Temat:
ACTION
czy ktoś z Was orientuje się, kiedy mogą pojawić się na rachunkach maklerskich akcje serii D (konwersja obligacji)? Raport 11/21 z 22 lutego informował o rejestracji zmiany kapitału.
|
|
Temat:
CCC
|
|
Temat:
CCC
Czy emisja bedzie skutkowala koniecznoscia wezwania na akcje po cenie nie mniejszej niz cena emisyjna, a to ze wzgledu na tresc art. 73 ust.2 pkt 2 wz. z art. 79 ust.2 pkt 1 Ustawy o Ofercie Publicznej?
|
|
Temat:
POLNORD
Zobaczymy jak sie skonczy wezwanie, ponizej 3,55 nie moga obnizyc na wezwaniu
|
|
Temat:
POLNORD
Tak czy siak jest do zgarniecia 2%, bo wezwanie jest po cenie minimalnej, zgodnie z Ustawa o Ofercie Publicznej nie mogą obniżyć
|
|
leonek7 napisał(a):Tutaj sprawę należy powierzyć naprawdę doświadczonej kancelarii. Póki co OSOG nadal prowadzi rozmowy z kancelariami. z całym szacunkiem, ale pozew może mieć równie dobrze poniższe cztery linijki. Ja kupiłem te obligacje w zaufaniu do ogólnodostępnych informacji. Nic nie wskazywało, że Spółka to piramida. z raportu NIK wynika, że organy państwa nie podołały swoim ustawowym zadaniom. W związku z powyższym wnoszę jak w petitum.
|
|
Temat:
POLNORD
1ketjoW napisał(a):Syndyk musiałby sprzedać majątek za 1/3 wartości aby nic nie zostało dla akcjonariuszy gdyby spółka miała upaść. Działająca dobrze oczyszczalnia ścieków ma swoją wartość. Zepsutym mercedesem nie pojedziesz choć to dalej mercedes. Wartosc odtworzeniowa wg. operatu załączonego do weo obligacji :) Pytanie o chętnych do zakupu takiej nieruchomosci..
|
|
Temat:
POLNORD
Co do jakości aktywów, to tak na marginesie pragnę zauważyć, że np. zabezpieczeniem części obligacji jest hipoteka na oczyszczalni scieków...
|
|
Temat:
KANIA
Chwilę po dwucyfrowym wzroście przy sporo wyższym wolumenie - vide np. sesja 26.06 i komunikat z 27.06 z 10:47
|
|
Okradziona napisał(a):robertsiudek napisał(a):Okradziona napisał(a):Ja poważnie pytam, bo wg mnie to temat dla prokuratury! Kto by na niego zagłosował, gdyby wiedział, czym tak naprawdę się zajmował?! Trzeba zawiadomić pana Anana Kofana, to temat dla OZNu :) Większość ludzi nie akceptuje biznesów, które są nieuczciwe i bazują na naciąganiu starszych ludzi. Jeśli ty to popierasz-twoja prywatna sprawa. Liczę, że kawaler Maltański ma jednak zasady moralne. Proszę wyprowadzić mnie z błedu: 1. Sprzedawanie koców naiwnym/głupim ludziom jest be ale 2. Pożyczanie pięniędzy (vel kupowanie obligacji) spółce, która obraca wierzytelnościami, z których część jest conajmniej wątpliwa (przedawnienie, doręczenia na podwójne awizo etc.) i zarabia na kosztach przyznawanych w postępowaniach egzekucyjnych, o których dłużnik nawet nie wie jest etyczne do chwili, gdy spółka płaci odsetki
|
|
Okradziona napisał(a):Ja poważnie pytam, bo wg mnie to temat dla prokuratury! Kto by na niego zagłosował, gdyby wiedział, czym tak naprawdę się zajmował?! Trzeba zawiadomić pana Anana Kofana, to temat dla OZNu :)
|
|
Temat:
KANIA
Maupa_w_niebieskim napisał(a):@robertsiudek Ależ objęły, objęły.. KAN0321 Agio SFIO Subfundusz Kapitał 3,6% aktywów w KAN0321 , ponad 1% aktywów w tej serii mają także: fundusze GAMMA Parasol FIO (różne), UniFundusze FIO Subfundusz UniDolar (d. UniDolar Pieniężny) , UniFundusze SFIO Subfundusz UniEuro (d. UniEURIBOR) ((::)), Superfund SFIO Subfundusz Oszczędnościowy Plus, Agio Plus FIO Subfundusz Stabilny Plus A co do KAN0619: powyżej 1% aktywów ma Fundusz Długu Korporacyjnego Rentier FIZ (1,37%). Duże udziały wartościowo mają Millennium SFIO Subfundusz Obligacji Korporacyjnych (17% emisji, 0,5% aktywów), Millennium FIO Subfundusz Obligacji Klasyczny (14% emisji, 0,38% aktywów) oraz UniFundusze SFIO Subfundusz UniAktywny Dochodowy (6% emisji, 0,2% aktywów). Mistrz masarski umiał się sprzedać Jak biora 1.3% za zarządzanie + od wyniku (powyzej polowy wibor6m+0,75%) funduszem obligacyjnym posiadajacym 320mln aktywow to nawet nie musial umiec sie sprzedac :)
|
|
Temat:
KANIA
Skad informacja, ze nie kan0619? Wydaje mi sie, ze wg. Obligacje.pl tych zabezpieczonych nie objeły fundusze
|
|
Temat:
KANIA
Co do tego raczej nie mam watpliwosci;)
Bardziej chodzi wlasnie o kwestie prawno techniczne, bo o ile kan0619 sprzedalem wychodzac na zero, to podobnie sa wyceniane kolejne serie "zabezpieczone" poreczeniem.
|
|
Temat:
KANIA
Swoją drogą to co z obligacjami poręczonymi przez H.Kanię? Rozumiem, ze egzekucja z od wierzyciela solidarnego w tym przypadku również nie jest możliwa?
|
|
Proponuje w tu europa
|
|
To prawda. Szczęśliwie wyszedłem praktycznie na zero.
Swoja drogą ciekawe jak się to potoczy - propozycje zarządu są całkiem przyzwoite.
|
|
niepotrzebnie napisałem "okazja?" :)
wszystkie "czy..." są dość oczywiste - tak jak i ryzyka. moją intencją było wskazanie, że być może jest okazja wynikająca z nieefektywności/niepłynności rynku obligacji - vide SBK0923, BSL0521 czy zeszłośrodowa "lawina" na MCM.
a będąc mądrzejszym o ostatnie komunikaty i analizę kto ma w portfelu tą serię podejrzewam, że raczej się wszystko dobrze skończy.
|
|
Temat:
KANIA
A ujemny stan środków pieniężnych na rachunkach?
|
|
Temat:
KANIA
|
|
okazja?
KAN0619 notowane na półtora miesiąca przed wykupem w okolicach 90%, dziś tąpnięcie do 80.
Spółka pokazuje 64 mln zysku netto za 2018 rok, seria do wykupu to 50mln.
Pozostałe serie z wykupem w marcu 2021 roku w okolicach 90%
|
|
brak konwersji vs konwersja na akcje
Szanowni Państwo,
proszę o informację, czy wyciągam dobre wnioski, czy tkwię w błędzie:
1. skoro (w mojej ocenie) akcje właściwie są bezwartościowe (a po konwersji wzrośnie tylko ich ilość), a ich sprzedaż (o ile notowania będą odwieszone + uda się sprzedać) będzie po najniższej możliwej cenie, to konwersja daje mi jedynie złudne poczucie, że "mam czegoś wiecej na rachunku maklerskim". Sprzedaż bowiem da mi dosłownie "grosze". Dodam jedynie, iż nie interesuje mnie mityczna "kontrola nad spółką".
2. często pojawia się kwestia wykazania straty podatkowej jako argument przystąpienia do konwersji. Rozumiem, że część wierzytelności zostanie skonwertowana na akcje po 5 gr/szt i strata to różnica pomiędzy owymi 5gr a ceną, za którą uda (o ile się uda) sprzedać akcje?
3. konwersja nieumorzonej częsci wierzytelności z obligacji na akcje utrudnia wykazanie szkody w postępowaniu karnym/cywilnym?
4. w przypadku chęci skorzystania z konwersji - czy dopuszczenie do udziału w postępowaniu (czyli odłączenie się od kuratora) umożliwia mi "zdalne" głosowanie, czy muszę stawić się w Sądzie?
z góry dziękuję za pomoc
|
|
I za 100pkt pytanie - co dzieje z obligacjami podporzadkowanymi w przypadku nacjonalizacji?
|
|
Temat:
ECHO
czy ktoś z Was potrafi powiedzieć, co z zapowiadaną specjalną dywidendą po sprzedaży akcji EPP?
|
|
nie znajdziesz, bo obligacji po terminie wykupu nie można zbyć
|
|
Temat:
CAPITEA
|
|
Temat:
CAPITEA
podrzuci ktos z Was link do odpowiedzi społki? nie mogę znaleźć na ich stronie
|
|
Temat:
CAPITEA
a propos "wyrzucania akcji" przez instytucjonalnych i możliwych powodów/teorii - co myślicie o ruchach na obligacjach, z zwłaszcza na GBK0520 - w tydzień przemieliło się prawie 4.5mln nominalnej wartości, co było niespotykaną wcześniej ilością...
|
|
Temat:
GPRE
na stronie jest info: Wartość FFO w 2017 r. szacowana jest na około 21,4 mln euro, z czego 17,4 mln euro za okres II-IV kwartału br., który będzie podstawą do wypłaty dywidendy. ale ( stooq.pl/n/?f=1180333&sear...) Spółka podała wówczas, że zamierza regularnie wypłacać akcjonariuszom w formie dywidendy około 65% wyniku z działalności operacyjnej pomniejszonego o koszty finansowania bankowego (ang. funds from operations, FFO). Wartość FFO w 2017 r. szacowana była wtedy na około 21,4 mln euro, z czego 17,4 mln euro za okres II-IV kwartał br., który będzie podstawą do wypłaty dywidendy.
|
|
Temat:
CAPITEA
i wczorajsza analiza z DM mBanku:
Październikowy sygnał sprzedaży wg tzw. sekwencji świeczek SowC został właśnie zamknięty. Po kilku miesiącach deprecjacji papier wykonał pierwszy istotny krok do zakończenia trendu spadkowego. Wprawdzie kluczową zmienną będzie piątkowe close to jednak już teraz po wybiciu zeszłotygodniowego sufitu okazałej świeczki z czarnym korpusem należałoby postawić optymistyczne prognozy dla spółki. Do pełni szczęścia akcjonariuszy brakuje jeszcze kilka technicznych cegiełek jak chociażby wybicie 18.7 PLN w cenach weekly close czy chociażby wydostanie się z kanału spadkowego. W drodze na północ przeszkadzaj eszcze 38.2% zniesienia ostatniej zniżki oraz styczniowy sufit, jednakże wyczekanie spełnienia wszystkich ww. warunków oznaczałoby oddalenie się od kluczowego dla spółki wsparcia znajdującego się na wysokości 15.12 PLN. Konkluzj a zatem jest na korzyść aprecjacji, zaś stop loss znajduje się na poziomie 15.1 PLN i dopóki cena close wypada powyżej tego pułapu, dopóty należy obstawiać wzrostowy scenariusz.
|
|
na podstawie umowy cywilnoprawnej z pewnościa:)
bardziej miałem na myśli, czy ktoś z Was wie jak to technicznie przeprowadzić - muszę zawiadomić dom maklerkski i KDPW, czy tylko jeden z nich? czy potrzebuje dołączyć zaświadczenie z KDPW, czy wystarczy tylko umowa?
|
|
czy ktoś z Was wie, w jaki sposób przeprowadzić transakcję kupna niewykupionych obligacji?
chodzi o sytuację następującą: emitent nie wykupił obligacji, ostatni dzień notowań był w czerwcu. w sytuacji, gdy znajdę chętnego do sprzedaży tych papierów jak mam przeprowadzić całość transakcji?
|
|