PARTNER SERWISU
vggmmlwy
263 264 265 266 267
xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 14 września 2011 10:24:04 przy kursie: 9,60 zł
@zala82
muszę Cię niestety rozczarować
Jak do tej pory Ukraina nie była wstanie ruszyć kursem - no chyba że w dół - więc nie sądzę żeby w tym przypadku było inaczej

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 14 września 2011 10:39:55 przy kursie: 9,60 zł
Witam po długiej nieobecności.

Jakich wyników/raportów można spodziewac się w najbliższym czasie?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

zala82
0
Wpisów: 65
Wysłane: 14 września 2011 10:42:08 przy kursie: 9,60 zł
xp32 zdaje sobie z tego sprawę kolego że w przeszłości Ukraina nie była w stanie ruszyć kursu lecz byliśmy na innych pułapach cenowych!A testy 0-12 mogą stanowczo wpłynąć na wydobycie!Pożyjemy zobaczymy !Ja i tak czekam na cenę +500!

xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 14 września 2011 11:01:02 przy kursie: 9,60 zł
@zala82

+500 bardzo chętnie i po przecinku to co teraz thumbright

Ale to jeszcze nie teraz, za dwa może trzy lata będzie to bardziej realne zakładając powodzenie prowadzonych projektów.

Co do pułapów cenowych - myślę że tu nawet przy cenie 0.50 i C/WK 0.5 informacje z Ukrainy nie podniosą kursu.

Jak to ktoś kiedyś napisał - gaz nie jest sexy.

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 14 września 2011 11:42:38 przy kursie: 9,60 zł
kurs ustanawia historyczne minima a zarząd zapadł się pod ziemię,
żadnych komentarzy, żadnych informacji, wszystko jest ok.
widać że główny akcjonariusz nie jest zainteresowany obroną kursu, ciekawe tylko
jeśli dojdzie w końcu do emisji na AIM to ile trzeba będzie wyemitować akcji żeby starczyło
na NIgierię - bo miliard akcji po 0,50 PLN to chyba nie wystarczy.
Nie od rzeczy będzie tu przypomnienie jak przy debiucie na gpw Kulczyk powiedział, że z nim nikt
nie straci ( czy coś takiego).
A może, skoro to jest taka dobra spółka to Redface i inni członkowie kierownictwa kupią akcje po
takiej dobrej cenie.....

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 14 września 2011 13:24:36 przy kursie: 9,60 zł
No dobra, papier zleciał ostro, stało się to z powodu odwrotu od akcji na rynkach, ale jeśli ktoś go teraz nie sprzedał to póki co nie stracił?! Jedyny efekt to obawa o to czy aby stan zakiszenia nie będzie permanentny. To zrozumiałe, mam ten sam problem.

Tym niemniej lepiej chyba spojrzeć z jednej perspektywy na papier: długiej albo krótkiej. Co do krótkiej to się nie wypowiadam bo nie mam czasu na codzienną zabawę. Co do długiej to najlepiej patrzę na wartość spółki i postęp robót. Póki co nie zauważyłem nic krytycznego. Aczkolwiek przydałby się jakiś update postępu prac na wrzesień.

Pomieszanie tych strategii skutkuje myśleniem typu: kurde, jakbym sprzedał papier wcześniej to teraz mógłbym go podebrać taniej. OK, jak ktoś ma czas to może to jest i lepsze wyjście.

Pytanie do Redface:
czy jest jakiś update np z Ukrainy przewidywyany na wrzesień: jak dotychczas było po kilka informacji w miesiącu które pozwalały akcjonariuszom zorientować się jak idą sprawy w spółce.

k.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 14 września 2011 15:00:20 przy kursie: 9,60 zł
Dr J.Kulczyk w jednym z wywiadów powiedzial ; " Szklanka z logo KOV jest do połowy pełna, a nie pusta, dopełnimy resztę. Inwestorzy, którzy kupili akcje KOV, zarobią, nie dopuszczę do skazy na mojej reputacji — mówi i energicznie dopija kolorową zawartość porcelanowej filiżanki."
kov.pb.pl/2121801,73503,wiem-z...

