ksswyzzd
Advertisement
PARTNER SERWISU
nktlxmaj
Ancymon

Ancymon

Ostatnie 10 wpisów
Poproszę o zakup Kernel. Powód spekulacja. Kiedyś spółka musi odrobić te straty kursowe.

zglaszam sie do nowej edycji

NeVeS napisał(a):
To że PKB wyszło takie ładne, to nie oznacza wcale że gospodarka przyśpiesza, odczyt był zaburzony przez zwiększony eksport energetyki jak i zbrojeniówki.Większość odczytów ze stanów wskazuje na stagflację. Zresztą, po raz kolejny rynek zrobił sobie nadzieje na pivot i złagodzenie polityki po jednym artykule w WSJ i wypowiedzi jednego bankiera. Coś czuje, że Powell sprowadzi po raz kolejny wszystkich na ziemię 2 listopada, za wcześnie jest na łagodzenie tonu, bo by się to skończyło dalszym utrwaleniem inflacji i powrotem ropy ponad 100$. Wszystko wskazuje na to że rok zakończymy ze stopami przynajmniej na poziomie 4,5 w stanach i utrzymaniem ich przez jakiś czas(min pół roku), jak sobie rynek uświadomi konsekwencje tego, będziemy mieli kontynuacje bessy.

Rosną szanse na podwyżkę o zaledwie 50pkt 2 listopada. Wciąż bardzo niskie ale taki ruch dałby paliwo do dalszych wzrostów. Moim zdaniem to będzie ostatnia podwyżka i wstrzymanie cyklu tudzież jego zakończenie. Co do ropy to wróci ponad 100$ jak tylko będzie po wyborach. Biden przestanie wyprzedawać ropę z rezerw strategicznych, a przy okazji będą pewnie uzupełniać wykorzystane zapasy. Czas pokaże.

Vox napisał(a):
amerykańskie giełdy pokazują że bessa się kończy.
podobnie jak DAX futures które dzisiaj połamały linię trendu spadkowego.

to była bardzo dziwna techniczna korekta, ale dobiegła końca. po prostu troszkę skorygowali w USA napompowane wyceny covidowe. recesji nie ma i się na nią nie zanosi, tym bardziej że FED robi pivot.

Recesja jak najbardziej jest i będzie coraz gorzej. W każdym tygodniu są informacje o kolejnych zwolnieniach. To się przełoży na spadki popytu, a co za tym idzie słabsze wyniki firm. Z gigantów technologicznych tylko Apple dobrze się zaprezentował. Scenariusz na najbliższe miesiące moim zdaniem jest taki, że będą wzrosty na indeksach na SP500 do 4100-4200 może 4300 w porywach, a w Q1 rzeczywistość dojdzie do głosu i zaliczymy solidne spadki. Liczę na 3150.

1ketjoW napisał(a):
Cytat:
stąd PKB USA urósł aż o 2.6% w 3Q, to jest niezły wynik.

To nie jest prawda. USA liczy inaczej PKB niż Europa. 2,6% to prognoza wzrostu na kolejne 12 miesięcy.

To jest prawda. To jest wynik za Q3 a nie żadna prognoza.

Cytat:
jesteśmy bardzo blisko

Jak piszą, że są blisko to znaczy tylko tyle, że Rosjanie grają na czas i się przegrupowują przed większym uderzeniem. Przed inwazją też się wycofywali z granicy i co? I zaatakowali. Od kilku dni piszesz, że rozejm to kwestia godzin. Żeby to nie wyglądało jak słynne "jeszcze tylko 2 tygodnie" i pół roku zleciało.

Zgłaszam się. Spółkę podam w późniejszym terminie.

Masz jakąś cenę której się spodziewasz?

Widzę, że w twoim portfelu pojawiła się Energa. Skąd taka decyzja? Uważasz, że inwestorzy wywalczą wyższą cenę wezwania?

Poproszę o sprzedaż Astarta i zakup Kernel.

Na zasadzie benchmarkingu spodziewam się większych wzrostów po spółce Kernel.

Astarta Holding ( z zeszłego roku)
Bardzo dobra wycena fundamentalna. Nadchodzi czas spółek surowcowych.

Poproszę o zakup Astarta Holding. Ceny cukru zaczynają rosnąć. Dodatkowo susza w Polsce a więc i słabe zbiory. Poza tym spółka ma dobrą wycenę fundamentalną.

Czy zwrócił ktoś uwagę jak kształtuje się śmiertelność w Polsce w poszczególnych województwach nakładając na to mapę z zanieczyszczeniem powietrza?

Prosze o sprzedaz Dino. Zostaje na gotowce.

krewa napisał(a):
Syrii nie będę omawiać z trzech powodów:
- nigdy mnie ten temat nie interesował;
- nie mam wystarczającej wiedzy w tym zakresie (jedynie mogę nadmienić, że wszyscy Syryjczycy z którymi miałem okazję rozmawiać, popierają Asada);
- nie ten wątek.

A w temacie epidemii i źródeł pozyskiwania informacji posłużę się cytatem WatchDoga:
Cytat:
Niemniej trudno mi wytłumaczyć, dlaczego kapitalizm który dawno zrozumiał, że trzeba regulować nadawców telewizji, nie reguluje dostawców treści internetowych.
I który narzucił normy czystości wody w kranie, nie dotyka czystości informacji płynącej łączem internetowym.

To co proponujesz to nic innego jak cenzura. Już był system który to robił. Lepiej żeby nie wrócił. W kapitalizmie to rynek weryfikuje i nie potrzeba żadnych odgórnych norm.

To myślę że co do sytuacji na Ukrainie obaj się zgadzamy bo ja też uważam że co innego miało miejsce niż zostało pokazane w mediach. Skoro tak dobrze idzie ci wyszukiwanie informacji to strona którą podałem opisuje również inne rzeczy. Zerknij na opis sytuacji w Syrii i zobaczysz czy się z tym zgadzasz i czy uznasz to źródło za wiarygodne.

To z jakich źródeł czerpiesz wiedzę? Z niezależnych - nie, z mainstreamu - też nie.
Każdy punkt masz podlinkowany więc możesz wejść i sprawdzić. Nie powiedziałem że tam są autorytety. Są to jednak osoby które mają inny punkt widzenia którego w mediach się w ogóle nie pokazuje.
Jeśli tak podchodzisz do weryfikacji to nigdy nie uwierzysz w nic innego niż to co jest podawane w mediach głównego nurtu.
Załóżmy że mieszkasz we Włoszech w Bergamo i widzisz że przekaz który jest w mediach jest fałszywy. Załóżmy że jesteś zwykłym lekarzem. Napisałeś gdzieś o tym na blogu na twitterze, może nagrałeś krótki film żeby obnażyć kłamstwo mediów. I teraz ty w Polsce sprawdzasz tego doktorka w google i go nie ma więc go zlewasz.
Nie narzucam nikomu punktu widzenia jeszcze raz podkreślam. Pokazuje że są też inne nie tak dramatyczne informacje jak te które przedstawia się w mediach. Obejrzyj film który zalinkowałem. Może ta analiza cię przekona.

@krewa

Wszystkie informacje z przytoczonej przeze mnie strony to opinie wirusologów, epidemiologów i pulmonologów a dziennikarze tylko zebrali to do kupy w jednym miejscu. Z pewnością TVP i TVN bardziej wiarygodne źródła zwłaszcza specjaliści których zapraszają a przy okazji opłacają. Oczywiście każdy ma prawo wierzyć w co chce. Ja tylko podrzucam inny punkt widzenia. Wnioski samemu trzeba wyciągnąć.

@valdinho

Szpitale są przepełnione z dwóch powodów. Kiedyś jak miałeś kaszel czy gorączkę brałeś leki i kładłeś się do łóżka a teraz każdy leci do szpitala bo może wirus. Dwa jeśli tak jak w Polsce z całego województwa ściągniesz ludzi do jednego szpitala to jakim cudem ma być on nie przepełniony? W województwie funkcjonuje znacznie więcej szpitali ale że to musi być specjalnie nominowany to zrobili po jednym. Dodali kilka ale to wciąż nie zmienia tego że każdy szpital powinien funkcjonować jak funkcjonował.

Nawet na tej stronie jest informacja z Danii w której władze przyznają że zamknięcie gospodarki było błędem. Przykro słyszeć że zachorowała ale dzieci młodsze od niej codziennie umierają z różnych powodów tylko nikt o tym nigdy nie mówił.

Konkluzja jest taka że wirus jest ale epidemii nie ma. Na koniec jeszcze polecam film gdzie jest to dobrze wytłumaczone.

epidemia strachu

@glorjanek

Jak sam widzisz w punkcie 7. jest słowo "mogą" oraz inne jak załamanie gospodarcze. Polecam przeczytać całość choć jest tego sporo.

Jeszcze film który również polecam obejrzeć.

epidemia strachu

Nie wiem czy ktoś wcześniej podawał stronę. Polecam zajrzeć i poczytać. Wirus nie taki straszny jak go media malują.
wirus

Chyba nikt nie wrzucał tej strony. Warto poczytać i uzyskać zupełnie inny obraz niż ten kreowany przez media.
SWPRS

yoda napisał(a):
Witam,
dawno nie odzywałem się na forum, ale w ostatnim czasie staram się śledzić ten wątek dość często.
Co do tytularnego szukania dna bessy, imho spadki na naszym bananie spowodowane były plotkami o zamknięciu giełdy, pierwsze poważne spadki zaczęły się po informacji o zamknięciu szkół i przedszkoli a poźniej pojawiła się informacja o możliwym zamknięciu giełdy, spadki trwały 2-3 dni a później GPW tą informację zdementowało. Szczerze liczę,że doczekamy się podwójnego dna, lecz w ostatnich dniach, nasza giełda jakoś nie chce spadać.
Dziś bardzo ciekawą wiadomością była informacja, że USA wprowadzają pakiet stymulacyjny i będą płacić Amerykanom 1200 USD (plus 500 USD jeśli się ma dzieci). Pewnie w następnych dniach na taki krok zdecyduje się BoJ, UK i UE, pytanie, czy obywatele Polski również otrzymają "dochód gwarantowany", czy UE ograniczy to tylko do krajów Euro.
Ciekaw też jestem sytuacji na rynku złota i srebra, praktycznie nie dostępnego fizycznie, a kontrakty jakoś dziwnie się rozjechały z rzeczywistością. Np na metatraderze po 3 wiedźmach spread wzrósł z 0,5 USD na 2,5-3 USD. Notowania np na bankierze pokazywały wzrosty 2 dni temu złota do 1680 USD a na metatrederze kurs max wynosił 1630. Nie mam pojęcia dlaczego.
Sam bardzo dużo dowiedziałem się z bloga:
https://pecuniaolet.wordpress.com/
nie chcę tu robić nikomu reklamy, ale ostatnie 3 artykuły opisują możliwe scenariusze, pojawiają się tam wątki helicopter money i tego, co może to wywołać. Chciałem zapytać was o zdanie na ten temat?
Co to może dla nas znaczyć, jak można to wykorzystać.
Pozdrawiam

Doczytałem tylko trzeci akapit ostatniego tekstu i stwierdzam że gość nie ma pojęcia o ekonomii. Skoro pisze że pieniądz kreowany przez banki jest lepszy bo można dzięki niemu sterować gospodarką a standard złota jest zły bo nie da się nim manipulować to o czym w ogóle mówimy.

Firma w której pracuję ma fabryke w US. Właśnie wstrzymali produkcje na 2 tygodnie. Ludzi z umowami zostali wysłani na PTO. Ludzie bez zostali bez pieniędzy. Wciąż są pracownikami ale do pracy wrócą najwcześniej za 3 tygodnie. W międzyczasie mogą sie zarejestrowac w urzedzie pracy. Stąd taki wzrost bo każdy temp bedzie szedł do urzędu. Podobno stan oferuje jakąś pomoc ale nie znam szczegółów.

bernie napisał(a):
Oxfordczyk napisał(a):
Ancymon napisał(a):
Vox napisał(a):
ja jestem ciekaw czy wybory się odbędą. I widzę jak będzie:

1. Zrobimy sondaż preferencji wyborczych od strachu przed koronawirusem (frekwencja)
2. Jesli bedzie korzystny wybory będą... a jak nie to nie będzie.

Już Kaczyński powiedział w RMF że nie ma podstaw do przesunięcia wyborów. Cała sytuacja jest na korzyść Dudy. Działa, kręci się wszędzie, non stop wygłasza orędzia, a pozostali kandydaci zawiesili kampanię bo nawet nie mają jej jak prowadzić. Brak możliwości spotkań z wyborcami to już jest poważny powód. Ale Jarek to przepchnie nogą byleby tylko zachować swojego prezydenta na stołku.

Mają TVN, MKB robi narady z samorządowcami. TVN cały czas robi kampanię opozycji.

Zgromadzenia do 50 osób mozna Chyba jeszcze organizowac wiec opozycja nie powinna ubolewaćblackeye

Tak można robić zgromadzenia do 50 osób ale ile się tam pojawi skoro mówi się wszystkim żeby siedzieli w domu?

Vox napisał(a):
ja jestem ciekaw czy wybory się odbędą. I widzę jak będzie:

1. Zrobimy sondaż preferencji wyborczych od strachu przed koronawirusem (frekwencja)
2. Jesli bedzie korzystny wybory będą... a jak nie to nie będzie.

Już Kaczyński powiedział w RMF że nie ma podstaw do przesunięcia wyborów. Cała sytuacja jest na korzyść Dudy. Działa, kręci się wszędzie, non stop wygłasza orędzia, a pozostali kandydaci zawiesili kampanię bo nawet nie mają jej jak prowadzić. Brak możliwości spotkań z wyborcami to już jest poważny powód. Ale Jarek to przepchnie nogą byleby tylko zachować swojego prezydenta na stołku.

Powiedzcie co sądzicie o scenariuszu że w ciągu 5-10 lat rządy zlikwidują gotówkę na świecie a wszystkie banki wprowadzą ujemne stopy procentowe? Tak sobie odbiją pomoc a ponadto 100% kontrola finansów obywateli.

SP500 otworzyło sie na poziomie 2588pkt.

FED ściął stopy do 0-0.25%

Poprosze o sprzedaz Vistula i kupno Dino. Zobaczmy czy Polacy kupili tak dużo sraj taśmy i makaronu żeby nakręcić sprzedaż w Q1 a może i w Q2 nawet.

Prosze o zakup Vistula. Pod odbicie. Czysto spekulacyjnie.

Ja mam pytanie z innej bajki. Jaka branza najmocniej i najszybciej odbila po kryzysie w 2008? Na logike wydaje sie ze spozywka bo obroty im pojda w gore przynajmniej za pierwszy kwartal za drugi moze tez.

Poprosze o sprzedaz Polnord. Na razie zostaje przy gotowce.

Dołączam. Z tego co widzę rezerwowy nr2. Proszę o zakup Polnord - dobra spekuła tam odchodzi w tym miesiącu i moim zdaniem to jeszcze nie koniec. Dotarli do pierwszego oporu z którym mogą trochę powalczyć ale wybicie go otwiera drogę do 5,50PLN.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 29 listopada 2023 13:00:44
Liczba wpisów: 33
[0,01% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,449 sek.

jzqpghee
jsvvfuxh
qhyshrtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tolyiilr
lvtwbxqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat