Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że część firm ominęło PPK proponując pracownikom PPE. Ciekawe, jak to się ma do oficjalnych statystyk (tj. tych o rezygnacji), czy obejmują one wszystkie podmioty i udział w PPE = rezygnacja z PPK? Tutaj również jakaś część pieniędzy wpłynie na GPW inną drogą. Oczywiście w mojej ocenie nieuchronne będzie w przyszłości objęcie PPK wszystkich (cudza kasa w końcu kiedyś się kończy), więc Ci którzy teraz wybrali PPE zamiast PPK zostaną dodatkowo uszczęśliwieni również PPK.
|
|
Temat:
GETIN
Długoterminowo i fundamendalnie masz rację. Pytanie natomiast, czy Holding w obecnym momencie jest spółką na którą można patrzeć w ten sposób. C/WK na poziomie śmiesznie niskim, sam biznes zagraniczny przynosi rocznie zysk równy połowie obecnej kapitalizacji... Do tego na jesieni kurs poleciał w dół na pewno w części spekulacyjnie (słynne taśmy, wypad z indeksów i wyprzedaż przez fundusze), teraz te same spekulacyjne czynniki muszą się odwrócić: Marhall ten 1mln odkupić musi, fundusze bazujące na mWIG40 też zaczną kupować -> racjonalnie powinno krótkoterminowo iść w górę. Jaka jest realna wycena? Tutaj ciężko powiedzieć, bo ciężko oszacować potencjalne trupy w szafie, natomiast papierowego miejsca na te trupy aktualnie jest dość sporo.
|
|
Temat:
GETIN
Czyli w ciągu najbliższych dwóch tygodni nudy nie będzie. Wejście do indeksu zwiastuje zakupy funduszy (ktoś wie, do kiedy mają na to czas?), do tego Marshall musi ciągle chyba koło 1mln akcji odkupić.
Dodając do tego zmianę kroku notowań, a co za tym idzie wyczyszczenie arkuszy zleceń (m.in. take profit), gdzie wisiało kilka pozycji po ponad 100tys akcji w przedziale 1:65-1:80 to może być zabawny poniedziałek i powtórka z rozrywki w kupowanie PKC.
|
|
Temat:
GETIN
Marshall powoli schodzi z shorta, najpierw zeszli z 0,82 do 0,75, wczoraj już do 0,64.
|
|
Temat:
GETIN
Dodatkowo: odkupienie/sprzedaż 1 mln akcji getinu jest dużo prostsze niż CD Projekt czy Kruka - z powodu wielkości (nie wartości) pakietów posiadanych przez mniejszościowych inwestorów. Pakiety po kilkanaście-kilkadziesiąt tys. akcji można odkupić/sprzedać tzw "drobnym" (bo to po kilkanaście-kilkadziesiąt tys PLN), przeciętny "drobny Kowalski" może mieć kilkadziesiąt-kilkaset akcji takiego CD Projektu, ale raczej niewielu ma po kilka tysięcy do chętnego oddania takiemu Marshalowi.
|
|
Temat:
GETIN
To jak wygląda "odkupowanie akcji", jeśli nie obracasz gotówką? Np. odkupienie 1 mln akcji CD Projekt 23 stycznia? Obrót na tym to 200 mln pln i fizycznie musisz tą kasą obrócić. 1 mln akcji getinu to 1,2-1,8 mln pln.
|
|
Temat:
GETIN
Z mojej strony - tutaj nie chodzi o lekceważenie, ale jaki jest dla tej instytucji sens bawienia się w shorty na takiej spółce - duży free float, niska cena, bardzo niski wskaźnik C/WK. Nawet jeśli % zarobią dużo to wolumenowo (kwotowo) moim zdaniem to nie warte świeczki. Ale może ja się nie znam. Porówuję to na logikę: jeśli mieli na kruku czy cd projekt niewiele niższego shorta a tam kurs akcji jest 100 razy wyższy - czyli obracasz 100x większym wolumenem gotówki. Wahnięcie nawet o 10% da Ci tyle ile wahnięcie na getinie o 100%? Co im z tego, że getin poleci przykładowo z 1,7 pln nawet na 1,0 pln (to jest 40%) - wolumenowo to będzie tyle jakby Kruk/CCC/CD Projekt spadł o 4-5% (a takie ruchy są jak najbardziej możliwe - te spółki potrafią w kilka dni po kilkanaście procent polecieć)... Chyba że to ja po prostu tego nie rozumiem - prośba do kogoś bardziej ogarniętego o wytłumaczenie.
No i dalej nie rozumiem, czy można w jakiś sposób (jaki??) sprawdzić/policzyć po ile oni muszą wyjść z tego shorta żeby to im się opłacało? Kurs takiego getina 19-20.02 to latał od 1,2 pln do 1,8 pln, a wolumeny były tak ogromne że ciężko oszacować kiedy akurat oni sprzedawali/kupowali/mieszali w tym kotle...
|
|
Temat:
GETIN
A tak swoją drogą to - jeśli mnie pamięć nie myli - przed wyborami w roku 2015 jeden z kandydatów, niejaki pan Andrzej Duda, obiecywał jaką to wersję ustawy wyśle do sejmu w ciągu pierwszych 3 miesięcy od objęcia urzędu. Niedługo miną 4 lata od tych słów, od ponad 3 lat pan ten pełni urząd prezydenta, a jego macierzysta partia ma w sejmie większość umożliwiającą przepchnięcie takiej ustawy. Co udało się uchwalić - no widzimy. Temat wróci przed kolejnymi wyborami, po czym umrze w sejmie...
Ale wracając do mojego pytania: czy ktoś ma pomysł, o co może chodzić z tym shortem?
|
|
Temat:
GETIN
Kilku polityków jest za bardzo na świeczniku, żeby pod siebie ustawę pisać. To już zdecydowanie prędzej (gdyby oczywiście chcieli) było by im się dogadać z bankiem "przy zielonym stoliku". W mojej ocenie (moja subiektywna opinia) część polityków utrzymuje kredyty, ponieważ w oświadczeniach majątkowych wyglądają zdecydowanie bardziej "ludzko", ot zwykłe auto, mieszkanie na kredyt etc. Ponoć Putin oficjalnie też ma samochód czy dwa i mieszkanie :)
|
|
Temat:
GETIN
Weźcie też pod uwagę jeszcze jedną rzecz: ten rząd dba o swoich wyborców. Frankowicze to - jako grupa społeczna - raczej nie wydają sie dla aktualnie panujących tak atrakcyjnym targetem wyborczym żeby ryzykować wątpliwe prawnie rozwiązania (bo posiadający kredyty złotówkowe podniosą raban). Przecież z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można stwierdzić, że część kredytów złotówkowych (nie chcę nawet pisać o "chwilówkach" czy innych tego typu firmach) ma zapisy mocno jednostronne faworyzujące bank. Nie widzę sensu takiego działania - sens programów 500+ był prosty: program prosty, medialny i idealnie wpisujący się target partii.
|
|
Temat:
GETIN
Nie przejdzie żaden radykalny pomysł z frankami. Kredyty od lat kilku już nie są udzielane, spłacalność jest całkiem dobra. Gdyby rząd "radykalnie" pomógł frankowiczom, to naraził by się na protesty "złotówkowców". Ja to widzę jako typowy temat zastępczy, być może znajdzie się jakaś garść najbardziej "niesprawidliwych" umów, wlepią trochę kar (ale nie tyle, żeby położyć bank) i... koniec. Przecież nie tylko GNB ma franki za uszami.
|
|
Temat:
GETIN
Czy ktoś bardziej obeznany może pokusić się o wyjaśnienie/motywy działania funduszu grającego na spadki? 1) C/WK to 0,12... granie tutaj na spadki to celowanie/wiara w bankructwo i "sprzedaż za 1 pln"? Rozumiem ryzyka etc, ale choćby i odpisać "papierowo" połowę WK (czy powiązać rezerwy) to i tak wycena będzie atrakcyjna... Teoretycznie na horyzoncie majaczą ryzyka czy też trupy w szafie, ale aż takie?
2) Tylko dzisiaj w wolumen to ponad 18 mln akcji, to (z pamięci pisząc) ok 9-10% całości - liczby ogromne, pozycja na 0,57-0,65 oczywiście jest istotna, ale w tym momencie to ledwie kilka % dziennego obrotu? Również wartość "gotówkowa" tej pozycji jest jakieś 100 razy niższa niż mieli na Kruku? Taki fundusz bawi się w takie coś? Czy ja czegoś nie rozumiem, czy dla nich to drobne? 3) Czy da się w jakikolwiek sposób wiarygodnie określić, po ile muszą te akcje odkupić żeby wyjść na plus? Wahania kursu 18 i 19 lutego (czyli kiedy ujawniono shorta) były po kilkadziesiąt %, na jaką godzinę (i na jaki kurs) jest to obliczane?
Ja widzę dwa zupełnie sprzeczne ze sobą powody: -> mają również pozycję długą i short to charakter "straszaka" -> grają w porozumieniu z kimś, komu zależy na niskiej cenie akcji (i zbijają ile wlezie): albo któryś z funduszy chcących wejść lub może sam LC (ma jakieś plany)? AV z ostatnich 6 miesięcy strasznie niskie...
Ktoś ma jakieś pomysły?
|
|
Też uważam, że jest niedowartościowana - nie jestem jednak w stanie określić potencjału (nie wierzę w wyceny analityków po 290/akcja). Grałem tym przez chwilę (czyta spekuła), kilka % zarobiłem - ale stwierdziłem że wrócę jak fundy się uspokoją. Dopóki będą siedzieć na shortach - nie będzie tu wzrostów.
|
|
Nie wiem po ile fundy kupowały, aż tak skrupulatnie nie analizowałem. Jeśli chodzi o fundamenty: w ubiegłym roku kwiecień-maj już po rozlaniu się get-backowego mleka kurs był 230-250. Włochy to chyba nigdy rewelacyjne nie były, chyba że się mylę? Spółką interesuję się od niedawna. Czy tylko zmiana prawa w Rumunii uzasadnia aż taki spadek (w grudniu nawet poniżej 155, teraz plącze się 160-170)? Przy dobrych wynikach ostatniego kwartału + rekordowych zakupach?
|
|
Teoretycznie tak być powinno. Ja napisałem to w charakterze wyjaśnienia aktualnych spadków.
|
|
Cześć, ad:3) KRUK: Aktualnie na Kruku 3 duże fundusze grają na spadki, dopóki to się nie skończy to ciężko rozsądnie analizować.
To samo na CCC, CD Projekt i Eurocash (tutaj po 2 fundy). Na Pekao i Orange po 1. Szkoda, zwłaszcza Kruka, CCC i CD Projekt - bo juz od jakiegoś czasu kurs lata oderwany od fundamentów (duże zmiany, często w krótkim czasie, bez żadnych istotnych komunikatów czy informacji).
|
|
Temat:
BLOOBER
Firmy podciągają to pod obowiązek art. 17 MAR (czyli jako infformację poufną). Zdecydowanie lepiej dmuchać na zimne, zwłaszcza jeśli w tym procesie coś by się urodziło.
A co do Kruka - to biorąc pod uwagę 3 fundusze grające na spadki i duży free float - w mojej ocenie ciężko traktować to w kategoriach reprezentacyjnych dla tego typu komunikatu.
|
|
Temat:
IDEABANK
Odkąd pamiętam to lokaty ze stajni Getin zawsze miały oprocentowanie powyżej rynku. Jak składałem kilka lat temu wkład własny pod "wymarzone M", to wielokrotnie zakładałem tam lokaty online (bodajże nazywało się to wtedy Getin-online czy jakoś tak) ponieważ oprocentowanie było istotnie wyższe od rynkowego - nigdy nie miałem tam natomiast konta osobistego (nie było wymagane).
|
|
Temat:
KRUK
Pytanie do bardziej obeznanych w temacie: kiedy rozliczenie tych instrumentów? Jak rozumiem wtedy fundusze obecnie zajmujące pozycję krótką rozliczą transakcję, zaraportują zyski i można spodziewać się powrotu tego waloru do względnej normalności? Czy macie inne odczucia?
PS Gdzie sprawdzacie kontrakty terminowe?
|
|
compaq100 napisał(a):...to jest przy założeniu jak w kolejnych latach spółki przynoszą stratę. Przypadku gdy spółki przynoszą zysk płacimy podatek zwiększony w następnych latach. Twoja analiza dot.przypadku określonego (zawężonego),jest dużo wariantów gdzie zasada działa odwrotnie. Nie no, oczywiście zakładając, że kupiłem 100 akcji spółki X po 1000 pln (dla równego rachunku), teraz są po 700 pln to sprzedając je mam stratę, którą mogę wykorzystać jeśłi na innych papierach mam wykazany zysk (czytaj: zapłacę tu i teraz niższy podatek). Teraz odkupuję te same akcje po 700 - oczywiście jeśli w nie wierzę i w końcu "odbiją" do 1000 pln to pozostanie mi zapłacić podatek od tego wzrostu, więc teoretycznie podatkowo wychodzę na 0 (bo raz odliczyłem stratę a później płacę podatek) + jestem do tyłu na kosztach transakcyjnych (sprzedaż + odkup). Jednakże oszczędność podatkową (stratę) mogę mieć tu i teraz, potem te pieniądze w coś zainwestować i będą pracować rok-dwa -> coś "zarobią". A kwestia "odbicia" to oczywiście moja wiara w ten papier, może nastąpić ale nie musi.
|
|
Yaroman napisał(a):Tylko, że żaden algorytm nie wyłapie czy inwestor chciał dokonać optymalizacji czy realizował zakładaną strategię inwestycyjną. 2 przykłady strategii masz powyżej. Tak, ale bo to raz UKS wołał do tablicy o wyjaśnienia bogu ducha winnych? Podkreślam - nie chodzi mi o sianie paniki etc, po prostu zastanawiam się nad stanem prawnym. Cytat:Ja mam zysk za ten rok 3000 zł. Chcę zredukować zysk w celach podatkowych. Jednak nie zamierzam sprzedawać WSZYSTKICH POZYCJI na których mam stratę. Zamierzam sprzedać takie akcje i tyle akcji, aby zredukować zysk w okolice zera. Jeśli sprzedałbym wszystkie pozycje stratne, to za ten rok zaksięgowałbym 20 tysięcy straty. Dlatego chcę jedynie pozbyć się najgorzej rokujących akcji - czyli takich, co do których nie ma już nadzieji, że przyczynią się do znacznej poprawy mojego wyniku inwestycyjnego w przyszłości.
Gdyby marek84 zrobił to, o czym pisze, popełniłby błąd - sprzedałby zbyt dużo, a nawet przy założeniu, że odkupi (w wierze, że te akcje wzrosną), to zapłaciłby tylko niepotrzebnie prowizje maklerskie.
"Wtedy na jednych akcjach mamy zysk, na drugich stratę i jest optymalizacja." - to brzmi bardzo czarno-biało. A chodzi przecież o ugranie najlepszego odcienia szarości;)
Zgadzacie się, czy to ja jestem w błędzie? Nie no, to jest dość oczywiste. Sprzedajemy tyle, żeby to miało sens ekonomiczny. Meritum mojego pytania było gdzie indziej (domyślnie założyłem że po sprzedaży wszystkiego ze stratami nie przekręcimy się poniżej 0).
|
|
Ok, dziękuję za rozjaśnienie. Cytat:To tylko teoria bo kto by miał śledzić tego rodzaju transakcje? A bo ja wiem, co będzie za 5 lat? W kontekście galopującego postępu technologicznego, robotyzacji, algorytmów, dataminingu -> ja wiem, że to skrajnie nieprawdopodobne na polskim poziomie "informatyzacji państwa" ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że przy dostępie do danych zapuszczenie odpowiedniego algorytmu, który tylko wypluje potencjalne pozycje specjalnie trudne by nie było - stąd pytam jak to jest na gruncie prawa.
|
|
Witajcie, Inwestorem jestem raczej początkującym, ale mam pytanie. Jeśli dobrze zrozumiałem poniższe: Cytat:Bardzo dobrze, że poruszasz kwestię optymalizacji, bo mało kto z niej korzysta. Ja zawsze sprzedaję te firmy, które generują mi stratę, po czym zaraz je z powrotem odkupuję. A robię to w pierwszym tygodniu grudnia, bo nie warto czekać na tłum pod koniec miesiąca.
Widzę, że wszystkie twoje firmy generują stratę, więc warto sprzedać wszystkie. Kolejny rok może być zyskowny - pamiętaj o tym. Jak rozumiem powyższe: W tym momencie, jeśli mam już osiągnięty zysk na innych akcjach, to w celach optymalizacji podatkowej opłaca się sprzedać wszystkie pozycje, na których mamy potencjalnie stratę podatkową i następnie odkupić powtórnie te, które chcemy trzymać w portfelu (nie powinno być problemów w przypadku spółek płynnych). Wtedy na jednych akcjach mamy zysk, na drugich stratę i jest optymalizacja. Moje pytanie jest następujące: w jakim horyzoncie czasowym? Czy jeśli sprzedamy akcje 17 grudnia o 10 rano, a następnie odkupimy te same (ok: fizycznie nie te same, ale powiedzmy takiej samej wielkości/wartości pakiet) akcje w zbliżonej (a może się i zdarzyć że identycznej) cenie tego samego dnia o 16 - to czy nie będzie tutaj zarzutu (tak wiem, czepiam się) pozorności transakcji? Pewnie w przypadku małych kwot nikt nie zwróci na to uwagę - ale gdyby hipotetyczny pakiet akcji był sporo warty (i tym samym duża strata podatkowa)? Odpowiednie organy mogą wrócić za kilka lat z tym tematem.
|
|
Na wskazanym powyżej http://infostrefa.com się da, ale trochę ciężko znaleźć. Trzeba wybrać spółkę, później kliknąć -> notowania -> i taki niebieski trójkąt poniżej "notowania historyczne". Potem już tylko zakres dat i guzik XLS
|
|