PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
925 926 927 928 929

Kiedy dno bessy?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 12 marca 2025 15:29:03
Miler to mówił o prawdziwym mężczyźnie wiec może mu szło o kogoś innego. Bardziej tu pasuje Martin bo to fantasta

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 12 marca 2025 20:44:40
szarlej81 napisał(a):

Osoby, które nie płacą podatków od lat wmawiają, że inaczej po prostu się nie da. Co więcej przekonały do tego całkiem sporą część społeczeństwa. Bezpośrednie skutki tego są takie jak poniżej:
avatradeschool.pl/spadek-znacz...
www.bankier.pl/wiadomosc/Polsk...

Skutki pośrednie to wzrost znaczenia populistów, napięcia społeczne oraz spora część bałaganu który właśnie obserwujemy.

Ten drugi artykuł to co najwyżej świadczy o tym, że piszący go pisze co popadnie bez sprawdzania podstawowych danych. Współczynnik Giniego pokazujący stopień nierówności dochodowej akurat dla Polski mocno spada od 2004 i jest stosunkowo nisko w porównaniu z innymi krajami. Jest niżej niż w Niemczech i Szwecji, a blisko wskaźnika dla Finlandii. Zgadzam się że system podatkowy w Polsce premiuje dobrze zarabiających dając im różne możliwości wyboru jak chociażby podatek liniowy ale najwyraźniej pomysły PISu w postaci 500 , kwotowej waloryzacji emerytur czy zwiększenia kwoty wolnej od podatku zrobiły swoje. Zakładam więc, że skoro nierówności dochodowe Wam tak przeszkadzają to jesteście gorącymi zwolennikami powrotu PISu do władzy, bo przecież niwelowanie tych różnic jest jedną z głównych tez ich programu ;-).

data.worldbank.org/indicator/S...

W przypadku USA ten wskaźnik jest od lat 60-tych na stosunkowo wysokim poziomie, a w ciągu ostatnich 15 lat pozostaje w tym samych miejscu, więc teza że nierówności dochodowe są głównym powodem problemów w USA jest moim zdaniem nieco na wyrost. Z kolei jak popatrzeć na bilans handlowy USA to po wojnie aż do lat 60 mieli nadwyżkę. Od lat 60 mają zaś cały czas rosnący deficyt momentami zbliżający się do 50% wartości eksportu. To zaś oznacza że Amerykanie dużo więcej konsumują niż produkują co zapewne przekłada się na ogólny poziom zamożności społeczeństwa.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 13 marca 2025 06:33:51
Akurat Polska całkiem nieźle sobie radzi z nierównościami mimo lekko regresywnego (obserwatorgospodarczy.pl/2021/...) systemu podatkowego. Moim zdaniem jest to naleciałość po okresie PRL, który miał wiele wad, ale wśród niewielu zalet był dość duży egalitaryzm społeczny. Natomiast dla USA tendencja wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Co jest po prostu spowodowane wysysaniem "zamożności" przez mały % najbogatszych z klasy średniej.

USA wyglądają tutaj też źle w stosunku do EU

kliknij, aby powiększyć

Stąd też żarty wśród młodych liberalnych Amerykanów, że "nowy amerykański sen to wyemigrować do Europy"
Edytowany: 13 marca 2025 06:38

