flesz napisał(a):takie proste moje wyliczenie na podstawie tych 400mln aktywów które wg Addisona są kwestią czasu.
w kazdym ostatnim kwartale spółka robiła zysk netto w kwartale N na poziomie 1,7% - 2% aktywów na koniec kwartału N-1
mając 400 mln aktywów beda robic kwartalnie zysk 7,2 mln (przyjmując ostroznie 1,8%) co da rocznie zysk około 29mln
tj 3,5zł na akcję
zakładając cene akcji 30 zł - wskaźnik c/z=8,6
a to tylko z samego Hospital Fund, nie ma w tym wyliczeniu nic z nowych produktów
Stwierdziłem, że pasuje dokładniej przyjrzeć się sytuacji. Załóżmy, że 200mln aktywów na koniec roku to oczywista oczywistość i o tym już nie gadamy.
Zysk netto policzę w ten sposób:
W pierwszym półroczu było 2,5mln na 100mln aktywów. Więc w drugim półroczu przy zwiększeniu aktywów do 200mln w przybliżeniu powinno być 2,5mln * 200/100 = 5mln. Razem mamy 7,5 mln zysku w całym roku. Przy obecnej cenie z takim zyskiem wskaźnik C/Z wynosi 18,66, czyli jest dość wysoki - 50% wyższy niż C/Z Magellana po raporcie za pierwsze półrocze i obecnej cenie, a Magellan od tego czasu także zwiększył ilość aktywów. Załóżmy, że pod koniec następnego roku będziemy mieli 400mln aktywów.
Nie wiem skąd wzięło ci się 1,8 % kwartalnie. Zakładam, że do końca 2010 nazbieramy umowy na 200mln. 400mln aktywów będziemy mieli dopiero pod koniec 2011. Rok 2011 zaczynamy z 200mln, a kończymy z 400mln. Do obliczenia zysków w 2011 przyjmijmy stopę zwrotu podobną jak w I półroczu pomnożoną przez 2 (bo w końcu mamy cały rok).
Na początku pierwszego półrocza mamy 63mln zł aktywów, a pod koniec 103mln zł, więc średnio:
(63+103)/2 = 83 mln
z tego było 2,5mln zysku netto.
Stopa zwrotu za pół roku wynosi:
2,5/83 = 3%
więc za cały rok wyniesie 6% (więc 1,5% kwartalnie, a nie 1,8% jak przyjąłeś w swojej wycenie). 1,8% wynosi ROA kwartalnie, a do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty, przede wszystkim koszty pożyczek, które będą podobne niezależnie od pożyczonej kwoty.
Mając w 2011, 200mln aktywów na początku i 400mln na końcu roku dochód wyjdzie następujący:
średnio w roku mamy (200+400)/2 = 300mln aktywów
więc przewidywany zysk netto przy ROA = 6% wyniesie
300mln*6% = 18mln zł
Przy takich dochodach i cenie 25zł mamy współczynnik C/Z = 204mln/18mln = 11,37. Co dopiero jest normalnym poziomem.
Wniosek z tego taki, że 25zł jest ceną docelową za 1,5 roku przy wzroście aktywów r/r o 100%. Jest to wzrost o 50% w porównaniu do aktualnej ceny. Podczas gdy przez ostatni rok wzrost wyniósł 500%. Jak widać to tępo się nie utrzyma, a jeśli cena w najbliższym czasie dojdzie do 20zł powinniśmy zobaczyć jakąś średnioterminową korektę.
Z drugiej strony zakładam bardzo optymistyczne warunki - magellan w pierwszym półroczu zwiększył aktywa tylko o 17% do 330mln, a ja zakładam wzrost o 100% r/r w mwtrade. W tym roku taki wzrost jest jak najbardziej realistyczny, ale w następnym niekoniecznie.