ymzsbmcr
Advertisement
PARTNER SERWISU
trkduxvv
2 3 4 5 6

Nieruchomości...

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lipca 2009 13:25:08
buldi napisał(a):
Cytat:
Jak wynika z raportu przygotowanego przez Szybko.pl i Expandera w czerwcu ceny mieszkań na rynku wtórnym wzrosły pierwszy raz od kilkunastu miesięcy. Dotychczas w większości polskich miast mieliśmy do czynienia ze stabilizacją cen, teraz natomiast wysoce prawdopodobna jest ich zwyżka.

treść raportu
www.szybko.pl/nieruchomosci/fi...
Ciekawe opracowanie dotyczące aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości, które oczywiście zawsze można zbombardować argumentacją o stronniczości piszących.
Wg mnie dane są konkretne a wnioski każdy wyciągnie jakie tam sobie chce.

Pominę Buldi kwestię wiarygodności "experta" i odniosę się do merytorycznych przesłanek.
Piszę się w tym opracowaniu np:
Cytat:
We wszystkich duŜych miastach średnie ceny są na poziomie z I kwartału 2007, więc z okresu
poprzedzającego gwałtowny ich wzrost. W tamtym czasie mieszkania sprzedawały się jak
przysłowiowe świeŜe bułeczki, a cena nie była barierą powstrzymującą od zakupu. MoŜna, więc
wnioskować, iŜ tym bardziej, po upływie dwóch lat, taki poziom cen kupujący mogą uznać za
atrakcyjny i skłaniający do zakupu.

Tylko zapomina się iż inna była sytuacja kredytobiorcy... Wtedy mieliśmy do czynienia z rynkiem pracownika. Premie od zysków w firmie, podwyżki, oferty z konkurencyjnych firm itd. Klimat też był inny. Prosperity, zakupy, akcesja do EU, ciągły wzrost cen nieruchomości i cen najmu.

Analitycy piszą także:
Cytat:
Pośrednicy twierdzą
jednak, Ŝe takŜe tej wiosny nastąpiło oŜywienie. Ewidentnych sygnałów tego oŜywienia nie widać w
zmianach cen, choć po raz pierwszy od kilku miesięcy nie spadła średnia cena metra kwadratowego w
Krakowie czy Sopocie. Średni spadek cen we analizowanych miastach, w maju wyniósł
0,5%, podczas, gdy w kwietniu było to -1%.

Jeśli wzrasta wolumen, a z taką sytuacją mamy do czynienia a nie rośnie cena to co to oznacza z anlizy technicznej? Popyt jest zasypywany ofertami sprzedaży. Sprzedający nie czekają na lepsze oferty tylko szybko wyzbywają się waloru. Świeczka z dużym wolumenem bez wzrostu świadczy o chwilowej równowadze. Należy tylko pamiętać o jedym. Budżet nam się nie spina i wielce prawdopodobne jest zmniejszenie kwoty programu RNS lub inny działanie mające na celu zmniejszenie obciążenia dla budżetu.

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 9 lipca 2009 13:51:53
Rynek nieruchomości faluje bardzo powoli. I jeśli w połowie 2007 był szczyt to dołek może być za wiele lat. Można na to patrzeć jak na kupujących:
1. Mógł i chciał - już kupił
2. Mógł i nie chciał - czeka na dalsze spadki
3. Chciał ale nie mógł - teraz tym bardziej nie może - droższy kredyt, niższe zarobki, niepewność pracy
4. Nie mógł i nie chciał - :-)

By popyt trwale wrócił na poziomy 2005-2006 musi:
1. Kredyt wrócić do poziomu poniżej 5% (wliczając w to spready, ubezpieczenie itp)
2. Ceny wrócić do poziomu sprzed 2005
3. Płace i zatrudnienie przynajmniej utrzymać się na tym samym poziomie
4. Pojawić się kolejny wyż demograficzny ;-)

Ceny będą dalej spadać, myślę że mniej więcej za 2-3 lata osiągną dno w wartościach nominalnych ale będą się na tym poziomie utrzymywać przez kolejne parę lat tracąc wartość realną. Każda przewaga popytu nad podażą jest w gospodarce wolnorynkowej krótkotrwała.

Niedaleko mojego mieszkania stoi oddany w listopadzie blok. Wieczorem widać max 3 zapalone światła. Deweloper obilboardował wszystkie strategiczne punkty w mieście ale chętnych nie ma. 350tys za stan surowy zamknięty za 60mkw brzmi jak obelga. Ostatnio dopisali 'miejsce garażowe gratis'. Jeszce 4 mies. temu chcieli dopłaty 30tys :-).

Kiedyś ludzie płacili 6000/mkw bo im mafia dewelopersko-bankowo-doradcza wmówiła że w razie problemów opchną za 8000/mkw. Ale to miała być super lokata kapitału. Dziwne tylko że deweloperzy nie trzymali mieszkań czekając na wzrost tylko upychali jak najszybciej :-).

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 lipca 2009 15:29:30
Cytat:
PAP - Biznes
9 Lip 2009, 15:21

9.7.Warszawa (PAP) - W II kw. 2009 sprzedaż mieszkań była na stabilnym i wyższym niż w poprzednim okresie poziomie. W czerwcu średnia cena oferty w ośmiu największych aglomeracjach spadła o 0,6 proc. mdm - wynika z raportu redNet Consulting o sytuacji na rynku mieszkaniowym w czerwcu 2009 r

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 lipca 2009 15:47:08
anty_teresa napisał(a):

Pominę Buldi kwestię wiarygodności "experta" i odniosę się do merytorycznych przesłanek.
Piszę się w tym opracowaniu np:
Cytat:
We wszystkich duŜych miastach średnie ceny są na poziomie z I kwartału 2007, więc z okresu
poprzedzającego gwałtowny ich wzrost. W tamtym czasie mieszkania sprzedawały się jak
przysłowiowe świeŜe bułeczki, a cena nie była barierą powstrzymującą od zakupu. MoŜna, więc
wnioskować, iŜ tym bardziej, po upływie dwóch lat, taki poziom cen kupujący mogą uznać za
atrakcyjny i skłaniający do zakupu.

Tylko zapomina się iż inna była sytuacja kredytobiorcy... Wtedy mieliśmy do czynienia z rynkiem pracownika. Premie od zysków w firmie, podwyżki, oferty z konkurencyjnych firm itd. Klimat też był inny. Prosperity, zakupy, akcesja do EU, ciągły wzrost cen nieruchomości i cen najmu.

Jeżeli chodzi o dostępność do kredytów hipotecznych - to masz rację, znajdujemy się dzisiaj w o wiele gorszej sytuacji, z tym, że na mały plus może przemawiać fakt, że od tamtego czasu średnia realna płaca jednak wzrosła .
Widzę jednak pewne argumenty, które pozwalają przez analogie porównywać te dwa momenty jako istotne dla rynku nieruchomości. Wtedy właśnie (na początku 2007) mieliśmy moim zdaniem doczynienia z początkiem dmuchania balona. Doszło do nagłego wzrostu ilości rozpoczętych inwestycji, ceny materiałów poszybowały, z rynku zniknęła "ceramika" a zwykła cegła stała się najbardziej dochodowym żródłem spekulacji. W krótkim czasie jej cena wzrosła o 300%!!!.
Dzisiąj jesteśmy - uważam - w sytuacji odwrotnej. Klimat się poprawia - co jednak jest widoczne we wzroście sprzedaży. Mamy doczynienia z rynkiem, gdzie pojawiły się już okazje do zakupów. Wielu szczególnie drobniejszych deweloperów wyprzedaje swoje aktywa po cenach umożliwiających im jedynie przetrwanie. Materiały budowlane z cegłą włącznie staniały. Ta sytuacja nie jest oczywiście spójna na całym rynku, bo ceny nieruchomości w większych aglomeracjach wciąż przekraczają godziwą wartość. Coż, w tym wypadku to właśnie popyt wpływa na taki stan rzeczy.

anty_teresa napisał(a):
Analitycy piszą także:
Cytat:
Pośrednicy twierdzą
jednak, Ŝe takŜe tej wiosny nastąpiło oŜywienie. Ewidentnych sygnałów tego oŜywienia nie widać w
zmianach cen, choć po raz pierwszy od kilku miesięcy nie spadła średnia cena metra kwadratowego w
Krakowie czy Sopocie. Średni spadek cen we analizowanych miastach, w maju wyniósł
0,5%, podczas, gdy w kwietniu było to -1%.

Jeśli wzrasta wolumen, a z taką sytuacją mamy do czynienia a nie rośnie cena to co to oznacza z anlizy technicznej? Popyt jest zasypywany ofertami sprzedaży. Sprzedający nie czekają na lepsze oferty tylko szybko wyzbywają się waloru. Świeczka z dużym wolumenem bez wzrostu świadczy o chwilowej równowadze. Należy tylko pamiętać o jedym. Budżet nam się nie spina i wielce prawdopodobne jest zmniejszenie kwoty programu RNS lub inny działanie mające na celu zmniejszenie obciążenia dla budżetu.

Trochę nieopatrznie wkleiłem linka do raportu za maj bez kluczowego raportu za czerwiec, ale nie jest on chyba jeszcze dostępny w sieci. Znalazłem jednak jego wstępne wyniki www.dziennik.pl/gospodarka/art...
które zainspirowały mnie do popełnienia tego postu.
Twoje trafne porównanie z analizy technicznej wygląda w tym świetle już trochę inaczej. Mamy bowiem doczynienia w tym wypadku z konkretną białą świeczką na wzrastającym wolumenie.
Budżet się nie spina, to fakt, jednak roli programu RNS w udziale naszego rynku, pomimo ostatniego wzrostu zainteresowania bym nie przeceniał. Tak, że nawet jego ewentualne całkowite zarzucenie nie zmieni znacząco sytuacji na rynku.
Pamiętajmy, że większość istniejących zasobów mieszkaniowych z wielką płytą włącznie, mimo iż wg niektórych wystarczająca nie spełnia podstawowych wymogów odbioru technicznego, jeżeli chodzi o instalacje elektryczne , gazowe, wentylacyjne, wartość współ. izolacyjności cieplnej, a nawet jak w przypadku wielkiej płyty - konstrukcyjnych. Te chwilowo zamiecione pod dywan problemy powracają jedynie okresowo przy okazji co bardziej spektakularnych katastrof.
Wiekszość społeczeństwa, w temacie zaspokojenia tego podstawowego dobra jakim jest własne lokum nadal jest nie spełniona, co widać nawet na tym forum. Wielu jest zainteresowanych w niedalekiej przyszłości inwestycją w tym kierunku.
Jak wyżej napisałem w wielu miejscach ceny nadal są za wysokie, ale okazje zdażają się już dziś i myślę że zaczyna ich powoli ubywać.

Wszystkim oczywiście życzę spełnienia.

Edytowany: 9 lipca 2009 15:49

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 9 lipca 2009 19:29:06
Cytat:
Jeżeli chodzi o dostępność do kredytów hipotecznych - to masz rację, znajdujemy się dzisiaj w o wiele gorszej sytuacji, z tym, że na mały plus może przemawiać fakt, że od tamtego czasu średnia realna płaca jednak wzrosła .

Nie Buldi nie chodziło mi o dostępność kredytów, bo to inny argument. Mnie chodziło o psychologiczne czynniki, które skłaniały ludzi do kupowania mieszkań. Mając w oczach wzrost cen nieruchomości i swojej płacy łatwiej bylo podjąć decyzję o kupnie. W szczególności młodym ludziom, tym którzy sami, bez rodziców nie odczuli spowolnienia 2001.
Z płacą to chyba też nie jest tak do końca. Płaca średnia na zatrudnionego wzrosła, ale już płaca dzielona przez liczbę mieszkańców spadła, bo wzrosło bezrobocie.
Cytat:

Budżet się nie spina, to fakt, jednak roli programu RNS w udziale naszego rynku, pomimo ostatniego wzrostu zainteresowania bym nie przeceniał. Tak, że nawet jego ewentualne całkowite zarzucenie nie zmieni znacząco sytuacji na rynku.

Gdzieś czytałem, że 30% sprzedaży w ostatnich miesiącach stanowi owy program, a to oznacza iż większość wzrostu wolumenu pochodzi z niego...

Cytat:
Pamiętajmy, że większość istniejących zasobów mieszkaniowych z wielką płytą włącznie, mimo iż wg niektórych wystarczająca nie spełnia podstawowych wymogów odbioru technicznego, jeżeli chodzi o instalacje elektryczne , gazowe, wentylacyjne, wartość współ. izolacyjności cieplnej, a nawet jak w przypadku wielkiej płyty - konstrukcyjnych. Te chwilowo zamiecione pod dywan problemy powracają jedynie okresowo przy okazji co bardziej spektakularnych katastrof.
Wiekszość społeczeństwa, w temacie zaspokojenia tego podstawowego dobra jakim jest własne lokum nadal jest nie spełniona, co widać nawet na tym forum. Wielu jest zainteresowanych w niedalekiej przyszłości inwestycją w tym kierunku.
Jak wyżej napisałem w wielu miejscach ceny nadal są za wysokie, ale okazje zdażają się już dziś i myślę że zaczyna ich powoli ubywać.

Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale w Wawie raczej tego problemu nie ma, a przynajmniej nie w olbrzymiej skali... Wspólnoty mieszkaniowe na własną rękę ocieplają bloki korzystając z ulgi termomodernizacyjnej. W tych działaniach partycypują tez gminy. Podobnie wymieniają instalacje w pionach, a u moich rodziców nawet dostosowali ją do nowych wymogów czyli PEN zamienili na TN. Owszem istnieją rudery, ale w dużej ilości przypadków już zostały zburzone i zagospodarowane nowymi budynkami podczas ostatniej fali rynkowej. Praga w Warszawie zmienia się naprawdę dynamicznie. Z obskurnego miejsca zaczyna przypominać powoli Centrum.
Nie chcę już powielać swojej opinii, ale wydaje mi się iż rynek nieruchomości powinien ruszyć dopiero po tym jak odbije gospodarka. Jak poprawią się nstroje. W końcu Kowalski nie jest najczęściej wygą od finansów i predykuje dno recesji. Dopiero jak ponownie zobaczy podwyżkę i zacznie się gadnie o tym jakim jesteśmy tygrysem nowej Europy ;)

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 lipca 2009 21:05:39
Cytat:
J.W. Construction
DM BZ WBK - Biznes
9 Lip 2009, 10:45

JW. Construction widzi zwiększającą się sprzedaż mieszkań, do 100 miesięcznie po wakacjach. 2009 może okazać się rekordowo wysoki pod względem wyników finansowych - Józef Wojciechowski, główny akcjonariusz.

(DM BZ WBK SA)

Cytat:
9 Lip, 16:27 12.60 +0.64 (+5.35%

sprawa deweloperów się wyjaśnia. Jesli JWC nie kłamie, to ostatni dzwonek na kupno mieszkań & akcji deweloperów.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 9 lipca 2009 21:13:18
@VOX
Z pewnością będzie rekordowo wysoki... co wynika ze zmiany MSR... :) Bazą będą wyniki z 2007 dla wyników z 2008 we wcześniejszych raportach. Tam uznawano przychody wraz z budową. Teraz dopiero po oddaniu kluczy i akcie notarilnym,
Mamy obecnie popyt i powinien on wywołać jakąś stabilizację. JW widzi co chce... Ja uważam iż dołek nastąpi na jesieni wraz z falą bezrobotnych, która występuje po dołku gospodarczym. Nic się jeszcze nie wyjaśnia.
Oczywiście w takim otoczeniu, pewnemu popytowi żadnem deweloperowi nie grozi utrata płynności. Spłacą kredyty i będą czekać na nowe inwestycje. Ci bardzie zasobni w kapitał, albo ryzkanccy zaczną otwierać nowe projekty aby skorzystac na niskich kosztach inwestycji. Spadły ceny materiąłów budowlanych, ale co ważniejsze usług budowlanych. Konkurencja w budowlance zmusza do cięcia marży. Większość przetargów które mają teraz wyniki wygrywają oferty znacznie niższe od zaplanowanych. Metro, A2 itd... Dlatego rozsądne wyceny to te w okolicach wk. Po zmianie MSR zerknij teraz na wk wspominaego JW. Czy uważasz iż idzie taka hossa aby notować spółkę z taką premią?
Edytowany: 9 lipca 2009 21:18

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 lipca 2009 21:37:54
@antyteresa

Nie mówię że JWC w tej cenie to nie wiadomo jaka okazja. Było sporo taniej, fakt.
Ale na bezrobocie nie ma co liczyć - jest coraz mniejsze, vide:spadek w maju o 0.1%.

spadły ceny inwestycji, bardziej niż ceny mieszkań, a widełki, czyli różnica to marża dewelopera.
uwzględniając dotacje: rodzina na swoim, myślę że deweloperzy okażą się dobrą inwestycją.

spójrzmy historycznie na kurs. 2 lata temu P/BV JWC to 7,40
dzisiaj 2,34
stooq.pl/q/?s=jwc_pb&c=mx&...

kryzys się skończył. również w deweloperce.

P.S

zaciekawiło mnie to MSR o którym piszesz. Czyli deweloperzy rozliczają teraz
cykl kredyt-ziemia-budowa-sprzedaż dopiero w momencie oddania mieszkania pod klucz?
a wcześniej wszystkie koszta są poza bilansem? dobrze to rozumiem?

Edytowany: 9 lipca 2009 21:45

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 9 lipca 2009 22:01:53
Kryzys sie jeszcze nei skończyl i daleko do tego. Ożywienie letnie w budownictwie i bezrobociu to zjawisko sezonowe i nikogo nie zaskakuje. Zobaczymy co będzie w październiku-listopadzie. A jeszcze wcześniej wyniki spółek za drugi kwartał będa dla niektórych zimnym prysznicem.
W 2003 roku miałem umowe na zakup mieszkania u dewelopera za 2400zł/m2 dzisiaj po "obnizkach" sa ogłoszenia w cenach 4500zł/m2. Według mnie jest jeszcze wysoko.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 lipca 2009 22:28:05
majama napisał(a):
A jeszcze wcześniej wyniki spółek za drugi kwartał będa dla niektórych zimnym prysznicem.

Tak? a co powiesz na analizę DI BRE

Cytat:

Zdaniem analityków DI BRE wyniki spółek za drugi kwartał powinny być lepsze w porównaniu z pierwszym kwartałem.

"Wyniki większości spółek za 2Q 2009 i perspektywa na 3Q powinny być lepsze niż w pierwszych trzech miesiącach roku, co wynika z odbudowujących się wolumenów (również sezonowo) oraz coraz mniejszego problemu opcji

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 9 lipca 2009 23:03:11
Ja się sugeruje obniżanym regularnie PKB zaplanowanym na ten rok, analitycy mnie nie przekonują.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 9 lipca 2009 23:11:49
Vox napisał(a):
@antyteresa
Nie mówię że JWC w tej cenie to nie wiadomo jaka okazja. Było sporo taniej, fakt.
Ale na bezrobocie nie ma co liczyć - jest coraz mniejsze, vide:spadek w maju o 0.1%.
spadły ceny inwestycji, bardziej niż ceny mieszkań, a widełki, czyli różnica to marża dewelopera.
uwzględniając dotacje: rodzina na swoim, myślę że deweloperzy okażą się dobrą inwestycją.
spójrzmy historycznie na kurs. 2 lata temu P/BV JWC to 7,40
dzisiaj 2,34
stooq.pl/q/?s=jwc_pb&c=mx&...
kryzys się skończył. również w deweloperce.
P.S
zaciekawiło mnie to MSR o którym piszesz. Czyli deweloperzy rozliczają teraz
cykl kredyt-ziemia-budowa-sprzedaż dopiero w momencie oddania mieszkania pod klucz?
a wcześniej wszystkie koszta są poza bilansem? dobrze to rozumiem?

A więc tak,
Bezrobocie jest sezonowe i najczęściej spada w miesiącach letnich. Marża dewelopera to jak zwykle przychody minus koszty. Przychody jakie są takie są, zależne od sprzedaży, ale obecnie wedle MSR18 mogą być ujmowane w momencie przekazania produktu czyli aktu notarialnego. Obecnie raportowane przychody zgodnie z MSR 18 to umowy podpisane w 2007 oraz 2008 roku a oddawane teraz. Te przychody już raz były ujmowane w tamtych latach kiedy działano w oparciu o MSR11. Od tego roku jest obowiązej przejścia na MSR 18, dlatego w wielu przypadkach zrewidowano historyczne wynki i urodziła się taka a nie inna wk JWC. Zyski zatrzymane musiano odjąć bo nie było przychodów w świetle tego standartu -MSR18.
Koszty natomiast rozlicza się jak do tej pory. Teraz jest normalniej, najpierw produkt i związane z nim koszty potem sprzedaż...Tylko cykl produkcji jest długi.... Normalniej to znaczy jak w innych branżach. Tylko tutaj w wynikach znajdziemy rentowności marże itd a zatem i cz z umów podpisanych 2-3 lata wstecz... Dlatego wyniki obecne deweloperów będą jednymi z najlepszych historycznie, bo nie ponoszą kosztów. Nie kupują ziemi, wstrzymują budowy itd... Dlatego ciężko teraz analizować branżę. Bo co oznacza iż ktoś sprzedał 100 mieszkań? Trzeba precyzji w komunikacji. Albo że podpisał 100 umów wstępnych albo że oddał 100 mieszkań... Różnica jest znaczna.
historycznie na kurs można spoglądać, ale czasem można się przejechać...
Czy w 97 patrzyłeś, że dotcomy mają niski historycznie cWK? Też było parokrotnie mniej niż w szczycie banki 95. Bańka pękła jak ta deweloperska... Jak będzie zobaczymy. Część jest warta zainteresowania, ale naprawdę nalezy uważać co się kupuje i bardzo wnikliwie analizować co jest napisane i powiedziane. Ważne jest każde słowo.
NA razie kryzys się nie skończył w mojej ocenie. Lepsze są tak naprawdę wskaźniki wyprzedzające PMI, ale twarde dane z gospodarki nadal są złe. Dane o bezrobotnych nawet jeśli nowi spadają to często są weryfikowane in minus... Być może jak tu sobie piszemy jest już po kryzysie i mamy dynamiczne odbicie w co nie bardzo wierzę, ale do momentu pojawienia się jakichś dobrych danych makro byłbym ostrożniejszy w ferowaniu takich wyroków. Giełdy odbiły bo oczekuje się poprawy koniunktury. Jak pisał Tadek w zalężności od poprawy w stanach będzie wolno rosło, albo w przypadku dlaszego braku dobrych danych lekko się osuwało.
Edytowany: 9 lipca 2009 23:14

Vox
Vox
297
Wysłane: 10 lipca 2009 10:54:39
no cóż. wszystko fajnie, ale JWC dalej drożeje.
dlatego nie ma sensu kłócić się z rynkiem. salute

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 10 lipca 2009 11:26:00
Vox napisał(a):
no cóż. wszystko fajnie, ale JWC dalej drożeje.
dlatego nie ma sensu kłócić się z rynkiem. salute

Tu się w pełni zgadzam... Dopóki żre nie co się zastanawiąć dlaczego occasion5

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 10 lipca 2009 17:08:34
Panowie,

Mam pytanie: Jak wycenia się wk takiego dewelopera jak JWC ? Grunty, budynki w budowie, jeszcze nie przekazane, maszyny, urządzenia budowlane, zakupione wyposażenie domów, np windy przed sprzedaniem budynku ?
Wydaje mi się, że w związku ze zmianą numerka przy MSR skorygowano wartość sprzedaży za poprzednie lata na minus (dzięki temu będzie papierowy plus teraz ?), ale również nagle powiększyła sie wartość księgowa firmy, bo sprzedane Kowalskiemu mieszkanie (przyrzeczenie) w trakcie budowy jest ciągle własnościa dewelopera (ułamkowa część gruntu też) i wk od 1 stycznia 2009 musiała wzrosnąć.

Gdzie mieści się jakość wykonania, terminowość czyli tzw renoma firmy ? Jak duża może być różnica w wycenie spółek deweloperskich mających niby podobne wk, ale sprzedające w różnych segmentach rynku ?

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 10 lipca 2009 23:14:50
lajkonik napisał(a):
Panowie,

Mam pytanie: Jak wycenia się wk takiego dewelopera jak JWC ? Grunty, budynki w budowie, jeszcze nie przekazane, maszyny, urządzenia budowlane, zakupione wyposażenie domów, np windy przed sprzedaniem budynku ?
Wydaje mi się, że w związku ze zmianą numerka przy MSR skorygowano wartość sprzedaży za poprzednie lata na minus (dzięki temu będzie papierowy plus teraz ?), ale również nagle powiększyła sie wartość księgowa firmy, bo sprzedane Kowalskiemu mieszkanie (przyrzeczenie) w trakcie budowy jest ciągle własnościa dewelopera (ułamkowa część gruntu też) i wk od 1 stycznia 2009 musiała wzrosnąć.

Gdzie mieści się jakość wykonania, terminowość czyli tzw renoma firmy ? Jak duża może być różnica w wycenie spółek deweloperskich mających niby podobne wk, ale sprzedające w różnych segmentach rynku ?

Ja się na tym nie znam ale zanim WD się wypowie...
Sprzedaż skorygowano na minus za lata poprzednie a za tym spadł zysk. Wartość księgowa ze sprawozdania JWC spadła o połowę. Bo odjęto z niej zyski z lat ubiegłych. Urosły aktywa obrotowe, czyli te co są przeznaczone do sprzedaży w ciągu roku. Mnie się to wydaje logiczne. Dlaczego miałaby wzrosnąć wartość księgowa? Watrtość Bilansowa i owszem... Księgowa dlaczego?
Tylko z jednego roku masz spadek zysków o połowę i skumulowany zysk zmniejsza wk. Jeśłi taką retrospekcję dokonano wstecz za parę lat to nie dziwi spadek wk.
W poprzednim czyli MSR 11 napewno wyksięgowywano za każdą chwil tzn postępem prac część gruntu? A nie przypadkiem po podisaniu aktu notarialnego i przeniesieniu własności? MAszyny itd to ma raczej wykonawca budowy niż deweloper... Nie wiem jak jest w przypadku holdingów i JW.

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 12 lipca 2009 19:08:59
Zaczynam się zastanawiać czy się przypadkiem w swoim osądzie nie mylę... Sick
Przy takim naganianiu na dno rynku mieszkaniowego w obecnym czasie, może i faktycznie ceny już nie spadną i prognozowany przeze mnie dołek na jesieni nie będzie dołkiem dołków a jedynie testem dolnych poziomów cenowych. O tym że taniej nie będzie trąbi się już wszędzie... Właśnie oglądałem materiał w Wydarzeniach zatytułowany "Taniej już nie będzie"... Raporty pośredników o zatrzymaniu spadków/wzroście cen można już znaleźć w każdym popularnym serwisie... Przypomina mi to trochę reklamy funduszy w 2007 roku i szczyty indexów...

Vox
Vox
297
Wysłane: 12 lipca 2009 21:24:41
myślę że nagonka medialna świadczy o tym że jest bardzo źle.
pamiętajmy kto płaci za nią - pośrednicy i deweloperzy.

no ale może zawrócą kijem wisłę, jak się przyłożą,
ludzie w końcu słuchają się telewizora salute

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 12 lipca 2009 23:16:58
~Antyteresa

Nie chodz mi o JWC, on był tu przedstawiany za przykład to i ja go użyłem.

Wartość bilansowa, a wartość ksiegowa w budownictwie.
Tu mam wątpliwość. Masz rację, że zmniejszone zyski z poprzednich lat musiały zejść z majątku firmy. Ale ponieważ dokonano wpłat to zaliczkowano przyszłe dochody i pieniądze znalazły się w kasie dewelopera to miał prawo je zaksięgować (przecież sporo z nich już wydał, może całość?). W bilansie z pewnością. Ale i w wartości firmy (dla mnie ksiegowej) też, bo tych wpłat nie musi zwracać budując zgodnie z harmonogramem. Z drugiej strony musiał też wywalić część kosztów związanych z tą sprzedażą. To zgodnie z tym co napisałeś zwiekszyło aktywa obrotowe. Skoro te aktywa są nadal jego własnością to powinny też byc dodane do wk.

Księgowość budownicta jest mi obca. Ale na logikę firma deweloperska ma to co ma czyli: biura, programy, może jakieś maszyny (rzeczywiście wątpliwe), kasę w banku minus kredyty, wartość działek budowlanych, wartość domów w budowie minus wpłaty klientów. Rozumiem, że działki plus domy w budowie to produkcja w toku i są wyłączane z wk ? Jeżeli tak to rzeczywiście moje rozumowanie nie uwzględniło tego faktu.
Czyli dla deweloperów możemy mieć sytuację, że c/WK będzie pozornie OK, a ponosząc straty na jakimś projekcie mogą być one większe niż jego wk i tak naprawdę wskażnik c/wk bedzie ujemny ?

Vox
Vox
297
Wysłane: 13 lipca 2009 17:01:49
Cytat:

Czarny koń rynku nieruchomości
13 lipca 2009

Ziemia znowu staje się inwestycją, która może przynieść krociowe zyski - czytamy w "Dzienniku". Według analiz, do których dotarł "WSJ Polska", firmy deweloperskie spodziewają się skoku cen gruntów oddalonych nawet o 50 km od aglomeracji miejskich, zwłaszcza tych powyżej 100 tys. mieszkańców.

Sytuacja jest wyjątkowa, bo do tej pory drożała ziemia położona na obrzeżach wielkich miast. W ciągu ostatnich paru lat notowania najlepszych działek wokół Warszawy, Trójmiasta czy Wrocławia skoczyły o 300-400%. W szczycie hossy w 2007 r. ceny dochodziły nawet do 350 zł za m kw.

Na terenach oddalonych o 20-50 km od miast jest nawet o połowę taniej. Dla nich, zdaniem ekspertów z rynku nieruchomości, nadchodzi złoty okres.

* Ceny działek w twojej okolicy

Według Justyny Kaniewskiej z Wealth Solutions, jeśli kupi się teraz działkę rolną, za 2-3 lata, po przekształceniu w nieruchomość pod budowę domu i doprowadzeniu mediów, można podwoić jej wartość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,627 sek.

orahochd
jyinmqzb
ywdiuhtg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 553,06 zł +382,77% 96 553,06 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lcamxroi
uccgeoft
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat