Wczoraj info o pierwszym przyłączeniu od dłuższego czasu i nic. Klasyka
A teraz moje obserwacje:
Przeszłość:
Obserwując arkusz zleceń i transakcji miałem wcześniej takie wrażenie, że na początku roku 2010 zaczął się pakować w PHO jakiś fund aż do ostatniego szczytu koło 8 zł. Później przyszły niepokojące wiadomości z Czech i kiedy nazbierali kilkaset kilo papierów max do 1 mln (poniżej 5%) zaczęli dostrzegać zbyt wiele zagrożeń w inwestycji i po jakimś czasie nastapiła powolna redukcja. Pamiętamy te batony na S.
Jest jeszcze kwestia ile czasu fund może siedzieć (we własnej strategii) poniżej 5%. Wiadomo, że nie może się ujawnić przed przenosinami na główny, bo FF będzie za mały. Pierwotny termin przenosin na główny był na wiosnę 2010. Od tamtej pory minęło już sporo czasu. Może to byl jeden z powodów sypania, no ale to tylko moje domysły...
Teraźniejszość:
Obserwując arkusz obecnie widać, że stoi na ukrytym K jakiś zbierający. Nie zbiera zbyt wiele dziennie, po jakieś 10k na stałym poziomie. Z drugiej strony zawsze stoi grosz lub kilka wyżej duże zlecenie S. Jak dla mnie zbierający chce uzyskać następujący przekaz:
- mogę od was wziąc trochę papierów na stałym poziomie.
- nie zamierzam skupować za wszelką cenę (nie czekajcie na wyzszą cenę)
- patrzcie stoi na S duża ilość, ale ja nie zapłacę kilka gr więcej
- wrzucajcie szybko bo ja dużo nie chcę a ktos niecierliwy może mnie zasypać jednym zleceniem
Sądzę że ten pakiet parę kilo na S też należy do zbierającego.
Myślę też że ten kosz zbierający sobie sam zapełnia próbując wciągnąć do zabawy co bardziej strachliwych.
Oczywiście to tylko takie moje przemyślenia i nie bierzcie ich za bardzo do siebie, ale ciekaw jestem co sądzicie o obecnej sytuacji. Akcji w wolnym obrocie jest tylko 12% czyli ok. 2.760.000. Może to jest powód . Zbieranie trwa znacznie dłużej.
Jeżeli zaczynam widzieć rzeczy których nie ma tzn. to ktos z Was kupił parę kilo z ukrytego a ktos inny się wysypuje bo ma dosyć czekania to bedę wdzięczny za sygnał