yanek z hor napisał(a):
Moze podac link - mozesz nawet z Onetu. Z tego co teraz szukałem to USa poinformowało że próbowali się dostac Gruzini z wizą pracownicza z Polski.
Przecież cała afera dotyczy właśnie sposobu wydawania tych wiz pracowniczych, a przynajmniej części z nich.
www.money.pl/gospodarka/afera-..."Wartym odnotowania jest fakt nadużyć ze strony cudzoziemców posiadających polskie wizy, którzy nie wykorzystują ich zgodnie z deklarowanymi celami. We wrześniu 2022 r. amerykańskie służby graniczne poinformowały, że polskie wizy pracownicze są masowo wykorzystywane przez obywateli Gruzji do wyjazdu do Meksyku (wiza wydana przez państwo Schengen daje prawo wjazdu bez dodatkowych formalności do Meksyku) w celu dalszej migracji do USA i Kanady""
Na to naklada się miedzynarodowe śledztwo w sprawie VFS Global i nieoficjalne informacjie o tym, że nietkóre jego wątki prowadziły do polskich ambasad.
Cytat:
JEżeli dla trudno jest Tobie podać link to chociaz wytłumacz mi sytuacje przyczynowo skutkową że info że pojawiły się osoby z wiza świadczy o korupcji przy ich wydawaniu ??? Spróbujesz.... to jest tak jak np Polska znalazła na swoim terytorium człowieka z wizą pracownicza wystawiona przez Czechy i poinformowała służby i odesłała delikwenta...
Z jednej strony masz USA - kraj, który do swojej polityki imigracyjnej podchodzi bardzo poważnie i który "grzecznie" zwraca nam uwagę, że coś nie tak jest z naszymi wizami. Z drugiej duże śledztwo, które też może nas obciążyć. Nawet gdyby rząd chciał zamaskować aferę wizową to w tej sytuacji nie dałoby się jej po prostu ukryć bo to byłoby polityczne samobójstwo. Tak więc sam fakt podjęcia śledztwa przez nasze służby nie oznacza jeszcze z automatu, że sprawa zostanie rzetelnie i kompleksowo wyjaśniona. Może tak będzie. Może nie. Do komunikatów prokuratury w owczywisty sposób powiązanej z partią obecnie rządzącą, zwłaszcza wygłaszanych tuż przed wyborami - należy podchodzić z dystansem. I tyle.
Cytat:
Czyli nie potrafisz nic napisać na ten temat i podac przykład.
Podalem Ci całą stronę z przykładami. To są raporty NIK, które uważam za dobrą robotę.
Cytat:
To jest właśnie Twój obraz - czerpiesz slogany z neta i przelewasz na forum i nic nie potrafisz na ten temat napisac.
Proponował bym jednak mniej o mnie a więcej ad rem.
Cytat:
Ja Tobie mogę dac przykład jak to Banaś został bohaterem tzw "demokratów" bo jakby w dramatycznej walce o prawdę ujawnił ze wydatki covidoe dla przedsiębiorstw nie były ujete w PDP i były ukryte za 2476 drzwiami (tzn było to na stronie internetowaj do której każdy miał dostep). tylko chyba nie o to Tobie chodzi??? nie o takie bohaterstwo ?
Ale tak właśnie powinien działać NIK. Na podstawie zarówno informacji jawnych jak i niejawnych ma wykrywać i ujawniać nieprawidłowości w instytucjach, które podlegają jego kontroli.
Cytat:
Możesz mi podac link czy będziesz żąglował cyframi według upodobania i potrzeby ???
Znasz różnice między nielegalnym pontoniarzem a osobom która dostala wizę ???
Linku teraz nie mam. Jak Ci zależy to w weekend go poszukam. Chodzi o pismo MSW bodajże w którym odpowiada na pytania posłów opozycji na to ile osób z krajów muzułmańskich przyjechało legalnie do Polski. Pada tam liczba 30 000. Jeżeli chodzi o dane w szerszym zakresie czasowym to te co znalazłem dotyczą liczby wydanych pozwoleń na pracę. A samo wydanie pozwolenia nie oznacza, że ktoś do nas wjechał