Temat:
GETIN
Dobrze mówisz:) Jednak Ukraina IB zarobiła za półrocze 371 mln UAH, z grubego palca 40 mln pln ideabank.ua/uk/news/finansovyy...Ciągle to jest dopiero zysk za 1półrocze, zakładając, że nawet zarobią tylko połowę z tego co w Ip, to jestem ciekaw ile tak naprawdę jest w stanie takie aktywo przynieść do GTN? Transakcje przejęć/zakupów banków(nie mówię o przymusowych restrukturyzacjach) opiewały na duże kwoty. Tutaj wchodzi wiadomo ciągle tocząca się wojna, zagrożenie co do prowadzenie działałności, jednak czy dla takiego Kredobanku(wiadomo tutaj też względy polityczne i jak władza żyje obecnie z Leszkiem) ale w chwili obecnej aktywa plasują ich na 14 pozycji jeśli chodzi o banki na Ukrainie, zwiększenie skali przychodowej wydawałoby się interesujące i pozwoliłoby rozwinąć się bardziej jako dość naturalny sojusznik Ukraińców. Tak sobie gdybam, bo jednak ciągle uważam, że to mocno niedoszacowane w aktywach GTN. Może ktoś z sektora mógłby tak spojrzeć, jak to może być szacowane? Kapitalizacja Holdingu 100 mln, z bankiem zarabiającym za pół roku 40mln, dotychczasowa stopa dywidendy już wypłaconej 296%:)
|
|
MODERATOR napisał(a):Skąd powziąłeś informacje o nowym akcjonariuszu? a) quant research; b) ESPI; c) strona emitenta; d) portfolio mitycznego inwestora; e) powieliłeś bezrefleksyjnie wpis z innego forum, nie zadając sobie trudu sprawdzenia faktów i nie podając źródła;
Jeżeli zaznaczyłeś odpowiedź e) to powinieneś sobie darować udzielanie się na forum. Ja naprawdę rozumiem, że język Comtradera nie zawsze jest ok, ale to mi wygląda na szykanowanie jednego użytkownika - nowy akcjonariusz zadaje pytanie na WZA, a moderator usuwa post? Guano do kwadratu, ciężka spółka z głównym wykorzystującym ją tylko do swoich celów, a jeszcze wycinamy kogoś, kto ma wątpliwości co do działań Jana M.?
|
|
Temat:
GETIN
Wojna na Ukrainie, a Idea Bank Ukraina za 5 miesięcy 2023 zarobił ~28 mln pln: ideabank.ua/uk/news/prybutok-i...W raporcie za Iq 2023 jednostkowym, mamy: Inwestycje w jednostkach zależnych tj Idea Bank Ukraina 7mln pln! Środki pieniężne i ich ekwiwalenty 182mln, przy czym należy pamiętać, że wypłacono w IIq 110 mln dywidendy, ale to pozostaje gotówki 72 mln należności krótkoterminowych 11mln, długoterminowe też są, ale założyłem, że tylko te krótko się liczą(jest łacznie 31mln); w zobowiązaniach braki:) kapitalizacja GTN to 80mln https://stooq.pl/q/g/?s=gtn, czyli rynek wycenia sprzedaż Ukraińskiego Idea Banku na kwotę 0:) A jak widać dzielono się dotychczas środkami tak jak w zegarku-wiadomo, że tu czas gra rolę, ale naprawdę bank generujący duże zyski nie da jako aktywo niczego w tej wycenie? Czy to nasz banan jest aż tak niemądry, czy ryzyko GTN jest jednak większe-w mojej opinii wszyscy Ci co przejechali się na IB, czy GNB boja się inwestycji w GTN, a ja podszedłem do niej jako lokaty, która powinna dać zarobić więcej niż bankowa:)
|
|
Temat:
JSW
Jaki jest sens inwestowania w spółkę, w której kasa wyciągana jest na wszelkie możliwe sposoby do klakierów ekip aktualnie rządzących w danej chwili w Państwie? A jeszcze żeby było śmieszniej każdy z tych potencjalnych może sobie zapisać 10 lat gwarancji zatrudnienia, to jakby spółka zarobiła nawet i 100mld to co z tego wynika dla Akcjonariusza/y? A jeszcze nie zapominajmy o: www.jsw.pl/biuro-prasowe/aktua...to jest stan z października 2013, w międzyczasie pewnie jeszcze związek wklepywaczy tabelek w excel powstał itp.
|
|
Wyniki spółki r/r jakie są każdy widzi:) newconnect.pl/komunikat?geru_i...Skokowy wzrost zysku, podpisany list intencyjny sprzedaży jednej z 3 nieruchomosci na 17,7mln a spółka regularnie dzieląca się kasa z Akcjonariuszami. Idealna na IKE bądź IKZE:) Wzrost wykonywanych robot wykończeniowych wobec boomu w nieruchomościach, a spółka niezauważona przez szeroki rynek:)
|
|
Jest sprzedaż za 89mln do Orlenu;) a kapitalizacja spolki 77,9 mln jednak cierpliwością i pracą ...:) biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Ile wart jeszcze ten ich biznes bez sprzedanego OTP??
|
|
Temat:
TOYA
Oj nie wydaje mi się: moje zdanie jest takie w kosztach nie ma targów i spotkań służbowych, nie ma tez kosztów magazynów tak wynika z sprawozdania IiI kwartału, teraz zdaje się te powierzchnie magazynowe są leasingowane, ale poczekam ze spokojem do pełnego rocznego zobaczymy kto ma racje:)
|
|
Ale skup jest kłopotliwy dla akcjonariusza: nie mówię tu o Zarządzie i głównych: musisz pójść do BM zablokować akcje, złożyć dyspozycje, a zobacz ile jest kasy w kasie: będzie redukcja oczywista-nie odpowiedzą wszyscy bo cześć zapomni, cześć na zadupiach i zrezygnuje z wyprawy do Metropolii:) Dywidenda jest dla mnie o wiele bardziej sprawiedliwa dla wszystkich A. I pokazałaby wiarygodność Zarządu, a nie że gada co mu akurat jest wygodne!
|
|
Temat:
SFD
A wszystko dzieje się przy praktycznym locku, gdzie wielu moich znajomych nie decydowało się na wyrobienie licencji PZPL tylko grzecznie siedziało w domach a nie ćwiczyło na siłowniach:)Allnutrition jako marka własna wbiło się w rynek, na razie dobrze to wyglada
|
|
Temat:
SCPFL
Niestety w momencie w którym Total Fiz pojawił się na pokładzie od razu czerwona lampka z tylu głowy zaczęła się swiecic(Cormay bis -bluebox miał być wspaaaaaaniałym wynalazkiem).Teraz ciut późno...
|
|
Temat:
TOYA
Spółka zaraportowała dziś ponad 45,8 mln zysku po III kwartałach 2020, r/r zysk urósł o 10mln r/r!! W dobie COVID i zmniejszonego ruchu w handlu:) biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...A jeszcze czeka 80 groszy dywidendy, szeroki rynek praktycznie spolki nie dostrzega pomimo znacznego rozwoju, do 18 złotych z 2018 brakuje ponad 100% a obroty ciagle niewielkie, ktoś widzi zagrożenia dla spolki??Konkurencji na horyzoncie brak, zwiększone pozycje magazynowe pozwalają na spokojna realizacje dostaw, nawet w przypadku załamania i zamknięcia rynku chińskiego. W akcjonariacie jedynie dwa fundusze powyżej 5% które mam wrażenie ze odbierają akcje od jednego z cashujacych się akcjonariuszy(TK)-pozostało mu poniżej 15% akcji. Spółka z tak rosnącym biznesem powinna kosztować zdecydowanie drożej ale niestety szczepionki nie wymyśli:))))
|
|
Temat:
LUBAWA
No właściwie wystarczyłoby jedno info o rozpoczęciu dostaw do szpitali polowych i kurs poszybuje:) Rozwiązanie do zastosowania właściwie w każdej izolatce, ale ktoś je musi kupić:)
|
|
Temat:
POLNORD
addison napisał(a):
Ale Giertych to duży wydawałoby się chłopiec a zachowuje się jak w piaskownicy. Te jego tweety "kochani.." co to jest? dostał kasę, niech się teraz wytłumaczy, że jest czysty.
A to w Państwie prawa nie powinno funkcjonować tak ze najpierw należy udowodnić winę ?? Tak tylko pytam, bo może do Ciebie tez zapukają i udowadniaj ze jesteś czysty? A tu się jednak okazuje ze sędzia widzi to ciut inaczej niż Szanowny Przedstawiciel Zera- weź mnie tam przymknij Mecenasa od Carnego bo mam sprawę aresztową... Moja opinia na temat winny czy niewinny nie ma tu nic do rzeczy, tylko jakoś sposób załatwienia nie wyglada zbyt dobrze...
|
|
Temat:
LGTRADE
Witaj Napisz w czym ta ich platforma zakupową jest lepsza od innych? Bo spółka ma grupę klientów którzy są z nią związani umowami: są to również spolki giełdowe: PeKabex, Kęty, Azoty, Lotos itd ale w przychodach za I kwartał 2020 nie widać żeby ich platforma przyciągnęła przychody..., za to widzę stratę na sprzedaży, Prezesi piszą o zrealizowanej inwestycji budowlanej ale jakieś szczegóły coś gdzieś??mamy w inwestycjach rozpoczętych w budowie 1.970.739,87 czyli wybudowane z kredytu coś bo 1.179tys w zobowiązaniach kredyty i pożyczki trafiłem do spolki bo szukałem takiej platformy zakupowej ale nie widzę jej przewag, podyskutujmy może mnie uświadomisz czemu ma to kosztować 5 zeta?? Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
Temat:
SCPFL
|
|
Temat:
TOYA
Nie ma chętnych na analizę spółki, która systematycznie rozwija biznes, w 2019 zarobiła 0,6 pln na akcję, rozwija się globalnie: sprzedaż zagraniczna widzę na poziomie 39,9 mln, hurtowe ilości towaru upłynnia, przejmuje spółki w Chinach i naprawdę stabilnie rośnie?? Ma kolejny rekordy kwartał r/r, chciałbym poznać co tam siedzi głębiej w sprawozdaniu za I kwartał
|
|
Temat:
TOYA
Muszę przyznać ze raport robi wrażenie: biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...Zarobili blisko 2mln więcej netto niż w roku który dla spolki był rekordowy! I to w dobie Covid, gdzie wydawało się ze ich uzależnienie od dostaw z Chin jest olbrzymie-Chińczycy praktycznie styczeń, luty stali! Pomogły na pewno stany magazynowe ale ze na wyniku zrobią 13mln to nikt nie wierzył raczej. Jakby tak ekipa zrobiła analizę ??Chetnie poczytalbym
|
|
Temat:
MEDCAMP
Nie mogę edytować a szybciej mi Enter wszedł niż napisałem ze według tego to 400-500 pln jeden test!!
|
|
Temat:
MEDCAMP
mackopl napisał(a):Co tu się dzieje na tej GPW. Wszystko czego dotknie koronaW jest złotem. Spółka 100 mln kapitalizacji, zero przychodów. Czy perspektywa robienia 300 testów dziennie jest warta 100 mln? Ile może być zysku z jednego? Spółka zależna będzie wykonywać 300 testów na dobę koszt 1 www.zwrotnikraka.pl/test-na-ko...
|
|
Temat:
MEDCAMP
Inne spolki na fali tu już swoje urosło:) biznes.pap.pl/pl/news/search/i...(13-2020)-wpisanie-genxone-s-a--na-liste-laboratoriow-wykonujacych-badania-w-kierunku-sars-cov-2---finansowane-ze-srodkow-nfz-
|
|
Temat:
MEDCAMP
Rynkiem rządzi spekula i wystarczy podać ze się tylko zamierza robić testy, produkować testy, pracować nad testami i już się jedzie 100%:) Ta spółka faktycznie poprzez spółkę zależna robi badania na corona wirusa ale swoje już urosła:) pomimo ciagle niskiej kapitalizacji i spodziewanych zysków:)
|
|
Temat:
MEDCAMP
Spółka się zbroi na czas koronawirusa:) W spolki diagnostyczne, a jak widać po wypowiedziach lekarzy którzy nie boja się Pana Min. Sz. u nas brakuje wszystkiego od podstawowych maseczek począwszy na badaniach skończywszy. Próbujemy wdrożyć model chiński:) ale jakoś naszym wlodarzom uchodzi uwadze ze tam producent samochodowy był w stanie w przeciągu kilku dni przestawić się na produkcje maseczek!!!
|
|
Temat:
MEDCAMP
Toż to jest dawny Inwestcon przerzucanie akcji z jednego worka do drugiego:) Śmierdzi spekulanctwem mocno: w akcjonariacie widzę Pana Marka Sobieskiego - Columbus Energy...
|
|
Temat:
MEDCAMP
Spółka w dobie koronawirusa zwiększy przychody bo razem z Diagnostyka robią testy cały czas, kapitalizacja mega mała jak na potencjalne zyski:)
|
|
Temat:
ALTUS
Ryzyk tyle ze nie ma się z czego cieszyć: skup 11 procent czyli redukcja prawie 90(w Uproszczeniu) kara KNF 7 baniek nad głowa wisi A oprócz kary cofnięcie licencji bo taka procedura się toczy. Czyli akcje po redukcji warte ile? Nie wiadomo bo bez licencji TFI nie ma
|
|
Temat:
SCPFL
Wczoraj usłyszałem, że ta spółka żyje z wirusów więc znalazł idealna firmę na czasy corona wirusa, ale chyba w scope daleko jeszcze do faktycznego działania PCR/One pomimo artykułów i dobrego PR:)
|
|
Nie da się edytować wpisu ale zdecydowanie coś w kierunku zebrania wszystkiego z NC się dzieje bo kurs jednak ładnie a Ignis Avem Capital znów zakup tym razem komunikat o kolejnych 36873 akcjach nabytych.
|
|
Spółka zapomniana przez wszystkich a wobec koronawirusa oddzialujacego na wszystkie spolki zachowuje się inaczej:) newconnect.pl/ebi/files/118052...Wyniki tradycyjnie jakiś nieduży zysk, ale ciekawsze ze Pan Jędrzejewski poprzez Ignis wziął z rynku 59.266 akcji w dniach 17-21 lutego, akcji na New Connect pozostało za 550k, będzie wezwanie dla pozostałych???
|
|
Niecałe 20% mają poza Castelli, ze strony North Coast, czyli 640.000 akcji licząc na okrągło, nawet robiąc wezwanie za 15 zeta to za kasę leżącą w North Coast ściągają ją z WGPW:( I to jeszcze licząc ze zechcą tyle dać ...
|
|
Temat:
GENRG
Kapitał mocno spekulacyjny się tam pojawia, choć może według wszelkich zasad trzeba korekty po takich wzrostach, ja tez poprosiłbym o analizę, bo umowy są ale ile z tego dostanie spółka??przychody systematycznie zwiększają, jak to będzie wyglądało na zyskach? Po co im zakup działki na Ostrowskiego jak trzeba kontrakty realizować i potrzeby kapitałowe na to powinni zabezpieczać
|
|
Temat:
ATLASEST
Dziś sprzedaż działki za 148 baniek zakończona, przedmowca pisze o zadłużeniu a ja patrzę w raport i widzę ze nie maja żadnej nieruchomosci na LTV niższym niż 35%!!! Na sprzedaży maja zysk 22% na czysto czyli po odjęciu kosztów administracyjnych. Po I półroczu zysk ponad 2mln euro chyba całkiem niezłe jak na spółkę o kapitalizacji 78mln pln:)
|
|
Temat:
JSW
Guru napisał(a):Jako niedzielny inwestor niemogę zrozumieć co się dzieje z kursem - spółka zdrowa, żadnych istotnych newsów niebyło a tu przecena o 8%.
Ktoś może wytłumaczyć co się tam dzieje? Chciałeś napisać spółka chora, tylko Ci się litery złe wklepały?? SP w spółce rozdaje karty, chwilowo przed wyborami ładnie górników uciszył, ale czy wiesz czy za chwile nie przyjdą po 17,18 czy inne bonifikaty:)a może zamysłem SP będzie kolejny wielki konglomerat połączonych spółek: energetycznych, wydobywczych w policzeniu na przykład z PHN:) oczywiście ironizuje ale co jest zdrowego w tej spółce? A zagrożeń nie brakuje...
|
|
Temat:
ATLASEST
|
|
Nie wiem czy spółka zmieniła się aż tak bardzo: Szanowny Pan Prezes miał dużo szczęścia ze trafił akurat na czas kiedy drugi z Szanownych Prezesów potrzebował pilnie wydać kasę na inwestycje, gdyż po realizacji Promenad dysponował duża gotówka, przypominam ze Dzialka po rynku wrocławskim krążyła dwa lata i nikt nie chciał Prezesowi M. podać ręki, a przysłużyła się do tego niewątpliwie „krystaliczna” uczciwość.I oczywiście super koniunktura:) Zasad rządzących spółka ciężko się doszukiwać gdyż jak ktoś napisał wcześniej inwestowanie w galerie w obecnej chwili... Śmiem postawić tezę ze gdyby nie Prezes Edward L. Ranka już by nie było, o jego problemach wiedzieli wszyscy we Wro i czaili się na Popowicka, na szczęście teraz może być całkiem dobrze, ale jak wyglądają posiadane aktywa obecnie a co nie jest faktycznie poobciazane na lewo i prawo??
|
|
Ja też chętnie przeczytałbym analizę spółki.
|
|