PARTNER SERWISU
zkjpvwza
67 68 69 70 71
kiepskamuzyka
0
Wpisów: 34
Wysłane: 17 listopada 2010 16:24:58 przy kursie: 7,00 zł
Rysiowe dymy to tutaj normalka. Masakrują kurs. Jestem zaskoczony że aż tak bardzo masakrują, ale NIEWIELE ZMIENIAJĄ.
Albo tam jest przynajmniej jedna dziesiąta ropy raportowanej przez McDaniel.
Albo tam w ogóle nie ma ropy nadającej się do komercyjnego wydobycia.

Ten drugi wariant zawsze oznaczał i nadal oznaczałby całkowite bankructwo spółki.
Nawet gdyby Rysio był w porzo to i tak zero i tak zero.
Natomiast w pierwszym wariancie nawet Rysio nie przeszkodzi dobrze zarobić. Oczywiście pod warunkiem że się kupowało po tegorocznych cenach a nie np. podczas IPO.

Spółce dobrze zrobiłoby wrogie przejęcie, ale obawiam się że Rysio do tego nie dopuści.
Poprawcie mnie jeśli się mylę ale chyba mając 15% ma prawo do wyznaczania zarządu.
Dziwne że taki zapis statutu jest legalny.

Pieniądze znalazłyby się znacznie szybciej bez Rysia niż z Rysiem.
Z Rysiem to musimy czekać aż odpuści te swoje starania o zachowanie władzy.

bizi
0
Wpisów: 53
Wysłane: 17 listopada 2010 16:38:41 przy kursie: 7,00 zł
kiepskamuzyka napisał(a):
constant napisał(a):
Kiedyś to on oczywiście chciał wzrostów w kosmos, ale później średnioterminowo zmienił zdanie. Bo potrzebuje taniej odkupywac.

Ty jestes wrozka, czy jego przyjacielem? Skad wiesz to? Jakie masz uzasadnienie na takie ryzykowne, i nie znajdujace zadnego potwierdzenia w rzeczywistosci stwierdzenia?

McDaniels pisał o 1900mln.
Pisał głupoty?

Nie wiem co pisal McDaniels, ale widze od pewnego czasu ze glupoty z cala pewnoscia piszesz Ty. Nie odbieralbym Ci prawa do ich pisania, zreszta tego prawa bronilem, ale zaznaczyc ze glupoty to sa, chcialbym.

To że kiedyś chciał wzrostów chyba nie wymaga tłumaczenia.
To że obecnie chce spadków wynika z gry na spadki za pośrednictwem Nihonswi i z obserwowanej polityki informacyjnej.

To co warto grac przeciw trendowi i Rysiowi? Angel

Troche sie boje, ze on ma wciaz wiecej srodkow i wplywu na kurs niz ja wiec grzecznie podziekuje, ale zycze szczescia i duzych zyskow..

ps Moze po prostu nawet tak cierpliwy rynek jak nasz banan po 3 latach ma dosc..

kiepskamuzyka
0
Wysłane: 17 listopada 2010 16:48:03 przy kursie: 7,00 zł
Nie wiem.

Ale on już chyba nie może dalej sprzedawać lub pożyczać akcji Petrola. Ma tylko 17.3%.
Teraz gdyby dalej sprzedawał to byłaby fantastyczna informacja. Szykowałoby się przejęcie władzy w spółce przez kogoś innego.
Edytowany: 17 listopada 2010 16:51

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 listopada 2010 17:04:58 przy kursie: 7,00 zł
Teraz gdyby dalej sprzedawał to byłaby fantastyczna informacja. Szykowałoby się przejęcie władzy w spółce przez kogoś innego.

kliknij, aby powiększyć
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 listopada 2010 17:05

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 17 listopada 2010 17:09:47 przy kursie: 7,00 zł
Pinki napisał(a):
zjk napisał(a):
Wartosc nominalna ackji wynosi 10 zl, nie ma szans na emisje nowych akcji pozniej tej wartosc - zabrania tego prawo.

Co prawda mozna obnizyc wartosc nominalna akcji, ale wtedy kurs tej akcji moze dosc do zera, KNF nie bedzie zbytnio zadowolone, oraz posypia sie gromy.

Pamietajcie ostania emisje na Biotonie, po 22 gr - KNF na nizsza nie dal zgody.

"zjk" posłuchaj co pisałeś całkiem niedawno temu jak ostrzegałem kupujących po 10-11zł

I w tej sprawie nic sie nie zmienilo, nominalna wartosc akcji wynosi 10 zl, taniej nie moga wemitowac bez obnizenia wartosc nominalnej akcji na co musi wyrazic zgode sad, a wczesniej NWZA. Dla przypomnienia nominalna wartosc akcji ma odniesienie ksiegowe, nie jest to wartosc akcji wyceniana przez rynek.

NWZA zeby bylo zwolane musi byc ogloszone nie wczesnie niz okolo 1 miesiac, sprawa w sadzie moze zajac od jednej rozprawy do wielu rozpraw.

Obecnie niebylo zadnego komunikatu o zwolaniu NWZA, byl tylko komunikat ze Prokom lub firmy trzecie obejma pewna niewielka sume akcji.

Miras: pierwszy zatytulowany postulat jest merytoryczny, podtwierdzony umowa sprzedazy akcji przez spolke zwiazana z Panem Krauze oraz poparty mocnym spadkiem kursu - tu ktos gra na spadki.

Exar: gdyby 'wypadl z obiegu' na 5 lat, dawaloby to pewna nadzieje :) Nie wypadnie, o to niemasz sie co bac, juz kiedys probowali ci z samej gory... te zarzuty moga byc jakas gra z drugiej strony mam nadzieje ze zacznie sie liczyc z innymi

Bizi: kazdy okresla sam strategie wejscia do danej spolki - moja zaklada wejscie drobnym kapitalem i obserwacje sytulacji aby w dogodniejszym miejscu wejsc wiekszym kapitalem - tworzy to niejako przywiazanie i wage do tego co sie dzieje woku spolki. Gram zgodnie z trendem ale przeciwko niemu (tzn. kazdy trend sie konczy, staram sie przewidziec wczesniej koniec i zaczac grac przeciwko - czasem sie udaje czasem nie suma jednak na plus) kazda strategia ma plusy i minusy.

Dolarman: dobra zasada inwestora mowi aby kupowac cos tanio sprzedawac drogo. Ja nie nagaiam (a jezeli tak to przepraszam) jednak chcialbym aby inni ludzi nie naganiali na spadki kursu, bez poparcia argumentami innymi niz "bo tak", "bo taki trend na spolce". Petrol rzadzi sie prawami glownego akcjonariusza, choc mozna stwierdzic techniczne tak tutaj panuje trend spadkowy, gdyz srednio kurs od poczatku ciagle kieruje sie w poludnie.

Ps: mozemy tylko ubolewac ze forma dokapitalizowania jest bez PP, niby tansza forma dla spolki ale gorsza dla tych nie obejmujacych.
Ciesze sie ze czesc osob byla wstanie wytoczyc argumenty, stwierdzic cos wiecej poza tym ze kurs spadnie do ilusc tam zlotych.

bizi
0
Wpisów: 53
Wysłane: 17 listopada 2010 17:10:10 przy kursie: 7,00 zł
mathu napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

To by oznaczalo znaczne rozwiniecie dzialalnosc i kolejna spolke na GPW (wlodarze GPW mogliby dopisac kolejny udany debiut, wiec maly + tez dla akcji GPW)! thumbright

Pytanie tylko czy:

Petrolinvest Ecology czy Petrolinvest Energy Think

;)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 listopada 2010 17:28:26 przy kursie: 7,00 zł
bizi napisał(a):
Petrolinvest Ecology czy Petrolinvest Energy Think

;)

Się zobaczy, na początek split 50:1 :D
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 listopada 2010 17:30

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 17 listopada 2010 18:38:30 przy kursie: 7,00 zł
zjk napisał(a):
Pinki napisał(a):
zjk napisał(a):
Wartosc nominalna ackji wynosi 10 zl, nie ma szans na emisje nowych akcji pozniej tej wartosc - zabrania tego prawo.

Co prawda mozna obnizyc wartosc nominalna akcji, ale wtedy kurs tej akcji moze dosc do zera, KNF nie bedzie zbytnio zadowolone, oraz posypia sie gromy.

Pamietajcie ostania emisje na Biotonie, po 22 gr - KNF na nizsza nie dal zgody.

"zjk" posłuchaj co pisałeś całkiem niedawno temu jak ostrzegałem kupujących po 10-11zł

I w tej sprawie nic sie nie zmienilo, nominalna wartosc akcji wynosi 10 zl, taniej nie moga wemitowac bez obnizenia wartosc nominalnej akcji na co musi wyrazic zgode sad, a wczesniej NWZA. Dla przypomnienia nominalna wartosc akcji ma odniesienie ksiegowe, nie jest to wartosc akcji wyceniana przez rynek.

Dużo nie trzeba. Wg raportu wartość księgowa na niecałe 30mln akcji wynosi 17,47zł co daje 520mln. Akcji teraz jest ponad 41mln czyli już wychodzi niecałe 13zł/akcję. Strata za ub rok 420mln miała być pokryta przyszłym zyskami. I teraz proszę mnie poprawić, jeśli się mylę, czy brak pokrycia straty z zysku w tym roku może obciążyć wartość księgową do 100mln zł + strata za 3 kwartały blisko 90mln obniżyć wartość księgową do 10mln co da 0,24zł/akcję (nie licząc ostatniej emisji 1850tys akcji)? Czy nie może to być powodem do obniżenia wartość księgowej do 1zł lub mniej?

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 17 listopada 2010 19:45:08 przy kursie: 7,00 zł
bizi napisał(a):
.......
To co warto grac przeciw trendowi i Rysiowi? Angel

Troche sie boje, ze on ma wciaz wiecej srodkow i wplywu na kurs niz ja wiec grzecznie podziekuje, ale zycze szczescia i duzych zyskow..

ps Moze po prostu nawet tak cierpliwy rynek jak nasz banan po 3 latach ma dosc..

Nie wiem.

Ale on już chyba nie może dalej sprzedawać lub pożyczać akcji Petrola. Ma tylko 17.3%.

Płonne nadzieje. Rysiek nie da się tak łatwo wypchnąć ze spółki.

(cyt.)

Raport bieżący nr 90 / 2010: "......Poniżej Zarząd Spółki zamieszcza oświadczenie Pana Ryszarda Krauze, które zostało zawarte w przesłanym przez niego zawiadomieniu:
"Ponadto informuję, iż zmniejszenie procentowego udziału w kapitale zakładowym Spółki nie oznacza w żaden sposób wycofywania się przeze mnie ani przez Prokom z roli głównego akcjonariusza Petrolinvest S.A. W dalszym ciągu przysługują nam uprawniania osobiste przewidziane w Statucie, w tym m. in. prawo powoływania Prezesa Zarządu, Wiceprezesa Zarządu oraz Członków Rady Nadzorczej, co stanowi gwarancję kontynuacji strategii działania i rozwoju Spółki oraz dodatkowo stabilizuje ją w oczach instytucji finansujących. Prokom nadal będzie aktywnie wspierał Spółkę w zakresie pozyskiwania finansowania dla Spółki oraz restrukturyzacji jej zadłużenia. Środki pozyskane przez Prokom ze sprzedaży akcji Spółki będą przeznaczone także na potrzeby samej Spółki, co powinno stanowić pośrednią korzyść dla pozostałych jej akcjonariuszy."

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 listopada 2010 19:54:51 przy kursie: 7,00 zł

Sądzę że nikt nie będzie chciał przejąć tej spółki. Tak naprawdę nikt poza grupą wyznawców walorka i spekulantami tego nie kupuje. Akcjonariat jest niesamowicie rozdrobniony i żeby zebrać 5% głosów trzeba by ludzi z kilku forów połączyć.

A nawet jak ktoś ma tego dużo to nie będzie się tym chwalił...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 17 listopada 2010 19:55

kiepskamuzyka
0
Wysłane: 17 listopada 2010 20:58:35 przy kursie: 7,00 zł
Miras napisał(a):

Raport bieżący nr 90 / 2010: "......Poniżej Zarząd Spółki zamieszcza oświadczenie Pana Ryszarda Krauze, które zostało zawarte w przesłanym przez niego zawiadomieniu:
"Ponadto informuję, iż zmniejszenie procentowego udziału w kapitale zakładowym Spółki nie oznacza w żaden sposób wycofywania się przeze mnie ani przez Prokom z roli głównego akcjonariusza Petrolinvest S.A. W dalszym ciągu przysługują nam uprawniania osobiste przewidziane w Statucie, w tym m. in. prawo powoływania Prezesa

Żeby to uprawnienie działało to chyba musi zachowac pakiet minimum 15% akcji.
Ma 17%. Więc już dużo nie sprzeda.

Myślę że to uprawnienie jest przekleństwem bo gdyby nie ono to ktoś z kasiorą wszedłby w spółkę po dzisiejszej taniości i przejął w niej wrogo władzę. Byłoby to wybawienie.
A tak musimy się męczyc z Rysiem.
To jeszcze potrwa. Może Rysio sobie poradzi sam z finansowaniem zapewniającym odwieszenie Total. Wyciągnie coś z Polnordu lub nawet Biotka bo tam szykuje się spora wpłata od Islandczyków. Poza tym nieźle zarobi na Nihonswi itp. I może jakoś doczłapie do odwieszenia (w kwietniu?)
A jeśli nie doczłapie to nawet lepiej bo będzie musiał spółkę komuś oddac.
Wbrew pozorom jest sporo warta ale wtedy i tylko wtedy gdy można wziąc w niej władzę i jednocześnie ma się środki na wiercenie.
Nie będzie trudno o potencjalnego nabywcę. Problemem jest brak chęci do wyjścia u Rysia.
Ale gdy straci wiarę w powodzenie samodzielnego poradzenia sobie to odpuści.

Reasumując: w tej chwili brakuje finansowania i pewności co do tej ropy. Pierwszy problem sam się rozwiąże chociaż niekoniecznie szybko, drugi zawsze był i pozostanie aż do jakiegoś poważnego sukcesu ekologicznego. Na razie nie wiercą bo nie mają finasowania.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 17 listopada 2010 21:08:50 przy kursie: 7,00 zł
No właśnie - czy ktoś wie, komu RK sprzedał dwa miliony akcji po 10 złotych? przecież to znaczy, że ten, kto kupił jest na dziś prawie 7 milionów złotych stratny!
Przecież to była fantastyczna transakcja!

Frog
13
Wysłane: 17 listopada 2010 21:11:31 przy kursie: 7,00 zł
Myślę że to uprawnienie jest przekleństwem bo gdyby nie ono to ktoś z kasiorą wszedłby w spółkę po dzisiejszej taniości i przejął w niej wrogo władzę. Byłoby to wybawienie.

Spółka ma kapitalizację 289 mln i nic nie zarabia od momentu powstania.
Nie wyobrażam sobie nikogo, kto będąc przy zdrowych zmysłach chciałby wydać 289 milionów złotych na spółkę Petrolinvest...
Wg mnie nie jest tania.

Wbrew pozorom jest sporo warta ale wtedy i tylko wtedy gdy można wziąc w niej władzę i jednocześnie ma się środki na wiercenie.

Każda spółka jest coś warta jeżeli ma środki na działalność... i istnieje szansa że działalność kiedyś przestanie przynosić straty.
Follow me on Twitter

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 17 listopada 2010 21:44:04 przy kursie: 7,00 zł
Sprecyzujmy, spolka nie jako zarabia (posiada spore przychody) ale nie wykazuje zysku, gdyz koszty sa zbyt duze wzgledem przychodow Gdyby nie wliczac wszystkich spraw zwiazanych z poszukiwaniem ropy i interesami pobocznymi a podliczac tylko zyski z handlu gazem/ropa Petrol bylby pewnie dochodowa i wlasnie tak byl przed dlugi okres nim zaczal intensywnie wchodzic w zabawe wydobycia.

Nie sadze zeby oplacilo sie wogole przejmowac wladze w spolce, jesli ktos ma kase i chce szukac na koncesjach tej spolki moze sprobowac sie dogadac, na zasadach zblizonych do tych jak to moze bedzie z Total. czyli wspoludzial w zyskach i kosztach z pola.

Frogo: niesadzisz ze wystarczy znacznie mniej niz 100% akcji zeby przejac wladze?
Edytowany: 17 listopada 2010 21:50

Frog
13
Wysłane: 17 listopada 2010 21:51:58 przy kursie: 7,00 zł
zjk napisał(a):
Frogo: niesadzisz ze wystarczy znacznie mniej niz 100% akcji zeby przejac wladze?

Teoretycznie można mieć 1% akcji i pełnię władzy - jeżeli pozostałe 99% akcji ma milion ludzi niezdolnych do wspólnego działania i nie mających ochoty pojawić się na WZA.
Follow me on Twitter

kiepskamuzyka
0
Wysłane: 17 listopada 2010 22:47:07 przy kursie: 7,00 zł
Frog napisał(a):

Spółka ma kapitalizację 289 mln i nic nie zarabia od momentu powstania.
Nie wyobrażam sobie nikogo, kto będąc przy zdrowych zmysłach chciałby wydać 289 milionów złotych na spółkę Petrolinvest...
Wg mnie nie jest tania.

To wyobraź sobie że jesteś sporą firmą naftową z grubą kasą.
Za 150 baniek bierzesz pakiet kontrolny. Zapewniasz finansowanie na jakieś kolejne kilkaset baniek i masz duże szanse że McDaniels się nie pomylił. Zarabiasz krocie.

Tak się nie dzieje bo Rysio to na razie uniemożliwia. Ta spółka jest niewiele lub wręcz nic nie warta w rękach kogoś kto nie ma grubej kasy. Jednak dużo warta jeśli byłaby w rękach kogoś z kasą.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 listopada 2010 23:00:26 przy kursie: 7,00 zł
Kiepskomuzyczny - zmieniasz front argumentacji pod stricte właściciela firmy - wysuwając założenie że jest nadzieja że Rysia stąd eksmitują. Tymczasem akcjonariusze mogą dziś podliczyć kolejne niepowetowane straty.d'oh!
Ja się naprawdę dziwię (po raz kolejny) co powoduje taki optymizm wchodzących w papier.
Wszak nadzieja matką głupich była, jest i będzie.
Wg mnie szkoda własnej kasy na inwestycje oparte jedynie o nadzieje.
Edytowany: 17 listopada 2010 23:14

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 17 listopada 2010 23:09:22 przy kursie: 7,00 zł

To wyobraź sobie że jesteś sporą firmą naftową z grubą kasą.
Za 150 baniek bierzesz pakiet kontrolny. Zapewniasz finansowanie na jakieś kolejne kilkaset baniek i masz duże szanse że McDaniels się nie pomylił. Zarabiasz krocie.

Tak się nie dzieje bo Rysio to na razie uniemożliwia. Ta spółka jest niewiele lub wręcz nic nie warta w rękach kogoś kto nie ma grubej kasy. Jednak dużo warta jeśli byłaby w rękach kogoś z kasą.

Wyobraziłem sobie. To, że za miesiąc albo dwa do pakietu kontrolnego wystarczy mi 70 baniek a za kolejne jeszcze mniej. I wolę poczekać, aż kurs zejdzie do złotówki, albo wziąć to w ramach likwidacji po ogłoszeniu upadłości. Skoro ja mogę tak myśleć, inni też mogą. Oczywiście, zdarzają się cuda, jednak moim zdaniem - a czasem niestety się mylę, w tym przypadku cudu nie będzie. Nawet jeśli ktoś będzie chciał to przejąć, poczeka aż spółka będzie groszowa. Rychu natomiast nic nie zrobi, bo jest zwyczajnie za słaby. Że niby jak teraz? Za swoje będzie wiercił? Proponuję zacząć od sprzedaży zegarka. Biznes mu się sypie, dwie główne spółki giełdowe są pośmiewiskiem (dygresja - odszczekaj, proszę Bioton), za chwilę utopi też Prokom i tak to się skończy. Dostatnią jesień życia na przyzwoitym poziomie i tak już sobie zapewnił, więc pewnie kiedy dotrze do niego, że już po herbacie, to zwyczajnie gdzieś sobie przycupnie. I tyle.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 18 listopada 2010 01:54:05 przy kursie: 7,00 zł
buldi napisał(a):

Ja się naprawdę dziwię (po raz kolejny) co powoduje taki optymizm wchodzących w papier. Wszak nadzieja matką głupich była, jest i będzie.

Sam sobie zaprzeczasz. Majac jednoczesnie racje ;->

kiepskamuzyka
0
Wysłane: 18 listopada 2010 10:54:44 przy kursie: 7,00 zł
buldi napisał(a):
Kiepskomuzyczny - zmieniasz front argumentacji pod stricte właściciela firmy - wysuwając założenie że jest nadzieja że Rysia stąd eksmitują. Tymczasem akcjonariusze mogą dziś podliczyć kolejne niepowetowane straty.d'oh!
Ja się naprawdę dziwię (po raz kolejny) co powoduje taki optymizm wchodzących w papier.
Wszak nadzieja matką głupich była, jest i będzie.
Wg mnie szkoda własnej kasy na inwestycje oparte jedynie o nadzieje.

Kalkulacja jest prosta. 2 miliardy baryłek pod ziemią kupione za cenę 3.5 milionów baryłek (mój przypadek) lub za cenę 1.5 miliona baryłek (obecnie).
Nadzieja? Wolę mówić o prawdopodobieństwie. Ze względu na potencjalny upside prawdopodobieństwo sukcesu wcale nie musi być duże żeby takie zagranie miało sens.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,517 sek.

ptfysrpf
gshcpqwu
jctdabep
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxipqfdd
ollvbbsl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat