0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
26 stycznia 2016 13:09:43
przy kursie: 4,32 zł
wyjaśnia się powoli sprawa z hutmenem: Miliarder poinformował o zwiększeniu zaangażowania w Hutmenie z 88 do 89,1 proc. Zgodnie z przepisami zwiększenie udziału do 90 proc. umożliwi ogłoszenie przymusowego wykupu akcjonariuszy mniejszościowych. Cena będzie równa średniemu kursowi z sześciu miesięcy lub najwyższej cenie zapłaconej przez Karkosika (lub podmioty powiązane) za akcje w ciągu 12 miesięcy. W listopadzie ub.r. kontrolowany przez biznesmena Boryszew płacił w wezwaniu 5 zł za akcję Hutmenu. Średni kurs z sześciu miesięcy to 4,91 zł. Karkosik musi jeszcze kupić 230,3 tys. akcji. Bieżąca wartość rynkowa pakietu to 1,1 mln zł. Grupa Boryszew od dawna dąży do zdjęcia Hutmenu z GPW. W grudniu, kiedy grupa miała 86 proc. akcji Hutmenu, prezes Piotr Szeliga powiedział „Parkietowi", że utrzymywanie firmy na rynku regulowanym nie jest właściwe i grupa będzie dążyć do wykupienia akcji pozostałych w obrocie.www.parkiet.com/artykul/25,145...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 stycznia 2016 13:08:40
przy kursie: 4,30 zł
Na Hutmenie płynności za bardzo nie ma, wykres przypomina krople ściekające po szybie. Niemniej w transakcji ciągle jest spore dyskonto, czyli dobry interes. A pieniądze trzeba w coś ładować - czemu nie w nieruchomości w dobrych miejscach. Cytat:Roman Karkosik kupuje kawałek historii - pałac, w którym urzędowali polscy prezydenci
W 1995 w budynku mieściło się w nim biuro prezydenta elekta Aleksandra Kwaśniewskiego, w 2005 prezydenta elekta Lecha Kaczyńskiego, a w 2015 roku na chwilę wprowadził się do niego prezydent elekt Andrzej Duda.
Informację te podał Onet.pl. Portal przypomniał, że Roman Karkosik to twórca i główny akcjonariusz giełdowego Boryszewa, wokół którego zbudował dużą grupę kapitałową. W rankingu najbogatszych Polaków miesięcznika "Forbes" Karkosik w 2015 r. zajął 10. miejsce z majątkiem wycenianym ma 2,15 mld zł. Teraz miliarder postanowił zainwestować w pałacyk Przeździeckich przy ulicy Foksal 6 w Warszawie. www.strefabiznesu.pomorska.pl/...To jest tylko częściowo tabloidowy news. Dla mnie potwierdza hipotezę, którą tutaj formułowaliśmy. RK jest dobrym inwestorem: kupuje tanio, sprzedaje drogo. Boryszew ciągle jest drogi.
Edytowany: 31 stycznia 2016 13:09
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
23 lutego 2016 10:48:02
przy kursie: 4,55 zł
www.parkiet.com/artykul/146322...Boryszew liczy,że nabywca działki przy ul.Łuckiej pozyska finansowanie w ciągu kilku dni..
|
|
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 lutego 2016 08:21:31
przy kursie: 4,55 zł
Dlaczego pan zabił moje marzenia – analiza techniczna Boryszewa w porannym Wykresie dnia.
 kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
10 marca 2016 12:53:04
przy kursie: 4,70 zł
Pokonanie przez spółkę ostatniego lokalnego szczytu w ostatnich dniach przynosi wzmożoną aktywność kupujących. Tym samym już prawie półtoramiesięcznym zwyżkom zaczynają wtórować również wolniejsze wskaźniki.marketinvest.pl/gielda/komenta...Ja tam jeszcze "wzmożonej aktywności kupujących" jeszcze nie widzę...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
10 marca 2016 13:21:13
przy kursie: 4,70 zł
Boryszew od początku lutego jest w trendzie wzrostowym,obecnie zbliża sie do ważnego punktu 4,84zł.Pokonanie tego oporu otworzy drogę do dalszych wzrostów.Mam nadzieję,że publikacja wyników Boryszewa oraz informacje o strategi spółki i nie tylko bedą sprzyjać takiemu scenariuszowi.Po dokładnej analizie w ostatnim okresie da się zauważyć wzrost obrotów.W dniu dzisiejszym obecnie obroty wynoszą ca.700tys.zł.co jest wartością zwyżkującą do poprzednich dni.
Edytowany: 10 marca 2016 13:26
|
|
Wysłane:
16 marca 2016 19:54:56
przy kursie: 4,89 zł
Odbudowa zakładu w Niemczech: Prawie rok po pożarze prace dotyczące rekonstrukcji dzieła polskiej motoryzacji Boryszewa zaczęło. Ponad 21 milionów euro zainwestowano Spółka, według Ministerstwa Gospodarki w środę. Kraj jest wsparcie projektu 4,2 mln euro. Wczesne 2017, aby zakończyć linię produkcyjną uruchomić ponownie. Istnieje 70 więcej pracownicy są zatrudnieni. Do tej pory około 230 miejsc pracy.tłumaczenie wg wujka googla.... translate.googleusercontent.co...://www.berlinonline.de/aktuell/4340002-4015970-nach-feuerkatastrophe-baustart-fuer-neue.html&usg=ALkJrhhfLPlSyyNjMOeUrjgUx33_VbnfLg
Edytowany: 16 marca 2016 19:59
|
|
Wysłane:
18 marca 2016 09:46:17
przy kursie: 5,12 zł
@ sasky mógłbyś przedstawić swe aktualne spojrzenie na borka?
|
|
0 Dołączył: 2014-10-08 Wpisów: 14
Wysłane:
28 marca 2016 19:26:11
przy kursie: 5,01 zł
Witam,padło pytanie dlaczego w automotive jest tak źle,według mnie odpowiedz jest prosta Boryszew dla volkswagena jest jak dostawca np.lodów dla biedronki,jeśli nie zgadzasz się na tę cenę to weźmiemy lody od innej firmy-nie ma nic do gadania co potwierdzają wskaźniki-przychody rosną a zysk netto maleje.Druga sprawa to sprzedaż działki w Toruniu.Kim jest ten tajemniczy inwestor[gołodupiec] który od pół roku kupuje tę działkę,może to jakiś pan Henio który ma kilka firm wydmuszek.Dla mnie to jest żenada.Sprzedajesz samochód za 30 tysięcy i przychodzi jakiś żul i mówi że kupi go a ty czekasz aż nazbiera kasę,czekasz i czekasz.Volkswagena czekają wielomilionowe odszkodowania wszędzie szukają kasy.Ponad 5000 nierobów z biur chcą zwolnić-na produkcji nie ma już co ciąć-skoro biorą się za tak zwane święte krowy to jest u nich źle.
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2016 17:18:59
przy kursie: 4,81 zł
wznowiono skup, choć ilościowo szału nie ma: Zarząd Boryszew S.A. /.../ informuje, iż /.../nabyła w dniu 7 kwietnia 2016 roku na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. 40.000 akcji własnych o wartości nominalnej 1,00 zł każda, po cenie jednostkowej 4,79 zł/szt. /.../ W wyniku zawarcia powyższej transakcji Spółka Boryszew S.A. posiada bezpośrednio 6.870.000 oraz pośrednio przez spółki zależne 8.170.000 akcji własnych stanowiących razem 6,267% kapitału zakładowego i dających prawo do 15.040.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 6,267% ogólnej liczby głosów.biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...pytanie brzmi: ile jeszcze mają kasy na skup?...
|
|
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2016 21:46:25
przy kursie: 4,81 zł
Spółce wciąż ciąży chyba ta sprawa: Sąd nie umorzył sprawy Karkosików. Będzie proces karny. Dopiero proces sądowy z przesłuchaniem świadków i biegłych wykaże, czy znani inwestorzy Grażyna i Roman Karkosikowie dopuścili się manipulacji na giełdzie. Ich obrońcy chcieli umorzenia sprawy, ale Komisja Nadzoru Finansowego jest nieustępliwa. W środę sąd rejonowy w Toruniu uznał, że do wyjaśnienia wątpliwości potrzebne jest postępowanie dowodowe, sprawy więc nie umorzy. Tę decyzję poprzedziła prawnicza batalia na argumenty. Karkosików reprezentuje łącznie pięciu adwokatów, trzech z nich uczestniczyło w środowym posiedzeniu. Mec. Michał Królikowski, były wiceminister sprawiedliwości, zwracał uwagę m.in. na przepisy unijne, które wejdą w życie 3 lipca i w jego ocenie przesądzą o tym, że transakcje nie były przestępstwem. Sąd będzie musiał wziąć je pod uwagę, wątpliwe bowiem, by do tego czasu zakończył proces. Reprezentujący KNF radca prawny Mariusz Cyran te przepisy interpretował odmiennie, przypominał również, że już biuro maklerskie pośredniczące w transakcjach uznało je za podejrzane.
Spór prawniczy dotyczy też tego, co uznać za "dobre praktyki rynkowe". KNF nie opublikowała żadnego ich katalogu, mec. Cyran zwracał uwagę, że nie ma takiego obowiązku, w wielu innych krajach organy nadzoru również nie ogłaszają oficjalnego wykazu. Obrońca Wojciech Błaszczyk przytaczał zaś dwa różne stanowiska prawników co do tego, skąd te praktyki wywodzić. - Jest też trzeci pogląd, który przyjął oskarżony Roman Karkosik: "skoro nie zostały określone przez KNF żadne praktyki rynkowe, to jak mogłem je naruszyć?". I to jest logiczne - argumentował mecenas.
- KNF mogła uregulować, co wolno, a czego nie wolno uczestnikom rynku. I tego nie dokonała - dodał kolejny adwokat Jacek Krężelewski.
Obrona kwestionowała też obiektywność biegłego, którego opinia posłużyła za podstawę do oskarżenia. Roman Karkosik był w sądzie na poprzednim posiedzeniu , w środę nie przyjechał ani on, ani jego żona. Będą musieli stawić się w maju, gdy proces ruszy na dobre.torun.wyborcza.pl/torun/1,4872...nowosci.com.pl/351771,Proces-K...
Edytowany: 7 kwietnia 2016 21:48
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2016 10:49:27
przy kursie: 4,99 zł
Nie macie wrażenia, że brs_rzecznicy oraz zarządzający GK Boryszew mają tak bardzo głowy schowane w piasku i unikają - WBREW WCZEŚNIEJSZYM OBIETNICOM (nawet na tym forum!) - wszelkich kontaktów z drobnicą, że to chyba aż niemożliwe, by to nie było jakieś świadome działanie spółki o tak niby znakomitych fundamentach?
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2016 13:12:43
Żeby było jasne - pisałeś do Spółki i nie odpowiedzieli?
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2016 16:13:10
Pisałem. Raz odpowiedzieli. Ogólnikami. No i ile razy można pytać o Łucką, o środki na buy back itd., skoro wciąż są te same wymijające odpowiedzi lub ich brak. Przecież nawet tu, w tym wątku kiedyś dociskałem rzecznika, by wyjaśnił, czemu w uchwale o skupie nie sprecyzowano różnych spraw dot. buy backu.
Ale piszę tu o tym, bo nie chodzi przecież o to, co odpiszą na pojedyncze maile, lecz o niedotrzymywanie słowa dot. obietnicy bieżącego kontaktu na forach, gdzie to deklarowano, oraz możliwości późniejszego wspólnego komentowania przez inwestorów na danym forum.
Wystarczy spojrzeć na pierwsze wpisy brs_rzeczników na tym forum (na bankierze pisali to samo), jak obiecywano nowe bieżące kompetentne informowanie i odpowiadanie na pytania. Potem co było - odsyłanie do linków, a później już zniknęli z forum.
|
|
0 Dołączył: 2014-10-08 Wpisów: 14
Wysłane:
17 kwietnia 2016 19:13:40
Witam, mam takie wrażenie że dla prezesa Szeligi nie mającego akcji spółki kurs akcji nie ma takiego znaczenia-przecież Romek co miesiąc daje mu wypłatę.Poprawcie mnie jeśli się mylę ale nie znalazłem żadnej informacji o stanie posiadania.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 16:39:04
przy kursie: 4,98 zł
Ma ktoś jakieś wyjaśnienie, czemu służy to codzienne przerzucanie pakietów? www.gpw.pl/kursy_transakcje_pa...Pod jakieś przyszłe wezwanie? pozorowanie wielkiej płynności? jakiś związek ze skupem? kolejna 'optymalizacja" głównego akcjonariusza?
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 18:37:15
WatchDog napisał(a):Żeby było jasne - pisałeś do Spółki i nie odpowiedzieli? WD, może Ty napisz do spółki i zadaj jakiekolwiek pytanie, np. o zadłużenie. A potem zamieść odpowiedź (jeśli ją otrzymasz).
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 18:47:00
Zastanawiałem się nad tym, ale nie mam pytań do spółki. Wszystko jest przecież jasne. I tyle jest innych spółek, którymi można się w różnych celach zajmować.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 19:57:45
Wszystko jest jasne?! Nie żartuj! czyżbyś znał już termin zakończenia sprawy Łuckiej? decyzję o dalszych losach hutmenu? ilość kasy, jaka jeszcze jest przeznaczona na skup? stan obecnych zysków i strat z inwestycji GKB poza PL? trend w zadłużeniu?...
Zależnie od preferencji - każdy może napisać, że są inne ciekawsze spółki. Możesz podać choć jedną z uzasadnieniem?
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2016 21:29:04
Niestety to nie jest wątek "innych spółek", ani też nie zajmuję się doradzaniem. W sprawie Boryszewa wiem wszystko co potrzebowałem wiedzieć z perspektywy analityczno-inwestorskiej. Popatrz na kurs, albo chociażby na ten wątek. Tak zwany "rynek" też wygłasza swoją milczącą opinię.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.