PARTNER SERWISU
tbhhvejs
128 129 130 131 132
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 listopada 2010 09:23:43 przy kursie: 20,60 zł
Kanoniers napisał(a):
mathu napisał(a):
mBank najlepszym narzędziem arbitrażysty :)))

Taurus80 ale u mnie jest tak samo Whistle

Nawet jak mam jakas kase na koncie to jak sprzedam akcje jakiejs spolki to za to kwota moge od razu kupic akcje innej spolki i kasa ktora mialem na rachunku zostaje nietknieta.

Czytajcie ze zrozumieniem :) po sprzedazy akcji mozesz akcje sobie kupic odrazu natomiast PP mozesz kupic nastepnego dnia!!! Chyba proste do zrozumienia :)
Juz podawalem ze wynika to z systemu rozliczania transakcji ktory dla akcji jest D+3 a dla PP D+2
Jak ktos ma inaczej to albo ma jakas umowe kredytowa albo bank zamula co wydaje sie maloprawdopodobne bo jak wiemy banki zedra kazdego grosza :)
A tym bardziej maloprawdopodobne aby nawet na jeden dzien dawaly pieniadze bez oprocentowania :)
Jezeli ktos tak ma to powinien pisac do DMu i pytac dlaczego moze dokonywac takich transakcji nie posiadajac gotowki!!

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 17 listopada 2010 09:30:02 przy kursie: 20,60 zł
doncarlos napisał(a):
moradrin napisał(a):
SP500 ciagle spada ciagnac za soba Wig20 i czesciowo Boryszew. Irlandia na skraju bankructwa, podobnie Portugalia i Hiszpania w której są zakłady Maflow. Ciekawe w jakim stopniu ewentualna plajta tych panstw wplynie na dochod Maflow w najblizszym roku.

Odgrzewane kotlety, zwykły pretekst do korekty. Tak się zazwyczaj dzieje, że w momencie korekty wychodzą takie kwiatki.. nagonka medialna..
A teoretycznie gdyby jeden z tych krajów naprawdę kiedyś splajtował to nie przejmował bym się maflow tylko Polską.. za euro będziemy płacić 5-6 zł lub więcej..

Wiesz moradrin, że na początku jak byłem zaangażowany w Borka (a pierwsze moje inwestycje w tą spółkę datuję od pierwszej emisji pod koniec 2009 r) to tez analizowałem poczatkowo jej kurs w kontekście szerokiego runku, WIG-20 oraz indeksów amerykańskich. Tyle że to było mało, żeby nie powiedzieć, całkowicie nieprzydatne!!! Borek idzie własną drogą, prowadzony przez jego głównego akcjonariusza. Korekta może i być na światowym i krajowym rynku (zresztą ja można było przewidzieć, że po decyzji FED będzie próba realizacji zysków) a Borek i tak może rosnąc dalej wbrew ogólnemu nastrojowi i tendencji. Wystarczy że wypuszczą info o kolejnej fuzji i już kolejny mocny impuls wzrostowy. Wystarczy sobie trochę pośledzić dokładnie kurs Borka i można zobaczy, że pewne reakcje kursu są troszkę "reżyserowane". Np ostatnie podbicie kursu przed rozpoczęciem notowań pp. Dlatego tez twierdzę, że poniżej poziomu nie zejdziemy, a już wkrótce powinniśmy obrać znów kierunek północny thumbright

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 17 listopada 2010 09:48:55 przy kursie: 20,60 zł
broker_ns napisał(a):
Wystarczy że wypuszczą info o kolejnej fuzji i już kolejny mocny impuls wzrostowy.

Ostatni ruch cyfrowego polsatu przypomniał mi o dawnych planach Karkosika dotyczących fuzji boryszewa i impexmetalu..Think wydaje się to bardzo korzystne przy obecnej wycenie impexmetalu..Think

ps Dawny proponowany parytet wymiany akcji boryszew za impexmetal był oprotestowany przez akcjonariuszy mniejszościowych impexmetalu -wtedy kurs ipx był 4 krotnie wyższy niż teraz. Przy takiej wycenie boryszewa jaka jest obecnie, boryszew mógłby zaproponować nawet 4 akcje boryszewa za 1 impexmetalu i było by to korzystne (oczywiście dla boryszewa, nie dla impexmetalu).. może dlatego kurs impexmetalu nie rośnie..Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 17 listopada 2010 09:58

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 listopada 2010 10:00:43 przy kursie: 20,60 zł
Myslisz ze pan Karkosik drugi raz wejdzie do tej samej rzeki :)
Na chwile obecna mysle ze kompletne przejecie impexu z wycofaniem go z gieldy jest kompletnie bezsensowne :) przeciez i tak sprawuja kontrole i robia co chca Angel
Tym bardziej jezeli wezmiemy pod uwage mozliwosci nowych przejec z branzy automotive, jezeli maja naprawde pare podmiotow do przejecia to po co marnowac bezsensownie gotowke ??
Nawet jakby mieli przejmowac impex za akcje Boryszewa tez wydaje sie maloprawdopodobne :) przeciez maja przejmowac nowe podmioty nowymi emisjami to po co drukowac akcje aby przejac cos co i tak do nas nalezy ??

broker_ns
0
Wysłane: 17 listopada 2010 10:03:19 przy kursie: 20,60 zł
doncarlos napisał(a):
broker_ns napisał(a):
Wystarczy że wypuszczą info o kolejnej fuzji i już kolejny mocny impuls wzrostowy.

Ostatni ruch cyfrowego polsatu przypomniał mi o dawnych planach Karkosika dotyczących fuzji boryszewa i impexmetalu..Think wydaje się to bardzo korzystne przy obecnej wycenie impexmetalu..Think

ps może dlatego kurs impexmetalu nie rośnie..Think

Heheh a ja się akurat przejęzyczyłem ( za co zgóry przepraszam) bo miałem na myśli akwizycje nie fuzję wave Ale i fuzja byłaby dobrze odebrana choć sadzę, że na dzień dzisiejszy mało realna. Wydaje się, że Karkosik całą swoja obecna uwagę będzie skupiał na sektorze automotive- pełna integracja aktywów Maflow w strukturę Boryszewa oraz dalsze przejęcia w tej branży - o czym juz wspominał na ostatniej konferencji.

Zapewne wiesz co uchwalono na ostatnim WZA na Impexie więc w zasadzie z kasa mogą zrobić wszystko - mogą dokonać buy-backu bądź nie, w celu umorzenia badź odsprzedaży, w widełkach bardzo rozstrzelonych (2-8). Więc jak Borek będzie potrzebował kasy to wie gdzie jej szukać:-))

doncarlos
0
Wysłane: 17 listopada 2010 10:05:16 przy kursie: 20,60 zł
Nie do końca należy.. tylko 63%.. moim zdaniem opłaca się, gdyż kładą wtedy łapę na 100% aktywów a jest tam kilka bardzo ciekawych nieruchomości (Wa-wa, Wrocław -300-400 mln zł)) i Baterpol (115 mln zł) - teoretycznie pół miliarda.. Think

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
Edytowany: 17 listopada 2010 10:23

doncarlos
0
Wysłane: 17 listopada 2010 10:10:33 przy kursie: 20,60 zł
broker_ns napisał(a):

Heheh a ja się akurat przejęzyczyłem ( za co zgóry przepraszam) bo miałem na myśli akwizycje nie fuzję wave Ale i fuzja byłaby dobrze odebrana choć sadzę, że na dzień dzisiejszy mało realna. Wydaje się, że Karkosik całą swoja obecna uwagę będzie skupiał na sektorze automotive- pełna integracja aktywów Maflow w strukturę Boryszewa oraz dalsze przejęcia w tej branży - o czym juz wspominał na ostatniej konferencji.

Z impexmetalu nie mogą brać kasy gdy im się to podoba, chyba że wypłacą sobie dywidendę, albo sam impexmetal kupi coś dla boryszewa, bo jak widać większość papierowych zysków boryszewa wypracowuje ipx..

Choina89
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 listopada 2010 10:47:30 przy kursie: 20,60 zł
Witam, chciałem tylko dowiedzieć się, czy dobrze kombinuję. Otóż skoro wczoraj zakupiłem akcję Boryszew, to czy teraz automatycznie powinny zostać przydzielone mi PP?

Tzeentch
0
Wpisów: 6
Wysłane: 17 listopada 2010 10:52:01 przy kursie: 20,60 zł
Patrząc co ostatnio jest wypisywane w tym wątku należało by jak najszybciej pozbyć się wszystkich papierów...d'oh!

doncarlos
0
Wysłane: 17 listopada 2010 10:54:30 przy kursie: 20,60 zł
Bardzo źle kombinujesz, jak chcesz pp to musisz je sobie kupić.. za gotówkę..

broker_ns
0
Wysłane: 17 listopada 2010 10:56:42 przy kursie: 20,60 zł
Choina89 napisał(a):
Witam, chciałem tylko dowiedzieć się, czy dobrze kombinuję. Otóż skoro wczoraj zakupiłem akcję Boryszew, to czy teraz automatycznie powinny zostać przydzielone mi PP?

Ku....a Taurus twój apel był chyba mało skuteczny bandhead
Bardzo, a nawet bardzo bardzo, źle kombinujesz. PP teraz już Ci nikt nie przydzieli - są równolegle notowane na giełdzie co akcje ale tylko do 24.11 i można je sonie kupić tak jak akcje - a jak bedą już kupione to trzeba je będzie wykupić (zapisać się na akcje)do 29.11. Teraz jak kupiłeś akcje to nie dostaniesz żadnych pp (no przynajmniej nie z tej emisji co już była). Panowie czytajcie starsze watki.
Edytowany: 17 listopada 2010 10:57

Marzyciel
0
Wpisów: 48
Wysłane: 17 listopada 2010 12:51:07 przy kursie: 20,60 zł
Witam.
Ludzie macie jakieś dziwne zasady w tych bankach. U mnie bez problemu sprzedałem dzisiaj akcje borka i kupiłem od razu za tą kasę prawa poboru borka.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 17 listopada 2010 14:28:24 przy kursie: 20,60 zł
sbyszek napisał(a):
sbyszek napisał(a):
Dodam, że jeżeli historia ma się powtórzyć, to dzisiaj PP powinny być najtańsze.

Natomiast stare akcje najtańsze były w trzecim dniu notowania PP

Według Twojej teorii opartej na danych historycznych dziś powinniśmy mieć ostatni dzień promocji na starych akcjach Whistle

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 17 listopada 2010 15:05:32 przy kursie: 20,60 zł
Marzyciel napisał(a):
Witam.
Ludzie macie jakieś dziwne zasady w tych bankach. U mnie bez problemu sprzedałem dzisiaj akcje borka i kupiłem od razu za tą kasę prawa poboru borka.

Ja mam eMaklera w mBanku i przed chwilą na mCzacie uzyskałem nastepujące wyjaśnienie: cyt;

" Ja: Mam akcje Boryszewa. Chcę je sprzedać i zaraz za te pieniądze kupić PP. Ile czasu upłynie do możności wykorzystania opieniedzy ze sprzedaży do zakupu PP albo nowych akcji?

Czapnik, Krzysztof: Środki ze sprzedaży akcji Boryszew będą dostępne do Pana dyspozycji po trzech dniach roboczych od momentu sprzedaży, więc po takim terminie będzie można zapisać się na Prawa Poboru albo dokonoć kupna kacji.

Czapnik, Krzysztof: akcji*

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 listopada 2010 15:08:34 przy kursie: 20,60 zł
Kupić prawa poboru na rynku można od razu po sprzedaży akcji (dowolnych akcji), nie trzeba czekać na rozliczenie należności i gotówkę (3 dni robocze).

Kupić akcje nowej emisji dzięki tym prawom poboru można widocznie tylko za gotówkę - i dlatego odpowiedzieli w mBanku że trzeba czekać.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 17 listopada 2010 15:09

jkramarz
0
Wpisów: 19
Wysłane: 17 listopada 2010 15:18:00 przy kursie: 20,60 zł
Nie do końca frog... Akcje "rozliczją się" w terminie T+3, natomiast PP w terminie T+2. Jeżeli ktos sprzeda akcje dzisiaj, to gotówka będzie dostępna do rozliczenia transakcji dopiero po 3 dniach. A więc nie będzie dostępna do rozliczenia zakupu PP nabytych tego samego dania, gdyz ich rozliczenie następuje po dwóch dniach. Należności ze spzredaży akcji można wykorzystac do zakupu PP dopiero dnia następnego. Wówczas należności ze spzredaży akcji będą mogły być użyte do rozliczenia zakupu PP.
reasumując: Jeżli dziś spzredam akcje, to PP będę mógł kupić dopiero jutro...
Tak samo byłoby gdyby ktoś chciał kupic obligacje. Dokładne terminy rozlcizania wszystkich isntrumentów są w szczegółowych zasadach działania KDPW

pozdr
Edytowany: 17 listopada 2010 15:19

Frog
13
Wysłane: 17 listopada 2010 15:22:58 przy kursie: 20,60 zł
jkramarz napisał(a):
A więc nie będzie dostępna do rozliczenia zakupu PP nabytych tego samego dania,
pozdr

Mylisz pojęcia nabycia PP (walor notowany na giełdzie) z nabyciem akcji nowej emisji za te PP.
Nabyć dowolny walor notowany na giełdzie można albo za gotówkę, albo za należności ze sprzedaży innego waloru - od razu po sprzedaży.

Problemem jest nabycie akcji nowej emisji poprzez skorzystanie z posiadanego prawa poboru, ze środków pochodzących ze sprzedaży akcji. W tym wypadku trzeba czekać na gotówkę.
Follow me on Twitter

jkramarz
0
Wpisów: 19
Wysłane: 17 listopada 2010 15:33:06 przy kursie: 20,60 zł
nie rozumiemy się...
Transakcje są rozliczane pzrez KDPW. dla akcji termin roliczenia to T+3, dla PP T+2. Jak chce kupić PP (instrument notowany na GPW), to gotówka do rozliczenia tej transakcji musi byc dostarczona po dwóch dniach od dnia dokonia zakupu. Jeżeli sprzedaje akcje do gotówka będzie dostępna po 3 dniach, a więc nie uda sie rozliczyć transakcji. Jest jeden dzień poslizgu.
A więc po sprzedaży akcji, żeby móc kupić notowane na gpw PP muszę odczekać jeden dzień.

Z drugą częścią wypowiedzi się zgadzam. Zeby dokonac zapisu musi byc gotówka ( nie należności) na rachunku.

pozdr

Frog
13
Wysłane: 17 listopada 2010 15:39:28 przy kursie: 20,60 zł
jkramarz napisał(a):
Jak chce kupić PP (instrument notowany na GPW), to gotówka do rozliczenia tej transakcji musi byc dostarczona po dwóch dniach od dnia dokonia zakupu.

W życiu nie widziałem w moim DM rozgraniczenia należności na te pozyskane ze sprzedaży akcji lub na te pozyskane ze sprzedaży innych instrumentów (w tym PP)... Anxious

Nigdy nie spotkałem się też z problemem nie możności zakupu jakiegokolwiek instrumentu notowanego giełdzie za należności z innych instrumentów.

A sprzedawałem i kupowałem wiele PP, PDA i akcji.

Być może nie miałem akurat takiego przypadku, że posiadałem tylko należności z akcji i za nie chciałem kupić PP - nie wiem.

Dla mnie to co piszesz to absolutne novum.

Follow me on Twitter

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 listopada 2010 15:57:00 przy kursie: 20,60 zł
zasaniak napisał(a):
Marzyciel napisał(a):
Witam.

Ja mam eMaklera w mBanku i przed chwilą na mCzacie uzyskałem nastepujące wyjaśnienie: cyt;

" Ja: Mam akcje Boryszewa. Chcę je sprzedać i zaraz za te pieniądze kupić PP. Ile czasu upłynie do możności wykorzystania opieniedzy ze sprzedaży do zakupu PP albo nowych akcji?

Czapnik, Krzysztof: Środki ze sprzedaży akcji Boryszew będą dostępne do Pana dyspozycji po trzech dniach roboczych od momentu sprzedaży, więc po takim terminie będzie można zapisać się na Prawa Poboru albo dokonoć kupna kacji.

Czapnik, Krzysztof: akcji*

Odpowiedział jakiś totalny głupek, który nawet nie wie jak się rozlicza +2 i +3, więc możesz to zignorować, bo widać że nie ma pojęcia o czym mówi. Jeżeli już, to środki możesz wykorzystać po jednym dniu, a nie po trzech.

Powtarzam jeszcze raz:

1. Miałem 0 na koncie.
2. Sprzedałem akcje.
3. W tej samej minucie wydałem dyspozycję zakupu PP, system napisał mi, że nie mam wystarczających środków (i to niezależnie jaką kwotę wpisywałem), ale kiedy kliknąłem Dalej, zlecenie się normalnie zrealizowało.

Moim zdaniem mBank ma bug który powoduje wysyłanie na rynek kasy, do której użytkownik nie ma jeszcze dostępu (WARSET przecież nie może zweryfikować skąd się ona bierze).
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 listopada 2010 15:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

128 129 130 131 132

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,456 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat