Zainteresowałem sie Catalystem dzięki wpisom na SW (podejrzewam, że nie tylko ja). Na początku przeczytałem kilka wpisów o wycenie i optymalnym terminie kupna. Następnie dzięki zamieszczanym analizom wypłacalności poszczególnych emitentów mogłem na przykładach podszkolić sie w ich doborze/ocenie. Po pierwszych transakcjach doceniłem to, że nawet niewielka aktywność użytkowników SW stwarza pewnego rodzaju narzędzie kontroli emitentów. Gdy pojawia się problem z wykupem obligacji/wypłatą odsetek czy choćby ich księgowaniem w DM, użytkownicy SW w tej kwestii szybko dzielą się swoimi spostrzeżeniami.
Czasem patrząc na ceny transakcyjne widać, że część graczy nie radzi sobie z kalkulowaniem rentowności i ryzyka. Dlatego dyskusje/watki edukacyjne także są bardzo przydatne.
Dzięki szerzeniu wiedzy o rynku Catalyst, notowanych instrumentach, emitentach itp. SW przyczynia się do jego popularyzacji wśród inwestorów indywidualnych. Jestem przekonany, że powoduje to poprawę płynności na rynku wtórnym. Bez takich inicjatyw ten rynek byłby praktycznie martwy, wypełniony dużymi inwestorami kupującymi papiery w emisji z zamiarem trzymania do wykupu.
Dobrze byłoby nadal rozwijać ten dział tak, aby zawierał jak najwięcej usystematyzowanych informacji o emitentach, nadchodzących emisjach oraz bazę wiedzy dla początkujących. Przydałoby się jakieś narzędzie do kalkulacji rentowności oraz oceny emitentów.
Na chwilę obecną mogę tylko stwierdzić, że dobra robota i oby tak dalej.