlańca z Bangladeszu to świadczy tylko i wyłącznie o ich zbiorowym deficycie intelektualnym. Czy to się przełoży na inflację? Pogarszająca się demografia będzie trwale przyczyniać się do procesów inflacyjnych do czasu zmiany tego trendu przez automatyzację, zwłaszcza w sektorze usług. Będzie nam bardzo trudno to zrównoważyć napływem imigrantów i nie wierzę w możliwość jakiejkolwiek asymilacji kulturowej imigrantów obcych kulturowo w Polsce. Zamiana stryjka, małe problemy na duże problemy - takie tu jest proponowane rozwiązanie w drugiej pochodnej i na takie się głosuje. Moja wiara w szybki pokój jest taka, że za chwile przekażę kolejną, cotygodniową ratę do zrzutki na zakup dronów dla Ukraińców co czynię nieprzerwanie od trzech lat.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
16 marca 2025 10:50:37
Masz swój scenariusz a ja mam swój. Dziś mój wydaje mi się bardziej prawdopodobny. Czy tak będzie jutro nie wiem.
Do negatywnej oceny Ukraińców nie przyczynili się tylko Polacy ale i Ukraińcy również.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 11:11:02
To prawda, głównie przyczynili się tym, że tu są i to w znacznej ilości.
|
|
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
16 marca 2025 11:23:32
Jedyny większy(?) problem z Ukraińcami jest taki, że faktycznie wydaje się, że faktycznie częściej siadają za kierownicę po %. A tak poza tym, to cały zachód może nam zazdrościć takich imigrantów jak oni. Niestety da się zauważyć działania mające podsycać nastroje antyukraińskie w Polsce i co gorsza są one skuteczne.
To są prognozy demograficzne dla Polski na najbliższe 3 dekady. 2030 - 36 mln 2040 - 33,5 mln 2050 - 30 mln 2060 - 26,65 mln
A to i tak wydaje się być wariant optymistyczny. Tak więc powodzenia.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 19:16:05
mihumor napisał(a):To prawda, głównie przyczynili się tym, że tu są i to w znacznej ilości. Subiektywna ocena niczym nie poparta. Trudno się do niej odnieść. Nie uważam aby Polacy którzy przyjęli Ukraińców nagle przestali ich lubić bez powodu. Moim zdaniem miesiąc miodowy minął i okazało się, że nie wszyscy Ukraińcy są aniołami. Zresztą cześć jaka przebywała w Polsce od lat również to widzi. Miałem okazję rozmawiać z takim Ukraińcem, który już długo mieszka w Polsce i sam nie pytany to powiedział, że nie wszyscy jego rodacy są w porządku. Mogę się mylić ale ja bym właśnie te osoby głównie obciążał za spadek popularności Ukraińców w Polsce.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 21:11:36
Serio? Skrajną naiwnością by było zakładać, że mogłoby być inaczej w tak dużej zbiorowości nawet pomijając kwestię traumy wojennej. Jak na taką masę ludzi to uważam, że nie generują przesadnych problemów, które by uzasadniały pewną zasadniczą zmianę w odnoszeniu się do nich Polaków oraz zorganizowana nagonkę polityków (dosyć obrzydliwą) by pojechać na tej fali. Klasa ludowa zakłada, że pracujący Ukraińcy zaniżają im zarobki choć to bzdet bo w wielu branżach bez tych Ukraińców nie dało by się prowadzić biznesów. Gdy wypadają Ukraińcy nie ma na ich miejsce Polaków i wchodzą coraz bardziej egzotyczni pracownicy przyjmujący tą pracę za mniejsze wynagrodzenie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 21:48:18
Jestem w stanie zgodzić się z Twoją argumentacją. Tyle, że zła "prasa" robi swoje. Ludzie opowiadają sobie o tym co złe. Poza tym Żełeński mimo pomocy udzielonej przez Polskę miał do nas jakieś pretensje. Jest parę otwartych kwestii, które nie wiedzieć czemu nie mogą zostać załatwione.
|
|
Wysłane:
16 marca 2025 22:01:51
Do tego każdy przypadek, gdy Ukrainiec popełnia przestępstwo jest nagłaśniany przez media a potem jeszcze dodatkowo wzmacniany w mediach społecznościowych przez rozmaitych ukrainożerców i nie oszukujmy się rosyjską V kolumnę. To samo dało się zaobserwować w Anglii przed brexitem odnośnie Polaków. Też nie wszyscy byli aniołami, zdarzały się nawet gwałty i morderstwa, ciężko jednak twierdzić, że Polacy odpowiadali za wzrost przestępczości w Anglii. Każdy taki przypadek to idealna karma dla populistów, którzy wprost uwielbiają przekładać takie indywidualne przykłady na całą grupę ludzi.
Teraz nie mogę znaleźć ale miałem gdzieś dane policji z których wynikało, że w przeliczeniu na głowę, Ukraińcy w Polsce popełniają prawie dwukrotnie mniej przestępstw niż Polacy. Pewnie spowodowane jest to tym, że wśród nich jest sporo kobiet ale z pewnością i tak nie są grupą bardziej popełniającą przestępstwa niż Polacy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 22:14:39
Nigdy nie ma jednej przyczyny, wiadomo. Ja uważam jednak, że to co piszesz choć nie jest bez znaczenia (polityka czy niegrzeczni i niemili Ukraińcy) to rzeczy mniejszej wagi. Podstawą tej zmiany są jednak kwestie powiedzmy pewnych społecznych, zbiorowych deficytów i uogólnień. Błędem też jest branie za normalność i poziom odniesienia stanu z zimy i wiosny 22 bo to był jednak pewien stan nadzwyczajny a teraz wracamy do normy. Ale ja nie o tym bo ten powrót mnie nie dziwi, dziwiłoby gdybyśmy cały czas tkwili na tych niebotycznych poziomach wsparcia i akceptacji. Mnie bardziej martwi coraz powszechniejsza nienawiść, nieżyczliwość i złośliwa wręcz satysfakcja i to kierowana nie przeciwko konkretnym ludziom ale przeciw zbiorowości. Znam to z zachodu jako Polak. Taki stygmat nadany zbiorowości.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 marca 2025 22:55:44
Cytat:Mnie bardziej martwi coraz powszechniejsza nienawiść, nieżyczliwość i złośliwa wręcz satysfakcja i to kierowana nie przeciwko konkretnym ludziom ale przeciw zbiorowości. Znam to z zachodu jako Polak. Taki stygmat nadany zbiorowości. Z takimi ogólnikami nie ma nawet jak dyskutować. Moim zdaniem pisanie o powszechnej nieżyczliwości itd. to gruba przesada nie mająca uzasadnienia.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 08:37:07
Są na to sondaże. Te wyniki mówią więcej niż twoje czy moje przeczucia. oko.press/odwracamy-sie-od-ukr... Potwierdza to też wydźwięk prowadzonej kampanii wyborczej gdzie temat jazdy po Ukrainie i Ukraińcach to ważny temat czyli coś nośnego na czym się jedzie i na co łowi się wyborcę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 10:14:24
Powszechna nieżyczliwość w sondażu na jaki się powołujesz. Liczba osób życzliwych wobec obecności Ukrainek i Ukraińców już tylko nieznacznie przewyższa liczbę niechętnych. Jeżeli ten wynik świadczy o powszechnej niechęci, to nie wiem jak ty to interpretujesz. Cytat:W lutym 2024 liczba osób życzliwych wobec obecności Ukrainek i Ukraińców (45 proc. w tym 10 proc. „zdecydowanie”) już tylko nieznacznie przewyższa liczbę niechętnych (40 proc.). Zdanie dotyczące poprawności politycznej jest subiektywne. Tu masz nowszy sondaż: Cytat:Najnowsze badanie United Surveys dla Wirtualnej Polski ujawnia istotne zmiany w postrzeganiu obecności Ukraińców w Polsce. W ciągu ostatnich dwóch lat odsetek Polaków pozytywnie nastawionych do sąsiadów ze Wschodu zmniejszył się o ponad 9 pkt proc. Wciąż natomiast pozytywne opinie dominują. Cytat:W sondażu przeprowadzonym w 2023 r. aż 64,4 proc. ankietowanych deklarowało pozytywne nastawienie do obecności Ukraińców w Polsce, doceniając ich integrację ze społeczeństwem i wpływ na rynek pracy. Negatywną ocenę wyrażało wtedy 29,5 proc. badanych. Jednak w styczniu 2025 r. odsetek pozytywnych opinii spadł do 55,3 proc., co oznacza zmniejszenie o 9,1 pkt proc. — zwraca uwagę Wirtualna Polska. businessinsider.com.pl/wiadomo...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 10:46:22
Zależy jak popatrzeć, jak to w tego typu sondażach, z tego, który linkujesz też widać taką tendencję :
"Liczba osób o negatywnym nastawieniu wzrosła do 33 proc., z czego 14 proc. wyraziło się raczej negatywnie, a 19 proc. zdecydowanie negatywnie".
