0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
18 listopada 2010 07:36:45
przy kursie: 16,30 zł
Nie wiem jak można mieć o cokolwiek żal (że wodził za nos, obiecywała gruszki na wierzbie, itp.) do Pana Jakuba "Redface". Nie jestem jego adwokatem i nie chce być. Postawił na tym forum swoją reputację, dzieląc się z nami wiedzą jaką mógł przekazać zgodnie z prawem. Czy wam w życiu prywatnym nie zdarzyło się że zaplanowane i pomyślane cele zostały niezrealizowane w terminie. Ja przez 5 lat pracowałem poszukując ropy (pisałem o tym wcześniej) i wiem że nie zawsze idzie tak jak jest harmonogramie. W Polsce mam własny biznes, oprócz grania na giełdzie, i w nim pomimo moich starań, wiedzy prawnej obrotowości i znajomości nie idzie tak jak na papierze zawsze znajdzie się coś co spowoduje opóźnienia w realizacji. Może pan Jakub wszystkiego nam nie mówi bo nie może (tajemnica handlowa) : może był wykonawca testów ale 1) zażądał więcej kasy, 2) upadł 3) okazał się nie rzetelnym w sprzęcie itp. Inwestowanie w spółki takie jak KOV, OIL z naszego rynku ale i BP z światowego to wielkie ryzyko strat i każdy powinien o tym wiedzieć. Też jestem zawiedziony kursem (notuje stratę) ale mam kilka wyjść trzymać, sprzedać ze stratą, uśredniać kurs. W chodząc w interes podjąłem ryzyko że będę tu przez okres 3 lat i po upływie tego okresu rozważać będę dopiero czy mnie oszukano. Ci co liczyli na szybki zysk – krótko terminowo -mogą tak mówić że ich wprowadzono w błąd, że Redface jest wszystkiemu winnień.
Doceniam człowieka że ma jeszcze odwagę z nami dyskutować. Sądzę że powiadomi nas kto i kiedy będzie przeprowadzał testy.
Może tak na chłodno przeanalizujecie całą branże poszukiwawczą porównując KOV z innymi (niekoniecznie z OIL) i czy odstępuje od innych realizacją założonych planów. Wiem że i Wielkim palny nieraz się poprzesuwały i to o dłużej niż KOV.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
18 listopada 2010 08:08:00
Krzysiek9, zgadzam się. Obrażać nikogo nie wolno. Nie wolno uwłaczać niczyjej godności, szczególnie na forum.
Panie Jakubie, niech Pan się nie obraża i nie czuje dotknięty. Jest Pan (podejrzewam) twardym gościem ale też człowiekiem. Wystarczy tylko powiedzieć, że się popełniło błąd i przeprosić tak po ludzku. Nic więcej.
Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. Najlepszym wskaźnikiem wiary zarządu w projekt jest wykup opcji na akcje? Czy cały zarząd łącznie z Panem wykupił opcje? Jeśli nie to kiepsko z tą wiarą w projekt?
Poza tym o ile się nie mylę w listopadzie/grudniu przestaje obowiązywać lock-up. Czy może Pan wyjaśnić dlaczego lock-up został założony tylko na 6 miesięcy? Zwykle ten okres, szczególnie przy projektach o tak długim czasie realizacji, jest o wiele dłuższy? Skoro prosi się akcjonariuszy o cierpliwość to zarząd w sposób szczególny powinien wykazać wolę i nałożyć na siebie "kaganiec" cierpliwośći.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 listopada 2010 08:44:45
Wątek będzie poważnie przeczyszczony - z szacunkiem dla wszystkich uczestników.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-08-31 Wpisów: 37
Wysłane:
18 listopada 2010 09:31:49
przy kursie: 16,50 zł
Wrócmy do dyskusji o spółce, a nie o pierdołach. Chciałbym mieć nadzieję,że polityka informacyjna za sprawą newslettera zmieni się nie do poznania i że jest to jaskółka, która zmieni sytuację. Mają się odbyć spotkania z inwestorami, a mam też nadzieję, e news nie tylko jest dostępny w linku, ale także został skierowany do np. 10-20 największych gazet w kraju,że nie wspomnę o 20 największych TFI o aktywach powyżej miliarda, oraz kilku innych powyżej 0,5 mld, jak również do 14 OFE. A już nie wspomnę o większych graczach w Kanadzie i USA. Tylko nasi najwięksi gracze mogliby, gdyby przeczytali newslettera i zrozumieli wartść spłki, kupić KOV od miliona do trzech milinów akcji, i byłby to dla nich pikuś. Przecież mamy tutaj niewyobrażalna potencjalną windę w górę. Jeżeli tego nie zrobią, będą się zarządzający tłumaczyć za rok-dwa na swoich komitetach inwestycyjnych, dlaczego nie mają lub dlaczego mają tak mało akcji KOVu. A ile akcji wisi do dwóch zet? Do 2 mln.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
18 listopada 2010 09:38:45
Baryt57 napisał(a):A ile akcji wisi do dwóch zet? Do 2 mln. Akurat tego ile jest zleceń sprzedaży to my nie jesteśmy w stanie określić. Na giełdzie nie siedzą tylko inwestorzy ale w większości gracze.
Edytowany: 18 listopada 2010 09:43
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
18 listopada 2010 09:51:53
WatchDog napisał(a):Wątek będzie poważnie przeczyszczony - z szacunkiem dla wszystkich uczestników. Bardzo mnie to cieszy. Krew mnie zalewa jak czytam ostatnie wpisy. Watek zrobił się na styl obrońców krzyża. Wielu się przyłącza nie do końca wiedząc o co walczą. Nikogo atakować nie mam zamiaru, bronić też nie będę. Ale pytam, co takiego ważnego pojawiło się w neewslaterze, o czym nie wiedzieliśmy wcześniej - owszem ciekawy pomysł, trochę szczegółowych informacji przybliżających działalność spółki,popieram ideę-ale. Najważniejszy fakt dotyczący testów i wyników zostaje tu teraz odbierany jak kolejne porażki polaków; NIC SIE NIE STAŁO, POLACY NIC SIĘ NIE STAŁO. A jednak stało się, wyników teraz nie będzie. Trafia do mnie argument że po prostu wymaga to więcej czasu, akceptuje ten stan rzeczy. Nie trafia do mnie natomiast fakt, że skoro dwa miesiące Jakub podzielił się z nami ( optymistyczną) informacją o planowanym terminie wyników, to równie dobrze mógł się z nami podzielić np. trzy tygodnie temu faktem, że wyników nie będzie, a testy w fazie przygotowania. Tyle, to było by fair. A tak drobny, ubrany w papiery akcjonariat, kiluje każdy merytoryczny wątek, żeby tylko nie wyszło, że jednak coś tu nie tak. Cieszy mnie obecność Jakuba, liczę tylko że w przyszłości będzie skory do dzielenia się zarówno lepszymi jak i słabszymi informacjami ( oczywiście tymi, którymi może sie podzielić) btw; najgorsze, że niektórzy forumowicze robią to na styl disco i Petrola - za co wszyscy go tam atakowali ( również Ja ), a tutaj coraz więcej nowych krzyży... Dlatego choćby przez wzgląd na wspomnianego disco ( kiepskimuzyk  )i zbanowanie go za nagonkę, prosze o przeczyszczenie watku Żeby nie było nieporozumień, sam posiadam pakiet akcji, jestem tu na long, liczę na przyzwoitą stopę zwrotu i CHŁODNO ANALIZUJE WYDARZENIA
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
18 listopada 2010 09:53:08
Gonu napisał(a):
Jak dotąd Pan Jakub nie ustosunkował się do kilkakrotnie poruszanej kwestii niezgodności jego wypowiedzi do obecnej stanu rzeczy.
Temat poruszany był przez kilku forumowiczów, więc wydaję mi się, że należy im się jakieś wyjaśnienie.
Panie Jakubie, czy mógłby Pan wyjaśnić nam, dlaczego pańskie zapewnienia się nie sprawdziły?
Witam,
Rozumiem, że mam dokonać samobiczowania? ;-)
Napisałem w poprzednim swoim poście, że dzieliłem się z Wami swoją najlepszą i najbardziej aktualną wiedzą. Jeśli ktoś poczuł się wprowadzony w błąd - przepraszam. Teraz wyjaśnienie, dlaczego sprawy przybrały i zapewne będą jeszcze nie raz przybierały nieco inny obrót, niż pierwotnie deklarowany. Chodzi o to, że w ramach każdego z bloków jest kilku koncesjonariuszy, każdy z nich ma zespół swoich geologów, którzy prowadzą - nieustannie - badania. Program testów był już dopięty (nie mam zgody na ujawnienie nazw kooperantów), gdy po raz pierwszy o nich pisałem, ale wtedy właśnie dostaliśmy materiały z Shella, który nie dość, że jest koncesjonariuszem sąsiadującego bloku, to jeszcze prowadził prace na terenie naszego bloku przed nami. No i te dane okazały się na tyle istotne (i obiecujące, o nich traktuje częściowo ostatnia prezentacja AED), że geolodzy postanowili zmodyfikować swoje podejście. Do tego dochodzi kwestia zmian u drugiego operatora - TAP - tam było podwyższenie kapitału, przejęcie innych aktywów, zmiana CEO. To wszystko wpływa na proces. Pamiętajcie, program wierceń, co do których macie świadomość, że 'poszedł jak po maśle' był uzgadniany przez poprzedzające 10 miesięcy. Koncepcje zmieniały się do końca - łącznie z lokalizacjami odwiertów. Taki biznes. Do tego dochodzi ryzyko kontrahenta - pamiętacie zapewne opóźnienie w odwiertach w Bloku M? Czy za to, że tak właśnie działa 'świat E&P' też mam Was przepraszać?
Ja przyjmuję, że każdy, kto inwestuje w akcje KOV zadał sobie trud przeczytania prospektu emisyjnego - tak dużej części traktującej o czynnikach ryzyka nie widziałem w prospekcie bardzo dawno. I trzeba tego ryzyka mieć świadomość.
Pozdrawiam licząc na merytoryczną dyskusję i jednocześnie realizm co do oczekiwań ode mnie.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
18 listopada 2010 10:00:25
Dla mnie te wyjaśnienia są przekonywujące, liczę że dla innych też.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
18 listopada 2010 10:11:19
Baryt57 napisał(a): [...]mam też nadzieję, e news nie tylko jest dostępny w linku, ale także został skierowany do np. 10-20 największych gazet w kraju,że nie wspomnę o 20 największych TFI o aktywach powyżej miliarda, oraz kilku innych powyżej 0,5 mld, jak również do 14 OFE. A już nie wspomnę o większych graczach w Kanadzie i USA.
Ciąży imho nad nami niepewność petrola coraz bardziej. Jeśli jakieś fundy umoczyły na petrolu to drugi raz do 'tej samej' rzeki nie wejdą bez mega twardego uzasadnienia. Czekają na 150% potwierdzony komunikat o ropie i to dużej, trend wzrostowy itd, wtedy mogą się ładować z kasą. Póki co wszystko to dalej obietnice. Pamiętaj, że w przypadku petrola obietnica jest na 2mld dolców czyli złoty deszcze - a jak dotąd żaden poważny fund sie nie ujawnił. AED pisze o wydobyciu gazu w 2014. Trzeba sobie mocno ponownie przemyśleć horyzont czasowy inwestycji. Do grania są spółki o wiele lepsze.
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
18 listopada 2010 10:29:22
Panie Jakubie ponawiam pytanie Czy spółka po testach w Brunei zamierza opublikować wyniki testów, czy z racji ostrozności będziemy czekać na opinię ekspertów?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
18 listopada 2010 10:31:39
Panie Jakubie Niedawno oglądałem archiwalny wywiad z okolic debiutu KOV, w którym Prezes Dariusz Miodulski uskarża się, że oferta trafiła w nieodpowiedni okres (Grecja) i przez to wielu inwestorów musiało się wycować z planów zakupów akcji. Proszę mi odpowiedzieć, czy teraz, gdy już czuć węglowodory spółka myśli o wznowieniu rozmów z tymi podmiotami? Źródło: www.radiopin.pl/goscie/1585/au...
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
18 listopada 2010 10:34:54
wyjasnie ze strony P. Jakuba dotyczace opoznienia testow w Brunei jest dla mnie wystarczajace
dziekuje JK za obecnosc na forum (zanim moderator "wytnie" niemerytoryczne posty)
Edytowany: 18 listopada 2010 10:38
|
|
0 Dołączył: 2010-11-17 Wpisów: 34
Wysłane:
18 listopada 2010 10:42:21
@ Jakub
Rozumiem że DWA RAZY przyszły te dane z Shella. W połowie sierpnia ekipa testowaczy właśnie zaczyna żeby skończyć na przełomie września i października, ale przerywacie sprawę. Również pod koniec października testowacze są już conajmniej w blokach startowych skoro na pewno ukończą w tym roku. I jak rozumiem znowu z ważnych powodów przerywacie współpracę. Tak było?
Edytowany: 18 listopada 2010 10:42
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
18 listopada 2010 10:59:28
O który gaz chodzi że ma być wydobywany w 2014 ? ?
Edytowany: 18 listopada 2010 11:00
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
18 listopada 2010 11:21:15
Może nie ciekawie obróciła sie sprawa rozpoczęcia testów, ale z drugiej strony może warto zauwarzyc w całej sytuacji kilka pozytywów...
Skoro rynek otrzymał najgorszą możliwą w tym moemencie informacje (przesuniecie testów), dodatkowo druga "konkurencyjna" spółka notowana na GPW zajmująca sie tym samym ma dziś znowu szanse zaliczyc historyczne minima, to mozna powiedzieć że kurs KOVa zachowuje sie dosc dobrze nie podążając zbytnio na południe (przynajmniej na razie).
Pocieszeniem na jest newsletter jaki i ukraina sama w sobie-> nowe udane odwierty-> zwiekszanie produkcji a więc i przychodów ze sprzedarzy gazu już w q4. No i rapory o przeszacowaniu złóż na ukrainie na ktory każdy tu czeka z niecierpliwościa.
Panie Jakubie kilka pytań:
1)I w tym miejscu chciałbym przyłączyć sie do pytania MaximusMinimus-a - czy prowadzicie panstwo lub przy okazji raportu z Ukrainy planujecie jakieś rozmowy z potencjalnymi inwestorami? Lub może innaczej - czy macie Panstwo plany skupienia na sobie zainteresowania większych inwestorów jeszcze przed testami w Brunei?
2) Prezentacja AED poświeca trochę uwagi polu naftowemu Jerudong (strona 11 prezentacji). Czy jest to kolejny prawdopodobny cel odwiertów, czy tego typu decyzje jeszcze nie zapadły?
3) Jeszcze raz prezentacja AED - na stronie 14 jest informaja iż na q3-q4 planowana jest Lempuyang-2 Appraisal well, czy ewentualne oszacowanie złóż przez niezależnych ekspertów będzie prowadzone dopero po tym drugim odwiercie? czy też pierwsze oszacowanie pojawi się już po testach Lempuyang-1 a po Lempuyang-2 nastąpi poprostu ewentualne przeszacowanie w zwiazku z nowymi informacjami?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
18 listopada 2010 13:07:46
Moja propozycja dla P.Jakuba w świetle niewątpliwych osiągnięć i spodziewanych profitów z dokonanych odwiertów, to jednak rozwżenie zmiany polityki spółki w zakresie ewntualnego finansowania na dalsze badania i wydobycie. Uważam, że jak P. Kulczyk zdecydował się na debiut na naszej giełdzie, to powinien postawić na nasze rodzime finansowanie i spółka powinna zapowiedzieć prawo poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. Mimio negatywnych opinii wielu uczestników tego forum na ten temat uważam, że taka decyzja zwiększyłaby wiarygodność inwestorską i wpłynęłaby na jej przyszłą wycenę.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
18 listopada 2010 13:10:18
zabapinkfloyd napisał(a):O który gaz chodzi że ma być wydobywany w 2014 ? ? w prezentacji chairmana AED z 16th Nov " Assuming positive testing results, AED would anticipate first gas from Block L in 2014"
|
|
0 Dołączył: 2010-11-17 Wpisów: 34
Wysłane:
18 listopada 2010 13:51:04
lancet napisał(a): Moja propozycja dla P.Jakuba w świetle niewątpliwych osiągnięć i spodziewanych profitów z dokonanych odwiertów, to jednak rozwżenie zmiany polityki spółki w zakresie ewntualnego finansowania na dalsze badania i wydobycie. Uważam, że jak P. Kulczyk zdecydował się na debiut na naszej giełdzie, to powinien postawić na nasze rodzime finansowanie i spółka powinna zapowiedzieć prawo poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. Mimio negatywnych opinii wielu uczestników tego forum na ten temat uważam, że taka decyzja zwiększyłaby wiarygodność inwestorską i wpłynęłaby na jej przyszłą wycenę. To w ogóle niemożliwe! Ponoć prawo kanadyjskie nie zezwala na emisje z pp. Także z tej strony kurs też dostanie po łbie, bo po Petrolu wszyscy uwielbiają emisje bez pp
Edytowany: 18 listopada 2010 13:52
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
18 listopada 2010 14:00:25
chciałbym zwrócić waszą uwagę na informację , która była podana już na forum ale jakoś przemknęła bez większej uwagi - informacja dot. wydobycia ropy z pola Jerudong. Jest pole którego eksploatacji zaprzestano 20 lat temu, a które przy niewielkich nakładach i dzisiejszej technice można zacząć eksploatację prawie natychmiast. Szacunkowe wydobycie 1 mln baryłek pozwoli w dużej części finansować dalsze działania poszukiwawcze. Nie są tu potrzebne żadne prace poszukiwawcze bo otwory są, tylko postawić wieże i pompować. Z komunikatu AED wydaje się wynikać że decyzje są już podjęte, trwają tylko ostatnie uzgodnienia szczegółów. Jeśli coś pokręciłem to P. Jakub niech mnie sprostuje.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
18 listopada 2010 14:21:38
@ Hazard
Szczerze mówiąc, to nie jestem pewien czy się doczekamy odpowiedzi na pytanie nr. 1. Temat akcjonariatu męczy mnie od dłuższego czasu i mam przeczucie, że coś jest na rzeczy. Pytanie w którą stronę, bo z jednej koniec lock-upów (byłaby nadzieja na sztuczną podbitkę), a z drugiej cena akcji w atrakcyjnych przedziałach. Coż, czasami brak odpowiedzi jest też odpowiedzią....
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.