Hej hej

, to ja śpieszę z omówieniem raportu kwartalnego. Mam nadzieję, że coś pomoże albo uda mi się znaleźć jakieś dokładniejsze informacje.
Przychody ze sprzedaży wzrosły znacząco w porównaniu do 2q2009 o 46%. Rentowność spadła z 11% do 4%. Wzrost kosztów obejmuje usługi obce i zużycie materiałów i energii. Za to w porównaniu do 3q2009 przychody wzrosły o 63%. Rentowność spadła z 7%. I stało się to mimo zaksięgowanego w przychodach przeszacowania nieruchomości o 8,6 bańki. Odbyło się to w związku ze sprzedażą do spółki zależnej. Czyli z punktu widzenia grupy transakcji nie widzimy poza samym przeszacowaniem. Taki przychód pusty bez kosztu akurat dokonany w poprzednich kwartałach roku. Widzę uderzające podobieństwo do działań właściciela.
W aktywach rzucił mi się w oczy znaczący wzrost wartości firmy i środków trwałych w porównaniu do poprzedniego kwartału. Za wartość aktywów obrotowych odpowiadają głównie należności. Ze względu na brak szczegółowych notek ciężko mi się na ten temat rozpisać.
Pasywa pokazują niewielki wzrost kapitału własnego głównie dzięki zyskowi. Mnie jednak zastanawia niewielka zmiana na kapitale zapasowym z aggio. Nowej emisji przecież nie było. Spółka ujęła w ten sposób korektę błędu podstawowego. Punkt 2.3 objaśnień mówi jednak, że nie dokonano takich zmian. No to takie stwierdzenie bardzo mi się nie podoba. Błąd podstawowy – jak sama nazwa wskazuje – to poważny błąd spółki, który powoduje, że sprawozdanie za poprzedni okres jest istotnie zniekształcone. Skoro go korygujemy, to znaczy, że go znaleźliśmy i że uważamy, że istotnie wpływa na podejmowane przez czytelników sprawozdania decyzje. W tabeli ruchów na kapitale wyraźnie taka korekta występuje. Coś mi się wydaje, że spółka chce ukryć jakieś operacje na aktywach i pasywach, które mają wpływ na wynik finansowy i pokazuje małą kwotkę różnicy na kapitałach. Bardzo nieładna manipulacja!

Przyznaję, że nie czytałam szczegółowo poprzednich sprawozdań kwartalnych za 2009, więc może tam znajdę jakieś wyjaśnienie. Zabiorę się za to za jakąś chwilę.
Spadła nieznacznie wartość zobowiązań długoterminowych głównie na skutek pozytywniejszej wyceny instrumentów finansowych. Wartość kredytów spadła minimalnie. Wartość zobowiązań krótkoterminowych też spadła nieznacznie. Dotyczy to głównie kredytów krótkoterminowych i wyceny instrumentów pochodnych. Ale z drugiej strony wzrosły zobowiązania handlowe.
Wartość środków pieniężnych spadła w porównaniu do 2q2009 o jakieś 20 baniek, ponieważ cash flow netto jest ujemny. Przepływy z działalności operacyjnej są ujemne głównie na skutek zwiększenia kapitału obrotowego – należności. W samym 3q2009 są jednak dodatnie. Przepływy netto z inwestycyjnej też są ujemne ale nieznacznie a w kwartale były dodatnie. Przepływy z finansowe są dodatnie dzięki zaciągnięciu kredytów. Jednak trzeci kwartał to przepływy znacząco ujemne ze względu na spłatę części kredytów.
Obawiam się, że napisane przeze mnie omówienie pewnie nie spełnia Waszych oczekiwań. Przykro mi ale nie jestem w stanie napisać wiele więcej, bo sprawozdanie nie zawiera wyjaśnień istotnych rzeczy. Najlepszym jego podsumowaniem jest cytat: Inne informacje, które zdaniem emitenta są istotne dla oceny jego sytuacji kadrowej, majątkowej, finansowej, wyniku finansowego i ich zmian oraz informacje, które są istotne dla oceny możliwości realizacji zobowiązań przez emitenta. BRAK
No skoro sami uważają, że nie mają nic ciekawego do powiedzenia o swojej spółce, to uważam, że powinniśmy podziękować.