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 13 marca 2025 16:16:46
Amerykanie więcej konsumują niż zarabiająhello1 . Chińczyk zarabia średnio 38% tego co produkuje - to najniższy wskaźnik na świecie - nadwyżkę przytula i dystrybuuje Komunistyczna Partia Chin co jest atrybutem i podstawą jej władzy. Japończycy, których drogą idą Chinole też zawsze słabo płacili ale to jest 56% tego co produkują, Niemcy płacą 70% i w 30 lat to spadło z poziomu 80% kiedy Niemcy były The Great. A Stany akumulują nadwyżki finansowe z tego procederu nadmiarowych zysków z całego świata bo są jedynym rynkiem finansowym, który te nadwyżki jest w stanie wchłonąć nie płacąc za to przy tym zbyt hojnie. Biorą tą kasę i przepuszczają ją jako tani kredyt wpychając swój kraj w permanentny kryzys swoistego rodzaju gdzie wszelkie aktywa są bardzo drogie i wciąż rosną a taniej kasy na rynku jest za dużo. Do lat 60 tych wymiana handlowa międzynarodowa była bardzo mała i bardzo droga, import/eksport to był margines. Do jej wzrostu przyczynił się wynalazek kontenera (lata 50) dosyć powoli i niechętnie wprowadzany przez przewoźników morskich aż do czasu gdy wojna wietnamska zmusiła armię amerykańską do zastosowania tej technologii i dalej to już poszło. Później firmy amerykańskie wyprowadziły całą produkcję ze swojego kraju i teraz ja np używam wielu amerykańskich produktów ale nic z tego nie zostało wyprodukowane w USA. Od kiedy przestałem pić mocne alkohole (burbon) i jeść wieprzowinę (soja na paszę) to już chyba tylko filmy i muzyka ze streemingu są jednymi produktami robionymi w Stanach jakie zakupuję pomijając aspekt big techu do którego kupuje coś nawet nie wiedząc, ze to kupuję. No i broń co kupuje ją jako podatnik - tego nie wyprowadzili za granicę, ciekawe dlaczego?
Niech też mi ktoś wytłumaczy dlaczego kraj w ciągłym wzroście wygląda jak kraj w totalnej recesji i upadku ekonomicznym. Kto do tego doprowadził? W mojej opinii oni sami, elity tak republikańskie jak i demokraci. A dlaczego? Bo taki model od lat sprzyja właśnie elitom. JD Vance pisze Elegie dla bidoków (dobra książka) a następnie staje się elitą i wygląda jak lobbysta big techów dążący do deregulacji je ograniczających co się wiąże z dymaniem zwykłego człowieka. Republikanie kanalizują biedniejącą klasę ludową w wojny kulturowe a demokraci już dawno odkleili się od reprezentowania ludzi żyjących z pracy własnych rąk i ponieśli karę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 13 marca 2025 16:44:06
Co odróżnia republikanów i demokratów:

Cytat:
Niedawno, kiedy pracowałam w ogródku, moi sąsiedzi, wracający ze spaceru, zatrzymali się na pogawędkę. Podczas rozmowy zapytałam ich córeczkę, kim chciałaby być, gdy dorośnie. Powiedziała, że chce zostać prezydentem. Jej rodzice oboje są postępowymi demokratami, zapytałam więc, "Gdybyś była prezydentem, co zrobiłabyś w pierwszej kolejności?" Odpowiedziała, "Dałabym jedzenie i domy wszystkim bezdomnym ludziom." Jej rodzice nie kryli dumy! "Cóż za szczytny cel! - powiedziałam - Ale nie musisz zwlekać, aż zostaniesz prezydentem, by to uczynić!". "Jak to?" zapytała. Odpowiedziałam jej, "Możesz przyjść do mnie, skosić mój trawnik, powyrywać chwasty i przyciąć żywopłot, a ja zapłacę ci 50 dolarów. Potem będziesz mogła pójść pod supermarket, gdzie kręci się bezdomny i dać mu te 50 dolarów, by odłożył na jedzenie i dom." Dziewczynka zastanowiła się przez chwilę, po czym spojrzała mi prosto w oczy i zapytała, "A dlaczego ten bezdomny nie przyjdzie do pani i nie zrobi tych wszystkich rzeczy, a pani po prostu jemu da te pieniądze?" Powiedziałam "Witaj w Partii Republikańskiej". Jej rodzice już się do mnie nie odzywają.

szarlej81
178
Wysłane: 13 marca 2025 17:05:11
A tu wersja prawdziwa tej bajki ;)

Cytat:
Dziewczynka zastanowiła się przez chwilę, po czym spojrzała mi prosto w oczy i zapytała, "A dlaczego ten bezdomny nie przyjdzie do pani i nie zrobi tych wszystkich rzeczy, a pani po prostu jemu da te pieniądze?" Powiedziałam "Oszalałaś. Miałabym wpuścić bezdomnego do swojego domu i ogrodu? Widziałaś jak on wygląda i nieładnie pachnie. Jeszcze by mi coś ukradł albo zrobił gorsze rzeczy. To na pewno jest narkoman albo pijak. Porządni mieszkańcy tej okolicy trzymają się od takich ludzi z daleka! ".

Ale coś w tym jest. W środowiskach republikańskich zdaje się być powszechne, przekonanie, że jak ktoś nie odniósł sukcesu to głupek albo leń. Tymczasem każdy z nas ma kilka rzędów wielkości bliżej do zostania bezdomnym niż kolejnym Elonem Muskiem. A w USA o to jeszcze łatwiej.
Edytowany: 13 marca 2025 17:08

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 marca 2025 17:35:12
Cytat:
Ale coś w tym jest. W środowiskach republikańskich zdaje się być powszechne, przekonanie, że jak ktoś nie odniósł sukcesu to głupek albo leń. Tymczasem każdy z nas ma kilka rzędów wielkości bliżej do zostania bezdomnym niż kolejnym Elonem Muskiem. A w USA o to jeszcze łatwiej.

