PARTNER SERWISU
xhnizjrd
250 251 252 253 254
konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 15 listopada 2013 11:21:57 przy kursie: 5,20 zł
Ta informacja prasowa i raport są znane, o czym wspomniał już brs-rzecznik. Chodzi o jakieś nowe konkrety, których nie ma w tej informacji prasowej.

konris
0
Wysłane: 18 listopada 2013 09:12:20 przy kursie: 5,20 zł
Wciąż nihil novi... A o skupie akcji ani słowa.

Grupa Boryszew chce pracować w przyszłym roku nad zmniejszeniem zadłużenia netto, które na koniec trzeciego kwartału wynosi ponad 800 mln złotych. - Zadłużenie wzrasta, ale jest to uzasadnione inwestycjami. Planujemy jednak jego obniżenie w przyszłym roku, korzystając z uwolnienia kapitału obrotowego, które może wynieść około 100 mln zł - powiedział prezes.

manager.money.pl/prosto-z-firm...

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 26 listopada 2013 07:33:35 przy kursie: 5,10 zł
www.parkiet.com/artykul/25,134...
Prezes Szeliga o poprawie sytuacji w grupie Boryszew.

compaq100
0
Wysłane: 26 listopada 2013 19:23:42 przy kursie: 5,20 zł
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...
Boryszew z Volkswagenem podpisał list nominacyjny na kontrakt o wartości 240mln.zł.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 26 listopada 2013 20:25:01 przy kursie: 5,20 zł
dług faktycznie może być problemem, z drugiej strony pieniądz teraz tani i jeżeli przyjdzie to ożywienie na skale marzeń wszystkich to ten lewar może dać szybko niezłe zyski. emisja by się pewnie przydała tak na 150mln a może szybciej oddanie tych akcji co borek ma w portfelu.

jedyne co może martwic w tej automotvie to .... kompetencje, które w plastikach i gumach nie są szczególnie wymagające.
Edytowany: 26 listopada 2013 20:25

konris
0
Wysłane: 5 grudnia 2013 16:11:24 przy kursie: 5,50 zł
BRS_rzecznik napisał(a):
Witam,

w miarę ograniczeń, które na mnie ciążą - oczywiście, postaram się pomóc. Jak pewnie Państwo wiecie, największe ograniczenia dotyczą stwierdzeń odnoszących się do przyszłości - a właśnie te byłyby najbardziej cenne. Co dokładnie by Pana interesowało? Nie chciałbym zaśmiecać forum ogólnikami, nie wiem jednak na ile szczegółowo będę mógł komentować. Ogólny komentarz, czy informację prasową - zapewne wszyscy widzieli. Dane finansowe, w tym stan zobowiązań (który zmniejszył się w stosunku do raportu za I połowę roku, co z resztą widać w rachunku przepływów pieniężnych) także już są znane.

Pozdrawiam,

Panie e-rzeczniku, skąd tak długie milczenie (wbrew deklaracjom o chęci do merytorycznego dialogu)?

Ponawiam prośbę (będącą odpowiedzią na Pana pytanie o konkrety):

Proszę o nieogólnikowe przedstawienie obecnych fundamentów strategii i harmonogramu zmniejszania zadłużenia spółki oraz określenie terminu (lub przynajmniej okoliczności) powrotu do skupu akcji.

A do pozostałych userów taka refleksja - nie macie wrażenia, że to, co dzieje się od tygodni z kursem, to budowanie bazy pod przyszły rok?
Edytowany: 5 grudnia 2013 16:14

szcmaciej
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 48
Wysłane: 5 grudnia 2013 17:56:23 przy kursie: 5,50 zł
GPW chce karać spółki groszowe i powoli zaczyna ustalać jak to wszystko ma wyglądać, jakie kroki co do takich działań podejmie spółka??
A CO TAM, STAĆ MNIE!!!

kajko
0
Wpisów: 69
Wysłane: 12 grudnia 2013 17:19:38 przy kursie: 5,40 zł
Mam pytania do Pana rzecznika Boryszewa:

1. Jakie jest stanowisko zarządu spółki dotyczące planów GPW odnośnie spółek groszowych?
2. Czy planujecie Państwo scalenie akcji spółki?
3. Czy będziecie kontynuować skup akcji własnych?

