Pinki napisał(a):zjk napisał(a):Wartosc nominalna ackji wynosi 10 zl, nie ma szans na emisje nowych akcji pozniej tej wartosc - zabrania tego prawo.
Co prawda mozna obnizyc wartosc nominalna akcji, ale wtedy kurs tej akcji moze dosc do zera, KNF nie bedzie zbytnio zadowolone, oraz posypia sie gromy.
Pamietajcie ostania emisje na Biotonie, po 22 gr - KNF na nizsza nie dal zgody.
"zjk" posłuchaj co pisałeś całkiem niedawno temu jak ostrzegałem kupujących po 10-11zł
I w tej sprawie nic sie nie zmienilo, nominalna wartosc akcji wynosi 10 zl, taniej nie moga wemitowac bez obnizenia wartosc nominalnej akcji na co musi wyrazic zgode sad, a wczesniej NWZA. Dla przypomnienia nominalna wartosc akcji ma odniesienie ksiegowe, nie jest to wartosc akcji wyceniana przez rynek.
NWZA zeby bylo zwolane musi byc ogloszone nie wczesnie niz okolo 1 miesiac, sprawa w sadzie moze zajac od jednej rozprawy do wielu rozpraw.
Obecnie niebylo zadnego komunikatu o zwolaniu NWZA, byl tylko komunikat ze Prokom lub firmy trzecie obejma pewna niewielka sume akcji.
Miras: pierwszy zatytulowany postulat jest merytoryczny, podtwierdzony umowa sprzedazy akcji przez spolke zwiazana z Panem Krauze oraz poparty mocnym spadkiem kursu - tu ktos gra na spadki.
Exar: gdyby 'wypadl z obiegu' na 5 lat, dawaloby to pewna nadzieje :) Nie wypadnie, o to niemasz sie co bac, juz kiedys probowali ci z samej gory... te zarzuty moga byc jakas gra z drugiej strony mam nadzieje ze zacznie sie liczyc z innymi
Bizi: kazdy okresla sam strategie wejscia do danej spolki - moja zaklada wejscie drobnym kapitalem i obserwacje sytulacji aby w dogodniejszym miejscu wejsc wiekszym kapitalem - tworzy to niejako przywiazanie i wage do tego co sie dzieje woku spolki. Gram zgodnie z trendem ale przeciwko niemu (tzn. kazdy trend sie konczy, staram sie przewidziec wczesniej koniec i zaczac grac przeciwko - czasem sie udaje czasem nie suma jednak na plus) kazda strategia ma plusy i minusy.
Dolarman: dobra zasada inwestora mowi aby kupowac cos tanio sprzedawac drogo. Ja nie nagaiam (a jezeli tak to przepraszam) jednak chcialbym aby inni ludzi nie naganiali na spadki kursu, bez poparcia argumentami innymi niz "bo tak", "bo taki trend na spolce". Petrol rzadzi sie prawami glownego akcjonariusza, choc mozna stwierdzic techniczne tak tutaj panuje trend spadkowy, gdyz srednio kurs od poczatku ciagle kieruje sie w poludnie.
Ps: mozemy tylko ubolewac ze forma dokapitalizowania jest bez PP, niby tansza forma dla spolki ale gorsza dla tych nie obejmujacych.
Ciesze sie ze czesc osob byla wstanie wytoczyc argumenty, stwierdzic cos wiecej poza tym ze kurs spadnie do ilusc tam zlotych.