pixelg
Limit Aktywacji - Jak działa ? - Warsztat - Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

1 2 3

Limit Aktywacji - Jak działa ?

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 2 czerwca 2009 16:40:03
Teresa napisał(a):
Jeśli ustawiamy stopa to lepiej być pewnym, że się zrealizuje


masz rację Teresa, dlatego zapytałem o PRC, bo w opcji po każdej cenie jeżeli będzie zlecenie tak jak na zamieszczonym wyżej obrazku na przykład za 12zł, ale kurs w rzeczywistości aż tak nie spadł to polecimy na dużej stracie. A w opcji PCR po cenie rynkowej będzie to sprzedane wg takich kursów jak faktycznie są realizowane transakcje tak ?

czy tez coś źle rozumie ?

Teresa
Teresa PREMIUM
0
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2008-07-31
Wpisów: 4 710
Wysłane: 2 czerwca 2009 16:51:30
Z tego co się orientuję PCR działa tak, że jeśli sprzedasz PCRem a po Aktualnej cenie a sprzeda się tylko część pakietu, to zostajesz z resztą i zleceniem limit po cenie, za którą sprzedałeś pierwszą część.
Uffff....
W tym czasie cena może spadać.
Tak mi się coś zdaje choć pewności nie mam. Think
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 2 czerwca 2009 18:26:59
Zlecenie PCR nie może być łączone z warunkiem Limit Aktywacji, więc w ogóle nie trzeba takiego wariantu rozważać.

Skrótowo - albo priorytetem jest realizacja zlecenia (PKC) albo uzyskanie odpowiedniej ceny (limit). Wypośrodkować można w teorii przez ustawienie odpowiednio dalekiego limitu, ale to takie trochę "chcę sprzedać, ale może jednak nie do końca", więc nie wiem, czy spełniałoby założenia stop-lossa.


manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 2 czerwca 2009 20:49:51
dzięki za informację, faktycznie na bossa też jest napisane że z limitem można dać tylko PKC.
Jeszcze w temacie bossy i zamieszczonych tam opisów bo ciagle męczy mnie sprawa tego limitu tam jest taka informacja :

Cytat:

zlecenie nie pojawia się natychmiast po wprowadzeniu do systemu, ale dopiero, gdy TKO lub kurs ostatniej transakcji w notowaniach ciągłych osiągnie poziom określony przez inwestora jako limit uaktywnienia,

i potem podany przykład :

Napływa zlecenie kupna na 100 sztuk z limitem aktywacji 10,10 i realizacja po PKC. Zlecenie oczekuje na uaktywnienie.
Po zawarciu na rynku transakcji po 10,10 zlecenie z warunkiem LimAkt zostało uaktywnione i umieszczone w arkuszu.


Dlatego jeszcze raz jeżeli ktoś ma cierpliwośc do mnie, to prosze o wytłumaczenie jak to wkońcu jest z tym zleceniem i limitem czy musi zostać ZAWARTA transakcja na takim limicie jaki ja podałem czy wystarczy że ktoś z drugiej strony da zlecenie kupna na takiej cenie jaka ja mam w limicie. Czy jednak najpier musi być zawarta JAWNA transakcja, bo tak to dużo osób może kombinować i puszczac zlecenia kupna po nizszych cenach z nadzieją że trafia na jakiegoś stop-lossa a jeżeli działa to tak że najpierw musi być zawarta jawna transakcja tak jak pisze na bossie to wtedy takie kanty już odpadają. Więc jak to wkońcu jest DAJE limit np: 2,50zł z PKC i proszę napiszcie kwotowo jakie zlecenia są go w stanie uaktywnić.

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 2 czerwca 2009 20:59:38
Przekleję Ci tutaj dokładny fragment z SZOG:
Cytat:
Zlecenie maklerskie z warunkiem limitu aktywacji podlega aktywacji z chwilą, gdy
kurs otwarcia, kurs zamknięcia, kurs jednolity lub kurs określony w wyniku
równoważenia albo kurs ostatniej transakcji w fazie notowań ciągłych - jest
wyższy lub równy (w przypadku zleceń kupna) albo niższy lub równy
(w przypadku zleceń sprzedaży) od limitu aktywacji.


W skrócie musi być zawarta transakcja. Trochę inaczej jest w fazie przed otwarciem - dochodzi możliwość ujawnienia (nie aktywacji), gdy ustali się odpowiedni TKO. Ujmując to najprościej, jak się da - gdy kurs spadnie do 2,50 lub poniżej (zakładając, że chodzi o stop-lossa), zlecenie się aktywuje.

lajkonik
0
Dołączył: 2008-11-28
Wpisów: 1 308
Wysłane: 2 czerwca 2009 22:09:23
~manoa
Wiem o co ci chodzi.
Karolhot ci opisał mechanizm. Czyli wynika z tego, że aktywuje stop lossa minięcie punktu aktywacji. Ale czytałem gdzieś o trafianiu, tak jak ty się obawiasz. Może jakiś konkretny DM ma takie zlecenie ? Choć wątpię.

Jeszcze jedno. Piszesz jawna transakcja. Wszystkie transakcje na giełdzie są jawne. Natomiast tobie chyba chodzi o oferty.
Czyli np.jesteś sprzedającym i masz swoje 14,50 jako limit aktywacji. Pojawiają się w trakcie sesji OFERTY SPRZEDAŻY po 13 zł. Ale nikt nie chce akcji po 13 zł. Do transakcji nie dochodzi. To twoje zlecenie się nie aktywuje. Dopiero jak ktoś kupi akcje po dajmy na to 12 zł to pojawi się w arkuszu twoje zlecenie sprzedaży po 14,40. No ale problem limitu i pkc przerabiałeś z Teresą.

Cały problem ze stop lossem to ustawienie go w odpowiedniej wysokości. Prawda jest taka, że jak siedzisz przy kompie i samodzielnie wpisujesz zlecenia modyfikując je na bieżąco bardzo aktywnie to może ci paluszki pourywać. I też możesz nie trafić z decyzją. A jak wychodzisz z domu i zostawiasz zlecenie to nie ma przebacz. Ograniczasz stratę do 5% choćby jeszcze tego samego dnia, za godzinę, było +5%. Sorry, takie życie. Nikt z nas nie ma na to sposobu. Pewnego sposobu.

Tak sobie myślę, że taki stop loss i take profit nie są złe. Nerwy tylko 2 x dziennie, gdy wpisujesz i gdy sprawdzasz. Wracasz i masz. Jedynym wyjściem jest podzielenie swoich akcji na kilka pakietów o różnych poziomach aktywacji. Przecież nidgzie nie jest powiedziane, że musisz grać zawsze pełną pulą.
Edytowany: 2 czerwca 2009 22:16

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 2 czerwca 2009 22:29:13
lajkonik napisał(a):
Czyli np.jesteś sprzedającym i masz swoje 14,50 jako limit aktywacji. Pojawiają się w trakcie sesji OFERTY SPRZEDAŻY po 13 zł. Ale nikt nie chce akcji po 13 zł. Do transakcji nie dochodzi. To twoje zlecenie się nie aktywuje. Dopiero jak ktoś kupi akcje po dajmy na to 12 zł to pojawi się w arkuszu twoje zlecenie sprzedaży po 14,40.


Wielkie dzięki, o to właśnie mi chodzi 3some
Teraz to ma jakiś sens, czyli żeby moje zlecenie sie uaktywniło czyli było widoczne musi zostać !!! ZAWARTA !!! jakaś transakcja po cenie którą podałem albo poniżej.




hehe tylko naszedł mnie teraz taki ekstremalny pomysł - czarny scenariusz...
jakieś akcje XXX są w trendzie wzrostowym mają się dobrze i dużo ludzi je chce ale wiadomo że dużo ludzi już je ma, chce je trzymać ale ma poustawiane dla bezpieczeństwa jakieś stopy. I jakiś cwaniak kupi sobie pare akcji XXX po obojętnie jakim kursie np. powiedzmy że średnia cena to 20zł i jak kupił te akcje chodźby nawet 1sztuke to sprzedaje ją od razu za 1zł bo tak jak pisaliśmy powyżej żeby stopy sie uaktywniły musi być zawarta transakcja. Więc kosztem jednej akcji ktoś może uruchomić nasze stopy zobaczyć kto co i po ile i wtedy zabrać sie za zakupy ?

wiem że to może głupie, ale z technicznego punktu widzenia wszystkie warunki uaktywnienia stopa zostały spełnione - a cFaniaków nie brakuje ;]

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 2 czerwca 2009 22:35:10
Jeszcze musiałoby nie być chętnych do kupienia aż do 1 zł. :-)