Proszę o odpowiedź.

witcher
0
Wpisów: 16
Wysłane: 13 grudnia 2013 09:16:33 przy kursie: 5,40 zł
Volkswagen wybuduje w Polsce fabrykę samochodów? Mowa o inwestycji wartej 1 mld zł

serwisy.gazetaprawna.pl/transp...

Biorąc pod uwagę, że to właśnie Volkswagen, to zapowiada się ciekawie.

konris
0
Wysłane: 13 grudnia 2013 19:45:55 przy kursie: 5,40 zł
Liczyłem na e-rzecznika, że Boryszew i Jego Zarząd dołożą najwyższej staranności w zakresie najwyższej profesjonalnej jakości przekazywanych informacji.
A koń, jaki jest, każdy widzi...
A raczej nie widzi, bo e-rzecznik znikł z forum.

Liczyłem na aktualne informacje ze spółki z merytorycznym omówieniem (a nie odsyłaniem do linków, które samemu można bezproblemowo znaleźć), a każde info z tych aktualności będzie miało odzwierciedlenie w realnych działaniach spółki.

Rozumiem przy tym, iż niektóre informacje dotyczą często projektów ardzo złożonych i wieloletnich np. kontraktów, w których procedury decyzyjne często się przedłużają z przyczyn niezależnych od spółki (vide: Łucka).

Niemniej...
Oczekuję jednak, iż o realizacji projektów czy przedsięwzięć biznesowych bądź giełdowych (np. skup akcji) - rzecznik będzie informował inwestorów bez zbędnej zwłoki, by rozwiewać wszelkie wątpliwości i merytorycznie odpowiadać na bieżące pytania.

A teraz to wygląda tak, iż rzecznik i dział relacji inwestorskich (niejako miotający się między unikaniem konkretnych odpowiedzi a staraniem się o robienie dobrego wrazenia) to jakieś nieporozumienie i żenujący nieprofesjonalizm...
Edytowany: 13 grudnia 2013 19:46

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 14 grudnia 2013 13:44:18 przy kursie: 5,40 zł
Uwzięliście się na tego rzecznika - nieszczęśnika i jeździcie po nim jak po łysek kobyle. Moim zdaniem niesłusznie, bo facet naprawdę niewiele może. Odnoszę wrażenie, że według "oczekiwań społecznych" rola takiego rzecznika ma polegać przede wszystkim na ogłaszaniu wieści elektryzujących i bezwarunkowo wspaniałych, dzięki którym kurs akcji poszybuje pod niebiosa niczym orzeł górski.

Niestety nic takiego się nie stanie. Instytucja rzecznika była zapewne zrodzonym w umyśle któregoś z wyższych menadżerów firmy pomysłem na poprawę relacji inwestorskich. Jak to zazwyczaj w takich wypadkach bywa pomysł był przekazywany "do realizacji" na coraz niższe szczeble, w wyniku czego zlecono zadanie rzecznikowania komuś, kto umie się wypowiadać bez błędów gramatycznych i ortograficznych oraz ma jakie takie pojęcie na temat sytuacji w spółce.

Podlaga on zapewne któremuś z kierowników średniego szczebla, może nawet w HR-ach i ma stanowcze polecenie, żeby się nie wychylać, bo jak się wychyli poza to, co jest publikowane w ESPI, to firma z miejsca naraża się na oskarżenia o próbę manipulowania kursem za pomocą rozsiewania plotek. Stąd taka a nie inna postawa rzecznika.

Mówi wam on mniej więcej coś takiego: "Cześć, jestem tu od tego, żeby pokazać że firma nie ma was zupełnie gdzieś, ale żadnych rewelacji wam nie przekażę, bo nie mogę". I tyle.

Jeśli zaś chodzi o pytania typu "Czy będzie kontynuowany skup" albo "Jak spółka zareaguje na nowe uregulowania odnośnie groszówek", to nie potrzeba tu nawet rzecznika. Pierwsze pytanie można śmiało opatrzyć odpowiedzią "Nie wiemy, jak będzie nam pasowało, to poskupujemy a jak nie to nie, zobaczymy jak będzie wyglądała sytuacja".

