PARTNER SERWISU
dmgkwpoa
mirzag

mirzag

Ostatnie 10 wpisów
owner napisał(a):
cyrk z dywidendą już był w zeszłym roku, a na początku tego pisałem że w tym roku też będzie no i jest Angel ta spółka to czeski film.

Lubię ,a nawet bardzo lubię czeskie filmy.Najbardziej Zagary.I jak przed trzema laty , aby pozostac w konwencji filmowej napisze "I had a dream"A w zasadzie I have a dream.Wiemy ,ze zarejestrowano emisje akcji serii L obejmowanej po 80 gr.Kluczową przeslankę do uchwalenia dywidendy za 2011 rok.Liczę na konsekwencje zarzadu i zalatwienie tej sprawy do konca.Skusila mnie wysokość dywideny ponad 22%.Tudiez fakt ujemnych temperatur.

Czas na rozstrzygnięcia.Konkluzja malo merytoryczna ,ale ilez prowokujaca do myslenia.Czytam tu i owdzie ,ze "familia Krawczykow" blokuje czy ma wplyw na kurs.Moim zdaniem może mieć ,ale nia ma interesu.Mając 75% po objecieu emisji seriiL i po uchwaleniu dywideny zgarniają 5 mln zl .Z kronikarskiego obowiazku wypada przypomniec ,że za w ub.roku zainkasowali okolo 6 mln.Innymi slowy dla nich kurs akcji jest indyferentny dopóki mają lock upy.Czyli do czerwca 2013.Zatem dzisiejsza rozgrywka dla nich jest bez znaczenia.Ma ona natomiast -moim zdaniem - znaczenie dla tych ,ktorzy przewidując klepniecie dywidendy 15 gr staraja sie dobierac po najniższych cenach.Być może sa to ci inwestorzy ,ktorzy obejmowali akcje NE po 80 gr .Diabli wiedza.Na przerwanym walnym Pan Piotr Krawczyk jako przewodniczacy WZA poza protokolem deklarowal dywidende w roku przyszlym Z mojego punktu widzenzia ta deklaracja nie pozostawia mi wyboru akcje PSW czy lokaty bankowe.Ze nie ma plynności?I na to przyjdzie czas.

Widzę,ze raport za I kwartal 2012 zrewolucjonizowal wskaznik c/wk.Z ponad 0.8 zrobilo sie 0.49Rozumiem ,że sprawily to kapitaly wlasne w wysokości 63 mln zl.Nie sadzilem zaczynając przygode z dawnym GPH ,ze doczekam się tak milego dla oka wskaznika c/wk.Mam nadzieje ,że o ile prognozy na 2012 r będa realizowane to pozostale wskazniki będa jedynie statystycznym wspomnieniem.Mam rowniez nadzieje ,ze postulowana przez komentatorow stockwatcha przy okazji oceny raportow przejrzystość stanie sie normą w wydaniu zarzadu PSW Capital począwszy od raportu skonsolidowanego za II kwartal.Przed nami szereg waznych ,zapowiadanych przez Zarzad wydarzeń ,ktore mogą dostarczyć akcjonariuszom ponadprzecietnej satysfakcji

Mój wpis powinien byl uwzględniać rownież trzecią mozliwość,na ktorą wskazaleś.Mozliwe i prawdopodobne jest to ,ze karty zostaly już rozdane.A w konsekwencji ,ze emisja powiedzie sie.Warunek sine qua non jest zbyt czytelny aby go opisywac Jesli sie spelni bedzie to rezultat wielomiesiecznego ,męczacego dla akcjonariuszy porzadkowania grupy.Przedlużenie zakazu zbywania akcji o rok jest z jednej strony sygnalem ze strony zarządzających ,ze ten poziom cenowy nie jest dla nich satysfakcjonujący ,z drugiej zas strony ma zapobiec spekulacyjnym spadkom.Jak widac po kursie spekulacja ma sie dobrze.Choć zapewne mialaby sie jeszcze lepiej gdyby komunikat z haslem lock up zostal opublikowany n.p.12 maja.

Mnie się wydaje ,ze obecny kurs akcji niweczy perspektywę powodzenia NE po 80 gr. Mamy alternatywny scenariusz na najblizszą przyszlość.Albo pojawią sie komunikaty ,ktore w sposób ,że tak powiem naturalny wywindują kurs na wlasciwy poziom dajacy dyskonto obejmujacym akcje NE lub też zarządzjacy ,którym powinno zależeć na sukcesie emisji i przejściu na rynek glowny podciągną kurs antycypując przyszle dobre komunikaty. W przypadku niedojscia do skutku NE można co najwyzej liczyc na wyższa dywidendę.Bedąc na rynku glownym nie powinna umknąć n.p.instytucjonalnym prognoza przychodow 1 mld zl w 2020r.Czy 13 mln zysku w 2012 r.Znając predylekcję Panow K. do wyplaty sowitej corocznej dywidendy kurs akcji mialby szanse zaspokoic oczekiwania zawiedzionych dotychczas inwestorow.Osobiście trzymam kciuki za powodzenie realizacji prognoz i strategii.

Tyle.Jesli komuś stawia sie jakikolwiek zarzut to nalezy go uzasadnić.Wskazać fakty i dowody.Takie uzasadnienie wymaga podania szczególów znajdujących odzwierciedlenie w rzeczywistośći.Uogólnianie w takim procesie myślowym jest nie tylko niedopuszczalne ,ale kompromitujące dla autora formułujacego zarzut .Prosze zatem wskazać jakie fakty dowodzą na podobieństwo pracy Panów Krawczykow z Patrowiczem.Tylko nie pisz o emisji dla Coscoli i Kuzbasu bo to juz historia.Notabene do dzisiaj nikt z drobnych nie zna szczegolów tych emisji .Jesli komuś pozostal niesmak to oslodzily go wyniki i wysoka dywidenda.Wskaż spolki Patrowicza ,ktore osiagaja takie przychody i zyski jak Grupa.Wskaz spolke Patrowicza ,ktora wyplacila dywidende.Jesli tego nie uczynisz to najogólniej jak mogę napiszę ,ze jestes nierzetelny.

owner napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

dzisiaj walne dotyczące nieszczęsnej dywidendy, zobaczymy jak kurs zareaguje. technicznie patrząc mamy przełamany trend spadkowy, kluczowym w tym momencie będzie pokonanie 0,96 jako ostatniego szczytu krótkoterminowego, jeśli by do tego doszło to będziemy mieli klasyczne odwrócenie trendu 123 ! dopatrzeć się również można klina po którego wybiciu zasięg teoretyczny wynosi ok 1,40

Dzisiejsze obroty dobre,choc bywaly wyższe.Kurs wielce niezadawalajacy w stosunku do wskazników i perspektyw rozwoju.Plynność jak na NC prima sort.Czekamy na dywidendę ,raport i byc może jakies dobre info ,ktore nas wyrwie z tej piekielnej czeluści.Ja wiem ,ze Platinum czeka na kolejną sowitą dywidendę za 2011 rok.My tez na to czekamy ,ale jakiż komfort mielibyśmy gdybyśmy do tego typu satysfakcji dolozyli fakt notowan na rynku glownym.Na razie to przyszlóść .Poki co czekamy na 96 groszy i postulowane przez ownera wybicie .

barbus46 napisał(a):
Mirzag, widzę, że bardzo emocjonalnie podchodzisz do spółki i wypowiedzi typu "opluwanie", których nb. na tym wątku nie zauważyłem. Jestem w spółce, z przerwami oczywiście, już ponad 2 lata, więc różne figle dyrekcji tejże przeżyłem. Dla wielu może to wyglądać na cyrk. Nie każdy też ma okazję, czy też możliwość uczestniczyć w walnych swoich spółek. Jeśli twoim zdaniem na Walnym było też coś pozytywnego (co wyraźnie sugerujesz)to na takim merytorycznym forum jak nasze warto by się było tymi informacjami podzielić.
Pozdrawiam

