Temat:
TORPOL
Jeśliby u nas szanowano prawo to tak. Trakcja może wygrywać przetargi ceną, a potem pod stołem przepychać roboty dodatkowe żeby rentowność ratować. Niejedno już widziałem, tylko że akurat w energetyce.
|
|
Temat:
TORPOL
Sytuacja z zakupem Trakcji przez SP i PKP PLK, chyba dramatycznie zmieni środowisko biznesowe Torpolu?
|
|
Temat:
IDEABANK
Ja jeszcze odnośnie "straty", "kosztu" czy jak zwał to zniknięcie akcji. Logicznie rozumując stratę poniosłem. To że skarbówka nie rozumuje logicznie to inna sprawa. Ale jak to udokumentować? Mam potwierdzenie nabycia akcji, z DM powinienem dostać stan akcji na koniec sesji 30.12.2020. Dzień 31.12 był dniem bez sesji, a wtedy nastąpiło umorzenie. Czy to nie jest wystarczające udokumentowanie poniesionej straty?
|
|
Temat:
IDEABANK
Irpa napisał(a):W sumie to dziwne. Przejęciu podlega zorganizowana część przedsiębiorstwa Idea Bank SA a nie osoba prawna Idea Bank SA. Idea Bank SA pozostaje podmiotem prawa (patrz komunikat). Czyli nadal jesteś właścicielem akcji - tyle, że "wydmuszki". Na GPW ich nie sprzedaż ale w umowie cywilnoprawnej dla potrzeb podatkowych chyba masz prawo
Irpa nie do końca tak. Komunikat BFG - wytłuszczenie moje. "[...] Zgodnie z zasadą pokrywania przez właścicieli strat zagrożonego upadłością banku akcje banku, podobnie jak obligacje podporządkowane zostaną umorzone. [...]" I faktycznie nie mam już akcji na koncie maklerskim. Rozpłynęły się :D. Nic to, wliczę skarbówce stratę, wszak stratę poniosłem. @pandorinium - co do tego jak to powinno działać, moim skromnym zdaniem, zważywszy na fakt że bank był S.A. w obrocie publicznym, powinien być wydany czytelny i jasny komunikat np. pół roku wcześniej: "Jeśli do daty x nie zrobicie y to wdrożymy procedurę resolution". Wszak cała operacja była przygotowana od co najmniej pół roku, skoro 31.12 jest komunikat, a 03.01 oddziały będą otwarte pod nowym szyldem.
|
|
Temat:
IDEABANK
Miałem parę akcji. Czekałem albo na odbudowę albo na zrealizowanie straty żeby podatki zmniejszyć. Akcje zniknęły z konta, dzisiaj sprawdzałem. Czy mogę wykazać stratę? Wszak kupiłem coś, co zostało zabrane z przychodem 0 zł.
|
|
Temat:
SKARBIEC
Premier02 napisał(a):Faktycznie poniżej jest wpis że uchwała nie została przyjęta. To po co się o dniu dywidendy rozpisywali kiedy można to było " krócej" zapisać?
Po to, że uchwała była poddana pod głosowanie. Chciałbyś żeby głosowali uchwałę, która mówi "ok. X zł przeznaczymy na dywidendę.", nie mówiąc nic o tym kiedy ta dywidenda ma być wypłacona? Taka uchwała nie miała by sensu. Jak nad czymś głosujemy, to żeby to miało ręce i nogi.
|
|
Temat:
SKARBIEC
@quiris Mógłbyś rozszerzyć wypowiedź? Co konkretnie masz do zarzucenia?
|
|
Temat:
POLWAX
Mam pytanie czysto techniczne. Posiadam PP Polwaxu. Handel nimi trwa do 8 września. A kiedy i jak skorzystać z PP żeby nabyć akcje nowej emisji?
|
|
|
|
Wpis przedstawia moją prywatną opinięCuda cuda cuda. Nowy rok, wiadomo podatki. Ja też ten temat wałkuję, również po raz pierwszy. Przeczytałem całą Umowę (Konwencję) o unikaniu podwójnego opodatkowania za USA. Zacząłem szperać w necie i na innym forum wrzuciłem nękające mnie wątpliwości. Oczywiście zostałem poczęstowany mistycznymi 4% dopłaty. Ale nie dawało mi to spokoju, zatem znowu zasiadłem do lektury Umowy. Na tym inny forum znalazł się jeden głos - rzeczowo i krótko sprowadził rozumowanie na właściwe tory. Oczywiście dużo innych głosów wołało, zadzwoń sobie do informacji podatkowej, tam powiedzą, 4% i basta! Zalinkuję wykaz umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. www.podatki.gov.pl/podatkowa-w...Jak widzimy w pozycji Stany Zjednoczone mamy dwie (!) umowy. Jedna ciągle obowiązuje (stworzona za PRL), druga jest podpisana ale nie weszła w życie. Przy czym z mojego prywatnego doświadczenia za oceanem ona już weszła w życie, gdyż niektóre rzeczy (REIT) opodatkowali mi zgodnie z tą umową. Natomiast w obu tych umowach, jest bardzo ciekawy artykuł (art. 20 p.1 w przypadku PRL i art 23. p. 1b w przypadku RP) Dziwnym trafem ten artykuł jest przez urzędników pomijany. Ja go rozumiem tak, że Polska wyraża zgodę na odliczenie od podatku kwoty podatku zapłaconego w USA, przy czym kwota odliczenia nie może być większa niż podatek należny w Polsce. Zatem to o czym pisze rafsty. Ja generalnie tak się będę rozliczał. Pytanie jest tylko jedno. Jeśli rozliczając się w ten sposób podatek do zapłacenia wyjdzie 0, to czy muszę składać zeznanie czy nie?
|
|
Temat:
JSW
To nie to że wyciąga błędne wnioski, tylko niestety nie wyciąga wniosków w ogóle, a przyjmuje za swój punkt widzenia to co usłyszy.
|
|
Temat:
POLWAX
Czy KNF ma jakiś ustawowy termin w którym powinno odnieść się do przedłożonego prospektu (zatwierdzić bądź odrzucić)? Czy będziemy czekać na PP tak w nieskończoność.
|
|
Temat:
GETINOBLE
bankrucik napisał(a): bank to instytucja zaufania publicznego i wielu ludzi w to wierzy ... że nie są to pospolici gangsterzy tylko w garniturach, dlatego nie weryfikowali tego co im banksterzy opowiadali... bo nie jestes w stanie jako zwykły obywatel sprawdzać co bank ci oferuje...
Jeżeli nie jesteś w stanie zweryfikować lub tego nie rozumiesz to masz dwa proste rozwiązania: 1. Idziesz do prawnika, kładziesz pieniądze na stół i prosisz i weryfikacje i tłumaczenie. Na podstawie tych informacji podejmujesz decyzję. 2. Nie zawracasz sobie głowy prawnikiem i nie podpisujesz. Natomiast Ci tak zwani frankowicze wybrali rozwiązanie nr 3. Nie rozumieją, nie weryfikują ale podpisują. I teraz krzyczą że im się należy. Brak minimalnego poczucia odpowiedzialności za swoje czyny. Albo próba wykorzystania sytuacji i uszczknięcia czegoś dla siebie. Tylko dlaczego ja mam za to płacić? Zostałem wychowany/nauczony że życie na kredyt jest krótkie i niewesołe. Z tego powodu kredyty omijam szerokim łukiem. Nie stać mnie to nie kupuję, nie tracę czasu i energii na szukanie taniego kredytu, tylko poświęcam czas na zarobienie dodatkowych środków które pozwolą mi na zakup. I bardzo mi się nie podoba, że grupa cwaniaków bądź ludzi zachłannych chce teraz z mojej kieszeni jakieś odszkodowania dostać. Bo to ja finalnie zapłacę za te wszystkie TSUE. Czy to obniżeniem stawek lokat, czy podniesieniem opłat w bankach, czy spadkiem kursów ich akcji, czy też zmniejszeniem dywidend.
|
|
Temat:
RAFAKO
Nie wiem jak z PGE ale w umowach z inną energetyczną spółką są zapisy o m. in. o tym że Wykonawca do zafakturowania etapu robót musi przedstawić oświadczenia Podwykonawców o nie zaleganiu im w płatnościach. Dodatkowo Podwykonawcy sami mogą zgłaszać fakt zalegania Zamawiającemu, a Zamawiający może sam pytać Podwykonawców o ich stan płatności. Tylko co z tego ,że to wygeneruje cashflow jak na jednym kontrakcie obecnie realizowanym przez Rafako, jednym z głównych Podwykonawców jest PBG pod którym są dopiero ci podwykonawcy którzy faktycznie wykonują prace. A PBG to czarna dziura, która wszystko wessie.
|
|