pixelg
Limit Aktywacji - Jak działa ? - Warsztat - Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

1 2 3

Limit Aktywacji - Jak działa ?

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 31 maja 2009 15:20:15
Witam,
Mam do was pytanie pewnie okaże sie banalne ale najśmieszniejsze jest to że nigdzie nie jest to sprecyzowane. Wszędzie jest informacja że zlecenia z limitem aktywacji działa na zasadzie - gdy cena osiągnie wyznaczony limit zlecenie jest rzucane na rynek po ustalonej cenie lub PKC itp...

Tylko co to znaczy gdy cena osiągnie limit ?

Jeżeli otwarcie jest na 15zl, ja ustawiam limit na 14zl to czy w momencie kiedy na przykładzie świec japońskich "cienie" osiągna ten poziom zlecenie będzie realizowane czy dopiero jak korpus zejdzie na ten poziom czyli w chwili kiedy transakcje będą zawierane po cenie 14zł zlecenie zostanie aktywowane ?

niby drobiazg ale robi ogromną różnice bo cienie czasami są tak długie że mogą sięgać kilkunastu procent - natomniast transakcje po tych cenach nie są zawierane.

Dlatego mam ogromną prośbę o szczegółowy opis, jak to działa ;)

Dzieki, pozdrawiam

WatchDog
WatchDog PREMIUM
33
Grupa: Bus Driver
Dołączył: 2008-07-25
Wpisów: 8 582
Wysłane: 31 maja 2009 15:30:00
Zapomnij na razie o świecach, gdyż one sprowadzają jakiś zakres czasowy w jeden punkt na osi X, ilustrując go na osi Y.
Ciebie interesują poszczególne ticki, czyli "co się stanie gdy".
Sprawa jest prosta dla kogoś, kto to przeżył i zrozumiał, natomiast nie taka prosta przy pierwszym użyciu.
Spróbuj na początek skorzystać z zebranych tutaj objaśnień:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 31 maja 2009 15:31:50
www.gpw.pl/zrodla/ogieldzie/re...

Rozdział VI, oddział 1, § 13.

Nie wiem, co definiujesz, jako "cienie". Normalnie to, co widać na świeczkach, oznacza zawarte transakcje.

W skrócie ten rodzaj zleceń jest tutaj opisany: bossa.pl/edukacja/warset/nowe_...

Update: O, znowu WatchDog mnie ubiegł. ;-)

Edytowany: 31 maja 2009 15:33


SlawekW
0
Dołączył: 2009-01-09
Wpisów: 878
Wysłane: 31 maja 2009 15:34:24
Kolejna sprawa, to sposob ustawiania tych zlecen w poszczegolnych systemach transakcyjnych, bo nie wszedzie to jest takie ewidentne i intuicyjne.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

lb85
3
Grupa: SubskrybentP1
Dołączył: 2009-03-13
Wpisów: 197
Wysłane: 31 maja 2009 16:15:13
manoa napisał(a):

cienie czasami są tak długie że mogą sięgać kilkunastu procent - natomniast transakcje po tych cenach nie są zawierane.


Owszem są zawierane ponieważ cienie świec to forma graficznego przedstawienia wahań cen. Cienie pokazują maksymalny i minimalny kurs danego dnia, a korpusy świec cenę otwarcia i zamknięcia w danym dniu. Dlaczego więc uważasz, że nie można wtenczas dokonywać kupna lub sprzedaży? Można, a jedyną kwestią sporną jest to czy po drugiej stronie rynku znajdzie się ktoś kto zechce nabyć walor po takim kursie. No i to gdzie się ustawisz ze swoim zleceniem SL. Pozdrawiam o powodzenia king

SlawekW
0
Dołączył: 2009-01-09
Wpisów: 878
Wysłane: 31 maja 2009 16:21:50
lb85 napisał(a):
manoa napisał(a):

cienie czasami są tak długie że mogą sięgać kilkunastu procent - natomniast transakcje po tych cenach nie są zawierane.


Cienie pokazują maksymalny i minimalny kurs danego dnia, a korpusy świec cenę otwarcia i zamknięcia w danym dniu.


Dla ścisłości tylko dorzuce, że nie w danym dniu, tylko wybranym okresie w zależności od wybranej kompresji.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 31 maja 2009 20:17:01
dzięki za tak szybki odzew, ale nie do końca chyba jasno wytłumaczyłem.
Te wszystkie linki które podaliście doskonale znam, ale niestety dalej nie moge znaleśc informacji o która mi chodzi. Poniżej zamieszczam screena.


kliknij, aby powiększyć


Punkt oznaczony jako 1 to korpus świecy
Punkt oznaczony jako 2 to cienie świecy

Zawsze grałem "live" ale teraz nie będę w stanie siedzieć przy kompie dlatego chce dokładnie zrozumieć działanie aktywacji.
Limit jest aktywowany w momencie kiedy jakaś transakcja dojdzie do skutku na cenie która ja wyznacze ? Czy wystarczy że ktoś puści zlecenie kupna na tak niskiej cenie gdzie ja miałem ustawiony limit ? Z tego co ja rozumie transakcje są zawierane na poziomach korpusu a ostatnia transakcja na lini zamknięcia, cienie oznaczają górne i dolne wachania. I najbardziej chodzi mi o to aby zrozumieć czy w miejscu gdzie ja ustawie limit - powiem obrazowo "dojdzie cień" wystarczy żeby je zrealizować czy musi tam być wcześniej zawarta transakcja czyli dojdzie korpus ? Jest to dla mnie bardzo istotny detal bo jak sami widzicie na tym obrazku ceny stopa da sie przewidzieć na zasadzie korpusu świecy ale jeżli cienie mogą zrealizować zlecenie no to wymiękam - bo to chyba nie realne ustawić stopa na 2-3%poniżej bo jest prawie pewne że bedzie takie wahanie w trakcie dnia które nam uruchomi zlecenie.

Teresa
Teresa PREMIUM
0
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2008-07-31
Wpisów: 4 710
Wysłane: 31 maja 2009 20:24:35
Troszkę źle rozumujesz.

Korpus to nie miejsce gdzie transakcji było najwięcej a cień gdzie najmniej. W zasadzie to większość transakcji mogło być właśnie w cieniu.
Korpus wyznacza nam tylko punkt otwarcia i zamknięcia.
A skoro cień powstał to transakcje musiały iść na tym poziomie.

Najlepiej zobacz www.stockwatch.pl/forum/defaul...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 31 maja 2009 20:43:23
Dzięki Teresa,
Ja doskonale znam te rodzaje świec i sposób ich tworzenia, tylko nie moge dojść do tego w którym miejscu ustawić Limit żeby się błędnie nie aktywował, dlatego pytam czy na poziomie cienia tez limit może być aktywowany ? Bo tak jak na załączonym obrazku gdybym wyznaczył limit odrazu pod korpusem młota to wtedy poprzez cień następnego młota zostałby zrealizowany a tego chcę uniknąć ;)

A właśnie w kwestii świec, bo widze że jestes w temacie, znasz może jakies pozycje przetłumaczone na polski poza książką Steva Nisona - Świece i inne techniki analizowania wykresow ?

Teresa
Teresa PREMIUM
0
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2008-07-31
Wpisów: 4 710
Wysłane: 31 maja 2009 20:55:33
Niestety nie znam Steva Nisona. Większość pozycji w języku language jest dostępna :)

Co do limitu to niestety cienie będą go aktywowały (gdyż na tym poziomie są normalne transakcje).

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...


karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 31 maja 2009 20:55:47
manoa napisał(a):
[...]czy na poziomie cienia tez limit może być aktywowany ?

Dla systemu nie ma znaczenia, czy rozrysujesz to jako świeczkę, czy będzie to korpus, cień, czy cokolwiek innego. Ważne, czy poziom kursu mógł aktywować twoje zlecenie.

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 31 maja 2009 21:11:32
karolhot napisał(a):
Ważne, czy poziom kursu mógł aktywować twoje zlecenie.


No własnie o to sie rozchodzi, czy cień może aktywować zlecenie ?
Czyli z tego co napisaliście rozumiem że dla rynku niema większego znaczenia czy to cień czy korpus aktywuje moje zlecenie, więc w takim razie na jakiej zasadzie ustawiacie stopa ? Według wielu książek które ostatnia udało mi się pokonać, wszędzie gdzie zalecają asekuracje przez stopa jest podawany poziom około 2% poniżej zakupu. Wiadomo że najlepiej żeby zakup był na lini wsparcie i aktywacja była poniżej tej lini ale tak czy tak bardzo często zdarza się że cienie przebijają wsparcie ale cena otwarcia i zamknięcia pozostaje po stronie byków i w istocie wsparcie nie zostało naruszone a ja pozbyłem się pozycji tak ???

Więc albo ja czegoś nie kumam, albo stop loss to jak gra w totka bo może być naruszony przez cień a zamknięcie będzie na +10% , no chyba że macie jakies triki na przefiltrowanie tego problemu i poza aktywacja ustawiacie jakis poziom wolumenu no nie wiem ? Bo wg moich obserwacji wykresu sytuacja gdzie przy wielu ruchach zakresy czyli cienie są dosyc rozległe i tym samym nasze papiery ida papa ;)

owner
1
Dołączył: 2008-09-16
Wpisów: 2 859
Wysłane: 31 maja 2009 21:15:08
manoa świeczka to tylko ilustracja zachowania kursu. bardzo często zdaża się że kurs dochodzi do czyjegoś stopa aktywuje zlecenie a później odbija w góre. to jest nie do przewidzenia żadnymi wyliczeniami.
EEX

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 31 maja 2009 21:15:34
Cień to nie jest coś magicznego. Po prostu inny sposób przedstawienia tego, co się działo na rynku. I to, czy aktywacja nastąpiła w połowie sesji, czy na zamknięcie nie ma większego znaczenia.

Update: Znowu spóźniony. ;-)

Edytowany: 31 maja 2009 21:16

Teresa
Teresa PREMIUM
0
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2008-07-31
Wpisów: 4 710
Wysłane: 31 maja 2009 21:22:20
Zdarza się tak, że ktoś specjalnie puszcza mały pakiet w newralgicznym miejscu (np na okrągłej liczbie np 10PLN) by oczyścić ludzi ze stopów. :)

Co do stopów to poczytaj www.stockwatch.pl/forum/defaul...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 31 maja 2009 21:46:45
Czyli w takim wypadku jeżeli stopa aktywuje już małe wachanie ceny to jakie macie sposoby i wyliczenia na ustawienie stopa ? Kierujecie się tylko liniami wsparcia i oporu, oknami i innymi formacjami ? No tylko problem polega na tym że można ustawić super poziom który nie został naruszony przez cene zamknięcia więc według wszelakich teori poziom jest aktyalny ale wachania ceny nas wywaliły ;) Więc jakie macie swoje tips&tricks na obejście czy zniwelowanie tego, dla podpowiedzi powiem że ustawienie stopa 20% poniżej to raczej nie wchodzi w grę :P Widziałem że przy ustawianiu zlecenia jest opcja aktywacji przy danej cenie i przy okreslonym wolumenie tzn określa sie minimalny wolumen czy ktoś z was stosuje to dodatkowe opcje ? możecie opisać w jaki sposób wybieracie poziom dla stopa ? Ja sprawdzałem nawet wzór na spirale z wykazaniem tępa itp... i może to wszystko działa ale nie bierze pod uwagę wachań które nas wywalą z rynku - więc jeszcze raz JAK ZROBIĆ ŻEBY BYĆ MĄDRZEJSZYM OD RYNKU hehe blackeye

manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 1 czerwca 2009 21:16:53
Mam prośbę o wyjaśnienie jeszcze jednej zagadki na konkretnym przykładzie.
Tak jak ustaliliśmy wczoraj, że w zakresie widełek cieni - które widać na wykresie gdyby był ustawiony stop - transakcja została by zrealizowana. A teraz powiedzcie mi co w sytuacji którą widać poniżej :


kliknij, aby powiększyć


Średnie ceny realnej sprzedaży to od około 14,70 wzwyż.
Ale jak widać paru cwaniaków wbiło zlecenie kupna nawet po 12zl a wiadomo że taka cena nie jest osiągalna i dochodzimy do sedna - jeżeli ktoś da stopa z aktywacją 13,55 i limit sprzedaży 13,56 to jak to działa ?

- ktoś kto wystawia zlecenie kupna musi trafic w naszego ukrytego stopa i dać cenę kupna dokładnie taka jak mamy wpisaną w aktywacji

- czy wystarczy że da cenę niższą i wtedy system odczytuje że nasza bariera została przełamana i ujawnia nasze zlecenie z podaną ceną - a wtedy już bardzo prosto ktoś je zauważa i bierze dla siebie ?

Na logike ta druga wersja nie ma żadnego sensu bo wtedy każdy bu wrzyucał cene zakupu 0,01zł i czyścił wszystkie stopy no ale wolę zapytać bo tak jak pisałem na początku stop to dla mnie nowa bajka - zawsze mogłem siedziec przy kompie ;)

lajkonik
0
Dołączył: 2008-11-28
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 czerwca 2009 22:51:57
manoa napisał(a):
Mam prośbę o wyjaśnienie jeszcze jednej zagadki na konkretnym przykładzie.
Tak jak ustaliliśmy wczoraj, że w zakresie widełek cieni - które widać na wykresie gdyby był ustawiony stop - transakcja została by zrealizowana. A teraz powiedzcie mi co w sytuacji którą widać poniżej :


kliknij, aby powiększyć


Średnie ceny realnej sprzedaży to od około 14,70 wzwyż.
Ale jak widać paru cwaniaków wbiło zlecenie kupna nawet po 12zl a wiadomo że taka cena nie jest osiągalna i dochodzimy do sedna - jeżeli ktoś da stopa z aktywacją 13,55 i limit sprzedaży 13,56 to jak to działa ?

- ktoś kto wystawia zlecenie kupna musi trafic w naszego ukrytego stopa i dać cenę kupna dokładnie taka jak mamy wpisaną w aktywacji

- czy wystarczy że da cenę niższą i wtedy system odczytuje że nasza bariera została przełamana i ujawnia nasze zlecenie z podaną ceną - a wtedy już bardzo prosto ktoś je zauważa i bierze dla siebie ?

Na logike ta druga wersja nie ma żadnego sensu bo wtedy każdy bu wrzyucał cene zakupu 0,01zł i czyścił wszystkie stopy no ale wolę zapytać bo tak jak pisałem na początku stop to dla mnie nowa bajka - zawsze mogłem siedziec przy kompie ;)


Pokazujesz teraz przygotowania do fixu. To raz.
I chyba się zapętliłeś. To dwa.
Co do ceny kupna. Jaka bariera została przełamana ? Rozumiem, że jesteś ewentualnym sprzedającym ? Skoro ktoś da zlecenie KUPNA niższe od twojego S/L to nic to nie zmienia. Przecież ty chcesz WIĘCEJ. Tak jest w trakcie całej sesji i to jest normalne. Dlaczego oferta niskiego kupna miałaby coś uaktywniać ? Nawet w dogrywce. Musi dojść do transakcji, która uaktywni twojego S/L z twoją ceną. Jeżeli Twoja cena będzie wyższa !!! od ceny transakcji uaktywniającej to może do niej dojść tylko gdy po stronie kupna ktoś złożył zlecenie PKC na tyle duże, że twoja, nawet droższa oferta sie załapie. ALe to w trakcie sesji. Nie na fixie. Tam cena wyższa od aktywującej nic nie zmieni.
Jeżeli twoja cena w s/l jest niższa od uaktywniającej (normalny przypadek) to szanse na realizację zlecenia rosną. Już nie tylko odpowiednio duży PKC, ale każde zlecenie z limitem wyższym od twojego S/L cię złapie. Tyle, że odpowiednio duży PKC zmyje cię z pokładu może nawet po wyższej cenie niż planowałeś. Jak ktoś dał wyższy limit, a ty masz niższą cenę to zrealizuje twoje zlecenie po jego limicie. Kolejne miłe zaskoczenieBoo hoo!



manoa
0
Dołączył: 2009-05-22
Wpisów: 24
Wysłane: 2 czerwca 2009 09:49:00
lajkonik napisał(a):

Jeżeli twoja cena w s/l jest niższa od uaktywniającej (normalny przypadek) to szanse na realizację zlecenia rosną. Już nie tylko odpowiednio duży PKC, ale każde zlecenie z limitem wyższym od twojego S/L cię złapie. Tyle, że odpowiednio duży PKC zmyje cię z pokładu może nawet po wyższej cenie niż planowałeś. Jak ktoś dał wyższy limit, a ty masz niższą cenę to zrealizuje twoje zlecenie po jego limicie. Kolejne miłe zaskoczenieBoo hoo!


Po twoim ostatnim zdaniu to wiem że nic nie wiem salute
Spróbujmy ostatni raz, albo się uda albo olać tego stopa, to teraz najprościej jak się da binky

Kupiłem sobie akcje nieważne kiedy nie ważne za ile, i chcę je zabezpieczyć stopem i :

- aktywacje ustawiam na 14,50zl
- sprzedaż ustawiam na 14,40zł

To jakie zlecenie musi byc ze strony kupującego żeby mnie zmieść z pokładu, musi byc trafione dokładnie w aktywację żeby je uaktywnić czyli 14,50, czy wystarczy jak ktoś da 14,40. Chodzi mi oto jaka kwota musi paść żeby to zlecenia została "pokazane" wyszło z ukrycia bo z tego co wiem to dopóki nie zostanie aktywowane to go nigdzie nie widać.

I jeszcze ewentualnie drugi przypadek, kiedy :
- aktywacja 14,50
- sprzedaż PCR

jak wtedy to wyglada bo niewiem czy korzystniej jest dawać konkretną cenę na sprzedaż czy lepiej zabezpieczyć sie opcją po cenie rynkowej i mieć pewność że jakby co to się sprzeda ?

Teresa
Teresa PREMIUM
0
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Dołączył: 2008-07-31
Wpisów: 4 710
Wysłane: 2 czerwca 2009 10:34:04
Ja preferuję opcję PKC.

Jak mi spada poniżej 14,50 to puszczam by się pozbyć.
Na 14,40 może się nie zrealizować (szczególnie na mało płynnej spółce)

Wyobraźmy sobie sytuację że cena z 14,60 gwałtownie spada.
Aktywujemy zlecenie na poziomie 14.50 do sprzedaży po 14,40 lub więcej. Ale...
... kupujących w zakresie 14,50 - 14,40 nie było lub było za mało.
Zostajemy z papierem w ręku i modlimy się o wzrosty. :)

Co jeśli nie wzrośnie?
Sprzedajemy z większą stratą?
Czekamy dalej?

Jeśli ustawiamy stopa to lepiej być pewnym, że się zrealizuje

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
1 2 3

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,861 sek.

AD.bx ad3a
PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +160,29% +32 058,65 zł 52 058,65 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d