Generalizowanie typowe dla lewicowego myślenia. Republikańskie myślenie polega na tym, że każdy z nas najlepiej wie na co chce wydawać swoje pieniądze. Demokraci natomiast wydają nie swoje pieniądze w ramach dobrobytu na koszt innych i jeszcze pobierają środki na swoje utrzymanie przy okazji.

A to najbardziej prawdziwa końcówka :)

Cytat:
Powiedziałam "Możesz zaprosić do siebie do domu tego bezdomnego aby Ci posprzątał w domu i ogrodzie. Dziewczyna powiedziała: Oszalałaś. Miałabym wpuścić bezdomnego do swojego domu i ogrodu? Widziałaś jak on wygląda i nieładnie pachnie. Jeszcze by mi coś ukradł albo zrobił gorsze rzeczy. To na pewno jest narkoman albo pijak. Porządni mieszkańcy tej okolicy trzymają się od takich ludzi z daleka! ".

szarlej81
178
Wysłane: 13 marca 2025 17:42:47
1ketjoW napisał(a):

Generalizowanie typowe dla lewicowego myślenia.

Zwyczajna odpowiedź na generalizowanie typowe dla prawicowego myślenia.
Cytat:

Republikańskie myślenie polega na tym, że każdy z nas najlepiej wie na co chce wydawać swoje pieniądze. Demokraci natomiast wydają nie swoje pieniądze w ramach dobrobytu na koszt innych i jeszcze pobierają środki na swoje utrzymanie przy okazji.

Tak wiem, znam te teorie o nieswoich pieniądzach. Kiedyś głosowałem na Korwina ale z wiekiem mi jakoś przeszło.

Cytat:

A to najbardziej prawdziwa końcówka :)

Tak też bywa. Ani aktywiści nie palili się do przyjmowania uchodźców do swoich domów (choć tu były wyjątki) ani zwolennicy wyroku TK w sprawie aborcji nie palili się do adoptowania ciężko upośledzonych dzieci (tu o wyjątkach nie słyszałem). Taka już natura ludzi, ze najłatwiej dobro się czyni czyimiś rękami.
Edytowany: 13 marca 2025 17:46

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 marca 2025 17:46:12
Mamy tutaj lustrzane odbicie sytuacji z Millerem i Martinem ;) tylko teraz z Korwinem i Thatcher w rolach głównych

szarlej81
178
Wysłane: 13 marca 2025 17:48:36
Na Thatcher nie głosowałem - nie miałem jak :P

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 marca 2025 18:10:51
Cytat:
W środowiskach republikańskich zdaje się być powszechne,

Typowe lewicowe generalizowanie. Angel

Tu masz do obejrzenia o dzieciach upośledzonych

youtu.be/WW6EQ-HGEMg?si=NRFyNo...

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 14 marca 2025 08:45:46
szarlej81 napisał(a):
[quote=1ketjoW]
ani zwolennicy wyroku TK w sprawie aborcji nie palili się do adoptowania ciężko upośledzonych dzieci (tu o wyjątkach nie słyszałem). Taka już natura ludzi, ze najłatwiej dobro się czyni czyimiś rękami.
Patryk Jaki, tylko bez dopcji, ma własne z zespołem Downa.
Edytowany: 14 marca 2025 08:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 marca 2025 09:36:18
W Polsce można adoptować niepełnosprawne dzieci. Jest sporo organizacji jakie się tym zajmują. Nie mam statystyk takich adopcji, co mnie specjalnie nie dziwi, ponieważ byłby to mocny argument przeciw aborcji. Poza tym są różne i liczne ośrodki pomocy dla rodziców, którzy mają niepełnosprawne dzieci.

Udało mi się oszukać po 2 minutach szukania osobiste doświadczanie osoby jaka adoptowała dziecko z zespołem Downa. Sam ma również bliższych i dalszych znajomych, którzy mają niepełnosprawne dzieci, ale to ich dzieci.

Cytat:

Za wcześnie na podsumowanie

Lipiec 2020, Zosia jest z nami od ponad 3 lat. To nie jeszcze czas na podsumowanie, jeszcze za wcześnie, dużo może się zdarzyć, przed nami jeszcze trochę etapów. Ale mogę podsumować, to co już się zdarzyło. Przede wszystkim runęło w mojej głowie wiele okropnych stereotypów na temat zespołu Downa i adopcji. Na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że z dzieckiem z zespołem Downa można żyć normalnie. Na własnym przykładzie widzę, że adopcja to przeszczep, o który na początku trzeba szczególnie zadbać, żeby się udał. U nas się udał, jest elementem naszej historii, ale nie ma już znaczenia, jak Zosia pojawiła się w naszej rodzinie. Jest nasza taka, jaka jest, tak samo jak nasze starsze dzieci. Można w życiu z adoptowanym dzieckiem z zespołem Downa odnaleźć szczęście, dużo się nauczyć, czerpać z życia pełnymi garściami. I zmienić świat, jeden mały cały świat.

strefaintegracji.org/jak-mi-si...

