Teoretycznie NIE bo bredzą, praktycznie TAK bo nie sprzedałem. Rozszerzając: Gdyby ograniczyli się do sprzedania Emby, załatwienia farm outa na Shyrak, wystartowania farm outa z Totalem na Koblandy. To właściwie byłoby OK. Ale nie jest bo pitolą jak potłuczeni. Kupują trzy rosyjskie spółki wydobywcze??? Za co? Mają wolne kilkaset milionów dolców? Wchodzą w biznes łupkowy??? Za co? Po co? Dla kilkunastoprocentowej marży?  której i tak nie uzyskają bo zakup jednej maszyny pod ten biznes to 20 mln dolców. Plastik na paliwo? Nie mam o tym pojęcia. Oni chyba też nie Zwiększenie handlu paliwami? Po co? Skoro przynosi straty.
|
|
bizi napisał(a):@disco Rysio nigdy niczego nie odkupuje.. Akurat musi. Bo jak Rysio w postaci Nihonswi pożyczył akcje od Rysia w postaci Prokomu to na pewno dawno temu je sprzedał, a przecież oddać musi więc odkupi. Jak widać nie ma zamiaru przepłacać
|
|
v3nom napisał(a):Snake napisał(a):v3nom napisał(a):Snake, spróbuj tchnąć w klawiaturę trochę optymizmu, to nie boli  Jestem inwestorem, a nie optymistą. Ach Ci systemowcy  Tak czy siak, trzeba być optymistą, aby grac na wzrosty Żeby grać na spadki też trzeba być optymistą. Tu akurat nie ma różnicy. Nawet gra na spadki wymaga większego optymizmu bo jest grą przeciwko FED, a ta zazwyczaj nie popłaca.
|
|
Snake napisał(a):v3nom napisał(a):Snake, spróbuj tchnąć w klawiaturę trochę optymizmu, to nie boli  Jestem inwestorem, a nie optymistą. A co za różnica? Doprawdy trzeba wielkiego optymizmu żeby brać się za bary z rynkiem.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):kiepskamuzyka napisał(a): Rozumiem że DWA RAZY przyszły te dane z Shella. W połowie sierpnia ekipa testowaczy właśnie zaczyna żeby skończyć na przełomie września i października, ale przerywacie sprawę. Również pod koniec października testowacze są już conajmniej w blokach startowych skoro na pewno ukończą w tym roku. I jak rozumiem znowu z ważnych powodów przerywacie współpracę. Tak było?
Wypomniano mi zaległość, ale tę kwestię chyba już omówiłem, prawda? Były trzy czynniki główne: 1. nowe dane z Shella 2. Niesolidny kontrahent 3. Zawirowania u jednego z operatorów. Do tego w połowie sierpnia nie jest jeszcze wiadomo, że mamy do testowania cztery odwierty w dwóch blokach, prawda? Czy to zmienia plan? Strasznie się ślizgasz i mało to prawdopodobne żebyś DWUKROTNIE miał podstawy do głoszenia rychłych wyników testów. Ale niech Ci będzie. Tymczasem znowu dałeś ciała przekonując publiczność że prawo poboru jest niezgodne z prawem. Dzisiaj naprawiasz błąd. Fajnie. Ale czemu, do licha, miewasz takie dramatyczne braki w wiedzy? Przecież kwestia prawa poboru jest istotna. Zwłaszcza po casusie Petrola. Od razu mi to zabronienie pp w Kanadzie wyglądało dziwnie, ale sobie pomyślałem że facet wie o tej spółce wszystko i nawet sam nie sprawdzałem.
|
|
Nie zapominajmy że Rysio ma też znaczące dochody z Nihoswi itp. Niewątpliwie taniej odkupił, odkupuje lub będzie odkupował niż sprzedał Solorz oczywiście ma swoje poważne plany, ale nie wykluczone że stówę kumplowi kopsnie, a to spokojnie starczyłoby na doczołganie się do Total. Dostanie coś w okolicach 2.5mld żywego cashu. Więc stówka dla kumpla brzmi realistycznie. Może za trochę Biotka, może jakiś inny temacik.
|
|
lebkuchen napisał(a):a moze bysmy tak podyskutowali o tym, kto wczoraj wyrzucil te 70 pare mln akcji na biotonie i od kogo do kogo przeszlo dzis te 100 tys akcji na polnordzie? i czemu cala dzisiejsza sesja wygladala jak przerzucanie z jednego wora do drugiego? czy tez moze to autosugestia i wszystko to tylko mi sie wydaje? Nie wykluczone że Rysiu zbiera cash jak może. W końcu niezbyt wiele mu brakuje do odwieszenia Totala. Może da radę. Właściwie to wolałbym żeby odpuścił, ale jeśli mu się uda to nie widzę przeciwskazań. O ile pamiętam to Solorz ma 6% Biotka kupionych po 0.63. Niedługo po sprzedaży Polsatu będzie miał mnóstwo cashu. Nie wykluczone że sobie coś od Rysia kupi. Może grubasy też uśredniają cenę zakupu  Trochę Biotka po 0.19 znacznie by mu średnią obniżyło. A akurat tamta spółka nie upada. Nawet wychodzi na lekkie plusy.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):
PS. Czy jeszcze jakieś pytania pozostały bez odpowiedzi?
Na moje z 10:42 nie odpowiedziałeś. Rozumiem że było niezbyt wygodne
|
|
fidelio77 napisał(a): Racjonalne podejście to nie jest coś co fani petrola lubią najbardziej ;-)
Rysio nie załatwi finansowania, nie nawiąże współpracy z Total, nie dostanie kasy z EBOiR i następnie sobie potrzyma tą kocesją przez 5 lat do wygaśnięcia. To jest racjonalne? Czyżby?????? Bo ja uważam że racjonalne jest to że w przypadku niepowodzenia załatwienia finansowania usunie się do roli mniejszościowego oddając władzę komuś z kasiorą na wiercenia.
|
|
constant napisał(a):kiepskamuzyka napisał(a):Petrol z kasą na wiercenie jest wart dużo złotych. Przez "dużo" rozumiem conajmniej 50, raczej 100. Powyżej w kilku postach przedstawiłem logiczne argumenty z których wynika że kasa na wiercenia się pojawi. Czytam ten watek, i zadnych argumentow nie widzialem. Logicznych, czy tez nawet nielogicznych. Tylko bzdury, "rysiowanie" i zaklecia nabitych w akcje. Fakty sa proste: spolka miala zarabiac na wydobywaniu ropy. Po uplywie 3 lat nie zbliza sie do tego, tracac pieniadze. To tyle i wszystko. Reszta to zludzenia. Skoro nie widzisz argumentu w tym że kasa będzie bo dłuuugie trzymanie Petrola bez kasy Ryśkowi się nie opłaca, a potencjalnych chętnych na przejęcie spółki z pewnością jest mnóstwo to idź do lekarza od oczu. Każda chińska firma z branży w ciemno bierze taki temat jak 2.0mld baryłek pod ziemią za cenę 1.3mln baryłek. Nawet znacznie więcej by zapłacili, lecz po prostu muszą miec możliwośc przejęcia władzy w spółce. Na razie nie mają, ale jeśli Rysiowi się nic nie uda w ciągu paru miesięcy to sam ich wpuści. A Twoje "proste fakty" to są takie że gdyby K3 się udał i szłaby już produkcja to cena nigdy nie spadłaby poniżej 60zł. My tu nie mamy dyskusji o tym czy Petrol to dobra spółka i czy Rysio jest fajny chłopak!! Bo odpowiedzi na te pytania dawno wszyscy znamy. Jest dyskusja o tym czy to już trup czy tylko przejściowa śpiączka.
|
|
OK. Ale dla mnie takie zestawienia są mało istotne. Proponuję moją koncepcję wyceny Petrol bez kasy na dalsze prace jest wart 0zł. Petrol z kasą na wiercenie jest wart dużo złotych. Przez "dużo" rozumiem conajmniej 50, raczej 100. Powyżej w kilku postach przedstawiłem logiczne argumenty z których wynika że kasa na wiercenia się pojawi. Pozostaje obawa że nie zawsze wszystko dzieje się logicznie.
|
|
Temat:
SERINUS
panikarz napisał(a):chciałbym zwrócić waszą uwagę na informację , która była podana już na forum ale jakoś przemknęła bez większej uwagi - informacja dot. wydobycia ropy z pola Jerudong. Jest pole którego eksploatacji zaprzestano 20 lat temu, a które przy niewielkich nakładach i dzisiejszej technice można zacząć eksploatację prawie natychmiast. Szacunkowe wydobycie 1 mln baryłek pozwoli w dużej części finansować dalsze działania poszukiwawcze. Nie są tu potrzebne żadne prace poszukiwawcze bo otwory są, tylko postawić wieże i pompować. Z komunikatu AED wydaje się wynikać że decyzje są już podjęte, trwają tylko ostatnie uzgodnienia szczegółów. Jeśli coś pokręciłem to P. Jakub niech mnie sprostuje. Nie brzmisz jak panikarz Mógłbyś coś bliżej? Czemu już dawno tego nie robią skoro to takie proste?
|
|
@ Bizi błądzi.
Znakomita większość strat Petrola została zamieniona na te nowe akcje. Czyli zupełnie nietrafnie odejmujesz ten dług.
Podczas IPO była zapewne dobra atmosfera, ale nie było raportu McDaniel. To też czyni sprawę kiepsko porównywalną.
Nieszczęśnicy nabywający w IPO mieli świadomość dalszych emisji i rozwodnienia (na pewno nie spodziewali się aż tyle) więc częściowo było to w cenie.
|
|
WatchDog napisał(a):kiepskamuzyka napisał(a):Ankieta zawiera takie cudaczne warianty jak usunięcie forum lub całkowite zaprzestanie moderacji. Zaś nie ma wariantu "inna moderacja". Nie pytałem o opinię na temat ankiety, tylko na temat zadany w ankiecie. Odpowiedziałem na temat. Przytaczasz wyłącznie pierwsze dwa zdania mojego wpisu. Uważam że główny dylemat nie polega na tym czy wycinać więcej lub mniej, ale na tym co wycinać. Jestem zwolennikiem ostrego czesania wpisów bez argumentacji. Zaś wpisy z argumentacją są potrzebne nawet jeśli moderator nie zgadza się z argumentami. Czasem wyjątki od tej zasady wydają się być sensowne, ale tylko wyjątki.
|
|
Nie rozumiem kolegi. Do wejścia "na chwilkę" sto razy lepsze są trendy rosnące. Nie mamy tu takiego
|
|
Temat:
SERINUS
lancet napisał(a): Moja propozycja dla P.Jakuba w świetle niewątpliwych osiągnięć i spodziewanych profitów z dokonanych odwiertów, to jednak rozwżenie zmiany polityki spółki w zakresie ewntualnego finansowania na dalsze badania i wydobycie. Uważam, że jak P. Kulczyk zdecydował się na debiut na naszej giełdzie, to powinien postawić na nasze rodzime finansowanie i spółka powinna zapowiedzieć prawo poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. Mimio negatywnych opinii wielu uczestników tego forum na ten temat uważam, że taka decyzja zwiększyłaby wiarygodność inwestorską i wpłynęłaby na jej przyszłą wycenę. To w ogóle niemożliwe! Ponoć prawo kanadyjskie nie zezwala na emisje z pp. Także z tej strony kurs też dostanie po łbie, bo po Petrolu wszyscy uwielbiają emisje bez pp
|
|
Ankieta zawiera takie cudaczne warianty jak usunięcie forum lub całkowite zaprzestanie moderacji. Zaś nie ma wariantu "inna moderacja".
Miałem okazję poczytać na spokojnie wiele wątków. Były już dawno po moderacji. Pomimo tego było tam sporo zwykłego śmiecia. Więc na pewno nie jestem za łagodniejszą moderacją bo wartościowe opinie utoną nam w morzu spamu. Jednak z własnego doświadczenia wiem że nie tylko posty śmieciowe są przez moderatorów wywalane. Bywało że kontrowersyjne posty ale z argumentacją stawały się powodem do 10-letniego bana za naganianie. To czysty subiektywizm. Ale nie chcę w tym momencie narzekać, bo mam konstruktywną propozycję. Płatników abonamentu oraz faktycznych animatorów forum bym oszczędzał (oczywiście bez przesady). Odstraszanie ich od StochWatcha byłoby przeciwskuteczne.
|
|
@ Irfy
1.Gdyby to była tylko kwestia tego ile pieniędzy wystarczy do przejęcia pakietu kontrolnego to już dawno by to ktoś przejął. Przecież jak ktoś czeka z przejęciem na obsuwę do X to często jest wyprzedzany przez konkurenta który zaakceptował cenę X+1. Przy dzisiejszych cenach ropy i wielkim światowym dodruku pustej gotówki bez problemu znaleźliby się chętni po cenach znacznie wyższych niż obecne. 2.Niestety w obecnym stanie prawnym gdzie Rysio pomimo posiadania zaledwie 17% akcji ma statutowe uprawnienia władcze (wystarczy mu 15%) to nie ma mowy o przejęciu bez zgody Rysia. Dlatego jesteśmy tak nisko. Dlatego możemy być dowolnie niżej. Póki trwa sytuacja że Rysio sam nie może i drugiemu nie da panuje zły pat. 3.W najgorszym wypadku Rysio nie da rady doczłapać do odwieszenia Total i jednocześnie nie odpuści władzy w spółce. Taka sytuacja naraziłaby wszystkich akcjonariuszy czyli także Rysia na utratę wszystkich włożonych środków. Jednak Rysio nie jest szalony. Jeszcze popróbuje sam (nie wiem jak długo) póki będzie mu się wydawało że da radę. Ale potem w przypadku niepowodzenia odpuści i będziemy mieli nowego zawiadowcę z cashem. 4.Biotonu nie odszczekam. Tu w ogóle wszelkie analogie z Petrolem są chybione i przypadkowe. Ta spółka gigantycznie przeinwestowała, z trudem ratowała się przed bankructwem, ale już jest OK. Wobec ruszającej sprzedaży w Chinach przyszły rok będzie na pewno na zysku operacyjnym, a przy uwględnieniu one offowej wpłaty Bayera to już w tym roku są nad kreską. Kurs trzyma się nisko bo prokuratura, bo kojarzy się z Petrolem. Z czasem zyski przemówią.
|
|
buldi napisał(a):Kiepskomuzyczny - zmieniasz front argumentacji pod stricte właściciela firmy - wysuwając założenie że jest nadzieja że Rysia stąd eksmitują. Tymczasem akcjonariusze mogą dziś podliczyć kolejne niepowetowane straty. Ja się naprawdę dziwię (po raz kolejny) co powoduje taki optymizm wchodzących w papier. Wszak nadzieja matką głupich była, jest i będzie. Wg mnie szkoda własnej kasy na inwestycje oparte jedynie o nadzieje. Kalkulacja jest prosta. 2 miliardy baryłek pod ziemią kupione za cenę 3.5 milionów baryłek (mój przypadek) lub za cenę 1.5 miliona baryłek (obecnie). Nadzieja? Wolę mówić o prawdopodobieństwie. Ze względu na potencjalny upside prawdopodobieństwo sukcesu wcale nie musi być duże żeby takie zagranie miało sens.
|
|
Temat:
SERINUS
@ Jakub
Rozumiem że DWA RAZY przyszły te dane z Shella. W połowie sierpnia ekipa testowaczy właśnie zaczyna żeby skończyć na przełomie września i października, ale przerywacie sprawę. Również pod koniec października testowacze są już conajmniej w blokach startowych skoro na pewno ukończą w tym roku. I jak rozumiem znowu z ważnych powodów przerywacie współpracę. Tak było?
|
|
Frog napisał(a): Spółka ma kapitalizację 289 mln i nic nie zarabia od momentu powstania. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto będąc przy zdrowych zmysłach chciałby wydać 289 milionów złotych na spółkę Petrolinvest... Wg mnie nie jest tania.
To wyobraź sobie że jesteś sporą firmą naftową z grubą kasą. Za 150 baniek bierzesz pakiet kontrolny. Zapewniasz finansowanie na jakieś kolejne kilkaset baniek i masz duże szanse że McDaniels się nie pomylił. Zarabiasz krocie. Tak się nie dzieje bo Rysio to na razie uniemożliwia. Ta spółka jest niewiele lub wręcz nic nie warta w rękach kogoś kto nie ma grubej kasy. Jednak dużo warta jeśli byłaby w rękach kogoś z kasą.
|
|
Miras napisał(a): Raport bieżący nr 90 / 2010: "......Poniżej Zarząd Spółki zamieszcza oświadczenie Pana Ryszarda Krauze, które zostało zawarte w przesłanym przez niego zawiadomieniu: "Ponadto informuję, iż zmniejszenie procentowego udziału w kapitale zakładowym Spółki nie oznacza w żaden sposób wycofywania się przeze mnie ani przez Prokom z roli głównego akcjonariusza Petrolinvest S.A. W dalszym ciągu przysługują nam uprawniania osobiste przewidziane w Statucie, w tym m. in. prawo powoływania Prezesa
Żeby to uprawnienie działało to chyba musi zachowac pakiet minimum 15% akcji. Ma 17%. Więc już dużo nie sprzeda. Myślę że to uprawnienie jest przekleństwem bo gdyby nie ono to ktoś z kasiorą wszedłby w spółkę po dzisiejszej taniości i przejął w niej wrogo władzę. Byłoby to wybawienie. A tak musimy się męczyc z Rysiem. To jeszcze potrwa. Może Rysio sobie poradzi sam z finansowaniem zapewniającym odwieszenie Total. Wyciągnie coś z Polnordu lub nawet Biotka bo tam szykuje się spora wpłata od Islandczyków. Poza tym nieźle zarobi na Nihonswi itp. I może jakoś doczłapie do odwieszenia (w kwietniu?) A jeśli nie doczłapie to nawet lepiej bo będzie musiał spółkę komuś oddac. Wbrew pozorom jest sporo warta ale wtedy i tylko wtedy gdy można wziąc w niej władzę i jednocześnie ma się środki na wiercenie. Nie będzie trudno o potencjalnego nabywcę. Problemem jest brak chęci do wyjścia u Rysia. Ale gdy straci wiarę w powodzenie samodzielnego poradzenia sobie to odpuści. Reasumując: w tej chwili brakuje finansowania i pewności co do tej ropy. Pierwszy problem sam się rozwiąże chociaż niekoniecznie szybko, drugi zawsze był i pozostanie aż do jakiegoś poważnego sukcesu ekologicznego. Na razie nie wiercą bo nie mają finasowania.
|
|
Temat:
IDMSA
Jakby co to chyba BajerFull bardziej do mnie pasuje Słyszałeś "Majteczki w kropeczki" po chińsku? Rewelka!
|
|
Temat:
IDMSA
nocnygracz napisał(a):No i proszę IDM wrócił po discopolo. Wsiadasz? Wolę MCI do kwadratu niż MCI+IDMSA. Poza tym nie mam przekonania że to już koniec pikowania. Spokojnie po jakimś odbiciu może lecieć na głębokie 2.xx. Tutaj widzę wiele problemów. Ostatnio nie tylko ja widzę
|
|
Nie wiem.
Ale on już chyba nie może dalej sprzedawać lub pożyczać akcji Petrola. Ma tylko 17.3%. Teraz gdyby dalej sprzedawał to byłaby fantastyczna informacja. Szykowałoby się przejęcie władzy w spółce przez kogoś innego.
|
|
Rysiowe dymy to tutaj normalka. Masakrują kurs. Jestem zaskoczony że aż tak bardzo masakrują, ale NIEWIELE ZMIENIAJĄ. Albo tam jest przynajmniej jedna dziesiąta ropy raportowanej przez McDaniel. Albo tam w ogóle nie ma ropy nadającej się do komercyjnego wydobycia.
Ten drugi wariant zawsze oznaczał i nadal oznaczałby całkowite bankructwo spółki. Nawet gdyby Rysio był w porzo to i tak zero i tak zero. Natomiast w pierwszym wariancie nawet Rysio nie przeszkodzi dobrze zarobić. Oczywiście pod warunkiem że się kupowało po tegorocznych cenach a nie np. podczas IPO.
Spółce dobrze zrobiłoby wrogie przejęcie, ale obawiam się że Rysio do tego nie dopuści. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale chyba mając 15% ma prawo do wyznaczania zarządu. Dziwne że taki zapis statutu jest legalny.
Pieniądze znalazłyby się znacznie szybciej bez Rysia niż z Rysiem. Z Rysiem to musimy czekać aż odpuści te swoje starania o zachowanie władzy.
|
|
constant napisał(a):kiepskamuzyka napisał(a):Kiedyś to on oczywiście chciał wzrostów w kosmos, ale później średnioterminowo zmienił zdanie. Bo potrzebuje taniej odkupywac. Ty jestes wrozka, czy jego przyjacielem? Skad wiesz to? Jakie masz uzasadnienie na takie ryzykowne, i nie znajdujace zadnego potwierdzenia w rzeczywistosci stwierdzenia? kiepskamuzyka napisał(a):McDaniels pisał o 1900mln. Pisał głupoty? Nie wiem co pisal McDaniels, ale widze od pewnego czasu ze glupoty z cala pewnoscia piszesz Ty. Nie odbieralbym Ci prawa do ich pisania, zreszta tego prawa bronilem, ale zaznaczyc ze glupoty to sa, chcialbym. To że kiedyś chciał wzrostów chyba nie wymaga tłumaczenia. To że obecnie chce spadków wynika z gry na spadki za pośrednictwem Nihonswi i z obserwowanej polityki informacyjnej.
|
|
Nie z 700 na 7, lecz z dwudziestu paru na mniej niż siedem. Akurat taki musiał byc plan gdy sam sobie pożyczał akcje grając tym samym bardzo ostro na spadki Petrola. Polityka informacyjna spółki to potwierdza.
Kiedyś to on oczywiście chciał wzrostów w kosmos, ale później średnioterminowo zmienił zdanie. Bo potrzebuje taniej odkupywac.
W tej chwili kapitalizacja Petrola to 1.3mln baryłek ropy. McDaniels pisał o 1900mln. Pisał głupoty? Jeśli tak to idziemy do zera i nie wracamy. Jeśli jednak pisał to z jakimkolwiek sensem to pieniądze się znajdą (niekoniecznie u Rysia) a różnica pomiędzy 1900.0 a 1.3 da o sobie znac w przyszłości.
|
|
lebkuchen napisał(a): widzieliscie kiedys cos takiego, zeby pomimo ogromnych spadkow kursu zarzad spolki nie powiedzial na ten temat ani slowa? To jest kluczowe spostrzeżenie. Rysiowi prawdopodobnie zależy na spadkach. Przynajmniej na to wygląda. Widocznie te jego Nihonswi itp. zamierzają odkupic akcje taniej niż ktokolwiek myślał. Rysio jest niesamowity. Chyba musi wzmocnic swoją ochronę osobistą  bo nie każdy ma aż takie poczucie humoru jak ja. Nikt nie zwrócił uwagi na fakt że Solorz za chwilę będzie na grubej gotówce. To dobry znajomy Rysia. Jeśli w tym stepie jest interes do zrobienia to finansowanie się znajdzie. Podkreślam - jeśli jest. Wątpię żeby Solorz był zainteresowany, wątpię żeby Rysio go wpuścił bo wcale nie jestem przekonany że umiera, raczej grubo cwaniakuje. Ale nie jest to całkowicie wykluczone.
|
|