Dziękuje za informację. Z tego co rozmawiałem z prawnikiem dziś to nie powinno być żadnych problemów. Jeszcze będę szukał drugiej opinii w przyszłym tygodniu.
|
|
nikt nic nie wie na ten temat ? chodzi o podstawowe informację zanim pójdę do prawników.
|
|
Witam forumowiczów. Mam kilka pytań odnośnie inwestycji nie jako osoba fizyczne, lecz jako spółka. Jako, że ostatnie kilkanaście miesięcy miałem całkiem dobre wyniki na rynkach, zarówno w Polsce jak i za granicą, a mam 2 znajomych, którzy zamiast odkładać wszystkie pieniądze na lokatach w banku, chcieliby powierzyć mi część środków. Myślimy o stworzeniu spółki z o.o. bądź komandytowej. W związku czym mam kilka pytań.
1. Czy na 100% spółka może prowadzić wyłącznie działalność inwestycyjną w świetle polskiego prawa? Wydawałoby się - pewna sprawa - ale jest zapis w ustawie o obrocie który mówi, że aby wykonywać czynność polegającą na "nabywaniu lub zbywaniu na własny rachunek instrumentów finansowych" trzeba mieć licencję maklerską wydaną przez KNF. Rozumiem, że chodzi o to, że wszelkie transakcje powinienem po prostu przeprowadzać jako klient domu maklerskiego, a nie firma którą stworzymy ma mieć licencje, czy tak? Rozumiem, że gdybyśmy handlowali przez zagraniczny dom maklerski np. interactive brokers, to nie byłoby problemu?
2. Czy nie obejmie nas czasami podatek VAT? Jest zapisane, że jeśli obroty przekroczą 150 tysięcy złotych to należy być podatnikiem VAT. W zwolnieniach jest działalność maklerska, ale my nie będziemy jej prowadzić. Czy tak samo jak w pkt.1 to że jesteśmy klientem domu maklerskiego który jest zwolniony z VAT, również nas zwolni z VAT'u ?
Na koniec chciałbym spytać, czy może ktoś już prowadził bądź zna innych którzy prowadzą tego typu działalność i czy nie ma z tym żadnych problem z Urzędem Skarbowym? Ostatnio różne chore rzeczy się słyszy za co US potrafi zrobić podatnikowi kontrole.
|
|
Czy przez Degiro można inwestować w kontrakty terminowe na główny indeks giełdy tureckiej, indyjskiej, tajlandzkiej, RPA, Tajwanu ?
|
|
nie zauważyłem, żeby coś w raporcie napisali odnośnie zmian odsetek ustawowych. Znalazł ktoś adnotacje na ten temat?
Z tego co widzę, to 4 kwartał jest kiepski ze względu na 3,5mln odpisu na sprawy sądowe związane z tymi umowami o poręczeniem (produkt o nazwie "Gwarancja"). Napisali, że rozważają napisanie do Trybunału Konstytucyjnego w tej sprawie. Mam nadzieję, że to koszt jednorazowy i nie pojawi się już w 1 kwartale 2015.
Z tego co widzę, to Mag udziela pożyczek w ponad 70% na stałej stopie procentowej, a tylko 20% finansuje się stałą stopą - więc zmiany stóp powinny być bardzo korzystne dla spółki.
Program managerski na najbliższe lata to emisja co roku 65k akcji po 0,3pln. Jak liczycie koszt tego programu - jako 65k*"cena akcji" czy 65k*"cena księgowa na akcje" ? Myślę, że cena księgowa ma większy sens - w takim wypadku dodatkowe koszty w 2015 z programu motywacyjnego "ukrytego" przez rozwodnienie akcji to jakieś 3-3,5mln pln.
Martwi trochę wzrost do 15% portfela z ryzykiem kredytowym, mam nadzieję, że w przyszłości ryzyko kredytowe wpadnie do FIZa.
Nie znalazłem nic nt. opłat pobieranych z FIZa. Czy będą jakieś dodatkowe opłaty pobierane przez Magellan pobierane za zarządzanie FIZem w przyszłości? Np. program emisji certyfikatów zależnie od wyników.
|
|
Temat:
ABCDATA
Po1 skupiliby akcje poniżej ich fair value, używając odpowiedniej polityki informacyjnej. Po2 zmniejszyliby koszty utrzymania spółki na parkiecie
OFE przez najbliższe 20 lat będą co rok sypać w rynek ponad 4 mld pln, skutecznie zaniżając wyceny. Akcjonariat ABC to w 22% OFE.
Skoro ABC nie dostanie dobrej wyceny na parkiecie, bez kanibalizmu, to po cholerę to dalej utrzymywać. MCI również nie będzie zainteresowane, by spółkę wyceniać rynkowo w takich okolicznościach.
|
|
Ja bym się tak nie bał spadku odsetek ustawowych. Po prostu wprowadzi się w umowach zapis, że w razie niespłacenia pożyczki na czas są dodatkowe opłaty, kary - i sytuacja będzie dokładnie taka sama jak przed wprowadzeniem tej zmiany.
Poza tym MAG to już nie tylko Polski rynek.
Tak na prawdę jestem bardzo ciekaw co się dzieję w FIZ'ie który Magellan otworzył w Skarbiec TFI. Ta działalność może zwiększyć wyniki MAG lawinowo, jest bezpieczna dla bilansu i nie jest ograniczona kapitałowo poprzez dźwignie finansową.
Raport 19 marca.
|
|
Temat:
ABCDATA
Wydaje mi się, że strategia zdołowania ABC i ściągnięcia jej z giełdy ma duży sens w obecnych okolicznościach. Tak czy siak już nie sprzedadzą jej w najbliższej przyszłości z premią, na co wczesniej liczyli, m.in. ze względu na reformy OFE. Dlatego najbardziej racjonalne wydaje się skupić tanio akcje z rynku (wcześniej je uwalając kilkoma negatywnymi informacjami) i sellnąć spółkę na niepublicznym.
Oczywiście żaden uczciwy, szanujący swoje imię i godny zaufania człowiek by tego nie zrobił, ale Czechu już nie takie wałki robił (o2o, fundusz nieruchomości, programy motywacyjne).
Czy widzieliście podobne sceny kiedyś na innych walorach na GPW w przeszłości? Gdzie spółka pikuje w dół, a następnie dominujący akcjonariusz wykupuje ją z rynku.
|
|
Temat:
Bitcoin
coraz więcej pesymizmu na giełdach bitcoinowych, mimo że projekt rozwija się w szalonym tempie: www.slideshare.net/CoinDesk/st...czy to już czas by kupować? chętnie poznam zdanie innych forumowiczów.
|
|
Temat:
MAGELLAN
o ile dobrze widzę, to 108k nowych akcji wyemitowano w ramach programu motywacyjnego kilka dni temu, a akcje były nabywane przez członków zarządu po cenie wartości kapitału własnego - wszystko tu się zgadza?
stąd pewnie w piątek 2,4 tyś podaży akcji ze strony zarządu - ktoś chciał się troszkę zcashować.
|
|
Temat:
MAGELLAN
robił ktoś porównanie : Magellan KRUK Kredyt Inkaso
Wszystkie te spółki działają na dość podobnym rynku, dynamiki są we wszystkich spółkach dość przyzwoite, natomiast wskaźniki P/BV i P/E dość mocno rozjechane.
|
|
Temat:
MAGELLAN
Z tego co widzimy po raporcie to przede wszystkim to, że rynek na którym działa MAG jest wciąż nienasycony - działają na swoim maksymalnym lewarze równym 3.
Co do FIZ'a uważam, że to jest bardzo przemyślany ruch. Potraktują to jako swoją spółkę córkę, bez opodatkowania i upchną tam aktywa najbardziej ryzykowne, gdzie ryzyko będą mogli wziąć na siebie inwestorzy posiadający certyfikaty, a MAG będzie pobierał opłatę za zarządzanie. Do tego mogą się tam posiłkować nieograniczonym kapitałem od inwestorów, bez ryzyka dla spółki. Świetne posunięcie, tylko zanim znajdą chętnych na cert. będą tam musieli zrobić wynik przez kilka kwartałów/lat na swoich aktywach. Rozmawiałem ostatnio z prezesem TFI, który zajmuje się FIZ'ami i dowiedziałem się że koszty prowadzenia spadły do 130-140tyś pln/rocznie.
Co do Hiszpanii to ostatnio coś zarząd się wypowiadał nie do końca przychylnie, że niby wchodzą, ale jeśli będzie niefajnie to szybko się zwiną. Więc tutaj pytajnik, no ale to nie są na tyle duże koszty, aby jakkolwiek odbiły się na wynikach. Raczej wliczyłbym to jako "prace badawcze i rozwojowe" i całkiem rozsądny ruch w kwestii ograniczenia ryzyka legislacyjnego w PL.
Analizował ktoś dogłębnie kwestie programów motywacyjnych i innych emisji akcji serii E? Na ile mocno może to rozwodnić zysk i kap.własne. Jakie są warunki, po ile emisje i kiedy. Bo nieco mnie to niepokoi, szczególnie kiedy EI już nie ma w akcjonariacie.
|
|
Temat:
ECHO
nikt nie jest chętny na przeanalizowanie raportu ? spółka pokazała wynik całkiem niezły
|
|
Temat:
SYNTHOS
Spółka może być śmiało wyceniana na p/e 20 - ze względu na coroczny i potwierdzony historycznie wzrost przychodów i zysków. Pytanie tylko ile jest w stanie wyciągnąć z działalności operacyjnej. Jeśli wierzyć pracownikom SNS, którzy mówią o wzroście zamówień w 2Q to powinniśmy mieć niedługo raport conajmniej tak dobry jak poprzedni na poziomie operacyjnym. Dawałoby to nam przedział zysku w granicach 300-500 mln rocznie. Niedługo cersanit i echo (maxymalnie przeinwestowany deweloper) powinny również przynosić jakieś zyski. To dawałoby kapitalizację na poziomie około 8mld czyli 3x wyższą niż obecnie i wejście do wig20. Potencjał wzrostu więc widać, pytanie tylko, kiedy będzie on dyskontowany i czy faktycznie zyski operacyjne będą na tym poziomie.
technicznie jest rewelacyjnie, mocny trend, bez korekt nawet podczas spadków szerokiego rynku.
|
|
Temat:
SYNTHOS
niestety jeśli ktoś spodziewa się dobrego raportu za 2 kwartał pod względem finansowym to musi sobie obliczyć sporą stratę na przeszacowaniu spółek CERSANIT oraz ECHO. Umocnienie EUR w 2Q również spowoduje większe koszty finansowania. W sumie wyniesie to około 40 mln pln w plecy. Jednak wątpię, aby racjonalni inwestorzy patrzyli na tą stratę poważnie. Efektywny rynek szczególnie będzie przyglądał się zyskom operacyjnym. Jeśli tu pójdzie dobrze - a pracownicy SNS mówią, że praca wre pełną parą, brakuje zapasów a zamówienia są wyższe niż w 1Q - to myślę że poniżej 2 pln po raporcie się nie znajdziemy. Oczywiście nie zakładam znacznego pogorszenia się sytuacji makro.
W przyszłości dobrze jest mieć na uwadze, że kapitalizacyjnie powoli zbliżamy się do progów obowiązujących, aby znaleźć się w indeksie blue chipów. Obecność w wig20 na pewno podniesie atrakcyjność spółki.
Synthos po zakupie akcji cersanitu i echo powoli staje się holdingiem. Sam może nie będzie przynosił zysków rzędu pół mld pln rocznie, ale kiedy zakupi więcej spółek - a wiadomo, że wciąż wolna gotówka zbywa - to taki wynik staje się realny.
Niestety Sołowow może różne sztuczki wymyślić aby skonsolidować swoje biznesy w jednej grupie. Prawdopodobnie nie będą to ruchy które będą z korzyścią dla inwestorów SNS.
Tak czy owak, trend mamy, spółka odnotowuje wzrost przychodów i zysków niemal corocznie. Czekamy na raport.
|
|