Temat:
PEPCO
I w drugą stronę też, mnóstwo wezwań i całkowity brak odpowiedzi funduszy ,jest wiele obiektywnych przyczyn dla których jedne wyzwania są udane i inne całkowicie pozostają bez odpowiedzi ,dla przypomnienia IPO Pepco to 40 zł redukcja kupna ok 90 % ,ale to nie znaczy że wezwanie na Pepco może być w tej cenie,pozostaje czas i odpowiedni klimat do tego typu transakcji.Trzeba patrzeć trochę szerzej i np.brac po uwagę bezrobocie młodych Chińczyków ,gdzieś te towary muszą być sprzedawane,bo na dziś to dalej eksport jest motorem wzrostu gospodarki Chin a nie pobyt wewnętrzny.Chiny są tylko jednym z dostawców ,bo taniej jest np .w Bangladeszu lub Pakistanie .
|
|
Temat:
PEPCO
W pełni zgadzam się z tą opinią ,pytanie tylko kiedy i po jakiej cenie będzie wezwanie?Ostatnio była informacja o przejęciu Niemieckiej sieci z elektroniką przez inwestora z Chin i pewnie to z Azji będzie potencjalny inwestor przejmujący Pepco.Sytuacja fundamentalna na dziś jest praktycznie uporządkowana,pozostaje jeszcze ewentualnie sprzedaż Dealz,ale tu nie ma pośpiechu bo akurat jest bardzo dobry LFL .
|
|
Temat:
PEPCO
Pepco spadło trochę mniej niż cały WIG20,mam tu na myśli ostatni miesiąc,w samej sytuacji fundamentalnej na dziś nie widzę zagrożeń ,wręcz przeciwnie ,budżet państwa na 2026 bardzo hojny ,na 2027 rok wyborczy też pewnie będzie rozdęty na max,czyli rządzący będą starli się za wszelką cenę podtrzymać konsumpcję,te ostatnie spadki są na bardzo niskich obrotach i wydaje mi się że trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać spokojnie do końca tego roku i nie podejmować się nieracjonalnych decyzji.
|
|
Temat:
PEPCO
Po tym wczorajszym komunikacie jakoś specjalnego entuzjazmu na kursie w dniu dzisiejszym niema.Ciekawe czy i kiedy będzie zapowiadany dalszy skup akcji?
|
|
Temat:
PEPCO
Kolejny bardzo dobry ruch po Austrii ,Wielkiej Brytanii teraz Niemcy ,zarząd działa bardzo sprawnie rozpoznając problemy ,nowe placówki Pepco które będą powstawać są w świetnych obszarach jeżeli chodzi o kraje, mam na myśli południe Europy i dobrych lokalizacjach
|
|
Temat:
PEPCO
Sprzedaż detaliczna czerwiec -tekstylia ,odzież ,obuwie 11,8,na dziś jest na Pepco bardzo silny trend wzrostowy i tego się trzymajmy ,trend jest twoim przyjacielem.
|
|
Temat:
PEPCO
Piotr Najdek w dzisiejszym komentarzu widzi najbliższy opór 25,42 po uwzględnieniu dywidendy ,dziś jest pierwszy komunikat że skup akcji się już rozpoczął .
|
|
Temat:
PEPCO
Ciekawe jeżeli by doszło do przejęcia Pepco przez inwestora strategicznego i byłoby wezwanie po jakiej cenie fundusze zdecydowałby się na sprzedaż ,IPO po 40 zł redukcja kupna ok 90 % kilka lat kurs skrajnie niski w najgorszym momencie 12,65 ?jedyne ABB 38, 95 ,bo raczej w przypadku przejecia to jaki jest sens jest bycia na GPW ,pewnie podmiot przejmujący nie będzie mial potrzeby emisji akcji w celu rozwoju ,ale to są tylko moje teoretyczne pytania ,czas pokaże jak sytuacja będzie się rozwijać.
|
|
Temat:
PEPCO
Na dziś pozostaje pytanie co dalej z głównym akcjonariuszem czy będą wychodzić przez wielokrotne ABB czy jednorazowa transakcja i przejecie przez inwestora strategicznego ?Do 2027 najpóźniej ta sytuacja powinna się wyjaśnić.Pepco od IPO to już jest zupełnie inna spółka płacąca regularnie dywidendy no i skupująca akcje własne tylko że obecna wycena jest raczej nie odzwierciedla tych faktów.
|
|
Temat:
PEPCO
Każdy widzi to co chce ,a odnośnie 40 zł to dalej uważam że jest jak najbardziej realne ,bo w nie tak odległym czasie były rekomendacje z dużo wyższymi wycenami a w przypadku Pepco wydaje się że to co było przyczyną drastycznego spadku do 12,65 właśnie się skończyło.Na przyszłość bardzo proszę o odpowiedzi bez wycieczek personalnych pozdrawiam i życzę powodzenia w trafnych decyzjach inwestycyjnych.
|
|
Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Z analizy technicznej wygląda to na formacje flagi?z takich kresek wynika wybicie pytanie w którą stronę. Odpowiedź już jest,mocno w górę ,jaki potencjalny zasięg?
|
|
Temat:
PEPCO
Oldpara napisał(a):Cytując mojego X:
Wygląda na to że Pepco sprzedało Poundland za 1 funta, ale zobowiązało się wesprzeć kupującego pożyczkami na kontynuację działalności.
Ciekawa jest wzmianka o udziałach mniejszościowych jakie obejmie Pepco w wydzielonej spółce Poundland jeśli uda się restrukturyzacja. Pewnie te udziały będą objęte klauzulami tag along, drag along więc jak fundusz zrestrukturyzuje Poundland a potem go sprzeda to Pepco zarobi.
Reasumując: 1. Poundland z wozu, koniom lżej 2. Ewentualnie ryzyko dodatkowej straty pożyczek jak funduszowi nie uda się poukładać Poundlandu 3. Ewentualne potencjalne zysku (equity) jeśli funduszowi uda się poukładać (i potem sprzedać) Poundland
Wygląda na fair deal (jeśli nie ma czegoś o czym nie wiemy) nigdzie nie znalazłem jakieś informacji która miałby by mieć wpływ na dzisiejsze bardzo silne wzrosty przy dużych obrotach ,może ktoś zna przyczynę.
|
|
Temat:
PEPCO
Nastepna bardzo dobra informacja ,nawet na tak słabym rynku Pepco zachowuje się relatywnie mocno ,no i obroty są też ponadprzeciętne.Wyglada na to że najgorsze już jest poza spółka ,teraz powinien pomagać tani dolar i raczej dość dobra konsumpcja ,jedynym problemem zostaje geopolityka .
|
|
Temat:
PEPCO
CSharpBeginner napisał(a):Są 2 opcje jak to na rynku z reguły bywa, albo czegoś nie wiemy co inni wiedzą, albo rynek źle interpretuje sytuacje i prędzej czy później przyjdzie weryfikacja. inwestorzy raczej kupując po coraz wyższych cenach a przy okazji bardzo wysokich obrotach obstawiają pozytywny scenariusz ,a fundamentalnie bardzo pomaga słabnący dolar,i i rosnąca znacznie konsumpcja.
|
|
Temat:
PEPCO
Ciekawe jak jest przyczyna tych dużych obrotów i sporego wzrostu kursu ,nic nie znalazłem z oficjalnych komunikatów.
|
|
Temat:
PEPCO
Z analizy technicznej wygląda to na formacje flagi?z takich kresek wynika wybicie pytanie w którą stronę.
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a):Wyczekiwanie. Małe i spadające obroty, średnia transakcyjna niska (3.12tys na ten moment).
Pojawiają się jakieś artykuły (np. The Times) ale wszystko to informacje podane przez "źródła zbliżone do" lub "niezależnych ekspertów". Dzis rewelacyjne dane o sprzedazy detalicznej ,ciekawe jak to wpłynie na zachowanie Pepco?
|
|
Temat:
PEPCO
PiotrStaron napisał(a):Pepco dla mnie była od dłuższego czasu na "czerwonej liście". Trend długoterminowy spadkowy, coraz niższa amplituda wybić plus duża konkurencja w handlu detalicznym.... trendy się zmieniają CCC było w dużo gorszej sytuacji gigantyczna emisja ratunkowa kurs jest dziś w zupełnie w innym miejscu prawie hiperbola no i to też handel detaliczny a Pepco wydaje się że jest na dobrej drodze do wyjścia z chwilowych kłopotow ,zarzad wydaje mi się dobrze komunikuje z rynkiem,czas pokaże jak sobie z tym problemem poradzą.
|
|
Temat:
PEPCO
No przecież napisałem i jakie argumenty są za potencjalnymi wzrostami i zdaje się je również podzielać pan Janusz Pieta z BRE banku z rekomendacje kupuj z cena docelowa 26 zł ,a co do rynku to jest zmienny tak jak kobiety,dziś ogólnie raczej nastrój na całej GPW nie najlepszy i pewnie ta niczym nie uzasadniona paniczna wyprzedaż dobrej jakościowo spółki .
|
|
Temat:
PEPCO
Wystarczy przeczytać raport że zrozumieniem i to co mówi zarząd na konferencji omawiającej wyniki i perspektywy.Moje przewidywania są co do wyników spolki w przyszłości bardzo pozytywne ,dolar raczej w kierunku 3,6 ,pensje raczej w górę ,stopy w dół,no i najważniejszy argument możliwość skupu akcji potwierdzona na dzisiejszej konferencji ,na dziś to co może być nie korzystne to wynik wyborów ale to dotyczy całego rynku.
|
|
Temat:
PEPCO
Dzisiejsze wyniki w mojej ocenie neutralne ,cały czas pozostaje po jakiej cenie i w jakim czasie będzie sprzedany pouland.
|
|
Temat:
UNIBEP
Wyniki tragiczne ,ta ostatnia rekomendacjia to jakis żart?Widać już dlaczego odszedł Blocher.
|
|
Temat:
PEPCO
Myślę że pewna wskazówka do przyszłości będą wyniki 22.05 one pokaże jak dotychczasowe działania maja przełożenie na wyniki,otoczenie było bardzo sprzyjające.Bardzo dobrze myślę jest przyjęta strategia o zmianę bazy klientów ,bo dotychczas Pepco było kojarzone głównie z ofertą dla dzieci ,a wiele wskazuje na to ze już w 2026 wskaźnik dzietności będzie w ok 0.9 ,60 % panów do 4O lat nie jest w żadnym związku, żadne opowiadanie bajek polityków w tej kwestii tego nie zmieni.
|
|
Temat:
PEPCO
19 trzymaj jak wycenili ewentualną sprzedaz Pauland?
|
|
Temat:
RAFAMET
bankrucik napisał(a):addison napisał(a):PRL bis ma się coraz lepiej: Zarząd Fabryki Obrabiarek Rafamet przyjął strategię przeprowadzenia procesu restrukturyzacji działalności - podała spółka w komunikacie. Zakłada ona m.in. dokapitalizowanie spółki przez głównego akcjonariusza, czyli ARP. Rafamet ustalił wstępne propozycje dotyczące spłaty wierzycieli. stooq.pl/n/?f=1676206&sear...Dofinansujemy, nic nie upadnie :) najwyżej będzie drożej. Ostatnio słyszałem polityka, który namawia aby państwowe spółki kupiły eurocasha-, biznes, który się kurczy i do tego bilans na długu. Państwe chętnie kupi a potem będzie dokładać. ale to wiesz tylko do #wyboryprezydenckie2025, potem będzie szok historia lubi się powtarzać czasami jako farsa,stare dobre czasy wracają ,obronność jest najważniejsza.
|
|
tgolik napisał(a):To co, kupisz za dwa lata po 400 zł, kiedy c/z będzie 15 a spółka wreszcie nie będzie balonem? cały czas pozostaje pytanie po ile będzie dolar za 2;lata ?a może za 3 ,ale podobno bez marzeń życie jest bardzo ubogie.A jeżeli nie ma żadnych zagrożeń to brać pod korek i niczym się nie przejmować,kto nie ryzykuje ten.........
|
|
Dla mnie to balon, gra za 2 lata albo jeszcze dalej ,do tego czasu to zamiast przy konsoli to może trzeba będzie być operatorem drona.Jedyna zaleta to duża płynność a reszta to kupowanie marzeń.
|
|
Temat:
PEPCO
Czy jest jakaś nowa rekomendacja?
|
|
Przecież dywidenda w tej spółce to są grosze,kupują ta spółkę bo coś muszą ciągnąć ,banki już nie za bardzo no bo stopy mogą do końca roku z 1,5 % poleciec ,no i następny balon to Dino.
|
|
Czy bardzo słaby dolar będzie pomagał wynikom?Bo zdaje się że CD to jest eksporter?
|
|
Temat:
PEPCO
Pozostaje kwestia ceny za przejęcie ,raczej nie za 1 funta.Ale sam fakt pozbycia się balastu już będzie dyskontowany ,a czas pokaże jak to będzie przez Pepco wykorzystane.Jezeli transakcja zostanie sfinalizowana pewnie pojawia się nowe rekomendacje z uwzględnieniem tego zdarzenia.
|
|
Temat:
PEPCO
Zawsze to jakaś rywalizacja ,a jaszcze jest czas na finalizację całej transakcji i być może będą kolejni zainteresowani ,coś mi się wydaje że chyba będzie trochę wiecie niż jeden funt ,ale może jestem za dużym optymistą?
|
|
Temat:
PEPCO
Z informacji wynika że Poundlandem jest zainteresowanych kilka podmiotów i może jednak to będzie jakaś mała licytacja i ktoś może da więcej niż jednego funta np. 5 no to wtedy już będzie super.A tak poważnie to raczej ostatnie bardzo wysokie obroty na sesjach to raczej pozytywny odbiór przez inwestorów ,właściwie to klasyka dobra informacja = silne wzrosty poparte wolumenem.
|
|
Temat:
PEPCO
Wydaje mi się że do pełnego wyjaśnienia sytuacji jest potrzebna informacja po jakiej cenie będzie sprzedaż,i to też może być wskaznikiem po jakiej ewentualnie cenie samo Pepco może być sprzedane.Mozna zakładać po informacji że kilka podmiotów jest zainteresowane że cena za Poundland,może być zaskakująco wysoka.Spolka przez kilka ostatnich lat była bardzo źle oceniana przez inwestorów czego dowodem jest obecna wycena mimo tych ostatnich wzrostów.Byc może sytuacjia w tym przypadku będzie z jednej skrajności w drugą skrajność ,czyli wzrost w hiperboli.
|
|
Temat:
PEPCO
Więcej wiary ,pesymizm jest przyczyną wielu nie potrzebnych problemów.Tak pisałem otoczenie dla tego typu firm jak Pepco jest bardzo dobre.
|
|
Temat:
PEPCO
To Short chyba będzie miał problem,no bo kto mu teraz sprzeda akcje?
|
|
Temat:
PEPCO
Nigdzie nie pisałem że przejęcie jest zawsze z premia ,ale jeżeli chodzie o Pepco to raczej mówimy o spółce mające solidne fundamenty ,wypłata dywidendy ,możliwość skupu akcji ,dynamicznie rosnaca ilość nowych sklepów,raczej dalszy spadek dolara ,możliwość negocjacji cen u dostawców w Azji.Zarzad wdrożył plan naprawczy i pewnie od tego z z jakim efektem on się skończy będzie zależała cena jaką ewentualnie nabywca zapłaci za spółkę.Zupelnie inna kwestia pozostaje w jakim celu był debiut spółki na IPO no i redukcja kupna ok 90?Na korzyść można jeszcze przypomnieć że emisja obligacji korporacyjnych spotkała się z bardzo do dobrym odzewem ,było dużo więcej chętnych niż proponowana pula.Czas pokaże ci będzie dalej ,ale sytuacja powinna się wyjaśnić najpóźniej do 2027.
|
|
Temat:
PEPCO
Nie, to było powiedziane pod czas przedstawiania wyników i strategi i to jest fakt do sprawdzenia,i jak dotychczas żadnego ABB nie było.Wyniki 30.05 i zobaczymy najważniejszy parametr sprzedaż LFL.Obecne okoliczności bardzo sprzyjają importowi z Azji.
|
|
Temat:
PEPCO
Na jak potencjalnego bankruta to raczej nie jest chyba tak źle ,od początku notowań na GPW było tylko jedno ABB po 38,9 i jasna deklaracja Andy Bonda przy cenie ok 2O zł że po zbliżonych cenach żadnej sprzedaży nie będzie i do dziś nikt nie sprzedaje ,a takie allegro już 5 razy wychodzą przez ABB.Argumenty za wzrostem wyceny Pepco są oczywiste i to nie tylko na forach przytaczane ,ale mówią o tym analitycy tv biznes w rozmowach u pana R.Mlotkowskiego.Tani dolar ,tania ropa ,wojna celna to wszystkie są obiektywne korzyści ,a odnośnie obniżek cen na półkach to są pobożne życzenia ,bo inne czynniki są już mniej korzystne np.rozlicznie najmu jest w Euro a to ostatnio raczej ok 4,3.Kto ma rację pokaże czas,i wtedy będzie można mówić kto w tej polemice był bliżej rzeczywistości.
|
|
Temat:
PEPCO
CSharpBeginner napisał(a):Pepco wg. mnie mocno skorzysta na aktualnej wojnie taryfowej USA-Chiny. Żeby pozbyć się nadmiaru towaru ceny będą musiały Chiny opuścić za towar, a to dla Pepco i innych spółek handlowych super informacja. Do tego niższa inflacja = niższe stopy = większe możliwości ludzi do zakupów. Także dla mnie złote czasu dla handlu nadchodzą. problem dla Pepco jest asortyment ,dane za pierwszy kwartał urodzeń są tragicznie i będzie tylko gorzej 0,9 urodzeń co raz bardziej realne.Mysle że kierunek w stronę seniorów będzie właściwy ,fakt że to nie jest łatwa grupa konsumentów ale innego wyjścia raczej nie ma.Wiecej kas samoobsługowych i zatrudnienie osób z niepełnosprawnością tak jak to robi Dino.
|
|
Temat:
PEPCO
Większość artykułów przemysłowych i tekstylnych jest produkowana w Azji i wszystkie te argumenty sa jak najbardziej racjonalne ,ceny w sklepach nie spadną a wzrośnie marża w przypadku Pepco i tak bardzo wysoka.Zupelnie inna sprawa jak spółki z takich okoliczności będą umieć skorzystać.
|
|
Temat:
PEPCO
Ja opisuje zjawisko czy to jest marka czy spółka to nie ma specjalnie znaczenia.Pepco będzie albo sprzedanie przez wielokrotne ABB albo jednorazowy pakiet kupi inwestor strategiczny i na pozostałe akcje ogłosi wezwanie.I ewentualne skuteczne wezwanie będzie powodem do zdjęcia spółki z GPW ,zresztą jeśli ten scenariusz się sprawdzi to bez żalu.Czas pewnie upłynie w roku 2027.
|
|
Temat:
PEPCO
Jack Wolfskin został przejęty przez Chińskiego inwestora ,myślę że w przypadku Pepco też pewnie będzie jakiś kraj z Azji ,być może jeszcze jakieś inne kraje będą zainteresowane ta bardzo dochodowa spółka ,Malezja ,Indonezja to chyba ten kierunek .Pozostaje pytanie kiedy dojdzie do transakcji i po jakiej cenie.Na dziś to co wydaje się najbardziej prawdopodobne to max rok 2027.
|
|
Temat:
PEPCO
Do tej wyliczanki można jeszcze dodać potencjalne obniżki stóp procentowych o 1% ,dziś mówił o tym pan Ludwik Korecki ,a to zawsze więcej gotówki w portfelu na ewentualną konsumpcję.Tylko ja cały czas nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego ta spółka spadała o 70 % i na jakich danych były rekomendacje kupuj z cenami powyżej 60 zł?
|
|
Temat:
PEPCO
Jak ta sytacjia z cłami może wpłynąć na wyniki finansowe Pepco?
|
|
Temat:
PEPCO
Ale w tej spółce jest bardzo dużo funduszy, fakt z małym udziałem ale w IPO cena była 40 zł z redukcja kupna 90% jeżeli będzie próba zdjęcia z GPW to 14 zł obecnie jest cena zupełnie nie do zaakceptowania.Pepco na dzień dzisiejszy generuje mnóstwo gotówki i pewnie po rozwiązaniu problemów z niewielką ilością sklepów w U.K będzie zdrowa spółka do przejęcia.
|
|
Temat:
PEPCO
24.09.1929 też sobie pewnie zadawano to pytanie skończyło się wiadomo jak,historia lubi się powtarzać.Pewnie jeszcze wiele zdarzeń może nas zaskoczyć .Na dziś w takiej sytuacji pisanie o zachowaniu poszczególnych spółek jest trochę bezsensu ,sytuacja jest dynamiczna i to co dziś jest oczywiste jutro nie będzie już aktualne.Pewnie dla Pepco dzisiejszy wzrost dolara jest nie korzystny no ale już zapowiadana obniżka stóp powinna ulżyć konsumentowi ,w przypadku Pepco cały czas pozostaje pytanie co stanie się z posiadanym pakietem akcji tzn.kto ta spółkę przejmie .
|
|
Temat:
PEPCO
Kurs jest zmienny dziś jest taki jutro będzie inny ,ważne co z tą spółka będzie za 2 lata.
|
|
Temat:
PEPCO
Wojna na całego Chiny zapowiedziały 34% cła na towary z USA,ciekawe gdzie teraz będzie sprzedawany towar z Chinskich fabryk?Pepco kilka tyś.sklepow być może w tych okolicznościach łatwiej będzie znaleźć inwestora na całą grupę?Pozostaje kwestia ceny i czasu ,ale wygląda na to że może to być dość szybko?
|
|
Temat:
PEPCO
Ta sytuacja z cłami dla tego typu spółek jak Pepco może okazać się bardzo korzystna bo towar zamiast do USA będzie sprzedawany w inne regiony świata.Otwiera się pole do negocjacji cen od producentów,a zakładam że dolar będzie dalej się osłabiał to marża na te produkty może bardzo wzrosnąć.Widac na dziś że poziom ok 15 zł jest broniony,zobaczymy jakie będą wyniki już dość bliski termin publikacji ,LPP mocno rozczarowało ,ciekawe jako Pepco w tym otoczeniu rynkowym sobie poradzi?
|
|
Temat:
PEPCO
Warto zobaczyć kto jest głównym akcjonariuszem w CCC,i LPP co do samych wyników to raczej nie są zle ,faktem jest że bardzo trudno znaleźć spółkę u której tak trudno znaleźć przyczynę 70% spadku skumulowana inflacja jakieś 50%.To co jest pewne to że tu będą zmiany w akcjonariacie i to raczej dość szybko ,bo co co są teraz i tak już bardzo długo czekają na odzyskanie swoich pieniędzy ,tu nie ma ani pana Miłka ani fundacji rodzinnej tak jak ma to miejsce w LPP ,ci co są nie są z wyboru tylko określonej sytuacji prawnej ,wszystkim zainteresowanym znanej.A co do opinii pana Pawła Malika to faktem jest że bardzo dużo grupa małych inwestora mogła kupić te akcje bo dotychczasowe osiągnięcia tego inwestora były odbierane pozytywnie jak i sama osoba.Ale to rozmowa u pana Zajaca nie miała charakteru porady inwestycyjnej tylko prywatnej opini,absolutnie nie można zarzucać w tym przypadku namawiania na kupno,zawsze ryzyko jest po stronie inwestora.
|
|
Temat:
PEPCO
Biznes Pepco raczej bez fajerwerków ale rozwija się nie najgorzej ,wypłata dywidendy, fakt nie za wysokiej ale jednak jest ,bardzo znaczy kapitał przeznaczony na skup i umorzenie akcji,to raczej są twarde argumenty za raczej dobra sytuacja spółki?,kolejny argument że raczej nic złego się nie dzieje to że niema żadnej żadnej sprzedazy w ABB ostatnia była po cenie 38.9,to w nawiązaniu do Allegro gdzie często taka sprzadaz ma miejsce.To co na dziś jest pewne to to że obecna struktura w akcjonariacie będzie inna,bo np.w CCC kurs wzrósł z ok 20 do obecnych jak pojawił się pan Milek ,dla przypomnienia tam była emisja ratunkowa ,bo firma mogla iść po wodę z powodu gigantycznego zadłużenia.Czas pokaże jak tu będzie się rozwijać sytacjia?
|
|
Temat:
PEPCO
Na dziś pozostaje jedno pytanie w jakim celu bylo robione IPO i drugie kiedy przygoda z Pepco się skończy na GPW?
|
|
Temat:
PEPCO
Ciekawe z czego te planowane na 2025, 4 % PKB będzie ,bo po notowaniach detalistów nie widać żeby to mogło jakoś pomóc?No chyba że wydatki na odmieniane na wszystkie sposoby obronność?
|
|
Temat:
PEPCO
Ja wiem dziś jest zły dzień dla spółek detalicznych Zabka mocno spada ale została bardzo drogo sprzedana w IPO i dodatkowo będzie gigantyczna presją żeby sprzedać w ABB.Pepco wdrożyło plan naprawy i pewnie potrzeba odrobiny czasu na efekt poczekać.Skup być może na Pepco już się rozpoczął ,cały czas trzeba pamiętać że spółka jest importerem z Azji s dolar pozostaje słaby i wiele wskazuje że ten trend się utrzyma.No i ostatnia rekomendacjia jest na kupuj z cena ok 20 zł.To co teraz jest na GPW to hossa płynnościowa ,kupowane są duże spółki bo łatwo jest z nich wyjść.Przyznam się do błędu do inwestycji w Pepco ale w horyzoncie do 2027. Wyniki Pepco wstępne będą ok połowy kwietnia no i 9.04 wypłata dywidendy .Na dziś jest trend boczny.
|
|
Temat:
PEPCO
Ten zarząd zrobi wszystko żeby wartość Pepco wzrosła ,absolutnie wykluczam że obecna cena na GPW mogła by być cena za którą Pepco zostanie sprzedane ,a to że będzie sprzedane to jest pewne.Ja uważam że cena sprzedaży będzie od 30 do max 40,ale żeby sprzedać w tych widełkach spółkę musieliby przeprowadzić skuteczne porządki w grupie.Wyniki też powinny pomóc bo moim zdaniem dolar dalej będzie słaby.Mam przeczucie że jak już się rozpoczną wzrosty to może być hiperbola,nie pamiętam żeby tak w sumie niezła spółkę sponiewierać i zniechęcić do zainwestowania .Dobrze że w akcjonariacie jest Andy Bond .
|
|
Temat:
PEPCO
Tu pozostaje pytanie czy Pepco będzie sprzedawane w pakietach przez ABB ,czy całość kupi inwestor strategiczny,cena i czas nie znane.Ale biorąc pod uwagę że pakiet jest bardzo duży to może być trudno o dobrą o godziwą cenę.Mysle że najpóźniej do 2027 sprawa będzie definitywnie zakończona a na dziś to w poniedziałek wyniki za handel detaliczny.
|
|
Temat:
PEPCO
Na dziś -60% od debiutu 50% inflacja bardzo nie jasna przyszłość tak na teraz wygląda sytuacja ,zobaczymy jak wyjdą plany zarządu w przyszłości.
|
|
Temat:
PEPCO
Na dziś zachowanie Pepco jest tragiczne ,żadne informacje ze spółki nie pomagają ,wygląda na to że i inwestorzy bardzo źle przyjęli strategie zarządu,no ale biorąc po uwagę obecna skrajnie nisko cenę moga skupić dużo więcej akcji ,a kwota nie jest mała.Od początku roku najgorszy detalista.
|
|
Temat:
PEPCO
Pytanie tylko czy akumulacja czy dystrybucja?bo fundamentalnie bez żadnej sugestii ,zdecydowanie ostatnie podjęte decyzje o skupie akcji i wypłacie dywidendy są pozytywne,tu powinna zadziałać stara zasada kupuj plotki sprzedawaj fakty.No i najważniejszy argument bardzo ważny ,to jest bardzo tani dolar czyli marża która teraz już jest wysoka może być jeszcze wyższa .Zobaczymy jakie będą najbliższe wyniki i to może dać odpowiedź w jaki kierunku będzie zmierzał kurs.
|
|
Temat:
PEPCO
pempek napisał(a):Oj straszny rollercoaster. Wczoraj ładnie wybiło górą, ale ten zjazd dzisiaj porządnie ostudził nastroje. Następne informacje w środę 12 marca, choć już teraz wiemy że wyniki pokażą dodatki LFL. Czy to da radę zmienić długoterminowe nastroje? na dziś na WIG20 jest hossa płynnościowa wszedł duży kapitał spekulacyjny łatwo wejść i łatwo wyjść ,Pepco to niestety niższa liga i pewnie to też może być powodem słabego zachowania .Do krajowych funduszy inwestycyjnych kapitał płynie tylko do funduszy obligacji krótkoterminowych,fundusze akcji całkowicie pomijane,zagranica ma tutaj bardzo duzy udział ,PPK nie inwestuje w Pepco bo tu jest bardzo duże prawdopodobieństwo zdjęcia spółki z GPW z powodu struktury akcjonariatu .
|
|
Temat:
PEPCO
A fundy w IPO brały po 40 zł i w ABB po 38,9 w IPO była dodatkowo bardzo duża redukcja kupna.Andy Bond mówił przy cenie ok 2O zł że po tej cenie nie będzie żadnej sprzedaży w ABB a na dziś jest przewidziany bardzo duży skup akcji ,proporcjonalnie większy niż w przypadku Allegro.
|
|
Temat:
PEPCO
Uważam że bardzo dobrze zdiagnozowali problemy ,zobaczymy jak będą sobie radzić z naprawą ,wydaje się że osoby decyzyjne w Pepco są bardzo kompetentne ,wcześniejsze ich dokonania zawodowe daje dużą szansę że Pepco wyjdzie na prostą i akcjonariusze którzy kupowali spółkę w IPO po 40 zł mają szansę na odzyskanie zainwestowanego kapitału i ci co kupowali już później w ABB również będą usatysfakcjonowani .Czekamy na działania ,czas pokaże jak będą skuteczni.
|
|
Temat:
UNIBEP
Już raz było eldorado w budowlance *euro 2012 Polimex był po 500 zł a dziś ?
|
|
Temat:
PEPCO
Cena ,czyni ,cuda to jest atut w przypadku Pepco ,artykuły tam są po prostu bardzo tanie ,a biorąc pod uwagę że zacznie się zaciskanie pasa bo na socjal i wojnę kasy nie starczy, społeczeństwa zaczną szukać oszczednosci i bardziej obawialbym bym się o takie LPP i np.RBW bo wycieczki zagraniczne to już niekoniecznie .Katastr i wiek emerytalny dla kobiet będzie na 100% podniesiony zadne zachęty do zostania dłużej w pracy nie pomagają.Na dziś Pepco pomaga bardzo tani dolar,no i ostatnia rekomendacja też powinna zmienić sentyment do spółki.
|
|
Temat:
PEPCO
Fundamenty swoje ,kurs jaki jest każdy widzi,nieprzewidywalność totalna ,możemy zobaczyć i 30 zł są ku temu przesłanki ,równie dobrze ok 9 zł też pewnie można wytłumaczyć np.problememi z organizacyjnymi w duzym skrycie.No ale zakupy w Azji cały czas są realizowane w dolarach ,a argumenty że 3,6 zobaczymy dość szybko też są jak najbardziej możliwe ,coś może się wyjaśni 12.03 ?
|
|
Temat:
PEPCO
Dwa dni wysokich obrotów ,akumulacja czy dystrybucja ?,emocji nie brakuje ,otoczenie bardzo sprzyja ostatnie informacje raczej pozytywne,jaki tu jest rozgrywany scenariusz?
|
|
Na inwestycje się zadłuża ,ta dywidenda to nie jest dobra informacja ,same wyniki gorsze od oczekiwań,przy korekcie szerokiego rynku Orlen będzie trochę mniej spadal.
|
|
Temat:
PEPCO
Dolar cały czas słaby ,sprzedaż detaliczną za styczeń bardzo dobra a Pepco dalej bardzo słabo,na pocieszenie na dziś dalej w WIG 20.
|
|
Temat:
PEPCO
Na sesjach spadkowych tak jak dziś ewidentnie obroty spadają ,tu kluczowe będą dni 6 i 12 marzec.Dolar też powinien pomóc w wynikach za 1 kwartal.
|
|
Jest tylko jeden powód wzrostów na Orlenie ,wysoka płynność,nic od kiedy był po 46 zł się nie zmieniło
|
|
Temat:
PEPCO
Nie nie zostałem na żadnym peronie ,to jest hossa płynnościowa szybkie wejście i jeszcze szybsze wyjście a po tym fakcie ci co pisza analizy będą się zastanawiać dlaczego nasza GPW jest taka słaba ,wielokrotne przerabiany scenariusz do naszych TFI żadnych wpłat do funduszy akcji nie ma ,tylko dłużne krótkoterminowe.
|
|
Temat:
PEPCO
Polscy duzi eksporterzy bardzo narzekają na kurs walutowy a Pepco jako duży importer bardzo na tym powinien korzystać ,a zachowanie notowań całkowicie nie odzwierciedla że to będzie mieć znaczenie w wynikach spółki.Przy takiej hossie jaka obserwujemy od początku roku to Pepco jak bardzo duży podmiot kupujący towary zagranica powinien być w czołówce wzrostu a na dziś jest zupełnie odwrotnie.Ciekawe co tu będzie jak przyjdzie korekta tych raczej nieuzasadnionych wzrostów na naszej GPW ,bo moim zdaniem ten kapitał jak szybko wszedł tak jeszcze szybciej wyjdzie
|
|
Temat:
PEPCO
Ciekawe jak nowe regulacje celne, na firmy typu Temu, będą miały wpływ na działalność Pepco?To raczej spowoduje wyrównanie szans ,po co czekać na paczkę jak można iść do sklepu i kupić po tej samie cenie.Technicznie spółka wygląda coraz ciekawiej ,no i ostatnia rekomendacje też daje spory potencjał .
|
|
Ponad 700% to w 3 lata ,firma nie produkuje sprzętu jest dystrybutorem urządzeń.I raczej już wskaźnikowo nie jest tania,ale wzrosty są jak najbardziej możliwie,zalecana jest ostrożność.
|
|
Ale ta firma jest tylko dystrybutorem w hiperboli?jak coś będzie nie do końca ok, to po 700% drzwi mogą być za wąskie .Życzę powodzenia.
|
|
Temat:
PEPCO
Ewidentnie zmienił się sentyment,widać już efekty restrukturyzacji,no i pomaga umocnienie złotego.Zobaczymy jaka będzie reakcja funduszy grających na spadki?
|
|
Temat:
PEPCO
I właśnie takie działania są potrzebne ,bo tu naprawdę niewiele już potrzeba aby cala grupa była przygotowana do przejęcia przez inwestora strategicznego ,Andy Bond przy cenie ok 18 zapewniał że wycena absolutnie nie oddaje rzeczywistej wartości spółki.No i pewnie po przedstawieniu strategi firmy w marcu i podjęciu uchwały o wypłacie dywidendy są szanse że fundusze które mają w swojej strategi zakupy spółek dzielących się zyskiem zainteresują się Pepco jako zdrowa i dobrze zarządzana spółka.
|
|
Temat:
PEPCO
A może lepiej i taniej jak by zaplacili za doradztwo Milkowi z CCC,on jako praktyk który z powodzeniem uratował przed bankructwem CCC pewnie doradziłby po taniości.
|
|
Temat:
PEPCO
bankrucik napisał(a):Operator sklepów PEPCO idzie na polską giełdę. zakładam, że dodatkowo skusiła ich kosmiczna wycena allegro i dobre wyceny detalistów a także udane ostatnie IPO www.pb.pl/dlaczego-pepco-idzie... . Weszli na GPW po to żeby odzyskać pieniądze ,ale z perspektywy czasu decyzja była błędna ,oby nie było jeszcze niżej.
|
|
Temat:
PEPCO
Myślę że ta spółka już trwale będzie po za zainteresowaniem dużej grupy akcjonariuszy,praktycznie od początku notowań są jakieś dziwne sytuacje od kradzieży kasy na Wegrzech do nietrafionych zakupów sklepów w Austrii ,bardzo dziwnej sytuacji właścicielskiej ,właściwie to cała to sytuacja z IPO na GPW od początku jest tak zagmatwana prawnie że do tego debiutu nie powinno dojść ,wybrano parkiet w Polsce ponieważ rynek w potrzebował nowych podmiotów do notowań bo od wielu lat spółki były wycofywane i była w tym czasie potrzeba wprowadzenia nowych podmiotów.Do 2026 będzie sprawa wyjaśniona ,bo myślę że wierzyciele będą już oczekiwać zwrotu gotówki ,i jakiś ruch musi być zrobiony pewnie będzie to zakup całej spółki przez inwestora strategicznego i wezwanie do sprzedaży pozostałych udziałów i zdjęcie spółki z GPW ,pytanie po jakiej cenie ,wykluczam raczej sprzedawanie pakietów przez ABB cena ostatniego to ok 39 na dziś nierealna .Jeżeli będą bardzo wysokie cła w USA na Chiny to być może jakis podmiot z tego kraju kupi całą sieć Pepco ,gdzieś te towary muszą być sprzedawane .To na dziś wydaje się najbardziej realny scenariusz.Teraz trzeba czekać na marzec i strategie.
|
|
Temat:
PEPCO
Takiego przekrętu na Pepco to ja nie pamiętam.Po dobrych wynikach i zapowiedzianej dywidendzie kurs zachowuje się jak po informacji o bankructwie,ciekawe czy KNF się przygląda co się dzieje.To trochę przypomina zachowanie na jednej spółce z Ukrainy.Mozna mnożyć teorie spiskowe ,na dziś to jest jeden wielki walek.
|
|
Temat:
SYNEKTIK
Mimo wszystko zalecana ostrożność 600%, w dość krótkim czasie to już raczej mocno dojrzały trend ,trzymam kciuki i życzę powodzenia .
|
|
Temat:
SYNEKTIK
Cięcia może nie będą, ale wystarczy że nie będą podnosić wydatków przy inflacji wysokiej to może być spadek na potrzeby służby zdrowia ,kołdra jest bardzo krótka.
|
|
Temat:
SYNEKTIK
Kurs w hiperboli ,przy jakieś poważniejszej korekcie na szerokim rynku może się okazać że drzwi są za wąskie.Na dziś perspektywy dla spółki są bardzo dobre ,tylko że w budżecie państwa jest potrzeba na bezpieczeństwo nie związane ze zdrowiem społeczeństwa.No ale na razie jest ok.
|
|
Temat:
SYNEKTIK
A co będzie jak szpitala zabraknie pieniędzy ,kurs w hiperboli.
|
|
Czysta spekulacja żadnych argumentów do takich wzrostów ciekawe czy KNF coś zobaczy?
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a):Kolejny dzień, kolejne minima. WIG20 "pomaga" w utrzymaniu tempa i kierunku. Żadnego odreagowania. . Jakie oczekiwania na 2025?Po ostatnich wynikach bardzo pozytywnych i oczekiwaniach zarządu?Czy Pepco może być czarnym koniem ?Bardzo proszę o opinie.
|
|
Temat:
PEPCO
micmak napisał(a):Do tego zapowiedź dywidendy. Podnieśli kurs. zarządzający polaris fiz pan Dawid Czopek po ostatnich bardzo dobrych wynikach w wywiadzie dla telewizji biznesowej na pytanie dlaczego spółka zachowuje się tak słabo spadek z ok 60 zł do obecnych powiedział że jest po prostu nielubiana przez inwestorów.Ten pan jest często zapraszany jako autorytet ekonomiczny do różnych mediów.Najciekwsze to są rekomendacje od początku notowań na GPW.
|
|
Temat:
PEPCO
CSharpBeginner napisał(a):Drukarka kasy, a P/E widzę 28 - drogo na 1 rzut oka, ale nie analizowałem spółki. ciekawe na tle wyników są te wczorajsze rekomendacje.
|
|
Temat:
PEPCO
Ta spółka swoim irracjonalnym zachowaniem stała się praktycznie nie do inwestycji .Twarde dane o sprzedaży i zapowiedzi lepszych przepływów finansowych całkowicie są ignorowane,właściwie to można powiedziec że zachwanie jest podobne do spółek skarbu państwa.Andy Bond przy cenie ok 17zl mówił że niema mowy o sprzedaży jaki pakietów ,ostatnie ABB to Ok 40 zł.
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a):Zgodził bym się, tylko nie pasuje mi do tej teorii CCC czy LPP. Te firmy też zaopatrują się płacąc w dolarach, ich akcje są na tym samym parkiecie. Więc powinny tak samo ( podobnie) reagować. 10.12 wyniki ,ciekawe czy dzisiejsze zachowanie (paniczna wyprzedaż) na dużym wolumenie ma coś z tym wspólnego ?Może są lepiej poinformowani bo żadnego komunikatu że spółki nie było.
|
|
Temat:
UNIBEP
Rynek bardzo słaby spółka mało płynna,Blocher bez powodu już nie jest prezesem ,koniec roku optymalizacja podatkowa.To są powody spadku .
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a):Zgodził bym się, tylko nie pasuje mi do tej teorii CCC czy LPP. Te firmy też zaopatrują się płacąc w dolarach, ich akcje są na tym samym parkiecie. Więc powinny tak samo ( podobnie) reagować. klimat na GPW fatalny odwołane IPO Chorwackiej spółki ,nie wygląda to dobrze.
|
|
Temat:
PEPCO
Dobra rekomendacja ,dane detaliczne też dość dobre ,reakcja na kursie raczej skromna.Spolka w tym roku jedna z najgorszych z WIG20.Do końca roku bardzo mało czasu i pewnie na tego typu walorach będzie optymalizacja podatkowa.Ciekawe jak rynek zareaguje na najbliższy raport finansowy.
|
|
Temat:
PEPCO
KrzysztofK napisał(a):Kolejny dzień, kolejne minima. WIG20 "pomaga" w utrzymaniu tempa i kierunku. Żadnego odreagowania. Do czasu kiedy dolar będzie się umacniał nie ma co liczyć na wzrosty,raz zakupy w krajach skąd Pepco sprowadza towary Bangladesz ,Pakistan ,a dwa obrót generowany głównie przez kapitał zachodni w największym udziale jest to kapitał USA .
|
|
Temat:
PEPCO
Na samym końcu i tak będą decydować fundamenty ,na WIG 20 jest już blisko paniki,czyli pewnie nastąpi pewnie dość szybko jakiś przełom,jak ty zwykle bywa w takich sytuacjach ,to co może bardzo niepokoić to geopolityka.Poltyka informacyjna Pepco pozostawia bardzo dużo do życzenia.
|
|
Temat:
IPOPEMA
Po wynikach widać że spółka bardzo słabo radzi sobie w tych warunkach rynkowych.Tu jakiś czas temu był spory potencjał porównywalny do XTB,ale jak widać po czasie nic z tych potencjalnych możliwości się nie udało zrealizować.Te branże czeka szybka konsolidacja.
|
|
Temat:
PEPCO
Z twierdzeniem że kurs spokojnie spada to raczej bym się nie zgodził ,wygląda to raczej na paniczna sprzedaż .Tak trochę obok samego zachowania kursu mam spostrzeżenia że asortyment sklepów tzn.bardzo duży udział artykułów dziecięcych raczej powinien być zmieniany że względu na tragiczna demografię i w tym temacie będzie tylko gorzej.Zakladam że niedługo powinna się wyjaśnić sytuacja z głównym akcjonariuszem bo taki stan zawieszenia tylko powoduje domysły i przypuszczenia co do dalszego funkcjonowania spółki .Moje założenia są takie że Pepco będzie kupione przez inwestora branżowego i spółka zostanie wycofana z GPW pytanie tylko po jakiej cenie?
|
|
Temat:
PEPCO
Woolworth ,DIY , to są sieci sklepów o bardzo zbliżonym profilu działalności planują bardzo silna ekspansję w Polsce czyli raczej konsumpcja pewnie nie jakoś bardzo dynamicznie, ale jednak będzie rosnąć bo co właściwie ma ciągnąć PKB ?Myślę że jak ostatni kwartał będzie w miarę dobry dla Pepco to wycena będzie dużo wyższa .Spółka sprzedawana w IPO z ogromną redukcja kupna po 40 zł ,aż się prosi o wezwanie po tej cenie.
|
|