Drugie natomiast jest jeszcze bardziej oczywiste. Scalanie akcji zostanie zrobione niemal na sto procent, gdyż firmie zależy na jakiej takiej reputacji i wcale nie ma ochoty trafić na listę alertów a na to, żeby wywindować kurs do jakiejś bezpiecznej wysokości na razie nie ma żadnych szans, gdyż taką wysokością są w tym przypadku co najmniej 2 złote a najlepiej 5, żeby w razie czego mieć z czego spadać. I tyle w temacie. Zostawcie już więc biednego rzecznika, bo jeszcze się facet sfrustruje i zrezygnuje ze stanowiska a lepszy jakikolwiek rzecznik niż żaden:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

compaq100
0
Wysłane: 14 grudnia 2013 23:34:14 przy kursie: 5,40 zł
Całkowicie podzielam pogląd irfy dotyczącego rzecznika prasowego w tym przypadku Boryszewa.
Rzecznik prasowy nie jest "cudotwórcą"na udzielanie informacji mającej z punktu widzenia inwestora
wpływu na kurs spółki.
Kurs i wycena spółki zależy od fundamentów,AT,wyników..oraz od wartości i wskazników...
Na tej podstawie inwestorzy podejmują decyzję co do wyceny i wartości spółki(o tym inwestor decyduje na podstawie analizy a nie na informacji rzecznika prasoweggo BRS)
Moim zdaniem odpowiedż na temat scalania akcji,skup akcji spółki jest w tym momencie jakby tematem drugorzędnem ....być możliwe mający wpływ na kurs w krótkim terminie.

Edytowany: 15 grudnia 2013 12:27

konris
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 09:17:40 przy kursie: 5,40 zł
Przejrzałem posty i nie znalazłem stwierdzeń, iż "/.../rola takiego rzecznika ma polegać przede wszystkim na ogłaszaniu wieści elektryzujących i bezwarunkowo wspaniałych, dzięki którym kurs akcji poszybuje pod niebiosa niczym orzeł górski./.../.
Ale rozumiem, ze irfy z subtelna ironią napisał - jak zauważył - o swoim odczuciu, do którego kazdy ma forum ma prawo.

Ja chciałbym, by rzecznik był partnerem w dyskusji i wymianie informacji o spółce a nie tylko kims odsyłajacym do linków i niby heroldem, którego "/.../rola miałaby polegać przede wszystkim na ogłaszaniu wieści elektryzujących i bezwarunkowo wspaniałych /.../".
Takie podejscie faktycznie byłoby infantylne.
Pojawienie się e-rzecznika odebrałem jako zapowiedź dialogu z inwestorami na
tematy dotyczące strategii, perspektyw, zagrożeń, uwarunkowań, interpretacji wskaźników i wyników itp.
I w tym sensie mam swoje odczucie: rozczarowania.

Natomiast faktycznie zgadzam sie ze stwierdzeniem irfego, iż "/.../Mówi wam on mniej więcej coś takiego: "Cześć, jestem tu od tego, żeby pokazać że firma nie ma was zupełnie gdzieś, ale żadnych rewelacji wam nie przekażę, bo nie mogę". I tyle. /.../
Tylko wtedy - po co ten rzecznik?

Irfy napisał też "/.../ a lepszy jakikolwiek rzecznik niż żaden:)/.../"
Na razie bardziej jest "żaden" niż "jakikolwiek".
Był przez kilka dni, a od wielu tygodni - cisza...
Edytowany: 15 grudnia 2013 09:36

compaq100
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 09:38:08 przy kursie: 5,40 zł
konris masz racje,skoro rzecznik na forum spółki się ujawnił to do dobrych zasad i obyczajów należy reakcja na pytania i odpowiedz.
Natomiast dalej uważam,że informacje przekazane przez rzecznika będą ogólnikowe(o treści jak napisano wcześniej w postach).
Edytowany: 15 grudnia 2013 09:45

irfy
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 13:14:34 przy kursie: 5,40 zł
To może jeszcze inaczej. Postaram się rozwinąć moją poprzednią wypowiedź z trochę innego punktu widzenia. Należy bowiem zacząć od tego, że Boryszew jest przede wszystkim spółką całkowicie kontrolowaną przez oligarchę, ze wszystkimi blaskami i cieniami takiej sytuacji.

Rzeczą niewątpliwie pocieszającą jest fakt, że spośród wielu polskich oligarchów tutejszy wydaje się być najmniej bezwzględnym w stosunku do drobnych akcjonariuszy swoich spółek i najmniej łasy na szybkie zyski, osiągane ich kosztem. Oczywiście nie jest święty, bo miejsce świętych jest w Piśmie Świętym albo na cmentarzu, jednak w porównaniu z oligarchami z takich spółek jak Petrolinvest, Rovese, Midas czy na przykład mikrooligarchą z Chemosu i Atlantisu jest władcą niemal poczciwym.

Chcę przez to wszystko powiedzieć, że kierunek rozwoju wyznacza wyłącznie on a cała reszta jest tylko rodzajem parawanu. Ponieważ nie przypuszczam, żeby do wszystkich swoich obowiązków zechciał dodać również internetowe rzecznikowanie, mogę zaryzykować stwierdzenie, że rzecznik wie jedynie to, co zostanie mu przekazane z działu marketingu i przesiane przez sito działu prawnego.

Tak to się robi w korporacjach, którą Boryszew, spółka o kapitalizacji i wartości księgowej pomad miliarda złotych niewątpliwie jest. Moim zdaniem, tak jak zasugerowałem to już wcześniej, powołanie e-rzecznika jest pomysłem któregoś z menadżerów firmy, z zastrzeżeniem że zapewne pomysłem "gołym".

Możliwe, że wyglądało to w ten sposób, że facet wstał rano, przeczytał gazetę, wyczytał tam, że firma X powołała e-rzecznika i obecni na internetowych forach akcjonariusze byli zachwyceni. Wziął więc laptopa i przy kawce napisał do któregoś z podlegających mu dyrektorów krótkiego maila o treści "Powołajmy e-rzecznika, żeby być tacy sami słodcy, jak firma X. Wykonać". Mail ten był następnie sukcesywnie przekazywany niżej, aż dotarł do osobnika, który nie miał pod sobą już żadnego podwykonawcy, tylko musiał sam zatrudnić odpowiednią osobę.

Zrobił to więc, ale w sposób maksymalnie asekuracyjny, bo takie "komunikowanie z rynkiem" to stąpanie po cienkim lodzie. Szansa na pochwały i profity zerowa, za to po łbie można oberwać bardzo łatwo. Więc albo zatrudnił jakiegoś absolwenta-humanistę i wielkimi, czerwonymi literami napisał mu, co może a czego nie, albo dodał te obowiązki do zadań jakiegoś żuczka z działu marketingu bądź HR-ów.

I żuczek się nie wychyla, bo ani chce, ani może. Poza tym menadżer-pomysłodawca, zgarnąwszy stosowne pochwały oraz sutą premię za swój epokowy pomysł zapewne już dawno o nim zapomniał a sam rzecznik, pytając przełożonych o to, co ma odpowiadać rozsierdzonym forumowiczom jest odsyłany od Annasza do Kajfasza a na koniec dowiaduje się, że jeśli nie wie co odpowiedzieć, to niech nie odpowiada nic, gdyż na pytania akcjonariuszy statutowo odpowiada się na Walnym Zgromadzeniu.

Ostatnią rzeczą jest treść pytań. Być może udałoby się nawiązać z rzecznikiem jakąś dyskusję w przypadku zagadnień typu "Ja i Franek uważamy, że należy zamknąć inwestycje w Rosji i całość środków przenieść na zachód, bo ruskie to obrzydliwe kacapy a ich krwiożerczy car zaraz nam te fabryki znacjonalizuje, bo nienawidzi Polaków. A w ogóle to jest to nieopłacalne. Tutaj stosowne wyliczenia".

W takim wypadku rzecznik mógłby przytaczać kontrargumenty i liczby. W przypadku pytań typu "scalanie" czy "skup" nie może powiedzieć nic, bo to pytanie nie do niego, a do pana oligarchy:)
Edytowany: 15 grudnia 2013 13:14

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 grudnia 2013 13:18:56 przy kursie: 5,40 zł
Tak to mniej więcej wygląda. Dodatkowo, z komunikacji w mediach społecznościowych na razie dwójka na czerwono.
Edytowany: 15 grudnia 2013 15:13

compaq100
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 13:35:32 przy kursie: 5,40 zł
Masz rację irfy,należy "myśleć" jak uważa boss(RK)na temat związany min. z strategią i nie tylko...
W tym przypadku jeżeli wyczuję się intencje RK sukces murowany.Nie podzielam Twojego poglądu co do porównania bossa RK(Karkosika) do RK(Ryszarda)
Edytowany: 15 grudnia 2013 13:38

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 15 grudnia 2013 13:58:49 przy kursie: 5,40 zł
Świetnie irfy opisałeś działanie korporacji w temacie PR , dodałbym że dotyczy to większości dużych spółek na GPW i rozlewa się na spółki mniejsze , które małpują co się da .
Brakuje mi właśnie rzetelnych kontaktów z akcjonariuszami opartych na wiedzy rzeczników czy innych osób udzielających informacji .
Dla mnie to jeszcze jedna zasłona dymna wymyślona dla większego zaciemnienia obrazu spółek i mącąca w głowach napalonych inwestorów .
Dżungla robi się coraz gęstsza !

compaq100
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 16:33:22 przy kursie: 5,40 zł
Jeszcze krótko powiem Rzecznik prasowy nie ma wpływu na kurs spółki i na pewno wg. mnie nie będzie miał wpływu.
Proponuje o dyskusje merytoryczną. Uważam,że obecnie Boryszew jest w konsolidacji i w krótkim termini e powinien osiąga za kurs akcji w okolicach 1,00zł.
Propnuje dyskusje merytoryczną.
Edytowany: 15 grudnia 2013 16:36

irfy
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 18:07:11 przy kursie: 5,40 zł
A według mnie będzie się dalej kisił w dotychczasowym kanale co najmniej do końca stycznia. Co więcej, może nawet okresowo spadać poniżej 50 groszy. Powodem takiego zachowania jest ogólna słabość i niepewność szerokiego rynku, której źródłem jest między innymi zamieszanie z OFE.

Sytuacja jest o tyle dziwna, że mamy niby hossę a przynajmniej tak twierdzi wielu komentatorów, ale ja tej hossy nie widzę. Co więcej mam niejasne wrażenie, że już niebawem ta mdła hossa przerodzi się w całkiem solidną bessę. Przy okazji przeglądania jakichś wiadomości gospodarczych natrafiłem ostatnio na wyliczenie, według którego w chwili obecnej pierwszą pozycją w wydatkach budżetowych są emerytury i renty a zaraz po nich obsługa zadłużenia.

Przerażająca sprawa, jeśli uwzględni się wysokość wszelkich podatków, jakie należy w tym kraju płacić. Innymi słowy nieznośny ucisk podatkowy ma na celu jedynie przedłużanie stagnacji i czekanie na nie wiadomo co. Chyba na kolejne wybory. Tyle że niezależnie od zwycięzcy niedługo po nich nastąpi nieunikniony potop.

Do katastrofy nie potrzeba wiele. Wystarczy że wyjedzie stąd kolejny milion ludzi zdolnych i chętnych do pracy. Rząd zanotuje wtedy "gigantyczny sukces" w postaci zmniejszenia się bezrobocia, ale padnie budżet bo wszyscy ci ludzie dotychczas płacili w Polsce podatki i kupowali tu produkty, dając zarobić państwu, producentom oraz importerom, a więc pośrednio też zatrudnionym przez nich ludziom. W sferze dochodów takiego ubytku nie da się uzupełnić jakimiś sprowadzonymi na chybcika Ukraińcami ani emigrantami z jakichś biednych krajów, bo nikt nie traktuje Polski jako kraju docelowego i albo zwiewa zaraz dalej na zachód, albo przesyła zarobione pieniądze do swojej ojczyzny, tutaj żywiąc się najtańszymi ochłapami.

Dlatego uważam, że zarówno na Boryszewie jak i innych dużych spółkach nie można w najbliższym czasie oczekiwać cudów. Tymczasowo, przynajmniej do czasu scalanie akcji Boryszew jest zresztą w całkiem dobrej sytuacji, bo władze spółki raczej nie pozwolą kursowi na głębsze zejście poniżej 50 groszy. Jest to więc pewna baza do gry tutaj, z zastrzeżeniem że po scalaniu (moim zdaniem w bezpiecznej proporcji 100:1) możliwe będzie wszystko.

Można się ze mną oczywiście nie zgadzać i zarzucać, że piszę dyrdymały, ale tak właśnie to widzę:)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

250 251 252 253 254

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

xlrkrdlc
vpfeuefb
dhcznnms
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxvzhjrc
isheyqxx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat