Od roku jest dostępny etf na mwig40. Średnie spółki historycznie zachowywały się znacznie lepiej niż duże molochy, więc na pierwszy rzut oka zakup tego indeksu może się wydawać dobrym pomysłem.
W perspektywie kilku miesięcy mwig40 może jednak zostać „zasilony” przez kilka spółek z wig20 i to właśnie tych które do tej pory najwięcej ciążyły temu indeksowi (typu Tauron czy JSW). Niestety spółki te miałyby całkiem spory udział w tym indeksie. Zastanawiam się czy nie będziemy niebawem świadkami odchodzenia do przeszłości wyższej siły relatywnej tego indeksu względem wig20, w którym przy okazji może pojawić się kilka ciekawych spółek.
|
|
Nie przełożenie przez sąd terminu głosowania na wniosek z sali, w sytuacji gdy dla przedstawienia propozycji Nadzorcy konieczne było zasięgnięcie opinii innego organu (tj. UOKiK – co do konwersji), samo w sobie mogłoby być podstawą zaskarżenia, a następnie uchylenia postanowienia o zatwierdzeniu układ.
Powinniśmy zgłosić przynajmniej to jedno zastrzeżenie plus inne zgłaszane tu tj. niemożność zapoznania się z propozycjami i inne które pojawiają się na forum (vide vox i inni) lub przychodzą komuś do głowy, a jeśli sąd zatwierdzi układ, zaskarżać postanowienie.
Strata podatkowa to jedyna pewna rzecz, którą można było tu uzyskać - gdyby oczywiście sąd zgodził się na konwersję – i warto o nią powalczyć.
|
|
Czy jest wogóle możliwy odzysk z fraudów w większej kwocie niż te 100 czy nawet 200 mln? Bo jeśli nie, to te kwoty do podziału dadzą znacznie mniej niż ewentualna tarcza podatkowa ze straty na akcjach.
|
|
Zatrudnienie w firmach produkcyjnych opiera się obecnie w dużej mierze na pracownikach ze wschodu. Szerokie otwarcie od 1 stycznia 201 r.9 na nich niemieckiego rynku pracy może się okazać tzw. czarnym łabędziem dla naszej gospodarki. www.money.pl/gospodarka/wiadom...
|
|
Progi wbrew pozorom nie są żadną wielką rewolucją. W ostatnich latach średni zaangażowanie spółek z poszczególnych indeksów w część akcyjną OFE wynosiło: - wig20 - około 50% - mwig40 - ponad 20% - swig80 - poniżej 10% www.analizy.pl/fundusze/wiadom...
|
|
Początkowo miałem wątpliwości co do ustanowienia tego minimalnego limitu na spółki z wig20 i preferowania większych spółek. Jednak biorąc pod uwagę kapitalizację wig20, na poziomie około 2/3 wigu, widać że ten limit wcale automatycznie nie gwarantuje, że duże spółki będą w podmiotach prowadzących PPK przeważane. Teraz patrzę na te ograniczenia bardziej jako bezpiecznik ograniczający możliwość pakowania nieproporcjonalnie dużych pieniędzy w mniejsze spółki. W końcu w założeniu fundusze emerytalne powinny cechować się mniejszą zmiennością niż zwykłe fundusze, a brak limitów inwestowania w małe spółki większą zmienność by wręcz gwarantował - vide bessa 2007/2008 i indeksy mwig40 i swig80 . Nieproporcjonalnie duże pieniądze z PPK do mniejszych spółek mogłyby dużą zmienności tych indeksów jeszcze spotęgować
|
|
cbie1 napisał(a):tez mam utopione pieniadze ale jedyna szanse na odzyskanie widze w dalszym istnieniu spl.o ile bedzie to mialo sens i bedzie szansa choc niewielka na to ze spl zaczne zarabiac .wtedy akcje nabiora wartosci a to one maja stanowic 73 procent i mozna je sprzedac szybko a to czy spl. zwroci 27 procent w 8 lat czy 22 procent jest dla mnie sprawa mniej wazna Przy obecnym stanie spółki będziesz miał szczęście jak dostaniesz chociaż 1 gr. na każdą akcję. A jeśli spółka zacznie zarabiać, lepiej mieć twarde wierzytelności niż górę akcji handlowanych poniżej ceny emisyjnej.
|
|
Czy w przypadku nie wpłacenia odsetek od obligacji gbk0520 w terminie będę mógł postawić je w stan wymagalności (tj. zażądać od spółki ich przedterminowego wykupu)? Jakie dokumenty powinienem wówczas wystosować do spółki?
|
|
lesgs napisał(a):Od lat mam nadzieję, że rynek GPW w Polsce będzie służyć temu, czemu służą rynki giełdowe dla firm. Jest to źródło pozyskiwania niedrogiego kapitału i jednoczesnego uczestnictwa wielu inwestorów w dobrobycie stwarzanym przez rozwijającą się gospodarkę. Pracownicze Programy Kapitałowe chyba mają szansę odegrać tego rodzaju rolę, zastępując zwijające się OFE. OFE swego czasu ładnie dostarczały tani kapitał, choć w założeniu służyły przede wszystkim finansowaniu długu państwa. Jeżeli większość kapitału w ramach PPK szła by na rynek giełdowy to perspektywie kilku lat wyceny c/z takie jakie mamy obecnie tj. na poziomie około 15 byłyby uważane za raczej atrakcyjne, a już na pewno nie drogie.
|
|
Jakie musiałoby być mniej więcej min. kapitałowe żeby można było myśleć o inwestycji w ETF'y na rynku amerykańskim? Koszty choćby prowizji są pewnie spore, a strategia z wykorzystaniem kilku etf'ów wymaga pewnie jeszcze większego kapitału. Przez jakie konto inwestujesz?
|
|
Cytat: Dlaczego myślę o wycofaniu się lub ograniczeniu tego portfela.
Sprawa jest dość prosta: znalazłem – jak mi się wydaje – lepszy pod względem stosunku zysku do ryzyka oraz zysku w stosunku do wysiłku sposób inwestowania, co skłoniło mnie do przemyślenia, czy to co robię posługując się moją strategią jest optymalne. Przemyślenia na zimno, nie kierując się emocjami, które są związane z tym, że strategia ta jest moim dzieckiem. Gdy chodzi o dziecko, nie zamieniłbym go na żadne inne, zwłaszcza "cudze", ale strategie inwestycyjne to nie dzieci. Czy system, o którym piszesz jest również systemem typu trend following albo mean reversion czy jest to coś zupełnie innego?
|
|
Gdzie można znaleźć zapis z czatu?
|
|
serpico napisał(a):@Rafklopo,
Zapominasz również, że Donieck leży na Ukrainie!!! Czy tak ciężko zrozumieć mapy??? Ty chyba nie zrozumiałeś pytania? Rafklopo prosi Cie o podanie źródła, w ktorym wyczytales ze ludzie w podpalonym budynku związków zawodowych w Odessie to rosyjscy zolnierze.
|
|
Pink Floyd napisał(a):
Pewnie wielu mnie przeklnie, ale Panowie -- 400 zl w skali roku to orzeszki, jesli ktos powaznie traktuje inwestowanie. Wiec te oplaty 2zl za dzien etc. -- czy nie bardziej zalezy nam na jakosci?
No chyba nie do końca jest tak kolorowo... Przy powiedzmy 100 tysiącach, koszt 400 PLN to prawie 0,5% kapitału. Przy rocznej rentowności inwestycji w obligi w granicach 7-8% netto, koszt w okolicach połowy procencika to nie są takie znowu orzeszki. Przy mniejszym kapitale można wogóle zastanowić się nad sensownością inwestycji, bo opłata za serwis zbliży rentowność całego przedsięwzięcia w najlepszym razie do poziomu lokaty bankowej  .
|
|
Zauważyłem, że pozycje ekwiwalent YTM brutto oraz rentowność YTM netto podawane przy poszczególnych papierach na stronie: www.stockwatch.pl/obligacje/na... nie wpełni odpowiadają wysokości tych rentownośći, które pojawiają się w tabelce po wejściu w konkretny papier. I tak na przykład dla ROD0813 na ww. stronie ekwiwalent YTM brutto wynosi 22,75 rentowność YTM netto 22,48, natomiast już po wejściu w ten papier rentowności te wynoszą w tej chwili dla ceny z wczorajszego zamnknięcia odpowiednio 27,79 oraz 22,51. Podałem jako przykład Rodan ale większe lub mniejsze różnice są widoczne w przypadku pozostałych papierów na tej stronie tj.: Rubiconu, Ganta i Marvipolu, przy czym największe rozbieżności można zaobserwować na niektórych paierach Ganta i Marvipolu. Na których danych lepiej się opierać?
|
|
Nie rozumiem jaka jest logika w tym by za blad czy niedopatrzenie wlasciciela konsekwencje ponosili wierzyciele/obligatariusze. Wlascicielowi chyba jest przeciez wszystko jedno czy wierzyciele moga czy nie moga handlowac jego dlugiem. Jest dokladnie jak w tym zarcie: Kowal kure ukradl a cygana powiesili.
|
|
Trafiłem na to forum ponad miesiąc temu i choć założyłem konto dopiero dzisiaj (wyłącznie na użytek tego wątku) to od samego początku przyglądam się dyskusjom na forum i w znacznym stopniu w oparciu o nie buduję swoją wiedzę o rynku obligacji. Choć liczba użytkowników, którzy się logują i uczestniczą w dyskusji nie jest może bardzo duża (są tematy na stockwatch które budzą bardziej ożywioną dyskusję) to wydaje mi się, że wynika to w dużej mierze z tego że wielu inwestorów dopiero uczy się tego rynku - także (a może nawet w dużej mierze) poprzez regularną obserwację wymiany poglądów na tym forum. Uważam, że zakończenie współpracy z Wami byłoby dużym błędem.
|
|