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 2 czerwca 2009 23:06:31
karolhot napisał(a):
Jeszcze musiałoby nie być chętnych do kupienia aż do 1 zł. :-)


nie no dlaczego ?
jako najlepsza oferta kupna pokazywana jest ta najwyższa a najlepsza oferta sprzedaży ta najtańsza tak ?
Więc sprzedaż 1szt za 1zł powinna byc widoczna na pierwszej pozycji, bo chodzi mi o to że ktoś to wrzuca jako zlecenie bezpośrednie bez zadnych limitów itp... poprostu cena 1zł.
Edytowany: 2 czerwca 2009 23:07

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 2 czerwca 2009 23:09:19
Ale arkusz zwykle nie jest pusty i zlecenie po 1 zł natrafi na odpowiadające oczekujące kupna - np. po 19 zł. Transakcja zostanie zawarta po 19. Musiałoby dojść do "sczyszczenia" całej strony po K, żeby kurs wyniósł 1 zł. Już nie mówiąc, że po drodze ograniczenia wahań się wtrącą.
Edytowany: 2 czerwca 2009 23:10


SlawekW
0
Dołączył: 2009-01-09
Wpisów: 878
Wysłane: 3 czerwca 2009 12:08:49
Zamiast uproscic, to ja jeszcze skomplikuje! Think

I dopisze o calkiem prawdopodobnej sytuacji, w ktorej SL uruchamia zlecenie PKC, ktore doprowadza do rownowazenia. Niestety po rownowazeniu takie zlecenie PKC (jego niezrealizowana czesc) nie jest brane pod uwage.

To kolejna pulapka: mimo ze chcielismy wyjsc szybko, zostajemy z akcjami.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 3 czerwca 2009 12:09

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 3 czerwca 2009 12:33:06
Dla PKC nie może pozostać niezrealizowana część. Jeżeli nie ma możliwości pełnej realizacji, to nie dojdzie do zakończenia równoważenia.

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 3 czerwca 2009 14:26:08
karolhot napisał(a):
Dla PKC nie może pozostać niezrealizowana część. Jeżeli nie ma możliwości pełnej realizacji, to nie dojdzie do zakończenia równoważenia.


Ale jeżeli nie dasz opcji WuA to też tak jest ???

A co do tej ceny za 1zł, no to faktycznie masz racje o tym nie pomyślałem d'oh!

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 3 czerwca 2009 16:01:15
Zlecenie PKC nie może się łączyć z oznaczeniem ważności WuA. Ono zawsze i tak musi być wykonane w całości - nie może nigdy zostać "wiszące" w arkuszu - w takim wypadku dochodzi do równoważenia.

cyzo
2
Grupa: SubskrybentP1
Dołączył: 2009-06-17
Wpisów: 752
Wysłane: 11 października 2009 23:10:20
Witam,

ATLANTA PL na zamknięciu w piątek miała 4,23. Chcę złożyć zlecenie kupna po 4.36 z limitem aktywacji na 4.34 i wywala mi komunikat, że "Podany limit jest większy od górnych widełek (4,25)" - po czym odrzuca zlecenie :/

Mógłby mi ktoś - proszę - wyjaśnić .....o co chodzi?

Pozdrawiam,
Edytowany: 11 października 2009 23:11

DarthUnreal
0
Dołączył: 2009-11-14
Wpisów: 228
Wysłane: 12 grudnia 2009 00:56:29
Ja mam pytanie.Powiedzmy że jest taka sytuacja że w piątek ostatnia transakcja była po 12 zł a ja w niedzielę wystawiam zlecenie kupna akcji za 11,5 i nie wyżej i idę spać a rano do roboty.I następnego dnia ustalany jest kurs na otwarcie i przypuśćmy że kurs będzie tak zdołowany że otworzy się na poziomie 11 zł.I teraz czy ja kupię po cenie na otwarciu czyli po 11 zł czy nie kupię w ogóle?

mathu
0
Dołączył: 2009-09-21
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 grudnia 2009 03:49:22
DarthUnreal napisał(a):
Ja mam pytanie.Powiedzmy że jest taka sytuacja że w piątek ostatnia transakcja była po 12 zł a ja w niedzielę wystawiam zlecenie kupna akcji za 11,5 i nie wyżej i idę spać a rano do roboty.I następnego dnia ustalany jest kurs na otwarcie i przypuśćmy że kurs będzie tak zdołowany że otworzy się na poziomie 11 zł.I teraz czy ja kupię po cenie na otwarciu czyli po 11 zł czy nie kupię w ogóle?

Jeśli kupisz - to po cenie na otwarciu. Ale wcale nie jest powiedziane że kupisz, bo może dla ciebie nie starczyć akcji w tej cenie. Oczywiście jeśli tak się stanie, to twoje zlecenie pozostaje w arkuszu.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

DarthUnreal
0
Dołączył: 2009-11-14
Wpisów: 228
Wysłane: 12 grudnia 2009 09:52:47
Ja rozumiem tak że powinienem na 100% kupić tylko to zależy czy na otwarciu czy krótko po bo chyba od ilości zleceń to zależy.Bo jeśli wystawię zlecenie kupna nie drożej niż 11,5 a otwarcie by było mimo wszystko na 11 zł a ja jakimś cudem bym nie kupił to pojawia się moje zlecenie od razu w arkuszu i albo ktoś mi sprzeda po te 11,5 zł albo już dawno są zlecenia sprzedaży po 11 zł i poniżej tej ceny i po takiej cenie kupię (jako najlepsza oferta).


Jeśli jest inaczej proszę o pomoc w zrozumieniu.

Pytanie nr 2 :

Jest rano poniedziałek.Kurs z piątku to 12 zł.A otwarcie w poniedziałek to 12,20 i rośnie w górę kurs.Liczę na wysoki wzrost ale idę do roboty więc wystawiam zlecenie sprzedaży nie taniej niż 12,90.Siedzę w robocie a kurs rośnie.Jednak o 16:09 kurs wynosi 12,70 i następuje fixing.A tu cuda się dzieją i jet takie napalenie na akcję że zamknięcie ustala się na 13,20.Po jakiej cenie sprzedam?Po cenie na zamknięciu?

Taurus80
0
Dołączył: 2009-01-07
Wpisów: 2 936
Wysłane: 12 grudnia 2009 10:15:24
I po 13.20 sprzedajesz.

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 12 grudnia 2009 15:03:29
mathu napisał(a):
DarthUnreal napisał(a):
[...] w niedzielę wystawiam zlecenie kupna akcji za 11,5 i nie wyżej i idę spać a rano do roboty.I następnego dnia ustalany jest kurs na otwarcie i przypuśćmy że kurs będzie tak zdołowany że otworzy się na poziomie 11 zł. [...]

Jeśli kupisz - to po cenie na otwarciu. Ale wcale nie jest powiedziane że kupisz, bo może dla ciebie nie starczyć akcji w tej cenie. Oczywiście jeśli tak się stanie, to twoje zlecenie pozostaje w arkuszu.


Jeżeli otwarcie jest na poziomie 11 zł, a zlecenie było na poziomie 11,50, to musi "starczyć" akcji. Inaczej nie otworzy się na 11.

DarthUnreal napisał(a):
Ja rozumiem tak że powinienem na 100% kupić tylko to zależy czy na otwarciu czy krótko po bo chyba od ilości zleceń to zależy.Bo jeśli wystawię zlecenie kupna nie drożej niż 11,5 a otwarcie by było mimo wszystko na 11 zł a ja jakimś cudem bym nie kupił to pojawia się moje zlecenie od razu w arkuszu i albo ktoś mi sprzeda po te 11,5 zł albo już dawno są zlecenia sprzedaży po 11 zł i poniżej tej ceny i po takiej cenie kupię (jako najlepsza oferta).

Nie może dojść do takiej sytuacji.

Rozdział VII, Oddział 4, § 8 Szczegółowych Zasad Obrotu Giełdowego:
Cytat:
1. W przypadku kursu, o którym mowa w § 7 ust. 1:
a) wszystkie aktywne zlecenia po każdej cenie, wszystkie aktywne zlecenia
kupna z limitem ceny wyższym od kursu określonego oraz wszystkie aktywne
zlecenia sprzedaży z limitem ceny niższym od kursu określonego muszą być
zrealizowane w całości


Jedynie gdyby zlecenie było na poziomie otwarcia (11 zł), to mogłoby dojść do sytuacji, że się nie zrealizuje. W tym wypadku musi być zrealizowane na otwarciu.

Pytanie nr 2 analogicznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
1 2 3

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,513 sek.

AD.bx ad3a
PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +160,29% +32 058,65 zł 52 058,65 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d