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 10:53:49
Dla mnie sprawa jest prosta. Osób pozytywnie postrzegających Ukraińców w Polsce jest większość. Większość ta maleje i w następstwie zwiększają się negatywne oceny. Twierdzenie, że negatywne oceny w kontekście przywołanych sondaży są powszechne, nie jest prawdziwe. Proszę więc, abyś przestał lansować poglądy jakie nie mają pokrycia w wynikach sondaży. Cytat:Mnie bardziej martwi coraz powszechniejsza nienawiść, nieżyczliwość i złośliwa wręcz satysfakcja i to kierowana nie przeciwko konkretnym ludziom ale przeciw zbiorowości. Znam to z zachodu jako Polak. Taki stygmat nadany zbiorowości.
Edytowany: 17 marca 2025 10:54
|
|
Wysłane:
17 marca 2025 12:51:43
Jeżeli jakieś zjawisko dotyczy 1/3 populacji to można uznać je za powszechne.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 13:35:30
szarlej81 napisał(a):Jeżeli jakieś zjawisko dotyczy 1/3 populacji to można uznać je za powszechne.
Cytat:W sondażu przeprowadzonym w 2023 r. aż 64,4 proc. ankietowanych deklarowało pozytywne nastawienie do obecności Ukraińców w Polsce, Skoro 64,4% ankietowanych deklarowało pozytywne nastawienie do Ukraińców to jak je określisz? Mega powszechne, powszechniejsze? Zestawiajmy podane informacje, a nie wybrane elementy. To co proponujesz szarlej powoduje, że każdy procent powyżej 10% w każdej sprawie można określić jako powszechny. Nie bardzo rozumiem, co chcesz udowodnić ze swoim kolegą. Podam przykład, aby wyjaśnić o co mi chodzi. 90% ludzi je lody w lecie, a 10% w zimie. Jedzenie lodów w zimie jest powszechne.
|
|
Wysłane:
17 marca 2025 14:14:31
Zamiast toczyć semantyczne spory o definicję słowa "powszechny" po prostu wyobraź sobie, że żyjesz w środowisku w którym 1 na 3 spotykane osoby ma do Ciebie negatywne nastawienie. I zastanów jaki byłby Twój odbiór tego środowiska nawet jeżeli 2 pozostałe osoby są ok.
Edytowany: 17 marca 2025 14:14
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 14:26:29
szarlej81 napisał(a):Zamiast toczyć semantyczne spory o definicję słowa "powszechny" po prostu wyobraź sobie, że żyjesz w środowisku w którym 1 na 3 spotykane osoby ma do Ciebie negatywne nastawienie. I zastanów jaki byłby Twój odbiór tego środowiska nawet jeżeli 2 pozostałe osoby są ok. Z uwagi na fakt, że 2/3 (na twoim przykładzie) osób ma pozytywne nastawienie do Ukraińców jest to powszechne. 1/3 to osób ma negatywne nastawienie i jest to znaczny udział, ale nie jest to powszechne zjawisko. Prościej nie umiem tego wyjaśnić. Pisząc, że 1/3 osób mająca negatywne nastawienie wprowadzasz w błąd, ponieważ deprecjonujesz nastawienie 2/3 osób jakie mają pozytywne nastawienie, Jak, że to one stanowią większość w społeczności to ich nastawienie jest powszechne. Znaczący udział nie równa się powszechny. Masz obydwie informacje podane w jednej publikacji. Moje subiektywne odczucia nie mają tu nic do rzeczy.
|
|
Wysłane:
17 marca 2025 14:41:26
Dzielenie włosa na czworo. Myślę, że każdy kto chce rozumie o co chodzi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2025 16:02:51
szarlej81 napisał(a):Myślę, że każdy kto chce, rozumie o co chodzi. Pełna zgoda.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.