W porzadku obrad walnego nie bylo punktu "wolna dyskusja ,wolne wnioski"e.t.c. wiec nie czuje sie legitymizowany do ujawnienia szczegolow dyskusji poprzedzajacych podjecie uchwały.Moge jedynie ujawnić ,ze jeden z dociekliwych kolegow poczatkowo byl na nie ,ale po godzinnej merytorycznej dyskusji glosowal -tak jak ja i trzeci kolega- za przyjeciem uchwaly w brzmieniu proponowanym w jej ostatecznej wersji.Pozostając w konwencji nie wychodzenia poza szczególy zarezerwowane dla ewentualnego komunikatu mogę z przyjemnościa zauwazyc ,ze PSW Capital to spolka o najwyższej plynności na NC i rzecz jasna najwyższej stopie dywidendy sposrod spolek notowanych na NC i zapewne na rynku głownym.Taka polityka w zakresie dywidendy i jej stopy ma byc kontynuowana w najbliższych latach.Jest duże zainteresowanie funduszy ,ale istnieje zbyt duza rozbieznoć pomiedzy cenami oferowanymi ,a oczekiwanymi przez zarząd.Dodam ,ze roznica jest kolosalna.Kurs dolara jest o tyle bez wiekszego znaczenia ,ze ceny wegla w IIIcim kwartale i tak zaczynają rosnąc co rekompensuje róznice kursowe.W sprawie Vattenffala moge jedynie powiedzieć ,ze Grupa co do zasady ma dostateczne podstawy do ,żądania zaproponowanego odszkodowania w wysokości rownowartości okolo 5 mln euro ,zobowiazany Vattenffal uznaje zasade odpowiedzialności ,a przedmiotem sporu jest jego wysokość.Zmieniono pelnomocnika z polskiej kancelarii na renomowaną kancelarie niemiecką.W myśl zasady "lepiej mniej ,ale lepiej" my mniejszosciowi akcjonariusze podzieliliśmy stanowieko zarzadu ,ze w perspektywie wieloletniego procesu powinno dojść do zawarcia porozumienia ,ktore zagwarantuje nam dodatkowe parę-parenaście groszy dodatkowo tyt.dywidendy.To,że spolka dostarcza węgiel cieplowniom ,ktorych przejęciem jest zainteresowana znalażlo potwierdzenie w dyskusji i expressis verbis wynika z analizy strony PSW Capital.Niewatpliwie istotne jest i to ,ze spolka odbiera znaczace ilości wegla z kompanii weglowej ,ktore sprzedaje cieplowniomMa w tym zakresie istotny dyskont ,a transport obslugiwany jat poza kolejnościa.Aktualnie kolejki sa wielokilometrowe.W najbliższym czasie powinien być komunikat o przejęciu jednej lub dwoch cieplowni przez PSW Cap.Docelowo ma to byc pięc cieplowni.Generalnie podzielam stanowisko investkid)a.Oczywiście nie mam watpliwości ,ze ten chocholi taniec z kursem skończy sie przed 14 listopada ,jako ze wedle mojej wiedzy wyplata dywidendy 14-go listopada jest niezagrozona.Przypominam ,ze astronomiczna zima zaczyna sie 22 grudnia.

owner napisał(a):
kolejna odsłona cyrkowej kurtyny

Cytat:
Przeniesienie zorganizowanej części przedsiębiorstwa

newconnect.pl/?page=1045&p...

Osobiście uważam ,ze dalej wskaznik c/wk w przypadku spolki tego typu nie ma najmniejszego znaczenia choc milej dla oka wyglada cyfra 1 niz n.p.4 Tu zdecydowanie waży wskaznik c/zo i c/p.Moim zdaniem/opartym na bezposrednim kontakcie z zarzadzajacymi przy okazji walnego zgromadzenia/ PSW Capital sprzedaje kontraktowo wegiel cieplowni lub cieplowniom ,ktorą lub ktore chce przejąć w bliskiej perspektywie.Stąd fraza w komunikacie o konieczności "porządkowania gupy".Z tego punktu widzenia biorac pod uwage ,ze sezon grzewczy zacząl sie 15 pazdziernika prognozowane przychody 200mln na 2011 rok nie muszą być oderwane od realiow.Komunikat o zwiekszeniu rocznego zysku o 5 % z tytulu zakupu walut/pewnie USD/ wobec prognozowanych 11 mln rowniez utwierdza mnie w przekonaniu ,ze taki wynik jest mozliwy.To z kolei w kontekscie wywiadow Wlodzimierza i Piotra Krawczykow o kontynuowaniu polityki dywidendowej utwierdza mnie w przekonaniu ,ze szykuje sie kolejna sowita dywidenda co najmniej.20 gr.Dla Panow K.jest to zatem dojna krowa i watpię aby po 30 czerwca 2012 chcieli uwolnic sie spod cięzaru lock upow po kazdej cenie .Szkoda ,ze spólka nie podala informacji czy zeszloroczny kontrakt na rosyjski wegiel zostal czy ma byc przedluzony.Oczywiscie ostatni komunikat powinien byc przez akcjonariszy odebrany jako bardzo dobry ,choc sadząc po kursie tak nie jest.Przede wszystkim nie ma juz Panow Krawczykow po 10% kazdy w handlu weglem.Gdyby wiecej osob bylo na walnym to mogliby sie dowiedzieć co z Vattenfallem.A ,ze preferują opluwanie ponad wiedze to niech pozostaną w tym błogim stanie do oficjalnego komunikatu

owner napisał(a):
zasięg spadku z tego trójkąta to 70gr angry3

kliknij, aby powiększyć

Moim zdaniem czas najwyzszy na zmianę projekcji kursu.Zima to żniwa dla PSW.Skoro w dwoch poptzednich latach przekroczyliśmy 2 zl to nie widze powodu aby w tym roku nie osiągnąc podobnego wyniku. Caly czas wisi nad nami info związane z Vattenffalem.Jesli bedzie good to bedzie good.Owner w swojej projekcji kursu osiągnal niemal perfekcję,Ciekawy jestem aktualnej.Osobiście stawim na t6o ,ze po wynikach raportu za wrzesien przebijemy 1.4-1.5 z;

Wzrost zysku netto w drugim kwartale 2011 w stosunku do pierwszego kwartalu 2011 to okolo 2800%.Do tego potencjal dalszych wzrostow zysku operacyjnego i zysku netto na 2011 wynikajacy z zaprezentowanych przez zarzad prognoz.Po takiej przecenie wydawalo sie ,ze wczoraj kurs po takich wynikach powinien odreagowac.Stalo sie inaczej.Pytam ,dlaczego?.Kurs Synthosu tez wczoraj zanurkowal po bardzo dobrych wynikach ,ale tam kurs mial z czego spadac.Co jest zatem przyczyną spadku na EFH.?Skup akcji ,kiepski nastroj na GPW czy może inne przyczyny?

zjk napisał(a):
Jezeli uwazacie ze obecna cena jest smiesznie nieska, to nie pozostaje wam nic jak tylko nabyc papiery EFH i cierpliwie czekac az kurs zmieni kierunek.

Spolka fundamentalnie wyglada na zdrowa, wycena rynkowa jest znacznie ponizej wartosc ksiegowej. Nawet gdyby przyjac mozliwosc obnizenia wyceny o 20% to daleko by bylo do c/wk = 1. Jednak do czasu wygenerowania zyskow z nowych inwestycji, lub informacji o nich, nie spodziewalbym sie wiekszych wzrostow. Zobaczymy co bedzie z nowymi inwestycjami.

Co sadza technicy na temat EFH?

Popatrzylem na prognozy na 2010 i 2011 r.Prognozowany we wrzesniu 2010 zysk operacyjny mial wynieść 24 mln zl ,a zysk ebitda 30 mln zl.Faktycznie bylo odpowiednio 24 mln i 31 mln .Zysk netto ok 9 mln zl.Na ten rok zysk operacyjny ma wynieść 28 mln zl a ebitda 36 mln zl.Per analogiam zysk netto powinien przekroczyc 10 mln zl.Wbrew twierdzeniom pojawiajacym sie na innych forach prognozy nie sa wirtualne skoro sa realizowane.Czy zatem poza spekulacją sa jakies fundamentalne pzryczyny takich spadków?.Falenta i Wierzbowski to już chyba karty bite nie biorące udzialu w grze.Mam nadzieję ,ze pojawienie sie Al Habtoor Group w akcjonariacie uspokoi sytuacje,a przede wszystkim utnie spekulacje .Wtedy aktualne staną sie rozwazania dotyczace wezwania .Ale wtedy kurs powinien być juz w innym miejscu.Na koniec zauwazam ,ze zysk operacyjny po Iszym kwartale wyniosl jedynie 2225 mln zl a to oznacza ,ze potencjal wzrostow tego zysku w stozunku do prognoz jest olbrzymi.

Oczywiscie kurs bedzie sprzyjal realizacji prognoz.Sorry.Skoro jestem przy glosie ,to mam pytanie.Do 30 czerwca 2011 miala byc rozstrzygnieta kwestia dyrektywy unijnej dotyczaca akcyzy na wegiel z polskich kopalni.Cos przegapilem czy po prostu brak jest rozstrzygnięcia?.

owner napisał(a):
bodajże w zeszłym roku prezio mówił że kurs dolca poniżej 2,85 to dodatkowy zysk dla grupy. a co do zysku, patrząc na dynamikę wzrostu przychodów w tym roku można się spodziewać w tym roku ok 180mln więc 11mln zysku jak najbardziej realne wave

Ja z kolei ze żrodel zblizonych do zarzadu slyszalem ,ze w ostatnim kontrakcie z Rosjanami do rozliczeń przyjeto kurs 3 zl za USD.Vide:data ostatniego kontraktu i kurs dolara.Z tym ,ze podobno w kontrakcie jest klauzula ustalajaca ,ze w przypadku ,gdy kurs dolara bedzie niższy niz 2.80 zl to ta rożnica podlega ronemu podzialowi z eksporterem.W ktoryms z ostatnich raportow zarząd zobowiazywal sie do zajecia stanowiska w przedmiocie realizacji tegorocznych prognoz finansowych przy czym swoje stanowisko w tym zakresie uzaleznial od kursu USD/PLN na dzień 30 czerwca.Sądzę zatem ,ze aktualny kurs nie bedzie sprzyjal realizacji tegorocznych prognoz ,a zysk na roznicach kursowych moze byc znaczący.

I ja nie widze sensu sprzedawania akcji 6-go lipca.Nawet przy sredniej 1.7 zl przy 18 gr dywidendy/brutto/ i prawdopodobnym kursie powyzej 2.2 zl za 4-5 miesiecy zysk wyniesie okolo 50 %.Kto ma wolne srodki bedzie mógl zejść poniżej tej sredniej wykorzystując kurs akcji.

Przepraszam!Na SW ff jest 87.94%.To 12% jest na stooq jako udzial Nova Capital.Co portal to inne dane dot.akcjonariatu i ff.Wiarygodne dane sa na stronie midasa.

Witam.Wczoraj w biznes informacjach byl krotki wywiad z W .Pytlem.Najistotniejszą informacja bylo to ,ze od 1 wrzesnia 2011 Midas zgodnie z podpisaną umowa zaczyna sprzedaz Cyfrowemu Polsatowi uslugi LTE.Inną kwestią jest błąd w portalu sw co do ilości akcji i ff.Podane jest 295 mln akcji co nie jest prawdą.Tym samym nie jest prawdą ff na poziomie ca.12%.Nova Capital ma ponad 60% akcji i co najmniej tyle powinno byc po zarejestrowaniu przez sad podwyzszonego kapitalu.Póki co ff to ca.39%.

O ile dojdzie do emisji akcji to ich rozwodnienie bedzie relatywnie niewielkie natomiast kasa z emisji /o ile przyjmuję właściwe zalożenia /bardzo przyzwoita.

epaulo napisał(a):
Pytaniem dla mnie jest co to znaczy że DI Platinium "nie skorzysta" Sprzeda swoje czy przepadną ...bo zgodnie z uchwała na walne dostać je musi...Do wymaganego przez KNF ff brakuje nam ok 7 mlm akcji tj. ok 15 %....Jeżeli fundusz sprzeda swoje pp to emisja powinna wynosić ok 15 % obecnej liczby akcji...jeżeli jednak uznają że ich pp mają przepaść to by emisja miała sens musieliby dodrukawać 100 % wiecej niż jest obecnie...Think

Po pierwsze:do 25% ff potrzeba jeszcze 10.45% czyli niewiele ponad 5 mln akcji.Zatem okolo 9 praw poboru bedzie uprawnialo do nabycia jednej akcji ne.Zeby emisja sie powiodla musza byc sprzedane wszyskie pp przez Platinum.Po emisji bedzie okolo 54 mln akcji ,a Platinum bedzie mialo tyle samo akcji , choc pare procent mniej niz obecne 85.55%Dlatego oceniam ,ze podjęcie uchwaly o emisji bedzie z korzyścia dla nas.Nie wiemy jaka bedzie cena jednej akcji nowej emisjiLatwiej bedzie prognozować 18-19 czerwca.Nie mozna rowniez wykluczyc ,ze fundusze widzac potencjal spolki i sowitą dywidende nie przepuszcza okazji.Moim zdaniem nie ma mowy aby pp Platinum przepadly.Te 40 mln pp beda mialy jakąś wartość ,ktora w powiązaniu z 7 mln zl dywidendy da spory zastrzyk zywej gotowki na inwestycje.Byloby super gdyby Grupa zwiększyla swój udzial w Platinum do co najmniej 12%.

Dysertacja cenna tyle ,ze nieswieza."Nic dwa razy sie nie zdarza."15go marca 2010 wyłączyli prawa poboru akcji nowej emisji przez dotychczasowych akcjonariuszy.Projekt uchwały na walne 20 czerwca przewiduje upowaznienie zarzadu do podwyzszenia kapitalu zakladowego bez mozliwości wylaczenia prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy .Przewidziana jest emisja dla dotychczasowych akcjonariuszy przy czym glowny akcjonariusz /DI Platinum/ nie skorzysta z prawa poboru.18 gr dywidendy wydaje sie przesądzone.Na gph nie trzeba szukac fundamentow bo one są.A uważac trzeba jak na kazdej spólceNie wylaczając Photonu.

W raporcie w aktywach ujęte sa inwestycje dlugoterminowe wycenione na ponad 6 mln zl.Mam w związku z tym pytanie .Czy powinny one powiekszyc wartość ksiegową czy tez nie?

epaulo napisał(a):
Sam mam (jak na moje możliwości ) znaczny pakiet akcji i niezwykle się cieszę patrząc na notowania hello1 ale w hurra optymizm nie popadam...Jesli wywalą całe swoje pp w rynek to może być różnie...Think

Kolega jakby ma akcje ,a bardziej chyba nie ma.Radze jeszcze raz przeczytac prognozy i plany na 2011 e i projekty uchwal na walne ,a przede wszystkim je zrozumieć.Po takich tekstach ciśnie sie na usta podobnie niecenzuralne slowo jak ownerowi.Swoja droga czekamy na komentarz Pana Szczepana.

Czekamy na raport roczny ,który tez może mieć znaczenie .

Dlaczego nie ma korekty wskaznikow po dzisiejszym raporcie?

Antycypacja wynikow staje sie niejako haslem przewodnim na naszej spolce.Widze ,że Pan Szczepan czyta nasze forum i spodziewam sie ,ze wskaze zagrozenia.A moze odpowie co jest lub może być żrodlem roznicy pomiędzy zyskiem operacyjnym ,a zyskiem netto.Zdaje sie ,ze zgodnie z deklaracjami zarządu dopiero po raporcir za II kwartal mozemy spodziewac sie bardziej czytelnych danych byc moze zawierajacych w komentarzu odpowiedzi na nurtujace akcjonariuszy pytania.Nie rozumiem dlaczego jeszcze w spolce nie pojawily sie fundusze.Przeciez tu golym okiem widac ,ze rentowność w ciagu roku może przekroczyc X procent nieosiagalny na innych spolkach z GPW.Zwlaszcza ,ze przejscie na GPW jest juz tylko kwestią relatywnie bliskiej perspektywy.

Coż tu można powiedzieć.Spolka z zyskami i przychodami jakich niejedna z NC może pozazdoscic.Jesli prognozy na 2011 rok będa spelnine to przy 2.3 -2.5 mln zysku i 23.25 mln przychodow c/z 5 a c/wk 2 obecna cema przy 1 mln akcji w obrocie jest moim zdaniem niezwykle zachecajaca.Lock up na 12 i 24 miesiace na blisko 13mln akcjiPrzy spekulacyjnej kondycji charakterystycznej dla wielu spolek z NC n.p,smokeshop/wybicie na X zl./pln/jest wielce prawdopodobne.Zwlaszcza ,ze beneficjenci z prywatnej emisji nie są skorzy do odddawania akcji.

Ktoś popatrzyl na AT i myslal ,z e zwali kurs poniżej 1 zl.A to se ne wrati.Tu wsparciem staje sie 1.05 zl ,a po raporcie rocznym moze 1.30 zl./przeszacowanie udzialu w DI Platinum/.Powinna rownież pomoc perspektywa 18 gr dywidendy,17% rentowność

Kiedy nastapi zmiana wskaznikow?Dzisiaj ,jutro za tydzien a możę dopiero po raporcie rocznym 23 maja?

Czekamy na ,jak zwykle merytoryczny komentarz Pana Szczepana i nowe wskazniki.Wzrost aktywow i kapitalow wlasnych jest bardzo mila niespodzianką.

To co sie dzisiaj wydarzylo to jakis absurd.

mathu napisał(a):
No przecież napisałem że zajedziecie...

Do tej pory to była tylko spekulacja, teraz będzie inwestowanie.
OK.Widzę zaletę splitu.Nie grozi nam nowa emisja.Choć ręki czy innego czlonka uciąć sobie za tę tezę nie dam.

mathu napisał(a):
Co ma wam dać ten split? Nie rozumiem tego.

Z plusów to widzę że mają wam wypłacić dywidendę. I to jest prawdziwy plus na którym zajedziecie wysoko.
A może zajedziemy?Czyż nie warto potrzymac tej spolki dlużej.?Choćby tylko dla dywidendy?Ktora ze spółek /pozaCPS/deklaruje wyplate dywidendy w takiej wysokosci?A przeciez przychody maja rosnąć z roku na rok.To zapewne przelozy sie na wzrost zyskow.Niech jeszcze Photon uchwali dywidendę ,a będę ukontentowany.

TheBlackHorse napisał(a):
Marcinjot napisał(a):
[quote=TheBlackHorse]A teraz gdy wiemy o splicie, jak ma się do tego emisja akcji Think ?

ja myslalem ze emisja byla juz teraz i split po emisji...

Nie o to mi chodzi.
Czy emisja w perspektywie splitu dalej jest taka zła? [/ Bardzo ciekawy problem.Mnie zastanawia jak zmienią sie prognozy po podpisaniu sygnalizowanego przez zarząd nowego kontraktu z Rosjanami.Nie ulega watpliwości ,ze dzisiejsze prognozy nie mogą odnosić sie do tego przyszlego zdarzenia bo nie jest znana wielkość tego kontraktu.Ale jesli wegiel z tego kontraktu mialby byc sprzedawany jeszcze w tym roku to czeka nas korekta prognoz.

Się okaże jutro. Aczkolwiek znów się obawiam podbicia i wysypu... angry3
Decyzji o splicie nie rozumiem ,ale jesli efekt moze byc taki jak ze splitem na chemoserwisie to musze sie przyznac do bledu i zaciskac kciuki.Tam pod split kurs urósl z 6 do bodajze 10 zl/66%/Zreszta split dla wielu to super informacja.Cieszy mnie prognoza przychodow i zyskow.Wzrost przychodow trzykrotny zysku osmiokrotny.Przy takim zysku netto przy 48 mln akcji mamy o.162 zl zysku na akcje .Przy wskazniku c/z 10 cena akcji =1.62 zl.Przy c/z 15 cena akcji 0.162 x15=2.43 zl.Wsrod 115 spólek notowanych na NC jedynie j e d e n a ś c i e ma taki sam lub niższy od 15 wskaznik c/z.Alez nas czekaja atrakcje.Dywidenda jak w polsacie cyfrowym.I jak tu sprzedac akcje?.

noe33 napisał(a):
noe33 napisał(a):
Może głupio to zabrzmi i nierealnie ale w ciągu dwóch tygodni powinien nastąpić odjazd... Zobaczymy czy szklana kula mówi prawdę... Think

Ale w którą stronę ?
Północ czy Południe ?

Tylko Północ mnie interesuje...

Co szklana kula mówi o poniedziałkowej sesji ?

Tego niestety nie wie, ale Mirzag dobrze kombinuje.
Troche szkoda ,ze nie mamy mozliwości przeczytania raportu dzisiaj,Choc do pólnocy jeszcze troche czasu zostalo.Niestety osobiście jutro nie będę mógl poświęcić czasu na raport ani przed ani tez w trakcie sesji.Tym niemniej jestem nadzwyczajnie spokojny o przyszlość spólki i rentowność mojej w nią inwestycji.Ciekawy jestem czy raport potwierdzi prognozy przychodow ze sprzedazy brykietu rekord ,ktore społka opublikowała w grudniu 2008 r.50 mln w 10roku,130 mln w 11 ,200 mln w 12 i 270 mln a roku 2013.Jesli tak to ja o kurs nie będę sie martwił.A może pojawi sie prognoza przychodow ze sprzedazy rosyjskiego węgla w latach przyszlych.Nie wierze oczywiście by kompanie węglowe przeforsowały clo na rosyjski węgiel w KE.Na miejscu komisarza KE zasugerowalbym zlikwidowanie wiekszości zwiazkow zawodowych,handlu wierzytelnościami,barterowej wymiany dostarczanych do kopalń towarow za węgiel e.t.c.Kopalnie sa same sobie winne ,ze cena wegla zawiera w sobie ten niepotrzebny balast.Widze Black Horse,że troche zmieniles swoje jastrzebie nastawienie na gołębie.To cieszy.W czwartek troche dokupilem wegla i energii slonecznej.

noe33 napisał(a):
noe33 napisał(a):
Może głupio to zabrzmi i nierealnie ale w ciągu dwóch tygodni powinien nastąpić odjazd... Zobaczymy czy szklana kula mówi prawdę... Think

Ale w którą stronę ?
Północ czy Południe ?

Tylko Północ mnie interesuje...

Co szklana kula mówi o poniedziałkowej sesji ?
Moja szklana kula mowi ,że jesli raport ,na ktory wszyscy czekaja ma byc dobry to tak jak w przypadku ostatnich dwóch raportow finansowych bedzie opublikowany dzisiaj lub jutro.Poza cyframi ciekawy jestem czy podadza komentarz do ostatnich wydarzeń.No i na czym ma polegac deal z Coscolą w fundusze Private Equity.No i inne plany .I.t.d. i.t.p.

Ciekawe co by się stało, gdyby plotki z Bankiera o splicie, okazały się faktem?
No przeciez mamy quasi-split.Pomysl splitu to jakis absurd,ktory zrodzil się w glowie naiwnego forumowicza.Do niedawna GPSW była najbardziej plynną spółką na NC.Z tego punktu widzenia split jest potrzebny jak zającowi dzwonek.Wierzę ,ze po raporcie wróci płynność.I wzrosty rzecz jasna.Przeciez ten poziom kursu to 10 gr zysku na akcje .Oczywiście odnoszę to do prognoz wyników za 2010 przy 48 mln akcji.Liczę ,ze prognoza zysku netto w 2010 r bedzie wyższa niz 4.8 mln zl.

szooler napisał(a):
A Czesi lubują się w energetyce.CEZ i na razie malutki Photon już na GPW.wave
Jak zapoznasz sie z prognozami finansowymi na 2010 rok to zmienisz zdanie.Moze malutki na tle CEZ ,ale na tle NC to olbrzym

Marcinie dziwisz się? Wybrali najgorszy czas jaki mogli. Chcieli emisji? Jasne, proszę bardzo. Ale po sezonie grzewczym info a nie w trakcie... Jak można było do tego dopuścić? W czyjej głowie taki pomysł się zrodził?
Ja też liczę na wzrosty, dalej posiadam akcje. Ale choćbym bardzo się starał nie potrafię zrozumieć, czemu w takim czasie dano ten cholerny komunikat? Komu to było na rękę?
I chyba sami kaci zachodzą w głowę, czemu ten łeb obcięli biednemu kurakowi... offtheair
Nie wiem czy zgodnie z deklaracją masz akcje czy ich nie masz ,ale zachowujesz sie dość nietypowo jak na posiadacza akcji.Nie ma co plakać nad rozlanym mlekiem.To jest zbyt proste aby z gory przyjmowac ,ze Krawczyki strzelili sobie bezmyślnie w kolana.Poczekajmy na prognozy i plany.Może znajdziemy odpowiedzi na pytania ,ktore stawiamy .Dla mnie związanie sie z Rosjanami to strzal w 10-tke.Nawet za cenę emisji dla nich.Nie muszą handlowac polskim węglem,na ktorym marza taka co kot naplakal .I tylko miejsce zajmuje.Pokaz mi porownywalny towar ,na ktorym można osiągnąc 10% zysku netto.To dwa razy wiecej niż dotychczas na brykiecie.Zwroc uwage ,ze w ostatnim raporcie GPSW pochwalilo sie 6% rentownością.Na brykiecie i polskim weglu.Bo rosyjskiego nie mieli albo niewielkie ilości.Po emisjach akcji bedzie ponad trzykrotnie wiecej,ale i przychody będą ponad trzykrotnie wieksze.A zyski? Przy 150 mln przychodow i 6% rentowności to 9 mln zysku netto.Prawie 20 gr zysku na akcje.Dzisiaj prezes Athonta Barczyk powiedzial w CNBC ,ze dla nich marzeniem byloby osiągnięcie rentowności w 2010 r.My nie znamy jedynie jakie to będą prognozy.Ja akcje mam i wierzę ,ze sporo na nich zarobię.Choć nie w dzień czy nawet w miesiąc..Sądze ,że raport z 1 marca poprawi nasze nastroje .

mirzag napisał(a):
Mamy raport za styczeń.
17.311.291,87 zł wobec 1.166.468,32 zł w roku ubiegłym... blackeye
No coment:
Sorry.No comment.Miesieczny zysk netto wyzszy od rocznego za 2009 r.

Mamy raport za styczeń.
17.311.291,87 zł wobec 1.166.468,32 zł w roku ubiegłym... blackeye
No coment:

WatchDog napisał(a):
mirzag napisał(a):
Na koniec poproszę naszego Cicerone czyli Stockwatcha o wyrazenie swojej opinii w kwestii nastepującej.Jesli taka spółka jak GPH /Gpsw/prowadzi dzialalność polegającą wyłącznie na sprzedazy wegla rosyjskiego,brykietu i węgla polskiebgo i ma stale koszty /bo to nie ich sklady a spredawcy sa na na umowach zlecenia/to jaki wskaznik c/z winien byc bardziej uzasadbiony?10.15 czy 20? I kolejne pytanie.Czy multiplikacja przychodow i zysków znajduje uzasadnienie we wprost proporconalnym wzroscie kursu?I ostatnie pytanie. Czy c/wk w sytuacji spolki handlowej, ktore nie potrzebuje infrastruktury wiekszej niż kufajka,komputer i zdrowe oko może podlegac indokrynacji poza kapitalami wlasnymi i aktywami?.

W handlu brak aktywów trwałych to zaleta, a nie wada. Daje mobilność. Żeby handlować, trzeba mieć kontakty i zaufanie, nie wystarczą lśniące maszyny i śliczne asystentki, jeśli z jakichś powodów nikt nie chce kupować. W handlu jest największa wartość dodana i łatwo o zwiększanie skali. To tak ogólnie.
Pierwsze pytanie rozumiem. Porównaj C/Z z podobnymi spółkami z tej samej branży i z innych branż handlowych, a sam znajdziesz rozsądny zakres tego wskaźnika na dzisiaj.
Pozostałych pytań nie rozumiem.
Przepraszam ,ale to byly tzw pytania retoryczne.Tak więć uchwały przeszly .Nikt nie zglosil sprzeciwu.Zmiana terminu publikacji raportu za styczeń budzi moje duże nadzieje na bardzo dobre wyniki.

mirzag napisał(a):
Marcinjot napisał(a):
Mysle ze o wyniki nie ma co sie martwic :)
Jeszcze wczoraj rano myslalem ze moze pobawie sie w dt... zarobie jeszcze na kilku groszach... ale jak widze ze kurs ani mysli sie zwalic to stoje i cierpliwie czekam :)
Chetnie bym dokupil ale nie mam juz za co :|
Na koniec poproszę naszego Cicerone czyli Stockwatcha o wyrazenie swojej opinii w kwestii nastepującej.Jesli taka spółka jak GPH /Gpsw/prowadzi dzialalność polegającą wyłącznie na sprzedazy wegla rosyjskiego,brykietu i węgla polskiebgo i ma stale koszty /bo to nie ich sklady a spredawcy sa na na umowach zlecenia/to jaki wskaznik c/z winien byc bardziej uzasadbiony?10.15 czy 20? I kolejne pytanie.Czy multiplikacja przychodow i zysków znajduje uzasadnienie we wprost proporconalnym wzroscie kursu?I ostatnie pytanie.Czy c/wk w sytuacji spolki handlowej ,ktore nie potrzebuje infrastruktury wiekszej niż kufajka,komputer i zdrowe oko może podlegac indokrynacji poza kapitalami wlasnymi i aktywami?.
Ponieważ widze ,że paru kolegow czyta ten watek więc zaproponuję nastepująca symulacje.Jutro przechodzi uchwala o dodatkowych 35 mln akcji.R%azem bedzie 48 mln.Zysk netto za 2010 10-15 mln.Przy 10 mln i c/z 10 mamy 2.10 gr Rezsta to matematyka.No i Cicerone,Mogę zaproponować kurs na koniec roku?Nie .Nie mogę .Mogę zaproponowac kurs na dzień 1 mrca?No przeciez juz napisałem pare stron wczesniej..

Marcinjot napisał(a):
Mysle ze o wyniki nie ma co sie martwic :)
Jeszcze wczoraj rano myslalem ze moze pobawie sie w dt... zarobie jeszcze na kilku groszach... ale jak widze ze kurs ani mysli sie zwalic to stoje i cierpliwie czekam :)
Chetnie bym dokupil ale nie mam juz za co :|
Na koniec poproszę naszego Cicerone czyli Stockwatcha o wyrazenie swojej opinii w kwestii nastepującej.Jesli taka spółka jak GPH /Gpsw/prowadzi dzialalność polegającą wyłącznie na sprzedazy wegla rosyjskiego,brykietu i węgla polskiebgo i ma stale koszty /bo to nie ich sklady a spredawcy sa na na umowach zlecenia/to jaki wskaznik c/z winien byc bardziej uzasadbiony?10.15 czy 20? I kolejne pytanie.Czy multiplikacja przychodow i zysków znajduje uzasadnienie we wprost proporconalnym wzroscie kursu?I ostatnie pytanie.Czy c/wk w sytuacji spolki handlowej ,ktore nie potrzebuje infrastruktury wiekszej niż kufajka,komputer i zdrowe oko może podlegac indokrynacji poza kapitalami wlasnymi i aktywami?.

mirzag napisał(a):
mathu napisał(a):
mathu napisał(a):
Wyszło na moje. Dziś na NC dzień przebijania balonów.

Cóż... Think
Dzień się jeszcze nie skończył.
Druga sprawa tu nie chodzi o to czy dziś będzie minus czy nie. Emisja jest już w cenie, rynek uwzględnił ją korektą 50%-ową. Wyniki za styczeń będą lepsze od grudniowych a zapewne i w lutym będzie zysk niemały.

No i o tym pisałem, emisja musi być w cenie i dawny poziom 2 zł to teraz jakieś 1.20 Na tym info wyżej nie wyjedziecie.
Ale przed nami nowe infa ,ktorych mam nadzieje nie przegapisz .Dzisiejsze dobre ,jutrzejsze neutralne a to 20 lutego to kto wie?A to z 1-go marca to chyba wyjasni wiele watpliwosci.Sadze ,ze podniesiesz prognozę wzrostu kursu juz 20-go lutego.Bardzo serdecznie pozdrawiam.
Nie mam najmniejszych watpliwości ,że jutro NWZA uchwali emisje 25 mln dla coscoli jak i 10 mln dla Kuzbas Carbon Trade.Zatem ilość akcji wzrośnie do 48 mln.Moje prognozy dot. przychodow i zyskow.100 mln przychodow z rosyjskiego wegla ,60-70 mln z brykietu i co najmniej 20-30- mln z polskiego wegla.Marza brutto na rosyjskim weglu 20%/zysk netto 10% -10 mln zl/kurs USD <3 zl/.Na brykiecie marża brutto 10% ,zysk netto 5%kurs EUR <4 zl t.j. min.2.5 -3 mln zl/W okresie pomiedzy sezonami grzewczymi Vattenfall dale 20% dyskonta.Na polski weglu marza to 2-3 % .Osobiście prognozuję przychody w 2010 r na poziomie 180-200 mln zas zysk netto na poziomie 12 -15 mln zl.Dla innych spolek z NC to abstrakcja..W związku z lock up do 1 stycznia Coscolai 1-go marcaKCT po wejściu na GPW przy tych prognozach pojawia sie pakietowki .Okaze sie ,ze przychody będa na poziomie wielu spółek z wig 40 .Być może sa to rozważania życzeniowe ,ale z dużą nadzieja poczekam na kolejne raporty.Krytyka wyrazanych nadziei mile widziana.

mathu napisał(a):
mirzag napisał(a):
Ale przed nami nowe infa ,ktorych mam nadzieje nie przegapisz .Dzisiejsze dobre ,jutrzejsze neutralne a to 20 lutego to kto wie?A to z 1-go marca to chyba wyjasni wiele watpliwosci.Sadze ,ze podniesiesz prognozę wzrostu kursu juz 20-go lutego.Bardzo serdecznie pozdrawiam.

Błąd. Jeśli rynek wie że dane info się pojawi - to jest ono już w cenie. Sam widzisz że wszystkie pozytywne informacje dotyczące GPH były znane już w grudniu - nie tylko ich treść, ale nawet dokładne daty ukazania się. Stąd takie gigantyczne wzrosty o kilkaset procent w parę tygodni. Dopiero kiedy pojawi się zupełnie nowe, niespodziewane pozytywne info, kurs będzie mógł pójść wyżej.
Błąd.Rynek liczyl na to ,ze wysokośc utworzonej rezerwy na kary z tytulu leasingu w kwocie 777 tys zl jest maksymalnym poziomem obciazenia wyniku.Emisja dla Coscoli to byl szok .Okazalo sie ,że w zobowiązaniach ujawnionych w raporcie za III kwartal /ponad 10 mln zl/ tkwią nie tylko kary ,na ktore utworzono rezerwy ,ale i nne zobowiązania cywilno-prawne objete umowami leasingowymi.Do dnia dzxisiejszego nie wiemy jaka jest faktyczna wysokość tych zobowiązań.Być może jutrzejszy komunikat po NWZA da nam odpowiedz na to pytanie ,a być moze musimy poczekac do raportu za I kwartal 2010.Musimy sie dowiedzieć ile faktycznie funduszp laci za jedna akcje z nowej emisji.Rosjan zostawmy w spokoju bo chyba warto dac im akcje wartosci 3 mln zl za co najmniej 10 mln zysku w 2010 roku/bez nowej umowy na jesieni/i kolejnych dziesiatek milionow zyskow w nastepnych latach.Kiedy GPH znajdzie sie na regulowanym rynku to nikt nie bedzie pamiertal o dzisiejszych zawirowaniach.

mathu napisał(a):
mathu napisał(a):
Wyszło na moje. Dziś na NC dzień przebijania balonów.

Cóż... Think
Dzień się jeszcze nie skończył.
Druga sprawa tu nie chodzi o to czy dziś będzie minus czy nie. Emisja jest już w cenie, rynek uwzględnił ją korektą 50%-ową. Wyniki za styczeń będą lepsze od grudniowych a zapewne i w lutym będzie zysk niemały.

No i o tym pisałem, emisja musi być w cenie i dawny poziom 2 zł to teraz jakieś 1.20 Na tym info wyżej nie wyjedziecie.

Zatrzymało się idealnie na wsparciu, jeśli jutro nie przełamie 90 groni będzie odwrót. Chociażby spekulacyjny.
Poniewaz jestem zinteresowany dokupieniem paru sztuk więc dalszym spadkom nie jestem przeciwny.Bynajmniej nie spekulacyjnie.80groszy bardzo by mnie urządzalo.Jeszcze raz podkreslam ,ze to wielka szkoda ,że nie wiemy jaka byla wielkość wierzytelności za leasing.Czy premia dla rosyjskiego fundu pewnie z NY jest zasadna dowiemy sie juz w poniedzialek.

ciopawel napisał(a):
czas wyprzedaży się skończył już nikt nie chce sprzedać za poniżej 1 zł
A jednak sprzedają poniżej 1 zl.Przy tak zmasowanej ,powiedzialbyn niespotykanej nagonce na spadki nie mozna wykluczyc ,ze jutro zaliczymy kolejny spadek.Z tym ,ze wielu inwestorow ma swiadomość ,że chetni na zakup jak najtanszych akcji uzywają ślepawej amunicji.Wedlug mnie to czas na dobieranie akcji ,a nie ich sprzedawanie.Ale to nie jest dogmat.Niedaleka przyszlość pokaze kto mial rację

morfeusz napisał(a):
Mirzag co teraz sądzisz o tej spółce?

Dalej jestem optymista jesli chodzi o rozwoj spolki.Powinny to potwierdzic kolejne raporty finansowe i prognozy.Jedyną niewiadomą jest emisja.Ja mam taką wersję.Fundusz przejąl wszystkie wierzytelności z tytulu umów/kary,inne zobowiazania wraz z odsetkami/.Mogla to byc kwota zaksiegowana w pozycji zobowiazania.W ten sposob cena emisyjna to 50 gr.Jesli tak jest faktycznie to Krawczyki w komunikacie powinni ją podać.Spadloby co mialo spaść i po kolejnych infach kurs poszedlby do góry.Chyba ,ze Krawczyki ujawnili funduszowi plany i prognozy i wynegocjonowali wyższa cene emisyjną.Jesli ściągną 13 mln nalezności ,dostana dodatkowa kase z emisji plus bieżacy splyw kasy za towar,ktorej to kasy nie musza oddawac firmom leasingowym czy tworzyc rezerw to rzeczywiście wzrosna kapitaly wlasne i kapital obrotowy.Jesli fundusz wszedl w taki deal to musial wczesniej rozeznac czy i ile na tym może zarobic.A ,ze biznes jest rentowny to wszyscy wiedzą.Obroty ogromne na wzrostach jak i na wczorajszych spadkach.Kurs spekulacyjnie zostal wywindowany do 1.97 ,ale i spekulacyjnie zdolowany.Mysle ,ze przy poziomie 1.4-1.5 zl mozna oczekiwac na dalszy rozwoj wydarzeń.

mirzag napisał(a):
mirzag napisał(a):
Marcinjot napisał(a):
Dolaczam sie do zyczen :)
I ja czynie to z przyjemnością.Jednoczesnie chcialbym częściowo zmodyfikowac swoj świateczny wpis o wschodnim kierunku ekspansji brykietu rekord.Ztego co wiem Zach. Ukraina nie wchodzi w gre z uwagi na fakt ,iż cena węgla jest tam mimo wszystko niżśza niz cena brykietu ,a poza tym tam sie produkuje brykiet z torfu.ZBialorusią jest podobnieDo Estonii jest za daleko.Lotwa to znak zapytania.Natomiast pewna jest Litwa.Wszystko jednak wskazuje na to,że na krajowym podworku firma osiagnie w tym roku znakomite wyniki.7.7 mln przychodow w X/09 plus 10.3 mln w XI/O9 plus prognozowane 15 mln w XII/09 daje 33 mln za IV kwartal.To przedsmak tego co może być z wynikami w 2010 roku zwlaszcza po uruchomieniu trzech Terminali.No i bagatela.Dyskonto 20% na brykiet zakupiony od Vattenfall poza sezonami grzewczymi.Rynek glowny GPW nie musi byc odległą przyszlościa.
No i Litwa potwierdzona!!!.Potencjal wzrostu wprawdzie nieznany ,ale stawiam na 300-500% do końca roku.
I co tu komentować.Jedyna spolka z NC ,ktora przychodami moze konkurowac z wig 80 ,a nawet wig 40.Multiplikowanie przychodow w zwiazku z brykietem jets funkcją wzrostu.Atohht za trzy kwartaly minus,Eko -plus ale mniejszy niż zależna od GPH New con 10t,ktora w ramach HMSG miala 0.6 mln zysku netto .Podwyższam rating z 300 -500% na 400-600 % do końca roku 2010.

mirzag napisał(a):
Marcinjot napisał(a):
I ja czynie to z przyjemnością.Jednoczesnie chcialbym częściowo zmodyfikowac swoj świateczny wpis o wschodnim kierunku ekspansji brykietu rekord.Ztego co wiem Zach. Ukraina nie wchodzi w gre z uwagi na fakt ,iż cena węgla jest tam mimo wszystko niżśza niz cena brykietu ,a poza tym tam sie produkuje brykiet z torfu.ZBialorusią jest podobnieDo Estonii jest za daleko.Lotwa to znak zapytania.Natomiast pewna jest Litwa.Wszystko jednak wskazuje na to,że na krajowym podworku firma osiagnie w tym roku znakomite wyniki.7.7 mln przychodow w X/09 plus 10.3 mln w XI/O9 plus prognozowane 15 mln w XII/09 daje 33 mln za IV kwartal.To przedsmak tego co może być z wynikami w 2010 roku zwlaszcza po uruchomieniu trzech Terminali.No i bagatela.Dyskonto 20% na brykiet zakupiony od Vattenfall poza sezonami grzewczymi.Rynek glowny GPW nie musi byc odległą przyszlościa.
No i Litwa potwierdzona!!!.Potencjal wzrostu wprawdzie nieznany ,ale stawiam na 300-500% do końca roku.

Marcinjot napisał(a):

addi napisał(a):
Zarząd wywala, że aż huczy: mojeinwestycje.interia.pl/gie/...
Czyżby wywalali kurę znoszącą złote jaja? confused2 Shame on you
Nie wywala ,a wywalił.Tak.Kurę znoszącą zlote jajka.Powod do końca nie znany.Argument o rzekomym poprawieniu plynności /zwiekszeniu ff/ oceniam w kategoriach bajek barona Munchhausena.Bardziej przekonujaca jest wersja pozyskania środkow na objęcie nowej emisji 2.5 mln akcji.Zobaczymy czy 2 mln ,ktore objęły PSW zostaną wywalone,kiedy i po ile.Ktorys z Krawczykow mógl objąć pozostale 500 k akcji ,ale rownie dobrze mógł je objąć przyslowiowy Kowalski.Jak widzisz wywalanie mialo miejsce w listopadzie i cale szczęśćie ,że sie na razie zakończylo.

Marcinjot napisał(a):
No ja akcje trzymam - pierwsze 100% sie zrobilo :) Chodza glosy ze kurs moglby zrobic nawet 5 zl, jednak ja bardzo bede sie cieszyl jesli bedzie powrot do ceny emisyjnej :)

I zastanawiam sie tez nad jedna rzecza - tu jest handel. Czy nie bylby bardziej odpowiedni wskaznik cena/zysk?

W tej chwili wyczekujemy kilku informacji z ktorych kazda moze byc kolejnym impulsem do wzrostu kursu (o spadku nie mysle :P)
Oczywiscie Marcinie, masz rację.Wystarczy porownac z CPS.Tam wskazniki c/wk i c/z byly dramatycznie niskie.Spolka/CPS/ pracuje nad zyskami /co jej sie udaje/ i nie martwi sie wskaznikamiPodobnie jest i bedzie z GPH.Tu nie jest potrzebna kosztowna infrastrukura by wydobywać przychody i zysk.Plac + kantor.Dotychczasowa wartośc ksiegowa to jakis archaizm.Przy 40 mln przychodow na koniec listopada to jakas paranoja.Nie ma na NC spolki ,ktora mialaby takie przychody.Ale poczekajmy na 1 marca 2010.Nowa prognoza to bedzie nowa jakość.

mirzag napisał(a):
digital_world napisał(a):
Jako, że powyższa spółka nie ma jeszcze wątku, zdecydowałem się założyć.

Pomimo słabych pierwszych trzech kwartałów 2009, co wymusiło likwidację działu transportowo-spedycyjnego chyba największym sukcesem GPH jest umowa z Vattenfall Europe Mining AG co ma przyczynić się do rozwoju podstawowej działalności spółki. Spółka inwestuje też w rozwijające się przedsiębiorstwa z branży it. Zarząd uczynił ukłon w stronę akcjonariuszy i zdecydował się na publikację raportów miesięcznych. Sezon grzewczy już się rozpoczął więc można liczyć na wzrost przychodów.

Pytanie brzmi - co sądzicie o tej spółce? Domyślam się, że Wasze posty będą bardziej bogate merytorycznie niż mój.
I had a dream.Bardzo miły sen.Snilo mi sie ,ze 20 stycznia 2010 w raporcie za grudzien 2009 pojawi sie 13 mln przychodow./czyli 53 mln w 2009r/Jesli natomiast 1-go lutego 2010w raporcie dot.wstepnych wynikow za 2009 r pojawi sie zysk ponad 1 mln zl /pomijając 1 mln ze sprzedazy nieruchomosci,co rowniez wplynie na wynik/to bedzie to z jednej strony świadczyc o dobrym zarzadzaniu firmą ,a z drugiej potwierdzi sluszność decyzji o pozbyciu sie nierentownego biznesu transportowo-spedycyjnego .Sprzedaz akcji przez braci traktuje jako jednorazowy przykry incydent ,ktory sie juz nie powtorzy przed wejsciem na GPW.W przeciwnym razie bylby to "samoboj" porownywalny ze sprzedażą akcji Action przez Operę ponizej 4 zl.Moim zdaniem umowa wyłączności na sprzedaz brykietu rekord juz sama w sobie jest wartością ,ktora wyceniam na co najmniej 1 zl/akcja.Plynność bez zastrzezeńprawi 35 mln akcji od poczatku roku/.Zwlaszcza ,ze wedle mojej wiedzy z ponad 5,5 mln akcji w wolnym obrocie od 2-3 mln jest juz zaparkowane IT w swiecie ma sie bardzo dobrze .Mam nadzieje ,ze debiut HMSG ,w ktorym GPH ma 20 mln akcji zrewolucjonizuje kurs niezaleznie od pozostalych sektorow GPSW .
Nie moge sobie jednak odmowic jescze kilku spostrzezen ,ktore poczytuje sobie za merytorykę.Moim zdaniem wartość ksiegowa bedzie multiplikowac z kwartalu na kwartal wraz z dynamicznym wzrostem przychodow i in spe zysków.Prognozy ,ktore mają byc przedstawione 1 marca 2010 nie powinny byc gorsze niz te sprzed roku.A te sa znakomite w zakresie przychodow.Z 35 mln do 270 mln w 2013 r.Przy marży brutto 10% na brykiecie rekord to podważa dotychczsową kapitalizację.Jesli umowa z Rosjanami/Kuzbas?/dojdzie do realizacji to az nie sposob sobie nie wyobrazić ,że szeroki tor nie zostanie wykorzystany w drodze powrotnej z brykietem do Pribaltiki ,na Bialorus ,a moze i na Zachodnia Ukraine/Lwow,Luck/

digital_world napisał(a):
Jako, że powyższa spółka nie ma jeszcze wątku, zdecydowałem się założyć.

Pomimo słabych pierwszych trzech kwartałów 2009, co wymusiło likwidację działu transportowo-spedycyjnego chyba największym sukcesem GPH jest umowa z Vattenfall Europe Mining AG co ma przyczynić się do rozwoju podstawowej działalności spółki. Spółka inwestuje też w rozwijające się przedsiębiorstwa z branży it. Zarząd uczynił ukłon w stronę akcjonariuszy i zdecydował się na publikację raportów miesięcznych. Sezon grzewczy już się rozpoczął więc można liczyć na wzrost przychodów.

Pytanie brzmi - co sądzicie o tej spółce? Domyślam się, że Wasze posty będą bardziej bogate merytorycznie niż mój.
I had a dream.Bardzo miły sen.Snilo mi sie ,ze 20 stycznia 2010 w raporcie za grudzien 2009 pojawi sie 13 mln przychodow./czyli 53 mln w 2009r/Jesli natomiast 1-go lutego 2010w raporcie dot.wstepnych wynikow za 2009 r pojawi sie zysk ponad 1 mln zl /pomijając 1 mln ze sprzedazy nieruchomosci,co rowniez wplynie na wynik/to bedzie to z jednej strony świadczyc o dobrym zarzadzaniu firmą ,a z drugiej potwierdzi sluszność decyzji o pozbyciu sie nierentownego biznesu transportowo-spedycyjnego .Sprzedaz akcji przez braci traktuje jako jednorazowy przykry incydent ,ktory sie juz nie powtorzy przed wejsciem na GPW.W przeciwnym razie bylby to "samoboj" porownywalny ze sprzedażą akcji Action przez Operę ponizej 4 zl.Moim zdaniem umowa wyłączności na sprzedaz brykietu rekord juz sama w sobie jest wartością ,ktora wyceniam na co najmniej 1 zl/akcja.Plynność bez zastrzezeńprawi 35 mln akcji od poczatku roku/.Zwlaszcza ,ze wedle mojej wiedzy z ponad 5,5 mln akcji w wolnym obrocie od 2-3 mln jest juz zaparkowane IT w swiecie ma sie bardzo dobrze .Mam nadzieje ,ze debiut HMSG ,w ktorym GPH ma 20 mln akcji zrewolucjonizuje kurs niezaleznie od pozostalych sektorow GPSW .

Spolka nie jest grana.Ot co.Wysokie obroty po publikacji wyników najwyrazniej siadly i bez akceleratora nie mają szans na wzrosty.Ruch na walorze przewiduje na miesiac przed publikacja wynikow za IV kwartal.Ale obserwuje i nie wykluczam zakupu.Ale warunkiem jest przekroczenie 40 gr.Na razie moja uwaga koncentruje sie wokół chemosu i jeszcze jednej spolki ,ktorą akumuluję przed potencjalnym bardzo silnym wybiciem.

tOfi napisał(a):
Rajd pod split się zaczął hello1
I mam nadzieje ,ze bedzie kontynuowany.Dotychczasowa stopa zwrotu nie w pelni mnie zadawala.Uwzgledniajac oczywiscie apetyty ogromnego /jak na te spolke kapitalu spekulacyjnego/,ktory zawedrowal do poziomu 18 zl.Obroty i jeszcze raz obroty.Na poziomie powyzej 6 zl.

dominik-30 napisał(a):
myślę że trzeba obserwować obroty bo pewnie powinno być następnie uderzenie
Zamieniłem polowe IDM na krezusa.Najwyrazniej jest zbierana kasa.Sprzedaz suwar i akcji do umorzenia to blisko 15 mln zl.Karkosik odgrażał sie w Parkiecie ,że ma coś "na oku".Po raporcie poprawil wskazniki ,a i rating dobry.A obroty?Te z ub.tygodnia rekordowe.I to mnie skusilo.Wszak do 2.50 dojść może sądząc po ubieglotygodniowych notowaniach.

Tym74 napisał(a):
Walka trwa :-)
I w ramach tej walki dobralem polowe tego co onegdaj wyrzuciłem.Oczywiście ,ze raport dobry,zas wyniki nie powinny nikogo zaskoczyc.Wiadomo bylo ,że firma zarobila głownie na BOMI.Reszta to albo niewielkie zyski albo wrecz straty.Wystarczy teraz po dwoch miesiacach III-go kwartalu zobaczyc na jaki wynik IDM ma szanse o ile "świat sie nie zawali"Cena 2.40 to dobra cena zwlaszcza przy wolnych srodkach.

WatchDog napisał(a):
Była fajna okazja kupować poniżej 3 złotych, bo fundamentalnie nic nie uzasadniało aż tak dużej przeceny. Od tego czasu hossina wydźwignęła kurs z powrotem na przewartościowanie, dokładnie z tych samych powodów co wcześniej: tutaj od dłuższego już czasu wiadomo, że spółka wyszła na prostą, zdobywa nowe kontrakty, potrafi zarabiać. Mimo sporego zadłużenia na 63% nie ma problemów z rentownością. Ponad 900 mln zł 12-miesięcznych przychodów to już jest niezła skala jak na tę branżę. Tak więc ja tu okazji nie widzę, natomiast jest duża szansa, że będzie to spółka dywidendowa - już płaci, chociaż mało, to ma OFE w akcjonariacie od półtora roku.
Walor pojawił sie w moim portfelu.Niezaleznie od argumentow WD licze na dobry final w sprawie Altusa i na kolejne kontrakty.Poza tym jest dyskonto w stosunku do ceny nabycia Opacha/5.88 zl/

tadekmazur napisał(a):
Dzięki za pozdrowienia, ale ja jestem poza papierem. Wykonałem piękny rajd z 0.97 na 2.61 i pomyślałem sobie że wystarczy.
Jak sobie czytam co robią z kasą to nie żałuję że jestem poza. Kupują giełdowe papiery.
Gdybym chciał kupić sobie fundusz inwestycyjny to bym to zrobił. Nie chcę kupować za pośrednictwem IDMSA, wolę bezpośrednio.

Wiem że upraszczam bo robią też IPO i brokerkę, ale taka mi myśl zaświtała to się podzieliłem nią na forum.

Ale jeśli sporo spadnie, a to łatwo może się zdarzyć na ogólnej korekcie to może odkupię. Wątpię, ale nie wykluczam.
I ja dzisiaj zakonczylem udana przygode z IDMem.Na razie wystarczy.Czasy jakies takie niepewne.A zastal może i urosnie do 3.50 zl.Tylko pod co?Poza spekulacja?

apollo napisał(a):
dupsia napisał(a):
Kupiłem akcje w okolicach 2zł po wybiciu, zastanawiam się, jak wysoko może dojść cena tych akcji. Cały rynek ma się ostatnio doskonale, więc raport powinien być bardzo pozytywny, istnieje jakaś inna możliwość? Na wykresie dalej jesteśmy w dołku, bliżej nam do dna niż do tak uklepywanego poziomu 8zł. Osobiście czekam na konkretne wybicie, podobne do tego 1,6 -2,1 zobaczymy, może się nie spieprzy
Kolego, z AT wynika wybicie do co najmniej 4zł pozdro
Kupilem po 1.42 1 lipca i na razie nie mysle o sprzedazy.Wciąż aktualne pozostaje pytanie czy jestesmy na poczatku końca bessy? .Na tak zadane pytanie odpowiedziaem sobie twierdzaco.Podobnej odpowiedzi udzielilem sobie na pytanie czy w takiej sytuacji aktywa IDM bedace konsekwencją posiadania spolek z gpw maja szanse rosnąc.?Pytanie jest z perspektywy dnia dzisiejszego retoryczne.Zadalem pytanie 1 lipca czy dobrze licze ,ze w II gim kwartale zysk IDM na BOMI wyniósl 20 mln zl.Odpowiedzi nie uzyskalem .Arytmetyka nie jest moja najsilniesza strona ,ale z moich wyliczeń wynika ,że po polowie IIIgo kwartalu wartość portfela tylko z tyt. posiadania bomi powieksza sie o kolejne ca.15 mln zl.Trudno skontrolowac wzrost aktywow w spolkach niepublicznych.Mysle ,że raport da odpowiedz i na to pytanie.Licze rownież na uwolnienie rezerw na poziomie 30-50 mln zl.I to dość konserwatywne zalożenie.Dodam ze na dt gram sobie na groclinie ,ropczycach immo ,orco i dudzie.

owner napisał(a):
dzisiaj kurs się zatrzymał na oporze 1,42. jeśli jutro będzie kontynuował ruch w góre to następny w okolicach 1,55 sts i macd pokazują zakup

edit: ja dzisiaj wywaliłem wszystko po 1,42 na dogrywce... sory nie mogłem się powstrzymać Angel
Z tych samych powodów /nie moglem sie powstrzymać/ podjąłem ryzyko inwestycji w idm.Ryzyko poprzedzone analiza ,oderwaną wszakże od wiedzy ekonomicznej.Ale nie na chybil ,trafił.Poznalem za i przeciw.I dokonalem wyboru.Mam przy tej okazji pytanie proszac o wyrozumiałość .Czy środki pozyskane z emisji powiększa aktywa za IIgi kwartał?Po drugie?Czy ktoś może pokusić sie o wstepne wyliczenie zyskow z przeszacowania aktywow IDM w spolkach publicznych w IIgim kwartale.?Czy dobrze liczę ,że zysk na Bomi przekroczyl 20 mln zl.Nadzieje związane z bankiem uwzględnilem wchodząc w tę inwestycje. Pozdrawiam serdecznie tych za jak i tych przeciw.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 22 sierpnia 2015 14:41:29
Liczba wpisów: 65
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

ueqbixtv
lmfzbsrk
hcqicsrr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
asewyofn
vggapeqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat