Tak zgrubnie oszacowałem na podstawie tego co kiedyś pisaliście, że członkowie forum SW mają nie więcej jak 20% akcji Marketeo pozostających w wolnym obrocie. Biorąc pod uwagę, że FF to 18% to nie więcej niż 3% wszystkich akcji. Oczywiście szacunki obarczone sporym błędem (prawdopodobnie mamy mniej), ale jakąś tam grupę inwestorów stanowimy. Na walne można by wysłać nawet pełnomocnika, jakby zaszła taka potrzeba.
Pamiętam, że kiedyś akcjonariusze Veno przy pomocy Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych utworzyli całkiem sporą siłę na walnym (35%?). No, ale my tutaj nie mamy żadnej sytuacji kryzysowej, bo zarząd MKO nie obiecuje gruszek na wierzbie, tylko przedstawia konkretne liczby
Co do obrazu technicznego spółki, zobaczymy czy nie będzie tutaj małej korekty, bo dzisiejsza informacja najwyraźniej była już w cenie. Odniosłem wrażenie, że mieliśmy dzisiaj przepływ akcji od tych mniej cierpliwych. Tzn. świeczka z krótkim korpusem oraz górnym i dolnym cieniem przy sporym wolumenie. Podobna sytuacja miała miejsce podczas ostatniej fali wzrostów. Tym razem dynamika wzrostów jest jednak inna, więc kurs się nie powinien spektakularnie załamać. Mam akcje kupione ze średnią niewiele poniżej 1.50 i jeszcze trochę amunicji w magazynku. Waham się czy wrzucić to na rynek główny czy doważyć MKO.
Odnosząc się do dzisiejszej informacji dot. przychodów Narzędzia.pl: jest spodziewany wzrost przychodów, rentowność utrzymana na poziomie 5% (wg. prognoz). Jak Pop wspomniał, uwiarygadnia to prognozy. Przejrzystość informacyjna spółki jest bardzo pozytywna. Mam nadzieję, że ewentualne gorsze informacje, także tak gorliwie będą przekazywane na rynek.
Do pełni szczęścia brakuje mi wskazówek kogoś z załogi SW dotyczących rentowności widocznych w zakładce "Aktualne wyniki" -> "Analiza rentowności". Wynika z niej, że Marketeo ma niższą rentowność niż spółki z branży. Ale czy to są wiarygodne dane? I czy koniecznie negatywne, na tym etapie rozwoju spółki?
Pop, portal działa, widocznie mieli wtedy jakąś awarię.
Klika się i sprzedaje ;-)