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 14 marca 2025 21:33:54
Kakarotto napisał(a):
WIG20 .... już wykreślona flaga?
Jakieś refleksje w tym temacie? Think

Wygląda jakby siadło. Zasięg? 3010 i okolice?

Banki ciągną jak szalone i nie dostrzegam najmniejszych oznak aby to miało się zatrzymać. Teoretycznie można pociągnąć linie oporu po wierzchołkach, ale czy to powstrzyma taką siłę i na takich obrotach?

Najbardziej martwiące jest to że banki rosną dlatego, że nie spodziewają się spadku stóp procentowych. Możliwe, że doszło do złamania punktu krytycznego: RPP straciło wiarygodność na rynku (nie mówię tu o uśmiechniętych wyznawcach). Zaryzykuję: będą podwyżki. Mija kolejny rok i nie zbliżamy się do celu inflacyjnego, a jak dołożyć konfliktowy charakter Trumpa to jeszcze zapachnie tu stagflacją. angry3

szarlej81
178
Wysłane: 15 marca 2025 10:07:09
Przecież z inflacją nie dzieje się nic, czego nie byłoby we wcześniejszych projekcjach RPP. Ta jeszcze w czasach Morawieckiego prognozowała cel inflacyjny w 2026 roku. A ostatni odczyt nawet nieco poniżej prognoz rynkowych. Więc RPP musiałaby stracić zaufanie do samej siebie, co zważając na ego pana Glapińskiego raczej nam nie grozi. Jedyną niewiadomą jest Trump: jak bardzo gotów jest na eskalację wojny celnej i którą nogą danego dnia z łóżka wstanie.

nbp.pl/projekcja-inflacji-i-pk...

Mieścimy się w górnej granicy przedziału 30% prawdopodobieństwa.
Edytowany: 15 marca 2025 10:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 marca 2025 11:47:46
Szarlej,

Jak oceniasz szansę na zakończenie wojny na Ukrainie?
Jaki Twoim zdaniem będzie to miało wpływ na inflację w Polsce ?

szarlej81
178
Wysłane: 15 marca 2025 12:00:08
Na trwałe zakończenie? Niewielkie. Na jakąś tam przerwę - średnie. Jak będzie z inflacją to się dopiero zobaczy, jak zachowa się zachód, USA i Rosja. Bo wszystkie trzy to obecnie duża niewiadoma.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 marca 2025 14:48:49
Jaki wpływ na inflację będzie mieć zakończenie działań zbrojnych. Zakładając, że zacznie się odbudowa Ukrainy.

szarlej81
178
Wysłane: 15 marca 2025 16:25:47
Teraz to jest wróżenie z fusów. Wszystko zależy od tego jakie będą warunki porozumienia pokojowego, skala odbudowy, jak będzie ona finansowana, kto będzie to finansował, kto będzie odbudowywał.

Cytat:
Odbudowa ukraińskiej gospodarki może dodać do wzrostu PKB Polski mniej niż 0,2 pkt. proc. rocznie, przy założeniu, że w sumie koszty odbudowy sięgną ok. 300 mld dolarów - oceniają ekonomiści Citi. Ekonomiści zaznaczają jednak, że trudno zignorować zagrożenia, które wiązałyby się z podpisaniem porozumień pokojowych na warunkach niekorzystnych dla Ukrainy.

Więc nie sądzę aby sama odbudowa miała większy wpływ na inflacje, niż jakieś tam dziesiąte procenta. Jakby już to istotniejszą kwestią jest kwestia pracowników z Ukrainy. Jak pokój będzie dobry - mogą zacząć wracać do siebie. Jak będzie zły to czeka nas kolejna fala migracji i zmniejszenie presji płacowej.
Edytowany: 15 marca 2025 16:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 marca 2025 20:42:24
Pokój na Ukrainie i jej odbudowa spowoduje odpływ pracowników z polskiego rynku pracy np. w budowlance. Spowoduje to wzrost płac, ponieważ pracodawcy będą konkurować o pracowników. Podniesie to koszty usług w tych gałęziach przemysłu i usług gdzie obecnie pracuje dużo Ukraińców. W efekcie podniesie to inflację w Polsce. Jedyne co może powstrzymać ten trend to szybkie zastąpienie pracowników z Ukrainy innymi emigrantami. Obstawiam dlatego że jeżeli pokój zostanie zawarty to inflacja szybko nie spadnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

925 926 927 928 929

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,309 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat