0 Dołączył: 2009-08-25 Wpisów: 63
Wysłane:
8 czerwca 2011 09:11:05
przy kursie: 9,04 zł
Scarry napisał(a):@Exar
... KOV wydobywa gaz na Ukrainie w małych ilościach, to trochę taki biznes jak dla OILa handel gazem. Że tak powiem obydwa są "przy okazji", bo dają jakąś tam płynność firmom, trochę gotówki i trochę sprzętu pod zastawy kredytowe.
. Z tą różnicą że o ile pamiętam to OIL na handlu gazem ma stratę a KOV zarabia kwoty wystarczające na pokrycie kosztów działalności Ukrainy oraz koszty zarządu (patrz raporty).
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
8 czerwca 2011 09:15:08
xp32
faktycznie miał pare lat, ale czy obecnie ma stratę to nie pamiętam, z tego co wiem to pracowali nad poprawą wyników. Ale ani jedna ani druga spółka nie ma profilu takiego jak np. PGNIG, który za pieniądze zarobione na podstawowej własnej działalności prowadzi takie same prace poszukiwawcze jak KOV i OIL. A te dwie firmy prowadzą prace za nasze pieniądze pozyskane z akcji. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 czerwca 2011 09:17
|
|
0 Dołączył: 2009-08-25 Wpisów: 63
Wysłane:
8 czerwca 2011 09:51:55
Scarry
I tego nie kwestionuję, że prowadzą pracę za nasze pieniądze. Zwracam tylko uwagę, że porównując OIL i KOV po np roku działalności widać ewidentnie że KOV jednak jest znacznie dalej niż OIL nawet teraz.
|
|
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
8 czerwca 2011 11:00:59
Scarry napisał(a):@Exar
patrz jak jednostronnie patrzysz chwalisz KOV że dywersyfikuje biznes, a Petrol, kiedy w końcu robi to samo zjeżdzasz za to że to robi! Niezbyt nieobiektywne podejście.
Masz na myśli łupki? ~10 letni horyzont czasowy inwestycji (wydobycie) z tego segmentu jest bardzo odległe. Dla spółki wydobywczej mówi sie o ok. 5 latach. KOV dywersyfikuje, żeby skrócić okres do dodatniego cashflow. Oil dywersyfikuje dla drukowania komunikatów. Cytat: KOV wcale nie rozpoczął wydobycia ropy, KOV wydobywa gaz na Ukrainie w małych ilościach, to trochę taki biznes jak dla OILa handel gazem. Że tak powiem obydwa są "przy okazji", bo dają jakąś tam płynność firmom, trochę gotówki i trochę sprzętu pod zastawy kredytowe.
KOV wciąż ma tam koncesje poszukiwawczą, a wydobycie systematycznie jest zwiększane i co najważniejsze generuje już zyski. Gdy koncesja zostanie przekształcona w wydobywczą, będzie można wydobywać więcej i szybciej. Petrol ma zyski głownie z działalności finansowej, sam sobie odpowiedz co to za działalność. Cytat: Obydwie firmy szukają ROPY, póki ich nie znajdą żadna nie odniesie sukcesu, ani gaz łupkowy ani większe zasoby gazu na Ukrainie nic to nie da. Tylko ropa działa na wyobraźnie inwestorów i tylko ona drastycznie może zmienić kurs obydwu spółek (czyli dać akcjonariuszom duzy zarobek). KOV próbuje brak sukcesu w poszukiwaniu ropy wyrównać zakupem pól roponośnych w Nigerii, ale ja osobiście, czysto subiektywnie, kompletnie nie jestem przekonany że w tak niestabilnym i niebezpiecznym uda im się zrobić duży wieloletni biznes. Kazachstan jest spokojnym terenem na którym faktycznie sa olbrzymie złoża ropy, Nigeria to inna bajka.
Obie firmy szukają ropy, a KOV po zakupie Nigerii tą ropę będzie miał. A że jak sam piszesz to główny czynnik - stawiam na KOV :) Cytat: Wybacz ale na KOV robi się powoli sławna w polskim internecie "sekta-KOV", gdzie wszystko co robi KOV jest super, profesjonalne itd, choć efektów żadnych nie ma.
To pejoratywne określenie jest wynikiem dość przejrzystej polityki spółki, która to polityka jest niedoceniania i nierozumiana przez sporą cześć polskich graczy. Gracze (celowo nie piszę inwestorzy) są przyzwyczajeni do szulerni. Tu jest jedna z niewielu spółek na gpw, w które można inwestować a konto zysków, a nie tylko na akcjach grać. Cytat: Dla mnie firmy są dokładnie takie same, ale OIL ma zdecydowanie lepsze tereny do teoretycznego odniesienia sukcesu (tyle że brakuje mu olbrzymiej kasy).
Coż, kwestia 'gustu', życzę szczerze powodzenia :)
Edytowany: 8 czerwca 2011 11:03
|
|
Wysłane:
8 czerwca 2011 11:25:13
@exar a dziękuje za obszerny post :) A powiedz mi co się stanie jak jednak KOV nie uda się zakup Nigerii albo co gorsza zakup się uda ale wydobycie i transportowanie ropy jednak nie? Dla mnie Nigeria to olbrzymia niewiadoma, większa niż nawet badanie rdzeni z Shyraka osobiście w obydwu firmach trzymam małe pakiety kontrolne, natomiast na OILu zdecydowanie częściej jestem zaangażowany, bo częścią swojego kapitału lubie sobie pospekulować troszkę a mało która firma tak się nadaje jak Petrolinvest ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 czerwca 2011 11:26
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
8 czerwca 2011 11:51:48
Jak nie uda się Nigeria to wszyscy przełkną gorzką pigułę. Kurs poleci w dół, przetrzepie małych, potestuje SL itp. Ci co zostaną będą czekać na wieści z Syrii, Brunei i zwiększanie cashflow na Ukrainie. Dywersyfikacja utrzyma firmę. Nawet jednak przy fiasku Nigerii do emisji na AIM dojdzie i spółka kupi inne wydobywcze aktywa z kasy tam zebranej, kontynuując działalność i rozwój.
Nigeria jest mniejszą niewiadomą, bo tam już wydobycie było i ropa jest. A Ty mi powiedz co sie stanie, jak się okaże, że - hipotetycznie - Koblandy są złożami nieeksploatacyjnymi?
Co do spekulacji się zgodzę. Petrol rulez, z inwestowaniem nie ma to jednak nic wspólnego.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
10 czerwca 2011 00:38:18
przy kursie: 9,10 zł
Krauze sprzedal osobie trzeciej poza gielda na podstawie umowy cywilno prawnej 2mln akcji, czym zmniejszyl swoj udzial z 6.468.95 do 4.468.95 akcji (z 10.19% do 7.04%).
Rowniez podmiot wskazany przez Prokom objal 1mln akcji po cenie 10pln, dajac petrolowi 10mln pln gotowki na wiercenia.
to wszystko bylo 6tego czerwca, ciekawe czy cos z tego poszlo w rynek...
ja to widze tak, Krauze sprzedal czesc swoich akcji, aby miec gotowke i kupic nowe (aby miec pieniadze na finansowanie petrola, jak to bylo poprzednio).
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2011 01:08:59
@mdd chyba żartujesz.... żeby mieć gotówkę? To on już nie ma nawet takiego marginesu gotówki? Litości. na stronie petrola potwierdzenie spadku udziału R.K. www.petrolinvest.pl/pl/akcjona...Po tej operacji pozbycia się akcji "chwile przed ropą" to sorry ale jutro wszystko wskazuje na wodospad przy którym Niagara to wiejski strumyk. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 czerwca 2011 01:10
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2011 01:28:54
jakby mial czy chcial zainwestowac wolne srodki, to by objal jednym rzutem, te 25mln akcji, ktore sobie wynegocjowal, wzial to na raty,
za pare/parenascie dni oczekuje komunikatu o objeciu przez niego (prokom, osiedla) kolejnego pakietu akcji, wroci zaraz do tych 10%, bo ma jeszcze sporo akcji do kupienia, wg umowy, ktora sam wynegocjowal. 25 mln dla niego, 5 dla kogos innego czy jakos tak, poki co objal chyba 3mln czy jakos tak?
ciekawi mnie tylko za ile te akcje sprzedal, podejrzewam, ze raczej nie ponizej zakupu, tylko czy oddal po 10pln, czy zarobil jeszcze na nich.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
10 czerwca 2011 09:55:56
przy kursie: 9,19 zł
Edytowany: 10 czerwca 2011 09:57
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
10 czerwca 2011 10:15:55
mdd napisał(a):Krauze sprzedal osobie trzeciej poza gielda na podstawie umowy cywilno prawnej 2mln akcji, czym zmniejszyl swoj udzial z 6.468.95 do 4.468.95 akcji (z 10.19% do 7.04%).
Rowniez podmiot wskazany przez Prokom objal 1mln akcji po cenie 10pln, dajac petrolowi 10mln pln gotowki na wiercenia.
ja to widze tak, Krauze sprzedal czesc swoich akcji, aby miec gotowke i kupic nowe (aby miec pieniadze na finansowanie petrola, jak to bylo poprzednio).
Sprzedał osobie trzeciej, która wpompowała to w rynek na ostatniej podbitce.. Ale przecież wielu na tym forum sugerowało taki własnie bieg wydarzeń, więc - czy kogoś to jeszcze dziwi??
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
10 czerwca 2011 10:29:23
On tez potrzebuje kapital aby objac nowe akcje, dzieki takiemu zachowaniu ta firma jeszcze istnieje i dostaje nowe zastrzyki finansow.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
10 czerwca 2011 13:16:23
@zjk Problem w tym, że ta firma istnieje tylko i wyłącznie dzięki takiemu zachowaniu, zaś oprzez starą i sprawdzoną zagrywkę "Rychu" de facto potwierdził, że Shyrak okazał się niewypałem. Uważam tak dlatego, że gdybym ja posiadał informacje o tym, że w odwiercie, na który zwrócone są "oczy wszystkich" faktycznie są złoża ropy, to po prostu, będąc milionerem figurującym na wszelkich listach osobników chorobliwie bogatych, sięgnąłbym do kieszeni i objął nową emisję "za własne" nie uciekając się do żałosnych gierek w stylu sprzedaży "osobom trzecim". Ba, takie objęcie byłoby dobrym zagraniem nawet w przypadku, gdyby ropy nie było, bo na podbitce po tej informacji mógłbym bezproblemowo wywalić wszystko po cenie wyższej od ceny emisyjnej. Fakt, że nic takiego się nie stało może świadczyć nie tylko o tym, że Shyrak jest pustą wydmuszką, ale i o tym, że główny woźnica na tyle nie wierzy w reakcje rynku, że bał się zagrać "va banque" i obejmować za swoje, bo jakby przypadkiem nie wyszło, zostałby ze śmieciem jak w "czarnym Piotrusiu". Dlatego osobiście zalecam ostrożność.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 102
Wysłane:
10 czerwca 2011 16:43:25
IRFY
I tu mam wątpliwosci... Po tak długim okresie posuchy, może mu być mało i mało i mało... ostrożność jak najbardziej!!! Dzisiejszy dzień pokazuje, że może jednak rozgrywka polegać na zupełnie innym myku... jakim? Ja juz sie gubię!!!! Nie przychodzą mi do głowy żadne pomysły!!!! To co tu sie dzieje to tylko spekulacje i spekulacje...
Nie wiemy kto objął te akcje, za ile w rzeczywistosci itd. Zbyt mało danych poza tym że poszło 2 000 000 akcji w którąś stronę, o oficjalnym nominale 10zeta za sztukę.
To straaasznie wkurzające, ale moim zdaniem tu gra polega na totalnym niedoinformowaniu akcjonariuszy... Poruszamy sie jak we mgle... widocznosć nawet nie jeden dzień na przód.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
10 czerwca 2011 18:33:07
@Tulsidas Jak to nie wiadomo, kto objął? Wiadomo. Jakiś słup, który z miejsca wysypał to w rynek. Co do braku informacji też się nie zgodzę. Informacji wydają ostatnio całe stada, problem w tym, że wszystkie dziadowskie. Dzieje się tak dlatego, że dosyć trudno wypichcić "z niczego" jakieś fajne, kursotwórcze info, nie będąc przy tym posądzonym o ordynarne łgarstwo. Najpierw próbowali z tym "technicznym" komunikatem, o przebiciu się przez sól, jakichś węglowodorach w zagazowanej płuczce. Czary mary. Rynek, nie mając pojęcia, co do niego mówią, zareagował wyprzedażą. No to trzeba było czegoś dosadniejszego. Rzucili Koblandy. Rynek, spragniony takich właśnie informacji, o ropie urojonej, rzucił się do histerycznego skupu, ktoś jednak nie do końca przemyślał sprawę, bo pewnie był pośpiech i ciśnienie na wyniki i info poszło w piątek. Do tego czasu otrzeźwieli co rozsądniejsi (a pewnie i majętniejsi), dzięki czemu w poniedziałek "wystrzał" robiony był rękoma klasycznych amatorów "biznesów życia" i "złotych strzałów". Kiedy tych zabrakło, kurs poleciał na ryj. Próbowali ratować go łupkami, ale ten pomysł wyśmiali pewnie nawet ci niedoszli szejkowie, którzy w weekend zdążyli już zbudować sobie po kilka domów za zdobyte na Rychu szybkie pieniądze. Teraz natomiast wodospadu nie ma tylko dlatego, że wszyscy czają się na kolejną informację, tę o wynikach badań. Powiem ci, jaka będzie. Zostanie obwieszczone, że istotnie znaleziono ropę, plus jeszcze jakieś techniczne faramuszki. Wystarczy na to, żeby kurs oszalał chociaż na moment. Wystarczający do wywalenia całości nowej emisji. Radosna hossa trwać będzie do publikacji kolejnego komunikatu, w którym obwieszczone zostanie, że ropa wprawdzie jest, ale w celu jej przemysłowej eksploatacji należy zrobić kolejną emisję, bo warunki trudne/ poczekać dziesięć lat na wynalezienie odpowiedniej technologii wydobycia/ pokopać jeszcze trochę, bo ropa wprawdzie jest, ale niedużo/zrobić następny odwiert, kawałek w lewo, bo tam jakby więcej/ dokonać dokładniejszych badań, bo te są niby dobre, ale niezupełnieNiepotrzebne sobie skreśl albo coś dopisz. A potem to już nie wiem. Z jednej strony trzeba będzie w końcu napisać, że klapa, z drugiej - szkoda porzucać taki dochodowy biznes. Więc pewnie dział prasowy przyszykuje jakieś nowe, fajne informacje na sprzedaż:)
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2011 22:30:17
tulsidas napisał(a):IRFY
I tu mam wątpliwosci... Po tak długim okresie posuchy, może mu być mało i mało i mało... ostrożność jak najbardziej!!! Dzisiejszy dzień pokazuje, że może jednak rozgrywka polegać na zupełnie innym myku... jakim? Ja juz sie gubię!!!! Nie przychodzą mi do głowy żadne pomysły!!!! To co tu sie dzieje to tylko spekulacje i spekulacje...
Nie wiemy kto objął te akcje, za ile w rzeczywistosci itd. Zbyt mało danych poza tym że poszło 2 000 000 akcji w którąś stronę, o oficjalnym nominale 10zeta za sztukę.
To straaasznie wkurzające, ale moim zdaniem tu gra polega na totalnym niedoinformowaniu akcjonariuszy... Poruszamy sie jak we mgle... widocznosć nawet nie jeden dzień na przód. moja hipoteza jest taka, krauze wymusil na petrolu emisje akcji (pod siebie), 25mln ma isc na prokom, z czego juz objal 3mln, prokom jako spolka Krauzego (Prokom to jednak nie Krauze), sprzedaje 'osobom trzecim', pewnie jakims pionkom Krauzego systematycznie to co obejmuje (po kursie objecia 10pln), akcje sa nadal w rekach Krauze, ale juz oficjalnie nie pod Prokomem, ktory to ma gotowke na objecie kolejnego pakietu z tych wynegocjowanych. kolejne info finansowe to bedzie, albo jeszcze jedno pozbycie sie akcji przez prokom, albo od razu kolejne objecie akcji z Petrola, wszyscy sa happy, petrol ma kase na odwierty, prokom ma kase oby ten petrol finansowac, Krauze (moje przypuszczenie) nadal te akcje kontroluje (poprzez 'osobe trzecia'). Jest tez opcja, ze te akcje pojda w rynek, ale jesli chcieliby je wypuszczac, to musza jakies konkretne info puscic, bo przy cenie zakupu 10pln, zeby na nich zarobic (albo nie stracic) musieliby zaczac sprzedawac przy kursie moze 14-15 i to przy duzych wolumenach, aby paniki nie wywolac i kursu nie zdolowac przed sprzedaza. opcji jest sporo, wszysko zalezy od tego czy Krauze wierzy w sukces Petrola, czy tez nie. w kazdej opcji jednak akcje musza skoczyc sporo powyzej 10, pytanie tylko czy na krotko, czy jednak ta ropa sie znajdzie i petrol zyska trwale na wartosci.
Edytowany: 10 czerwca 2011 22:35
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2011 22:32:22
dolarman napisał(a):mdd napisał(a):Krauze sprzedal osobie trzeciej poza gielda na podstawie umowy cywilno prawnej 2mln akcji, czym zmniejszyl swoj udzial z 6.468.95 do 4.468.95 akcji (z 10.19% do 7.04%).
Sprzedał osobie trzeciej, która wpompowała to w rynek na ostatniej podbitce.. Ale przecież wielu na tym forum sugerowało taki własnie bieg wydarzeń, więc - czy kogoś to jeszcze dziwi?? nie wpompowala, te akcje beda na gpw dopiero we wtorek
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
10 czerwca 2011 22:43:37
Nowe info 13-06 kolejny milion akcji.Teraz co tydzien będą takie infa.Potężne zadlużenie krótkoterminowe ( 360mln.zl ) + bieżące wydatki.LPG sprzedawany dla wykazania przychodów ( typowe ściemnianie ,caly czas sprzedaż ze stratą ostatnio 1Q -5mln.zl.)
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2011 23:06:40
ten milion 'ktos' kupil po 10pln za sztuke
'ktos' jak pisalem wyzej, nie wierze ze to nikt z kregu Krauzego i ze on stracil nad tym milionem akcji kontrole, no ale to juz moja spekulacja
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
10 czerwca 2011 23:41:32
Więc skąd gotówka na splatę zadlużenia + bieżące wydatki ?????Akcje są faktycznie przejmowane taniej a różnica jest księgowana w kosztach zarządu.
|
|