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 14 września 2011 15:38:44 przy kursie: 9,60 zł
panikarz napisał(a):
powiedział dokładnie tak :
"Szklanka z logo KOV jest do połowy pełna, a nie pusta, dopełnimy resztę. Inwestorzy, którzy kupili akcje KOV, zarobią, nie dopuszczę do skazy na mojej reputacji — mówi i energicznie dopija kolorową zawartość porcelanowej filiżanki."

link : kov.pb.pl/2121801,73503,wiem-z...

Boskie! Nie wierzę że cos tak boskiego ktos na serio napisał:)

Dzisiaj mogłoby to tak brzmieć (licentia poetica):

"Szklanka z logo KOV jest już tylko w 1/4 pełna i bardzo dobrze bo możemy ją więcej dopełnić. Inwestorzy, którzy kupili akcje KOV, zarobią, nie dopuszczę do skazy na mojej reputacji — mówi i energicznie dopija kolorową zawartość porcelanowej filiżanki. Potrząsa grzywą. Zdecydowanie sięga po kruchego biszkopta. Z wprawą i werwą nakłada kawior na blina."

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać. Ten cytat jest po prostu boski.

PS. Dla inwestora to oczywisty sygnał ostrzegawczy, powinna zapalać się czerwona lampka. Przecież reputacja głównego inwestora:

1. Jest różnie oceniana przez różnych obserwatorów,
2. Nie ma zupełnie ale to zupełnie nic do fundamentów spółki, tj. pod wpływem reputacji woda nie zmienia się w ropę, koszty prac nie spadną, nie zapanują inne zasady rachunkowości.

Reputacja może mieć znaczenie dla banku albo dla funduszu inwestycyjnego a nie dla niewielkiej spółki poszukiwawczej.
Tzw. reputacja w inwestowaniu to raczej czynnik który mozna rozpatrywać w kategoriach cognitive bias niż pozytywnego wskaźnika. Ryszard Krauze gdy rozpoczynał kazachską przygodę miał w Polsce reputacje nieposzlakowaną.
Jak istotny czynnik postrzegano doskonałą reputacje Berniego Madoffa, zresztą on sam się ta reputacja zasłaniał odpowiadając na niewygodne pytania "Przecież inwestuję już od 40 lat.".

Reputacja to tak naprawdę pochodna lenistwa: nie sprawdzamy dokładnie po przecież jest reputacja. Tymczasem moc sprawcza reputacji w realnym gospodarowaniu jest żadna jak pokazała historia Petrola. Ani o metr nie podniósł sie poziom ropy pod wpływem reputacji.

Nie wątpię że sam podmiot reputacji może istotnie chcieć o nią dbać ale czasami trudno to odróżnić od megalomanii. Tutaj cognitive bias jest prawie pewny, bo podmiot reputacji przecież nie wie jak jest postrzegany naprawdę przez innych.
Edytowany: 14 września 2011 16:02

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 14 września 2011 16:16:54 przy kursie: 9,60 zł
kastalto napisał(a):
No dobra, papier zleciał ostro

Aleś Ty delikatny kastalto. Spółka spadła już prawie 50%.
Edytowany: 14 września 2011 16:19

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 14 września 2011 16:51:45 przy kursie: 9,60 zł
wprawdzie zleciał 50% ale żeby wrócił do poprzedniej ceny musi wzrosnąc już o 100%,

btw, widziałem wczoraj w gazecie zdjęcia Ryśka K na przyjęciu u Kulczyka na zamku w Wiśniczu, na zdjęciach nie widać aby specjalnie przejmował ich kurs ich spółek.

kastalto
0
Wysłane: 14 września 2011 17:12:23 przy kursie: 9,60 zł
Ja tam nie wiem czyje będzie w ostatecznym rozrachunku na wierzchu, zakładam że moje. Wiem tylko że piłka jest w grze i że spadki na KOV nie nastąpiły z fundamentalnego powodu tylko z generalnego odwrotu od ryzykownych aktywów. Na GPW widać to w sposób szczególny.

Pytam się, czym takim różni się inna spółeczka w której KI jest zaangażowany, że jej kurs przedstawia się następująco:
www.londonstockexchange.com/ex...

OK, giełda ma zawsze rację, no to AIM też ma rację wyceniając co najmniej tak samo ryzykowne aktywo jak Ophir powyżej ceny debiutu pomimo ostrej przeceny na rynkach i odwrotu od spółek surowcowych.

Może mi ktoś to wyjaśni jak to możliwe że obie firemki na obu giełdach wyceniane są w tak odmienny sposób?

k.

del-20160301
0
Wysłane: 14 września 2011 17:27:55 przy kursie: 9,60 zł
Ophir dostał reko JP Morgan i Credit Suisse, a KOV BZWBK, których rekomendacja się chyba jeszcze w życiu nie sprawdziła, przynajmniej ja takiej nie widziałem. Ophir ma w akcjonariacie kilka dużych instytucji, a KOV miał OZ, który nie będę przypominał co zrobił z akcjami. Dodatkowo Ophir z tego co czytałem robi niezłą robotę w Tanzanii.

Ja nie mówię, że ta spółka nie zarobi. Tylko jakoś nie wiele wychodzi póki co. O Nigerii nic nie wiemy. Nie wiem czy 50/50 procent szans nie jest na wyrost. O Syrii z którą wiązałem pewne nadzieje lepiej nie gadać. Jak nie wejdzie tam NATO to będzie cud. Co najwyżej będziemy licencję mogli opchnąć Rosji albo Chinom bo te kraje mają w poważaniu sankcje US i EU. W Brunei na razie bez większego sukcesu i cała praca ślimaczy się. Nie wiadomo do końca dlaczego. Generalnie brakuje informacji. Jedyne co jak na razie się udaje to Ukraina, ale nie zarobi sama na pozostałe koncesje. Jak kolega wspomniał wyżej dojście do ceny IPO wymaga wzrostu o 100%. Największy spekulacyjny wzrost miał 20%. I tutaj właśnie jesteśmy. Marzeniem staje się cena IPO. Brakuje argumentów, które przemawiałyby za wzrostem, a milczenie spółki na pewno tego nie ułatwia.

Do końca roku nie zostało dużo czasu. Jak zawalą AIM, albo go przesunął będzie to raczej czytelny sygnał że nie ma nic do zaproponowania angielskim akcjonariuszom.
Co do jednego posunięcia zgadzam się z KOV, że zintensyfikowali działania na Ukrainie, bo to w miarę dobrze wybadany grunt i można zwiększać przychody spółki co KOV jest potrzebne.
Edytowany: 14 września 2011 17:33

Bruno 12
0
Wysłane: 14 września 2011 20:57:38 przy kursie: 9,60 zł
Ostatnią rekomendację dla KOV wydał Erste 17.06.2011 stooq.pl/n/?f=475510&searc...

kastalto
0
Wysłane: 14 września 2011 22:17:48 przy kursie: 9,60 zł
@onochi
Rekomendacje od możnych tego świata nie tłumaczą wszystkiego - w Afryce mają jakieś oszacowania perspektywiczne - diabli wiedzą czy tam cokolwiek znajdą i czy nada się to do wydobycia.

k.

del-20160301
0
Wysłane: 14 września 2011 22:59:05 przy kursie: 9,60 zł
Oczywiście masz rację, ale chyba czas by KOV zaczęło się bronić samo. Akcjonariusze nie są od przekonywania innych i samych siebie że to dobry wybór. To spółka musi zacząć bronić siebie i swoich wyników. KOV nie może porównywać z Ophir bo ono już wróciło dawno po tąpnięciu na giełdach do ceny IPO a nawet wyżej. Credit Suisse dał im reko nawet 510p a JP Morgan 390p. A KOV opada w locie swobodnym. Nie muszę wspominać, że Ophir nie trafił na rynek bo całość zgarnęli klienci spółek takich jak JP Morgan. Zresztą sztuka nie polega na tym żeby znaleźć bogatego inwestora tylko na tym aby sprawić by każdy pragnął akcji KOV i ludzie się o akcje zabijali.

A co do rekomendacji Erste to jakby dało reko na AIM to myślę, że akcjonariuszy najbardziej interesowało by tam nie ile i dlaczego ale co to jest Erste i czemu nigdy o nim nie słyszeli.

Bruno 12
0
Wysłane: 14 września 2011 23:08:15 przy kursie: 9,60 zł
"Erste Bank Austria została założona w 1819 roku jako pierwszy bank austriacki oszczędności. Jest to 100% zależna od Erste Group. Od 1997 r. Erste Group stała się wiodącym usług finansowych grupy we wschodniej UE"

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 14 września 2011 23:23:59 przy kursie: 9,60 zł
kastalto napisał(a):

Może mi ktoś to wyjaśni jak to możliwe że obie firemki na obu giełdach wyceniane są w tak odmienny sposób?

k.

Ophir ma udziały w 17 polach położonych na terenie 8 krajów. Stać go na wynajęcie morskich platform wiertniczych. To zupełnie inna skala. Z tych 17 lokalizacji być może gdzies pokazują się dobre wyniki. KOV nie pokazał niczego w żadnej z aż obu swoich lokalizacji naftowych.

ophir lokalizacje

Spółka ewidentnie ma swoją specjalnosc -Afryka. Zapewne ma też odpowiednie kontakty itd itp. Zatrudnia specjalistów od działań w Afryce.

A KOV, hmm. Pan Redface na pewno jest przemiłym człowiekiem ale wczesniej pracował w Banku Pocztowym a nie w nafcie. Skończył rachunkowosc a nie geologię. Stąd zabawne jak np. w TVCNBC dziennikarz go pyta np. o perspektywy wydobycia gazu łupkowego. Był taki wywiad, pytanie było czy ten gaz naprawdę w Polsce będzie. Pan Redface dzielnie odpowiedział cos w stylu, że się okaże :) Sam bym tak odpowiedział.
OK, prawda że inni członkowie zarządu mają doswiadczenie w branży:

Timothy M. Elliott, Prezes Zarządu i Dyrektor Generalny
Norman W. Holton, Wiceprzewodniczący Rady Dyrektorów
Jock M. Graham, Wiceprezes i Wicedyrektor Generalny
Edwin A. Beaman, Wiceprezes ds. Operacyjnych Inżynierii
Jakub Korczak, Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich i Dyrektor Operacji w Europie Środkowo - Wschodniej
Trent Rehill, Wiceprezes ds. Geologii i Geofizyki
Christopher M. Flynn, Wiceprezes ds. Rozwoju Biznesu i Radca Prawny
Paul H. Rose, Dyrektor Finansowy

Ta cała grupa wysoko zapewne opłacanych członków zarządu odpowiada za Brunei (woda, a teraz nie wiadomo co będzie), Syrię (nie wiadomo co będzie) i przygodę z Nigerią (nie wiadomo czy cokolwiek będzie). Wszystko to ma dźwigać ten skromny aset jakim jest niewielkie wydobycie na Ukrainie.

Ophir mając 17 pól i 8 krajów zapewne efektywniej wykorzystuje swój zarząd i zasoby, zapewne też te jego pola są po prostu lepsze, z wiekszymi perspektywami na powodzenie.

Zresztą pierwotnie KOV mógł być spólką z aktywami dodatkowo w Ameryce Południowej, więc byłby mniej podatny na jednorazowe kryzysy takie jak w Syrii. Nie wiem do końca dlaczego pan Kulczyk wydzielił Loon jako spółke dla Ameryki Płd i KOV jako spółkę zaoferowana polskim inwestorom.

Uważam, że dobrym posunięciem dla KOVu byłoby wprowadzenie KUB-Gasu na GPW. Po pierwsze umozliwiłoby to lepszą i wyższą w sumie wycenę, bo KUB-gas nie byłby przytłoczony syrio-nigerio-bruneizmami i mógłby osiągnąć konkretną wycenę. KOV znalazłby w ten sposób źródło finansowania - czy to poprzez sprzedaż częsci akcji KUB-Gasu czy to poprzez uzyskanie aktywów pod których zastaw mozna pozyskać finansowanie.

Zresztą pod względem operacyjnym wydobywania gazu na Ukrainie zupełnie nic nie łączy z poszukiwaniem ropy w Lempuyang i nie ma racjonalnego powodu zeby te rzeczy gotować w jednym garnku ze szkodą dla smaku obydwu.
Edytowany: 14 września 2011 23:25

k201244
0
Wpisów: 187
Wysłane: 15 września 2011 08:42:04 przy kursie: 9,60 zł
kastalto napisał(a):
No dobra, papier zleciał ostro, stało się to z powodu odwrotu od akcji na rynkach, ale jeśli ktoś go teraz nie sprzedał to póki co nie stracił?! Jedyny efekt to obawa o to czy aby stan zakiszenia nie będzie permanentny. To zrozumiałe, mam ten sam problem.

panikarz napisał(a):
wprawdzie zleciał 50% ale żeby wrócił do poprzedniej ceny musi wzrosnąc już o 100%,
btw, widziałem wczoraj w gazecie zdjęcia Ryśka K na przyjęciu u Kulczyka na zamku w Wiśniczu, na zdjęciach nie widać aby specjalnie przejmował ich kurs ich spółek.

jakos nie widze tego, by w ciagu kilku miesiecy, nawet jesli poprawi sie sytuacja na rynku, kurs zrobil 100% i wrocil do poziomow 1,68-1,84.

jak sie teraz ma sytuacja z Nigeria? okres wakacyjny nie sprzyja permanentnemu sledzeniu info, wiec czy Nigeria "bedzie grana"? Bo widze, ze piszecie o AIM, ale przeciez AIM bylo uzaleznione od Nigerii, a nie na odwrot.

kastalto
0
Wysłane: 15 września 2011 10:56:49 przy kursie: 10,00 zł
@funky
Widzę że jak chcesz to potrafisz generować rozsądne posty a nie tylko znęcać się nad niektórymi forumowiczami więc proponuje żebyś skończył też z demagogią: nikt nie mówi że Brunei to będzie murowany sukces ale w tej lokalizacji jest gaz i ropa – do Brunei są przypisane zasoby warunkowe. Na mnie to nie działa ale chrzanienie o wodzie denerwuje co po niektórych więc po co to robić. Odwiert Lempuyang został sp……… i to niezależnie od KOV ot i dlaczego nie da się stwierdzić jakie tam są faktycznie zasoby ale myślę że to jest kwestia czasu jak coś konkretnego tam znajdą. To samo dotyczy bloku M.
Ilość przeżeranej forsy na poszukiwania w Syrii i Brunei nie jest na tyle duża żeby zachwiać KOV-em nawet jeśli Nigeria nie wypali. Ukraina nie jest porównywalna oczywiście z PGNIG-iem ale już niedługo będzie wytwarzać wystarczającą ilość kasy żeby dodruk nie był potrzebny. To już coś. Zysku nie będzie dopóki na coś nie natrafią i nie zaczną wydobywać masowo ale są na to spore szanse.
Jest również szansa związana z nową koncesją na Ukrainie, to też wypadałoby wziąć pod uwagę.
Co do Syrii to też nie można jednoznacznie tego przekreślić chociaż przyszłość jest co najmniej mglista na najbliższe miesiące/lata. Poszukiwania trwają, goście pracują, nikt ich nie zabija, na razie nikt tam nie utopił też setek mln $.
Jakaś koniunktura wróci na giełdy w najbliższych latach i wtedy wejdą na AIM. Z długofalowej perspektywy inwestycja w KOV ma sens chociaż firma zmaga się z gigantyczną ilością przeciwności i ryzyk – częściowo z sukcesem.
Co do członków zarządu to jednak ich głównym wynagrodzeniem są opcje po 1,89 PLN więc nie wątpię w ich motywację. Nie dyskredytowałbym też ludzi ze względu na niezgodność wykonywanej pracy od nabytego wykształcenia. To u nas w Polsce wywołuje zdziwienie, ale np. w US to jest norma, że ludzie kilkakrotnie w ciągu życia zmieniają profesję i jakoś żyją, pewnie nie gorzej niż przedtem.
Co do dywagacji n/t Ophiru to są to czyste spekulacje, mające nie lepsze podstawy niż to co powyżej podsumowałem dla KOV-u.

k.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 15 września 2011 15:29:05 przy kursie: 10,00 zł
[quote=kastalto]Ja tam nie wiem czyje będzie w ostatecznym rozrachunku na wierzchu, zakładam że moje. Wiem tylko że piłka jest w grze i że spadki na KOV nie nastąpiły z fundamentalnego powodu tylko z generalnego odwrotu od ryzykownych aktywów. Na GPW widać to w sposób szczególny.

Powód spadku napisałeś a czy możesz teraz napisać powód braku wzrostu skoro cały szeroki rynek już od przed wczoraj odbił a dzisiaj mamy dzidę ???

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

263 264 265 266 267

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,264 sek.

wpywumia
ummtjrpr
mtoczzxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgyndyxp
rpvwkjdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat