W takim razie czekam na dobre wieści z sali sądowej.
A co do wzrostu wartości zabezpieczonych aktywów, to mi się to spina.
Majątek zabezpieczony na dzień 17 sierpnia 2017 miał wartość 54.036.987,74 PLN. Jeżeli na dzień dzisiejszy jego przybliżona wartość wynosi około 90 mln PLN to wzrost wynosi ~66,55%
Można chyba założyć że główną składową zabezpieczonego majątku były nieruchomości. W okresie od sierpnia 2017 do chwili obecnej wartość nieruchomości wzrosła ~81,74% Mogę to stwierdzić niestety jedynie na podstawie rynku warszawskiego, bo jemu przyglądam się od lat i mam dane do analiz. Ale Romuald Ś. prawdopodobnie nie zadawalał się pierwszymi lepszymi nieruchomościami, o czym mogą świadczyć np. apartamenty we wrocławskim Sky Tower, wiec nie zdziwiłbym się że procentowy wzrost wartości zajętych nieruchomości nie odbiega od tego co podałem dla Warszawy, a może nawet go przewyższa.
Cena złota wyrażona w PLN, w podanym okresie wzrosła ~56,68%
Srebra ~55,37%
Inwestycje alternatywne (m.in. samochody kolekcjonerskie, dzieła sztuki itp) też ogólnie mówiąc miały się nie źle (tu brak danych do dokładnej analizy),
Waluty obce. Nie wiemy jaki koszyk posiadał Romuald Ś. ale dla głównych par walutowych z PLN można przypisać w tym okresie następujące zmiany:
USD/PLN ~11%
EUR/PLN ~ 8,86%
CHF/PLN ~ 24,73%
GBP/PLN ~6,77%
Nie znamy dokładnie wag poszczególnych walut w koszyku, ani wag poszczególnych aktywów, ale przyjmując że dominującym aktywem były nieruchomości, to ten wzrost o 66,55% wartości zabezpieczonego majątku wydaje mi się całkiem realny