PARTNER SERWISU
ucwyjieh
185 186 187 188 189

Kiedy szczyt Hossy:)

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 29 września 2023 11:41:46
Poczekajmy na urealnienie ceny paliw - to może być bolesne i czekam z zaciekawieniem jak rządowa propaganda sprzeda to ludowi. Może też ktoś kiedyś policzy ile to kosztowało budżet Państwa i czy ta kwota nie jest większa niż środki jakie wszystkie partie razem wzięte wydają na tą pożałowania godną kampanię wyborczą.
Edytowany: 29 września 2023 11:42

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 29 września 2023 11:42:19
szarlej81 napisał(a):
[
To, że USA informowały nas o tym już we wrześniu 2022 roku wynika z ujawnionej korespondencji MSZ. Nie neguję wszysztkich działań prokuratury a jedynie poddaję w wątpliwość jej 100% wiarygodność w tej sprawie, ze względu na oczywistą sprzeczność interesów. A w dyskusjach z fanatykami poszczególnych partii politycznych już dawno cokolwiem przestało mnie dziwić :)

Moze podac link - mozesz nawet z Onetu. Z tego co teraz szukałem to USa poinformowało że próbowali się dostac Gruzini z wizą pracownicza z Polski. JEżeli dla trudno jest Tobie podać link to chociaz wytłumacz mi sytuacje przyczynowo skutkową że info że pojawiły się osoby z wiza świadczy o korupcji przy ich wydawaniu ??? Spróbujesz.... to jest tak jak np Polska znalazła na swoim terytorium człowieka z wizą pracownicza wystawiona przez Czechy i poinformowała służby i odesłała delikwenta...
Nie doszukuj się fanatyka partii politycznej w mojej osobie tylko zauważ w swojej osobie boota - które wszystkie bzdury z neta jestes gotowy traktowac jako prawdę objawioną razem z Twoim kolegą - który tez jest tak jak Ty apolitycznny...

szarlej81 napisał(a):

Mozesz mi podac jakis konkretny przykład ??? Postaraj sie go opisac własnymi słowami jezeli potrafisz.....

yanek z hor napisał(a):
Praktycznie wszystko co znajdziesz tutaj z datą po 2020 roku.
www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki...

Streszczać Ci ich nie będę. W każdym masz na początku wprowadzenie informujące czego raport dotyczy.

Czyli nie potrafisz nic napisać na ten temat i podac przykład. To jest właśnie Twój obraz - czerpiesz slogany z neta i przelewasz na forum i nic nie potrafisz na ten temat napisac. Ja Tobie mogę dac przykład jak to Banaś został bohaterem tzw "demokratów" bo jakby w dramatycznej walce o prawdę ujawnił ze wydatki covidoe dla przedsiębiorstw nie były ujete w PDP i były ukryte za 2476 drzwiami (tzn było to na stronie internetowaj do której każdy miał dostep). tylko chyba nie o to Tobie chodzi??? nie o takie bohaterstwo ?
[quote]

yanek z hor napisał(a):
Według odpowiedzi ministerstwa na zapytanie poselskie w 2022 roku było to około 30 000 osób.

Możesz mi podac link czy będziesz żąglował cyframi według upodobania i potrzeby ???
Znasz różnice między nielegalnym pontoniarzem a osobom która dostala wizę ???

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 września 2023 12:39:24
Cytat:
Sprzecznośc interesów jest ewidentna. Jeżeli pan Ziobro dalej chce być prokuratorem generalnym to jego koalicja musi wygrać wybory. A jeżeli okazałoby się, że afera wizowa ma jednak większy zasięg niż twierdzą to środowiska związane z obecną władzą lub, że zamieszany jest w to ktoś wyżej niż Wawrzynek mogłoby to być problemem.

Na dyspozycyjność prokuratorów twardych dowodów oczywiście nie mam. Są tylko poszlaki takie jak ścieżki awansu osób takich jak pani Śpiewak, czy pan Ostosjki. Sporo tego jest też w raportach LSO na temat prokuratury.

Innymi słowy można twierdzić, że każdy jest złodziejem, bo złodziejstwo się opłaca. PiS nie wymieniło wszystkich służb konsularnych, prokuratorów czy pracowników MSZ. Czy przed wyborami ryzyko o jakim piszesz w przypadku niedochowania należytych standardów nie byłoby wyższe? Gdyby takie zachowanie, jakie sugerujesz u Ziobry, wyszłoby przed wyborami na widok publiczny, to opozycja wygrałaby wybory w cuglach. Poza tym w sprawę wiz poza prokuraturą zamieszane są również służby. Śmiem wątpić aby w tak szerokim kręgu osób dochowanie tajemnicy było możliwe.

Ty mając firmę dobierasz pracowników. Podobnie jest w przypadku Pani Śpiewak (rozumiem, że chodzi o postępowanie związane ze spółką Srebrna) czy Pana Ostojskiego (za Gazetą Wyborczą - podobno zasłuży się na froncie ideologicznym przecie LGBT). Dodam, że w Polsce jest około 5.900 prokuratorów. Twoim zdaniem jak rozumiem wszyscy są dyspozycyjni, bo piszesz ogólnie o dyspozycyjności prokuratorów.
Edytowany: 29 września 2023 12:41

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 września 2023 12:56:45
Cytat:
Najwyzsza inflacja była w lutym( jeżeli dobrze pamietam) i wtym momencie cała narracja jest błedna. Analityk to też człowiek i się myli. Wszyscy opoiwadali ze w III kw bedzie odbicie gospodarek - nie ma. W maju 90% twierdziło że w grudniu bedzie inflacja dwucyfrowa - nikt juz w to nie wierzy. Przykładów mozna mnożyc

Nie ma wielkiego znaczenia kiedy była najwyższą inflacja tylko czy wzrosty inflacji były w stosunku do poprzedniego miesiąca. Poniżej link do wykresów z inflacją z GUS. Na wykresie wydać wyraźnie, że w 2022 r. inflacja rosła do października 2022 r. (włącznie). W lutym 2023 r. masz wzrost, ale to jednorazowy peaki zapewne w 2024 r. on się powtórzy (ale nie w tej skali) w związku z podwyżkami od 1 stycznia 2024 r.

https://stat.gov.pl/wykres/1.html

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 29 września 2023 13:01:24
yanek z hor napisał(a):

Moze podac link - mozesz nawet z Onetu. Z tego co teraz szukałem to USa poinformowało że próbowali się dostac Gruzini z wizą pracownicza z Polski.

Przecież cała afera dotyczy właśnie sposobu wydawania tych wiz pracowniczych, a przynajmniej części z nich.

www.money.pl/gospodarka/afera-...

"Wartym odnotowania jest fakt nadużyć ze strony cudzoziemców posiadających polskie wizy, którzy nie wykorzystują ich zgodnie z deklarowanymi celami. We wrześniu 2022 r. amerykańskie służby graniczne poinformowały, że polskie wizy pracownicze są masowo wykorzystywane przez obywateli Gruzji do wyjazdu do Meksyku (wiza wydana przez państwo Schengen daje prawo wjazdu bez dodatkowych formalności do Meksyku) w celu dalszej migracji do USA i Kanady""

Na to naklada się miedzynarodowe śledztwo w sprawie VFS Global i nieoficjalne informacjie o tym, że nietkóre jego wątki prowadziły do polskich ambasad.

Cytat:

JEżeli dla trudno jest Tobie podać link to chociaz wytłumacz mi sytuacje przyczynowo skutkową że info że pojawiły się osoby z wiza świadczy o korupcji przy ich wydawaniu ??? Spróbujesz.... to jest tak jak np Polska znalazła na swoim terytorium człowieka z wizą pracownicza wystawiona przez Czechy i poinformowała służby i odesłała delikwenta...

Z jednej strony masz USA - kraj, który do swojej polityki imigracyjnej podchodzi bardzo poważnie i który "grzecznie" zwraca nam uwagę, że coś nie tak jest z naszymi wizami. Z drugiej duże śledztwo, które też może nas obciążyć. Nawet gdyby rząd chciał zamaskować aferę wizową to w tej sytuacji nie dałoby się jej po prostu ukryć bo to byłoby polityczne samobójstwo. Tak więc sam fakt podjęcia śledztwa przez nasze służby nie oznacza jeszcze z automatu, że sprawa zostanie rzetelnie i kompleksowo wyjaśniona. Może tak będzie. Może nie. Do komunikatów prokuratury w owczywisty sposób powiązanej z partią obecnie rządzącą, zwłaszcza wygłaszanych tuż przed wyborami - należy podchodzić z dystansem. I tyle.

Cytat:

Czyli nie potrafisz nic napisać na ten temat i podac przykład.

Podalem Ci całą stronę z przykładami. To są raporty NIK, które uważam za dobrą robotę.

Cytat:

To jest właśnie Twój obraz - czerpiesz slogany z neta i przelewasz na forum i nic nie potrafisz na ten temat napisac.

Proponował bym jednak mniej o mnie a więcej ad rem.

Cytat:

Ja Tobie mogę dac przykład jak to Banaś został bohaterem tzw "demokratów" bo jakby w dramatycznej walce o prawdę ujawnił ze wydatki covidoe dla przedsiębiorstw nie były ujete w PDP i były ukryte za 2476 drzwiami (tzn było to na stronie internetowaj do której każdy miał dostep). tylko chyba nie o to Tobie chodzi??? nie o takie bohaterstwo ?

Ale tak właśnie powinien działać NIK. Na podstawie zarówno informacji jawnych jak i niejawnych ma wykrywać i ujawniać nieprawidłowości w instytucjach, które podlegają jego kontroli.

Cytat:

Możesz mi podac link czy będziesz żąglował cyframi według upodobania i potrzeby ???
Znasz różnice między nielegalnym pontoniarzem a osobom która dostala wizę ???

Linku teraz nie mam. Jak Ci zależy to w weekend go poszukam. Chodzi o pismo MSW bodajże w którym odpowiada na pytania posłów opozycji na to ile osób z krajów muzułmańskich przyjechało legalnie do Polski. Pada tam liczba 30 000. Jeżeli chodzi o dane w szerszym zakresie czasowym to te co znalazłem dotyczą liczby wydanych pozwoleń na pracę. A samo wydanie pozwolenia nie oznacza, że ktoś do nas wjechał
Edytowany: 29 września 2023 13:17

szarlej81
178
Wysłane: 29 września 2023 13:16:21
1ketjoW napisał(a):

Innymi słowy można twierdzić, że każdy jest złodziejem, bo złodziejstwo się opłaca.

PiS nie wymieniło wszystkich służb konsularnych, prokuratorów czy pracowników MSZ. Czy przed wyborami ryzyko o jakim piszesz w przypadku niedochowania należytych standardów nie byłoby wyższe? Gdyby takie zachowanie, jakie sugerujesz u Ziobry, wyszłoby przed wyborami na widok publiczny, to opozycja wygrałaby wybory w cuglach. Poza tym w sprawę wiz poza prokuraturą zamieszane są również służby. Śmiem wątpić aby w tak szerokim kręgu osób dochowanie tajemnicy było możliwe.

Ty mając firmę dobierasz pracowników. Podobnie jest w przypadku Pani Śpiewak (rozumiem, że chodzi o postępowanie związane ze spółką Srebrna) czy Pana Ostojskiego (za Gazetą Wyborczą - podobno zasłuży się na froncie ideologicznym przecie LGBT). Dodam, że w Polsce jest około 5.900 prokuratorów. Twoim zdaniem jak rozumiem wszyscy są dyspozycyjni, bo piszesz ogólnie o dyspozycyjności prokuratorów.

Przecież tutaj nie ma żadnego ryzyka. W najgorszym dla nich scneariuszu ogłosiliby, że sprawa jest rozwojowa i tych przypadków jest faktycznie wiecej a przed wyborami mieli tylko tyle a tyle potwierdzonych przypadków, więc powiedzieli tylko tyle ile byli pewni.

Problem w tym, że skala przypadków jakie ujawniały media wydaje się być znacznie większa niż liczby podawane przez prokuraturę. Sama kwestia wątku indyjskiego zdaje się być większa niż to co podaje strona rządowa. A co z wątkiem Nigeryjskim? Ugandyjskim? Nie wiem jaka jest prawda, bo bazuję na tych samych informacjach co reszta zjadaczy chelba - ale jestem nieco sceptyczny jeżeli chodzi o oficjalne komunikaty prokuratury.

Zresztą pomyśl. Wyobraź sobie, że rządzi teraz Tusk. Prokuratorem generalnym jest Brejza. I ta afera ich właśnie dotyczy. Czy bezapelacyjnie wierzyłbyś w 100% w komunikaty wydawane przez taką prokuraturę?

Edytowany: 29 września 2023 13:18

del-06102023
7
Wpisów: 22
Wysłane: 29 września 2023 13:36:10
mihumor napisał(a):
Poczekajmy na urealnienie ceny paliw - to może być bolesne i czekam z zaciekawieniem jak rządowa propaganda sprzeda to ludowi. Może też ktoś kiedyś policzy ile to kosztowało budżet Państwa i czy ta kwota nie jest większa niż środki jakie wszystkie partie razem wzięte wydają na tą pożałowania godną kampanię wyborczą.

Do wyborów ponad dwa tygodnie, a na stacjach zaczynają "psuć się" dystrybutory.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 29 września 2023 13:45:40
yanek z hor napisał(a):
....
w kwietniu 2024 - około 3%

W marzeniach.
Po gigantycznym wzroście płacy minimalnej w 2024 i sprowadzenia 25% pracujących Polaków do tego poziomu nie odbije się to inaczej jak kolejną presją na podwyżki płac.
Do tego nałoży się brak efektu bazy, co gorsza może uwypuklić się w drugą stronę. Bo jeśli teraz zaniżają ceny paliw przed wyborami to jest oczywiste że sztucznie obniżona baza wybije za rok w analogicznym miesiącu wave

szarlej81
178
Wysłane: 29 września 2023 13:59:31
Co do paliwa, to taka ciekawostka krąży od rana po sieci

kliknij, aby powiększyć

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 września 2023 14:03:51
Cytat:
Przecież tutaj nie ma żadnego ryzyka. W najgorszym dla nich scneariuszu ogłosiliby, że sprawa jest rozwojowa i tych przypadków jest faktycznie wiecej a przed wyborami mieli tylko tyle a tyle potwierdzonych przypadków, więc powiedzieli tylko tyle ile byli pewni.

Problem w tym, że skala przypadków jakie ujawniały media wydaje się być znacznie większa niż liczby podawane przez prokuraturę. Sama kwestia wątku indyjskiego zdaje się być większa niż to co podaje strona rządowa. A co z wątkiem Nigeryjskim? Ugandyjskim? Nie wiem jaka jest prawda, bo bazuję na tych samych informacjach co reszta zjadaczy chelba - ale jestem nieco sceptyczny jeżeli chodzi o oficjalne komunikaty prokuratury.

Zresztą pomyśl. Wyobraź sobie, że rządzi teraz Tusk. Prokuratorem generalnym jest Brejza. I ta afera ich właśnie dotyczy. Czy bezapelacyjnie wierzyłbyś w 100% w komunikaty wydawane przez taką prokuraturę?

Nie ma ryzyka. Patrzę na to co się stało z Wawrzykiem i jakoś tego nie widzę w "barwach" jakie malujesz.

278 przypadków bazuje na zeznaniach.

Co do innych wątków np. ugandyjskiego (w materiale jest print screen twita):

Cytat:
Wiceszef MSZ obnaża kolejną manipulację TVN w materiale nt. wiz. "Posłuchajcie sami. Też nie mogłem w to uwierzyć..."

wpolityce.pl/polityka/664097-w...

Poczytaj też kim są osoby z jakimi o tej sprawie rozmawiali dziennikarze TVN w Ugandzie.

Podaj tez liczby o jakich mówisz. Ile było tych wiz?

Edytowany: 29 września 2023 14:05

szarlej81
178
Wysłane: 29 września 2023 14:09:17
A skąd mam wiedzieć ile było tych wiz. Mogę podać przedział. Od 278 w najlepszym przypadku do kilku tysięcy w najgorszym. Bo to, że nie 250 000 to już chyba ustaliliśmy,

Do rewelacji serwisu "wPolityce" się nie odniosę. Są równie wiarygodni jak TVN, tylko w przeciwieństwie do niego nawet nie udają że są obiektywni.

Tu masz bardziej obiektywne źródło niż te dwa powyższe:
www.watchdoguganda.com/communi...
Edytowany: 29 września 2023 14:15

yanek z hor
168
Wysłane: 29 września 2023 14:36:38
szarlej81 napisał(a):
[quote=1ketjoW]

Zwyczajnie mnie przerażasz. jesteś 100% bootem który nic nie rozumie - Twoje mysli analizy to mogę przeczytac na Onecie czy GW. Nie potrafisz poddać cokolwiek jakiejś analizie.
Po pierwsze żadnej afery nie wykryły media - one tylko wpływaja na opinie publiczną. TZW "demokratyczne" media robią kampanię wyborcza w swoim propagandowym stylu. Gdyby nie dymisja Wawrzyka to by nikt o niczym nie wiedział ze jest jakies postepowanie. Nie ma ukrywanej afery , nie ma żadnej afery - zwyczajnie państwo działa. Nikt nie jest bezkarny - MF została wykryta grupa robiaca wałki na Vacie, kiedys był Lipiec. To nie była zmudna praca dziennikarzy TVN tylko CBA i prokuratury. Moze przypomnij mi jakie afery demokratyczne" media wykryły ??? Moze wskażesz chociaz jedna....

Pisanie w tym kontekscie o Tusku jest zwyczajnie smieszne - tam prokuratura nie zajmowała sie aparatem państwa - przeciez tam kazdy był krystaliczny ....

yanek z hor
168
Wysłane: 29 września 2023 14:42:51
szarlej81 napisał(a):

Do rewelacji serwisu "wPolityce" się nie odniosę. Są równie wiarygodni jak TVN, tylko w przeciwieństwie do niego nawet nie udają że są obiektywni.

l

Boocie czy ty cos rozumiesz ??? To nie jest rewelacja wPolityce tylko TVN24...
TVN zrobił znowu propagandowy przekaz dla potrzeb ludu nie mający nic z rzeczywistościa
To samo było z weglem, z cukrem z pania Joanna czy urodzinami Hitlera
Tutaj widac dobrą komunistyczna robote

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę że gdyby Joanna nie miała takiej "duszy" artystki i nie byłoby nagrania z lekarzem to 1 października maszerowałbyś w obronie tej kobiety która została poddana opresji przez PISowskie państwo....

yanek z hor
168
Wysłane: 29 września 2023 14:48:24
Kakarotto napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
....
w kwietniu 2024 - około 3%

W marzeniach.
Po gigantycznym wzroście płacy minimalnej w 2024 i sprowadzenia 25% pracujących Polaków do tego poziomu nie odbije się to inaczej jak kolejną presją na podwyżki płac.
Do tego nałoży się brak efektu bazy, co gorsza może uwypuklić się w drugą stronę. Bo jeśli teraz zaniżają ceny paliw przed wyborami to jest oczywiste że sztucznie obniżona baza wybije za rok w analogicznym miesiącu wave

Nie rozumiesz źródeł inflacji...
W maju pisałem że inflacja w grudniu poniżej 7%, . Jednocyfrowa będzie we wrześniu stopy będą max 6% .... to tak na marginesie.
Weryfikacją bedzie kwiecień i nic wiecej, tysiace słów tego nie zmienią

szarlej81
178
Wysłane: 29 września 2023 14:51:30
yanek z hor napisał(a):

Zwyczajnie mnie przerażasz. jesteś 100% bootem który nic nie rozumie - Twoje mysli analizy to mogę przeczytac na Onecie czy GW. Nie potrafisz poddać cokolwiek jakiejś analizie.

Schleba mi Twoje zainteresowanie ale już pisałem mniej o mnie a więcej ad rem proszę :)

Cytat:

Po pierwsze żadnej afery nie wykryły media - one tylko wpływaja na opinie publiczną

A kto twierdzi, że aferę wizową wykryły media?

Cytat:

. TZW "demokratyczne" media robią kampanię wyborcza w swoim propagandowym stylu. Gdyby nie dymisja Wawrzyka to by nikt o niczym nie wiedział ze jest jakies postepowanie

Natomiast rząd oraz jego media wcale a wcale kampanii wyborczej w swoim propagandowym stylu nie robią. :)

Cytat:

. Nie ma ukrywanej afery , nie ma żadnej afery - zwyczajnie państwo działa. Nikt nie jest bezkarny - MF została wykryta grupa robiaca wałki na Vacie, kiedys był Lipiec. To nie była zmudna praca dziennikarzy TVN tylko CBA i prokuratury.

Nie ma nawet żadnej aferki. Tak ogłosił w nieomylności swojej pewien polityk - zatem to prawda.

Cytat:

Pisanie w tym kontekscie o Tusku jest zwyczajnie smieszne - tam prokuratura nie zajmowała sie aparatem państwa - przeciez tam kazdy był krystaliczny ....

Ja tam w krystaliczną uczciowość każdego w rządzie Tuska złamanego grosza bym nie dał. Niemniej jednak to za ich kadencji rozdzielono funkcję prokuratora generalnego od stanowiska ministra sprawiedliwości. Która po 2015 roku znowu została połączona.

Cytat:

Boocie czy ty cos rozumiesz ??? To nie jest rewelacja wPolityce tylko TVN24...

To Ty nie rozumiesz. Antyrządowe TVN pisze jedno. "wPolityce" od dawna powtarzające narrację PIS pisze drugie. No to podałem źródło w ogóle nie związane z polską polityką wskazujące, że wokół ambasady Polskiej w Ugandzie dzieją się dziwne rzeczy.
Edytowany: 29 września 2023 14:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 września 2023 15:03:19
szarlej81 napisał(a):
A skąd mam wiedzieć ile było tych wiz. Mogę podać przedział. Od 278 w najlepszym przypadku do kilku tysięcy w najgorszym. Bo to, że nie 250 000 to już chyba ustaliliśmy,

Tu masz bardziej obiektywne źródło niż te dwa powyższe:
www.watchdoguganda.com/communi...

Skoro nie wiesz ilu wiz to dotyczy, to skąd wiesz, że jest wątek indyjski, nigeryjski czy ugandyjski. Zresztą tak jak napisałem w przypadku linka jaki załączyłem do wPolityce. Jest print screen twita - materiał źródłowy.

Nawet jeżeli nie chcesz wierzyć wPolityce możesz sam poszukać w internecie informacji z kim dziennikarze TVN prowadzili wywiad w Ugandzie. Namawiam sprawdź w innych bardziej miarodajnych źródłach Twoim zdaniem.

Z wypowiedzi oficjeli wiadomo, że żadnych pośredników (legalnych) nie było. To, że Ci ludzie komuś płacili kto powoływał się na jakieś kontakty w ambasadzie o niczym nie świadczy.

Cytat:
Użytkownik Twittera, Emilia Kamińska wskazała, że przedstawiony w materiale TVN "ugandyjski dziennikarz" Baba Andrew Buluba, to tak naprawdę pracownik gabinetu prezydenta Ugandy Yoweri Museveniego, który ma bardzo dobre relacje z Władimirem Putinem.

polskieradio24.pl/5/1222/artyk...

Cytat:
Otóż Baba Andrew Buluba to pracownik gabinetu prezydenta Ugandy - fanatycznego zwolennikami Rosji Putina i równie fanatycznego wroga wszelkich przejawów homoseksualizmu, który ugandyjską społeczności LGBT chce karać śmiercią.

twitter.com/emiliakaminska/sta...

Cytat:

Baba Andrew Buluba, dziennikarz portalu Watchdog Uganda, w rozmowie ze stacją ujawnił, że jego źródła mówią o tysiącach ludzi, który w ciągu kilka lat w taki sposób miały załatwiać polską wizę.

wiadomosci.wp.pl/nowe-ustaleni...

Poniżej link do materiału o liczbie wydanych wiz w ciągu ostatnich 30 miesięcy:

Cytat:
MSZ podało dane. Tyle wiz Polska wydała cudzoziemcom

Cytat:
MSZ zaprzeczyło też, że by partnerzy z UE wykazywali, że "na poziomie polskich służb konsularnych dochodzi do nieprawidłowości skutkujących masowym wydawaniem wiz, które umożliwiają dostanie się do strefy Schengen cudzoziemców pochodzących z krajów, gdzie występuje zagrożenie terrorystyczne".

tvn24.pl/biznes/z-kraju/afera-...

Polska pod względem wydanych wiz jest na 15 miejscu w UE.

Edytowany: 29 września 2023 15:17

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 29 września 2023 20:17:36
Ani wczoraj, ani dziś żaden kanał informacyjny nie podał informacji o raporcie NIK.
Nic o szczepionkach, totalnie nic. Demokracja pełną gębą angry3

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 29 września 2023 22:50:29
Jeśli odwołali Wawrzyka to coś tam jest jednak więcej w tym temacie niż nic co tu koledzy twierdzą. PIS nie słynie z odwoływania swoich ludzi z błahych powodów i raczej jak dadzą lekko ciała to stoi za nimi murem. Tymczasem tu mieliśmy gościa odwołanego co ponoć nawet targnął się na swoje życie czy coś w tym guście tam było. No raczej nie z powodu hejtu jak twierdzono (zabawne) bo ten facet przecież przeszedł suchą stopą przez aferę kalesonową więc raczej miętki nie jest.
Coś tu generalnie śmierdzi i rozumiem, że wyznawcy będą bronic rządu i partii bo inaczej być nie może - takie czasu. Że zacytuje Boga światowej prawicy Donalda Trumpa - "Nawet gdybym dziś zastrzelił cztery osoby na ulicy to nie sadzę by wpłynęło to na mój wynik wyborczy".
Nawet jakby Orlen rozdawał paliwo za darmo i dopłacał gotówkę wszystkim (w tym Niemcom przy granicy) do tankowanego paliwa to wyznawcy i tak znaleźliby uzasadnienie ekonomiczne dla takiego działania i podali by linki do różnych superwiarygodnych płatnych mediów jak w polityce czy od rzeczy uzasadniające głęboki sens takich hec. A co dopiero rozmowa o wydawanych wizach tzw ciapatym na potęgę gdy buduje się obraz przedmurza chrześcijaństwa w okolicach Białegostoku. Ciekawe skąd tylu tych gości się wzięło w ostatnich latach w dostawach żarcia na telefon i wszędzie na ulicach? Z nieba pewnie spadli albo wizy mają od Tuska. Szacują, że około 80 tys tego typu gości nie zgłosiło się do pracy w Polsce np wydanych pozwoleń. Może są w Meksyku a może w Hamburgu? Kto to wie, zapewne odpowiednie Urzędy na razie niezbyt wyrywne będą z podawaniem danych w przeciwieństwie do różnych portali i polityków. Przecież jak węgiel czarny to nie wiadomo czy z Rosji on czy z Kazachstanu, ważne, że tani i się dobrze pali.
Edytowany: 29 września 2023 22:52

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 września 2023 20:28:18
Twierdzisz, ze PiS rzadko odwołuje swoich ludzi, a jednak odwołał Wawrzyka. Nie podajesz żadnych faktów na poparcie tej tezy. Rzadko często to pojęcia nieprecyzyjne.

Poza tym twój tekst zawiera wiele spekulacji i teorii spiskowych, ale brakuje w nim konkretnych faktów i dowodów na potwierdzenie tez jakie lansujesz (Orlen czy wizy). Nie ma w nim również źródeł informacji ani odniesienia do rzetelnych danych.

Ponadto, używanie sarkazmu i ironii, jak w przypadku stwierdzenia "zacytuje Boga światowej prawicy Donalda Trumpa", utrudnia konstruktywną dyskusję, ponieważ może być interpretowane jako atak lub wyśmiewanie.

Pisanie o kimś, kto ma inne zdanie niż ty że jest wyznawcą czyli że twoim zdaniem nie używa racjonalnych argumentów to kolejny dowód w tej sprawie. Niestety tekst twego autorstwa również nie spełnia kryteriów, których wymagasz od innych.

Warto podkreślić potrzebę oparcia argumentacji na rzetelnych źródłach i udokumentowanych faktach, aby poprawić jakość dyskusji. Jako autor tekstu chcesz wyrazić swoje stanowisko, powinieneś więc to robić w sposób jasny i argumentować na podstawie wiarygodnych informacji.

Jako że powyższy tekst nie spełnia tych kryteriów nie jest merytoryczny.

Daniel232
0
Wpisów: 5
Wysłane: 1 października 2023 10:20:18
Przepraszam ale starego tematu o szczycie hossy to gdzie mam szukać? Bo chyba ktoś zmienił nazwe politycznych dysput tutaj i się pogubiłem Anxious

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

185 186 187 188 189

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

tmkgqqlj
gqqulgob
ovrlkyws
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ewbtectk
jshvuijk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat