0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
10 maja 2011 23:10:28
przy kursie: 17,20 zł
|
|
0 Dołączył: 2010-08-02 Wpisów: 43
Wysłane:
10 maja 2011 23:26:32
zamieszanie konkretne
a wystarczyłoby podać dwie rzeczy:
1. planowane źródełko finansowania 2. prognoza wyników
chyba jak na spółkę publiczną niezbyt duże wymagania
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
11 maja 2011 00:08:12
Jak mają podać prognozę wyników na tym etape.Na przykładzie Ukrainy gdzie produkcja gazu się rozkręca,a do zrealizowania jest jeszcze chyba 7 odwiertów w tym roku,i nie wiadomo ile z nich będzie trafionych,kiedy zostaną podłączone,na jakim pozimie wydobycie itp.Nikt nie potrafi tego określić.Ja mogę Tobie napisać że sprzedadzą całą produkcję a ona będzie wzrastać.Dochodzą inne rejony z których nie można prognozować dochodów. Czy na tym wątku był przerabiany temat Lotosu i pana Kulczyka?? Stary artykuł ale może być aktualny. cytat: Kto może być zainteresowany Lotosem? Rosyjskie koncerny, a także Kulczyk Investments, który razem z libijskim Tamoilem w marcu zgłaszał chęć kupna gdańskiej spółki. Źródło biznes.gazetaprawna.pl/artykul...Kompletnie nie interesuję się Lotosem i może jakieś uzgodnienia są w sprawie sprzedaży.2 mld zł to bardzo dużo na KOV ale z perspektywy czasu Lotos może być całkiem realny. Skarb Państwa sprzeda Lotos KI a oni wrzucą go do KOV przez spółkę zależną.SP skupi 10% akcji Naszej perełki która będzie miała dostęp do ropy (mam nadzieję) na Ukrainie,chociaż trochę się trafi,Syria,Nigeria i w końcu Brunei.SP będzie miał jakąś kontrolę nad KOV a Lotos dywersyfikacje dostaw ropy.Jest też spółką poszukiwaczą i tutaj też KOV mógł by być partnerem. Nie piszecie skąd wziąźć pieniądze na taką inwestycję?Na Nigerie też się znalazły. Tylko proszę nie pisać mi ze mnie pogięło,co najwyżej że jest to nierealne. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 00:27:56
Uważam że bardzo dla nas pozytywny artykuł. www.thenationonlineng.net/2011...Na końcu tekstu są komentarze,może ktoś biegły w Angielskim nawiąże jakiś kontakt z tymi ludźmi,jekieś szczegóły,podpowiedzi gdzie szukać w necie informacji na temat oml 42 albo jakieś forum. Może nie warto. Jeszcze jedno.Końcówka jest ciekawa www.thenews.pl/business/artyku..."Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 11 maja 2011 00:32
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 01:01:00
Jest dużo w necie na temat OML 42 i same pozytywy.Na dzisiaj yo musi wystarczyć,może jutro więcej się dowiemy. Już translatorem,trzeba całość skopiować na pasek. translate.googleusercontent.co...://www.thisdaylive.com/articles/shell-blocks-nnpc-moves-to-exercise-pre-emptive-rights/90972/&prev=/search%3Fq%3Dneconde%2Bkov%2Boml%2B42%26start%3D210%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26rls%3Dcom.microsoft:pl%26prmd%3Divnsu&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhgxU4VOEMaYLgzq5RkIEwnisdYhMQ "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 11 maja 2011 01:02
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
11 maja 2011 01:20:54
rabbit napisał(a):Czy na tym wątku był przerabiany temat Lotosu i pana Kulczyka?? Stary artykuł ale może być aktualny. cytat: Kto może być zainteresowany Lotosem? Rosyjskie koncerny, a także Kulczyk Investments, który razem z libijskim Tamoilem w marcu zgłaszał chęć kupna gdańskiej spółki. Źródło biznes.gazetaprawna.pl/artykul...Kompletnie nie interesuję się Lotosem i może jakieś uzgodnienia są w sprawie sprzedaży.2 mld zł to bardzo dużo na KOV ale z perspektywy czasu Lotos może być całkiem realny. Skarb Państwa sprzeda Lotos KI a oni wrzucą go do KOV przez spółkę zależną.SP skupi 10% akcji Naszej perełki która będzie miała dostęp do ropy (mam nadzieję) na Ukrainie,chociaż trochę się trafi,Syria,Nigeria i w końcu Brunei.SP będzie miał jakąś kontrolę nad KOV a Lotos dywersyfikacje dostaw ropy.Jest też spółką poszukiwaczą i tutaj też KOV mógł by być partnerem. Nie piszecie skąd wziąźć pieniądze na taką inwestycję?Na Nigerie też się znalazły. Tylko proszę nie pisać mi ze mnie pogięło,co najwyżej że jest to nierealne. Rabbit, chyba jesteś bardzo młody i nie znasz historii polskiej prywatyzacji. Gdyby Grad sprzedał Lotos Kulczykowi mógłby sobie od razu założyć pętlę na szyję. I cała PO również. Cały majątek Kulczyka został zbudowany na prywatyzacji. Nie do końca jasnej i nie do końca wyjaśnionej. Jak to w byłych demoludach i Rosji. Nie spełnił żadnych z obietnic i nie poniósł za to żadnych konsekwencji. Były ważniejsze sprawy:)) To było w stylu: Kup tanio i odsprzedaj drogo komuś zza granicy. Tak było z Tepsą, Browarami... Nikt rozsądny w tej sytuacji politycznej z Kulczykiem nie zaryzykuje. W tym temacie Kulczyk sam sobie jest winien. A jeszcze jak w tle pojawili się Libijczycy a po drugiej stronie Rosjanie... PS. Nie wiem dlaczego Moder wycina moje posty. Czy to ma być forum dopieszczania Emitenta? Zero refleksji i wątpliwości? Nie rozumiem.
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 07:06:29
rabbit napisał(a):Jak mają podać prognozę wyników na tym etape.Na przykładzie Ukrainy gdzie produkcja gazu się rozkręca,a do zrealizowania jest jeszcze chyba 7 odwiertów w tym roku,i nie wiadomo ile z nich będzie trafionych,kiedy zostaną podłączone,na jakim pozimie wydobycie itp.Nikt nie potrafi tego określić.Ja mogę Tobie napisać że sprzedadzą całą produkcję a ona będzie wzrastać. ...
prognoza może uwzględniać to co już jest, założyć to co bardzo prawdopodobne itp., np. z Nigerią - kupując na pewno dokonywali założeń, więc nie do końca jest tak, "że się nie da" ! wiesz ... specyficzna spółka, specyficzny polski rynek więc i inwestorzy specyficzni
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 08:04:23
Czterybbbb napisał(a):rabbit napisał(a):Czy na tym wątku był przerabiany temat Lotosu i pana Kulczyka?? Stary artykuł ale może być aktualny. cytat: Kto może być zainteresowany Lotosem? Rosyjskie koncerny, a także Kulczyk Investments, który razem z libijskim Tamoilem w marcu zgłaszał chęć kupna gdańskiej spółki. Źródło biznes.gazetaprawna.pl/artykul...Kompletnie nie interesuję się Lotosem i może jakieś uzgodnienia są w sprawie sprzedaży.2 mld zł to bardzo dużo na KOV ale z perspektywy czasu Lotos może być całkiem realny. Skarb Państwa sprzeda Lotos KI a oni wrzucą go do KOV przez spółkę zależną.SP skupi 10% akcji Naszej perełki która będzie miała dostęp do ropy (mam nadzieję) na Ukrainie,chociaż trochę się trafi,Syria,Nigeria i w końcu Brunei.SP będzie miał jakąś kontrolę nad KOV a Lotos dywersyfikacje dostaw ropy.Jest też spółką poszukiwaczą i tutaj też KOV mógł by być partnerem. Nie piszecie skąd wziąźć pieniądze na taką inwestycję?Na Nigerie też się znalazły. Tylko proszę nie pisać mi ze mnie pogięło,co najwyżej że jest to nierealne. Rabbit, chyba jesteś bardzo młody i nie znasz historii polskiej prywatyzacji. Gdyby Grad sprzedał Lotos Kulczykowi mógłby sobie od razu założyć pętlę na szyję. I cała PO również. Cały majątek Kulczyka został zbudowany na prywatyzacji. Nie do końca jasnej i nie do końca wyjaśnionej. Jak to w byłych demoludach i Rosji. Nie spełnił żadnych z obietnic i nie poniósł za to żadnych konsekwencji. Były ważniejsze sprawy:)) To było w stylu: Kup tanio i odsprzedaj drogo komuś zza granicy. Tak było z Tepsą, Browarami... Nikt rozsądny w tej sytuacji politycznej z Kulczykiem nie zaryzykuje. W tym temacie Kulczyk sam sobie jest winien. A jeszcze jak w tle pojawili się Libijczycy a po drugiej stronie Rosjanie... PS. Nie wiem dlaczego Moder wycina moje posty. Czy to ma być forum dopieszczania Emitenta? Zero refleksji i wątpliwości? Nie rozumiem. Młody nie jestem a historie prywatyzacji Browarów znam,jak już napisałem wcześniej jestem z Poznania.Kiedy Kulczyk otwierał swój pierwszy salon VW ja otwierałem swoj firmę o podobnej branży.Nazwisko Kulczyk przewijało się przez moje uszy ponad 20 lat,nie wspomnę o awanturze ze Starym Browarem bo niby działkę dostał w prezencie za pół ceny.Dzisiaj Browar to wizytówka miasta a zaniżona cena działki zwróciła się kilkakrotnie w podatkach itp. Tylko że o tym już nikt nie napisze bo do ludzi trafiają negatywy. Co do Lotosu to myśle że KOV bez Kulczyka był by dobrym partnerem.Ale może masz rację,Lepiej sprzedać Rosjanom czy Chińczykom niż Polakowi. Enei nie dostał też. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 08:07:59
EUFRAT napisał(a):rabbit napisał(a):Jak mają podać prognozę wyników na tym etape.Na przykładzie Ukrainy gdzie produkcja gazu się rozkręca,a do zrealizowania jest jeszcze chyba 7 odwiertów w tym roku,i nie wiadomo ile z nich będzie trafionych,kiedy zostaną podłączone,na jakim pozimie wydobycie itp.Nikt nie potrafi tego określić.Ja mogę Tobie napisać że sprzedadzą całą produkcję a ona będzie wzrastać. ...
prognoza może uwzględniać to co już jest, założyć to co bardzo prawdopodobne itp., np. z Nigerią - kupując na pewno dokonywali założeń, więc nie do końca jest tak, "że się nie da" ! wiesz ... specyficzna spółka, specyficzny polski rynek więc i inwestorzy specyficzni Naprawdę policzyć można samemu,lbo optymistycznie,tak jak ja to robię,albo pesymistycznie jak Brylancik. Spólka może podać tylko konkrety.Przy przychodach rzędu 3/4 miliardów dolarów przy podawaniu prognoz błąd procentowy będzie mały.Przy dzisiajszych dochodach spólki pomylić się można o kilka tysięcy procent.Patrz co z Nigeria,na początku roku nie było jej w planach,tych oficjalnych oczywiście. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 11 maja 2011 08:11
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 96
Wysłane:
11 maja 2011 08:35:21
Czy w tym tygodniu zostaną opublikowane wyniki za 1Q ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
11 maja 2011 08:36:15
Zgodnie z planem jutro mają być ogłoszone wyniki za 1Q.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
11 maja 2011 08:48:05
... Gdyby Grad sprzedał Lotos Kulczykowi mógłby sobie od razu założyć pętlę na szyję. I cała PO również. Cały majątek Kulczyka został zbudowany na prywatyzacji. Nie do końca jasnej i nie do końca wyjaśnionej. Jak to w byłych demoludach i Rosji. Nie spełnił żadnych z obietnic i nie poniósł za to żadnych konsekwencji. Były ważniejsze sprawy:)) To było w stylu: Kup tanio i odsprzedaj drogo komuś zza granicy. Tak było z Tepsą, Browarami... Nikt rozsądny w tej sytuacji politycznej z Kulczykiem nie zaryzykuje. W tym temacie Kulczyk sam sobie jest winien. A jeszcze jak w tle pojawili się Libijczycy a po drugiej stronie Rosjanie... PS. Nie wiem dlaczego Moder wycina moje posty. Czy to ma być forum dopieszczania Emitenta? Zero refleksji i wątpliwości? Nie rozumiem. [/quote] @ 4b Od początku do ostatniej litery zgadzam się z Twoim komentarzem. Chyba niektórzy inwestorzy KOV do końca nie zdają sobie sprawy, że Kulczyk to "Ogromne Zwierzę Biznesu". A KOV jest tylko środkiem do celu jaki sobie wyznaczył i może być pożarte (razem z nami i Redface) dla bardziej intratnych ekonomicznie interesów dr Jana. Symptomy widać. Należy być bardzo czujnym. Właściwie to kurs wyznacza świadomość tej inwestycji i pouczać nikogo nie trzeba. Nie ulega wątpliwości, że KOV jest jeszcze na etapie budowania fundamentów. Po rozkopach widać że może powstać ogromne gmaszysko, może "rezydencja", ale jak będzie odłożona na to kasa, duża kasa. Właśnie, ta kasa dla KOV?
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 08:58:48
Tytan napisał(a):... Gdyby Grad sprzedał Lotos Kulczykowi mógłby sobie od razu założyć pętlę na szyję. I cała PO również. Cały majątek Kulczyka został zbudowany na prywatyzacji. Nie do końca jasnej i nie do końca wyjaśnionej. Jak to w byłych demoludach i Rosji. Nie spełnił żadnych z obietnic i nie poniósł za to żadnych konsekwencji. Były ważniejsze sprawy:)) To było w stylu: Kup tanio i odsprzedaj drogo komuś zza granicy. Tak było z Tepsą, Browarami... Nikt rozsądny w tej sytuacji politycznej z Kulczykiem nie zaryzykuje. W tym temacie Kulczyk sam sobie jest winien. A jeszcze jak w tle pojawili się Libijczycy a po drugiej stronie Rosjanie... PS. Nie wiem dlaczego Moder wycina moje posty. Czy to ma być forum dopieszczania Emitenta? Zero refleksji i wątpliwości? Nie rozumiem. @ 4b Od początku do ostatniej litery zgadzam się z Twoim komentarzem. Chyba niektórzy inwestorzy KOV do końca nie zdają sobie sprawy, że Kulczyk to "Ogromne Zwierzę Biznesu". A KOV jest tylko środkiem do celu jaki sobie wyznaczył i może być pożarte (razem z nami i Redface) dla bardziej intratnych ekonomicznie interesów dr Jana. Symptomy widać. Należy być bardzo czujnym. Właściwie to kurs wyznacza świadomość tej inwestycji i pouczać nikogo nie trzeba. Nie ulega wątpliwości, że KOV jest jeszcze na etapie budowania fundamentów. Po rozkopach widać że może powstać ogromne gmaszysko, może "rezydencja", ale jak będzie odłożona na to kasa, duża kasa. Właśnie, ta kasa dla KOV?[/quote] Popodaj mi scenariusz jak Kulczyk wyciągnie z KOV wielkie pieniądze i zostawi nas w skarpetkach,nawet za 10 lat.Czy na TPSsie ktoś ucierpiał z akcjonariuszy albo ktoś z pracowników z Browarów?Ucierpiały ambicje polityczne coponiektórych ale ja z tego powodu nie mam żadnych strat,chcieliśmy do Europy to w niej jesteśmy. O Lotos tylko się zapytałem bo mi do naszej spółku pasuje. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
11 maja 2011 09:06:33
przy kursie: 17,30 zł
KULCZYK OIL VENTURES INC. decyzja o zamiarze notowania na AIM i plany podwyższenia kapitału na tym rynkuCytat:Kulczyk Oil Ventures Inc. ("Kulczyk Oil", "KOV" lub "Spółka") informuje, iż w dniu 10 maja 2011 r. Rada Dyrektorów KOV podjęła decyzję o zamiarze ubiegania się o notowanie akcji KOV na London Alternative Investment Market ("AIM") - Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie i jesienią 2011 r. planuje podwyższenie kapitału na tym rynku. Szczegółowe plany i harmonogram wejścia na AIM oraz dalsze informacje na temat wielkości kapitału, który byłby pozyskany tą drogą, zostaną przekazane w późniejszym terminie, po ich ostatecznym ustaleniu.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
11 maja 2011 09:07:06
[quote=rabbit] Ale może masz rację, Lepiej sprzedać Rosjanom czy Chińczykom niż Polakowi.
Ej, Rabbit, tego nie napisałem. Ale tego właśnie może obawiać się Grad. Że Kulczyk kupi a potem od razu sprzeda Rosjanom albo Chińczykom. Więc jeśli tak, to może lepiej od razu z nimi negocjować? Temat trudny, bo aktywa strategiczne. Ja nie jestem przeciwnikiem Kulczyka, ale faktem jest że co innego obiecywał a co innego zrobił (np. z Browarami) Nie wygenerował żadnej wartości dodanej, tylko wystąpił jako pośrednik. Jak na razie dziś na zielono. I miejmy nadzieję, że tak pozostanie.
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 09:11:51
rabbit napisał(a):EUFRAT napisał(a):rabbit napisał(a):Jak mają podać prognozę wyników na tym etape.Na przykładzie Ukrainy gdzie produkcja gazu się rozkręca,a do zrealizowania jest jeszcze chyba 7 odwiertów w tym roku,i nie wiadomo ile z nich będzie trafionych,kiedy zostaną podłączone,na jakim pozimie wydobycie itp.Nikt nie potrafi tego określić.Ja mogę Tobie napisać że sprzedadzą całą produkcję a ona będzie wzrastać. ...
prognoza może uwzględniać to co już jest, założyć to co bardzo prawdopodobne itp., np. z Nigerią - kupując na pewno dokonywali założeń, więc nie do końca jest tak, "że się nie da" ! wiesz ... specyficzna spółka, specyficzny polski rynek więc i inwestorzy specyficzni Naprawdę policzyć można samemu,lbo optymistycznie,tak jak ja to robię,albo pesymistycznie jak Brylancik. Spólka może podać tylko konkrety.Przy przychodach rzędu 3/4 miliardów dolarów przy podawaniu prognoz błąd procentowy będzie mały.Przy dzisiajszych dochodach spólki pomylić się można o kilka tysięcy procent.Patrz co z Nigeria,na początku roku nie było jej w planach,tych oficjalnych oczywiście. nie przekonałeś mnie. Nigeria weszła na zasadzie "bierzemy w ciemno". Myślę, że nie. Szacunkowo znają realne poziomy wydobycia. Jest wielce prawdopodobne, że nic dużego już się KOV szybko nie przydarzy. Prognozę zawsze można korygować, np. kwartalnie. Przecież tam nie pracują ludzie z przypadku tylko tacy co "zamiast krwi mają ropę". Pozdr!
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
11 maja 2011 09:12:18
" Ponadto, część nowych kapitałów pozyskanych na AIM zostanie przeznaczona na sfinansowanie programu prac na 2012 r. w Brunei, gdzie spółka posiada 40 i 36 proc. udziałów w prawie użytkowania górniczego odpowiednio w Bloku L i Bloku M oraz w Syrii, gdzie KOV ma rzeczywisty 45 proc. udział w Bloku 9."
Nasunęło mi się pytanie: Czym KOV będzie finansował II półrocze 2011 ?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
11 maja 2011 09:16:01
Pewnie z tego co zostało i z emisji :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-25 Wpisów: 63
Wysłane:
11 maja 2011 09:16:18
@qguar
Z tego co pamiętam z komunikatów w Syrii za pierwsze odwierty płaci Mena - a przynajmniej większość. Ktoś mówił o 7 mln $ od Ukrainy + przychody z gazu i powinno starczyć na to co mają zrobić w Brunei.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.